S-au rotit șobolanii la cașcaval

Categoria Electorale


Gata, cu chiu cu vai, târâș-grăpiș, guvernul PNL fu instalat. Bineînțeles, așa cum se fac toate treburile ”serioase” la noi, cu palpitații, palme, învinuiri de trădare, trădări mai pe față mai prin dos, dar cu circul de rigoare și rezultatul scontat. Cu tot scorul strâns, aproape de limită, guvernul fu aprobat din prima. România are un guvern legitim- ca să parafrazez un premier în funcție-  un guvern  chinuit de legitim.

Preludiu de ”mandolă”

Votul de azi a fost precedat de activități specifice, cu nimic mai prejos decât chinuitul vot de azi.

Viorica Dăncilă a ținut să iasă din joc așa cum a început,  cu o prostie mai mare decât ea. Nu ar fi fost ea, dacă nu mai dădea odată cu mucusul în făsui. ”.. nu lupt împotriva unui om, lupt împotriva unei țări din care să facă parte toți românii.”Și când te gândești că unii o învinuiau și îi scoteau ochii că nu saltă ochii din hârtii. Păi cum păcatele mele să vorbească fără prompter, când imediat ce ridică ochii de pe text (iar uneori și cu textul în față) dă numai bombe? Să fim serioși, spre binele ei și mai ales al nostru e mai bine să nu vorbească la liber, sau,  dacă se poate chiar  deloc. Mai țineți minte cum îi dădea Hamsterul peste mână când voia să  răspundă presei în primele săptămâni de la numire? Știa el ce știa. Cred că a fost prima oară când Dragnea a ghicit un prim ministru dar numai pe acest aspect, punctual că în rest a dat-o în bară cu toți.

Dan Barna, pornit în cavalcada, călare pe un cal alb și mare în Cluj și în campanie, s-a întors de la Cluj și se pare că se va întoarce și din campanile, pe jos, sau eventual cărând el mârțoaga în spinare. Îmi amintesc cât de sigur pe el era imediat după moțiunea de cenzură, cum bătea cu pumnul în masă și spunea că nu va intra la guvernare și nici nu va susține un guvern PNL dacă nu i se garantează că se vor organiza alegeri anticipate. După ce i s-a arătat scheletul din dulap a lăsat-o mai moale a mai muiat tonul și a mai ”nuanțat” pretențiile pentru ca în final partidul său să se facă mic mic mic și să voteze guvernul Orban. Nu ar fi exclus ca la acest final să fi ajuns și după plimbarea prin Cluj unde aflat în campanie electorală a reușit să strângă abia jumătate de sală. Este la fel de adevărat că se poate să spune că  sala a fost jumătate plină, dar  și că a fost jumătate goală. Chestie de poziție, depinde în ce direcție privești. Oricum, dacă cumulăm rezultatul sondajului IMAS cu sala Florin Piersic putem spune că Barna ar trebui să se apuce de lucru și să lase aerele. O fi el băiat înalt dar să lase nasul mai jos, că o să îi cânte și lui, Băsescu, ” mai Dănuțe, nici nu știi,  cât de mic o să devii!”

Pisicuțul Ponta, gură-mare a făcut și el subiectul știrilor. După ce duminică seara, pe cai mari și el,  îl șantaja pe Orban spunându-i că se mai gândește dacă va vota sau nu  guvernul, că ar putea să asigur totuși forumul, că dacă Orban îi retrage pe cei trei miniștri propuși care fuseseră respinși în comisii, poate votează guvernul, luni  s-a trezit că o parte din ”oamenii lui” au trecut în partea cealaltă, printre ei fiind nominalizat  chiar marele Tudose, cel care mai trădase odată(ca și el de altfel). Se zvonea luni  dimineață că Tudose ar purta vorbe cu Manda să reintre în PSD. Ponta a luat foc, Manda i-a sărit la beregată lui Ponta spunându-i (pe bună dreptate) că tocmai el se plânge de trădare, când e specialist în trădări iar partidul lui e format ca și cel al lui Oprea din trădători? Ciudat însă, Manda deși l-a apostrofat pe Ponta, nu a contestat zvonul că Tudose ar vrea să se întoarcă la PSD sau că el l-ar sprijini. Eeeeiiiiiiiii, Claudiță, păi dacă ești gata să îl reprimești pe Tudose, să nu te mire că vei avea soarta lui Ponta. Cine îl mai primește pe Tudose în partid, să își lipească pe frunte dinainte eticheta ”prost” sau ”parșiv”. Pe de altă parte, ca și Barna, și Ponta se crede acuma pe cai mari, pentru că el chiar crede în sondajul IMAS și chiar crede că Mircea Diaconu, candidatul pe care îl sprijină, are șanse să ajungă în turul 2. Cât de prost să fii să crezi așa ceva ? El nu știe că cel care se va opune cel mai puternic unei asemenea variante este nu Barna, nu Viorica, ci Iohannis. Iar Iohannis, ca să se asigure că Barna nu îi face probleme  tocmai a dat liber redeschiderii dosarului acestuia, dosar  care fusese închis de DNA Alba, noua portocală a DNA. Deci, Barna nu va prinde locul 2. Mircea Diaconu, dacă chiar crede că va prinde sau vrea să prindă turul 2, să se uite bine prin dulapuri, prin cămări, prin beci, să ciocăne zidurile, să se uite sub cadă, să nu cumva să aibă un schelet, că va prinde viață brusc precum cele care au votat de atâția ani la alegeri.

