Ce mare lucru?

Categoria Despre Armata

Scriam cu mult timp înainte, prin 2014 câteva articole despre soarta armatei, în articolele ”Armata pe mâna cui ?”. Undeva, partea a  VII-a și a VIII-a scriam despre asociațiile rezerviștilor, iar în partea I despre activi. Cine vrea să le revadă sau să le citească, dacă nu le-a citit, e binevenit, sunt încă de actualitate, poate chiar mai actuale ca oricând.  Iar faptul că de 5 ani de zile, cel puțin, nu s-a schimbat nimic, nu poate duce decât la o concluzie, și anume că ORICINE AR FI LA PUTERE, ORICE PARTID AR GUVERNA, ORICINE AR CONDUCE ȚARA ȘI DESTINELE ARMATEI, POLITICA FAȚĂ DE ARMATĂ, MILITARI, ACTIVI SAU ÎN REZERVĂ  NU SE SCHIMBĂ, SOARTA LOR ESTE ACEEAȘI, SUNT LOVIȚI ȘI BATJOCORIȚI  DE POLITICIENI CU O URĂ INEXPLICABILĂ. După Boc a urmat Olguța, după Oprea a urmat Dușa, Fifor, iar acuma Leș, cel care a ieșit pe post să anunțe că au crescut pensiile militarilor în 2018 când de fapt prin proceduri ”Jiene”dar nu Jianu Haiducul, ci Jianu Zapciul,  au scăzut 80-90% din ele.

Ce au făcut însă liderii asociațiilor rezerviștilor, cei care se laudă că apără interesele militarilor? Am mai spus, unii dorm în pace așteptând  bilete de tratament, alții lustruiesc clanțe așteptând grade și decorații, alții ies în frunte ca purecii, sperând să fie și ei remarcați, băgați în seamă, introduși prin comisii și comitete, să se poată lăuda și ei că li se deschid ușile, deci prin ei și NUMAI PRIN EI se poate realiza ceva. Ce ? Vom vedea.

Goana după firimituri

Un recent comunicat dat de secretarul general al LADPM dă răspuns la această întrebare. Comunicatul nu poate fi văzut de oricine, pentru că apare dar pe paginile administrate de câteva persoane care suferă de megalomanie și vor să își facă ”aderenți” mizând pe curiozitatea oamenilor care vor să vadă ce vrăji fac ei. Este vorba de LAPDM și pagina Militari uniți în aceeași formă asociativă, care au cam aceiași… inițiatori și membri, doar că s-au cam certat pe putere așa că acuma stau în camere separate și își vorbesc prin ușă. Cei care nu sunt cu ei, sunt împotriva lor, ”clubul lor” care luptă cică pentru unirea asociațiilor și apărarea drepturilor tuturor pensionarilor militari, se adresează doar celor care semnează adeziune, la fel cum ”avocații” SCMD  pierd doar procesele celor care le plătesc cotizațiile.După cum se știe, LADPM al cărui președinte este domnul general Gropan, plin de intenții bune dar fără colaboratori și forța de a se impune, se află la conducerea, sau de fapt președinția Forumului Structurilor Asociative. Recent am asistat pe Facebook la o ceartă deloc onorantă a câtorva membrii ai Ligii, care se cam învinuiau unii pe alții de sabotaj și încercări de preluare a puterii. Lupta a fost a fost la vedere, nu eun secret pentru nimeni. Secrete sunt doar intențiile, dar cine a citit articolele mele menționate mai sus, își dă seama care sunt intențiile acestora.Comunicatul domnului secretar general (apropos, îmi place titlul, ”SECRETAR GENERAL”,ca la PCR, semn că avem tradiție în armată), este foarte explicit privind intențiile celor doi ”reprezentanți” plecați la pescuit. Citiți vă rog comunicatul, scos pe piață pe diferite alte pagini, căci –culmea- cei doi corifei semnatari sau participanți, nu le-au postat și pe paginile altor asociați, nici măcar pe paginile lor personale, ca să îi facă pe curioși să semneze adeziunea la …paginile lor. Așa au ajuns la cifra de 5000 de… membri. În fine, să vedem comunicatul:

Comunicatul Biroului executiv
al Ligii pentru apararea drepturilor pensionarilor militari
Nr. 8 din 16 ianuarie 2019

