Moțiunea de centură

Categoria Electorale


Jocuri  centuriste

Gata, PSD-ul a intrat în ”jocul” PNL, luând decizia de a depune o moțiune de cenzură zic ei, dar de fapt este o moțiune de ”centură” pentru că ce se întâmplă pe plan politic cu această moțiune este echivalent cu activitatea fetelor de pe centură. Să o luăm de sus în jos:

Iohannis, cel care 5 ani ni s-a plâns că nu poate face nimic cu un guvern ostil și că vrea ”guvernul lui” până la urmă a reușit să dea jos și cu Ponta, și cu Dragnea, și cu Viorica și până la urmă și cu PSD-ul și și-a instalat guvernul de marionete la Victoria. Numai că marionetele, ca marionetele, ca să facă ceva trebuie să fie trase de ațe, că o păpușă are în cap doar paie. Ce să facă paiele alea, ce poate să decidă sau să facă un pumn de paie? Nimic. Realizând că dacă va continua cu acest guvern până la alegeri, cu primarii PSD la butoane și cu valul de nemulțumiri care deja s-a ridicat și se mărește ca un tsunami cu fiecare zi,  VA PIERDE NU DOAR ALEGERILE LOCALE ȘI CELE PARLAMENTARE DAR ȘI STABILITATEA SA la Cotroceni, Iohannis a transmis ordinul de luptă : faceți orice pentru a forța anticipatele!

PNL-ul prin forțarea acestei moțiuni a probat nu doar că nu are nici măcar decența de a se declara incapabil și de a se remania sau .. demobiliza, dar nu are nici oameni care să fie în stare să guverneze. Dacă au ghinionul să mai vină și coronavirusul, sunt terminați. Poate asta ar fi soluția, să declare epidemie de coronavirus și să interzică adunările, inclusiv ale Guvernului și Parlamentului. Asumarea răspunderii pe buget nu a fost doar un act de … nesimțire ci și unul de neputință. S-a ajuns la concluzia asumării răspunderii nu atât pentru că le era teamă de criticile sau piedicile PSD ci pentru că nu voiau să îl scoată spre dezbatere și să se constate că nu sunt în stare nici măcar să îl întocmească fie și formal, cu sume… din burtă. Cîțu este efectiv paralel cu finanțele și partea proastă este că au plecat din minister, goniți de ei sau de bună voie, și specialiștii care făceau toată treaba prin minister, iar Cîțu este fiul ploii. De fapt, așa cum am mai spus, PNL-ul nici nu a ținut să ia comanda guvernului, pentru incompetența lor era suficient ca PSD-ul să stea acolo și să se certe pe ciolan între clanurile locale astfel încât până la alegeri să se decimeze singuri. Numai că Iohannis a ținut neapărat să aibă guvernul lui, ca să organizeze ai lui alegerile locale și parlamentare. Ce nu a știut nici Iohannis și nici Orban, este că chiar dacă chiar dacă devansează alegerile și chiar dacă le pun pe amândouă în aceeași zi, deocamdată, tot primarii sunt cei care mobilizează oamenii, iar la această oră PSD-ul are majoritatea în primării, deci până nu se schimbă hegemonia la primării, nu se va modifica nici majoritatea parlamentară. Singura direcție pe care Orban merge fără a se abate este aceea de a își pune toți oamenii în cap, toate categoriile sociale, toate profesiile. După polițiști, magistrați, urmează sănătatea pe care acum vor să o privatizeze, direcționând banii din contribuțiile la sănătate, către spitalele private. Una din consecințe, cea mai gravă este faptul că mai încet sau mai rapid, segmentul privat va înghiți sau va lua toți banii care trebuiau să meargă la stat, iar  oamenii de rând care nu vor avea bani să plătească diferența către clinicile private, vor muri ”în carantină” la domiciliu, sau pe străzi, prin salvări, între un spital și altul, dacă vor avea bani să plătească și salvările. Deci guvernul PNL o caută cu lumânarea, dar pe spinarea românilor, nu pe spinarea partidului.

PSD-ul în loc să profite de pauză, să  își vadă de propriile reforme și să schimbe cu adevărat ”guvernarea”, dar mai ales stilul și politica internă, face jocul provocatorilor de la guvernare și.. depune moțiuni de cenzură, pentru a forța anticipatele. Sunt de acord că alegerile în două tururi sunt ”mortale” pentru PSD, ca și pentru UDMR, dar câtă vreme există alte posibilități de blocare a proiectului privind alegerile în două tururi, trebuie să uzeze de ele. Numai că se pare că actuala conducere a PSD dorește să facă jocul lui Iohannis, iar dacă Grindeanu a început să urce în ierarhia PSD fie și doar declarativ, la nivel de imagine, înseamnă că se urmărește cu adevărat, din interior, anihilarea PSD. Nu îmi fac probleme, nu sunt nici pesedist nici penelist, dar dacă se urmărește eliminarea stângii din politică asta este cea mai mare greșeală. Echilibrul unui stat este dat de echilibrul dintre stânga și dreapta indiferent ce denumire ar avea ele pentru că un partid, un lider care nu are o opoziție solidă, sau un partid de care să îi fie frică, va ajunge să dicteze și să facă orice îi trece prin cap fără teamă.  

Una peste alta acest joc de-a șoarecele și pisica, cu uite guvernul nu e guvernul, pe lângă faptul că nu le aduce nici celor două partide nici un avantaj, face un foarte mare rău românilor care sunt cei care plătesc toate oalele sparte. Și reorganizarea ministerului de interne și greva din justiție și cuplarea clinicilor private la sursa de venituri a bugetului de stat, și împrumuturile nejustificate,  neanunțate dar răsuflate pe surse, și jocul de-a mărirea alocațiilor și pensiilor, nu fac altceva decât să creeze nemulțumiri și probleme românilor. Politicienii, partidele indiferent de culoare se distrează sau blufează pe aceste subiecte, iar uneori, cu un tupeu de-a dreptul nesimțit, declară că ”românii vor”ceea ce visează ei. Nu să aș fi vrut să mă întrebe cineva, dar nici nu am auzit să fi fost întrebați românii dacă nu cumva se supără dacă le cresc pensiile, dacă îi deranjează creșterea alocațiilor, cu atât mai puțin probleme legate de alegerile viitoare. Și atunci despre ce vorbesc  oamenii ăștia?

Toate acest manevre se fac numai din interesul lor, al papagalilor care se fac că ne guvernează, adevărul e că nici ei nu știu ce să mai facă, să se păstreze măcar în picioare la viitoarele alegeri.

Va fi moțiune ?

Va fi moțiune de cenzură? Posibil. Culmea este că guvernul Orban o cere, o milogește, o forțează. De ce ? Ca sa forțeze anticipatele. De ce vrea Orban ACUM anticipate, deși se părea că nu le voia la alegerile prezidențiale? Pentru că a realizat că cu cât stă mai mult la guvernare, cu atât va pierde mai multe voturi la alegerile din primăvară și mai ales la cele din toamnă.  Așa că e obligat să își pună picioarele în ghips.