Votarea propriuzisă

Și a venit ziua cea mare, după scremete și icneli, prin cezariană, guvernul Iohannis se născu. Mulți au pus sub semnul întrebării obținerea voturilor, dar două evenimente au grăbit votul din prima și anume: perspectiva nedorită de nimeni -și de  acuma nici chiar de USR – a alegerilor prezidențiale și –mai ales- urgența numirii comisarului European pe care Klauss îl voia neapărat al lui, să-i facă ”drumuri europene”. Așa că a fost ordin să se încheie din prima și s-au luat măsuri mai ceva ca la moțiune. Rezultatul? Orban a trecut, cu ajutorul a 5 voturi de la PSD, 7 de la Pro( dar nu și Tudose) 5 de la neafiliați, adică fugiți de la PSD, USR și  A.L.D.E. Ceea ce nu spune însă nimeni este cu ce s-au ales UDMRiștii pentru susținere, pentru că ăștia nu dau nimic degeaba, nici măcar un vot. Despre asta nu vorbește nimeni. Nici Băsescu nu a dat voturile degeaba dar el e mulțumit cu coco, că acuma are nepoți de crescut și foamea e mare. Dar este posibil să fi cerut și el o repartizare … bănoasă a voturilor, că doar știe foarte bine cum se numără voturile electronic.

Cui îi mai pasă?

Ei, și marile adevăruri se spun abia la beție, la beția puterii. La fel și marile greșeli, acestea se fac tot la beție, pentru că atunci lași garda jos, uiți de precauție și te… descoperi. Ascultând discursul domnului Iohannis la investirea guvernului Orban, mi-au atras atenția demagogia și contradicția dintre afirmațiile acestuia pe parcursul celor 10 minute de ”eliberare„ în care a uitat că este totuși președintele României, că e în campanie electorală și că trebuie să păstreze .. distanța, sau echidistanța politică, cum îi mai spun alții. Domnul Iohannis are impresia că toți suntem beți și nu mai dăm atenție vorbelor sale.

La început acesta  îi laudă pe cei prezenți pentru că ”au reușit să îi convingă pe cei din celelalte partide, altele decât PNL și chiar membri ai  PSD, să voteze guvernul PNL, făcând din cumpărarea conștiinței unora și șantajul asupra altora (vezi cazul Barna) motive de mândrie. Apoi, brusc după numai un minut, domnul Iohannis uită cum au obținut peneliștii votul și înfierează cu mânie prezidențială ”meschinul aranjament politic”. Citiți și vă cruciți: ” Vreau astazi sa felicit si pe ceilalti parlamentari care au votat alaturi de cei din PNL. Sunt parlamentari din USR, PMP, ALDE, minoritati, chiar din Pro Romania si unii chiar din PSD. Dvs toti care ati votat pentru investirea Guvernului Orban ati facut un lucru foarte intelept, ati inteles sa lasati deoparte micul, meschinul aranjamant politic intr-un moment in care Romania a fost intr-o criza parlamentara.”

Dacă nu credeți, ascultați:

Deci înfierezi meschinul aranjament politic, dar îi lauzi pentru că au reușit să obțină votul de investitură prin astfel de aranjamente meschine. Bă ești prost?


PNL face campanie cu microbuze colantate pentru Klaus Iohannis, deși BEC a decis că nu sunt permise autovehiculele colantate cu mesajele de campanie sau figura candidaților la prezidențiale

Cred că da, e prost, pentru că ceva mai departe domnul Iohannis cu toată imunitatea sa și protecția oferită de calitatea de candidat nu numai că se amestecă în lupta politică, dar recunoaște singur că timp de trei ani a făcut același lucru, a dus o luptă politică cu PSD, cu guvernul. Dacă acuma este ok, că e în campanile, pentru cei trei ani de zile despre care singur spune că i-a petrecut într-o luptă de uzură domnul Iohannis poate fi suspendat și poate și judecat, foarte ușor, dar nu are cine să încerce măcar chiar după alegeri. Iată ce spune acesta cu propria guriță, clar și răspicat:

” Aceasta schimbare care s-a produs astazi este incununarea unei lupte de uzura dusa in ultimii trei ani de mine impreuna cu Opozitia parlamentara, a fost incununata cu success”.

