Interviu cu Șeful Statului Major al Apărării

Categoria Comunicate-declaratii de presa, Despre Armata


Acum ceva  luni de zile, pe când explodaseră  scandalul  prelungirii mandatului Șefului Statului Major General și declarațiile Țuțuieno/Vasiliene  privind pensiile militare, l-am contactat pe domnul general Nicolae Ionel Ciucă, solicitând realizarea unui interviu care să dea răspus unor întrebări de importanță majoră –am considerat eu-pentru lămurirea unor aspecte pe marginea cărora se făceau o grămadă de speculații. Domnul general a acceptat precizând însă că trebuie găsit momentul  în care să aibă loc întâlnirea. Acest moment a fost găsit, apoi amânat în câteva rânduri. Dorind  totuși să realizez acest interviu fie și sub o formă mai puțin convențională, pentru că în definitiv era important să obțin răspunsurile, am acceptat de comun acord varianta trimiterii întrebărilor, a primirii răspunsurile, urmând ca o eventuală întâlnire să lămurească neclaritățile și finalizeze intenția. Ocazia întâlnirii și definitivării a venit  la deschiderea anului de învățămânr la Colegiul Național Militar Tudor Vladimirescu. Întâlnirea a avut însă loc la sediul B 26 unde a avut loc interviul. Am încercat să acopăr prin întrebările mele o parte din problemele care am considerat  că merită lămurite în primul rând privind speculațiile și acuzele la adresa unuia sau altuia din factorii decidenți la nivelul MApN dar și  legate de problemele cu care se confruntă armata în primul rând, dar și militarii activi și în rezervă. Nu voi face comentarii privind răspunsurile, așa cum nu am făcut nici la răspunsurile primite de la domnul ministru prin aparatul de presă. Citiți și analizați:

MN: Domnule general, în primul rând vă mulțumesc că ați acceptat invitația de a răspunde întrebărilor mele. O să specific de la început, pentru cei care așteaptă probabil întrebări pe marginea situației în care ați fost, că nu  voi pune în mod deosebit întrebări privind acel conflict, între președinție și minister, pentru că cei care ar trebui întrebați, sunt cei care l-au declanșat  iar eu nu vreau să transform acest interviu într-o discuție politică.
NIC: Domnule colonel, ne cunoaștem de multă vreme și știti că nu se pune problema să nu fim deschiși. Ceea ce doresc să subliniez de la bun început este faptul că problemele instituționale se rezolvă instituțional, nu în public, cu atât mai mult când este vorba despre instituția Armatei Române. Am ținut întotdeauna să îi informăm pe militari despre stadiul rezolvării/nerezolvării diferitelor probleme sau inițiative și, trebuie să recunosc, că nu întotdeauna am facut-o public, dar pe canalele militare, am făcut-o cu certitudine și coerentă.


MN : Dar, pentru că tot suntem aici, nu pot să nu întreb aspecte care au urmat acelui conflict. Am văzut că ați dat unele lămuriri privind relația dumneavoastră personal (nu privată)  cu ministrul apărării, în perioada cât ați fost suspendat dar și conlucrarea dintre instituții. Aș dori totuși o lămurire: cine a semnat documentele în acea perioadă ca șef al Statului Major al Apărării, pentru că am văzut pe site-ul MapN, pe pagina privind transparența decizională, proiecte de ordine care erau contrasemnate de dumneavoastră. Și a doua întrebare este: Erați totuși consultat, având în vedere că ați fost doar suspendat, nu demis?

NIC: În privința „suspendării șefului SMAp” așa cum a fost numită, vreau doar să fac precizarea că acest concept nu este prevăzut de lege, dar pentru buna funcționare a Armatei, o parte din atribuții au fost delegate către d-ul. general-locotenent Anastasof, care a fost împuternicit locțiitor al șefului SMAp, iar altele nu s-au exercitat pentru că legea prevede ca acelea sa fie executate doar de titular. Relația cu ministrul apărării a fost întotdeauna una profesională, și deși mi-au fost afectate direct imaginea și cariera, am făcut tot posibilul să abordez problema instituțional, ca o diferență de opinie între două instituții ale statului și nu între două persoane. Am discutat cu domnul ministru și cu echipa de comandă și pe timpul cât s-a aplicat măsura suspendării. Sistemul militar este unul autoreglabil si, indiferent ce se intamplă, are un comandant, iar deciziile se iau întotdeauna ținând cont
de recomandările specialiștilor. Armata a fost întotdeaua apolitică, iar aceast status-quo i-a dat credibilitate și indiferent ce se întâmplă cu persoanele, care, trebuie subliniat, sunt efemere, Armata trebuie să ramână apolitică și așa cum am înțeles eu din Constituție, a fost, este și va ramâne ființă din ființa neamului.
Dacă ați văzut documente contrasemnate de mine acestea au fost semnate înainte de suspendarea decretului privind prelungirea mandatului și au fost promovate ulterior, dar doresc să subliniez că am discutat permanent cu echipa de comandă a SMAp.


MN: Domnule general, ne-am întâlnit în ultimii 2 ani, de două ori, în cadrul unor activități inițiate- din câte știu- de dumneavoastră, la care a participat și ministrul apărării de atunci, domnul Mihai Fifor este vorba de întâlnirile cu reprezentanții asociațiilor militarilor în rezervă și cea cu bloggerii militari, sau militarii din presa virtuală. De ce ați întrerupt acele întâlniri?

NIC: Nu le-am întrerupt, a avut loc o schimbare a leadership-ului politic la nivelul ministerului, ca atare, a fost o altă abordare. Personal, am continuat întrevederile cu toate asociațiile care au solicitat acest lucru. Aveam planificate mai multe întâlniri, inclusiv de genul celei cu bloggeri militari, dar, fără a avea nici cea mai mică intenție să mă scuz, impactul perioadei de suspendare a modificat toate liniile de planificare specifice unei abordări coerente a angajamentelor asumate. Revenind la întrebare, recunosc că nu am mai putut determina o decizie pentru a avea întâlniri în corpore cu asociațiile, dar am făcut-o sectorial cu toate cele care au solicitat ori am avut activități planificate.

MN: Îmi amintesc că una din inițiativele dvs atunci era de a înființa, la nivelul SMAp, o structură, un birou care să aibă ca domeniu de activitate relația cu aceste asociații ale militarilor activi sau în rezervă. Ce s-a întâmplat cu acea inițiativă, ce s-a întâmplat cu planul pe care l-ați întocmit atunci cu sprijinul și la propunerile asociațiilor? De ce a fost abandonată această idee?

NIC: Ideea nu a fost abandonată și planul a fost întocmit. La nivelul Ministerului Apărării Naționale există un departament care are atribuții în acest sens, iar la nivelul SMAp nu s-a reușit constituirea acelui birou pentru că ar fi însemnat să duplicăm o structură deja existentă în Departamentul pentru Relația cu Parlamentul și Caliatatea Vieții Personalului. 

MN: În ultimul timp, atât la nivelul MApN, cât și la nivel guvernamental, dar și politic, s-a constatat o intensificare a ”atenției” acordate problematicii militarilor și pensiilor militare. S-au înființat consilii, grupuri de lucru, comisii. Dumneavoastră, ca șef al SMAp, structura pe care o conduceți, structura militară a conducerii armatei, ați fost informați, întrebați, invitați la discuții? Pun această întrebare pentru că fiind aspecte care țin de moralul, salarizarea armatei, calitatea vieții personalului, deci factori care concură la starea de operativitate a armatei, perspectivele militarului de carieră, mi s-ar părea normal să fiți consultat dumneavoastră și structura pe care o conduceți.

NIC: În ceea ce privește pensiile militare, am prezentat public poziția Statului Major al Apărării și anume că, încă de la prima reglementare, din vremea domnitorului A. I. Cuza, personalul militar a beneficiat, și beneficiază și astăzi, de pensii militare de stat și nu de pensii speciale, așa este prevăzut în lege, iar alte comentarii le consider de prisos. Sigur că analiza tehnică este atributul specialiștilor în domeniu, dar consider că este foarte important să se înțeleagă rolul și locul pensiilor militare de stat în ansamblul relațiilor care determină și definesc statutul cadrelor militare – stabilit prin lege organică și determinat de misiunea Armatei. Statutul impune interdicții și restrângeri ale drepturilor și libertăților personale care se manifestă pe întreaga durată a carierei militare. De asemenea, odată cu trecerea în rezervă a militarului de carieră, aceasta nu înseamnă și o încetare a calității de militar. Aceasta subzistă până în momentul la care nu mai este posibilă îndeplinirea obligațiilor militare, caracteristică specifică profesiei de militar. 