Vrea PSD-ul moțiune? Ei nu prea ar vrea, lor le convine starea actuală, indiferent cât ar suferi sau pierde românii, mai au încă suficienți secretari de stat, oameni prin ministere care pun piedici pe ici pe colo, au primarii care vor trage cu dinții pentru ei, nu pentru partid la locale, lor le-ar conveni măcar să își păstreze actualii primari. Din această cauză, nici nu își vor schimba propunerile de primari,vor merge cu cei vechi, mai ales acolo unde nu au … certitudinea victoriei,  pentru că dacă vor propune alți primari, cei vechi nu vor mai trage pentru a câștiga primăria, oricât de fideli s-ar declara ei partidului. Dar pe de altă parte, sunt nevoiți să se facă că depun moțiune,ca să nu zică alegătorii că îi lasă pe peneliști să facă ce vor. Așa că se vor face că depun moțiunea. Pesediștii mai sunt forțați să depună moțiune și de udemeriști care au sărit în sus pe subiectul alegerilor în două tururi, care i-ar face să piardă primăriile chiar în Covasna pentru că dacă acum pot câștiga o primărie și cu un 20-30% având în vedere că celelalte voturi sunt împărțite între celelalte 7-8 partide, la un concurs în 2, maghiarul contra românului, sunt puține comune unde maghiarii au peste 50% votanți și unde ar mai putea câștiga. Deci ar pierde în turul 2. Practic acesta este motivul pentru care se depune moțiunea, aici este cuiul lui Pepelea.  Celelalte subiecte sunt subiecte de presă și sunt introduse pentru a obține o reacție din partea presei și a masei de manevră.

Va trece moțiunea?

Părerea mea este că nu, pentru că practic nimeni nu o vrea. Nu vor nici liberalii abia instalați la butoane, nici proaspeții numiți secretari de stat, cu dosarele lor penale cu tot, (vezi cazul Marius Bălu), nici parlamentarii (indiferent de partid) care sunt la primul mandat, pentru că și-ar pierde pensia, nici chiar udemeriștii. Nu vor nici pesediștii, pentru că la ora asta încă nu sunt pregătiți să retreacă la guvernare, mai ales pe bugetul stabilit de PNL și în criza asta. Deci cu toate declarațiile și cu toate că PNL-ul vrea să treacă (dar numai cei mari, nu și cei mici care s-au înfiripat și ei pe ici pe acolo și au simțit un pic de vânt în vele) iar PSD depune moțiunea, eu cred că aceasta nu va trece, spre disperarea lui Iohannis. Nici nu vreau să îi văd fața când (dacă) va cădea moțiunea, că și așa nu e plăcută nici în zilele normale. Singurii care vor să treacă moțiunea, sunt udemeriștii, pentru că odată cu guvernul Orban va cădea și angajarea  privind alegerile în două tururi.

Ce se întâmplă dacă trece moțiunea?

Dacă Moțiunea trece, se trage concluzia că guvernul nu mai are susținerea Parlamentului (de fapt nici nu o are, motiv pentru care conduce prin OUG și asumări, adică exact ce a promis că nu va face) și atunci președintele este obligat să treacă la consultări și să caute un partid care să își asume formarea unei ”noi”  majorități acesta să facă o propunere pe care președintele să o accepte și să o propună la rândul lui Parlamentului iar acesta să o voteze. Deci trebuie să:

  1. Să găsească o majoritate declarată;
  2. Să se propună un prim-ministru pe care președintele să îl desemneze să formeze un guvern:
  3.  Premierul să își facă echipa și să treacă de parlament.

Ce se întâmplă dacă nu se formează o majoritate și nici un partid nu reușește să garanteze un consens? Președintele propune pe cine vrea el. De fapt, eu cred că așa se va întâmpla, chiar dacă se va realiza o majoritate și i se va propune un premier, altul decât cel pe care vrea să îl propună el. Președintele va abuza, va forța nota și va propune pe cine vrea el, la nevoie fără să se mai consult cu partidele, sau consultându-se doar cu cine vrea el, pentru că oricum nu are cine ce să îi facă, PSD-ul face figurație, guvernul este al lui, iar Parlamentul… tremură să nu fie… el dizolvat.

Deci merg pe varianta că președintele va propune un (alt) premier care (speră el) nu va întruni sufragiile partidelor. Dacă ar avea cal, și-ar propune calul. El îl propune, acesta își stabilește niște  lipitori de afișe sau purtători de jerbe drept miniștri iar parlamentarii, în fața unui asemenea dezastru ( mai ales comisiile) îi vor respinge. Imediat președintele va nominaliza un alt premier, care ar putea fi același, acela va veni la mișto cu aceeași echipă, sau schimbată nesemnificativ iar Parlamentul …. Ce va face? Ar putea, tot la mișto, să îi dea votul. Poate o să spuneți că nu se poate așa ceva. Da dar ce s-a întâmplat sau se va întâmpla până aici e normal ? Ce ar mai conta o miștocăreală în plus sau în minus? O să spuneți că nu o să avem Guvern câteva luni. Dar ce din noiembrie până acum am avut?  Deci… o bătaie de joc în plus sau în minus nu ar mai conta, dar dacă ar fi după mine, așa aș face, tocmai pentru a arăta tuturor că NU E BINE SĂ ÎMPINGI LUCRURILE AȘA DEPARTE ȘI SĂ TE JOCI CU FOCUL FĂRĂ SĂ TE ARZI. Poate așa se va deștepta românul, nu haștagistul și va ieși să își ceară drepturile. Cui ? Bineînțeles președintelui pentru că trebuie să recunoaștem tot ce s-a întâmplat și se va întâmpla în continuare, inclusiv moțiunea împotriva propriului guvern, I SE DATOREAZĂ. În plus, la ora aia nici nu ar avea cui să mai sară în cap în afară de președinte. Dacă însă va fi lăsat să își facă jocul, indiferent până unde, NU NE MAI SCAPĂ NIMENI DE DICTATURĂ.

Dacă președintele va accepta un premier din alt partid decât PNL, care să formeze un guvern ”de uniune națională” cam cum ar gândi și sugera PSD-ul, cu gândul ca totuși ei să își aleagă ministerele, atunci este posibil ca acesta să treacă din prima, ceea ce nu ar conveni președintelui, nici PNL-ului, pentru că un astfel de guvern nu va aduce …. scăderi nimănui, decât premierului.

Nu mai pun în discuție cine ar fi persoana pe care ar propune-o Iohannis ca premier dacă ar cădea guvernul Orban, el a spus că îl va nominaliza tot pe Orban, dar  cine se mai uită la promisiunile lui?

Cea mai grea întrebare/situație pentru tandemul Iohannis/Orban, este însă, ce e de făcut dacă moțiunea cade… ce prostii trebuie să mai facă, să își determine propriul partid să le voteze demiterea? Deocamdată se încearcă amenințarea cu anularea pensiilor speciale ale parlamentarilor, doar – doar aceștia or vota moțiunea, ca să scape de tăiere. Dar de fapt …. Rezolvarea este simplă: aceștia să nu voteze pe 28 propria jugănire. Și atunci va urma… asumarea răspunderii pe tăierea pensiilor parlamentarilor. Doar așa i-ar determina să voteze moțiunea, probabil a doua, pentru că oricum ar avea pensiile tăiate de .. asumare. Eu cred că proiectul privind tăierea pensiilor speciale nu va trece sau va fi amânat votul. Asta ca să nu forțeze mâna Guvernului să își asume răspunderea pe pensiile speciale. O amânare de o săptămână doua, apoi o altă amânare ar fi soluția perfectă. Chestia e că onorabilii magistrați or să facă grevă până la rezolvarea sau anularea tăierii pensiilor speciale, iar opinia lor nu e de neglijat.

Mai e un aspect: dacă moțiunea nu trece, concluzia care se trage este că … guvernul are majoritatea parlamentară și atunci de ce ar mai cere anticipate, că nu se justifică.