Apoi brusc își dă seama că ”a pus-o” și o întoarce pe ”voința populară”: ”dar este un succes indus de vointa populara. La europarlamentare s-a vazut o schimbare de atitudine a romanilor, romanii au votat pentru Romania moderna, pentru Romania europeana care va fi repusa in aceasta seara in functiune, au votat romanii la referendumul din 26 mai pentru Romania dreapta, pentru o justitie independenta, pentru continuarea luptei anticuroptie, iar votul pe motiune si votul de astazi vine ca raspuns la ceea ce au vrut sa ne spuna romanii: ca s-au saturat de PSD.”

Dar porumbelul zburase. Să mai amintesc sloganul drag domniei sale : ”o Românie fără PSD” care ne duce cu gândul la persoane de aceeași gintă născute cu 70 de ani înaintea sa care doreau o Germanie fără evrei ?

Câțu Selfi

Bomboana pe colivă însă a pus-o… ”ședința de guvern informală” care a avut loc luni seara, ”noaptea ca hoții” la guvern, cu membrii noului cabinet care nu au mai rezistat tentației de a se vedea la masa cu bucate și au plecat să vadă și ei, să simtă cum e cu cașcavalul pe masă, că cine știe, poate se răzgândea careva și își lua votul înapoi, și nu mai apucau să aibă și ei o ședință de guvern nu ? La ședință a venit și Klauss. A venit, s-a așezat pe scaun, s-a ridicat, i-a felicitat și a plecat. Săracii oameni, de când le saliva gura la cașcaval, nu au mai rezistat tentației, nu au mai avut răbdare până a doua zi măcar, au fugit repede la palat să se tragă în poze la ”ședința de guvern”. Oare câte selfiuri și-o fi făcut Câțu? Cred că a schimbat câteva cartele și baterii la telefon numai pe selfiuri: ” eu la Parlament”, ”eu la parlament 2” , ”eu la parlament 3”, ”eu la Parlament 1000”, ”eu în autobuz” , ”eu la vespasiană”. Mă mir că nu și-a făcut selfie și când a depus jurământul. Penibil, jenant, oameni mari cu minte mică. Acești oameni ne conduc. Viorico, ești răzbunată, are cine să încălzească scaunele lăsate libere. Și dacă am vorbit de graba celor care abia au fost votați, la fel de condamnabilă este și atitudinea celor care urmau să plece. Bănuiesc că au lăsat sertarele și dulapurile goale, nici nu vreau să știu câte tone de hârtie s-au tocat în ultimele zile prin ministere, mai ales cele care dispar prin reconfigurare. În armată, un comandant de pluton avea cam 7 zile   să își predea gestiunea și plutonul celui care îi lua locul. Ministerele nu se predau, se părăsesc,  pleacă fiecare când vrea, intră cine vrea unde vrea, nu dă nimeni socoteală. Cum au intrat oamenii ăștia într-o gestiune care practic nu le aparține? Doamne, în ce țară trăim ? Feriți, se schimbă șobolanii!!!

A, să nu uit. Pentru cei care  țipau că Ciucă, proaspătul ministru de la Apărare este penelist, sau vândut politic, să privească fotografiile de la parlament și de după ale guvernului PNL și vor constata că (deși putea să apară în ele, că doar e membru al guvernului) Ciucă nu apare pentru că erau fotografii DE PARTID iar el nu face parte din partid, dar celălalt ministru tehnocrat, respectiv Bogdan Aurescu apare.

Deci Ciucă nu a vrut să fie asimilat grupului PNL chiar dacă face parte din guvernul PNL.   Nu știu câți au sesizat asta, dar este o bilă albă pentru el. Nu știu ce sarcini i s-au trasat sau și-a propus în această scurtă perioadă, cât va apuca să facă din ceea ce crede sau speră că va face, dar o să fac tot posibilul aflu. Orice ar spune alții eu cred că pentru armată, e mai bine să  fie el acolo, decât oricare alt politician care a tras decât cu pistolul cu apă.  Îi doresc succes!

