Despre ”întâlnirile” din 14 decembrie cu Leș

Categoria Despre Armata

 

În foto: Leș și asociații

Pe data de 14 12.2018, a avut loc, la sedul MApN, o întâlnire a ministrului Leș, însoțit de o grupă de comando din care nu a lipsit domnul Nasta, ”prietenul” nostru mai vechi, și o delegație a Forumului Structurilor Asociative ale militarilor, condusă de domnul general Nicolae Gropan. Din delegația MApN nu au lipsit șeful DFC și șefa CPS iar din delegația Forumului nu au lipsit recent decorații generali Băhnăreanu și Bălăceanu, președintele ROMIL  col. (rtr)  Tudor Marian,  col(rtr) Gligor Viorel.

O întâlnire, sau trei?

Nu voi intra prea mult în amănunte privind discuțiile purtate, cei care au Facebook deja cunosc detaliile deși sunt convins că mulți nu știu ce să creadă și personal le dau dreptate. Când spun că nu știu ce să creadă nu mă refer la faptul că nu i-ar duce capul ci că deși au fost date 4 comunicate  sau mă rog informații privind întâlnirea, citindu-le ai impresia că –exceptând datele tehnice privind componența delegațiilor- ce care au dat comunicatele au participat la patru activități diferite. Este astfel evidențiată capacitatea românilor de a înțelege fiecare ce vrea și de a pune eticheta cum și unde vrea el. Uite, dacă luăm evenimentele din decembrie 89, unii spun că a fost revoluție, alții că a fost lovitură de stat, activitatea armatei este catalogată de unii drept benefică, pentru că armata ”a fost cu noi”, alții spun că armata a tras în populație, pentru unii securitatea a condus operațiunile teroriste, pentru alții aceasta l-a trădat pe Ceaușescu, pentru unii Milea a fost un trădător, pentru alții e un erou și așa mai departe.

Uite așa a fost și cu această Adunare. Citind comunicatele nu poți să nu te întrebi dacă a fost o singură întâlnire sau mai multe.

Pentru domnul Gachi David,secretarul general al LADPM, cel care a vrut să fie primul care dă ” vestea cea mare”, chiar și fără semnătura președintelui asociației și al Forumului, cel mai important lucru a fost că delegația a fost condusă de președintele LADPM deci a fost o acțiune a Ligii, la care au mai participat, așa, prin bunăvoința domniei sale,  și alții. Comunicatul său mai face referire la subiectele discuțiilor, accentul punându-se pe discriminările la care sunt supuși pensionarii militari, sau rezerviștii și pe materialul foarte stufos care a fost înmânat domnului ministru. Aflăm din acest comunicat însă și un lucru foarte interesant, acela că domnii din MApN, habar nu au de prevederile Ordonanței care a umplut paginile  internetului privind intențiile  guvernului de a lua din nou bani din pensiile militarilor care nu doar că nu vor mai crește, nu doar că vor fi înghețate, dar vor fi și micșorate prin repunerea CASS în spinarea pensionarilor militari, că nu fuseseră suficient de batjocoriți. Îmi amintesc că și domnul Fifor declarase că MApN nu avea nici o legătură OG 59, deși DFC lucrase la ea prin specialistul Jianu. Doamne ce inocenți sunt băieții ăștia de la MApN care habar nu au de amestecul altora în pensiile militare dar promit să se intereseze. Hai liberareeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!

Al doilea comunicat a fost cel a l ministrului Gabriel Leș, care s-a considerat fată mare, adică nici în minister nu a lucrat și nici nu știa ce s-a întâmplat cu militarii activi sau în rezervă așa că omul a ”ascultat cu deosebit interes” și  a trecut în revistă teme de interes comun și am luat în discuție proiectele și prioritățile ministerului în domeniul creșterii calității vieții personalului militar și civil din armată, cu referire atât la cadrele în activitate, cât și la militarii în rezervă și în retragere.
Unul dintre punctele importante de pe agendă a fost o prezentare a situaţiei pensiilor militare.”
Domnia sa îi informează pe cei care au timp să îl asculte că s-a încheiat procesul de recalculare și e mândru că a ieșit așa cum a fost planificat, adică f puține pensii au crescut, cu foarte puțin impact financiar și își încheie abureala reasigurându-i ” pe toți militarii în rezervă și în retragere că se pot baza în continuare sprijinul meu și am propus să ne vedem în continuare, pentru că numai prin astfel de întâlniri, prin dialog onest și informare obiectivă, putem răspunde nevoilor acestei importante categorii de cadre,” adică gargară.

Cu cine votați domnule Bălăceanu?

Al treilea comunicat aparține domnului general-decorat Bălăceanu Virgil care prin conținut și stil se apropie de domnul Leș, dovedind că lecțiile de învățământ politic luate în tinerețe au prins rădăcini de nezdruncinat. Domnia sa ne spune că acolo, în cadrul discuțiilor, ”s-a solicitat, s-a arătat, s-a motivat, s-a precizat, s-a convenit ”totul la modul impersonal  acolo nu au vorbit oameni, totul ”s-a făcut” fără ca cineva de acolo să fi dorit ceva, așa cum ”se făcea” și la ședințele BOB. Dar, comunicatul domnului Bălăceanu s-a remarcat și prin originalitate, pentru că domnia sa este singurul care menționează că s-a agreat nevoia unei noi legi a pensiilor militare de stat, fără a se da date privind timpul de elaborare a primului draft, dar convenindu-se la participarea activă a reprezentanților/specialiștilor FORUMULUI la acest proces;”