Iar faptul că Iohannis a decis ca după moțiunea pe care tot el o forțează să îl propună premier tot pe Mandolină, pe care acuma se chinuie să îl dea jos cu ajutorul PSD, arată clar și fără dubiu că pe el NU ÎL INTERESEAZĂ SOARTA ROMÂNILOR, A SALARIILOR, A PENSIILOR, A UNEI BUNE GUVERNĂRI, CI DOAR SĂ ÎȘI POATĂ FACE EL DE CAP, CU ORICE SACRIFICIU, INCLUSIV SACRIFICAREA PROPRIULUI GUVERN. Lui i s-a mărit salariul, și-a asigurat bugetul pentru plimbări încă 5ani de zile, altceva nu îl mai interesează.

Ca să înțelegi de ce sau cum e posibil toată această bătaie de joc, trebuie să înțelegi că pe politicieni, NU ÎI INTERESEAZĂ NICI CÂT NEGRU SUB UNGHIE SOARTA ROMÂNULUI.

Ca să înțelegi de ce nu îi interesează, trebuie să admiți că NOI SUNTEM CEI CARE LE-AM DAT, FORMAT ȘI ÎNTĂRIT CREDINȚA CĂ POT FACE ORICE.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

79 Raspunsuri la Moțiunea de centură

  1. geofreeland

    Referitor la jocurile pur politicianiste nu putem trage decat o singura concluzie: reformarea din temelii a clasei politice. Nu discutam acum despre ce presupune aceasta, vom aborda discutia separat. Interesant e ce se intampla in lume. Noi ii dam cu euro, dolar etc, curs de schimb. Sistemul bazat pe dolar corespundea geopoliticii ca interese economice in care SUA a excelat si s-a impus prin forta. Numai ca lumea se schimba. Rusia si China, secondate de UE si altele gen India, au crescut la nivel global economic si militar. Interesul prioritar al dezvoltarii il reprezinta resursele si tot ce se intampla in lume au la baza cursa de acaparare/asigurare resurse. Razboiul economic dus de Trump cu China incepe sa scartaie de partea americana. Rusia asigura petrolul si gazele Chinei, energia de fapt, excluzandu-i dependenta de altii inclusiv de americani. Se nasc noi termeni, geopolitica e inlocuita cu geoenergia, iar modelul propus de rusi si chinezi ca platile sa se faca prin schimburi comerciale pur si simplu fara a fi utilizati dolarii americani. Exemplu pentru intreaga lume. Si cum sistemul se bazeaza pe aur (Bretton-Woods) rusii au camparat masiv in ultimii ani. De ce? Pentru Romania, petrolul, gazele, lemnul, aurul, metalele rare etc pot si trebuie sa fie ale statului roman sau daca au fost concesionate trebuie reevaluate redeventele la cotele internatinale. Sistemul Bretton-Woods se refera la state independente, ori noi? mai suntem independenti daca suntem spoliati pe fata fara nicio capacitate statala de decizie privind recuperarea/extragerea/procesarea/exportul resurselor? Cine concura la toate astea? Sigur si fara dubii politicienii pe care noi ii alegem. Suntem practic complici, mimatori de democratie spre a fi furata, neghiobi. Deci ce vrem? Motiunea asta de „centura” va insemna drumul spre dictatura galbena icter a lui Johannis omul nemtilor si nu in interesul romanilor traitori inca p-aici.

  2. Nicolae

    Un anume Forta Iulian,s-a luat de marele nostru artist Tidor Gheorghe,de TVR cã la difuzat în ziua de 26,ziua de naştere a lui „pingelicã”!?
    Cã,marele artist,ar fi anti-European şi pro-rus.
    Am spicuit câteva din gândirea bolsevico-fortistã a celui pomenit mai sus!
    Mult jigodism gãsim în unii fotisti de 2 bani şi ne mai mirãm cã am ajuns aici unde suntem!
    Artistul,si-a exprimat liber prin viu grai şi melodic ceea ce gândeşte,ce simte cã de aceia este democraţie,nu?
    Vrea el,Fota sã introducã cenzura din nou?
    Acum,întreb eu:Cine are gândire ceauşistã,artistul sau fotistul?

  3. geofreeland

    Dupa cum zice alarmist Radu Tudor pe TV, se pare ca Johannis si toata camarila lui vor sa „umble” in jos la pensiile militarilor. Guvernul asta parasutat din cosmos e pus pe treaba. In fond cine e creierul acestui plan? Nu neamtul? Mai nou si la Timisoara se preconizeaza a fi instaurat ca primar un neamt neamt caruia i se „va da” cetatenie romana. Toate facand parte dintr-un plan de rupere a Romaniei. Rechinii europeni fac legea. Ce natiune, ce popor, ce crestinism, ce justitie? Unii de p-acilea slaveau acest colonialism, ca vezi ce bine e la noi, ca avem de toate chimicalele, ca avem libertate, ca valori europene, ca…Numai porcarii, lozinci, abureli, cand noi suntem furati pe fata si noi, noi culmea! dam vina pe PSD. Ca astia au furat, au distrus tara, au… tot ce e mai rau. Daca stam drept, lupta neamtului cu PSD-ul, ca fisa postului de presedinte timp de cinci ani, ne-a facut pe toti sa credem ca asta trebuie sa faca un presedinte, sa se rafuiasca cu un partid politic. Contrar Constitutiei. Vorbind de pensii, ma intreb, de ce tot rascolesc astia subiectul asta? Vor sa dispara pensionarii? Ei sunt plaga financiara a tarii? Oricum prin trecerea sanatatii la privat pensionarii nu vor mai putea sa plateasca si cele mai elementare acte medicale, ambulanta sau spitalizarea. Un fel de genocid mascat. Boii astia cinici, alesii neamului zice-se, nu gandesc ca o pensie e un om. Traiul unui om dupa o viata de munca, cand nu mai poate munci. Astea sunt binefacerile neo-marxismului european. Si unii zic ca e bine. Chiar dintre noi.

  4. neacsu marin

    Orban a confirmat azi 3 lucruri esentiale:
    1. Faptul ca isi bate joc de romani, propunand legi si masuri care stie ca vor fi anulate de CCR.
    2. Faptul ca nu ii inghite pe militari si ca mai de vreme sau mai tarziu va umbla si la pensiile lor si ca de fapt legea aprobata azi, se va aplica( asa cum am spus de mult timp) militarilor, nu magistratilor si parlamentarilor sau celor doua curti.
    3. faptul ca habar nu are ce propune si ce voteaza, vorbind despre … proiecte privind masuri care sunt deja legiferate.
    Toate aceste lucruri rezulta din ceea ce s-a intamplat si a cerut azi in sedinta de guvern.
    „Ar trebui dna ministru (al Muncii-n.r.) și dl ministru de Interne și dl. ministru al Apărarii să ne uităm și la vârsta de pensionare și să vedem cum putem recalcula pensiile nesimțite. Cele care au fost făcute prin umflarea pe ultima sută de metri a veniturilor pentru a se ajunge la o pensie mai mare decât e plafonul acum. Trebuie să corectăm aceste nedreptăți pentru că provoacă o nemulțumire profundă inclusiv pentru cadrele militare, pentru jandarmi. Șefimea și-a tras pensii nesimțite profitând de portițele lăsate în actul normativ și așa ne-am trezit cu pensii de 15.000, 20.000, care sunt o sfidare la adresa unui om care a muncit o viață”, a spus Ludovic Orban.

    Anterior, vorbind despre decizia Parlamentului de a elimina pensiile speciale, premierul a avut un moment de confuzie susținând că au fost desființate rentele viagere ale sportivilor cu rezultate deosebite, precum și indemnizațiile de merit ale oamenilor de cultură și i-a cerut ministrului Muncii un proiect de corectare a acestei decizii. Violeta Alexandru i-a spus că deja corectura a fost făcută în Parlament: „și-au dat seama cât de absurde erau amendamentele și le-au retras”. „Foarte bine!”, a replicat Orban.