https://www.presidency.ro/ro/media/discursuri/discursul-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-sustinut-in-cadrul-ceremoniei-de-depunere-a-juramantului-de-investitura-in-functie-a-membrilor-guvernului-romaniei1572890370

http://www.ziare.com/ludovic-orban/premier/live-guvernul-orban-depune-juramantul-in-fata-lui-iohannis-1584262

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alegeri-prezidentiale-2019/usr-acuza-pnl-ca-incalca-legea-campanie-cu-microbuz-colantat-pentru-klaus-iohannis-1210760

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alegeri-prezidentiale-2019/usr-acuza-pnl-ca-incalca-legea-campanie-cu-microbuz-colantat-pentru-klaus-iohannis-1210760

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

25 Raspunsuri la S-au rotit șobolanii la cașcaval

  1. Ifrim

    Sefu nu Toader ci Tudose ala mare si inalt de zicea ca ficatul lui duce.Ala cu ochi albastri de peruzea si rosii conjunctural.E foarte bun d-ul Ciuca ministrul apararii caci nu se poate spune ca nu este in tema,nu se pricepe ori ca n,a facut armata.Singura recomandare,mare atentie la imbulzelile de tras in poza,la cantina,pe trepte sa nu cada din greseala seful nostru peste hobittul Catu ca se inregistreaza eveniment si ramane guwernerul far’ de prim finantist.Tanti Veorica poate merge linistita la copt zacusca,iar d-nii colonei nu mai vad nimic de la vipera loșie!

  2. neacsu marin

    @Ifrim,
    Multam, corectat.

  3. geofreeland

    Și acu noi cui mai spunem, „ca atitudine politică”, MUIE…Cui? Poate Liiceanu să ne dea un sfat metafizic că el e idolatrul muiei. „Ciuma roșie” plecă, ori noi invățați să colorăm ciumele, ce culoare să-i dăm? Poate ne lămurește încrâncenatul CTP că are gușa plină de venin. Oricum, chiar dintre noi unii se bucură ca ăia cu parapanta având curenți ascendenți pe marginea prăpastiei. Zboară, e frumos, dar dacă se schimbă curenții? Mai ales la pensii. Toți zicem „vom vedea!” Exact cum vede capra. Știm asta, că toți săream capra în copilărie. Cert e că la o vârstă când dăm în mintea copiilor, șorțulet și cravată, nu roșie, ne mai trebuie. Unii se bucură, nu știu de ce nici ei, iarna ce vine le va dovedi care e prețul unei bucurii fără nimic concret în buzunar. Fiți mulțumiți cu ce aveți încă în plată și ciocu’ mic, guvernul „meu” zice că aveți pensii nesimțite, speciale și și-așa cam mari pentru munca de „învățători de cusut nasturi”. Zic și io, „vom vedea!”. Sigur, tăieri.

  4. bazil

    Personal las politichia pe seama celor ce se pricep . Vreau sa trag doar cateva concluzii cu privire la situatia spinoasa a pensiilor militare-trecut, prezent si viitor.E clar ca fostii de la butoane nu au avut ca prioritate situatia pens milit. De aceea de ani buni nu s-a facut nimic pentru pensiile militare mici si medii .S-au facut in schimb multe pentru pensiile superbabane care au crescut mereu precum ciupercile dupa ploaie. A, gresesc si eu, s-a luat o masura logica si rationala izvorata din lozinca draga multor comentatori de pe diverse bloguri” DREPTATE PANA LA CAPAT”. Toate pensiile militare au fost inghetate bocna , indiferent de cuantum. Desigur, pentru cei cu pensii de 10.000, 20.000 , 30.000n samd inghetul nu e chiar o problema. Pentru cei cu pensii de 1000 , 2000, 3000 ……insa ….situatia nu e aceeasi. INGHETUL de-a valma a fost cam singura masura luata de fostii…..Si atunci , nu inteleg de ce unii plang si suspina dupa fostii. Ca baronii pensiilor militare plang dupa ei , e cumva de inteles. Dar ca unii cu pensii modeste sa planga cu lacrimi amare e ciudat. Se spune de catre noii veniti la butoane ca „nu se taie pensii si salarii” si personal cred ca asa va fi. E foarte posibil insa in etapa urmatoare(posibil de la anul) sa fie introdusa IMPOZITAREA PROGRESIVA -care asa cum ii e si numele ar reprezenta un progres in eliminarea inechitatilor , haosului si dezmatului care domina acum sectorul pensiilor militare. Cu conditia ca treptele de impozitare sa fie bine gandite (gen pana la 7000 lei, fara impozit suplimentar, de la 7001-10.000 -20-30% in plus, de la 10001-20.000 -impozit 35-50 % , peste 20001, impozit mai mare . Cu aceasta ocazie, se poate cere si cred ca se va obtine ACTUALIZAREA dupa solda de grad si de functie activi. La introducerea IMPOZITULUI PROGRESIV se pot rezolva si problema PENSIEI SUPLIMENTARE, a indexarii de 5% din 2016 si alte cateva probleme taraganate de fostii ani de zile. Fostii au lucrat doar pentru BARONII PENSIILOR MILITARE. CLAR!

