Stare de asediu, stare de urgență sau ordonanță de urgență?

Categoria Actualitate

Așa cum spuneam în articolul anterior, actuala conducere nici când vrea să fie serioasă nu reușește, nici când pleacă la ”bătălie” nu se pregătește, de parcă ar pleca la o partidă de paint-ball. Cam așa este decretul domnului președinte care practic a cam copiat din lege, ”măsurile” și le-a definit la modul general, fără a se încurca în ”meandrele concretului”. Amatorismul și slaba înțelegere a situației dar și a actului pe care l-a semnat domnul Iohannis, mă fac să cred că de fapt scopul decretului e ALTUL, NU CEL DECLARAT,și chiar că l-a dat doar ca să intre în istorie, așa, ca să aibă cu ce se lăuda la copii la școală. Decretează din primele vorbe domnul Președinte, că ”vom trece cu bine prin această grea încercare, dacă luăm imediat cele mai drastice măsuri.” Primele vorbe, primele aiureli. În primul rând că deja nu suntem bine, asta ne mai trebuia ca să de ducem de tot la fund, financiar vorbind, iar el vorbește de trecere cu bine. Poate pentru el și pentru firmele clientelare care vor face contract cu guvernul din banii de …  urgență. În al doilea rând, pentru că termenul ”imediat” nu are ce căuta la 3 luni de la apariția virusului. Imediat era în ianuarie, acum e deja foaaaaaaaaaaaaaarte târziu. Și domnul președinte mai aiurează când vorbește de măsuri drastice. Care sunt alea? Închiderea școlilor? S-au mai închis aproape în fiecare an, local, zonal, de câte ori ne vizita generalul Iarnă. Închiderea granițelor? Care închidere când continuă să intre și să iasă cetățeni prin toate canalele și porțile legale și ilegale? Măsurile luate au fost practic luate nu ca să împiedice sau să limiteze intrarea virusului, pentru că se intră în continuare cu autocare, microbuze, mașini personale, avioane, ci ca să mascheze impotența guvernului de a dota și asigura CELE NECESARE VERIFICĂRII ȘI TESTĂRII CELOR CARE VOR SĂ INTRE ÎN ȚARĂ. Ba mai mult, acum se fac eforturi diplomatice pentru aducerea unor cetățeni blocați la granița dintre Austria și Ungaria, care au plecat deși știau că țările de tranzit și-au închis granițele. Pe mine imaginile cu cei care strigau că vor acasă nu m-au impresionat,dimpotrivă, m-au enervat, pentru că a pleca dintr-o zonă endemică și a traversa câteva țări în condițiile în care nu știi unde și când dai nas în nas cu virusul, pe care să îl duci în țară, mi se pare o nesimțire și lipsă de simț civic. Bineînțeles că toți se știu curați și sănătoși, dar așa s-au crezut și cei care au îmbolnăvit câte 10-30 de colegi.