    Mentionez ca ministrul apararii nu a fost prezent la sedinta in care Orban ii cerea sa ia masurile respective. Cui s-o fi adresat Orban ? Cine o fispus „sa traiti am inteles”, noul sef al departamentului pentru relatia cu parlamentul , PMP-istul penal Marius Balu?

  5. Titi

    Ministrul Ciuca s-a intors la timp din Portugalia si a participat la Sedinta de Guvern.
    Urmariti inregistrarea cu Orban la inceputul sedintei, este langa min.Muncii.

  6. calin

    Armata mai este a poporului? Cred ca avem probleme…si nimeni nu incearca sa corecteze atitudinea din ce in ce mai ostila fata de armata romana. Presedinte, guvern, parlament, media, societatea civila sunt rupti de realitate! Cam toti judeca asa:
    https://www.stiripesurse.ro/radu-banciu-iesire-controversata-dupa-votul-din-parlament-sunt-200000-de-militari-care-taie-frunza-la-caini-ce-a-facut-armata-in-30-de-ani-absolut-nimic_1425927.html
    Ministrul apararii tace! Ministerul tace! Activii tac!…rezervistii nu mai au vlaga! Politistii savureaza victoria, dar constientizeaza ca viitorul nu e roz. Am sentimentul ca am ajuns intr-un moment periculos pentru existenta statului…

  7. bazil

    Tot respectul pentru articolele dvs. d-le Neacsu. Va rog respectuos sa-mi permiteti cateva remarci personale:la proiectul de lege cu eliminarea pensiilor speciale au participat in primul rand psd si pnl .Proiectul a fost votat cu majoritate zdrobitoare in Camera Deputatilor, avand sustinerea marii majoritati a populatiei. Premierul nu s-a referit la majoritatea pensionarilor militari ci la cei cu pensii nesimtite de 15.000 , 20.000 lei ori mai mari precizand totodata ca acestea creaza neajunsuri nu pensiile normale. Cat despre balbe, intr-un sistem al pensiilor speciale cu zeci de legi si amendamente e greu sa le stii pe toate. Indemnizatiile si rentele viagere sunt si ele, unele, cam nesimtite, mult peste 10.000 lei ! Oare pentru care merite deosebite? Militarii care au participat din plin la Transfagarasan, Metrou, CDMN……..Casa Poporului nu merita nimic? Multi dintre participanti au pensii submodeste ! Cu respect

  8. bazil

    @Calin. In loc sa postati(nu dvs. ci unii comentatori) tot felul de scenarii si scenarite mai bine aratati ce a facut Armata Romana inainte de 89 ( participare la inlaturarea urmarilor dezastrelor, la constructia de baraje, autostrazi, la munci agricole….in paralele cu instructia pe campul de instructie).Aratati sacrificiile facute de Armata Romana la Revolutie , aratati sacrificiile facute de Armata Romana in cei 30 de ani de dupa. Nu mai plangeti ca niste babe desucheate!

  9. neacsu marin

    @Titi,
    Postati va rog linkul unde apare Ciuca in sedinta de guvern .

  10. neacsu marin

    @Titi,
    pana una alta va spun ca Ciuca a venit azi noapte acasa si va ofer un set foto de pe pagina Guvernului de la sedinta din 28, iar Ciuca nu apare in nici una. https://gov.ro/ro/media/foto/sedinta-de-guvern-28-ianuarie&page=1

  11. neacsu marin

    @Calin,
    Banciu e Banciu. La el te uiti cand iti ti se pare viata prea dulce. Nu conteaza nici in lumea presei, nici in politica. Ce e mai prost este ca atat in PNL cat si in URS se reactiveaza iesirile antiarmata, acuma ca s-a lamurit ca nu au ce le face magistratilor, desi ei au spus ca vor sa le taie pensiile, au reindreptat tunurile spre noi. Am spus asta de de nu mai stiu cand.Toata aceasta presupusa batalie cu pensiile speciale are o singura tinta, pensiile militarilor.Pentru a le desfiinta acuma pedaleaza pe doua directii, numarul mare si …” securistii” care primesc pensii militare. NU SE VOR LASA PANA NU NE VOR DESFIINTA. Daca pleaca Ciuca, suntem linsati.

  12. neacsu marin

    @Bazil, O sa mai vorbim despre intentiile lui Orban dar si despre faptele lui.

  13. Stelian P.

    „Aici, cumva ar trebui, doamna ministru şi domnule ministru de interne, domnule ministru al apărării, să ne uitam un pic și la vârsta de pensionare și, de asemenea, să vedem cum putem asigura recalcularea pensiilor nesimțite, cele care au fost făcute prin umflarea, pe ultima sută de metri, a veniturilor pentru a se ajunge la o pensie mai mare decât e plafonul acum, şi anume salariul brut. Deci aici trebuie să corectăm aceste nedreptăți pentru că provoacă o nemulțumire profundă, inclusiv pentru cadrele militare, pentru jandarmi, pentru că șefimea și-a tras pensii nesimțite profitând de portițele lăsate în actul normativ și așa ne-am trezit cu pensii de 15 mii, 20 de mii, care sunt chiar o sfidare la adresa unui om care a muncit o viață și care la finalul unei cariere de 35 – 40 de ani are o pensie cât de cât rezonabilă.”

    Deci nu e vorba despre „pensiile militare” in totalitatea lor ci despre pensiile militare ale unor smecheri care in ultima luna de activitate au promovat brusc, au fost detasati pe functii mari dar pe care nu le-au vazut niciodata, au fost avansati la exceptional, au primit solda de merit etc., etc. Stiti cum, nu e nevoie de explicatii.

  14. geofreeland

    @ Stelian P. Eeeeee! Asa dom’ Stelica, mai vii de acasa. Sunt absolut de acord cu dumneata.

  15. geofreeland

    Io zic ca, indiferent unde sta Ciuca la masa Guvernului, Orbetele prim si cu Citu ala cu mardeii, au ordin de la Maria Sa sa atace militarii. Ea este singura forta care s-ar opune planului de dezmembrare al tarii. Va repet, tara e in pericol cu acest neamt!

  16. Ifrim

    @Titi.Seamana cu Ciuca cel din stânga ministrului muncii!

  17. geofreeland

    A aparut o noua rasa de porc. Porcul Banciu, ca si porcul Bazna, Mangalita etc. Singura diferenta e ca porcul Banciu nu e omologat inca. Dar deja face furori la trocul televizat. Nu de alta, dar laturile din troc, vin de la palate mari, imparatesti si ingrasa, mai ales soriciul falcilor.

  18. Titi

    @Ifrim, asteptam sa vedem ce zice nea Marin, s-au intalnit recent !

  19. Nicolae

    @Stelian P.
    În anul de graţie 2009 cei care au avut solda/sal. de merit,în 2010 şi în anii urmatori au ràmas cu ea inclusà ìn salarii.Cei care nu au avut acest sal.de merit au ràmas cu acelaşi sal.din 2009.
    În anul 2016,printr-o OUG(parcà 20),li s-a inclus şi lor în soldà/salariu acest cuantum de 20%,reprezentând soldà/sal.de merit.
    În schimb cei care au ieşit la pensie între 2011- 2016,nu au mai beneficiat,excluĺzându-i pe cei care au avut meritul în 2009 şi au rámas cu el beneficiind,binentţeles şi la calculul pensiei.
    Deci,din 2016 toţi care au ieşit la pensie au avut inclus în Baza de calcul acest Salariu de merit şi iplicit pensia mai mare cu 20% faţà de cei ieşiţi pânâ în 2015.
    Deasemenea,cei care au avut norocul s-o fi prins în salariul acest Merit în 2009 au şi ei pensia cu 20% mai mare decâ colegii lor care nu au avut.
    DIN 2016,dupá cum am spus,sal/sold.au crescut la toatà lumea.
    De aceea sunt diferenţe la pensii,între cei ieşiţi în ani diferiţi pe legi diferite.Avantaj cei ieşiţi dupà 2015 cu intrarea în vigoare a l.223/2015.