Pensia militară de stat este o compensație a limitărilor și constrângerilor menționate anterior, specifice doar acestei profesii, pe durata întregii cariere militare.  Aceasta se concretizează și pe recunoștința față de sacrificiile și privațiunile suferite de militari și familiile acestora pe timpul carierei, care este unul dintre principiile pe care se fundamentează sistemul pensiilor militare de stat.

La nivelul ministerului, sunt constitute grupuri de lucru la care participă și reprezentanți din SMAp, însă, foarte important de subliniat este că aceste reglementări sunt abordate integrat, la nivel interministerial și interinstituțional, iar acest lucru necesită o sincronizare și armonizare mult mai laborioasă!

MN: Legat de acest aspect, deși mulți spun că știu, puțini cunosc. Multă lume vă învinuiește că nu ați fost mai activ în aceste aspecte care țin de problemele sau politica privind salarizarea, calitatea vieții personalului și drepturile militarilor. Ce le răspundeți, sau care sunt totuși atribuțiunile șefului SMAp în acest domeniu? Sunteți factor consultativ, dați avize, sunteți întrebat, solicitat?

NIC: Asa cum am precizat la una din întrebările anterioare, poate nu am reușit să comunicăm public așa cum ar fi trebuit și îmi cer scuze pentru asta, singurul vinovat sunt eu, dar asta nu înseamnă că nu ne-am implicat.

Da, SMAp este consultat, ne exprimăm punctul de vedere, prin avize, atunci când ni se solicită. Susținerea acestor inițiative însă, nu intră în competența SMAp. Noi, militarii din SMAp, mergem în Parlament, în Camera Deputaților, la Senat sau în comisiile specifice pentru a susține propunerile, dar mai mult de atât nu ne permite legea. Este, cred eu, un aspect ce ține de normalitate, nu doar să fim la fel cu armatele țărilor NATO sau UE, în ceea ce privește obligațiile militarilor, ci și în ceea ce privește drepturile acestora. În limitele impuse de prevederile legale pe care încercăm permanent să le adaptăm și pentru care am făcut și facem propuneri susținute, dar mai departe de aici, fără a ne delimita de responsabilitate, sunt alte structuri îndrituite să ducă la bun sfârșit proiectele și inițiativele lansate.

Le transmit tuturor camarazilor, de la soldat la general, de la personal civil contractual la funcționar public că am făcut tot ceea ce ne-a stat în putință pentru a beneficia de drepturile salariale cuvenite, pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și ridicarea standardelor de calitate a vieții.

MN: Dacă tot am ajuns la capitolul imputări, bănuiesc că totuși cunoașteți că mulți militari v-au reproșat pe paginile de socializare militare faptul că nu ați demisionat la declanșarea conflictului președinție-guvern, legat de prelungirea mandatului dumneavoastră, nu neapărat pentru că nu ați fi meritat să rămâneți ci tocmai pentru a vă păstra imaginea nemurdărită de jocuri politice care poate vă erau străine. Ce le răspundeți ?

NIC: Domnule colonel, revin la afirmația de la începutul acestui interviu, ne cunoaștem de ceva vreme, iar cei care mă cunosc știu cât de importante sunt pentru mine onoarea și demnitatea militară. Am slujit Țara 38 de ani, am făcut din acest lucru un mod de viață, cu o dedicare pe care foarte puțini o pot înțelege, iar pentru asta doresc să le mulțumesc tuturor comandanților și profesorilor mei, dar în aceeași masură și subordonaților care au contribuit major la desăvârșirea mea profesională și ducerea la îndeplinire a tuturor misiunilor primite. Ca atare, aș fi făcut orice mai puțin să-i dezamăgesc.

Cred că trebuie să vedem imaginea de ansamblu și să înțelegem contextul și nu mă refer aici la un conflict, ci la faptul că am fost numit prin mandat, mandatul a fost prelungit prin decret al Președintelui Țarii, care, conform Constitutiei, este Comandantul Fortelor Armate. Cum aș fi putut să plec așa, pur și simplu, mai ales că în formularea propunerii nu se respectaseră prevederile legale în vigoare. Personal, consider că demisia mea ar fi întărit ideea de nesiguranță și instabilitate a sistemului, iar dacă s-a făcut apel la instanța judecătorească, aceasta trebuia să hotărască. 

Militarii nu abandonează niciodată lupta, chiar dacă aici nu am fost decât „obiect” al disputei.

MN: Și acum o întrebare legată de înzestrare. Care este situația înzestrării armatei? Cu ceva timp în urmă, domnul ministru Leș afirma că situația armatei este dificilă, citez: ”Situația nu este una foarte simplă. Dacă ajungi la situația de război, lucrurile se complică foarte urgent. Bineînțeles că Armata Română are stocuri, de armament, de muniție, pentru a rezista astfel încât, conform regulilor, să poți rezista până vin partenerii să te susțină”. Întrebare: Asta este strategia României, să reziste câteva zile până vin –dacă vin – aliații? Dar dacă suntem atacați de o țară aliată, pe cine așteptăm? Are statul Major al Apărării această variantă în vedere?

NIC: Programele de înzestrare, fie că este vorba despre Avionul MULTIROL al Forțelor Aeriene, Sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare – HSAM, Sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare – HIMARS,  fie de Corveta multifuncţională, Sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă (SIML), Modernizare aeronave IAR 99, Transportorul blindat pentru trupe, Platforme de transport auto, multifuncționale – pe roți și aici nu sunt toate, ele continuă, chiar dacă unele nu se derulează conform așteptărilor și nevoilor noastre. Sunt aspecte care țin de respectarea procedurilor legale, dar sunt și aspecte care țin de derularea proceselor de achiziție, propriu-zise! Unele dintre ele se desfășoară conform graficelor, iar cu altele suntem în întârziere.

Trebuie înțeles că avem nevoie de predictibilitate, avem nevoie de stabilitate pentru că aceste lucruri nu se pot întâmpla de azi pe mâine, tehnica militară nu se găsește pe raft și, în plus de asta, trebuie gândită soluția integrată, partea de interoperabilitate este extrem de importantă, și între elementele de tehnică, și între categorii de forțe și cu aliații.

„Apărarea începe acasă!”, spunea generalul Breedlove, din funcția de SACEUR. Am apreciat consensul politic pentru alocarea a 2% din PIB. După cum bine știți, după intrarea României în NATO, bugetul alocat armatei a fost în continuă scădere, lucru care a afectat serios partea de înzestrare. Trebuie, de asemenea, să înțelegem că lucrurile nu se vor rezolva peste noapte, nici în privința dotării, nici în privința operaționalizării. Avem calendare și planuri foarte bine stabilite și vreau să subliniez că Armata României are capacitatea de a-și îndeplini misiunea de apărare a țării. Suntem membri ai celei mai puternice alianțe din lume dar, acest lucru nu vine doar cu drepturi, vine și cu îndatoriri, trebuie să participăm la securitatea colectivă.

MN: Tot domnul ministru Leș  promitea, că o să repunem în funcțiune fabrica de pulberi de la Făgăraș. Nu întreb când, nu întreb cu ce, întreb, dacă puteți să răspundeți, DE CE NU O MAI AVEM, cine a lăsat să fie abandonată și dacă în CSAT a pus cineva problema tragerii la răspundere a celor care au adus economia de război la sapă de lemn încât nu ne mai putem produce nici praful de pușcă?

NIC: Știți că militarii nu comentează deciziile politice. Putem vorbi despre implicațiile, efectele și consecințele acestor decizii în ceea ce privește sistemul militar și securitatea României, dar nu despre deciziile politice.

Ce se înâmplă cu fabrica de pulberi de la Făgăraș nu vă pot răspunde, nu pentru că nu ne interesează, ci pentru că funcționează în structura altui minister.

La nivelul SMAp stabilirea nevoilor de echipamente și tehnică militară vizează asigurarea capabilităților necesare Fortelor Armate pentru îndeplinirea misiunilor, prin dezvoltarea unei structuri de forțe moderne, dotată adecvat, dislocabilă, cu capacitate de autosusținere și sistem de comandă-control eficient. 