Astazi o delegatie a Ligii pentru apararea drepturilor pensionarilor militari s-a deplasat la sediul Ministerului Apararii Nationale pentru a participa la intalnirea periodica cu Echipa de consilieri a ministrului.
Delegatia Ligii a fost formata din dl. Gligor Viorel – prim-vicepresedinte si dl. Gachi David – secretar general. Dl. Soare Aurel – secretarul general al Filialei Arges a Ligii nu a mai putut participa din motive medicale.
Echipa de consilieri a dl Gabriel Les – ministrul apararii nationale a fost condusa de dl. gl.lt. (rz.) Tase Marian.
In urma discutiilor desfasurate au rezultat urmatoarele:
– dl. Gabriel Les – ministrul apararii nationale impreuna cu Guvernul Romaniei va initia un amendament la OUG 114/2018 – astfel incat daca va fi aprobat in parlament, incepand cu data aprobarii si publicarii in MO orice majorare a SOLDEI DE GRAD pentru militarii activi se ve regasi INTEGRAL si in calculul pensiilor militare. Desi la prima vedere implicarea financiara a acestui amendament nu este foarte mare deoarece multi dintre pensionarii militari nu vor resimti substantial majorarile respective este totusi UN PRIM SEMNAL ca politicienii incep sa inteleaga ce REPREZINTA GRADUL MILITAR pentru un FOST MILITAR. Salutam aceasta initiativa mai ales ca ea vine in urma precedentei noastre intalniri. Ne manifestam increderea ca si Parlamentarii vor intelege importanta acestui amendament pentru pensionarii militari si ca nu se vor opune aprobarii lui;
– ministrul apararii nationale, dl Gabriel Les a dispus subordonatilor sai care au in atributiile functionale problemele respective sa initieze demersurile pentru elaborarea unor legi specifice domeniului militar prin intermediul carora sa se inlature daca nu INTEGRAL, cel putin IN MAREA LOR MAJORITATE discriminarile la care au fost supusi in ultima perioada pensionarii militari – acest lucru a fost de altfel mentionat de ministru in cadrul unei emisiuni televizate;
– pentru o relatie corecta si oportuna cu FOSTII MILITARI ministrul apararii nationael dl Gabriel Les a salutat propunerea Ligii si A ORDONAT intocmirea unui proiect de ordin al ministrului prin care SA SE INFIINTEZE la nivelul Cabinetului ministrului apararii nationale o structura prin intermediul careia sa se asigure legatura ministrului apararii nationale cu militarii in rezerva si in retragere. In prezent la acest proiect de ordin lucreaza o echipa formata din consilieri ai ministrului si membrii ai Ligii cu expertiza in domeniu. In cadrul structurii vor activa pe BAZA DE VOLUNTARIAT TOTAL NUMAI fosti militari cu expertiza in toate domeniile de activitate ale ministerului, in mod deosebit in problematica SOLUTIONARII PROBLEMELOR CU CARE SE CONFRUNTA PENSIONARII MILITARI. Liga apreciaza ca este un prim pas extrem de important in directia UTILIZARII LA ADEVARATA VALOARE A INESTIMABILEI VALORI A FOSTILOR MILITARI SI SALUTA DESCHIDEREA MISNISTRULUI IN ACEASTA DIRECTIE – concomitent cu exprimarea sperantei ca acest demers va avea finalitatea dorita;
– au fost reluate toate problemele aflate in discutie la precedenta intalnire, inclusiv problemele stabilite pentru intalnirea de astazi dar s-a hotarat ca in acest moment de cea mai mare importanta este constituirea structurii ordonate de dl ministru Gabriel Les, structura care va avea ca principal obiectiv IDENTIFICAREA SOLUTIILOR PENTRU REZOLVAREA TUTUROR PROBLEMELOR RESPECTIVE, solutii care includ evident si problemele aflate in discutii.
Liga va va tine la curent cu evolutia celor mentionate mai sus.


Semneaza
Secretar general – Gachi David”

Nici nu știu de unde să încep. O să încep de la faptul că cei doi … pescari au plecat singuri, în numele nu știu cui, în nici un caz al Forumului, cel care se dorește o formă, fie ea și fără personalitate juridică, o încercare de unire a eforturilor tuturor asociațiilor militarilor. De ce s-au dus doar ei, de ce s-au dus în numele LADPM și nu al Forumului, de ce nu s-a dus președintele, capul  Ligii și al forumului ci doar mâinile, și alea legate, sau cu al cui mandat s-au dus și au negociat? O parte din răspunsuri le găsiți  în comunicat, dacă știți să citiți printre rânduri. La asta trebuie să răspundă ei. Eu nu răspund, deși știu răspunsul. Dar să presupunem că din motive obiective nu s-a putut altfel și din grabă au dat comunicatul ca fiind din partea Ligii și nu al Forumului. Deci așteptând un răspuns la aceste întrebări, merg mai departe. Ce au negociat, ce au obținut?  Conform declarațiilor lor, au reușit să :