Măsuri drastice înseamnă să

  •  anunți din start că nimeni nu va intra în țară fără să stea 14 zile în carantină la graniță;
  • Asiguri la toate PTF mijloace și personal polițienesc, medical, locuri de cazare, mâncare, teste, camere cu verificare termică, pentru a le asigura celor care intră în țară condiții decente de carantină cu verificări din 2 in 2 zile.
  • Asiguri paza militarizată cu jandarmi în cel mai serios mod cu putință a locurilor de carantină și celor izolați la domiciliu, până în cel mai mititel cătun. Și acolo control  medical din două în două zile, nu cum se întâmplă acum. În Craiova  de exemplu, la un punct de carantină NEDECLARAT DE AUTORITĂȚI, într-o pensiune din Valea Roșie, acum 4 zile au fost aduși niște cetățeni din Italia, cu mașini cu tot. Pensiunea avea o poartă în față și una în spate. S-a asigurat paza doar la poarta din față, nu s-a interesat nimeni dacă mai e și altă intrare/ieșire așa că a doua zi dimineața, poarta din spate era întredeschisă, deși până atunci fusese închisă permanent. Dacă asta înseamnă măsuri drastice, eu sunt popă.
  • Stabilești și să anunți locurile unde sunt încartiruiți cei veniți, nu să le ascunzi, pentru ca lumea să își ia măsuri și să evite sau chiar –dacă e posibil- să nu mai acceseze zona.
  • Anunți pedepse drastice împotriva celor care   fac specula pe perioada stării de urgență, și să urmărești aplicarea lor fără excepție atât împotriva celor care  încalcă regulile și legea, cât și a celor care îi ascund sau .. se fac că nu văd și nu iau măsuri, inclusiv din rândul autorităților. Nu se spune nimic despre cei care ar trebui să ia măsuri dar își fac datoria în dorul lelii, favorizând pe profitori și infractori. Mafia medicamentelor este un domeniu care trebuie urmărit în mod deosebit. S-a interzis exportul de medicamente și produse care sunt necesare pentru tratarea ”gripei” cum îi spuneau autoritățile și tembeliziunile acum 3 săptămâni, dar nu se gândește nimeni la cei bolnavi de cancer, de inimă, cei cu dializă, care nu mai găsesc medicamentele necesare supraviețuirii . Nu se mai găsește  zemplar, calcitriol,  rocaltrol și fără ele se moare în câteva zile. În Slatina un om cu rinichi polichistici stă internat și nu i se face nimic, deși are nevoie de operație, pentru că nu are cine să îl opereze, spitalele din București sunt închise și nu îl primesc. I s-au decretat 20% șanse de supraviețuire și se așteaptă să se epuizeze. Asta da măsură drastică.
  • Înlături din funcțiile mari, chiar de ministru, toți impotenții și oamenii care au dovedit că nu își merită locul, care nu au fost în stare să ia nici o măsură reală de stopare a propagării virusului, dimpotrivă, au facilitat răspândirea acestuia.  ÎN SITUAȚII DE CRIZĂ MĂCAR, NU POȚI LĂSA TOȚI LĂUTARII LA CONDUCEREA ȚĂRII, INDIFERENT LA CE MASĂ CÂNTĂ EI.
  • Iei toate măsurile pentru interzicerea și pedepsirea- mergând până la dublarea pedepselor – a  abuzurilor în orice direcție, de către oricine, cu atât mai mult a autorităților. Dar la noi nu se poate așa, ci dimpotrivă. Sub pretextul împiedicării panicii și a știrilor false, se dă frâu liber polițiștilor sau trolilor de campanie în blocarea informațiilor sau paginilor de internet care ”nu spun de bine” despre activitățile lăutarilor care ne conduc destinele. Asta înțelege plăvanul prin măsuri drastice. Dar se creează condiții pentru… politizarea instituțiilor, căci la art. 19, se spune: ” Art. 19 – Pe perioada stării de urgență, pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, pot fi suspendați din funcțiile de conducere conducătorii unităților sanitare, direcțiilor de sănătate publică, caselor de asigurări de sănătate, serviciilor de ambulanță, precum și autorităților și instituțiilor publice centrale și locale cu atribuții în domeniul asistenței și protecției sociale, indiferent de statutul lor. Nu este necesar ca persoanele desemnate să exercite temporar aceste funcții să fie funcționari publici”. Dacă doar ”pot fi suspendați” dar nu e obligatoriu, înseamnă că vor fi suspendați cei aparținând altor partide, dar cei ai PNL, nu pot fi suspendați. Ce e asta, Stare de urgență, sau Ordonanță de urgență?
  • Iei măsuri pentru aducerea în punctele de conducere sau execuție, control și îndrumare a măsurilor decretate, a unor oameni competenți, corecți, devotați cauzei pentru care s-a decretat starea de necesitate. Ce a decretat însă domnul președinte? Că se pot angaja pe 6 luni peste tot, oameni, fără a se specifica în ce condiții, în ce poziții,  cu ce scop? Și dacă starea de urgență e de 30 de zile, de ce angajarea depășește starea? Măsurile luate în starea de urgență, conform legii, SE APLICĂ NUMAI PE PERIOADA STĂRII DE URGENȚĂ. Noi însă încălcăm și litera și spiritul legii.
  • Se dau ordine și măsuri clare, fără echivoc, cu obiectiv și măsuri precise. În loc să facă asta, decretul confundă starea de urgență cu starea de asediu și vorbește la art. 4(2) despre ordonanțe militare pe care ministrul de interne  ca principal ordonator de… credite de urgență nu le poate da, din doua motive: în primul rând pentru ca MAI nu mai este structură militară  deci nu poate da ordonanță militară , iar în al doilea rând ordonanțele militare se dau în starea de asediu, iar acum  nu este cazul. Ministerul de Interne era încă militarizat în ianuarie 1999 când s-a dat OUG 1 și din cauza asta atunci ministrul de interne putea da ordonanțe militare, dar din 2002 nu mai este. Cineva ar trebui să revadă legea 453 care a păstrat neactualizând, prevederi din OUG 1/1999. În plus, se anunță măsuri de genul”se poate” , fără a se specifica clar în ce condiții, sub ce formă, la ce nivel, de către cine, etc. Este cazul spre exemplu al măsurilor economice care prevăd măsuri de ajutorare a operatorilor economici sau plafonarea prețurilor medicamentelor. Acest” se poate” înseamnă că face fiecare cum vrea, când vrea, cu cine vrea, ca și în cazul angajărilor de personal (bineînțeles clienți , rude, pile și pupile de partid). Culmea este că cea mai mare sursă de fake news a fost guvernul, prin miniștrii săi . Vă amintiți știrea  apărută cu comunicatul Ministerului Sănătății, din data de 25.02 in care eram avertizați că virusul e foarte contagios, atacă în special bătrânii, nu există remediu împotriva lui și se extinde foarte rapid? Această știre a fost cea mai exactă din câte au apărut până acum și cu toate astea, chiar ministrul sănătății a ieșit pe post și a anunțat că nu e nimic adevărat, că știrea nu aparține ministerului, că să stăm liniștiți, noi nu avem nici un caz de infecție, deși în știre nu spunea nimeni că avem, doar avertiza. Au trecut 20 de zile de la anunț și avem deja 200 de cazuri. Cine a dat știri false?
  • Te asiguri cu toate materialele necesare prevenirii, depistării, combaterii, virusului. La noi măsurile s-au limitat la interdicții pentru populație, dar nu și pentru … cei care au imunitate la legi, oamenii de partid. Așa se face că doi tembeli, un milițian  de la ADP București și un senator  PNL și-au bătut joc de grupuri de oameni, contaminând amândoi aproape 1/8 din cei depistați cu virus. Abia când numărul celor infestați, din care aproape toți medicii unui spital a crescut și presa a făcut caz din asta, s-au trezit și procurorii să deschidă dosar. Ce riscă tembelul? Închisoare de la 6 luni la 2 ani(bineînțeles cu suspendare) sau amendă. Păi săracu nu o avea bani de amendă. Punem pariu că va fi pus să execute 7 zile muncă în slujba comunității la Primărie? Va confecționa mărțisoare.
  • Apelezi la toți cetățenii moderatorii tv, internet, pagini de internet, influencerii sa informeze cu privire la cazurile de care au cunoștință(pe cât posibil cu verificarea informației) să aducă la cunoștința populației și autorităților datele privind persoane infectate, statistici, sau fapte care contravin legii și măsurilor stabilite prin decret. În loc să facă asta, la art 55 din decret dă liber cenzurii pentru a scoate din circuit, sub pretextul răspândirii de știri false pe oricine vine cu date care nu convin autorităților. Cazul dosarului deschis celor din Comitetul pentru situații de urgență este un exemplu clar privind modul în care înțeleg autoritățile sensul expresiei ”știri false” sau secrete. Ca urmare, doctorul Streinu Cercel a declarat silenzio stampa, dar adevărul e ca el a dat sfaturi mai mult politice decât medicale, el fiind unul din cei care a sprijinit fără rezerve toate ”măsurile” guvernului, așa că să stea liniștit, el nu e în pericol, altcineva e vizat.
  • Faci ceva real, concret, ca autoritate publică în sprijinul cetățeanului. Până acum din ce am văzut în decret, autoritățile doar ”POT FACE”  dar nu se angajează să facă nimic. Nu am găsit nicăieri scris spre exemplu, că ”până la data de …. Guvernul va asigura spitalele, punctele de trece frontieră aeroporturile, intrările în marile magazine, instituțiile publice, cu măști, scanere termice, personal medical, izolete, mijloace de transport speciale, dezinfectant, mănuși de chirurgicale”. Asta trebuia să scrie în primul rând al decretului, pentru că de aici pleacă tot, verificarea și testarea oamenilor.