MN: Apropo, la această oră, România mai are o doctrină de apărare, sau are numai cărți albe cu pagini negre?

NIC: Pentru prima dată, începand cu anul 2015 am reușit să derulăm și să închidem un ciclu de planificare coerent și fără sincope. Ca atare, Romania are toate documentele programatice să poată planifica tot ceea ce ține de apărare. Doresc să fac mențiunea că ne aflăm în perioada în care trebuie să pregătim începerea următorului ciclu de planificare, iar datoria noastră este să începem procesul de revedere cu toate implicațiile lui. 

MN: Am vorbit de înzestrare. Ar mai fi câteva aspecte de lămurit aici. Domnul ministru Gabriel Leș a anunțat că achiziția corvetelor a bătut pasul pe loc din cauza unor probleme sau clarificări cerute specialiștilor militari. Totuși, cât la sută este decizie militară și cât politică în astfel de achiziții? Pot militarii să spună nu, atunci când factorul politic decide sau alege un anumit partener? Dacă opinia dumneavoastră și a SMAp este negativă față de un proiect, iar ministrul, sau guvernul, Parlamentul îl doresc, cine decide?

NIC: Achizițiile efectuate sau în curs de angajare au urmat etapele reglementate în acest domeniu respectiv stabilirea nevoilor pt misiune și emiterea cerințelor operaționale, inițierea achiziției și derularea programului de achiziții.  La nivelul SMAp se stabilesc nevoile de misiune și cerințele operaționale. Procesul de achiziție este asigurat de către Departamentul pentru armament, în baza Legii 98/2016 privind achizițiile publice și a HG 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniul securității și apărării. Până la această dată nu a existat nici o situație în care un program de achiziții să fie demarat de Parlament sau Guvern. Fiecare din elementele enumerate mai sus sunt rezultatul analizelor efectuate în cadrul unor organe de decizie colectivă. Decizia nu este a unei persoane indiferent de poziția acestuia. 

MN: Știu că nu răspundeți declarațiilor politice, deci nu o să vă întreb ce părere aveți sau cum comentați, ci doar dacă ați fost informat, sau vi s-a solicitat opinia legat de intenția de a se construi două spitale din fondurile MApN. Repet, cunosc faptul că SMAp nu are atribuțiuni în stabilirea politicii financiare a MApN, dar orice ban luat de la apărare se răsfrânge în starea operativă a armatei, mai ales în condițiile în care așa cum spunea ministrul Leș, nu mai avem nici praf de pușcă. Deci ar fi normal să fiți consultat. Ați fost măcar informat?

NIC: La nivelul SMAp există o concepție foarte bine conturată în ceea ce priveste medicina militară cu cele două componente ale ei: staționară și operațională. Cea staționară este atributul Directiei Medicale și răspunde pentru asta, cea operațională este în responsabilitatea SMAp, dar nu putem să spunem că se pot dezvolta ori lucra sectorial. Cele două domenii trebuie să se dezvolte coerent, în deplină complementaritate unul cu celalalt.

În Romania există unsprezece spitale militare, în Germania cinci, nu văd de ce ne-ar trebui înca două spitale?! 

MN: Tot din domeniul ”achizițiilor” e și următoarea întrebare. Ce se întâmplă cu cariera militară? Am văzut în presa militară că recent la Sibiu a avut loc ceremonialul avansării în grad a unei promoții de cadre pe filiera indirectă. Pe de altă parte, programul rezerviștilor voluntari, cu toată bunăvoința, s-a dovedit a fi un fiasco. Poate e cazul ca CSAT să discute serios problema încadrării armatei, nu doar a înzestrării care este oricum nesatisfăcătoare. Chiar nu interesează pe nimeni faptul că tinerii nu sunt atrași de cariera militară? Nu analizează nimeni cauzele? Probabil tinerii văzând cum sunt tratați militarii, plecând de la pensionari, cărora li se blochează și fură pensiile, până la șeful SMAp, târât prin tribunale, consideră că nu este o meserie respectată. Acest aspect nu este o vulnerabilitate la adresa securității naționale?

NIC:Resursa umană este cea mai de preț valoare a oricărui sistem, cu atât mai abitir pentru cel militar. Înapoia tehnicii și a echipamentelor militare, se află omul, militarul, iar concluzia este evidentă… Există campanii de promovare a carierei militare, facem tot posibilul să ajungem la tineri, să fim în mijlocul lor, să le răspundem la întrebări, spre exemplu anul acesta am participat la festivalurile muzicale Neversea și Untold cu standuri de promovare. Referitor la știrile legate de reducerea pensiilor militare, acest lucru afectează atât militarii activi, în rezervă și retragere, cât și potențialii recruți. Țin să menționez încă o dată că pensiile militare nu sunt pensii speciale.

Revenind la promovare și recrutare, fac precizarea că am lucrat îndeaproape cu DGMRU pentru a găsi cea mai eficientă formulă de promovare a carierei și aș face mențiunea că anul acesta am avut chiar și patru candidați pe un loc la instituțiile militare de învățământ, inclusiv pentru posturile de soldați profesioniști. Ceea ce nu a funcționat, și aici trebuie să vă dau dreptate, este partea cu rezerviștii voluntari, care se desfașoară mult sub așteptări, iar asta este atât din vina noastră a instituției, cât și a unei percepții defectuoase la nivelul receptorilor. Facem eforturi susținute, inclusiv cu mediul asociativ militar și civil pentru a relansa proiectul, vizând inclusiv modificarea legii.

MN: Nu există riscul ca armata să se transforme dintr-una de profesioniști într-o armată de civili îmbrăcați militar, introduși pe ușa din dos? Cum se simt cei care au trudit 4 ani de Liceu Militar și încă 3 ani de Școală militară, iar după ce așteaptă ani de zile pentru promovare se trezesc dați la o parte de cei care se anajează pe filieră indirectă la 40 de ani, direct pe funcții de șefi și cu grade mai mari ca ei? Dacă tot întroducem civili în armată fără o pregătire temeinică, de ce mai cheltuim bani pe instituțiile de învățământ militar și nu mărim soldele încât să fie tentante și să aducem în armată vârfurile din facultăți care, cu o pregătire și cheltuială minimă, să ocupe locurile pe care le ocupă acuma cei veniți pe filieră indirectă?

NIC : Militar de carieră fiind am încercat, de la cel mai mic nivel să asigur un mediu concurențial loial, să promovez valorile militare și să avem după cum bine știti un ghid al carierei cât mai coerent. Astăzi, când noi avem această discuție, sunt convins că stiți de existența ordinului M124 care este o alternativă pentru asigurarea specialităților militare deficitare ori care nu sunt asigurate de către instituțiile militare de învățământ: juriști, contabili, medici, constructori, de exemplu. 

Ceea ce doresc să subliniez este faptul că cei care intră în sistem pe această cale nu pot depășii gradul de locotenent colonel. În atare conditii, cei care absolvă instituțiile militare de învățământ au toate șansele să promoveze în carieră până la gradul de general și pot ocupa cea mai înaltă funcție din Armată.

Instituțiile militare de învățământ sunt unități cu tradiție, de elită, recunoscute atât național cât și internațional, care asigură resursă umană de calitate, atât de necesară transformării instituției într-o Armată modernă și interoperabilă. 

MN: Ar fi multe întrebări de pus, multe aspecte de lămurit, multe dureri sau neajunsuri de rezolvat. O să închei totuși, cu o ultimă întrebare și speranța că îmi mai acordați un interviu după terminarea mandatului. Întrebarea e legată oarecum tot de cariera militară. Având în vedere experiența cu numirea înlocuitorului dumneavoastră, acum, după toate câte s-au întâmplat, ați fost contactat de domnul ministru și consultat privind succesorul dumneavoastră? S-a făcut ceva pentru a nu se repeta în decembrie 2019 situația din decembrie 2018?

NIC: Decizia privind numirea șefului apărării nu îmi aparține. Am convingerea că lucrurile se vor așeza, propunerile se vor face la timp și legal și se va evita punerea instituției militare în aceiași ipostază ca cea de la finalul anului trecut.

MN: La final vă mulțumesc și vă doresc succes în activitățile viitoare!