  • Se întâlnească cu o echipă de ”consilieri” ai ministrului Leș, condusă de un domn general(rz), Tase Marian, fost șef al DGMRU. De reținut sintagma ” întâlnirea periodică” cu echipa de consilieri. Măi să fiu al dracului. Mai știa cineva din armata României că LADPM are întâlniri periodice cu consilierii ministrului apărării? Care au fost celelalte întâlniri?
  •  Afle că domnul Leș intenționează să inițieze un proiect de… ce o fi, care să redea onoarea armatei române amendând OUG 114 /2018, care a amendat OUG 59, care a amendat L-223, în sensul … actualizării pensiilor militare la creșterea soldei de grad.
  • se lase aburiți că în sfârșit clasa politică cică începe să se uite mai atent la militari, pentru că i-au văzut pe ei și au realizat ce oameni de valoare are armata.
  • Îl convingă pe domnul ministru Leș să dea ordin subordonaților să se ocupe de discriminările la care sunt supuși militarii, pe care le vor rezolva, dacă nu în întregime, măcar parțial.
  • Ministrul apărării, care nu a fost prezent, a salutat(probabil cu ”onorul mic”) propunerea LADPM de a forma o echipă care să se ocupe de relația Minister –rezervă, iar o echipă de ”specialiști” LADPM deja lucrează la asta așa cum și Dinescu deja lucra la un Apel în decembrie 89, după cum bine ne aducem toți aminte.
  • Repună în discuție toate problemele discutate anterior(bănuiesc că la cealaltă întâlnire, la care a participat și domnul Leș și recenții medaliați din ANCMRR, recte deja celebrul cuplu Bă-Bă) specialist deja în ”identificări de soluții” prin repetate și nesfârșite ateliere de lucru, care  nu rezolvă nimic, dar umplu planul de activități.

Acuma o să încerc să traduc ce a vrut să spună comunicatul, ce am înțe-leș eu sau ce s-a realizat practic.

  1. Întâlnirea nu are nici o periodicitate, căci pe de o parte nu înțeleg să se fi semnat un protocol între MApN și LADPM, aceasta este prima întâlnire, cealaltă care a avut loc în Decembrie 2018 a fost între ministrul Leș, o parte din șefii de direcții pe de o parte, și o parte din șefii asociațiilor membre ale Forumului, ceea ce e cu totul altceva. Dar cei doi domni au vrut să își ridice mingea la fileu  să arate cât de important e Liga, dar mai ales ei.
  2. Aici sunt două aspecte. Primul este că nu se poate amenda o OUG decât după ce aceasta a fost aprobată de Parlament, și numai în Parlament, deci fie exprimarea este nefericită, fie este o mare .. păcăleală. Pe de altă parte, când credeți că se va realiza asta? Probabil va fi introdusă ca propunere înainte de alegeri, până atunci … luați de mirosiți. În al doilea rând, solda de grad este .. infimă, la unii aproape că nici nu se vede printre celelalte elemente ale bazei de calcul, iar o creștere a acesteia transpuse pe acest element al bazei de calcul a pensiei, este egală cu o creștere de câțiva lei. Nu m-ar mira ca odată cu această actualizare să ni se ia câteva procente din OMM așa cum la actualizarea din 2017 ni s-a luat indexarea din 2016. Așa că practic PRIMIM FIRIMITURI dar ni se iau felii de pâine. Pentru această ”realizare”  pentru aceste firimituri, cei doi ”pițigoi” și toți ceilalți, o să își bage unghia în gât.
  3. Dacă nici acuma nu au înțeles că a noastră clasă politică ne dă aburi pe post de mâncare și chiar cred că în sfârșit au reușit ei să îi facă pe politicieni să respecte armata, așa cum alții care au primit tinichele trâmbițau că vor lucra la un nou set de legi pentru militari, sau cum Ciungu și ”prietenul lui Tiberiu” au decis să facă apeducte, chiar că suntem condamnați la batjocură perpetuă.
  4. Uite că mi-au dat lacrimile. Mă întreb cum or fi reușit cei doi să îl convingă pe domnul ministru să se ocupe de discriminările la care sunt supuși militarii, dacă domnul ministru nu a participat la întâlnire? Prin hipnoză, psihoză sau osmoză? Că dacă Leș nu a fost acolo înseamnă că nu l-au convins ei, fie  fusese convins înainte de a ajunge ei pe acolo, probabil de alții,  fie   este  vorba de o .. dorință, mai mult decât o certitudine. Deci comunicatul ne prezintă vise, nu realizări.
  5. Problema unor contacte permanente între minister și asociațiile rezerviștilor și formarea unui grup de contact permanent se află în planul de activități propus de SMAp încă de acum 2 ani, plan întocmit, așa cum am mai spus în alt articol, la inițiativa generalului Ciucă după întâlnirea din Noiembrie 2017, dar confiscat și masacrat de oamenii lui Nasta. Deci domnii se laudă de pomană. În ceea ce privește ”specialiștii de inestimabilă valoare” pe care LADPM i-a pus la dispoziția MApN, ÎI ROG PE CEI DOI  PARTICIPANȚI LA DISCUȚII ȘI REPREZENTANȚI, SĂ ÎI NOMINALIZEZE, SĂ ȘTIM ȘI NOI CINE NE REPREZINTĂ.
  6. De 9 ani ne tot întâlnim cu reprezentanții ministerului sau ai parlamentului, care tot identifică soluții dar nu le rezolvă niciodată. Că cel care a întocmit comunicatul a adoptat acest limbaj de lemn și se laudă cu nimicuri, sforăind cuvinte frumoase cum ar fi ”identificarea soluțiilor” ”probleme aflate în discuție” ”inestimabile valori” fără a nominaliza sau concretiza, nu mă miră este modul clasic de ”comunicare” atunci când nu ai nimic de spus, dar trebuie să impresionezi.