  20. geofreeland

    Asta nu e sanatos la cap. „Președintele Klaus Iohannis a reafirmat luni că, în cazul că va trece moțiunea de cenzură, îl va propune premier tot pe Ludovic Orban.” Adica cum, daca-ti moare calul la caruta tot pe el il pui in ham? In ce tara traim? Suntem culmea prostiei si noi prosti. Ce altceva? Ne face asta cum vrea muschii lui. Nu-l intereseaza decat planul dictat punct cu punct din afara tarii. Poporul roman e un fel de cobai si noua ne place.

  21. Pompiliu

    Ce nu înțeleg,, scriitorii” care se bucura de ceea ce a spus Orban în ședința de guvern fac o mare greșeală… Dacă se va decide schimbarea legii pentru a recalcula pensiile alea mari de 15-20000..care cred ca sunt vre-o 30 în ambele ministere, atunci se vor recalcula și cele medii și mici care VOR SCĂDEA ODATĂ CU CELE MARI…. Deși nu pre vad cum vor face legal asta pentru pensiile aflate deja în plată? Cum se vor schimba aceste decizii de pensie?
    După apariția OUG 59 pensiile militare ale celor ieșiți înainte de 15.09.2017 nu s-au recalculat pt ca ar fi ieșit mai mici.
    Orban a vorbit și el ca să se afle în treaba….

  22. Ifrim

    @Pompiliu.O pot face legal cu impozitul progresiv!

  23. Pompiliu

    Singurele umflari nesimțite de salarii ai fost acele salarii de excelență, care s au dat subiectiv pentru unii.. Anul trecut acel salariu de excelență la subofițeri a fost de 712 lei brut cam 400 net. La ofițeri probabil 1000-1500 lei net… Deci la o pensie de 13000 net sporul respectiv ar reduce pensia cu 1500 maxim. La un subofițer din 3500 ar rămâne cu 3100 net.
    Restul sunt sporuri plătite be baza de pontaj care nu pot fi falsificate sau umflate. Ma refer la sporul de antenă, noapte, SDSL, intervenție.. Aceste sporuri nu se plătesc dacă nu lucrezi… Dacă ești în CO sau CM. Aici legea a fost făcută prost prin luarea în calcul doar a celor 6 luni la alegere din ultimii 5 ani. Poate o medie a salariilor din cei 5 ani actualizate ar fi fost mai corectă.. Vom vedea ce se va mai întâmpla, oricum nu pre se anunță zile bune pentru pensiile militare, ma refer la creșterea lor și în special a celor mici…

  24. neacsu marin

    @ Titi,
    Teapa, ala nu e Ciuca.

  25. neacsu marin

    @Pompiliu,
    Nu e vorba de recalculare ci de faptul ca vor fi impozitate si pensiile sub 2000. Asta incerc sa spun eu, inca de pe cand s-a atuncat nada cu impozitarea progresiva a pensiilor nesimtite. Nu din impozitarea pensiilor peste 7-10000 va ascoate bani guvernul ci din impozitarea celor peste 2000000 de pensii care sub 2000 care nu sunt impozitate, nici la cei care au peste 2000. DECI PRACTIC VOM FI TOTI AFECTATI, LA TOTI SE VA IMPOZITA PENSIA. Dar romanul prost nu vede.

  26. Titi

    Marine, fi mai explicit cu Indexare/Impozitare pensii mai mici de 2000 de lei !
    PS. Scuze,…am crezut ca in sed. de guvern era Ciuca !

  27. Pompiliu

    @Ifrim Orban a vorbit de recalculare nu de impozitare… Asta cu impozitarea iarăși cred ca va pica la CCR pentru ca nu poți impozita diferit doar pensiile,, speciale” ci trebuie sa ipozitezi suplimentar toate veniturile : salarii, indemnizații, pensii civile etc. Ei au susținut ca impozitează doar partea necontributiva din pensie…
    Pai și pensiile civile sunt tot necontributive, adică nu sunt ca cele din pilonul 2 unde primești doar suma cotizata înmulțita sau nu de administratorii fondului. De vina pentru pensiile nesimțite sunt legea salarizării unice bugetare făcută de LOV unde au mărit salariile din pix fără vre-o baza economica și etapizat în 5 ani pentru ca în 2018 salariul net nu a crescut, datorita mutării contribuțiilor la angajat a crescut doar brutul pentru a se opri taxe mai mari. Salariul net reprezinta doar 58,5% din brut pana atunci era cam 75%. Aceste măriri în 5 ani au fost date doar pentru a justifica creșterea indemnizației de parlamentar și a celor din guvern la un coeficient de minim 10x salariul minim pe economie încă din iulie 2017…pe principiul cine împarte parte-și face…
    Dacă se va decide o recalculare cum s a făcut în 2011 cred ca vom fi toți în dezavantaj pentru ca nu mai este în guvern cineva ca domnul gen. Oprea, știți ca atunci sau recalculat la un stagiu de cotizare de 20 ani și s a acordat și un indice de 1.4 parca…
    Acum dupa legea actuala civila va fi jale..
    Oricum ar trebui modificata legea actuală a pensiilor pentru ca nu mai are capitole pentru militari..

  28. neacsu marin

    @Geofreeland,
    Partea ce mai strigatoare la cer este nu ca il repropune pe Orban, pentru ca asta ar putea fi explicabil, daca ordinul de … fortare a anticipatelor, deci caderea guvernului Orban, nu ar fi chiar ordinul lui. Deci partea cea mai absurda este ca el da ordin sa cada guvernul, si tot el il repropune pe Organ( daca va fi asa) desi el a cerut caderea guvernului. Iar romanii tac.

  29. bazil

    Probabil ca impozitarea va fi aplicata tuturor categoriilor de venituri si cam asa ar fi normal.Cat despre impozit pentru pensiile sub 2000 lei nu cred ca se pune problema.Daca judecam drept si acum impozitul este in trepte-treapta 1 pana la 2000 =zero si treapta 2, peste 2000, deci se vor introduce 2-5 trepte la valoarea peste 2000 ! Impozit substantial la pensiile smecheresti -boieresti(s-a terminat cu boieria) peste 15000 lei! Si e totul constitutional ! Se poarta si la tarile din VEST!

  30. neacsu marin

    @Tit, te-ai aruncat ca gaina la boabe. Cand am spus ca Ciuca nu a fost prezent la sedinta, stiam ce spun. Cel de langa ministrul muncii, e Oros, ministrul agriculturii daca urmaresti filmul sedintei, vei vedea la minutul 15.45 i se si adreseaza Orban si ii cere raportu. In ceea ce priveste lamuririle pe care le ceri, mai explicit decat am fost nu pot fi. Am mai spus asta, in repetate randuri, dar degeaba. Pe toti ii intereseaza gaina vecinului care face oua mai mari, dar nu vad ca le moare gaina proprie. Ne meritam soarta.