Chiar și OMS a sesizat că unele autorități   își fură  căciula și dezinformează atât propria opinie publică cât și partenerii externi, aplicând metoda struțului, realizând un număr mic de teste și lăudându-se cu un număr mic de confirmați. Păi cum să îi confirmi dacă nu îi testezi și cum să limitezi numărul celor contaminați dacă îi bagi în casă fără a-i controla pe cei care se întorc? România are unul din cele mai mici număr de teste realizate. Așa se face că avem –încă –un nr relativ redus de confirmați. Și încă o explicație a numărului mic de confirmați la noi se datorează și faptului că mulți sunt asimptomatici. Conform datelor raportate chiar de Iohannis, avem în jur de 70% din cei confirmați cu formă asimptomatică. Iar aceștia au fost testați pentru că s-au raportat singuri sau s-a știut de unde au venit și au fost testați, dar oare câți alți asimptomatici sau simptomatici mai sunt printre cei aproape 50000 veniți în țară și neverificați? La noi se verifică prin test doar cei care declară că vin din zone roșii și prezintă simptome ceea ce este efectiv o crimă la adresa cetățenilor. Ar trebui testați toți sau dacă nu, carantinați toți și testați cei cu simptome dar și așa, fără testare  există riscul, (dovedit prin cazurile confirmate) să intre în țară mulți bolnavi asimptomatici care la rândul lor vor infecta (fără a se cunoaște sursa) pe alții. Așa că ne vom trezi la un moment dat că numărul explodează. Încă nu am scăpat dar ne jucăm de-a situația de urgență cu măsuri de doi bani din care 90 implică doar eforturi din partea cetățenilor, 9% din partea … forțelor de ordine și nimic din partea autorităților incapabile să gândească, să caute cauza și nu efectul, să facă ceva concret. Teama de măsuri nepopulare care duc la pierderea alegerilor paralizează și anulează orice măsură necesară din partea guvernului.

Păzind coronavirusul la ușa din față
Liber la ușa din dos
De ce or fugi unii de carantină? Alții dau bani grei să stea aici.

Fără carantină obligatorie a tuturor celor care intră în țară, indiferent de unde ar veni, fără teste pentru toți cei care au venit din zone endemice, fără aprovizionarea cu materiale de protecție, testare și control, fără personal medical și de supraveghere a celor aflați în carantină și izolare, fără măsuri drastice împotriva celor care mint, se sustrag, pleacă din carantină sau nu respectă regulile, fac trafic cu materialele necesare în lupta împotriva virusului, NU VOM REALIZA NIMIC. Asta înseamnă măsuri drastice, nu ce a anunțat Iohannis.

Ceea ce trebuie făcut din primul moment al intrării în țară, dar și cu cei deja intrați și membrii familiilor lor, este :

  1. testarea tuturor celor care intră în țară.
  2. identificarea celor infectați.
  3. izolarea acestora
  4. decontaminarea zonei/materialelor acestora
  5. tratarea bolnavilor.

Ce face de fapt statul român ?

  1. infectarea celor de acasă de cei care vin și nu sunt testați.
  2. aflarea celor infectați după ce boala își face efectul
  3. căutarea contacților, timp în care numărul celor infectați se multiplică.
  4. Izolarea acestora și contaminarea medicilor.

Toate astea poarta numele de MOP, adică muncă de om prost.

PS: L-am urmărit pe maestrul Vela citind nici el nu știa ce dar cuprinde niște măsuri, în completarea ordonanței de urgență a lui Iohannis. Ăștia cântă după ureche. Cum mai aud ei că au dat-o în bară și le-o trage câte unul în barbă, cum mai vin cu niște măsuri suplimentare izvorâte cică din dinamica acțiunilor. Ascultați-l pe maestrul Vela când spune:
”Am emis ordin de comandant, ordin de ministru al Afacerilor Interne sau ordonanță militară”: Oameni buni, personajul acesta care se crede ministru de Interne și care timp de 30 de zile va conduce țara, nici nu știa la ora citirii măsurilor pe care le luase, dacă ceea ce prezintă este ordin de comandant, ordin de ministru SAU ORDONANȚĂ MILITARĂ. Nu știa încă ce are dreptul să emită.
Vai de mama lor de ageamii.

UPDATE:

Probă de acțiune responsabilă. Azi dimineață a venit izoleta la centrul de carantină din Valea Rosie,Craiova, au încercat să suie în salvare un cetățean aflat în carantină dar până la urmă l-au suit în salvare fără izoletă, iar lucrurile personale i-au fost puse în mașina personală și mașina lăsată acolo, în parcarea din fața pensiunii. Sper să nu încerce cineva să o fure, sau să o spargă, că se procopsește. Dacă cei care au fost în carantină au servit masa sau folosit la comun… bucătăria sau holul, de acuma vor curge… izoletele în cartier. Așa înțeleg autoritățile să ia măsuri responsabile și drastice. După o săptămână o să vină să dea cu apă pe jos, ca la Gerota.

http://www.ziare.com/stiri/coronavirus/vela-anunta-noi-masuri-se-inchid-restaurantele-si-barurile-se-suspenda-zborurile-spre-spania-1602141

https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/ministrul-sanatatii-atrage-atentia-asupra-unui-fake-news-despre-coronavirus-care-circula-in-numele-lui.html

https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/coronavirus-mesajul-insistent-al-directorului-oms-pentru-guverne-testati-testati-testati-1276592

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

59 Raspunsuri la Stare de asediu, stare de urgență sau ordonanță de urgență?

  1. Ifrim

    Șefu ce propuneți d-stră este foarte corect dar greu de pus în aplicare deoarece s-au întors prea mulți în timp scurt în toate zonele țării și nu există practic personalul de urmărire,respectare,punere în aplicare a măsurilor preventive.În localități mai măricele sunt mai centralizați dar în comune, sate,cătune e mai dificil de urmarit.Popa urmărește probabil potențialii clienți!

  2. geofreeland

    Cel mai mare pericol il reprezinta cei asimptomatici. O spun toate sursele medicale din lume. Deci toata lumea trebuie sa poarte masca!

  3. Marinică Pannduru

    Beleaua mare se apropie și de popi ! Dacă le dă celor bolnavi sfânta împărtășanie ori sfântul maslu fără mască și fără mănuși, se infectează și ei. Iar, pe surse, se zice că nici măcar sfânta aghiasmă nu te imunizează.
    Gurile rele povestesc că , pe undeva prin capitală, decedații de covid sunt dirijați direct la… CENUȘA! Așa o fi, n-o fi ?!? Cine știe? Guvernul nu. Și chiar dacă știe, nu spune! Că-i e frică !

  4. geofreeland

    1. Daca te imbolnavesti astazi ce faci? Unde te duci? Ti-e frica sa te mai duci in spitale, chiar si la medicul de familie sa-ti de un bilet de internare. Ce faci? Te duci dar nu stii daca te mai intorci.