Știu că o să fie câțiva, nu mulți, probabil 3-4, cam câți are Liga în biroul de conducere, care vor spune că prin ceea ce am scris urmăresc dezbinarea și nu ajut cu nimic la unirea eforturilor militarilor pentru ”apărarea drepturilor”, dar dacă ceea ce am văzut în acest comunicat înseamnă apărarea drepturilor, mai bine le lăsăm așa, pentru că uite, așa cum actualizarea din 2017 a dus la scăderea pensiilor, (chiar dacă numai pe hârtie) tot așa, prin astfel de acțiuni,  se dă gir unor ”măsuri reparatorii” de doi bani care practic nu ajută decât pe alte Nasta, Jianu, Leș, să spună că au rezolvat problemele rezerviștilor și s-au pus de acord cu aceștia. Din această cauză, pe unele pagini ale grupurilor de militari, deja au apărut comentarii care îi fac pe cei doi, trădători. Eu nu îi consider trădători, dar nici salvatorii patriei, au încercat și ei să se bage în seamă, ce mare lucru?

http://www.in-cuiul-catarii.info/2014/03/09/armata-pe-mana-cui-partea-a-viii-a-asociatiile-rezervistilor-3-6562

http://www.in-cuiul-catarii.info/2014/02/17/armata-pe-mana-cui-partea-a-vii-a-asociatiile-rezervistilor-2-6383

http://www.in-cuiul-catarii.info/2013/12/22/armata-pe-mana-cui-partea-i-activii-6010

http://www.in-cuiul-catarii.info/2018/09/27/intalnirea-cu-nasta-vorbe-planuri-si-grupuri-de-lucru-14858

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

20 Raspunsuri la Ce mare lucru?

  1. Vladimir Putzin

    Domnule Marin Neacșu,
    impresia mea devenita intre timp CERTITUDINE, este ca si acest Leș politic, ca și precedentii ministri MApN fara exceptie, joaca cu noi un parsiv „ALBA NEAGRA”, ascunzand sub constiintele rasturnate ale câtorva fosti militari de cariera* (a se citi „carieristi”), mari in grad dar mici in clont fata de politrucii nostri oponenti si nu numai, potul pensiilor si drepturilor cuvenite celor care si-au slujit patria zeci de ani, conform juramantului sacru depus sub drapelele de luptă ale Armiei Romane.
    Si jocul ii merge de minune si acestui ministru resapat, cum le-a mers si celorlalti, care profita la randul lui cu o inalta maiestrie politicianista de lipsa de coeziune a pensionarilor militari, lipsa creată, intretinuta si amplificata cu interesata maiestrie de „paharele” cu gura-n jos* impuse prin propria lor vointa si naiva noastra sustinere in fruntea asocietilior pensionarilor militari nefiresc intitulate „structuri asociative”.
    O vorba romaneasca ne atrage atentia că, „Cum iti asterni, asa dormi !” si asa este. Dar acum, suntem siliti sa constatam cu neputincioasă tristețe ca, dupa ce ne-am asternut prost ca sa cam dormim pe noi, ne-am trezit sa fim siliti sa o facem si pe somiera goala, fara așternutul ciordit cu exoettă maiestrie de o imunda clasa politica ajutata la margine de ai nostri leaderi de doua parale, care nu se vor dusi din pozitiile ocupate doar pentru a-si mai ostoi din maladivul lor orgoliu.
    Si asa am ajuns cazuti in capcana unei dilematice infundaturi pe placul oponentilor nostri si atat de umilitoare noua celor batjocoriti de ei.
    Dar sa ma opresc aici, pentru ca dupa ce nu vad nicio solutie de rezolvate a acestei situatii si aceasta ora din noapte o cere.