De unde o fi scos domnul Bălăceanu chestia asta cu o nouă lege a pensiilor militare, nu știu, că de fapt se discutase despre necesitatea amendării legii 223 și armonizării acesteia cu legea salarizării, legea 80 si Legea 346. Dorește oare domnia sa o nouă lege a pensiilor militare, cu alte convulsii, alte propuneri, alte interese?  Și dacă da, ce va conține, pensii dublate pentru cei decorați sau care au lustruit clanțele și șoșonii politici? Sau așteaptă, așa cum de fapt și menționează, să fie băgat prin vreo nouă  comisie în care să-și pună în valoare fidelitatea față de  clasa politică?  Tot ce e posibil, pentru că citind comunicatul domnului Bălăceanu, nu poți să nu constați că acesta spală conducerea MApN chiar mai bine decât Leș, pentru că ne informează că aceasta este dispusă la discuții viitoare ”cu noi” și –ca să vezi- în problema reintroducerii plății CASS de către militari, conducerea MApN nu are nici o competență. Ei hai zi zău domnule general!!! Păi domnule general dacă portarul de la MApN vă spune că el nu are nici o legătură cu clădirea ministerului, pentru că el e la poartă, nu în clădire, dumneavoastră îl credeți? Dar cum e cu prevederile legii 223 privind  principiul autonomiei, bazat pe organizarea, conducerea și administrarea, de sine stătătoare, a sistemului pensiilor militare de stat de către instituțiile din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale”? Ei, ce spuneți stimate domnule general, cine are dreptul să emită legi și ordonanțe privind pensiile militare, Abramburica, sau ministrul apărării? Vă faceți că nu știți? Mi se pare mie sau dumneavoastră v-ați propus să salvați onoarea domnilor din Minister care o dau cotită? După citirea comunicatului domnului Bălăceanu mi-am pus serios întrebarea dacă a  făcut partea din delegația asociațiilor sau a Ministerului.

Trebuie luată foarte serios în discuție problema politicii domnului Bălăceanu, dacă urmărește interesele militarilor rezerviști și chiar activi, sau pe ale politicienilor pe care îi perie cu fiecare ocazie, dacă apără drepturile celor în fruntea cărora s-a cocoțat, sau doar pe cele personale.  Părerea mea.

A mai fost dat un comunicat, al Președintelui Forumului, semnat de către acesta și purtătorul de cuvânt al Forumului,comunicat  care în mare se apropie de cel dat inițial de LADPM,  fără a încerca însă să tragă spuza pe turta cuiva.

La întâlnire participând și șefa casei de pensii, căreia uni au uitat să-i treacă și gradul, a fost atins în discuții și subiectul actualizării/indexării pensiilor cu rata inflației din anul 2017, care trebuia să se aplice încă din anul 2018. Doamna colonel Andrițoiu Mihaela a specificat faptul că această indexare va avea loc începând cu 1 ianuarie 2019, dar nu a precizat nimic privind indexarea cuvenită ratei inflației pe anul 2018 care va fi anunțată în ianuarie 2019. În ceea ce privește restanțele pe 2018, doamna colonel a menționat că acestea se vor da, sau nu,  în funcție de bugetul care va fi alocat MApN nu se știe când. Deci pentru guvernanți și conducerea MApN nu contează dacă ai sau nu dreptul legal, problema care se pune este dacă vor ei să aloce bani pentru drepturile tale, căci bani au, anul 2018 fiind  plin de asigurări date de  Viorica și Liviu, cum că nu sunt probleme cu plata pensiilor sau salariilor. 

Nasta-i basta !

Cam atât despre modul în care a fost reflectată activitatea. Mai menționez faptul că la finalul întâlnirii, domnului Gabriel Leș i-a fost înmânat de către domnul general Gropan un document ce conține  o parte din problemele care au fost spuse și date pentru a fi înmânate și fostului ministru, deci nu erau chiar noi, dar mă rog, s-a marcat momentul, ca să nu spună domnul Leș că nu știe despre ce e vorba.

Pentru cei care speră că acesta va face ceva, nu spun decât că acesta deja a dovedit chiar la acea întâlnire cu câtă seriozitate tratează problemele noastre, atunci când l-a adus la această întâlnire pe domnul Nasta care de a doua zi nu a ma ocupat funcția de șef al Departamentului pentru relația cu parlamentul și calitatea vieții, ci a altui departament,  Departamentul privind politica de apărare planificare și relații internaționale, în locul său fiind numit, chiar începând cu data de 14 decembrie, domnul Mihai Dan Chirică, de la Interne. Oare să nu fi știut domnul Leș de aceste schimbări, sau l-a adus pe Nasta așa la oha, în bătaie de joc, știind că acesta oricum nu va mai putea face nimic în ceea ce privește relațiile cu asociațiile deci putea promite la mișto orice? Cinismul domnului Leș nu are margini.

Dar cine este acest  Ilie de la Sculărie, adică domnul Chirică? Pentru cei care au urmărit evenimentele din 10 august 2018, citez din DCNews din data de 28 septembrie 2018 : ” procurorii militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare au dispus, în cauza privind evenimentele violente din zilele de 10 şi 11 august, produse cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, la data faptei secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată.”  Nu e așa că acuma, lucrând în MApN, fiind aproape de Direcția General Juridică  care printre altele se ocupă și de procesele MApN și are ca sarcină și  asistența legală specifică, domnul Chirică va fi mai aproape de subiect? Procurorii militari, tot sunt juriști militari și ei nu ?  Oricum abuzul în serviciu va fi scos din codul penal, așa că omul va fi scăpat, dar uite, poate să își dea avizul pe proiect, că doar asta este una din atribuțiunile sale pe noua funcție.