  5. dora

    Bazilică, impozitarea progresivă, înseamnă TOT!. Și 100 lei și 7000 lei. Cu fața la buget!.Eu am studii financiare, tu ai?

  6. bazil

    @Dora. Si acum sistemul romanesc este in trepte de impozitare : 2 trepte, pana la 2000 lei=impozit zero(atentie zero-cifra esentiala in „martimetica” nu zero barat gen unele kommenturi de pe bloguri) iar de la 2001 impozit 10%. Impozitarea progresiva este utilizata de majoritatea tarilor vest europene si nimeni nu s-a suparat si nu a reclamat ca e neconstitutionala samd.Si un fapt esential: in acele tari pensiile sunt calculate pe baze temeinice si cu algoritmi de calcul care nu permit ca unii sa aiba 3000 lei iar altii-mai smecheri-30.000 lei!Pentru linistea dvs. se pot aplica urmatoarele trepte: a) de la 0-1000 lei-impozit 1 leu; b) de la 1001-2000 lei-impozit =2 lei; c) de la 2001-7000 lei=impozit 10% ; d) de la 7001-10.000 lei=impozit 10%+ 30% supliment; e) de la 10.001-20.000=impozit 10%+50% supliment de smecherie; f) de la 20001 lei in sus=impozit 10%+65%supliment de supersmecherie! Clar? Am si eu ceva studii financiare? O zi superba va doresc!

  7. Titi

    „Cota unică de impozitare a veniturilor cu 16% a fost introdusă în România din anul 2005, pe vremea fostului ministru de Finanțe, Ionuț Popescu. Până la sfârșitul anului 2004, salariile angajaților români erau taxate progresiv, în cinci trepte: 18%, 23%, 28%, 34% și 40%. Nivelul minim de impozitare se aplica veniturilor sub 2,4 milioane lei vechi, iar treptei superioare de taxare erau supuse veniturile salariale ce depășeau suma de 13 milioane lei vechi.”

  8. dora

    Bazil,
    Afară este o zi superbă și fără urarea dvs.Ce este cu acel supliment la impozit? Ba 30%, ba 50%, ba 65%. Da, despre taxarea marilor averi nu ziceți nimic?. Asta așa ca bonus la studiile dvs. în domeniul financiar.Să fie clar. Sunt de acord cu impozitarea progresivă pentru TOT: salarii, pensii, indemnizații și mai ales cu taxarea marilor averi (inclusiv cote suplimentare). Sau cum ați zis dvs.:supliment de superșmecherie.

  9. bazil

    @Dora. Suplimentul e diferit functie de cuantum. E o propunere , pot fi luate in calcul mai multe variante( a se lua ex tarilor din vestul Europei). Si aveti perfecta dreptate , trebuie impozitate toate veniturile (desigur cu cote diferite). Statul garanteaza , in cazul pensiilor, ca fiecare va primi pensie (dupa munca depusa, nr. de ani de cotizare etc), in schimb cuantumul pensiei tine de posibilitatile statului respectiv si de politicile fiscale. Si la pensiile civile exista unii mai smecherasi altii supersmecherasi deci impozitul progresiv trebuie introdus si la acestea. Daca analizati „Superbeneficiari ai L 164/2001 si ai L 241/2013, pe judete si sectoare. Si ei ar urma să fie „corectaţi” de proiectul lui Leş” si mai analizati si cresterile masive ale unor pensii pe L119/2010, L263/2010 SI L223/2015 (cu toate amendamentele speciale pentru „speciali”) veti putea trage o concluzie cat de cat la obiect. O ZI BUNA

  10. Nicolae

    @Bazil
    Îmi puteți da un singur exemplu de pensie crescută pe L.263/2010,mai mare decât pe L.119/2010?
    Nu mai duceți în eroare cititorii blogului!Așa a fost dus în eroare și demisul LEȘ cu acei indici(Coeficienți) de corecție în care perioada 2010-2015 a fost sărită.
    Dacă era așa de avantajos L.263,dece cei care au ieșit în 2016 cu L.223/2015 nu și-au ales să li se calculeze penșiile pe legea civilă 263/2010? Aveau această obțiune!
    Vă rog să vă mai documentați,iar după aceea,numai după aceea să emiteți păreri.