    * aici, exceptia care intareste regula este domnul General Nucolae Gropan, cel care se straduieste din rasputeri sa ne si sa se respecte.

  2. Ifrim

    Politicienii sunt banditi,nu promit tot deodata ci pe bucatele,putin la europarlamentare,altceva la prezidentiale,la parlamentare iar o abureala si gata dar nu e obligatoriu sa vedem si ceva pe plastic!Baieti buni politichienii astia,in ast timp multi dintre noi suntem la cireș!

  3. MisuS

    In mod normal fiecare asociatie a pensionarilor militari , ca si ansamblul lor, Forumul , prin activitatea lor afecteaza interesele tuturor rezervistilor. Daca reprezentantii asociatiilor sunt „jucati” de politruci si sunt determinati sa sustina anumite schimbari (legislative, institutionale, etc), acestea pot fi apoi intoarse impotriva noastra, avand si justificarea ca au fost cerute de noi. Mandatul reprezentantilor asociatiilor, acordat implicit de noi, este de a sustine anularea O.U.G. 57, O.U.G. 59 si O.U.G. 114 si nimic altceva. Orice solicitare privind organizarea, numirea demnitarilor in M.Ap.N. , solutii juridice, alte schimbari legislative pot fi folosite in defavoarea noastra si trebuie sa faca obiectul negocierilor politice , sustinute de un eventual partid, dispus sa ne apere interesele. Involutia situatiei noastre in ultimii ani este rezultatul acestor „aventuri”.

  4. Titi

    Domnule Marin Neacsu, tot in ziua de 16.01.2019, conducerea Forumului era prezenta la intalnirea cu dul Victor Ciorbea,(Ne)Avocatul poporului.
    Din partea Forumului a participat: General(r) Nicolae GROPAN, General(r) Niculai BAHNAREANU, col(r) Aurelian Ghita, Col(r) Luminita Petrescu, col(r) Marian Tudor si Dumitru Coarna, presedinte FNPPC din MAI..!
    Dupa cum vedeti lupta se duce pe mai multe Fronturi, iar rezultatele vor fi la fel de nule ca si cele obtinute in ultimii ani !

  5. @Misu S
    Aveti dreptate 100%.

  6. @Titi,
    Ma intreb, oare cei care s-au dus (din pacate degeaba) la Klingonian ai stiut ca ceilalti doi se duc sa negocieze c o echipa de consilieri? Si daca da, li s-a parut mai important sa planga la poarta surzilor decat sa discute cu consilierii ministrului? Asa, de curiozitate…

  7. NeO

    Cât de uşor pot fi păcăliţi bieţii oameni! Actualizarea soldei de grad = o mare păcăleală. Spre exemplu solda de grad de colonel conform legii 284/2010 este 356 RON, conform L153/2017 va fi 360 RON, dar conform legii 330/2009 era 468 RON. Interesantă evoluţie, identică la toate gradele, în condiţiile în care cuantumul soldei de grad ar fi trebuit să aibă o creştere proporțională cu evoluția salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată(sau evoluţia valorii coeficientului de ierarhizare 1,00 , valoarea de referinţă, cum zicea anterior). Din 2009 de la o valoare de referinţă de 705 RON apoi 600 conform L284 ajunge la 2080 RON conform HG 937/2018 pentru anul 2019. Unde este evoluţia proporţională? După un calcul grosier solda de grad pentru 2019 ar fi trebuit să aibă o valoare aproape triplă faţă de 2009, sau dacă vreţi să fim meticuloşi să fie crescută cu cel puţin 44% cât reprezintă creşterea salariului minim brut de la momentul intrării in vigoare a L153(2017-1450 RON, 2019-2080RON). Dacă aveau intenţii bune şi reale, în HG de mai înainte măreau cuantumul soldei de grad cu o creştere proporţională. Or, nici vorbă de aşa ceva.
    Pe de altă parte, actualizarea conform vechiului art.60/L223, nu mai este posibilă, iar revenirea la vechea formă este utopie, exemplu OUG 114/2018, cea care arată de fapt intenţiile adevărate.
    De promisiuni am podul plin!
    PS Generalul rz. Tase- consilier al ministrului. Ha, Ha, Ha ! Tribunalul Bucureşti, Dosar nr 42470/3/2018, Litigii muncă – pretenţii Tase Marian –reclamant, MapN –pârât alături de UM unde a lucrat.