Deci seriozitatea și respectul domnului Leș față de rezerviști a fost deja demonstrat prin aducerea la întâlnire a unei persoane care chiar din ziua respectivă nu mai avea nici o atribuțiune cu problematica expusă.

Revenind la materialul înaintat de domnul general Gropan domnului Leș, cred că i-a dat prea multe detalii care oricum nu îl interesează. Dacă tu îi spui chiar sub formă de reproș ce a făcut Boc sau Băsescu, sau Oprea cu pensiile militarilor, îi vei da ocazia să spună: ”Stai, dar asta nu e treaba mea, nu am făcut eu, nu eu sau guvernul meu suntem răspunzători pentru crimele comise de fostele regimuri”. La astfel de oameni trebuie mers la punct fix,  fără învăluiri, fără vorbe inutile, că la vorbe inutile sunt experți ei. Trebuie mers direct la obiect, fără menajamente: ”asta e situația, care este poziția dumnevoastră și ce veți face? ”  Am înțeles că s-ar fi pus problema unei întâlniri cu Dragnea dar nu am înțeles care a fost răspunsul concret, dacă s-a dat așa ceva.

Până una alta, rămâne valabil ce am mai spus, am fost și vom fi în continuare discriminați și batjocoriți, pentru că:

 1. Nu avem sindicat în armată dar avem100 de asociații, cu șefi, șefuți și șefuleți de toate speciile și națiile, numai militari nu;
 2. Suntem lași, comozi, egoiști, învrăjbiți, orgolioși, disipați;
 3. Avem lideri care urmăresc doar grade, medalii, funcții, ( prin județe se dau locuri prin AGA , prin deconcentrate), acces la bilete de tratament, bani de la minister;
 4. Armata nu poate ieși în stradă, militarii activi nu vor fi niciodată lângă cei din rezervă fără a-și pune în pericol cariera și chiar libertatea;
 5. Nu avem cu ce să forțăm mâna guvernanților, noi nu putem bloca anul de învățământ, activitatea în spitale, șoselele, producția de lapte, etc, pentru că nu avem ce bloca, apărarea țării nu o poți întrerupe pentru a determina niște incompetenți să te respecte;
 6. Am dovedit în repetate rânduri că NU SUNTEM UNIȚI, NU ȘTIM SĂ NE MOBILIZĂM PENTRU APĂRAREA INTERESELOR ȘI DREPTURILOR, DOAR GURA E DE NOI, AȘA CĂ NE MERITĂM ȘI LIDERII PE CARE ÎI AVEM ȘI SOARTA.

Vor urma probabil iarăși discuții pe facebook, certuri, unii se vor bătea cu cărămida în piept, alții vor sugera că trebuie să ne alăturăm lui Oprea, care vezi Doamne e de-al nostru, deși nu a fost niciodată, el a fost doar omul INTERESULUI PERSONAL, dar nu se va face nimic, vom primi și pumnul ăsta în barbă  și ne vom plânge unul altuia întrebând dacă ”ne mai dă și nouă ceva la pensie”. Suntem demni .. de milă.

NOTĂ: Aș recomanda șefilor asociațiilor să prezinte aceste informări și tot ce este de interes pentru militari, și pe paginile oficiale ale structurilor lor,  acolo unde acestea există, nu doar pe cele de facebook, pentru că nu toți militarii, rezerviștii, pensionarii au facebook.

https://www.facebook.com/asociatiaromil/posts/1937052046348215?__tn__=K-R

https://www.facebook.com/profile.php?id=100014064450004&__tn__=%2CdCH-R-R&eid=ARBdSGU8iOi4ccb5J_ZWDRepV_YhKLMRmsFbkn7icdKbDChqy9lle6d35MmZ0-aylV4-h-7lm6BUsWjQ&hc_ref=ARSUYyqQP-1KBtM51eZyB_evqhvAMNeQsuNqXHHiu8UfsW3Gs3K9hMPdsmyCK7L1GWE&fref=nf&hc_location=group

https://www.facebook.com/aorromania/

https://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/nicolae-nasta-numit-sef-al-departamentului-pentru-politica-de-aparare-din-cadrul-mapn-679279.html

https://www.dcnews.ro/carmen-dan-anun-mihai-chirica-a-solicitat_615425.html

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

26 Raspunsuri la Despre ”întâlnirile” din 14 decembrie cu Leș

 1. tudor marian

  OAUUUU ! DEOCAMDATA …FARA COMENTARII.

 2. „În lumea asta rău făcută,rahații f…,în loc să pută!”
  Folclor autentic.

 3. pedro

  Cine este acest domn Balaceanu de care aminititi mereu ??Aseara la TV B1 era un general in rezerva Balaceanu care se dadea drept „analist militar” si emitea niste ineptii de imi era rusine ca sunt camarad cu el si culmea vedeam pe fetele celorlalti invitati aceiasi expresie ca a mea!!!Daca noi trimitem asemenea specimene la TV ne facem de rasul curcilor si de aceea nu ne baga in seama nimeni!!Daca gresesc cumva si confund persoanele sa ma scuzati!!!

 4. @ Pedro,
  Pai e una si aceeasi persoana. Nu l-ati recunoscut in fotografie?

 5. Ifrim

  La”s-a agreat nevoia unei noi legi a pensiilor militare de stat…”unde,cine,cand,cum?Nu trebuiesc decat amendate OG57,59 la L223 care este o lege buna.Stati flexati fratilor ca cine stie ce boacana puteti face din puțul gandirii d-stra!

