Au început meciurile de calificare

Categoria Electorale


Nu știu cum erau alegerile înainte de 47, decât din auzite. Marele Caragiale ne-a adus în față ”O scrisoare pierdută”care prezintă caricatural,  satiric, ce se întâmpla pe vremea lui. Mari deosebiri față de ce vedem azi, nu sunt, ca apucături, declarații politice, dar trebuie să admit că realitatea de azi bate la scor de neprezentare ceea ce era la sfârșit de secol XIX. Dacă ar vedea  Caragiale ce se întâmplă astăzi la alegerile prezidențiale, s-ar lăsa de scris, pentru că oricât de inspirat a fost el, nu i-a trecut prin cap că Zoe  ar putea candida la alegeri împotriva lui Trahanache, a lui Tipătescu, a lui Dandanache fără să aibă nici o scrisoare la mână.

Iepurașul Pandele

 Asta se întâmplă la noi astăzi. Zoe Firea anunță (deși inițial afirmase că nu o interesează) că vrea să candideze la prezidențiale deci va candida în cursa internă, împotriva Viorelei pentru că nu o lasă ”poporul”, simpatizanții, să stea deoparte și să asiste cum se distruge partidul. Cât de demagog să fii, să spui că vrei să salvezi partidul divizându-l, mai ales când știi că orice ai face nu ai șanse să iei nici voturile pe care le ia candidatul partidului, oricare ar fi el? „Am intrat în competiţie, candidat la candidatură, pentru că văd că lucrurile nu merg în direcţia bună şi pentru că mi-e teamă că vom pierde nu doar prezidenţialele, ci şi localele şi parlamentarele. Şi nu am vrut să fiu în situaţia când colegii îmi spuneau că sunt vanitoasă şi menţin procentul de credibilitate din ţară doar petru mine pentru la anul, la locale, şi că nu sunt om de echipă”. Ea poate firma că are mai mulți alegători decât Iohannis, dar asta este nu doar o aberație, ci și un exemplu clar de megalomanie și vanitate. Ca să nu spun că întreaga familie, soț și soție au convingerea că ei sunt cei mai iubiți dintre români, mai ceva la Nicu și Lenuța.  Asta dacă nu cumva, Pandele și-a anunțat candidatura  doar așa de ochii lumii, ca să ocupe locul de candidat al soțului Gabi, să fie sigur că familia are un loc rezervat pe liste, el fiind iepurașul care ridică ritmul și creează culoarul favoritului, tăindu-i vântul. Penibil!

Candidatul PSD?

Fără îndoială doamna Viorica nu are șanse să câștige alegerile prezidențiale dacă va candida. Probabil, dar nu cert, va intra în turul 2, dar nu va câștiga, indiferent împotriva cui va candida, pentru că nu e nici iubită, nici respectată nici  temută nici în partid nici în afara lui. Va fi susținută, dacă va voi să candideze la candidatură, de către colegii din CEx, pentru că e premier și are cuțitul în mână, chiar dacă nu mai are pâine de împărțit, că de cașcaval nici nu se mai pune problema. Dar atât. La alegerile prezidențiale  primarii, chiar dacă li s-a dat o pensie/indemnizație recent, sau tocmai pentru că deja li s-a dat, nu vor mobiliza oamenii pentru Dăncilă, pentru că ei deja au sacii în căruță și știu că dacă nu va intra în turul 2,aceasta va fi debarcată de la conducerea partidului sau se va autodebarca. Singura problemă sau îngrijorare este că vor pierde și guvernarea, odată cu plecarea ei din cursă, iar anunțul Vioricăi că va demisiona din partid și guvern dacă nu intră în turul 2, este un alt șantaj, pentru că agățarea de putere este singurul obiectiv pe care îl urmăresc toți pesediștii.

Dar există posibilitatea ca primarii să nu se mobilizeze la prezidențiale și să își folosească toate resursele la parlamentare și mai ales locale.

După mine, PSD-ul nu va câștiga alegerile prezidențiale  cu un candidat din interiorul PSD. Singura șansă ar fi un candidat ales în comun cu Ponta și Tăriceanu, dar nu din interiorul PSD. Numai că Viorica, ori din capul ei, ori prost sfătuită nu înțelege asta. Știind că nu are șansă să câștige prezidențialele, Viorica ar trebui să fie înțeleaptă, să lase pe cei doi să stabilească ei un candidat care să fie susținut și  de PSD, care oricum va pierde și el, dar atunci va putea spune că au pierdut pe mâna candidatului ales de cei doi, ea și-ar păstra conducerea partidului și a guvernului fără a i se reproșa ceva. Atâta vreme cât este clar că PSD nu poate câștiga alegerile prezidențiale, ce mai contează pentru ea cine va fi candidatul și de ce să nu îi lase pe Ponta și Tăriceanu să se facă de râs, dând dovadă astfel și de … diplomație și de prietenie față de cele două partide? Singura soluție bună pentru Viorica  deci ar fi să îi lase pe cei doi să stabilească un candidat comun. Sau, în cel mai rău caz, să o lase pe Firea să se facă de râs și apoi să aibă motiv să nu o mai sprijine la locale și parlamentare și să scape de ea.