  5. neacsu marin

    @Ifrim,
    este aproape imposibil, din cauza inconstientei si cretinismului autoritatilor care au lasat sa intre in tara neverificati si nestestati zeci de mii de oameni si din cauza inconstientei celor care vin pretinzand ca nu au nimic, fara sa stie daca sunt sau nu bolnavi, si care urla pe la granite „rusine, rusine sa va fie” . Rusine sa le fie lor ca vin in tara neverificati si vor acasa sa dea si altora ce aduc ei. Vrei sa vii acasa? Mergi ma medic inainte d eplecare, verifica-te, vino cu certificat ca esti ok si stai 2 saptamani in carantina.

  6. neacsu marin

    Guvernul a luat masuri sa ii bage in puscarie pe cei care ” imprastie zvonuri” dar nu face nimic impotriva celor care trebuie sa ia masuri si nu iau. Ei se spala pe maini, dau vina pe toata lumea, dar nu se uita in oglinda si nu recunosc ca suntem in aceasta situatie DIN CAUZA LIPSEI DE MASURI REALE, LIPSEI DE MATERIALE, LIPSEI DE RESPONSABILITATE A AUTORITATILOR. Isi protejeaza… bruma de voturi refuzand sa ia masuri concrete si realiste.

  7. geofreeland

    2. Unde e UE? NUE! Fiecare stat s-a inchis. Ei si recomandarile lor. Acum se vede idiotenia coruptiei care ne-au distrus economia. Trebuie sa traim din resurse interne. Nu prea se stie cat om face-o. Dupa experienta Wuhan, 70 milioane de oameni inchisi, au fost sustinuti de stat si restul Chinei. Trebuie sa ne gandim serios la asta. Noi am ucis porcii, ca de, pesta porcina, nepericuloasa pentru om si astia au dat ordonanta sa nu mai crestem. Trebuie sa ne bazam pe autoconsum in urmatoarele luni pentru ca anul acesta, nu pana in vara, va fi dramatic. Nu e un pesimism exagerat dar ganditi-va cate persoane au intrat in tara din zone rosii. Lunile mai-iunie vor fi apogeul.

  8. geofreeland

    3. Toti oamenii trebuie sa poarte masca. Tocmai, spre a limita ca asimptomaticii sa imprastie virusul. Ei reprezinta 66-70%, cum zic belgienii si americanii, din riscul de contagiune.

  9. geofreeland

    4.Romanii au venit in tara pentru ca in UE se inchide tot. La noi nu se inchide tot? O luna, doua, stam acasa, apoi? ne apucam de treaba. Muncim pamantul, trecem la autoconsum, ne intoarcem la origini. Vorba lui Moromete „De unde sa va dau? Pai daca atata e!”

  10. Eugen

    Ce bine ca nu am sansa sa fiu condus autorul acestui „articol”. Dumnealui crede ca toata tara e o armata de roboti pe care sa o batai stanga-dreapta dintr-un joystick. Nu da nicio sansa posibilitatii ca oamenii sa fie entitati diferite ca constiinta. Masurile anuntate de autoritatea numita Presedinte, are nivel general de enunt, urmand ca masurile clare sa fie anuntate si implementate de autoritatea numita Guvern (executiv). E destul de greu sa vezi niste lucruri atat de importante cand esti doar un elev care face teme de scriere. As lasa-o mai usor cu scrisul de acest tip. Nu intrevad sanse nici in domeniul beletristic.

  11. neacsu marin

    @Eugen,
    In sfarsit cineva caruia ii plac nulitatile și o spune cu glas tare. Merita felicitat. Bravo, ai talent!

  12. neacsu marin

    @Eugen,
    La care entitati de constiinta te referi, la cea care a infectat un spital si o primarie, la cea care a scuipat si tusit inspre medici pentru ca il tineau in carantina, la cei care au intrat in tara si nu s-au supus regulilor sau nu s-au autoizolat, la cea care a venit cu avionul si a facut scandal desi era consteint ca e bolnav, la cea care a venit contaminat si desi depistat a refuzat sa fie bagat in izoleta pentru ca el e senator, sau la cele care vad toate astea si nu iau nici o masura concreta ca astfel de cazuri sa nu se mai repete? In cazuri de urgenta se IAU masuri DE URGENTA, nu se anunta masupri probabile peste cateva zile. Asta se numeste incompetenta si inconstienta, nu conducere.

  13. geofreeland

    https://www.cancan.ro/cercetatorii-germani-au-anuntat-ca-pandemia-de-coronavirus-va-dura-2-ani-ce-au-spus-despre-numarul-persoanelor-infectate-cu-covid-19-20160438

    Io zic ca orice critica, sfat sau opinie trebuie spusa. Jocul cu moartea nevazuta e periculos. Si pentru un Eugen care crede ca totul e „bine pus la punct” io zic ca Al din Deal s-a trezit tarziu. A lalait-o cu ambitia lui politica de alegeri gonflate, cu guvernul lui, care conduce prin comandamente militare, dar de fapt, tara era total nepregatita. Am pierdut timp, enorm de mult timp, in toate domeniile. Consecintele se vor vedea peste doua saptamani incolo.

    https://www.cancan.ro/dezvaluirile-cutremuratoare-ale-unui-roman-aflat-in-zona-rosie-a-murit-20160860?utm_campaign=parteneriate&utm_source=Fanatik&utm_medium=referral

  14. geofreeland

    https://www.cancan.ro/cercetatorii-germani-au-anuntat-ca-pandemia-de-coronavirus-va-dura-2-ani-ce-au-spus-despre-numarul-persoanelor-infectate-cu-covid-19-20160438

    Io zic ca orice critica, sfat sau opinie trebuie spusa. Jocul cu moartea nevazuta e periculos. Si pentru un Eugen care crede ca totul e „bine pus la punct” io zic ca Al din Deal s-a trezit tarziu. A lalait-o cu ambitia lui politica de alegeri gonflate, cu guvernul lui, care conduce prin comandamente militare, dar de fapt, tara era total nepregatita. Am pierdut timp, enorm de mult timp, in toate domeniile. Consecintele se vor vedea peste doua saptamani incolo.

  15. neacsu marin

    So fi gandit cineva sa achizitioneze bratari ca pentru cei cu arest la domiciliu si sa ii doteze p cei contaminati macar, daca nu pe cei autoizolati?

  16. geofreeland

    In Israel monitorizarea suspectilor de infectie se face urmarind telefonul acestora. Un program antitero facut de armata. Discutand despre fugarii din izolare, masurile pot fi mai aspre, nu amenzile. Oamenii daca nu inteleg pot fi facuti sa inteleaga si de frica. Sunt destui smecheri macho, needucati, fara iubire de semeni, care deja sunt un pericol public. Lumea inca nu intelege ca socialul va fi impus de restrictii militare.