NIC:Am onoarea sa va salut!

A consemnat col. (r) Marin Neacsu

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

53 Raspunsuri la Interviu cu Șeful Statului Major al Apărării

  1. NeO

    Adică ceea ce doar bănuiam, se confirmă acum, chiar dacă generalul Ciucă din poziţia de activ nu poate a se pronunţa direct: politicienii au dorit să-şi subordoneze total Armata iar suspendarea decretului de prelungire a afectat direct desfăşurarea anumitor activităţi, inclusiv din competenţa CSAT. Şi asta doar pentru că aşa a vrut muşchiu unui ageamiu în domeniul militar, leşinatul, sluga politică. Oare lucrurile astea sunt potrivite pentru o ţară democratică? Ia să vedem noi, nu cumva asistăm la un exemplu clasic de abuz în serviciu cu efecte asupra siguranţei naţionale? Nu ştiu, poate găsim totuşi o anumită instituţie care e îndreptăţită şi vrea să verifice, că nu e culpă, e intenţie clară!. O să lucrăm puţin la ceva solicitări către cei care au datoria de a clarifica situaţia.
    Pe de altă parte, să-mi explice cineva de ce e firesc ca CSM să-şi aleagă preşedintele fără alte imixtiuni, iar SMAp trebuie să aibă şef propus de un ministru politic, un civil care poate fi fără pregătire şi experienţă militară, fără rol de conducere militară atribuit constituţional ? Trebuie insistat ca următorii conducători politici să excludă ciurda de civili introduşi în organica de conducere a MapN şi creşterea rolului SMAp. Ce atâtea direcţii generale subordonate nu ştiu cui, secretari de stat, consilieri, secretare şi băgători de seamă care nu numai că încurcă, ci lucrează împotriva militarilor!

  2. Iosif

    Felicitari pt. Interviu

  3. geofreeland

    Și generalul Ciucă, cu regret dă răspunsuri diplomatice. Chiar îi prevăd o carieră politică. Referitor la armată, se vede clar călăreala politică încât armata e un fel de cal pe care se antrenează toți mai puțin călărețul titular. Neo are mare dreptate, ce atâți secretari generali, civili numiți politic, tot felul de direcții care nu au treabă cu războiul. Că asta face armata, nu parăzi. Ingerințele politico-civile sunt tumori cu efect devastator pentru profesionismul militar.

  4. geofreeland

    Referitor la pensiile militare invocăm pe Cuza. Domnitorul a murit de mult, io zic că dacă l-am învia ar învăța și Iohannis ce înseamnă un domn preocupat de armata țării. Dar de, el e Comandant Suprem și n-are treabă cu armata.De fapt, nici nu-l interesează, chestia cu nasturii i-a fost suficientă și acolo a rămas.

  5. neacsu marin

    @NeO,
    Care e problema cunumirea ministrului apararii? Domnul Les a declarat ca el nu a fost luat de pe strada, a fost bun latir cu arcul.. lui Marcu.

  6. Petcu

    Armata lui Ciucâ plina de ‘fetite’ si politruci esuati in civilie apoi injectati politic cu grade mari la vârsta de peste 35 de ‘anisori’ in MApN nu poate apâra nici macar o stana ! MApN e o rusine chiar si pentru o colonie de sclavi lasi! Atat ca nu pierd timpul cu ceva atat de nefolositor ca actuala MApN. Pacat ca s-a ajuns aici!

  7. Nicolae

    Domnule colonel,vă felicit pt. Interviu!
    De la șeful armatei așteptam mai multe răspunsuri cu și despre rezerviști,despre tăierea pensiilor militare,despre înghețarea lor etc etc etc.
    Îl felicit pe dl.general,pt.diplomația de care a dat dovadă și mai ales despre driblarea răspunsurilor în ceea ce ne privește,că să fac așa o legătură cu fotbalul,că tot suntem în plin campionat.
    Oricum,dânsul va fi un bun politician,va avea o carieră de succes.Nu-mi rămâne decât să-i urez baftă și când o ajunge în înalte funcții politice,poate ne ajută să dezghețăm pensiile înghețate de aproape 3 ani!
    Am văzut că a insistat pe legea asta a noastră,că nu este lege specială,ci este altceva.
    Degeaba,dacă nu le dă,celor care spun această enormitate,câte o pălmuță așa prietenește,să nu mai spună prostii pe la toate tv-urile.
    În rest…..numai de bine!

  8. Nicolae

    Domnule colonel,vă felicit pt. Interviu!
    De la șeful armatei așteptam mai multe răspunsuri cu și despre rezerviști,despre tăierea pensiilor militare,despre înghețarea lor etc etc etc.
    Îl felicit pe dl.general,pt.diplomația de care a dat dovadă și mai ales despre driblarea răspunsurilor în ceea ce ne privește,că să fac așa o legătură cu fotbalul,că tot suntem în plin campionat.
    Oricum,dânsul va fi un bun politician,va avea o carieră de succes.Nu-mi rămâne decât să-i urez baftă și când o ajunge în înalte funcții politice,poate ne ajută să dezghețăm pensiile înghețate de aproape 3 ani!
    Am văzut că a insistat pe legea asta a noastră,că nu este lege specială,ci este altceva.
    Degeaba,dacă nu le dă,celor care spun această enormitate,câte o pălmuță așa prietenește,să nu mai spună prostii pe la toate tv-urile.
    În rest…..numai de bine!

  9. Emil

    Trebuie sa fii redus sa nu intelegi din aceste raspunsuri clare,fara ocolis,ca deciziile privind salarizarea,pensiile,inzestrarea,medicina ,sunt ale politicului,prin ministrul apararii si secretarii de stat.In virtutea inertiei si prin prestatia unor inaintasi ai gl Ciuca la SMAp,care isi umflau muschii prin declaratii sforaitoare ca ei fac si dreg(ulterior ajunsi mai toti condamnati penal pentru furt),multi pensionari militari ii cer accestuia lucruri imposibile.Il consider pe gl Ciuca ca fiind primul sef al SMAp care s-a lepadat de politic ,conducand armata luptatoare ca un militar,pur si simplu.Felicit din toata inima.Politicul aflat la putere,prin ministru si secretarii de stat,
    sa rezolve problema pensiilor militare inghetate de tot de actuala putere!

  10. neacsu marin

    @Petcu,
    Armata este ” a lui Ciuca” asa cum Romania este ” a lui Iohannis”. Nu Ciuca a facut armata, nu el o conduce, el este doar una din rotile care se invart in acest angrenaj. Ca este o roata mai mare, da, sunt de acord, dar s-a dovedit, masina merge si fara acea roata, se aplica alte angrenaje cand roata e suspendata. Eu am facut acest interviu, asa cum am mai spus, pentru a avea de la sursa niste raspunsuri legate de functionarea angrenajului, tocmai pentru a da cititorilor posibilitatea sa inteleaga cum merge sistemul, nu ce a facut roata Ciuca. Vad ca toti prefera sa dea vina pe o roata, decat sa vada intregul circuit. Dati-va mai in spate si incercatisa dati raspuns la cateva intrebari: 1.Ce putea sa faca Ciuca, si nu a facut? 2. Ce posibilitati reale avea sa schimbe ceva in deciziile politice luate, pentru ca este clar ca toate masurile luateprivind dotarea, salarizarea, etc in armata, sunt politice. 3. Ce, dar mai ales cine putea face mai mult? 4.NUMITI UN GENERAL(SAU COLONEL) SAU MM care ar putea lua comanda SMG si ar face ceea ce atii vrea dvs sa faca IN CONDITIILE ACTUALE.5. Cu ce l-am ajutat noi, rezervistii, singurii militari care mai putem … vorbi, ca de actionat s-a vazut. Astept raspunsurile.

  11. cālescu viorel

    @Neacsu,cum ce putea?putea sa-si dea demisia!restu-s cuvinte-vorbe,de prisos…

  12. Ifrim

    Sefule ne-ai luat maul,piuitul,ne-ai dat-o la temelie,noi ce sa mai maraim acum ,nu avem ce!