    Exemplu:
    Un militar care a avut aceleași puncte de pensie în întreaga activitate,să zicem 100.
    Cel recalculat pe L.119(cei ieșiti până în 2010),au obținut 5/puncte de pensie.

    Cel ieșit pe legea 263(începând cu 2010)
    a obținut 4,16666 punct pensie!!!De ce?
    Cel ieșit până în 2010 i s-a împărțit pnct.de 100 la 20(ani contribuție),în schimbă cel ieșit începând cu 2010 cu legea 263/2010,acel punctaj de 100,i s-a împărțit la 22,23,24,25…..30,în funcție de luna și anul nașterii(vezi anexa 6/legea 263.
    Vă puteți calcula și d.voastră pensia foloșindu-vă de acea anexă 6.Odată îl împărțiți punctajul la 20,iar secundo îl împărțiți la anul și luna nașterii,în funcție de cum este trecut în anexă în dreptul „ani contribuție”.
    Și atunci mai vorbim.

  11. Nicolae

    Revin la ceeace am spus mai sus:
    Cele 100 de puncte la cel ieșit cu legea 263(2010-2015),le-am :la 24(ani contribuție).
    Vă dați seama dacă s-ar împărți la 30? „Bebeficiari” erau cei născuți începând cu 01.01.1970.

    PS-Cam slabă activitatea pe blog!Să înțeleg că este acea liniște dinaintea furtunii?

  12. bazil

    @Nicolae. La dvs. e valabila zicala cu tacerea e de aur ori daca taceai filozof ramaneai. 1)Nu am spus nicaieri ca o pensie calculata/crescuta?????? pe L263 ar fi mai mare ori mai mica decat una calculata pe L119/2010.Nu cunosc detalii , poate cei de la CPS. Ceea ce am spus si ati inteles cam gresit : Oricum, au aparut dupa 01.01.2010 superpensii si pe L119 si pe L263( alaturi de cele deja existente la 1 ian 2010 calculate pe L164 si L241 ).De unde ati tras concluzia cu exemplul? Nu cunosc daca exista exemple de cadre care sa fi solicitat dupa 1 ian. 2016 calculul pe L263. Referitor la acest aspect ma asteptam de la un rezervist tenace si metodic ca dvs, sa fi sesizat marea nedreptate si discriminare ce se face : cei iesiti la pensie dupa 1 ian. 2016 au dreptul de a opta pentru calculul pe L263 (in cazul ca nu le convine rezultatul pe L223/2015) iar cei pensionati inainte de 1 ian. 2016 nu au nici un drept. E bine, Mos Nicolae? Sa va raspund eu de ce nu s-o fi prea optat (desi nu cunosc date -CPS poate clarifica)pt. L263-pai la sporurile si OSCARURILE pe care si le-au tras multi din cei iesiti la „penzie” dupa 1 ian. 2016 se mai punea oare problema?????Vedeti asadar ca „ezasta ” una „esplicatziune”!Si daca optau pt. L263 pensia lor era calculata dupa L263 in vigoare la 31 dec. 2015 deci negolita de continutul militar. Alta greseala Mos Nicolae! Din pdv al impartelii la 20, 21,22,…….30……35 dupa unii iar nu sunteti bine informat. Dupa 2010 au fost introdusi anumiti coeficienti de corectie anuali pt a contracara cresterea numitorului de la 20 la 21, 22 …..Chiar dvs(in calitate de „bebeficiar”), ati impartit la 24 nu la 30 .Si mai sunt si altele de spus dar cu alta okaziune! O SEARA BUNA !

  13. neacsum

    @Nicolae,
    Activitatea cui ?

  14. Nicolae

    Domnule @Bazil,eu nu vad dece vă încrâncenați așa de tare!?
    Am spus un adevăr și îl repet:
    Puteți face chiar d/voastră calculul cu punctajul avut pe L.119.
    În schimb,cei ieșiți incepând cu 2016,ei sunt super beneficiarii,cât si cei iești pe 164,chiar dacă unii au pierdut pe 119 la recalculare,au rămas cu cel mai avantajos,după cum ați spus.
    Noi nu ne certăm între noi,doar constatăm ce au putut face niste nemernici de legiuitori în diferite perioade de timp,neținãnd cont de marea masă de pensionari,ci gîndindu-se doar la ei și la un grup restrâns.
    În ce priveste Oscarul si alte beneficii,la fel.

    D.le colonel,nu am înțeles întrebarea d.voastră,dacă puteți să fiți mai explicit.
    Mulțumesc!