  17. geofreeland

    Daca mai traia Sergiu Nicolaescu si-ar fi vazut visul cu ochii. „Cu mainile curate” titlul filmului sau a ajuns slogan mondial!

  18. geofreeland

    Exodul medicilor si asistentilor medicali in afara ne costa enorm acum. Am ajuns sa chemam si medicii veterinari. Si DNA lucreaza cu medici. Beuran, Pintea…

  19. Pompiliu

    Domnule Neacșu, cei aflatiin AREST LA DOMICILIU, NU AU BRĂȚĂRI ELECTRONICE DE SUPRAVEGHERE… Sunt verificați la domiciliu zilnic de către patrulele de ordine publică și de către polițiștii de la compartimentul supravegheri judiciare…Deși legea este în viguare de mulți ani.. Nu sunt bani pentru brățări,dispozitive de monitorizare, personal special pentru monitorizare… etc

  20. Pompiliu

    Aflați în….. Vigoare… Erata.. 🤣

  21. NeO

    Nu te duci cu autoturismul să ţi-l repare frizerul. Cea mai mare prostie e autoizolarea celor care vin din alte ţări cu mai puţin de 500 de cazuri de infectare. La o boală infecţioasă este obligatoriu să separi bolnavii (inclusiv pe cei suspecţi de se fi plimbat printre bolnavi) de oamenii sănatoşi. Altfel nu vei reuşi să stopezi nimic. Mai citesc şi prostia cu autoimunizarea colectivă, de parcă ar fi vorba de bubat. Băi specialiştilor, ascultaţi de cei care au reuşit ceva în domeniul luptei cu acest virus şi nu părerile falşilor prezicători. A spus cel mai tare specialist chinez că nu există certitudinea autoimunizării la pacienţii care au avut coronavirus? A spus-o, iacă primul italian care a avut coronavirus şi s-a vindecat, s-a îmbolnăvit din nou zilele astea de aceeaşi boală la mai mult de 3 săptămâni de la prima vindecare.

  22. neacsu marin

    @Pompiliu,
    Eu stiu ca ANP nu are suficiente bratari si ca banii destinati lor si care s-a promis catre CEDO ca vor fi folositi pentru imbunatatirea conditiilor din penitenciare si decongestionarea acestora, au fost papati pentru altceva. Eu am spus doar despre ce bratari era vorba, nu cate avem.

  23. Ifrim

    Oare ministerul sanătății a organizat odihna,rocada personalului medical caci dacă muncesc toți încontinuu la un moment dat este posibil să clacheze toți.Sigur s-au gândit dar sunt eu moș cârcotaș!

  24. neacsu marin

    In penitenciarul Satu Mare au murit 3 detinuti din cauza masurilor luate de ANP, masuri luate in toate penitecniarele, indiferent daca au sau nu au cazuri de bolnavi sau ssupecti de coronavirus:
    1. au fost interzise visitele si pachetele catre toti detinurii, indiferent de regimul de detentie
    2. au fost suspendate toate invoirile pentru toti detinutii.
    3. au fost bagati la gramada in dormitoare supra aglomerate, numai bine de raspindit virusul in caz ca exista la unul din ei.
    4 au fost suspendate iesirile din camera, indiferent de regimul de detentie.
    5 a fost restransa posibilitatea de contact telefonic cu familiile, detinutii nu mai pot merge la reteaua de telefonie, s-a promis ca li se aduce telefon in camere.
    Cateva intrebari entru seful ANP:

    De ce nu mai au voie la telefonul din incinta penitanciarului, daca nu au cazuri de coronavirus sau suspecti?
    Pe cine vor sa protejeze, pe detinuti sau pe cei din personalul penitenciarelor?
    Cum sunt protejati detinutii daca sunt tinuti la oile in staul si nu mai ies afara in curte conform drepturilor lor?
    Se urmareste cumva inrairea acestora si provocara unor revolte gen cea din Satu Mare, pentru ca sa poata sa ii pedepseasca si sa nu le mai acorde dreptul la liberare conditionata?
    Cate cazuri de coronavirus au fost semnalate in penitenciare si cine le-au .. adus? Se cunoaste un singur caz, la Targu Jiu unde o doamna psiholog al penitenciarului a fost in contact cu un purtator, se pare Italianul sau un cunoascut al acestuia. Deci, de ce ii schingiue pe detinuri pentru un singur caz si ala datorat unui salariat ?
    Ce se urmareste?

  25. Titi

    Ilie Șerbănescu spune că „nu coronavirusul ne distruge pe noi, ci colonialismul”.

    „Băncile finanțează economia românească doar în proporție de 8%, așa că nu se pune problema de amânări la rate pentru firme, poate pentru populație, dacă statul va suporta o parte din rambursare. Oricum, de acum încolo băncile nu vor mai da credite populației. Așa vor face și multinaționalele, nu mai au comenzi, vor da afară oamenii. Iar firmele mici de la noi, gen SRL, PFA, vor fi terminate, pulverizate. Vom avea două milioane de șomeri în două săptămâni, un milion de aici și un milion din așa-zisa diaspora, fără fond de șomaj, care a fost aproape desființat în ultimii ani. Suntem o biată colonie, nu mai avem ce să facem acum. Jumătate din economie este în proprietatea străinilor, iar toate multinaționalele astea vor face ce vor ele, ce va fi în interesul lor. Dacă nu vor mai avea nevoie, vor pleca, unii vor pleca cu hala în spate. Problema este că nu mai avem nici bani să începem acum să sprijinim vreo activitate economică în România, pentru că multinaționalele ne-au luat și banii.

    Nu coronavirusul ne distruge pe noi, ci colonialismul. Eu vorbesc despre acest lucru de 7-8 ani, dar m-au ignorat. După ce voi muri cărțile mele vor fi best-seller. Peste 10 ani își va aduce cineva aminte că era un nebun care a spus ce se va întâmpla cu mult timp înainte. Și nu au fost profeții, ci doar analize, pe baza datelor oficiale. Pentru că, dacă din toate proprietățile strategice, niciuna nu este românească pot să trag concluzia că suntem o colonie. Suntem în capitalism și decide proprietarul. Eu sunt foarte realist, în momentul în care nu ai proprietate, nu ai nicio putere de a face ceva”, a declarat, pentru Național, Ilie Șerbănescu, analist economic.”