 6. Geofreeland

  Ceea ce se intampla cu situatia, statulul legal si drepturile privind pensiile militarilor e o BASCALIE absoluta. O vrajeala politicianista ordonata impotriva pensionarilor armatei „comuniste”! Cine ne-a categorisit ca fiind comunisti? Politica, inca Mc Carthysta a ricanilor. Repet pentru boi, armata Romaniei nu a facut politica si nu a fost comunista niciodata, cu toate eforturile propagandistilor lor, unii azi in functii de zice-se presedinti sau p-acolo, la Asociatiile care, chipurile, ne reprezinta. Reprezinta pe cine? Pe ei poate si mismasurile lor, mai o stea, mai un ciubuc, mai un saru’ mana boierule. Si ei pun botul. Pardon, ratul. Nu, asa nu se mai poate. E o bataie de joc incredibila dar adevarata. Campul de lupta nu e o sala de tribunal. Asa zic unii de azi speriati de cat au furat, chiar, o sala de tribunal nu e in niciun caz un camp de lupta. Dar aia de la tribunal au drepturile lor plus cele ale celor de pe campul de lupta, cum zise porcesc CCR. Si PENSII ABSOLUT NESIMTITE cat pentru sapte burti si cururi. Ce tot o dam asa pe usurel. Comandantul nostru suprem, ca functie zic, nu ca om, zise ca „vestele galbene sunt in portbagaj” si spera sa nu le folosim la un accident. Io zic ca mai accident moral, legal si national cum e batjocorita armata si oamenii ei astazi, si in special militarii pensionari, nu poate exista. NU SE MAI POATE! Jos cu toti cocotatii din asociatii de rezervisti militari, vanduti, controlati si devalizati de onoarea militara. Statutul militarului, ca scop, functie sociala si actiune sunt batjocorite la cel mai inalt nivel, degradant si josnic. Nu mai argumentez pentru ca „surzii” deveniti se sufoca de medalii, stele pentru flatulente, duse mai apoi pe pernite si bagate in groapa. Nu aia a infanteristului, ca aia e locas de tragere, util, ci aia vesnica. Onoarea militara niciodata pamantul nu poate s-o acopere, ca pe ei. Martori sunt viermii, si aia din vii si aia de dincolo.

 7. Marin Constantinescu

  Cele patru comunicate, seamana cu evangheliile… Nu seamana una cu alta.

 8. Geofreeland

  Parca ma doare sufletul. Cum poate fi unul Comandant Suprem al Fortelor armate, adica alea legal cu arme letale, care fac instructie militara, adica armata, si trebuie sa lupte adevarat si sa moara pentru patrie la o adica, cand el nu poate rezuma decat ca „in armata am invatat sa cos nasturi”? Eu numai pentru asta l-as demite, pentru ofensa adusa institutiei supreme de forta a unui stat. Un sef de stat NU POATE SPUNE ASTA! Eu mi-am cusut nasturii de la cinci ani, mama ma punea, tocmai sa am grija sa nu-i rup sau pierd. Erau vremurile cand si chinezii spuneau la radio cetatenilor sa nu piarda un nasture. Un nasture pe zi pierdut, erau un miliard de nasturi, nu? Si asta vine si spune ca asta a facut armata din el, un cusator de nasturi. Poate a fost rasfatat de mama lui, ii cosea ea. Auzi, Comandant suprem! Altii fac West Point, se inroleaza, fac campanii, trec prin lupte, altfel nici nu pot visa la functii politice. Uitati-va la mostenitorii familiei regale engleze, uitati-va la americani, uitati-va la israelieni, uitati-va oriunde in lume. Riandrianarivu Ravelu Manga, un madagascarian dupa ce a studiat in Franta a absolvit Academia Militara din Romania, eram p-acolo, prin 1973, si a ajuns seful armatei, la ei. Nu se poate o astfel de blasfemie. Generalii nostri, unii bravi, altii de mucava, tac. De ce? Barem un apropos, „sefu’, te dai in stamba, cu chestiile astea nu se glumeste!”. Basescu, a facut ceva marina, dar cu nonsalanta se mai declara ca „si el e inginer”. E inginer pe dracu, programa facuta de el nu are nicio tema de proiectare inginereasca, ca la Galati de exemplu. Dar, hai, zice-se asimilam Academia Navala cu ingineria. Asa ca, ce ne mai miram? Cusatorii de nasturi din armata ne decid soarta. Indiferent cate lesuri lasam pe campurile de lupta. Unul numit Les poate stie. Sau poate nu, les venind de la armata leseasca. Oricum numai de armata vorbim. Cine nu a facut armata nu are ce cauta in politica. „Facut armata” nu scoala de gargara strategii militare,gen Udrea,doctorate gen Oprea si alte rahaturi la fara frecventa. Ma, nene, despre ce vorbim? Sau ne-au prostit de tot? Si atunci, ce tot ne miram de bahnareni, balaceni etc. Unde esti domnule general Ilie Marin, enciclopedia militara si vie a neamului? Poate avem placerea unui interviu cu administratorul site-ului. Asa de moral, ca prea ne-a scazut cu astia care ne maltrateaza batranetile si profesia nobila.