  31. Pompiliu

    Exact, cel de lângă ministrul muncii este
    Nechita-Adrian OROS
    ministrul agriculturii și dezvoltării rurale

  32. Pompiliu

    Când a vorbit Orban despre pensii militare nesimțite.. A spus la sfârșit ca nu e normal sa existe pensii asa le șefilor mai mari decât salariul brut al celor activi… Habar nu are ca pensiile sunt plafonate la nivelul salariilor nete…
    Și ca în prezent pensia suplimentară și sporul pentru OMM nu se acorda decât la brut… Are dreptate într-o privința pentru ca de la bugetul ministerelor se finanțează pensiile alea mari brute, iar diferența dintre pensia netă și cea plafonata rămâne în aer… Nu este specificat în OUG 59 unde se duce acea diferența…

  33. neacsu marin

    @Pompiliu,
    Mai Pompi mai, si cand a vorbit Orban despre desfiintarea pensiilor speciale, nu a pomenit nimic despre pensiile militarilor. Acuma, ca s-a votat legea si stie clar ca magistratii si parlamentarii nu vor fi atinsi de lege, s-a trezit vorbind despre pensiile „nesimtite” de la militari. Fraierii pun botul si spun ” f bine, sa le taie fir-ar mama lor de comunisti”. Odata acordul obtinut si atmosfera creata, vor intocmi si proiectul prin care vor impozita TOATE pensiile, gradat, pe .. sectiuni, vezi Doamne cu intentia de a lovi in cele mari. Dar de unde, cei loviti mai abitir, vor fi cei multi si prosti, cum spunea Lapusneanu, care la ora asta nu au impozit pe pensii. Dar noua lege va propune si impozitarea pensiilor sub 2000 care acuma nu sunt impozitate, ca sa nu fie invinuiti de discriminare. Cele sub 2000 vor fi indexate ” normal” cu 16% apoi procentul va creste pe .. sectiuni. Nu mai conteaza daca cele ” nesimtite” vor f impozitate cu 80% peste suma de 10000, important si banul cel mult la buget va veni din impozitarea pe sumele care acuma nu suntimpozitate. Astfel, cel care acuma are sub 2000, sau cu putin peste 2000( marea parte a pensiilor), se vor trezi fara 2-300 la pensie. Atunci sa te tii urlete , dar va fi prea tarziu.

  34. neacsu marin

    @Bazil,
    Asteapta si vei vedea ca am dreptate. Acolo e batuta pestelui, pe impozitarea pensiilor sub 2000, pentru ca impozitul respectiv se aplica tuturor.

  35. bazil

    Un calcul simplu, matematic ! Cf unui comunicat mapn in sist apararii(probabil per total) esista cam 178.000 pensii in plata;cca 30.000 peste 6000 lei, cca 9000 peste 10.000 lei, cca 150 peste 20.000 lei. Impozit suplimentar de cca 450 lei in medie la cele 30.000 , apoi cca 1700 la cele peste 10.000 lei, apoi 6500 lei la cele peste 20.000 lei, asta la minimal per pensie in plata. Rezulta cca 32 milioane lei lunar ! Se impart la cca 140.000 pensionari necuprinsi in pensiile peste 6000 lei si rezulta cam 230 lei /persoana /lunar! Suficient pt acordarea celor 5 % (indexarea din 2016 -la f multi ea se da si acum urmare a cuantumului mai bun-trebuie doar oficializata) , pt acordarea pensiei suplimentare peste 85% -cum e legal si raman bani si pt cresterea soldei de grad! Opinii? Greseli la calcul! ?

  36. Titi

    ART. 100 – Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii
    Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii
    (1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.
    Marin Neacsu, cam incurci indexarea cu impozitarea..!
    Deocamdata este in vigoare art.100 din Codul fiscal si cuantumul ce depaseste 2000 de lei se IMPOZITEAZA cu 10% !
    Ai aflat „pe surse” ca Orban pregateste impozitarea de la 0 lei si zero bani, a pensiilor ?
    PSD are doua proiecte la Comisia de buget din CD privind TAXAREA SUPLIMENTARA a cuantumurilor pensiilor ce depasesc 7000 lei, 10000 de lei, etc.

  37. neacsu marin

    @Bazil,
    Pe cine ai auzit tu ca iti va da indexarea din 2016? Tu ai impresia ca Orban iti ia impozitul ca sa iti dea ceva din el ? Doamneeeeeeeeee, Țuțea cata dreptate ai avut.

  38. neacsu marin

    @Titi,
    E posibil sa fi scris indexare in loc de impozitare, dar ideea este ca pensiile sub 2000 nu sunt impozitate si vor fi in noul proiect care va introduce impozitarea progresiva. Read my lips!

  39. Pompiliu

    Și în plus probabil se va reintroduce și plata CASS și la pensii.. 10,5% la toate pensiile civile plus speciale care ajung aproximativ la 90 miliarde… Deci 11 miliarde în plus la bugetul CASS din pensii..

  40. Stelian P.

    @Neacsu
    „partea cea mai absurda este ca el da ordin sa cada guvernul, si tot el il repropune pe Organ( daca va fi asa) desi el a cerut caderea guvernului. Iar romanii tac.”

    Nu e nimic absurd aici ci o manevra care pune PSD&ALIATII in situatia de a se face de ris. Daca trintesc guvernul Orban 1 atunci e logic ca si la a doua propunere sa-l trinteasca din nou si astfel presedintele poate aplica art. 89 din Constitutie. E logic ca PSD nu vrea alegeri anticipate deci guvernul Orban 2 va trece de parlament iar intrebarea va fi „dece ati mai initiat motiunea de cenzura ?”
    Pasul urmator este „daca PSD nu vrea in realitate sa dea jos guvernul de dreapta ci doar mimeaza democratia atunci ne dam noi jos singuri iar Orban o sa-si dea demisia”
    Guvernul Orban 3 pica dar guvernul Orban 4 trece in pas de defilare. PSD pierde si mai multi alegatori, lucru dorit de presedinte. Atunci romanii nu o sa taca ci o sa vorbeasca la vot.

  41. neacsu marin

    @Stelian P,
    E o bataie de joc la adresa romanilor, care nu au votat ca sa se certe ei intre ei, si sa isi bata joc de legi. Cand a cerut caderea guvernului PSD a spus ca vrea sa scape tara de hoti. Acuma cere caderea guvernului Orban ca sa scape tara de prosti. Cine urmeaza? Urmeaza sa cerem noi schimbarea lui, ca sa scapam tara de tradatori.

  42. Titi

    @Neacsu Marin, ministrul Ciuca are si fondurile si legislatia necesara pentru introducerea cuantumului de 5% rezultat din indexarea din anul 2016, mai ales ca acest cuantum se adauga la cel din ultima decizie de stabilire/actualizare a pensiilor militare. Nu are nevoie decat de curajul celor de la MAI !

  43. Stelian P.

    @Neacsu
    Ai si tu dreptatea ta. Principal e ca romanii sa ceara ceva si in primul rind prin vot dar si prin alte metode. Au destule la dispozitie.

  44. Stelian P.

    PS
    Faptul ca politicienii se cearta e ceva normal. Groaznic ar fi sa fie toti de aceeasi parere.

  45. geofreeland

    Suntem o natie de lasi, speriati si lenesi. Unde ne e tara? Noi suntem cetatenii ei? Imnul spune Desteapta-te, romane! Il cantam dar nu ne desteptam. Luati exemplu de miscare de masa. Cred ca pensionarii o vor face. Pentru Romania.
    Luati aici! https://video.search.yahoo.com/yhs/search?fr=yhs-symantec-ext_onb&hsimp=yhs-ext_onb&hspart=symantec&p=john+lennon+give+peace+of+chance#id=1&vid=b6df757585b48438c03f445e1b59d174&action=click

  46. Nicolae

    Da,da,da,se ceartã,dar din cearta lor iese întotdeauna ceva rãu,nu ceva bun,d-le Stelian.Asta fac de 30 de ani se ceartã,în schimb,noi,
    boborul,suferim!
    Aş dori sa se certe,cum spuneţi ca este firesc,dar sa iasa ceva bun,în folosul tuturor.