  26. geofreeland

    @ Titi Sunt de acord si cu tine si cu maestrul Ilie. Justetea a ce a spus, nu de acum, de prin ’97, cand a fost printr-un guvern, parca Ciorbea, am uitat. Dreptatea lui e a tuturor romanilor. Numai ca oamenii smart au pus botul la spaga. Primul exemplu e Roman, fostul prim ministru care ne umplea plamanii de bucurie ca vorbeste franceza si spaniola. Si primul lucru pe care l-a facut a fost distrugerea platformei Baneasa care concura Philips si pe japonezi. Ce traim azi e lectie de cum se poate face neocolonialism in mileniul 3.

  27. geofreeland

    Drama Italiei e absoluta! Toti sunt depasiti, stat, sistem medical, orice. O tara care sufera enorm. UE freaca duda. Care UE? NUE! Austriecii au trimis trupe de elita la granita turco-greaca. Migrantii aceia sunt oameni. Cam asta e lupta asta pentru petrol. Siria, o tara care a rezistat „primaverii arabe”. Poate si vecinii au un interes. Ideea e ca mor oameni si umanitatea se desfide in ipocrizia clamata cu asa zisele drepturi ale omului. O vrajeala infecta.
    https://www.antena3.ro/coronavirus/imagini-socante-spital-italia-este-groaza-absoluta-prabusirea-totala-a-unui-sistem-563448.html
    https://www.antena3.ro/externe/art-30-ro-eko-cobra-trupele-austriece-de-elita-la-frontiera-greco-turca-563446.html
    E inceputul? A ce? Al cui? De ce?

  28. geofreeland

    Drama Italiei e absoluta! Toti sunt depasiti, stat, sistem medical, orice. O tara care sufera enorm. UE freaca duda. Care UE? NUE! Austriecii au trimis trupe de elita la granita turco-greaca. Migrantii aceia sunt oameni. Cam asta e lupta asta pentru petrol. Siria, o tara care a rezistat „primaverii arabe”. Poate si vecinii au un interes. Ideea e ca mor oameni si umanitatea se desfide in ipocrizia clamata cu asa zisele drepturi ale omului. O vrajeala infecta.
    https://www.antena3.ro/coronavirus/imagini-socante-spital-italia-este-groaza-absoluta-prabusirea-totala-a-unui-sistem-563448.html
    E inceputul? A ce? Al cui? De ce?

  29. geofreeland

    Zilnic pierdem 1% din PIB. Asta se spune acum la tv Realitatea. Jumatate din economie, deocamdata nu mai produce. Concluzie: nu pensii marite, TVA va creste, poate si salarii bugetare reduse…Un scenariu greu de digerat. E primavara si acum se insamanteaza, vara e lunga, poate si seceta. Oricum, lovitura epidemiei ne-a adus la o realitate cruda. Astia suntem. Cred ca vom apela la politica investitiilor in infrastructura, autostrazi, cai ferate, o situatie ca pe vremuri Bumbesti-Livezeni etc. Singura solutie e intoarcerea la pamant. Cine are pamant, curte, sa creasca pasari, porc, sa-si puna legumele trebuincioase-ceapa, usturoi, cartof, mazare, fasole, patrunjel iar etc. Cel putin se va putea face fata de explozia alimentelor. E un an complicat, greu. Cel putin poate aveam nevoie de beleaua asta sa ne regandim ca am fost idioti sa distrugem fara cap economia, flota de pescadoare, combinatele de porcine, fabrici de conserve…Poate acum ne trezim…

  30. geofreeland

    Daca beleaua asta se va intinde peste trei luni e cazul sa regandim dur anumite chestiuni aiurea. Vrem o tara ca afara si vom suferi de foame? Prea mult lux al unora, masini de lux, fite, peste veniturile lor. Din munca? Nu cred. Pensii speciale? Pai acest ciubuc, peste contributia la pensie, dupa munca, e absolut incalificabil. Ogoare lasate in paragina, capacitati de productie alimentara in rugina, reinfiintarea septelului, combinatele de porcine au infrastructura inca, chiar in paragina… Oamenii s-au invatat cu expedientele, cu afaceri speculative, adica banul fara munca. Oamenii nu-si mai sapa nici santul din fata curtii…Toti s-au invatat sa „le dea statul”, „sa le faca primaria”. La inundatii, la diguri trebuie sa vina altii si noi stam in carciuma…Nu, tara trebuie sa puna osul la treaba, gata cu fitele, cu tatuajele pana in creier…

  31. geofreeland

    Cand tu Basescu, sef de stat, ai spus romanilor, PLECATI AFARA, prin 2011, si profitand de „libera circulatie” europeana, 25% din personalul medical e plecat afara. Acum tu, stat, care ai incurajat asta, acum ce faci? Ai pus, ca si astia de acum, ai incurajat brainstormingul, plecarea fortei de munca, calificata, in folosul altor state. Tu, stat, iti tai craca de sub picioare? Pai cam asta a fost politica noastra, intretinuta de smecherii mondiali. Te-a durut in spate de propria-ti tara. Acum te rogi sa nu vina romanii de afara, ca aduc boala. Banii intrati in tara de la ei s-au dus tot afara pentru ca marfurile sunt ale altora. Barem acum, murim economic sau nu, aceasta e intrebarea shakesperiana. Dupa criza asta, ce faci? Ne indatoram si mai mult? Ne vindem cu totul? O minte limpede poate da un semnal.

  32. neacsu marin

    Fara teste suntem morti.
    urim si nu stim de ce. Se va da vina pe inima, diabet, rinichi, plamani,ficat, dar nu se va recunoaste ca lipsa masurilor rale, a testelor si raspandirea ourtatorilor veniti de afara si intrati On Parole, au dus la decimarea populatiei.Italia ni se va parea o gluma pe langa ce a fi la noi. Nici sa fugim nu mai avem unde.

  33. Stelian P.

    IO zic (ca intre Domni) sa nu mai stati cu ochii cit cepele numai pe sursele unui fost puscarias si sa urmariti si canalele oficiale.

    https://stirioficiale.ro/informatii

  34. geofreeland

    Cand stai cu teama-n suflet, cand nu-ti mai poti imbratisa parintii, cand ti-e frica sa mergi la farmacie sau sa iei o paine, te intrebi, oare Dumnezeu ne pedepseste, el plin de iubire pentru fiecare? Eu nu cred ca Dumnezeu vrea moartea si nici Judecata de Apoi nu ne-o face in timpul vietii. Iubirea Lui e in noi si iubirea noastra e fata de semeni. Altfel n-om mai fi. Dar daca unii fac pe Dumnezeu? Si nu e nicio indoiala ca acei unii au estimat ca globul trebuie sa aibe 500 de milioane de oameni. Sunt teorii si afirmatii, planuri si simulari. Tehnologia de azi si cea viitoare pot compensa munca si consumul in scopul regenerarii puritatii planetei. Oare asta traim? Sau poate e un semnal, dureros, credibil spre masuri graduale: reducerea natalitatii, eliminarea oamenilor neproductivi, selectia vietii varstnicilor pe criteriul aportului social anterior…Nu stim, dreptul la viata va fi decis inca din embrion. Cam spre asta se indreapta lumea. Un control strict a orice, spre binele umanitatii. Aiureli, SF-uri, speculatii? Nu stim si nici nu vom sti vreodata decat traind. Ca acum.