  13. Micky SINBAD

    La scoala profesionala pe care am absolvit-o,am invatat ca managementul unei activitati lucrative,de afaceri sau administrativ locala sau daca vreti, centrala poate fi de trei feluri:
    -prin obiective
    -prin buget
    -prin exceptie
    Asadar,cand obiective si buget ai doar pe hartie,sau mai bine zis le ai,dar tot politicul ti le fixeaza sau ti le aproba,dupa interesul altora,iti ramane doar exceptia,adica sa carpesti pe ici pe colo si cam atat…

  14. geofreeland

    În Turcia întâi se face bugetul armatei și apoi bugetul țării. La noi sunt trei mari priorități: armata, sănătatea și educația. Dar nu o armată cu ciomege de import și fără praf de pușcă, nu o sănătate cu bani de acasă și nu o educație cu diplome cumpărate. De unde se pare că aceste priorități sunt la coada măturii. Ce putea să facă Ciucă? În primul rând, ca șef al armatei, să fie general adevărat și când vorbea el se făcea liniște în Parlament. El trebuia să stabilească clar, ferm și fără cedări cerințele operaționale ale armatei ca prioritate și apoi cele de interoperabilitate. Cerințele operaționale le stabilește armata română nu alții sau politicienii mânjiți impus de surogate de echipamente second hand. O cerință operațională p reprezintă și eliminarea structurilor redundante cu care ministerul s-a împăunat de tot felul de civili politici și direcții și secții care nu au treabă cu armata în sine. Cuvântul șefului Armatei trebuie întărit de ministru și nu invers. Ingerința Președinției, recte Comandantul Suprem, în treburile armatei e o ingerință politică, practic un abuz de putere. La salariile personalului și pensiile militare, generalul putea cere public satisfacerea nevoilor militarilor. De ce public și unde? Public pentru că armata e a țării și nu a vreunei instituții și în Parlament pentru că acolo se fac legile țării și el reprezintă direct poporul. Nu l-ar fi condamnat nimeni, dimpotrivă.

  15. raul

    Ce putea sa faca Ciuca?Numai un aspect,pe care l-am mai mentionat nu o data!Cand s-au dat coficientii de salarizare de Olguta prin L153 trebuia sa lupte pt coeficienti care sa reflecte importanta armatei in societate!Cand a vazut 4,35 la functia lui trebuia sa bata cu pumnul in masa in CSAT si sa si dea demisia ca el nu-i echivalentul unui manuitor papusi marionete!Crestea la el ,crestea la toti!Asa ,gluga de coceni!Nici o stima pt el!

  16. Toto Iany

    Dle N M , felicitari pentru interviu ,pentru decenta intrebarilor ,raspunsuri de …politruc . Il asociez cu ce ar fi raspuns gl Chelaru la intrebarile dumneavoastră .Armata nu va progresa cu o astfel de ,,rotita ,, .Interesant raspunsul privind demisia . Asa ar fi procedat un …militar ? Comportament de …politruc sa nu zic pupin….
    Militarul adevarat uziteaza alte expresii ,mult convingatoare .Umilinta la care a fost pus a indurat o in perspectiva unui …ciolan . Am cunoscut f f indeaproape activitatea gl Cioflina ,Degeratu , Chelaru si Popescu si nu putem sa l comparam pe actualul sef al SMAp cu niciunul din cei enumerati .

  17. geofreeland

    Am trimis doua comentarii. Dar, vorba lui Ifrim, au ajuns in bălării.

  18. Simionov Ionel

    Felicitări Marinică pentru interviul care, sincer, a depășit așteptările prin întrebările directe și curajoase, poate mult mai curajoase decât ale oricărui alt jurnalist. Răspunsurile au fost 100% normale și în conformitate cu statutul funcției și calității de militar de carieră. Poate totuși noi, militarii vom avea norocul să-l vedem pe actualul șef al SMAp pe funcția de ministru al apărării după trecerea în rezervă! Oare vom fi așa de norocoși?

  19. Titi

    Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate a cerut Primăriei Bucureşti autorizaţie pentru miting cu 20.000 de oameni pe 25 octombrie
    Autor: Denisa Miron, Colaborator
    Publicat: 13-09-2019 12:31
    Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) a depus la Primăria Bucureşti cerere pentru aprobarea organizării unui miting de protest faţă de nivelul pensiilor rezerviştilor, militarilor şi poliţiştilor, pentru data de 25 octombrie, informează un comunicat al SCMD transmis vineri AGERPRES.

    Cererea are în vedere organizarea mitingului în Piaţa Victoriei, pentru 20.000 de persoane, potrivit sursei.

    „Protestele vizează discriminările la care au fost supuşi rezerviştii, militarii şi poliţiştii activi, aliaţii noştri civili din CNSC (Consiliul Naţional al Societăţii Civile, n.red.) prin Legea salarizării unitare, legislaţia la pensii şi îndeosebi prin anularea, practic, a prevederilor Legii pensiilor militare de stat de către OUG-urile emise de guverne, neconstituţional, din decembrie 2015 şi până astăzi”, se precizează în comunicatul SCMD.

    Conducerea sindicatului solicită „tuturor preşedinţilor de filiale, vicepreşedinţilor responsabili de zonă, membrilor SCMD, să ia măsurile necesare mobilizării generale a rezerviştilor şi partenerilor civili, pentru că mitingul se va ţine indiferent ce Guvern va avea România, la acea data. Dacă va avea!”, se menţionează în comunicatul SCMD.

    În cererea adresată Primăriei Capitalei, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, Mircea Dogaru, susţine că scopul protestului este „strict social, vizând exprimarea nemulţumirilor legate de discriminările produse de Legea salarizării unitare şi legislaţia la pensii, îndeosebi de modificările produse Legii pensiilor militare de stat prin ordonanţe de urgenţă”.

  20. Nicolae

    D-le Geo,așa am pățit și eu când am dat ENTER,s-a dus în bălării,am retrimis și a intrat,ulterior văd că apare și primul,de aceea apar două postări.Cauza,nu o cunosc!

  21. raul

    Mamaaa,deja ma inchipui la o adunare de partid!Hai nu fiti gretosi!Ciuca e un no name!Ce dracu chiar nu mai discernem graul de neghina???Ma deceptionati ce naiba!

  22. raul

    Simionov pe ce planeta traiesti vere?

  23. neacsu marin

    @Raul,
    Fiecare cu opiniile lui, cu asteptarile lui, cu pretentiile lui.Poate domnul Simionov are alt sistem de valori. Ii interziceti acest drept?

  24. Ion Oblemenco

    Ferească Bunul Dumnezeu să ajungă ciucă Ministru Apărări Nationale . asta ar avea nevoie să-și instaleze biroul doar de un cort de comandament . ce dracu de general e asta dacă se mulțumeste cu o pensie de 10 lei ???? să inteleg că atât valorează ???

  25. Ifrim

    Si eu am vrut sa ajung general dar n-am fost in stare.Sa ma apuc eu acum sa critic un general cu 4* nu e de bonton.Deci nu filiera indirecta,LM,SM,academie,cursuri postuniversitare ,teatre de operatii adica cariera completa.La carcotelile mele de tabacherea replica d-lui ar fi: „Ba’ baiete eu ca tine am fost tu ca mine niciodata”!Asa ca mai usor cu pianul pe scari ca zgariem mobila.

  26. neacsu marin

    @Toto Iany
    Sub un aspect,da, admit ca Ciuca nu se aseamana cu nici unul din cei enumerati, NU ARE DOSAR PENAL. In alte aspecte, daca ne uitam la rezultatele obtinute pe timpul mandatului fiecaruia, care este diferenta? Unii au fost mai vocali, dar practic ce au realizat? Armata este in cadere libera nu de ieri de azi, la starea in care se gaseste acuma au pus toti osul.

  27. neacsu marin

    @Ion Oblemenco,
    Ciuca nu va fi ministru, pentru ca nu va intra in politica.

  28. neacsu marin

    @Petcu, alias Dan
    Ti-am sters comentariul, te-a tradat stilul si .. pistilul. Nu mai incerca, obisnuieste-te cu ideea ca nu ai fata comerciala.