Greșeala lui Iohannis

Divizarea dreptei este urmare a înlăturării lui Dragnea. Cât era Dragnea pe cai mari, dreapta a fost nevoită să stea unită, ca să îl poată contracara, pentru că exista pericolul ca acesta să câștige alegerile prezidențiale. Cum a dispărut Dragnea, dreptacii au respirat ușurați, lipsa unui candidat unic al stângii, certurile din interiorul PSD și chiar din cadrul coaliției de la guvernare, coroborate cu semi-victoria de la europene, le-a dat aripi,  sau coarne,  liderilor partidelor de dreapta, PMP, USR, PNL, care consideră că au șanse să se erijeze în reprezentanți ai ”contra-stângii”. Fără să realizeze, prin eliminarea lui Dragnea, dreapta, dar în special Iohannis, și-au bătut cuie în talpă, introducând ambițiile de  grupulețe în partea virtual dreaptă  a politicului. Este clar că Barna va lua voturi și de la cei anti PSD și de la cei anti Iohannis, recte cei sătui de partidele ”istorice” sau mai bine spus ale istoriei ultimilor 30 de ani. Dacă Iohannis l-ar fi lăsat pe Dragnea să candideze, ar fi câștigat detașat alegerile și în mod sigur USR ar fi mers pe mâna lui Iohannis la prezidențiale, nu neapărat  din dragoste  pentru Iohannis  cât din teamă de a nu diviza dreapta și a da șanse lui Dragnea să câștige. Așadar, Iohannis și-a legat o piatră de moară la gât. Asta, dacă nu cumva voalat sau nu, Barna va fi ”sfătuit” să renunțe la candidatură încă înainte de alegeri, fiind pentru Iohannis ceea ce a fost  Stolo pentru Băse, sau Pandele pentru Firea, adică un iepuraș, cu sau fără voie.

Micii candidați

Deci deocamdată avem doi candidați cunoscuți pe partea dreaptă, Iohannis și Barna. Ce va face Băsescu ? Va avea un candidat propriu? Eu cred că da, pentru că chiar dacă știe că nu are șanse, nu vrea să fie învinuit de lipsă de curaj sau voință  politică. În plus, nu vrea să fie sluga altuia, să voteze el pentru altcineva, mai ales că toți ceilalți candidați potențiali i-au fost sau îi sunt dușmani. Nici nu contează pentru el cine va fi candidatul partidului atâta vreme cât nu e el, pentru că oricum nu va ajunge în turul 2.

La fel va proceda și UDMR-ul, va avea candidat propriu pentru că nu se poate altfel, ei nu fac înțelegeri înainte de alegeri, le fac după turul unu, unde vor putea promite voturile milionului de unguri chiar dacă promit blana ursului din pădure, pentru că maghiarii ori votează cu al lor, ori cu niciunul. Deci UDMR va promite pentru turul doi, ce nu au.

Va candida Ponta ? Fără îndoială că dorește să candideze. Nu știu ce șanse își dă singur, e posibil să câștige voturi și de la PSD, dar dacă nu va bate palma cu Tări și Viorica, nu va scoate nici cât UDMR-ul.

Poate și Tăriceanu va candida, susținut sau ne-susținut de Viorica sau/și  Viorel, dar cu șanse chiar mai mici decât Ponta,deși are un partid mai mare și mai structurat. Tăriceanu, prezintă avantajul că dacă va fi ales candidatul PSD-Pro România ALDE, în turul 2 are șanse să câștige voturi și din tabăra celor de pe locul 3, indiferent cine va fi.

Ce va fi în Turul 2?

Aici e aici. Cine are șanse să ajungă? Conform … cutumelor trebuie să ajungă un candidat de dreapta și unul de stânga. Deci al PSD și al PNL. Dar e posibil să ajungă și Barna, fie cu Iohannis fie cu PSD. Șansele ca Barna să ajungă în turul doi, cu Iohannis, nu sunt excluse, având în vedere rezultatul strâns dintre PSD și USR la europarlamentare. Dacă luăm în calcul că vor fi poate mai mulți alegători dintre cei care nu au votat până acum, plus pe cei din stânga cărora nu le va conveni candidatul propus de partid, există șanse reale să asistăm la un tur 2 între Barna și Iohannis. În acest caz, de câștigat va câștiga Iohannis pentru că sistemul veghează, mai există destule garaje și sufragerii din care ”toți oamenii președintelui” să transpire pentru a face din Barna un nou Geoană. Nu știu însă pe cine au ales licuricii, pentru că Licuriciul cel mare e cam supărat pe Iohannis pentru cazul Ambasadei în Israel și influențele germane. Foarte posibil să asistăm la o surpriză, dacă cumva Marele Licurici va dori să schimbe frânarul. Dar dacă Marele Licurici nu își ia mâna de pe Klauss, în al doilea tur, Barna va fi ”ajutat” să piardă, oricât de Albă ca Zăpada se declară el.

Oricum până la alegeri, ne vom distra. Politicienii își văd de afacerile lor între alegeri, dar la alegeri se fac de râs fără să îi intereseze  cât de penibili sunt. Mai ales în calificări…  

UPDATE :22.07.2017, 15.30 :

Fifor și Teo au anunțat că renunță la candidatura internă și externă pentru Cotroceni. Se mai îndoiește cineva că partidul în va cere Vioricăi să candideze ? Se mai îndoiește cineva că Firea va candida independent pentru ”binele partidului” ? Cred că vom avea un tur doi Barna-Iohannis.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

48 Raspunsuri la Au început meciurile de calificare

  1. Nicolae

    „Un popor care alege politicieni coropți,
    impostori,hoți și trădători,nu este victimă,ci complice”
    GEORGE ORWELL

  2. Titi

    @Marin Neacsu, eu am inteles ca Dna V.Dancila a promis Demisia numai din functia de Presedinte al PSD, nu si de la Guvern..!
    O mare greseala au facut la Congres, cand si Presedintele Executiv, posibil si Secretarul General al partidului sunt ocupati cu guvernarea,iar de partid cine se mai ocupa..?

  3. Nicolae

    Lasă că se ocupă domn’prezident&comp!

  4. neacsu marin

    @Titi,
    Pai daca doamna a spus ca e normal ca daca e premier sa fie si presedinte de partid si cadidat pentru ca numai presedintle de partidpoate fi premier, atunci odata cu pierderea functiei de presedinte de partid, pierde si pe cea de premier. Doamna Dancila a spus asta cand s-a cerut votata presedinte de partid.