  8. @NeO,
    Pai ce treaba are consilierul ministrului, cu Ministerul Apararii? Nici nu se cunosc. Si uite, am eu asa o premonitie ca MApN nu se va prezenta la acest cz si va pierde procesu;l. Cine tine pariul ?Interesant este si faptul ca dosarul a fost inregistrat imediat dupa ce domnul Les a devenit ministru si banuiesc si dupa ce domnul Tase a devenit consilier. Apropo, pe ce probleme o fi consilier domnul Tase? Poate ne spune domnul Gachi, ca e … cunostinta lui. De urmarit acest linck, macar din curiozitate http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000852499&id_inst=3

  9. Vladimir Putzin

    @ NeO,
    citeam pe undeva ca baza de calcul a soldei sefului SMAp este identica cu cea a unui medic primar stomatolog, iar pensia medie a grefierilor, depaseste cu 120 lei pensia medie a militarilor si, in aceste conditii, pe cat de laudabil este efortul dumneavoastra in a demonstra cu cifre si calcule minutioase cat de mare este bataia de joc cu care sunt umiliti militarii, este si pe atat de inutil. O spun cu mult regret, dar, cel putin eu, asa vad realitatea.
    Politicienii nostri dragi, fac din alb negru si din negru alb cu o lipsa de obraz si o usurinta de nedescris si au suficienta indemanare sa ne puna tot nouă concetatenii in cap, incepand cu o simpla aparitie TV, cum a facut-o si aceasta Ioana d’Arc a romanilor, cea ramasa fara minister, sau fostul presedinte turnator pe gât si la securitate.
    Si cand mai suntem si dezbinati ca dracu’, blocati in demersurile noastre de insuși meapeneul care, dupa lege si onoarea militara ar trebui sa fie cu trup si suflet alaturi de noi, si condusi de niste oameni de paie, devenim niste biete victime intr-un absurd, inegal si nedrept joc de-a soarecele si pisica.
    Iar demonstratia cifrica facuta de dumneavoastra, ma duce vrand ne vrand, la urmatorul banc venit din tineretea mea, pe care l-am postat sub un articol anterior al Neacșului.
    Cică, unu intreaba la Radio Erevan daca „E adevarat ca puterea sovietica i-ar fi dat lui Maxim Gorki, o masina mică ?”. La care Radio Erevan îi raspunde prompt ca, „Da, e perfect adevarat, dar cu doua mici corecturi, nu a fost vorba de o masina mica, ci de o bicicleta, si nu i s-a dat, ci i s-a luat”.
    In rest, sa fim sanatosi, pentru a putea sa ne putea citi si reciti inca mult timp de acum inainte !

  10. nicu suciu

    Marine,te-am citit…ha.ha. E O.K. Vezi ca e unul GACHE care te musca de turul pantalonilor pentru ca la „carne ” nu mai ajunge. M-am contrat cu el si m-a facut „tradator’ pentru ca „tin cu tine”. Mai sa-i vezi pe pitifelnicii care au inceput sa simta miros de grade si functii cum s-au dat la mine. Le-am spus ca nu mi-e frica de ei cu toate ca am 3 stenturi.

  11. @Nicu Suciu,
    Vere, cine isi pune mintea cu Gache?

  12. nicu suciu

    e atat de „inghesuit’? Poate imi dai ceva „date ‘ despre el ca sa stiu ce tot roade clantele usilor pe la M
    Ap.N

  13. @Nicu Suciu,
    Din cate stiu a iesit la pensie de la DGIA de la cadre. Pana acolo nu stiu unde a lucrat. Nu cunosc alte date asa ca nu comentez, pe mine ma intereseaza ce face acuma iar eu am comentat ceea au facut acuma. E o parere pur personala. Daca are ceva sa-mi spuna, sa spuna undeva unde pot vedea si eu, ca nici eu nu am scris pe ascuns.