 9. Geofreeland

  Intr-o tara in care „lupta anticoruptie” e un slogan de tara, unic in lume, coruptia, spaga si mita, traficul de influenta, functioneaza ceas. Coruptia declarata e numai impotriva politicienilor adversari. Dar coruptia de zi de zi cu care se confrunta cetateanul cine o cerceteaza? Nimeni. De ce? Pentru ca orice lucru interzis e tentabil, e bun si satura. Vreti exemple? Doamne, poate uit ceva. Daca ajungi intr-un spital de stat, doctorul zice un diagnostic, te operez. Dai bani la doctor. Cum adica nu dai? Cat te-a costat operatia, te intreba prietenii. Tu le spui atat doctorului, atat anestezistului, atat asistentelor de chirurgie. Apoi pe salon bani la asistenta sefa, bani la asistentele care iti schimba perfuzia, se uita frumos, daca dai, la tine, apoi infirmierele, bani la schimbat halat, asternut, plosca daca e cazul, un spalat etc etc. Nimicuri pe bani, altfel…Sanatatea e o marfa, cinic speculata de o armata de oameni fara moralitate, fara omenie, fara scrupul. Uitasem de brancardieri. La privat stii o treaba. Atat de costa mielografia, 400 lei, atat RMN-ul 1000 lei, atat analizele 500 lei, atat operatia 8000 lei, atat…atat…. Normal, ei isi trag leafa si profitul din preturile afisate. Culmea e ca aia de la privat sunt doctori si la stat. Mare dandana! Banu’, tata, banu’, ca tot moare! La stat astia au leafa, marita, dublata, triplata de pesedisti, plus bani pentru vechime, titluri, garzi, stress, pericol microbiologic, radiatii, sa nu plece doctorii din tara. Intrebarea e, de ce mai facem facultatea de medicina? Sa exportam medici? Nu, nene, facem facultatea de medicina cu contract. Stai zece ani in tara apoi, daca vrei, pleci. Nu, nu vrei sa stai, te costa atat si gata. Dar amaratul ala de pensionar, ca ala are probleme, de unde sa dea banii? Ii omoara pe copii, strang mana de la mana, si ei cu copii lor, cu intretinere, cu chirii, cu te miri ce, si aduna bani sa aiba parintele la spital. Asta e tara? Asta e deontologie? De ce nu vorbeste acest presedinte „anticorupt convins” de acest mic amanunt al coruptiei endemice din Romania? Mai vreti coruptie? Cum se trec clasele in sistemul de invatamant? Nu stiati? Cine nu da, nu trece, e simplu. Licente? Doctorate? Nu mai spun nimic. Mi-ajunge. Traiasca „lupta anticoruptie”, vesnica, dusa pe culmile cele mai inalte!

 10. Geofreeland

  Pe vremuri am vrut sa fiu regizor de film. Nu s-a putut. Din 64 de candidati am reusit 4, pe 2 locuri. Pretul cerut a fost o Dacia 1100. De unde sa dea tata? Inainte de leafa tatei cautam cu mama pe sub sifonier monezile cazute din buzunar cand isi punea pantalonii pe dunga, pe spatarul scaunului. Am plecat din examen, si stiu de copil, ca matur nu eram, ce inseamna coruptia. Vremuri comuniste. Azi alte vremuri. Mai rau ca atunci. Eh… Imi imaginez, daca eu as fi unul din bahnareni, gropani si balaceni, substantive comune de altfel, ce as face in preziua unui moment istoric al micii mele existente si anume al intalnirii cu un ministru. Normal, tinuta. Io ca io, dar femeia? Cum sa te duci asa? Traind cu mine stie, „lustruieste-ti nasturii”, si tu o faci ca in scoala militara, iti calci pantalonii, la dunga, camasa o calca ea, cu aroma de levantica, „vezi cu vestonul!” zice, bareta aia e murdara, si tu o stergi, te agiti, suna telefonul, „deci, cum am stabilit, dumneata spui asta, celalalt asta, sa nu va repetati, da?”, spui ca ai priceput si-l suni pe cutare, „m-a sunat x, tu ce zici, ca asa mi-a spus?”. Ala raspunde „Stiam, ca m-a sunat si pe mine, alea mari le sintetizeaza Y, le-a mai periat, dar sa fie acolo, asa s-a stabilit. Domn ministru inca nu a preluat problemele dar le da la secretariat.” Apoi cauti in cutie, te uiti la pantofii aia noi, de cosciug, si zici femeii „Ii iau p-astia?” „Parca te bateau” zice ea. „Iai tot p-aia, nu se vede, da-le cu lustru, e pantalonul mai lung si cade pe ei.” Iar suna telefonul ” Ia zi, unde ne intalnim?” Te gandesti, zici „ma, io vin cu masina, o parchez la minister si te astept la poarta. Stie baiatul de acolo ca venim, suntem pe lista, dar vine cineva de la secretariat” Alalalt zice „Dar cu Z ai vorbit?” si raspunzi angajat „Normal, alaltaieri am stabilit ce si cum, e ok, nu-ti fa probleme. Textul deja e la ministru”. Iti lustruiesti pantofii si suna un copil, „Ce e atata zarva la voi?” si mama raspunde „taica-tu maine e la minister!” „Opaa! La ministru?” „Da, mama, merita, nu?” Apoi, cu licar in ochi iti freci pantofii, pana la urma ii mai dai si un scuipat, sters delicat cu o laveta de fibra hidrosolubila. „Mama, ce cravata am?” „vezi ia-o p-aia din tipla, aia noua, fa nodul ala al tau” Gasesti cravata, e noua, nu a avut niciun nod si te chinui, pui ochelarii, la oglinda, sa fie totul perfect. „Vezi ai acolo chiloti curati, maiou, ciorapi” zice femeia. Parca exulta de importanta momentului ca si cum ar fi al ei. Sa nu uite ceva.”Aa! Ia si batista la tine, bag-o in buzunarul de la piept”. Totul e gata, uniforma, hartiile, mapa pe care a sters-o femeia cu Axion, ochelarii, actele, cheile de la masina. „Ai benzina?” intreaba. „Am jumate, mi-ajunge”. „Vezi cu cafeaua aia, fa-te ca bei, stii ca n-ai voie, si nici apa minerala carbogazoasa. Atata iti mai trebuie. Si nu te mai agita, zambeste tot timpul, stapaneste spatiul, ai o alura de om mare. Ca esti, daca nu stii!”. Te copleseste aceasta participare si nici somn nu ai. Dormi iepureste, te uiti, e doua, e patru, la cinci esti in picioare, te razi proaspat, dai cu odicolonul primit de la copii de ziua ta, te privesti, iti place, esti tu, cel ales, mandrie sa dai mana cu ministrul si te gandesti ca trebuie sa-ti cremuiesti palmele, sunt cam aspre, nu ai stare, ai trac. „Te-ai trezit?” auzi din dormitor. „Lasa-mi si mie cafeaua pe noptiera! Bafta!”. Si pleci. De ce? Unde? La minister? De ce? Degeaba.