  5. Titi

    Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat, duminica seara, ca pana la finalul lunii iulie se va stabili plafonul de la care se va pleca cu impozitarea pensiilor speciale, dar si cu cat vor fi impozitate cele care depasesc plafonul stabilit.

    „Aici este o discutie pe doua subiecte: plafonul de stabilit si cu cat impozitam ceea ce este peste acest plafon, iar aceste doua lucruri vor fi stabilite pana la final de iulie. Acum vorbim de orice pensie care depaseste 10.000 de lei (…) Sunt 300 aproximativ de cazuri din contributivitate, dar (impozitam n.r.) tot ce este peste plafon, pentru ca altfel risti sa fii atacabil. (…) Ca si exemplu, pot sa va spun venitul din salarii, sunt discutii purtate si in alte state de impozite progresive la fel cine are mai mult plateste un impozit mai mare la stat. Noi azi avem o cota unica”, a spus Teodorovici, la Antena 3.

  6. Dan

    Scria unul pe un forum militar ! (Huhurez.com ) ” Ticalosilor in uniforma v-ati ucis comandatul ,tradatorilor !!!Beliti ochi si vedeti cum arata tara,pomanagiilor.Ati mancat fasolea tarii de pomana,v-ati predat fara lupta inamicului lacom si harparet !!Ticalosilor !!!” Ce parere aveti cum gandesc civilii ?

  7. Dan

    Marine am ras bine la SF -ul tau cu alegerile din colonia de sclavi lasi ! Probabil rad bine de se kk pe ei de ras cei de la BEC care ”centralizeaza” voturile prin softul STS. Soft cu parola cumparat de la o (firma de perciunati (firma perciunata) care ‘ii asigura operarea corecta😂 ” prin sistemul global de sateliti MONSAD.

  8. Dan

    Marine ”nu ma intelege gresit’’.In Romanistan alegerile sunt libere si corecte de aproape 100 de ani! Stapanii nostrii din NOM (care detin tot malaiul mondial) au permis intodeauna (cu bunavointa) sclavilor romanistani lasi sa -si aleaga singuri conducerea (din slugile lor (masoni sau societati aculte). Democratie adevarata😂!

  9. Neacsum

    @Dan,nu e vorba de inteles gresit ci de limbaj.Am remarcat in repetate randuri înclinația ta spre termeni extremi.Te-am rugat sa ii ocolește.E ultimul avertisment.Prea mult in se revarsă din comentariile tale.

  10. Ifrim

    Bune sfaturi pentru tanti Veorica dar nu cred ca citeste cuiul,iar baietii cu ochii de peruzea nu cred ca-i fac revista presei.De ce primesc partidele parlamentare bani de la buget si nu se autogestioneaza din cotizatiile membrilor?

  11. Titi

    @Nicolae, cred ca ai dreptate !
    Deja, V.Ponta este trimis(in misiune…) la inaintare..!

  12. Nicolae

    Dată dreakului politica,
    domnule Titi! Nu știu cine a „început-o”,dar este mai c…vă decât c….vele!

    @D-le Col.Iertați-l!Uită să pună BULINA,dar cam are dreptate prin ce spune!
    Dănuț@,ai auzit? Să pui BULINA!😂

  13. Neacsum

    @Nicolae,
    A tot fost iertat.

  14. Gigi

    Mircea Diaconu ar fi un candidat cu sanse reale din partea actualei coalitii, insa, dupa cate se pare, psd face jocurile cotroceniului. Propunerea ar trebui sa vina din partea ALDE. Este un om care cu siguranta va coaliza oamenii si va respecta voturile cetatenilor.Daca Firea crede ca are vre-o sansa, dupa „realizarile” in mandatul de primar al capitalei, se insala amarnic. Asta este parerea mea.

  15. Gigi

    Referitor la comentariul cu impozitarea pensiilor, in mediul on line circula azi o varianta ca se va mentine 0 % pana in 2000, 10 % pana in 6000, 20 % peste…..si se va ajunge la 55 % maxim peste un plafon …….Suntprobabil zvonuri ca atatea altele.
    Cert este ca pana pe 31 iulie sa va lua o decizie, inclusiv cu cumulul pensie salariu la stat, unde probabil se va opta pt una sau alta.

  16. Neacsum

    @Gigi,
    Mircea Diaconu are schelete în dulap de la Revoluție.Cica nu poate sa explice ce cata el pe la aeroportul Băneasa.

  17. Nicolae

    Mulțumesc pt.îțelegere,d-le Colonel!
    @Gigi
    Cam așa se pare!!!În politică nimic nu este imposibil.

  18. Dan

    Sa va povestesc ceva din trecutul meu de fost scafandru militar de lupta in dana 0. Aveam un comandant de unitate (cpt comandor) care nu dadea nimanui niciodata o zi libera , permisie sau invoire decat fortat de rapoarte scrise facute mai sus (pentru cazuri exceptional de grave) . Toti am crezut ca asa e chitra el la suflet pana am fost nevoit sa-l fortez si eu cand m-am insurat.M-a chemat (avea raportul meu pe birou) si mi-a zis ca nu poate sa-mi dea trei zile permisie ”ca nu merit”Eu stiind ca nu am gresit cu nimic ( aveam doar FB de la venirea din institut) am intrebat motivul.A zambit dispretuitor si mi-a aratat un carnetel pe care era notat fiecare cadru din unitate de la venirea lui din scoala militara.Fiecare pagina era notat un cadru si toate paginile erau pline cu BULINE ROSII.Buline care insemnau greselile fiecarui subordonat fata de el.Pagina mea era plina pentru ca imi ceruse multe ( vin, carne ,sa-l girez la banca etc) si eu il refuzasem ca boul baltii de fiecare data.Dupa ce am amenintat cu demisia pentru nerespectarea regulamentului mi-a aprobat (in scarba) o zi invoire(luni). Deci Marine ce ma fac ca iar nu imi incap bulinele rosii in carnetel 😂? O sa incerc de acum sâ scriu ca o virgina dupa vazut prima data lupul din trupele speciale..😇