  29. bazil

    Veni septembrie , crescura pensiile tzivililor (si e bine ca crescura si in 2017 si in 2018 si in 2019 …….) da” ale militarasilor ramasera inghetate bocna , nu se stie pana cand ! Deci, o pensie tzivila de 3000 crescu in 3 ani cu cel putin 35% , la militarasi nici o crestere! Sa nu spuneti (ca unii tolomaci de pe alte bloguri) ca si alea militare au crescut in 2019 cu 1,3% -URIASA CRESTERE dupa unii-….dar tolomacii sa stie ca si ale tzivililor crescura cu 1, 3% la inceput de an. Asa incat dragilor, e cazul sa mai lasam problemele pietrei filozofale si cele intergalactice….ca are cine sa le rezolve. Pana una alta cred ca se impun cateva clarificari .
    – cu taxa aia de 30% si cea de 50%-atentie-a nu se confunda cu impozitul pe pensie-taxa e taxa iar impozitul-impozit.Asadar, de la 7000 in sus, pana la 10.000 , in afara de impozitul in cauza se aplica 30% pt tot ce trece de 7000! Idem pt sume mai mari de 10.000 lei.Nu e greu da’pt unii ……;Impozitarea progresiva este asa cum a spus si premierul :”Salut inițiativa colegului nostru Eugen Teodorovici, depusă în calitate de senator, prin care propune Parlamentului impozitarea suplimentară a pensiilor speciale.
    Este o măsură justă, de echitate socială, promovată deloc întâmplător în același timp cu majorarea drepturilor tuturor pensionarilor
    Pensiile speciale reprezintă recunoașterea unor condiții de muncă sau unor restricții speciale, dar NU înseamnă privilegii speciale.”Deci nu inseamna ca se iau bani de la unii ca sa se dea la altii ci ESTE O MASURA JUSTA, DE ECHITATE SOCIALA.
    – se mai face o confuzie(unii postaci mai slabi la minte carora dupa ce ca au capul mic le mai sta si creierul lejerfac aceasta confuzie )intre contributia pentru pensia suplimentara si contributia individuala la bugetul de stat pe o parte precum si intre pensia suplimentara si compensarea contributiei individuale la bugetul de stat pe de alta parte. Despre PENSIA SUPLIMENTARA s-a mai discutat pe aici .Instante judecatoresti din Romania au incelut sa dea dreptate celor ce au solicitat ca pensia suplimentara sa fie aplicata la final, asa dupa cum a fost ea gandita de la bun inceput. Ai contribuit din buzunarul propriu -ai DREPTUL la un supliment care nu poate fi ANULAT sub nici o forma! A se citi DECIZIA CURTII DE APEL ALBA IULIA!

    Cu privire la pensiile rezervistilor, din surse demne de incredere rezulta ca vor fi min. 3 etape pentru o oarece indreptare a situatiei dezastruoase in care unii, cu aceeasi vechime, grad, functii ….au pensii de 2-3 ori mai mari ca altii similari-fara nici o justificare reala ci doar conjuncturala.O prima ETAPA ar putea fi aprobarea pe repede inainte a OUG finalizata de LADPM/CCMR(UNII deja ii spun OUG D.B. deoarece mai mult de jumatate din text se refera la un grup restrans care ar fi cadorisit MAPN cu multe milioane de euroi si dolarei-in final voi da cateva clarificari).A 2-a ETAPA ar fi cu introducerea IMPOZITULUI IN TREPTE- ca in multe tari vestice, membre ale ALIANTEI.A 3-a ETAPA ar fi cu ELABORAREA SI APROBAREA UNEI NOI LEGI A PENSIILOR MILITARE(amintita de dl. FIFOR), dupa modelul L164 -cu unele modificari inspirate di LEGI similare care functioneaza (bine) in tari Vestice.Introducerea in aplicare a unei noi LEGI a pensiilor militare nu ar dura 5-7 ani (cum zic baronii pensiilor militare-cei cu pensii de 5 cifre) ci max. 2 ani , cu alte cuvinte cel mai tarziu in 2022 NOUA LEGE SE PARE CA VA INTRA IN FUNCTIUNE, cu sau fara voia baronilor pensiilor militare. Se pare ca va fi eliminata (ca in tarile Vestice) gaselnita cu cuantumul cel mai avantajos(cel mai probabil daca nu se va aplica impozitarea progresiva pana atunci).Cam asa sta situatia-.Cateva cuvinte despre acea mare companie mare care ar fi salvat „bujetul”armatzii cu infuzii repetate de milioane si jdemilioane de dolarei. Oricine mai are cate ceva in cap poate lista presa anilor 2013-2015 si va vedea marile „succesuri ” ale companiei cu pricina (unde ar fi functionat cu onor la dreapta ori la stanga DB), companie care a dus-o foarte bine (cu salarii uriase, prime consistente, plimbari in stanga si in dreapta pe mapamond, excurii si concedii platite de firma, reparatii si intretineri tehnice pe banii publici etc) atat timp cat a primit grase si laptoase subventii de la stat. Cum au disparut subventiile prin 2014 , a aparut” din zare ca o boare” falimentos! cu toate cele de rigoare!

  30. Titi

    @Bazil, cu exceptia jignirilor catre unii comentatori, cam ai dreptate, cu doua mici corectii:
    – pensiile civile au crescut cu 45% in cei 3 ani, 2017, 2018 si 2019, prin majorarea punctului de pensie de la 871,7 lei in dec.2016 la 1265 in sept.2019; in ianuarie 2019, civilii nu au avut indexare de 1,3%.
    – pensiile militare au crescut cu numai 6,62% tot in aceasta perioada (5,25% in 2017, 1,3% in 2019).
    Este posibil sa avem pana la alegerile prezidentiale o usoara crestere a pensiilor militare !

  31. bazil

    @Titi. Multumesc pentru precizarile la obiect ca de obicei d-le Titi. Multumesc si dl. Marin Neacsu pentru posibilitatea de a ne exprima ideile pe acest blog. Aveti dreptate cu „uriasa „crestere de 1, 3% numai pentru militari insa eu m-am gandit ca tzivilii beneficiasera deja in avans de cresterea pensiei pentru 1 ianuarie 2019.Ei deja primisera la 1 iulie 2018 o crestere de 10%, e drept nu la nivelul admirabilei cresteri pentru militari .
    In masura in care timpul va permite , spuneti-ne cam la ce se refera „usoara crestere a pensiilor militare” pana la prezidentiale,ce procent . Cu multe multumiri .

  32. Titi

    @Bazil, dupa cum stiti, in mediul on line circula doua proiecte de Ordonante de Urgenta si intuiesc eu ca in urmatoarea perioada ar putea fi adoptata si pusa in practica Varianta postata de Gelu Olescu, adica:
    -Procentele pentru Pensia Suplimentara sa poata depasi procentul de 85% acordat de OUG.57/2017; in acest caz ar recupera procentele pierdute de pensionarii militari cu o vechime cumulata mai mare de 37 de ani(65%+12%+9%=86%, recuperat 1%).La peste 45 ani vechime: 65%+20%+9%=94%, recuperat 9%).
    -Procentul de 5%(majorarea din anul 2016) sa fie adaugat la cuantumul din Deciziile de Actualizare, incepand cu data de 30.06.2017. Aceste sume adaugandu-se la cuantumurile actualizate, pentru aprox.70% dintre noi nu vor depasi cuantumul aflat in plata.
    A doua Ordonanta, cea cu Actualizarea pensiilor militare in functie de majorarile salariale de Grad si/sau Functie ale activilor, cf.L.153/2017, ar avea sanse sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2020, odata cu proiectul de lege privind Taxarea pensiilor mai mari de 7000 de lei,iar alocarile respective sa fie cuprinse in bugetul de stat.