  35. bazil

    Printre atatea vesti mai putin bune apare si una mai buna; pentru a 2-a zi la rand CHINA a inregistrata zero cazuri noi de virus nou. Acest lucru a fost posibil doar prin masuri dure luate de autoritati si mai ales prin contributia populatiei care a inteles gravitatea situatiei si a respectat intocmai regulile impuse de autoritati. La noi, eficiente ori mai putin eficiente , sunt multi care iau in ras regulile impuse, masurile stabilite.Unii , obisnuiti cu lozincile trambitate de 30 de ani;las-o ma ca merge -asa , ne-am obisnuit cu ea tra la la si tra la la; procedeaza cum ii taie capul. Culmea, sunt multi pe la tembeliziuni care le gasesc scuze cum ca ca drepturile nu pot fi ingradite, ca limitarea posibilitatii de a circula in voie -miscare browniana- e o atingere a dreptului fundamental al cetateanului samd.Cred ca masurile trebuie sa fie si mai dure iar sanctiunile pe masura! Altfel, putem ajunge intr-o situatie disperata , situatie in care o tara UE este deja din nefericire. Nu mai e timp de lalaieli , de teorii mai mult sau mai putin scenaristice, de vesti cutremuratoare samd. Populatia trebuie sa devina responsabila (chiar prin masuri dure si sanctiuni la fel) si constienta de situatia grea in care se afla tara la 100 de ani de la gripa spaniola.

  36. bazil

    Conducerea UE a anuntat ca aloca pentru inceput peste 50 miliarde de euro pt lupta contra noului virus. Cerinta e ca statele beneficiare sa demonstreze ca banii vor fi utilizati eficient pentru acest scop nu pt fel de fel de defavorizeisan, falsi handikapeisan, diskrimineisan, samd

  37. Dorin Varvaroi

    Am vrut să postez dar Facebook are ordine precise.

  38. bazil

    Cu problema pensiilor; se pare ca in final cei de la butoane au priceput ca militarii (in majoriteisan) nu vor neparat cresterea pensiilor ci cu precadere , – in regim de stejar extrema urgenta- eliminarea discrimineisan, eliminarea nedreptatilor. Se mai doreste si aplicarea corecta a Legii 223/2015 nu dupa ureche. In acest sens trebuie acordata :
    – pensia suplimentara separat de pensia calculata cf art 28, 29 si 30 ,
    – indexarea de 5 % din 2016 , taiata pe nedrept la actualizare,
    – pt cei ce doresc, alegerea altei perioade de 6 luni din ultimii 5 ani de activitate cf art 60 din L223/2015 (OUG 57/2015 pastreaza aceasta posibilitate), ALIN 1 pct a) ,
    – valorificarea , la cerere, a stagiului de cotizare adaugat in afara calculului cf L223/2015.

  39. geofreeland

    Cercetătorii românii au realizat, în timp RECORD, un tip de IZOLETĂ. Da, asta veste buna. Nu sunt romanii capabili? Sunt. Nu ne putem gospodari tara? Putem. Putem face multe in tara asta, cum am mai facut, numai ca nu prea ne lasa „vecinii” din UE. Stim de ce suntem capabili, mai trebuie si o mana de fier pentru tara.

  40. geofreeland

    Daca am sta vreo doi ani in starea asta de urgenta, chiar ca am pune economia pe picioare. Avem forta de munca, avem oameni cu pregatire superioara, avem resurse. Nu prea avem capitalisti autohtoni dar incet, incet, cand vom produce si banul ramane in tara, ne putem capitaliza. Cine nu ne lasa? De ce? Ne obliga concurenta externa la nivel de stat? Cu Schengenul ne-am lamurit. Cumparam sare cand noi stam pe munti de sare? Pana si apa minerala, care la noi curge de la Dumnezeu, ne obliga s-o cumparam de la ei. Noi trebuie sa producem numai ce vor strainii. De ce? De ce…Stim de ce, dar uite-acum suntem la momentul adevarului, noi, granarul Europei, cu cel mai fertil pamant din partea asta de lume. Unde ne sunt fermele de legume? Mizam pe tarani? Cine ne opreste sa facem asociatii, ferme, cooperative care sa produca? Cu sprijin direct al statului, credit agricol, avem irigatii… Noi sa producem pentru noi. Sa nu mai vindem recoltele intermediarilor, aiurea, la capatul lanului, pe pret de nimic. Sa insilozam si sa vindem in tara, iar surplusul sa-l vindem in perioadele de pret bun. Asa capitalizam tara prin oamenii care vor sa reinvesteasca in afaceri de productie romanesti. Ce e anormal in asta?

  41. geofreeland

    Cercetătorii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi au anunţat că au descoperit o metodă de detecţie rapidă a diferiţilor patogceni, aplicabilă şi pentru noul coronavirus, anunţă Agerpres.
    Hai Orbane, puneti in practica inventia, produceti testere, nu va mai milogiti pe 10000 de teste. Noi, cetatenii suntem milioane.

  42. geofreeland

    Spre a ne lamuri cum sta treaba la noi, recititi ceea ce candva stiati de la scoala. Toporul si padurea, fabula de Grigore Alexandrescu. E pe net. Copiilor li se cerea sa explice care era morala fabulei. Voi o mai stiti, dragii mei?

  43. geofreeland

    Romania e tara care si-a construit peste 1000 de nave. Printre putine din lume. Si unii ne reduc la simpli consumatori de otrava, zaharul lor facut din amidon din porumb modificat genetic.

  44. geofreeland

    Cea mai tare stire a zilei! Ministrul „meu” al sanatatii (cui?) da o veste super, pregatiti-va! Citez: „Mai mult de atât, ministrul Sănătăţii a precizat că, atunci când se depășește numărul de 4.000 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, cazurile mai uşoare vor fi tratate la domiciliu.”
    Adica cum,nene ministrule, ce inseamna „cazurile mai usoare”? Cine vine sa te ajute sa te trateze la domiciliu? Cine stabileste aceste cazuri mai usoare? Cat de usoare? Si dupa doua zile ti se blocheaza plamanii, ce faci? Adica vrei sa ne spui ca peste 4000 de pacienti infectati, Dumnezeu cu mila! Parca seamana a condamnare. Lamureste-ne! Sau vrei sa spui ca spitalele noastre, pe care le-ai vrea privatizate de ieri nu au capacitatea de acoperire a tratamentului ATI? Pai zii, bre, asa, nu ne aburi!