  19. neacsu marin

    @Dan,
    Eu nu ti-am cerut nici sa ma girezi, nici sa imi aduci vin si carne.Eu am cerut doar respect fata de mine, care te-am RUGAT mai de multe ori sa iti controlezi limbajul si fata de ceilalti cititori, indiferent cine sunt ei. Asta e diferenta intre fostul tau sef si mine. Daca nu o poti sesiza, nu e vina mea. Am mai spus, nu caut nici publicitate, nici popularitate, nici simpatizanti. Daca vrei sa respecti regula bine, daca nu nu.Nu vreau sa fac din aceasta pagina o cloaca, daca iti acord tie dreptul de a te slobozi la gura, nu o sa mai pot interzice nimanui fara sa ma invinuiasca de favoritism sau discriminare. Deci, te descalti sau nu intri.

  20. Dan

    Marine sa sti ca dupa ce am sarit iarna de șute de ori din elicopter in marea rece ca gheata (in costum de neopren) avand risc de infarct peste 50% (grupa AC) sunt greu impresionabil de cei care ”nu mai incap de mine” .Am avut destui camarazi care mi-au murit in brate (cand eram operativ) si care m-au facut sa plang ca o femeie.De aici si limbajul putin cam dur e drept dar in nici un caz trivial.Atat.

  21. Dan

    Geo tata tu nu mai zici nimic ?

  22. geofreeland

    @Dan Nu știu de ce dar Românistanul tău m-a convins. Mi-e o silă de mă doare. Azi pe la trei din noapte am dus un vecin la spital, operat acum două săptămâni să-l redeschidă. Amărât, cu teama în suflet, chinuit și de durere, pe drum, mai de una mai de alta, noapte, vorbeam. Eu mai mult să-l încurajez psihic să fie tare iar el îi tot dădea cu politica. Nu mai conta nimic, era satisfăcut ca Dragnea e la pușcărie că a furat din banii copiilor. Puteam să-i dau vreo bulină roșie? Să-i spun că indiferent de culoare, politica e un furt, o minciună și o gogoașă pentru fraieri, că politicienii toți sunt cozi de topor? Că suntem o țară vândută, sau cumpărată cu șpagă, jefuită cu concursul
    larg, obedient și trădător al clasei politice? Nu, zice el, totul e bine că Dragnea e la pușcărie. Conduceam în noapte spre un spital, sprr un domn profesor chirurg, șpăguit la greu de copiii vecinului, copii ajunși, unul dezvoltator imobiliar, altul cu firmă de turism. Eram un simplu șofer prin viața asta, privind farurile ălora din față care de lene nu schimbau luminile cu cea de întâlnire și după ce ne intersectam făceam cu greu fața adaptării la drum. Exact ca în politică orbiți emoțional votăm ca tâmpiții și apoi tăcem de boi ce am fost. Cam asta e campania, discuțiile, iluziile, borhot electoral. Paranoia noastră e endemică și merităm bulina roșie. Ca neam. De stat capră.

  23. Titi

    Pe Fifor și Teodorovici i-a votat lumea că-s posibili candidați și să nu le tai din avânt. E mare discuție și cu Fifor, că a demisionat din Guvern că a zis că vine la partid, acum când ai nevoie de secretar general la partid se duce vicepremier în Guvern. Păi cum e asta? Parcă se ocupa de partid. Cine se mai ocupă de partid? Premierul candidează la prezidențiale, Teodorovici și Fifor în Guvern, de partid nu se mai ocupă nimeni? E nemultumire ca nu sta niciunul la partid si lumea considera ca li s-a dat teapa”, au adăugat sursele citate.

  24. Titi

    Se pare ca politicienii citesc Temele si comentariile de pe acest blog..!

  25. bassil

    Dane,cine a avut experiențe de acest gen(Batalion de infanterie marină)plecat de la gradul de soldat înainte de1989 te înțelege perfect,știu că nu era chiar ca viața de scafandru care era mult mai grea.Trebuie sa va spun tuturor că îl respect pe Dan nu numai pentru faptul că a rezistat în acele condiții ci pentru ca de fapt el are un suflet sensibil ,de aceea a ajuns in situația de a-și descărca energia negativă acumulata in timp in acest mod,pentru unii mai dur dar de înțeles pentru cei care au trecut prin situații similare.