  33. Gabriel

    Cu o asemenea considerațiune pentru un comandant care nu-l interesează nimic afară de propria persoană, propriul statut, propria carieră, nu pot să vă spun altceva decât că vă meritați soarta. Ce a făcut acest om pentru subordonați? Ignor! L-a auzit cineva undeva cândva luând poziție față de lăturile lui Olguța și analistulului militar (sâc) Radu Tudor și alții din Media referitor la pensiile nesimțite pe care le au militarii?! Cum a admis ca șeful armatei să aibă un coeficient de salarizare de 4,36, similar cu a unui balerin. Probabil, Olguța s-a convins că este, într-adevăr, balerin și știe și pe unde face și cu cine balet. Cum este posibil așa ceva?! Și-a bătut joc Olguța de el. Dacă locțiitorul lui, Tonea, și-a permis să spună la o discuție privind pensiile rezerviștilor, ”… păi ce facem fraților, dăm la morți sau la vii”, înseamnă că aceasta era atitudinea conducerii armatei față de această problemă. Uitați că și generalul Tonea acum este în rândul celor morți. De ce-or crede oamenii ăștia că sunt veșnici în anumite scaune?! Ciucă… un egoist și un ipocrit. Nu știa că i se termină mandatul, și-a pregătit și el un înlocuitor? A ținut cu dinții de scaun, umilindu-se pe la ”drumețul” țării. Aauzi la el: ” Cum aș fi putut să plec așa, pur și simplu…”, ete na, dar în septembrie 2016 cum de a permis cea mai mare hemoragie din sistemul militar, când mii de cadre au fost stimulate să treacă în rezervă, lăsând flancul sudic al NATO în curul gol, exact într-un moment în care rușii desfășurau cele mai mari manevre din istorie. Oare nu i-a fost rușine să spună ”cum să plec așa pur și simplu” Câtă ipocrizie! Ce răspunsuri diplomatice, driblarea răspunsurilor, la asta sunt pricepuți ipocriții. Cu inderviuri, cu întrebări mai mult sau mai puțin îndrăznețe, cu texte pe bloguri… nu se obține nimic. De curiozitate, v-ați calculat pensia după Legea 263/2010 să vedeți cât de în urmă sunteți acum față de civili? Aveți decizia cu punctajul, verificați. Nimic nu mai este de calitate în țara asta!

  34. geofreeland

    Și noi ca popa, „De-aaaa, Dooomnuuuuul!”

  35. Alexcta

    Ciucă are și el problemele lui.
    Consider că reînființarea Liceelor Militare de la Constanța și Craiova, este un act de patriotism din partea generalului!

  36. Toto Iany

    Domnule Neacsu , nu va impartasesc ideia ca au dosare penale . Cunosc situatia ,am avut dosar complet sa obtin o locuinta in conditiile …acelea . Ce vina aveam ca dam locuinta mea evaluata ,luam alta in baza unui ordin de ministru,avizat de directia juridica ,si plateam diferenta . O minune m a facut sa renunt . Acum ,gl Cioflina a luptat cu Nastase ,gl Degeratu a REFUZAT desfiintarea unor UM ,gl Chelaru a pus SMG in VARFUL deciziei financiare si nu a acceptat subordonarea catg de FA catre mapn. Ulterior a inceput …degringolada sub …bagheta secretarului de stat m ( m mic )aior prin ducerea deciziei financiare la nivelul ministrului .
    O parere exprimata …subtire ,cu dorinta de nu va crea un discomfort .
    Cu mult respect ,

  37. geofreeland

    Generalul Ciucă nu are nicio vină în tot ce i s-a întâmplat. Și nici armata. O întrebare, totuși se pune, retoric, totuși cine are vreo vină la toată povestea asta? Rămâne ca-n tren? Ar rămâne dacă nu am fi militari, or fiind vrem un răspuns. Io l-aș da, că iubesc armata, alții se mulțumesc să fie ca-n tren, te leagănă până te ia somnul. În lenea lipsei de demnitate. Onoarea militară e benevolă. Deci, pa coniam!

  38. geofreeland

    Dintre toate profesiile, cea de scafandru m-a impresionat. De ce? Pentru că nu există vreo autoritate care poate amenda această profesie. Cine poate face asta? Există vreun scafandru inspector să controleze ce se întâmplă la peste 30 m în imersie? Nu, nu există. Așa și cu politica. Nu se poate desluși într-o mlaștină ce e în adânc. Noi, privitori ingenui și creduli ne mulțumim cu ce ni se spune, ce altceva? Ce e în adànc e confidențial, sau secret, sau dracu știe că nu e demascat. De ce nu cresc pensiile militarilor e o mlaștină bine gândită, ascunsă între legile lor ( ale cui? de ce? la ce comandă?), o mlastină atât de noroită că nici scafandrii nu o pot explora. O Nici mlaștină de interese politice, fetidă, cu sens bine gândit să ne afundăm prin legi ca în nisipurile acelea mișcătoare. Noi? Care noi? Pensionarii militari ai lui Ciucă, sau mă Ciucă, sau cum vreți, cine suntem? Ierburi nefolositoare, mucegaiuri comuniste, piedici bugetare? Să nu se spună clar cine suntem, ce am fost o viață și care e rostul nostru. Sincer? Io m-am săturat de imbecilitatea accepțiunii armatei de către niște neica nimeni de Ăl de sus și până la mătura parlamentului. Noi, pensionarii armatei nu existăm guvernamental. E un fel de pacoste a bugetului armatei fără praf de pușcă. De fapt cine suntem? Politicienii zic că suntem inutili. Votați-i! Scafandri spun numai 50% din ce au văzut sub ape. Nici noi nu știm ce e acolo.?.Culmea e că unii zic că știu. Sereiștii. Ori nu sunt patrioți ori nu știu . Un scafandru romàn poate curăța balta de algele prinse pe deversor. Altfel am
    muri sub ape. Pensii? Ce pensii? Adică ce? Pe toți ïi doare undeva de pensiile militare.

  39. neacsu marin

    @Toto Iany,
    Fiecare vede ce vrea. Dosarele cu locuintele s-au obtinut pentru ca au beneficiat de locuinta in conditiile in care mai aveau sau mai avusesera una si o instrainasera. Este stiut detoti cei care au lucrat in armata, cum si cui se dadeau acele locuinte. Si eu trebuia sa primesc una, mi se promisese la mutarea in Bucuresti, Un alt coleg de serviciu chiar primise una, dar i-afost luata inapoi pentru a fi data unui… general. Cioflina nu a fost condamnat pentru ca s-a luptat cu Nastase, sau daca s-a luptat nu s-a luptat pentru armata ci pentru afacerile proprii. Terenurile armatei au fost cauza, dar si camasile de Strehaia au adus beneficii. Degeratu, s-a opus atat de mult distrugerii armatei incat s-a angajat consilier prezidential ca sa mai refuze cate ceva, inclusiv legile lui Boc. Sa mergem mai departe? Pe mine nu ma deranjeaza, nu sunt sustinatorul nimanui, Nu am nici o stare de discomfort daca dezvolti subiectul, cu conditia sa auzim varianta reala nu doar pe cea apartinand condamnatilor.

  40. Gabriel

    E momentul ăla, un interviu pentru CV. Aici leu, acolo, mielușel. Și dacă luăm în calcul și deschiderea anului de învățământ, lucrurile se limpezesc. Înțeleg și de ce mi-au apărut zicerile. Alo, dle administrator…

  41. calugarul Pahomie

    „Sa il întrebam pe tov Ciuca și cum își bat joc de justiție magistrații din Ardeal care au permis retrocedări frauduloase de sute de mii de hectare în baza unor acte falsificate la Budapesta?! Sau prăpădul din codrii Ardealului, mult mai mare decât în județele sudice, cine l-a făcut, cu a cui complicitare sută la sută ardelenească,

  42. Gabriel

    Înțeleg și de ce nu… am vrut să apară (cu scuze pentru revenire)

  43. neacsu marin

    @Gabriel,
    Postarea ta anterioara era in alt folder, eu de trei zile am avut alte preocupari, nu am mai intrat sa verific pagina. Referitor la pozitia mea fata de activitatea sefului SMG, nu ar strica sa cauti pe aceasta pagina si vei gasi mai multe. In ceea ce priveste interviul, este un interviu nu o analiza a opiniilor, am lasat cititorilor ocazia sa comenteze si sa traga concluziile personale, eu doar am subliniat cateva aspecte care insa nici nu au fost bagate in seama. Acolo mi s-a parut mie ca e esentialul. Daca consideri ca a lua interviu cuiva este echivalent cu a fi de acord cu tot ce raspunde intervievatul, te inseli.

  44. Toto Iany

    Sunt nevoit sa reafirm ca nu e corecta afirmatia ca fiecare vede ce vrea in legatura cu tematica abordata .
    Se aseamănă mult cu situatia savantu,ui care a scris pe tabla inmultirea cu 5 si a pus ca 5×1 =0 ,la care elevii au comentat acid .Atunci savantul a replicat ca nu intelege de ce a fost creata acea situatie cand el a fost corect ,mai putin la o …incercare .
    Va spun ca nu aveti de unde sa stiti care a fost realitatea cu schimbul de teren pentru care dl gl Cioflina a fost executat ,decat din datele …abil prelucrate .
    Casele au fost atribuite in baza unui document ? Care este vina celor care au respectat cerinta ? Raman la parerea ca actul de comanda a fost serios afectat de …camarazi de tipul gl nc.