  14. Levi

    În locul lui Tase eu nu aş participa la astfel de întâlniri cu pensionarii militari din, cel puțin, două motive:
    1) este pensionar militar. Şi aici ar fi o incompatibilitate – să rezolve problemele ministerului cu pensionarii, un pensionar militar.
    2) este în proces cu M.Ap.N. din calitatea de pensionar militar care la trecerea în rezervă nu şi-a primit drepturile legale.
    Şi apoi, militarii activi nu-şi pun întrebarea dacă nu cumva, consilierul activ Tase, face parte dintr-o organizație a pensionarilor cu care se întâlneşte?

  15. Dan

    irimia georgica
    ianuarie 20, 2019 la 7:39 pm
    Cand rezolvati situatia de DISCRIMINARE creata MILITARILOR VETERANI,mai exact fostilor militari angajati trecuti in rezerva la varsta de 40 de ani (conf.leg.384/2006.art.45), din motive neimputabile lor, care nu pot beneficia de scaderea grupei de munca din varsta standard de pensionare (conf.Lg.223/2015.art.21), cu toate ca au realizat vechimea in specialitate de 15 ani care se cere in legea pensiilor militare (Leg.223/2015.art16) si de ce oare sunt bagati la art.19 la fel cu cei cu o vechime in specialitate de doar 10 ani care, normal, neavand vechimea in specialitate de 15 ani, nu pot beneficia altfel. O sa spuneti ca nu am realizat vechimea efectiva de 25 de ani la data trecerii in rezerva asa cum prevede legea (vechime efectiva care face referire la vechimea civila care vine in completare la vechimea militara la data trecerii in rezerva), deaceea stau si ma intreb: ce rost mai are vechimea in specialitate in cazul nostru si de ce noua nu ni se adauga la vechimea efectiva cumulata (conf.art.25.din Leg223/2015), vechimea realizata anterior armatei (tinand cont ca am venit in armata prin transfer) la fel ca la cei in activitate, si vechimea realizata ulterior armatei cum ar fi somajul (de la trecerea in rezerva), vechimea realizata ulterior armatei asa cum li s-a adaugat cadrelor militare care dupa trecerea in rezerva au putut cumula la vechimea efectiva vechimea realizata in viata civila pana la intrarea in vigoare a Lg.223/2015 conf.art.25. De ce lor se poate si noua nu, tinand cont ca am fost dati afara din sistem dupa 19 ani de armata (fiind participanti in teatre de operatii externe ca Afganistan si Irak), avand la trecerea in rezerva, majoritatea dintre noi, o vechime efectiva de 23 ani? (30,33 vechime efectiva la ora actuala) si nici nu am beneficiat de ordonante asa cum au beneficiat cadrele militare inclusiv pana in 2010 si nici de salarii compensatorii, pensie anticipata , pensie anticipata partial asa cum beneficiaza cei in activitate conform Lg.223/2015 . Mai exact se acorda un tratament discriminatoriu fostilor militari angajati, trecuti in rezerva la varsta de 40 de ani din motive neimputabile lor conf.Leg.384/2006.art.45, fata de cei in activitate. cu privire la pensiile militare (Leg.223/2015.art.21),in care la vechimi egale in armata si in viata civila cei in activitate beneficiaza de scaderea grupei de munca, iar cei in rezerva nu. Pentru a beneficia de scaderea grupei de munca conf. art. 21. si totodata a art.16 din legea 223/2015 eu cred ca, ar trebui sa se tina cont doar de vechimea militara (vechimea in specialitate de minim 15 ani la data trecerii in rezerva ) si nu de vechimea efectiva care face referire la vechimea totala cumulata de 25 ani din care 15 ani armata (adica 15 ani minim vechime militara iar diferenta pana la 25 de ani vechime civila) deci, in concluzie, noi suntem conditionati de vechimea civila de la trecerea in rezerva si nu de vechimea militara cum ar fi normal si corect, de aceea cred ca e o situatie de NECONSTITUTIUNALITATE . Totodata, ar trebui sa beneficiem si noi de Art. 25. care spune asa: (1) Constituie vechime pentru stabilirea pensiei militare de stat în condițiile art. 16-18, art. 22 și art. 32 și perioadele recunoscute ca vechime în serviciu, vechime în muncă, stagiu de cotizare sau perioade asimilate în condițiile legii, până la data intrării în vigoare a prezentei legi CREDETI CA E NORMAL SA LUCREZI IN ROMANIA 32-35 ANI FARA A BENEFICIA DE SCADEREA GRUPEI DE MUNCA DIN VARSTA STANDARD DE PENSIONARE DIN ARMATA SAU DIN VIATA CIVILA DOAR PENTRU SIMPLUL FAPT CA 19 ANI DIN CEI 32 DE ANI IN CAMPUL MUNCII, AU FOST LUCRATI IN MApN CA MILITAR ANGAJAT IN GRUPE DE MUNCA (SI MISIUNI INTERNATIONALE) SI AI FOST DISPONIBILIZAT DIN MOTIVE NEIMPUTABILE CONF.LEGII 384/2006 ,FARA A PRIMI SALARII COMPENSATORII SAU ALTE DREPTURI.