  26. Geofreeland

    Meciurile astea de calificare sunt o mare escrocherie. Exact ca niște meciuri între echipe de fotbal într-un fel de campionat județean. Avântul Cocârla și Cocoșul Dârla. Joacă la Cocârla pe un teren tuns de turma de oi a lui Sache ciobanul.Jucătorii joacă în teniși, arbitrul e un domn profesor de la județ plătit cu 300 de lei din banii unuia cu o fermă. Plasele porților le-a făcut Safta lu’ Gore, că ea făcea plase de alău și vârșe și deși are albeață la ochi împletește fără cusur niște ghemuri de sfoară adusă de un patron de magazin sătesc care vinde pe caiet. Galeria e încălzită de Diodă, unul care dă cablul tv în sat, care la intrare a făcut grătar cu mici și bere. Începe meciul și nici nu știi când se termină, o alergătură haotică, ba încolo, ba încoace, urlete, faulturi la rupere, unele alunecări de teniși pe căcăreze de oaie, trage unul ca chiorul și a dracu’ minge o scapă portarul ca un Gâgă. Portar e unul din alt sat, vinde gpl la unu’ Sică a lu’ Bâdâdaie. E 1-0 pentru oaspeți și de-acum jocul e numai la poarta lor. Trag ăia, degajează ăilalți, galeria înjură, urlă, dă indicații, unii se iau și la bătaie, și jucătorii își mai cară pumni, coate, când fac vreun zid sau corner, timpul deja a trecut, arbitrul împinge jocul cu încă zece minute. Tot degeaba. Inconștient fluieră la o fază de două ori, jucătorii înțeleg ca jocul e gata dar arbitrul dictează lovitura aia liberă. Păi timpul s-a dus, domn’ arbitru, urlă oaspeții. Arbitrul tacticos și mustăcios zice mai e un minut! Ăia protestează, ăilalți sar să apere arbitrul, se iau la îmbrânceli, vin și niște malaci din galerie, și dăi, capete în gură, înjurături de morți și mamă, intră nea Tase antrenorul, zis numai, ăsta a fost ceferist, îi împinge pe ai lui și-i desparte. Ce mai, lovitură liberă, fac ăia zidul, ăștilalți toți ciopor la oaspeți, pune ăla mingea, se depărtează, fuge la minge și-i trage un șut paralizant, mingea pleacă proiectil, îl lovește în cap pe unul din zid, de-l dărâmă, ricoșează la unul mai în spate, îl lovește și p-ăsta în cap și se ridică apoi într-un efect anormal și parcă, așa cu încetinitorul, toți și portarul privesc traiectoria ciudată a mingii planând exact în vinclul intangibil oricui. E gol? Nebunie, sigur că e gol, arbitrul fluieră sfârșitul meciului, strângeri de mâini, altele cu lasă că veniți voi la noi, scrâșnit din dinți. Meciul nu avea nicio importanță, promovarea era a unei echipe din oraș, care se știa că va promova la mare diferență de puncte. Păi și ăștia pentru ce jucau? Păi pentru că erau meciuri de calificare. Și apoi toți jucătorii, oaspeți și gazde, tăbărâră pe ăla cu micii și cu berea, se mai potoliră și deja vorbeau de fete și de discoteca de joi seara.Au un Dj bun și băuturi d-alea, mai vin și niște fițe de fete și aia e. Nimeni nu mai comenta despre meci. Îl uitaseră. Culmea e că și arbitrul băuse vreo patru beri, de sete săracu’! Cam asta e și cu „iepurașii” de antrenament electoral. Se știe deja cine va fi pus președinte. Restul e un fel de mici cu bere după meci. Da’ a fost frumos!

  27. neacsu marin

    @Bassil,
    Nimic nu scuza limbajul repetat, nici cariera grea, nici sensibilitatea, nici pproblemele trecute sau prezente. Daca nu reusim sa ne ridicam deasupra laturilor mai bine sa nu deschidem gura. Nu e prima oara cand l-am rugat sa se abtina de la expresia asta. Daca nu poate, nu e vina mea.

  28. bassil

    Vă înțeleg.

  29. Geofreeland

    Poporul român e năucit! Clasa politică nu-i oferă absolut nimic. Niciun partid, practic, nu-l mai reprezintă. Un Klaus de care ne-am săturat, cu un Julien care într-un an a distrus ce se agonisise până la el, un Barna, sugaci la stat și homeless la Macron, cu un Ponta măscărici de bulevard cu căști pe urechi, cu un Tăriceanu hulit după o economie ce duduia a criză, cu niște plevuști naționaliste fără sens, cu un mix feminin Firea și Pandele, cu o Viorică gen acar de gară, schimbă macazul când nu gafează ce o etichetează drept gâde el erudiției, cu un rebel Pleșoian ca Moise în pustiu, și căți or mai, cu cât mai mulți cu atât mai bine. Selectorul și triorul, ca la combina din lan, taie moțul, adică spicul de sus și-l amestecă-n neghină. Noi, românii nu avem voie să avem personalități românești. E o problemă dacă ar fi așa. Și dacă avem, tot găsim în istoria acelei ființe că laptele matern din pruncie nu era omologat european. De ce să mai mergem la vot? Să ce? Să mimăm democrația? Și dacă votăm cum ne taie capul, nu din cultura interesului personal exprimat politic, cine ne garantează corectitudinea numărării? Despre ce vorbim aici? Noi aici vorbim de o dictatură. Subtilă ambalată într-o poleială modernă, vorbim de o libertate utopică, vorbim de opresiunea violentă a majorității de către bande și media plătite. Vorbim de inexistența dreptului de a ne guverna propria țară spre prosperitatea cetățenilor ei. O țară ocupată internațional, jefuită și sechestrată ca gaj al faptului că mai suntem încă o țară. Nu vorbesc de naționalism, vorbesc de sărăcia cetățenilor ei, de un fel efemer de bunăstare cu lingurița, și asta numai dacă facem frumos. Ce alegeri? Ale cui și pentru cine? Am vreo motivație interioară pentru vreo opțiune? Niciunul nu-mi vrea binele. Toți vorbesc ei de ei, între ei, niciodată despre cetățean. În toată behăiala asta de turmă vedem numai bâta unui cioban gata de muls. Și oile sunt pline de ciulini, târcolite de câini cu jujeu, și pasc numai unde le mână ciobanul, printre scaieți și râpe, nu pe un imaș cu iarbă grasă. Acolo pasc oile ciobanilor cu capul doxat de valori europene, aceste valori fiind chiar ei.