 11. Geofreeland

  Ce ne mai rămâne? Doar iubirea, de neam, de țară, de oameni. O rugă pentru toți și toate. Viața ca o rugă. Dragii mei camarazi, o rugă de-o clipă, pentru prietenul nostru Vladimir, e în momente grele. Ca și noi, poate… Fie-ne Domnul bun să ne asculte! E ca și cum ne-am ruga pentru noi.

 12. @Geofreeland,
  Eu vreau sa cred ca Micul OM Mare mai are multe de spus si de facut langa noi.Refuz sa gandesc altfel. Sper sa treaca prin tot cu cat mai putina suferinta si peste un timp sa bem o palinca impreuna.

 13. Geofreeland

  Doamne-ajută! Știu ce e chinul, știu când m-am împăcat cu mine prin Dumnezeu și mai știu că fără El în noi nu avem putere. O rugă de a Îi cere să facă bine cred că va fi auzită. Credem în viață și în bucuriile ei, El ne-a dat astea. Chiar și o palincă.

 14. Nick
  Dlor militari de toate gradele .

  Am simțit in materialul prezintat de Dl gn Gropan ministrului Apărării Naționale aproape toate doleanțele noastre .
  Sa înțeleg ca rezultatul este aproape zero .
  Avem la noi , fiecare ,și familie noastre ,
  o arma foarte puternica, VOTUL ,prin care ii putem trimite pe cei care ne decid soarta acolo unde e locul lor , la periferia societății.
  Votați și altceva decât ați votat pana acum , EXISTA SOLUȚIA RAȚIUNII .

 15. Micky SINBAD

  Nu va mai lamentati.Daca nu deschideti actiuni pe contencios administrativ impotriva prevederilor ordinului M25/2016 ,pentru anularea acestora si fara de care cei de la CPS nu au ce face, situatia va ramane la fel cel putin 10 ani de aici inainte…La cel putin 5,000 de asemenea actiuni in doua luni ,veti vedea ca lucrurile incep sa se miste.Bla ,bla-urile prin minister nu au nici un efect,mai ales ca domniile lor nu stiu nimic…De ce nu stiu nimic?Pentru a nu fie intentie…

 16. A fost publicat draftul celebrei,de acum înainte,a OUG fiscale de sfârșit de an
  Iată noutățile:
  1.Nu se mai rețin cei 10% ce ar fi reprezentat CASS pe întreg cuantum brut al pensiilor militare de serviciu;
  2.Ajutoarele, la ieșirea la pensie,neacordate din 2010,nu se acordă încă trei ani(2019,2020,2021), excepție de la regulă se face numai dacă beneficiarul decedează!!!
  (Art.41 alin 2;)
  3.Modificări la OUG.59,nu sunt,rămâne ca-n tren.
  Cam ăstea ar fi,ce cam ne interesează pe noi!

  @Nicolae(Nick)
  Nu vrea să iau din elanul unor camarazi care doresc să acționeze în instanță Ord.M.25,dar Onorata Instanță nu prea se apleacă și asupra nedreptăților ce s-au abătut în ultimul timp asupra noastră,benefici
  ari ai Lui.223.
  Dacă aveți cunoștință despre cineva care a câștigat și instanță a emis vreo Hotărâre rămasă definitivă,aducetio la cunoștință.
  Vă mulțumesc!

 17. A,era să uit:
  4.Cei care au de recuperat taxa de mediu,pt.auto,sa prelungit până în iulie,termenul era Martie 2019.