  45. Ifrim

    Dar cine-i opreste in starea de urgenta să rechizitioneze spitalele ,policlinicile particulare caci sunt cata frunza si iarba si sa trateze in regim de infecțioase?

  46. geofreeland

    Nu le rechizitioneaza, ca e „baietii” din afara cu banul. Ca sa faci un test la Sanador, asa ca vrei, ca tot infricosatul, te costa 350 lei daca nu ai trimitere de la medicul epidemiolog. Pai astia nu au treaba acum? Stau de tine sa-ti dea trimiteri? Si unde ii gasesti? Cati sunt in tara asta? Vorba alora din Las Fierbinti ” Ba, esti prost?” „Ba, esti nebun?”

  47. Titi

    @Ifrim, ai dreptate, sa inceapa cu Sanador: „Clinica Sanador anunță că testează populația, la cerere, pentru coronavirus. Rezultatele testului sunt comunicate în 24 de ore și prețul este de 350 de lei.

    După criticile din spațiul public, reprezentanții SANADOR au revenit cu o comunicare și anunță că Testarea pentru SARS-COV-2 se face GRATIS celor cu trimitere de le mediciul epidemiolog si cu PLATĂ la cei fără această trimitere.”(stiripesurse)

  48. geofreeland

    Doamne, de s-o termina, ca de-abia a inceput! SRI,din decembrie, zic pesedistii, a informat conducerea tarii, adica pe Al din Deal. „Eh, acolo a raceala, rosu in gat…” ar fi fost raspunsul. Si da-i inainte cu alegerile anticipate, uite guvernul meu, demitere, desemnari, alt guvern al meu si tooot asa pana a venit beleaua. Doua luni si jumate numai asta a facut conducerea tarii. Dumnezeu nu da cu parul, zic babele. Inca, daca or mai fi, ca le-au venit si copiii si nepotii cu virusul pe ei. Nu stim ce-o sa iasa, lumea simte si e pesimista, ingrozita chiar. „Daca atata e!” cum zicea Moromete, nu e un raspuns valid. Bag seama ca dezinteresul fata de romani va fi drastic amendat. Romanii sunt un popor cuminte, ascultator, mai putin aia cu #stag validati de geaca rosie, naimiti sa urle si sa se bata cu jandarmii. „Asa vor romanii” nu mai tine. Nu asa vor romanii, ei nu vor cosciuge, dar nici alea, crematoriul Cenusa! Toata nadejdea e in medici, in altcineva nu mai avem incredere.

  49. geofreeland

    Azi, in izolare, conform recomandarilor, stand acasa am auzit tot ce e pe drum. Urletul sirenelor ambulantelor, sfasietor, taie linistea unui oras, de regula un zumzet fin, un fundal citadin. Azi, ca niciodata, am numarat tipetele de ajutor ale ambulantelor. Incredibil, 27. Si inca nu a trecut ziua. Ma ingrozesc ce voi auzi maine.

  50. geofreeland

    Priveam la TV mobilizarea armatei desfasurand corturi de campanie la Ana Aslan. Ca la razboi. Un budozer nivela pamantul crud. Vine iar iarna. Noroiul clisa l-am trait in aplicatii. Oare cum or intra medicii din afara corturilor? In razboi e altceva, tinerii de azi nu au facut armata. Nu stiu sa scrasneasca din dinti. Nu stiu sa coasa nasturi. Nici nu vreau sa-mi inchipui urmarea si lupta pentru a trai in corturi. Rechizitionati fratilor toate hotelurile care au incalzire, nu mai sunt turisti. Rechizitionati, ca la razboi. Spatii din scoli, ca la alegerile alea anticipate, fostele tabere pionieresti (daca mai sunt), tot ce inseamna cazare, in unitati militare, in containere, in orice! Si nu uitati, China poate sa ne ajute! Dare more! ca in reclama aia.

  51. geofreeland

    La tara deja starea de urgenta se aplica. Pe ulita mea la vreo cinci case sunt doi veniti din Italia. Sunt carantinati in casa. Politia supravegheaza, dar mai ales vecinii. Un singur om din familie merge la magazinele din centru. Tipenie pe drum si daca se intalnesc doi, unul pe o parte, celalat pe cealalta parte a drumului, isi dau buna ziua si atat. Si se stiu de-o viata. Magazinele servesc afara, pe un plan inclinat din usa magazinului. Ca niciodata, lumea sta in curti, sapa in gradina, nu se mai duc la gard. Vorbesc cu vecinii din mijlocul curtii. Cand se insereaza, ca de regula, toata lumea sta in casa si se sperie de ce aud la televizor. „Nelule, ai inchis la gaini?” Copiii stau in casa, nu mai guresesc pe drum. E o atmosfera inchisa, vine iarna din nou. Doar nea Dode, afumat, cum e el de regula, ascute aracii si te miri ca nu se taie. Masina politiei isi face rondul.Lumea tace si asteapta. Cum asteapta si pamantul.

  52. Pompiliu

    Domnule Neacșu, ANP ul nu are nicio treaba cu arestul la domiciliu ( nici cu arestul preventiv nici cu controlul judiciar). De aceste,, treburi” se ocupa politia națională…
    În România nu exista niciun dispozitiv pentru monitorizarea arestatilor la domiciliu…

  53. ionescu

    Cei mai multi asimptomatici sint copii.Trebuie sa acceptam ca aceasta globalizare vine si cu astfel de probleme,nu numai cu beneficii.Multi oameni se intreaba de ce guvernul nu antreneaza in actiunile sale si armata,nu numai MAI si alte structuri de forta,oamenii simpli simt ca sint iar pacaliti,fac asemanari cu lucruri care li s-au mai intimplat,nu ii simt sinceri cu ei,simt ca li se ascunde ceva mult,mult mai grav.Din punctul meu de vedere cred ca natura ne trimite putin la colt pentru ca am facut prea multe…boroboate.Prin legea compensatiei,in aceasta perioada poluarea in orase a scazut cu 30%…ciudat nu?!boala Covid-19 se manifesta prin afectarea plaminilor,cailor respiratorii.Este poate un semn sa ne mai uitam si spre alte lucruri….decit umplerea burdihaiului,mincam ca sa traim nu traim ca sa mincam(aviz celor care in aceste zile golesc magazinele)