  30. Geofreeland

    Scriind ce de mai sus, mi-am dat seama cât de dureros resimt lipsa lui Miru. Mai vorbeam, ne mai încânta cu alambicatele sale subtilități, cu tâlc. Mai o experiență trăită, cu referire moralistă la o temă în discuție, mai ales acum când ni se va hotărî de alții propriul destin. Mirule, dragul meu, așa e și la tine? Gândindu-mă la Miru, am făcut o pauză, vorbindu-i în gând. Zic, hai să scriu. Dar unde îmi sunt ochelarii? Doar i-am pus aici. Și caută-i! Pe sub canapea, pe masă, prin buzunare. Nimic. Așa ceva nu se poate! Ochelarii nicăieri. Întreb femeia. Ce ai de râzi? zic. Dar pe nas ce ai? Am rămas interzis. Doamne, chiar așa? Apoi am exclus varianta uitucelii. Când aveam nevoie să văd deaproape luam ochelarii apoi îi puneam alături dacă nu mai aveam nevoie. Pusul ochelarilor devenise un reflex, îi căutam, mi-i puneam, apoi îi dădeam jos. Acum când îi port aproape în permanență reflexul căutării a rămas. Și uit că îi am pe nas. Așa și noi, cu meciurile astea de calificare din semifinala electorală, când veneau candidați noi, puneam ochelarii să-i vedem, cunoaștem mai bine. Acum cu catindații ăștia, aceleași figuri terne, nu mai avem nevoie să-i vedem mai bine și am rămas cu ochelarii le nas. Reflexul a rămas, ca o dorință de a vedea figuri noi politice. Uităm că ochelarii sunt pe poziție, ne-am obișnuit, încât orice am face îi vedem la fel. Nicio noutate. Poate cu uzura, trebuie să mai schimbăm dioptriile. Dar nici asta nu mai ajută. Preferăm să ne facă lumea senili căutând aiurea niște ochelari oriunde dar nu pe nas. E un sindrom național și istoria îl va recunoaște. Culmea, de la niște ochelari. Mi-e teamă să nu ne luăm chiar d-ăia de cal.

  31. Geofreeland

    Dane, ia scufundarea în apele cardiace ca pe un duș rece. Trage aer în pieptu-ți de aramă, numără până la zece și hai la treabă că avem de arat.

  32. Geofreeland

    Marea fentă cu referendumul pe justiție a pus capac la toate. CCR i-a dat în cap președintelui cu Constituția și cu Veneția. Bani irosiți pe un moft al neamțului. Mă, da’ cine e acest domn individ președinte de-și bate joc de noi în halul ăsta? După că în tot mandatul nu a făcut decât pe Gică Contra, sfidând și tupeizând cu aroganță orice ținea de un jurământ față de popor, mai vrea un mandat. De ce? Pentru binele poporului? Îl mai vrea poporul? De ce? L-a suportat cinci ani. Gata! Du-te, nene, lasă-ne în pace! Cineva forțează toleranța românilor. Și-a pus artileria să facă foc de pregătire. Așa și? Ăsta e motiv să te alegem? Aaaa, lozinca ta, România educată, nu e decât o farsă de gen România tembelizată. Ajunge!

  33. Iulian

    ”toți oamenii președintelui”….sunt mai bine de 1/2 la Barna!

  34. Geofreeland

    Vânzoleala asta politică mă duce cu gândul la boul lui tataia. Când nu trăgea în jug, săracu’, păștea iarbă de pe unde apuca. Cu limba lui aspră, va o coasă știrbă, rădea iarba, între răsuflări. Iarba asta ajungea în prima cameră a stomacului, în burduf sau ierbar. Când avea timp și liniște o regurgita și o rumega, apoi ajungea în a doua cameră în ciur, apoi tacticos, cu dentiția lui tip selenodont, o rerumega, o făcea ca o pastă și ajungea în a treia cameră, foiosul. Apoi trecea în a patra cameră, cheag, după care începea traseul digestiv normal. Cam asta e și cu rumegatul candidaților, prin stomacul serviciilor româno-mondiale. Ceea ce vedem ne e familiar, ceea ce va ieși va fi un lapte bun pentru străini, iar noi vom râni balega, o vom vălătuci cu pământ și paie, apoi vom da-o peste chirpicii unei bunăstări iluzorii. Este ceva similar cu discuția lui Moromete cu Țugurlan la seceriș, când la întrebarea de ce îi muncește în parte terenul moșieresei, el răspunde că lui îi rămân paiele. Numai că Dragnea face pârnaie pentru că la tot ce ne iau străinii, pe munca noastră, a vrut și el, barem paiele. Cam asta e alerta meteo electorală. Cine ia totul, și cine ia paiele. Până atunci, boul nostru, rumegă o mătrăgună de iarbă, pe care o plimbă printr-un stomac apartament cu patru camere.Azi stăm în ciur!

  35. bazil

    Una peste alta , propunerile CCMR de solutionare macar partiala a spinoasei probleme a pensiilor militare capata contur cu termene scurte si obiective realizabile. Pe scurt: luarea in calcul la actualizare a indexarii din 2016 e cam la mintea cucosului-atat L223 cat si Oug 57/2015 sunt clare in aceasta privinta. Al doilea obiectiv ” pensia suplimentara de 3, 6, 9% trebuie acordata separat, functie de perioada de contriburtie a fiecarui rezervist. Instante din Romania au clarificat acest aspect. Iata deci cel putin 2 obiective cu sanse reale de atingere in termen scurt, pana la 01.09/2019.Si celelalte obiective cuprinse in Documentul CCMR au sanse de solutionare, deisgur in corelare probabil cu introducerea impozitarii progresive. Ceea ce e frapant este faptul ca in loc sa fie preocupati de aceste obiective , fezabile si la obiect, unii postaci , cam multi totusi , arunca tot felul de elucubratii si peroratii cu tot felul de teme politicianiste , ceea ce distrage atentia de la obiectivele enumerate. Si in acest timp pensiile civile cresc(si e foarte bine ca ele cresc, LA MAI MARE!) , indemnizatiile si ajutoarele sociale cresc, rentele viagere, multe de peste 10.000 lei sunt si ele la locul lor, salariile celor din administratiile locale au golit bugetele locale , cei ce pot isi dau salarii babane si indemnizatii de nababi si facilitati pe care nici macar cei din occident nu le prea au, baronii pensiilor militare sunt prin Tenerife, Maldive, ………Iar rezervistii, majoritatea , cu zeci de ani de catanie la activ, stau cuminti, la locurile lor, cu pensioarele inghetate, cu pensia suplimentara anulata pe nedrept, cu perioadele muncite in civil taiate-zero lei la pensie, cu indexarea de 55 din 2016 taiata abuziv , cu grupele de munca partial anulate dpv cuantum la pensie. Asa o fi oare corect, vecine Neculai al popii?Asa o arata DREPTATEA PANA LA CAPAT!