 18. Geofreeland

  Cu pensiile ne-am lămurit. Cu Centenarul, așijderea. Cu o „altfel de politică” ne-am lămurit. Cu ce mai trebuie să ne lămurim? Cu „valorile europene” nu ne-am lămurit. Io, cel puțin nu știu care sunt alea. Poate îmi deschide capul cineva. Mă uit în țara mea și văd analfabeți, migrarea poporului înspre Vest, un sistem de sănătate cu deviza „n-ai bani, mori!”, o industrie inexistentă, datorii de 100 de miliarde, plusvaloarea creată de români plecată afară, o bătălie a altora pe resursele patriei, o istorie negată violent, o ipocrizie lozincardă la cel mai înalt nivel, o otrăvire programată, planificată și deșănțată prin alimente, medicamente și poluare, o defrișare bezmetică a pădurilor distrugând un ecosistem ancestral, o pauperizare a unui popor amăgit cu reclame,talk-show-uri adrenalinice și frică de un mâine disolut de așteptarea unui venit amanetat la bănci străine. Nu investiții, nu educație, violență în orice, de la nivel de stat până în case. Crime, accidente, malpraxis și indolență, toate cu morți, oameni dintre noi, cu destine frânte și speranțe neîmplinite. În ce țară trăim? De patru ani, un neamț banal, cocoțat pe amăgirile noastre de mai bine, ne-a făcut viața un calvar. Scandaluri, violență stradală, propriile acuze penale scuipate altora, ca el, la întrecere, propovăduind afaceri externe, pentru alții, nu pentru poporul care îl platește. Rahaturi de genul ” lucrul bine făcut”, ” lupta anticorupție”, „România educată”, vacanțe Miami, Teneriffe”, plimbări de „stat” la șprițuri și instructaje prin Europa lor, veșnic împotriva românismului, anti american, anti israelian, anti chinez, anti a orice ce nu e vorbitor de germană. Asta e România? Cam asta e. O țară de proști dacă mai susțin că au țară. Oamenii ăștia viețuiesc pe un pământ care nu mai e al lor decât pentru locuri de veci și pe care aleargă ca nebunii după niște bani ca să-i dea altora în schimbul supraviețuirii. Mai râde românul? Se mai bucură? Ce lasă copiilor? Ipoteci, rate, pârloage, gropi în drumuri, deșert în câmpii, ape otrăvite, neliniște, nesiguranță…până și popii ies la cerșit cu cădelnița. Rău am ajuns. Omorând de Crăciun, ne-am însușit blestemul. Așa-zisa Revoluție a fost de fapt îngenuncherea unui popor în urale de bucurie, pline de speranțe și decență. Azi ne bucurăm? Nici îmbogățiții n-o fac, se ascund, fug, nu mai suportă nici ei lacrimile din case. Din lașitate și vinovăție știind că avutul lor e din sărăcia aproapelui său de peste gard. Astea sunt „valori europene”? Vă aștept cu drag și interes să mă lămuresc.

 19. raul

  La intalniri din astea sa participe si un mm ,subofiter si chiar un maior sau capitan CU CUPOANELE LOR DE PENSII ,nu numai colonei si generali care au pensiile cat le au !Armata nu-i alcatuita numai din colonei si generali a caror pensii erau cunoscute de Olguta si credea ca traim ca in sanul lui Adam!Cu actualizarea asta de cacao ,cu inflatia in 2-3 ani vom avea colegi cu pensii mai mici decat civilii si muritori de foame!Cand reprezentati, REPREZENTAT-I PE TOTI!Si cel mai mult insistati fratilor PE EGALITATE!Suntem impartiti in caste ca indienii??La magistrati le creste pensia grupa mare ,la parlamentari cand creste salariul minim ,la civili inflatie plus 1/2 din crestere salariul mediu brut ,noi suntem prostii tarii???DACA REPREZENTATI APOI REPREZENTATI ,FRATILOR ,DACA NU, DATI-VA LA O PARTE MACAR SA VINA ALTII MAI BUNI!SAU DE N-OR FI ,ATUNCI SA NE IA GAIA CA SUNTEM FRAIERI SI AU DREPTATE ASTIA SA NE REGULEZE!AMIN!

 20. @Nicolae,
  Unde e draftul ordonantei, da-m si mie un link

 21. Intrați pe blogul HUHUREZ.COM

 22. @Nicolae,
  L-am găsit la finanțe. Multumesc, oricum !

 23. Pensia de subofițer

  Pai sa va spun eu pensia mea, subofiter (r), din funcție de principal, 31 de ani vechime, 42 de ani cumulati, iesit la limita de vârstă in octombrie 2017 cu fabuloasă pensie de 1987 lei.

 24. Dan

  @Raul:

  Văd că te lamentezi aiurea!
  Există asociații, unde militarii rezerviști, dintre cei proveniți din subofițeri și maiștri militari, sunt preponderenți in diferitele activități organizate chiar de ei.
  In altele, acest corp de rezerviști este majoritar asimilat „mării mute”.
  Eu, dacă mă zbat, o fac și pentru dta, insă ai dumitale colegi, adoptând pasivitatea, ……, nu fac bine nicicui.