  47. geofreeland

    Discutiile astea despre pensii sunt sterile. Singura speranta e tot la Ciuca. Acum se va vedea cine e omul. E om politic sau e militar.

  48. Pompiliu

    În seara asta la realitatea TV Orban a spus în continuare ca nu este normal ca pensiile militare sa depășească salariul brut avut și ca sefimeaa și a umflat artificial salariul brut în cele 6 luni ajungând sa ia pensie dublă decât aveau salariu în activitate…
    SE pare ca este într o grava eroare și vad ca niciunul dintre cei doi miniștri MAPN și Mai nu îi spune acestui prim-ministru ca PENSIILE MILITARE SUNT PLAFONATE DUPĂ 15.09.2017 LA NIVELUL SALARIULUI NET… ADICĂ 58,5% DIN BRUT..
    SE poate ca să fi fost și câteva cazuri de umflare a celor 6 salarii/solde dar nu atât de mult încât sa reiasă o pensie dubla fata de salariul net avut…
    Și aici ma refer la salariul de excelență care este plafonat la nivelul 2016 cred.. Și salariul de comandă…
    Restul sunt sporuri pe baza de pontaj care nu pot fi umflate…
    Nimeni nu spune ca acele pensii brute de 20000 lei brut probabil sunt calculate după OUG 59 când salariul brut a crescut artificial dar și Contribuțiile sau mărit iar pensia în plata este de fapt în jur de 12.500 net..
    Și nu sunt mii de pensii..
    Aici este și greșeală de comunicare a CPS urilor care nu transmit de fapt situația pensiilor nete în plată…

  49. neacsu marin

    @ Pompiliu,
    Nu e vorba de o greseala de comunicare a CPS, ci de o politica a CPS care lasa lucrurile asa, special ca sa nu fie nevoite sa admita ca ei au gresit sau facut prostii prin unele pensii , sa nuse vada ce artificii au introdus cate unii, cu stiinta lor, ca doar ei le-au calculat. ISI APARA PIELEA.

  50. geofreeland

    Citandu-l pe Alecsandri, ” e unul care canta mai bine decat mine…” subscriu si citez
    https://www.cotidianul.ro/tudor-gheorghe-cinta-funeriu-rage/
    Sigur ca sunt unii p-aici carora banana luata de la non stop li se pare ca e semnul unei bunastari. Oricum, „sarba in caruta” a cohortei ministeriale a Plavanului ne da fiori.

  51. Alexcta

    @All
    Într-adevăr, CPS/MApN și CPS/SRI, au interpretat Greșit art.60/223/2015.
    Cineva va plăti!

  52. Nicolae

    Funeriu,un funebru fost ministru de pe timpul celor care tãiau pensii şi salarii.Chiar dacã unii spun ca pensiile nu au fost tãiate,doar impozitate,tot ãl draec este.
    Tudor Gheorghe,ràmâne,Tudor Gheorghe,oltenaş neaoaş,român patriot,în schimb,Funebriu,ràmâne Funebriu!

    Trecând la oile noastre,sà mà scuze dl.colonel,aş fi pus titlul art.”Moţiunea pe centurá”,fiindcá asta soartà o are.
    Nu dau ei,parlamentarii,mandatul aşa uşor,adicà,nu dau ei cioara din mânà,cu cea de pe gardul parlamentului.Nici PeSeDiştii nu cred cà ar vrea sà revinà la guvernare din considerente bine ştiute.Asistàm la o piesà de teatru ieftinà,de prost gust,sau mai bine zis,asistàm la o partidà de fotbal unde se confruntà douà echipe,dar rezultatul se cunoaşte dinainte.
    Ce sà-i faci,politica dâmboviţeanà ne rezervá multe,multe surprize.😲 În schimb,boborul,aşteaptà vremuri mai bune,de 30 de ani aşteaptà,mai nou,aşteaptà tàierea pensiilor „nesimţite”ale militarilor,
    polţiştilor,a celor care au vegheat 24/24 de ore pentru a le asigura apàrarea si liniştea.
    În schib,asteptàm sà dea coltul şteviei,ghioceilor,a altor vestitori ai primàverii chinurilor noastre.

  53. bazil

    Cred ca e cazul sa nu se mai faca supozitii nefondate ! Boborul asteapta taierea pensiilor nesimtite ale tuturor celor in cauza , neavand nimic cu pensiile majoritatii militarilor -decente- multe dintre ele cam modeste fata de zeci de ani slujiti sub Drapel, fata de sacrificiile, restrictiile , limitarile la care au fost supusi militarii ! A spus asta si premierul ! Posibil sa aveti dreptate cu taierea pensiilor speciale(smecherii nu vor renunta usor la pensiile alea uriase de jdemii de lei) insa ati vazut ca exista Planul B-taxarea suplimentara care va intra f probabil cat de curand pe ordinea de zi -OUG! Si nu vor mai avea nici un motiv sa o declare neconstitutionala! Aproape intreaga societate(exceptie profitorii -baronii cu pensii de 5 cifre) doreste acest lucru !

  54. Titi

    Dinu Sararu,la 88 de ani, are și un regret. „Din păcate, nu mă ajută vârsta să trăiesc un moment în care să știu că viitorul țării este sigur, firesc, normal, cu perspectivă. În momentul de față, trăim într-o confuzie nefericită și într-o dezbinare și mai nefericită. Simt eu cum se pierde identitatea spirituală, românească, națională. Se pierde această calitate a identității, singura care ne-ar putea redresa, pentru că ar însemna că redevenim conștienți că suntem români, și suntem mândri că suntem români, și atunci am fi și mai demni, mai verticali, mai ambițioși, și cu conștiința lucrului nostru în istorie. Acum, toate aceste trăsături s-au subțiat enorm și s-au fragilizat. Multe din ele aproape sunt pierdute. Eu sunt prea bătrân ca să mai apuc clipa în care vom redeveni conștienți că suntem români și mândri că suntem români”, a spus Dinu Săraru.”

  55. neacsum

    @Bazil,
    supozitiile sunt fondate. Sperantele sunt nefondate.

  56. geofreeland

    @Titi Dinu Sararu, Marin Preda, Liviu Rebreanu, Duiliu Zamfirescu, Panait Istrati, Valeriu Emil Galan, Zaharia Stancu, Eugen Barbu…Taranimea, talpa tarii, marii eroi ai neamului in toate razboaiele sfinte duse pentru apararea gliei strabune, a supravietuirii prin munca, intorsi romani in glie sau din razboaie. Taranimea, talpa tarii intru stabilitate, credinta, cutume morale, sens, viitor si speranta.Recitez ” Eu sunt prea bătrân ca să mai apuc clipa în care vom redeveni conștienți că suntem români și mândri că suntem români”, a spus Dinu Săraru.” Toti, parca, spunem la fel. Ce ne lipseste sa NE fim romani? O inima, un suflet, o mandrie? La Unirea mica, dezbinare, pangarita de neamt, la 100 de ani festivitate pangarita tot de neamt, nicio simtire, nicio emotie, nicio mobilizare nationala. Nu mai suntem romani? Nu mai simtim romaneste? Idiotenia cu UE (vezi Brexit)ar trebuie sa ne molipseasca. De cand suntem in UE, am ajuns o colonie, traim vremuri de bejenie si cu conducatori vanduti, impusi. Nu stiu cand tara asta a fost asa de decazuta in propria-i lasitate intru pierzanie. Suntem chiar idioti?