  36. bazil

    INDEXAREA DE 5% -ERATA

  37. Geofreeland

    Gata domne! Chiar de azi o să am o singură preocupare serioasă: să aștept ,ca și câinele la măcelărie, să ne mărească ăștia pensiile, că doar asta e singura nostră preocupare! C-o fi acum, c-o fi la anu’, la paștele cailor sau la calende, noi, ca-ntr-o missă bivolariană să așteptăm cuminți să ne mărească aștia pensiile tot repetând ” săru’ mâna boierule!” E unul p-acilea care îl freacă greu cătănia așteptării și orice zicem el le califică elucubrații. Așteptarea osciorului, mânjeala unui 3%-9%, o indexare de milă, e suficientă. Bă, ne dă, nu ne ia! Să așteptăm,nu? Păi ne dă și ne ia la impozitare.Merită să așteptăm,nu? Și să tăcem ca morții în păp’șoi. Orice în afară de pensie e elucubrație. Bravo, nea Bazile, fă-ne postaci, sau cum îți vine. Io zic că până ne mai dau ăștia ceva, punctual, o să crăpăm.Barem să scriem ca să se știe că n-am murit.

  38. neacsu marin

    @Geofreeland,
    Vezi , d-aia mi-au placut mie catanele.Sunt consecvente,tenace, rapace si atroce. Cand unii prin tara canta cantece de bejenie,hore, nunti, botezuri sau sau bate toaca a inmormantare, ei tot cu cantece de catanie, frunzulita foi ca plopu si dum dum dum dum toba bate. Nu ies astia din cadenta nici daca cade bomba langa ei. Pensiile tata, asta conteaza, sa creasca, in rest poate sa vina Nibiru, ne prinde cu pensia marita.Daca eram fata cred ca sigur ma maritam cu o catana, dar nu am avut norocu asta si m-am facut eu, ca sa vad cum e. Uneori imi vine sa ma dau cu capul de pereti. Daca ma maritam, mai aveam varianta divortului.

  39. Geofreeland

    @Neacșu Așa ziceam și io! Nu am pretenția să fiu înțeles, tâlcul povestioarelor lui Creangă este peste mine, normal, drobul de sare, urcatul nucilor cu furca și vândutul pupezei în economia de piață sunt exemple nemuritoare. Că o mai dau io cu baba Safta, deh, și ea cetățean româno-european poate o fi o durere și a mea, că îi iubesc eu pe românii ăștia cu cojoace roase de sărăcie. Nu pot sta inert ca barca priponită în parâmă, până și aia se bâțâie. Or fi elucubrații cum zice colegul cu sânge kaki și îl înțeleg, un leu în plus contează, dar nici chiar așa. Un leu contează când nu-l ai, nu-ți dă nimeni o pâine. Adică așa ne-au redus ăștia cu România lor educată? Dum dum dum toba bate…

  40. neacsu marin

    @Bazil, daca vrei sa afli parerea oficiala a MApN legat de indexarea din 2018, de pensia suplimentara si alte alea alea, citeste un raspuns la contestatiii venit de la comisia de rezolvare a contestatiilor. Cand raspunsurile de la ei vor respecta ce spune si promite les, atunci sa stii ca ce e in gusa, e si in capusa.Pana atunci botanisti ne numim.

  41. neacsu marin

    @Geofreeland,
    Pe noi ne-a unit Miru. Prin noi, vorbeste el.

  42. Geofreeland

    Faraoanca noastră de la Bruxelles, procuror comunist sadea, Monica lu’ Macovei, bufnițea că încarcerarea lui Dragnea e o victorie a Europei și ambasadorul danez profețea răcoare pe Splai. Ahaaa, Dragnea era cuiul! Era căpos și nu prea ceda oricui. După răcoreală, a început lupta de interese. Bă, se bat ăștia ca chiorii, hulpavi, pe stârvul pesedist. Dar, ca la haită, ăl mai tare mușcă primul, apoi în ordinea naturală a ierarhiei din haitic. Nu știm noi, lupta e în toi. Românul stă la plajă, nu-l freacă grija însă ăștia lucrează și împart ce mai e de furat. E o viermuială cruntă, o colcăială ca mușițele pe carne. Se simte, miroase, o scârbă telepatică ne înfioară. Democrație? Nu, fraților, nicio democrație dacă pe românul de rând nu-l întreabă nimeni nimic e dezbinat, manipulat, cumpărat și momit cu o tavă de vorbe frumoase
    dar care nu vor ține de foame. Oferta politică nu are nimic comun cu românul. Absolut nimic. Păi atunci unde e democrația? Azi o vedem și nu e. Societatea civilă nu există. A fost confiscată de ong-uri bizare, plătite de străini, de protestatari plătiți de străini și de filozofii apologeți ai muiei, de ziariști dușmani care cu care, de un tineret cu untold un vis de viitor. Cine să mai coaguleze durerea surdă a unui popor? Partidele? Poate partidele de poker, cu potul țării pe masă. Spuneți că nu e așa. Să votăm ce, pentru ce și de ce? Că așa e democratic. Dezbaterea în Agora, pe programe de bunăstare nu există. Pentru că nimeni nu face astea.Atunci ce să votăm? Indivizi la concurs de frumusețe? Nici asta, se scobesc în dinți prea des.