  15. Nicolae

    Acum,am înțeles întrebarea,m-am uitat în spate.
    M-am referit la cei care postează frecvent,aici.Sunt chiar așa de mâhniți?Lăsați,că nu e draku’ așa de negru după cum pare!

  16. Titi

    @Nicolae, aproape 90% dintre pensionarii militari recalculati/revizuiti cf.L.119/2010 si/sau OuG.1/2011 au avut cresteri serioase la cuantumul pensiilor(MApN) pentru ca Total puncte s-au impartit la 20 de ani.
    Daca s-ar reveni si pentru militari la L.263( eu nu cred..!), tot la 20 de ani (stagiul de cotizare) s-ar imparti pentru cei nascuti pana in Ianuarie 1956 inclusiv ( si suntem cateva zeci de mii..)
    Punctajul total ar fi mai mare fata de Deciziile din 2010/2011, deoarece se adauga si punctajul acordat pentru grupele de munca cf.M.132/2015, mai „generoase” fata de M 116..!

  17. Nicolae

    @Titi
    Da,așa este.Ați remarcat f.bine!

  18. NeO

    @ Bazil,
    Recomand călduros să verificaţi mai întâi cele preluate din auzite sau citite prin alte părţi, dar transformate deja în folclorul pensiilor militare, fără a fi întemeiate. Dacă au existat „şmecherii” pe diferitele legi aplicabile în timp, posibilitatea de a specula prin aranjamente diferite avantaje, nu este valabilă în cazul marii majorităţi a pensionarilor. Punctual:
    1. nu există discriminare între cei de dinainte de 2016 şi cei de după 2016 privitor la calculul pe L263, dintr-un motiv simplu: cei de dinainte nu au cum să ceară calculul pe L263 pentru că la ei există acest calcul şi dacă au ieşit mai rău pe L223 s-a păstrat prin lege cuantumul mai mare PROVENIT DIN CALCULUL PE L263. Că sunt foarte puţini din cei de după 2016 care au ales şi calculul pe L263, e adevărat dar motivele nu sunt neapărat legate de cuantum. Spre exemplu, printr-o mică şmecherie CPS a impus ca alegerea calculului pe L263 să fie exprimată obligatoriu la întocmirea cererii de pensionare, deşi legea spune că poţi să o faci în decurs de 5 ani. Mai mult ,CPS a „încurajat” pe eventualii doritori de calcul pe L263, acordându-le decizii după 6-7 luni de la cererea de pensie, faţă de 2-3 luni la cei care nu solicitau şi acest calcul, motivarea fiind timpul mai mare pentru obţinerea de la unităţi a veniturilor pe toată perioada de activitate. Aşa că doritorii s-au împuţinat foarte mult..
    2. nu e vorba de coeficent de corecţie ci de indicele de corecţie stabilit de art.170 din L263. Nu e vorba de corelare cu creşterea numitorului la care se împărţea, ci este un coeficient calculat „ca raport între 43,3% din câștigul salarial mediu brut realizat și valoarea unui punct de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflației”. Nu s-a aplicat din 2011, ci abia din 2013. Oricum nu a avut în intenţie să atenueze efectul măririi stagiului de cotizare ci doar să micşoreze diferenţa apărută la condiţii identice de pensionare dar în ani succesivi.

  19. NeO

    @ Nicolae, @ Titi,
    Vorbiţi de L263 din care Olguţa ne-a scos prin OUG 103/2017. Nu vă amăgiţi cu calcule ce par bune, că nu e aşa. Actuala lege a pensiilor publice nu mai împarte nici la 35 şi nici la 20, ci adună mediile anuale ale punctajelor obţinute. Nu există un efect benefic al măririi vechimii obţinut pentru grupele de muncă, anii respectivi fiind consideraţi în noua lege asimilaţi, punctajul mediu anual fiind de 0,25 puncte, adică la 4 ani mai primiţi 75 lei la pensie. Or, pe L263 aceşti ani aduceau o creştere cu 25% sau 50% a punctajului , ceea ce conducea în final la un cuantum cu pînă la jumătate mai mare decât cel curat fără anii de condiţii.

  20. Titi

    @NeO, noua lege a pensiilor din sistemul public, L 127/2019, intra in vigoare la 01.09.2021; pana atunci este in vigoare L.263/2010, si militarii pot opta si pentru stabilirea pensiei militare, pana la 31.12.2020, beneficiind de cuantumul cel mai mare rezultat intre L 263 si L 223..!