  45. Titi

    În urma investigaţiilor realizate de inspectorii alimentari, 22,78% dintre produsele verificate din România, au conţinut diferit faţă de cele din Occident, potrivit unui studiu prezentat marţi de Paul Anghel, directorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

    „Am verificat în funcţie de etichetele care ne-au fost prezentate în studiul european, unde au fost analizate 128 de produse. Dintre acestea au fost găsite în România produse identice de la acelaşi producător, dar unele dintre ele veţi vedea cu cantităţi diferite, diferenţe privind compoziţia, cu absenţa unor ingrediente sau cu prezenţa altor ingrediente, diferenţe privind proporţiile anumitor ingrediente sau diferenţe privind parametri rezultaţi din declaraţiile nutriţionale. Au fost găsite 79 de produse, s-au constatat diferenţe la un număr de 18, reprezentând 22,78% din totalul produselor verificate”, a afirmat Anghel.

    Astfel, alunele din ciocolata Milka reprezintă doar 17%, faţă de conţinutul produselor din aceeaşi gamă din Italia, de 22% de alune. Băuturile Fanta conţin 5% suc de portocale în România, pe când cele din Franţa și Italia conțin 10%. Aceeaşi situaţie este şi în cazul băuturile Freeway, care conţin 3% suc de portocale în România, iar în Italia, 20%.

  46. neacsu marin

    @Toto Iany,
    Sa inteleg ca tu stii toate dosarele si stii ca este asa cum spui tu? Intreb, nu contest. Pe de alta parte,daca tu afirmi ca casele au fost atribuite in baza unui document, eu spun ca si condamnarea a venit in urma mai multor documente. Ce sa facem , sa credem in documente sau nu ? Cum se face insa ca ditamai generalii au fost toti condamnati pe dosare fabricate si nici unul nu a castigat procesul? Sa fi avut toti avocati prosti sau aveau de fapt alte dosare pentru alte fapte care au ramas ascunse si au acceptat sa primeasca o suspendare pe niste dosare de doi bani, (poate trase de par) Numai ca sa nu se scoata altele la suprafata? Apoi, ce fapte ii reprosezi lui Ciuca ? Ca vad ca pe cei care au facut( lucruri considerate si pedepsite penal) ii consideri nevinovati, dar il invinuiesti pe altul pentru ca NU A FACUT NIMIC ? Pai asa cum spuneam, nici ceilalti nu au facut mai multe pentru armata, practic sub acest aspect, Ciuca le continua activitatea nu ?

  47. Toto Iany

    1 .Am spus despre un dosar ;
    2.Nu ati fost in Romania in ultima perioada sa aflati de …portocala ,datul la temelie etc .
    3 .Ati auzit de DNA si SRI ca au …in campul tactic ?
    4 .Nu cumva a fost o misiune de a ,,decapita,,capii armatei ,pentru decredibilizarea armatei ?
    5 .Nu cumva gl Cioflina a pus in aplicare o Hotarare CSAT ?
    6.Dl cn cum a intervenit sa nu fie destabilizata Armata prin pensionarile masive din ultima perioada ?
    7 .Cum de accepta ,,masluirea,,ghidului carierei militare ?
    8. Cum acepta modificarea tinutelor pentru militari asa de des pentru a ,,trai,, firmele de casa ale …
    9 .Cum accepta ,,topaiala,, cu politica de inzestrare a Armatei
    10 .Despre ,,alambicarea,, salarizarii militarilor are ceva sa si reproseze dl nc ?
    SMG ul avea structura specializata in gestionarea claselor de salarizare ,acum o sumedenie de sporuri introduse in solda de funtie si nu mai stiu pe unde .
    11.Aveti idee de …problematica …stocurilor ? Cine trebuie sa o rezolve ?
    12 .Neclaritatile din …pregatirea populatiei si economiei cand vor fi rezolvate ,acele …rechizitii etc ,daca nu mai este de actualitate sa fie scoase din …documente .

    Dl nc ,nu va avea …dosare ,pentru ca ,,cine sare nu ia condamnare ,, .

  48. neacsu marin

    @TotoIany,
    1.Cunoasteti dosarul? L-ati vazut ?
    2. am fost in Romania.
    3. Am auzit de DNA si SRI, si de protocoale si de portocale, dar am auzit si de DGIA.
    4. O fi fost, si poate unul din scopuri a fost tocmai coruperea capilor armatei. Pana acuma nu a scapat decat unul fara dosar, nepotul betivanului, Poate mai e timp. Nici actualul nu are. Sa vedem daca i se va face, ca nu e nepot de presedinte.
    5. Nu cumva si Ciuca a pus in aplicare toate hotararile CSAT? A actionat Ciuca de capul lui ? De ce la unii documentele CSAT sunt salvatoare iar la altii nu ?
    6. La fel ca si Cioflina, Popescu, Degeratu, si toti ceilalti.
    7. Ghidul carierei militare a stat in picioare cateva luni, de la aparitie, apoi a fost parasit, inainte de a ajunge Ciuca pe functie.
    8. Acuma o sa imi spui ca schimbarea tinutei a fost ordonata de Ciuca. Domnule draga, urmareste raspunsul la intrebarea privind avizele. Mai intai verifica( pentru ca te pretinzi documentet) a cui pila este domnul Ciucu,pe cine mai imbraca,cine l-a bagat in seama si apoi vorbeste. Chiar daca il cheama Ciucu, nu e ruda cu Ciucă.

    9. Topaiala cu politica de inzestrare nu ii intra in sarcina, politica tine de ministru, CSAT, Parlament. Si toti ceilalti au topait tot ca el. Sau ei au topait pe o melodie care iti placea?
    10. Cand o sa intre salarizarea in atributiunile sefului SMG, o sa ii reprosez si eu.
    11. Aveti idee cine se ocupa de aprovizionări?
    12. Cui apartine DGMRU?

  49. Toto Iany

    Dlre Neacsu,am idee de ceace va intrebati dumneavoastră ,structurile sî atributiile acestora ,mai demult,treceau prin …,,mana mea,, .
    Propun sa ne oprim cu dicutia ,nu inainte de a va reprosa ca nu …vreti sa intelegeti ca tot ceea ce se intampla in Armata este destinata …trupelor ,SMAp este ,,pionul,,principal .El spune despre inzestrare,despre aprovizionare,despre tinuta etc ,asa am fost ,,educat,, ,pentru asta am luptat si asa am …vazut tot timpul . Asa am vazut la raposatul gl Gusa in discutia ,,acida,, cu gl Stanculescu ,Dumnezeu sa i odihneasca .
    Nu pretind ca posed o …documentare deosebita ,intrucat la trecerea in rezerva am ,,lasat,, TOTUL la UNITATE.Scuze pentru un eventual discomfort creat .

  50. neacsum

    @Toto Iani,
    vremurile despre care vorbesti s-au dus. In armata nu mai decid militarii, ei decat semneaza, ”isi dau avizul” sau crapa, vand terenurile armatei si executa ordinelepolitice transmise si urmarite de secretarii de stat. Seful SMAp este pentru intalnirile cu specialistii militari din afara, si atat. Celelalte decizii privind organizarea, dotarea, inzestrarea, echiparea, politica de cadre, intra inresponsabilitatea si puterea ministrului si a secretarilor de stat numiti politic. Seful SMAp eventual raspunde de instruire,pregatire. Au trecut vremurile cand armata era condusa de militari si totul a inceput cu anul 1989, deci toti sefii de stat major care au urmat au mers pas cu pas spre aceasta situatie. Ciuca nu e singurul vinovat, el doar beneficiaza de aceste ” binefaceri”.

  51. Toto Iany

    I can’t agree !

  52. Neacsum

    Cu ce anume nu sunteti de acord,cu⁶faptul ca nu e Ciuc a singurul vinovat de starea in care se gaseste armata?Inseamna ca il supraapreciati.De ce nu așteptați inca 4 ani si ii puteti pune in cârcă si ce au facut cei ce i÷au urmat,nu doar cei ce au fost înaintea lùi.Asa mi s-ar parea corect.