 25. Ioana

  Oare cine a promovat o in functie pe aceasta Directoare de la CPS MApN ? Nu am vazut un om mai indiferent , mai nesimtit si mai iresponsabil decat aceasta persoana ! Doar ea stie ce nedreptati ,ce jaf exista la adresa unor pensii militare ! Doar ea stie , numai urmarind datele statistice, ce discrepante enorne ,ce nedreptati sunt intre pensiile militare asemanatoare(pensii obtinute in conditii cvasi-identice). Aceasta persoana numita Andritoiu nu are nimic in comun cu militarii de cariera ,care in general sunt corecti , cinstiti , organizati ,etc. Domnule Les ,cum a ajuns asa o persoana sa aiba de aface cu Armata, cu aprecierea muncii de o viata a ofiterilor de cariera !De ~ 8 ani pensiile noastre sunt inghetate iar de la aparitia Legii 223/2015 asistam neputinciosi la un adevarat JAF ! . Dupa pensionarea (cred ) a D.lui Luca am asteptat mereu sa apara in presa aceasta „doamna” si sa lamureasca toate inechitatile ! Faptul ca se pastreaza pensia in plata este o mare acoperire a furtului , deoarece nivelul de trai a scazut in fiecare an !Calculul pensiei in baza Legii 223/2015 a fost facut incorect,Andritoiu trebuia sa verifice aceste escrocherii(inginerii financiare ) Cei afectati au facut zeci de sesizari , pana s -au plictisit . Bestiile nu au dat explicatii ,s-a asternut o tacere atat din partea lui FIFOR (inclusiv a O Vasilescu ),cat si din partea lui Andritoiu !Aceasta talharie s-a petrecut SELECTIV. Buni” PSIHOLOGI !”Ati ales persoane care ,desi au dreptate nu vor ajunge in justitie ! Nu vor cheltui cu avocatii si nici nu se vor stresa pe salile tribunalului . Am o singura rugaminte la Domnii Les si Budai sa ne ajute sa trecem automat de la o pensie la alta in functie de cuantum cele 2 case de pensii(civila si militara) sa colaboreze in acest sens si sa fiu mereu anuntata cand o pensie sau alta este mai mare, ca sa pot opta pentru una din ele . Nu este corect sa patesc mereu ce am patit cu pensia militara ,sa urmaresc pe hoti sa nu ma fure sub conducerea unei directoare indiferente cu propria munca. Am intrat pe o pensie militara in 2011,a fost corect calculata in baza legii 263/2010 dar au creat jefuitorii Legea 223/2015 si au limitat toate drepturile unui ofiter (grupe de munca,pensia de serviciu calculata mult sub nivelul salariului minim pe economie , la valorile nete nu brute a soldei ,etc, etcDeasemenea ,superficiali care s-au ocupat de calcul in baza L223/2015 ,nu au supus pensia sotului la toate maririle din 2003(anul decesului )pana in 2011 (anul intrarii mele pe o pensie militara . Tot de pe internet stiu ca in anii 2004,2005,etc militarii au beneficiat de o marire substantiala de pensii. Eu trebuia sa beneficiez de un calcul corect al pensiei sotului,pentru ca am dreptul la jumatate din pensia sotului .Alta nedreptate din partea legiiuitorului ! Daca trec la pensia mea ,poate fiind mai mare acum decat cealalta, de ce sunt discriminata ,sa nu primesc si eu acel sfert din pensia sotului ! De ce au dreptul doar unii(chiar din cei care au muncit mai putin sau de loc )Un colonel si un profesor cred ca trebuiau respectati mai mult de catre societate , de catre guvernanti si nu in ultimul rand de Ministerul apararii Nationale!

 26. Ioana

  Oare cine a promovat o in functie pe aceasta Directoare de la CPS MApN ? Nu am vazut un om mai indiferent , mai nesimtit si mai iresponsabil decat aceasta persoana ! Doar ea stie ce nedreptati ,ce jaf exista la adresa unor pensii militare ! Doar ea stie , numai urmarind datele statistice, ce discrepante enorne ,ce nedreptati sunt intre pensiile militare asemanatoare(pensii obtinute in conditii cvasi-identice). Aceasta persoana numita Andritoiu nu are nimic in comun cu militarii de cariera ,care in general sunt corecti , cinstiti , organizati ,etc. Domnule Les ,cum a ajuns asa o persoana sa aiba de aface cu Armata, cu aprecierea muncii de o viata a ofiterilor de cariera !De ~ 8 ani pensiile noastre sunt inghetate iar de la aparitia Legii 223/2015 asistam neputinciosi la un adevarat JAF ! . Dupa pensionarea (cred ) a D.lui Luca am asteptat mereu sa apara in presa aceasta „doamna” si sa lamureasca toate inechitatile ! Faptul ca se pastreaza pensia in plata este o mare acoperire a furtului , deoarece nivelul de trai a scazut in fiecare an !Calculul pensiei in baza Legii 223/2015 a fost facut incorect,Andritoiu trebuia sa verifice aceste escrocherii(inginerii financiare ) Cei afectati au facut zeci de sesizari , pana s -au plictisit . Bestiile nu au dat explicatii ,s-a asternut o tacere atat din partea lui FIFOR (inclusiv a O Vasilescu ),cat si din partea lui Andritoiu !Aceasta talharie s-a petrecut SELECTIV. Buni” PSIHOLOGI !”Ati ales persoane care ,desi au dreptate nu vor ajunge in justitie ! Nu vor cheltui cu avocatii si nici nu se vor stresa pe salile tribunalului . Am o singura rugaminte la Domnii Les si Budai sa ne ajute sa trecem automat de la o pensie la alta in functie de cuantum cele 2 case de pensii(civila si militara) sa colaboreze in acest sens si sa fiu mereu anuntata cand o pensie sau alta este mai mare, ca sa pot opta pentru una din ele . Nu este corect sa patesc mereu ce am patit cu pensia militara ,sa urmaresc pe hoti sa nu ma fure sub conducerea unei directoare indiferente cu propria munca. Am intrat pe o pensie militara in 2011,a fost corect calculata in baza legii 263/2010 dar au creat jefuitorii Legea 223/2015 si au limitat toate drepturile unui ofiter (grupe de munca,pensia de serviciu calculata mult sub nivelul salariului minim pe economie , la valorile nete nu brute a soldei ,etc, etcDeasemenea ,superficiali care s-au ocupat de calcul in baza L223/2015 ,nu au supus pensia sotului la toate maririle din 2003(anul decesului )pana in 2011 (anul intrarii mele pe o pensie militara . Tot de pe internet stiu ca in anii 2004,2005,etc militarii au beneficiat de o marire substantiala de pensii. Eu trebuia sa beneficiez de un calcul corect al pensiei sotului,pentru ca am dreptul la jumatate din pensia sotului .Alta nedreptate din partea legiiuitorului ! Daca trec la pensia mea ,poate fiind mai mare acum decat cealalta, de ce sunt discriminata ,sa nu primesc si eu acel sfert din pensia sotului ! De ce au dreptul doar unii(chiar din cei care au muncit mai putin sau de loc )Un colonel si un profesor cred ca trebuiau respectati mai mult de catre societate , de catre guvernanti si nu in ultimul rand de Ministerul apararii Nationale!
  Daca am spus deja ,de ce nu raspunde nimeni ,de ce fura drepturile mele in continuare ?

Statistici T5