  21. bazil

    D-le Titi, precizarea dvs. este f importanta . Analizand Legea 223/2015 si OUG 57/2015 sa ne oprim asupra art. 122 in vigoare la 01.01.2016 si acum:
    24. Articolul 122 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    „ART. 122
    Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, precum şi urmaşii acestora, care la data
    deschiderii dreptului de pensie, de către casa de pensii sectorială competentă, îndeplinesc
    condiţiile prevăzute de prezenta lege, cât şi cele prevăzute la data de 1 ianuarie 2016 de Legea nr.
    263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, pot
    opta în termen de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru modul de calcul
    prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare la data de 1
    ianuarie 2016.”
    , trebuie sa vedem ce inseamna textul” indeplinesc conditiile prevazute de….”.E clar ca si cei pensionati inainte de 01.01.2016 indeplinesc conditiile si cele din L223 si cele din L263 mai ales ca toti au si calculul pensiei pe L263 .Puteti clarifica textul:’ la data deschiderii dreptului de pensie”? Cu multumiri anticipate.

  22. Titi

    @bazil, un jurist ar putea explica mai bine aceasta expresie !
    Dar eu ma uit pe Formularul ,,Cerere pentru acordarea pensiei de urmas,,model CPS din MApN, unde la final scrie:
    ,,Dreptul de optiune este recunoscut DOAR persoanelor carora li se deschide dreptul de pensie militara in termen de 5 ani de la data intrarii in vigoare a Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare, cu respectarea conditiilor prevazute la art.122 din lege,,.
    In aceasta categorie, pe langa militarii in activitate sau in rezerva (art.19 din Lege..), intra si cei care solicita pensie de urmas, dupa decesul titularului !

  23. ionescu

    Confucius spunea ca e rusinos sa fii bogat intr-o tara saraca(sau cel putin asa tin unii sa arate).Eu nu am auzit pe nicaieri in privat(care sint de dreapta)sa doreasca benevol sa mareasca salariul angajatilor,decit tot minati de cei de la guvernare sub pretextul ca daca tot pot sa le dea diferite facilitati celor de la stat sa ii traga in sus si pe cei din privat(stiut fiind ca nu pot interveni la patronate).Dar ti-ai gasit…care patron ar vrea sa dea un ban in plus,chiar daca te muncesc in fiecare noapte cite 11,12 ore toata saptamina,foc continuu, luate toate sporurile,conditii grele de munca,etc.Stiu ca omul de jos este obligat din varii motive sa le accepte conditiile si stiu ca acum nu mai cui sa se plinga,cine sa ii apere,mai ales ca acestora le au desfiintat si sindicatul.BUNICII NOSTRI AR TREBUI SA LE SPUNA NEPOTILOR VIATA LOR DE PE TIMPUL LIBERALILOR,CACI ATUNCI CIND POPORUL NU CUNOASTE ISTORIA RISCA SA O REPETE.Ori o data daca ti se intimpla ceva,se zice ca esti bun,dar daca ti se intimpla a doua oara esti prost.https://www.youtube.com/watch?v=l29Sg5tdRUc

  24. bazil

    @Titi. Textul de lege e clar. Dupa cum citim insa, el a fost modificat radical de cei de CPS urmare probabil a unui ordin la nivel de ministru.
    De aceea , postez iar un text de lege care prevede f clar ca normele emise la nivel de ministri trebuie sa respecte legea( „IN APLICAREA PREZENTEI LEGI” nu in modificarea legii ori interpretarea ei dupa ureche-macar daca interpretarea ar fi dupa Cronicarul Grigore Ureche si tot ar fi ceva).OUG 57/2016- 25. După articolul 122 se introduce un nou articol, articolul 1221, cu următorul cuprins:”Art. 1221. -În aplicarea prezentei legi pot fi emise norme aprobate prin ordin comun al ministrului apărării naționale, ministrului afacerilor interne și directorului Serviciului Român de Informații.”
    Asadar, cred ca textul postat de dvs. (opera a cps) poate fi contestat in JUSTITIE!

  25. bazil

    Cu privire la ceea ce intereseaza pe multi ! ” E vorba de o OUG.
    Printre parlamentarii puterii umblă o fițuică. Din ce am înțeles e cam așa :
    – suprataxare cu 3 trepte : 5000,7000 și 10.000 iar impozitul de 50%,70%,90% NUMAI PE PARTEA NECONTRIBUTIVA.
    Pentru militari
    – suprataxare de la 01.01.2020
    – recalculare pensii avand în vedere noua lege a pensiilor și cu EVIDENȚIEREA PĂRȚII CONTRIBUTIVE.
    – pensia militară va fi formata din pensia contributivă + (SF +SG+IC) x nr.ani serviciu/35
    – Din 2022 se reglează sumele încasate în plus prin suprataxare.”
    Preluare de pe alt blog. Stie cineva despre ce e vorba? Date concrete nu datu’cu presupusu’!