  43. Geofreeland

    Acum ceva ani, când ursul rus își rodea unghiile postsovietice, NATO își căuta de lucru. Acum că rusul șmecher pitit în hibernare a făcut arme de arme și caută prin sertare planurile țarului Petru. Deocamdată e 2-0 pentru ruși, și cu Donbasul și cu Crimeea. Amândouă garantate pe ” să moară mama” de valorile europene. Uite că rusul nu a mai fost păcălit de vulpe. Prin Siria face legea, prin Venezuela face legea, prin Balcani la fel, cu turcii chiar se pupară și uite-așa NATO își găsi de lucru. Sub amenințarea nuclearelor, ce ziseră ăștia, bă, războu nuclear n-o să fie niciodată dar barem să-i speriem pe cioloveci să se înarmeze, cu arme de la noi, să le vindem jafurile, mai facem și noi un ban. Adică noi state mari, pe frica securității să pompăm bani în tehnologii de vârf, în arme. Cine să le plătească? Cum cine? Ăștia care și-au distrus propria capacitate de apărare, de la spirit și până la economie, de la combatanți plecați în pribegie până la batjocorirea încă rezerviștilor. Noi în loc să investim bruma pib-ului, cumpărăm arme, că asta înseamnă bunăstare. Rușii, americanii și alții din Stația Spațială, la o cafea, râd de noi, băgați sub masă, morți de frică, de frica nuclearelor rusești și iraniene. Și atunci, ca în cântecul ăla, bagă bani, bagă bani! și urlăm că n-avem autostrăzi. Proști mai suntem că jucăm într-o horă pe muzică rap.

  44. Geofreeland

    Când generația de aur bătuse Columbia, Bucureștiul era plin de oameni în stradă, de la Unirii la Inter, lumea ieșise la plimbare. Am ieșit și eu, copiii cu steagul. Un cuplu distins lângă mine în marș, am aflat pe urmă ca unul era universitar și ea doctoriță de oase, strigau din rărunchi, alături de niște ferentariști, „un, doi, trei, ne-am pișat pe ei!” și nu i-a amendat nimeni, chiar jandarmii se bucurau când lumea din cartiere plecase cu formația, pe jos, spre Inter. Ce ne scosese în stradă atunci? Nu știu, ne regăseam toți frați, bătuse România! Încă eram români și orice bucurie era împărtășită. Azi? Azi ce? Ieșim cu borduri. Că s-au mărit salariile și pensiile, că stânga a dat pomeni. Uite că stânga e la pământ. În curând, haștagiștii lu’ ăla cu geacă roșie vor umple piața Victoriei, cu același slogan frivol,” un, doi, trei…”. Ce-am fost și ce-am ajuns! La victoria muiei! Ca formă modern-filozofică de expresie politică în spiritul valorilor europene. Nu e așa?

  45. Nicu

    Dan* „Și cioara trăiește 100 de ani: și ce merit are?” ” Furi curent” la greu, ți-am ( și ți s-a) mai spus. Chiar trebuie să îți suportăm elucubrațiile venite din motive care te privesc direct? Lasă-ne vericule să gândim singuri!

  46. Dan

    Nicu.Ti-am interzis eu sa gandesti ? Sau ti-am sugerat cumva subliminal ca eu detin adevarul absolut? Te rog pe viitor sa ocolesti (cu bunavointa ta intelectuala) postarile (”elucubratiile”) mele ! Nu pentru pentru ”intelectuali rasati” ca tine scriu eu.Eu sunt doar biet sclav romanistan putin vulgar fost luptator in trupele speciale.(‘amarastean’) Trupe speciale infernale unde sigur birocratii kaki ( celebrii gulerati cu manecute de care e plin ministerul si acum) ca tine nu ar fi bun nici sa ne pui tubul de oxigen in spate.Atat.Multumeste-te cu spatele pentru ca de obicei ocolesc meduzele inutile si transparente !

  47. neacsu marin

    @Nicu, Dan
    Daca aveti ceva de impartit de pe alte meleaguri, mergeti si le rezolvati acolo. Aici nu accept atacuri la persoana. Cine va contina disputa va fi blocat.

  48. bazil

    Mai zilele trecute aflam ca un directoras de pe la un Cons Jud din dulcea Moldavie a incasat de la statul roman vreme de cativa ani buni o suma consistenta fara sa faca aproape nimic ori chiar nimic! Nu avea pe nieni in subordine era singur cuc si „independente” ce mai ! Binisor peste 10.000 lei lunar pentru a nu face nimic! .ei, bine atunci am recitit ceea ce a postat cineva ca un fel de raspuns la un comentariu al meu. Sa nu considerati atac la persoana, nu e felul meu de a fi si nici nu intenyionez asa ceva insa cateva aspecte trebuie clarificate. In anul 2016 indexarea de 5% a fost acordata rezervistilor nu din mila celor aflati vremelnic la butoane ci urmare a Legii 223/2015 si OUG 57/2015 care sunt foarte clare in aceasta privinta! Numai niste minti incalcite si imbacsite pot sustine altceva! In plus, derogarea de 5% se refera la procentul in sine care cf legilor in vigoare la 01.01.2016 era de cca 4, 21%. Civililor le-a fost acordat 5% si pentru a nu crea discriminare si rezervistii au primit(nu din mila cuiva ) acelasi procent! Acordarea pensiei suplimentare dupa zeci de ani de contributie nu poate fi considerata in nici un caz „manjeala”, pensia suplimentara este un DREPT al celor ce au contribuit din buzunarul propriu zeci de ani , asa spune legea care a instituit pensia respectiva! Asa spun si legile de acum! Pentru cineva care nu a ontribuit cu nimic se poate spune ca asteapta venitul mimimum garantat ori „pensia” minima care de fapt nu e pensie , ca pe un oscior! A spune asa ceva despre cineva care a contribuit zeci de ani cu taxe si impozite si a slujit sub DRAPLE conform JURAMANTULUI fata de PATRIA MAMA nu este corect si nici normal din nici un punct de vedere.Rezervistii-in marea lor majoritate-nu pot fi in nici un caz si in nici un fel bagati in aceeasi troaca/oala cu cei care (sunt convins foarte putini la numar) se intreaba poate luna de luna”ba, da ne-o mai da astia ceva?”