  57. geofreeland

    Limba romana e patria mea. Limba romana e limba materna, gandim cu ea, simtim cu ea, ne unim cu ea. Maria Sa, dictatorul, nu va putea canta niciodata, „Noi suntem romani…”, Orban, poate, dar nici el nu canta. Helvig, asijderea, nu stiu. Io ma intreb, cand majoritatea coplesitoare a tarii romanesti sunt romanii, de ce ne conduc altii, de alta simtire? I-as propune presedintelui sa recite, asa cum poate, o poezie de Eminescu, sa arate ca e presedintele Romaniei. Niciodata nu veti auzi asta. El simte nemteste, normal, e limba lui notional psihica. Cum sa ne emotioneze? Nu poate, nu vrea, ne sfideaza. Dar e presedintele nostru. Inca. Cred ca e momentul sa ia exemplul regelui Ferdinand. If not, my dear President, go to Germany,if you have not finished the job tell us when to know we are Romanian. Chiar, cand?

  58. Stelian P.

    @Geo
    Ajutati-ma sa inteleg. Dvs. scrieti ca „Suntem o natie de lasi, speriati si lenesi.”
    Vreti sa avem un presedinte las, speriat si lenes ? Adica un roman ?

  59. Stelian P.

    @Geo
    Tot dvs. spuneti:
    „Imnul spune Desteapta-te, romane! Il cantam dar nu ne desteptam.” ?
    Ce pretentii aveti de la o natie de lasi, speriati si lenesi?
    Mai tineti minte Imnul care spunea „Infratit fi-va vesnic al nostru popor…?
    Cit a durat vesnicia aia ?

  60. neacsum

    @Geo,
    Astazi se fac 9 luni decand Miru nu mai e printre noi. Dumnezeu sa il odihneasca !

  61. geofreeland

    Da, asa e. Miru, dragul nostru, a mai implinit o luna, facandu-se noua, de cand ne priveste de dincolo. Timpul se scurge egal cu el insusi, nici mai repede nici mai incet. Colb s-aduna peste toate, numai gandul viu nu piere. Miru era un gand viu, sprintar, poleit olimpic, iubitor de tara. De tara romaneasca, tara lui, lasata noua s-o pastram. Mirule, esti aici, ca un dor. Vezi, e o iarna ca o seceta, fara zapezi, fara spor de apa la ogor, fara noima, tot si toate. Ce ne-ai spune, si tu stii, „baieti, or fi si altele mai rele”. Numai cu tara nu. Ca e pericol…Le-om duce toate, Mirule, stai impacat, nu te lasam, dragule…

  62. geofreeland

    Iertat sa-mi fie, dar prostul e omul om care nu stie ca e prost. Prostul vede si asculta, scrie si vorbeste, dar cum el nu stie ce nu stie, el stiindu-le pe toate, critica si-si venineaza prezenta, precum vipera-ntre pietre, pandind ascuns sa muste. Ce? Un cuvant, nicium o fraza sau un sens, numai cuvinte, rupte de semantica, lui straina fiindu-i, acuzator cu replici ca de ce aerul e aer, de ce apa nu-i pura, si orice-i nedigerabil mintii lui, fiind o catastrofa. A discuta cu un prost, e invers. Nu-i pierdere de vreme, ci de viata. Sigur, prostul se vede pe sine ca-n oglinda, si tot ce-i potrivnic mintii lui, e ca si cum i-ai lua oglinda. Si zvarcolul resemnat, inconstient, il tradeaza ca o carte de vizita. Uneori, il intelegi, lasa-l Doamne, ca e prost, asa e el, numai ca, in saracia lui de intelegere, precum uluca din gard, o tine langa, din zori si pana-n somn, nestiind decat ca nu-l baga lumea-n seama, fie de mila, fie de lasat intr-ale lui. Si io zic sa-l lasam, ca nu stie nici ce spune, nici ce crede, el doar musca vorbe. Ma intreb, oare prostul ce-o visa? Ca nici treaz nu poate. Totu-i tern orice i-ai spune, o lozinca vorbitoare. E mai rau cand scrie.

  63. Stelian P.

    @Geo
    Sunteti iertat. Si eu fac parte din natia aia de lasi, speriati si lenesi. Dvs. aveti noroc, nu faceti parte din natia mea.

  64. neacsu marin

    @Titi,
    Nu e ura, e amaraciune.

  65. Stelian P.

    @Neacsu
    Sa faci prost pe cineva se face din amaraciune sau din lipsa de educatie ?

  66. neacsu marin

    @Stelian,
    Tutea ne -a spus ca suntem idioti si nu l-a invinuit nimeni de lipsa de bun simt. Dar mi-ai adus aminte un banc, cu un betiv in autobuz, se tinea cu greutate de … cureaua de sustinere. Autobuzul aproape plin de femei si la un moment dat incepe sa spuna: toate femeile din stanga sunt curve. Cele din dreapta sunt proaste. Odata, de doua ori, de trei ori, nu il baga nimeni in seama.Dar el continua si o femeie nu mai rabda si ii spune: „Domnule, sa iti fie rusine, cum iti permiti sa ma faci curva, eu nu mi-am inselat niciodata barbatul.” Atunci treci in partea celalalta, ii zice betivul. Nu are nici o legatura cu cazul, era doar asa pentru descretirea fruntilor. Geo nu a spus ca romanii sunt prosti pentru ca nu i-ar duce capul ci pentru ca nu isi apara drepturile si inghit ” ca prostii”. Ii dau dreptate.

  67. Stelian P.

    @Neacsu
    Sa-l compari pe Tutea cu @Geo e o mare jignire. Nu spun pentru cine. Tutea este o victima a regimului comunist pe cind @Geo e intruchiparea perfecta a „omului nou”, creatia regimului comunist.
    O spun cu amaraciune.

  68. neacsu marin

    @Stelian P, Nu i-am comparat pe cei doi, am comparat ceea ce au spus, pentru ca asta conteaza.

  69. neacsu marin

    @Iar eu spun ca te inseli, Geo este un om corect, indiferent cand a fost”creat”. Eu sunt satul de cei care la tinerete pupau mana creatorilor iar acuma pupa mana vanzatorilor, numai pentru ca ca e in trend. Oamenii adevarati au principii si valori pe care nu le schimba.dupa cum bate vantul ,doar pentru a fi „in ton cu politica de cadre” so „noile valori europene”. Cei care isi schimba valorile, atitudinea principiile si „modelele” stapanii, dupa vremuri dispar odata cu vremurile si stapanii.

  70. neacsu marin

    @Stelian,
    Oricum daca ma uit la cea ce spui, inteleg ca ” sunt idiot pentru ca a spus-o marele Tutea, chiar daca nu e adevarat, dar nu accept ca sunt prost, pentru ca mi-a spus-o un necunoscut, chiar daca s-ar putea sa aiba dreptate. Asta da principiu ….

  71. Stelian P.

    @Neacsu
    Nu te obliga nimeni sa accepti sau sa nu accepti spusele cuiva chiar daca este recunoscut ca o valoare. Ca eu sunt prost accept, daca ma compar cu cineva mult mai pregatit decit mine (nu cu un „om nou”) dar nu pot accepta ca un popor este idiot, las etc. Asta e o dovada de prostie pura. Daca poporul e las, lenes, idiot etc. atunci Eminescu, Coanda, Ana Aslan….sunt si ei tot idioti ? Si omul nou vrea ca presedintele idiotilor sa recite din alt idiot ?
    Asa ca principiu.
    😂😂😂