  16. gheo

    Domnule Neacsu, „o floare doar” care dupa schema promisiunilor uitate sau taraganate pana la „calendele grecesti”, va ramane „doar o floare care se va ofili de tanara !!!.

  17. Domnule Marin Neacșu,
    impresia mea devenita intre timp CERTITUDINE, este ca si acest Leș politic, ca și precedentii ministri MApN fara exceptie, joaca cu noi un parsiv „ALBA NEAGRA”, ascunzand sub constiintele rasturnate ale câtorva fosti militari de cariera* (a se citi „carieristi”), mari in grad dar mici in clont fata de politrucii nostri oponenti si nu numai, potul pensiilor si drepturilor cuvenite celor care si-au slujit patria zeci de ani, conform juramantului sacru depus sub drapelele de luptă ale Armiei Romane.
    Si jocul ii merge de minune si acestui ministru resapat, cum le-a mers si celorlalti, care profita la randul lui cu o inalta maiestrie politicianista de lipsa de coeziune a pensionarilor militari, lipsa creată, intretinuta si amplificata cu interesata maiestrie de „paharele” cu gura-n jos* impuse prin propria lor vointa si naiva noastra sustinere in fruntea asocietilior pensionarilor militari nefiresc intitulate „structuri asociative”.
    O vorba romaneasca ne atrage atentia că, „Cum iti asterni, asa dormi !” si asa este. Dar acum, suntem siliti sa constatam cu neputincioasă tristețe ca, dupa ce ne-am asternut prost ca sa cam dormim pe noi, ne-am trezit sa fim siliti sa o facem si pe somiera goala, fara așternutul ciordit cu exoettă maiestrie de o imunda clasa politica ajutata la margine de ai nostri leaderi de doua parale, care nu se vor dusi din pozitiile ocupate doar pentru a-si mai ostoi din maladivul lor orgoliu.
    Si asa am ajuns cazuti in capcana unei dilematice infundaturi pe placul oponentilor nostri si atat de umilitoare noua celor batjocoriti de ei.
    Dar sa ma opresc aici, pentru ca dupa ce nu vad nicio solutie de rezolvate a acestei situatii si aceasta ora din noapte o cere.
    * aici, exceptia care intareste regula este domnul General Nucolae Gropan, cel care se straduieste din rasputeri sa ne si sa se respecte.

  18. Nicusan

    https://xpm.ro/gradul-bate-functia/

    Mare victorie mare pentru pensionari! Măcar gradele ne vor fi recunoscute, promite actualul ministru al apărării, în urma întâlnirii recente cu reprezentanții Ligii pentru apărarea drepturilor pensionarilor militari. Mai precis, toți „responsabilii”, la semnal, vor iniția un amendament la OUG 114/2018, astfel încât orice majorare a soldei de grad a celor în activitate (potrivit Legii 153/2017 și hotărârilor de Guvern) se va regăsi și pe epoleții din dulap ai pensionarilor. Bucurie financiară timidă, dar un pas mare și promițător pentru omenirea din rezervă. Cât de mare? Să-l vedem pe primul!

    Potrivit HG care stabilește soldele de grad, începând cu 01.01.2019, solda de grad a unui colonel este de 520 lei.
    Solda de grad a unui colonel, pentru 2018, a stat, în realitate, cam așa: coeficient 1,80 înmulțit cu VRS 197,3387 = 356; majorată cu 10% potrivit Legii 253/2015 = 392; aplicarea compensării contribuției la buget 6,547% = 418; majorată cu 25% de la 01.01.2018 potrivit Legii 153/2017 = 523.
    În concluzie, cineva iar e luat de prost, presa o să vuiască că se majorează pensiile militare, iar CPS o să-și comunice sieși că se păstrează cuantumul în plată. Și la anul, probabil, pen’că la solda unor colonei pensionari, la cei 523 lei se pun și indexările din 2016 și 2017…

  19. Pingback: Întâlniri de taină, cu miros de mită, la MApN | In Cuiul Catarii

  20. Pingback: Este bine de ȘTIUT de toată LUMEA ………………….. | My Blog