Nu mai e cale de întoarcere

Categoria Despre Armata


De ceva timp încoace, cam de la guvernele Boc, sub biciul lui Băsescu, pensionarii militari au fost văduviți de procente din pensiile militare  care se acordau încă de pe vremea lui Cuza, ca să nu mă întorc mai adânc și să pomenesc de pensiile viagere pe care le primeau soldații Romei și pe teritoriul Daciei după 106. Primul care a atentat la aceste drepturi sfinte, a fost Băsescu, cel care a desființat pensiile militare  prin unealta sa Boc având ca ministru al Apărării un general de carton care se mai pretindea și ofițer de justiție. În 2009 a mai încercat să taie din pensiile militare 15%, dar nu l-a lăsat Curtea Constituțională și atunci a decis să le desființeze, prin L-263.  

A urmat la conducere struțo-cămila USL o alianță politică de stânga-dreapta care prin ministrul Dobrițoiu la apărare a început re-venirea la pensiile militare și reconstruirea unei legi a pensiilor militare, lăsată spânzurată prin sertare datorită luptelor interne dintre asociațiile  militarilor. Dogaru și Iliescu știu de ce. Pentru că rezerviștii începuseră să miște în front, în 2013  Guvernul Ponta a dat o lege reparatorie care a dat cu o mână și a luat cu două, pentru că a introdus pentru prima oară sistemul blocării sau înghețării pensiilor militare, proces care va fi urcat pe culmi nemaivăzute, de tocmai cea care intervenise pe lângă Ponta să facă dreptate militarilor, LOV. Ce ștoarfă e Soarta  asta.   Apoi, în 2015 pe când același ”apărător” al pensionarilor militari OFIȚERUL DE JUSTIȚIE era ministru la interne și viceprim-ministru responsabil cu problemele de apărare și securitate națională, apare Legea 223 cea începută de Dobrițoiu și terminată de …Dușa, cel care spunea că el nu cârpește legi. Nici nu a apărut bine însă că a și fost mutilată de OUG 57/2015 sub pana aceluiași cârpaci pentru că chiar dacă Ordonanța a apărut în Decembrie 2015, sub guvernul lui Cioloș abia instalat la 17 Noiembrie, documentul era întocmit și clocit de guvernarea PSD sub aceiași Dușa și Oprea.

A urmat la crème de la Crème, OUG 59/2017, care a blocat din nou actualizarea pensiilor militare dar a și decapitat conducerea armatei, provocând o hemoragie pe care nici primul ministru de atunci nu a putut-o numi altfel. Autor, LOV, ministrul muncii care conform Legii 223 art 2 NU AVEA AUTORITATEA DE A EMITE ACTE PRIVIND PENSIILE MILITARILOR. De ce a făcut-o? Pentru că i s-a permis. Și nu i-a permis doar ministrul apărării, civil și el, membru al aceluiași partid, ci întreaga conducere a MApN, în frunte cu ”specialiștii” din DFC și CPS. Și spun asta nu pentru că aș avea eu ceva cu ei ci pentru că așa este. Chiar Olguța Vasilescu afirma că nu ea a fost cea care a cerut asta, ci cei de la MApN. Când a făcut această afirmație am bănuit-o de sperjur, crezând că încearcă să scape de pisica moartă și o aruncă în grădina altora. Apoi am stat și am analizat și am ajuns la concluzia lui Păunescu în poezia ” Capul de  la Torda”, unde spune: ”Nu voi consuma otravă, pentru nici un fel de Basta, totuși unde-au fost AI NOȘTRI, și atunci și-n vremea asta?  Cum se-ajunge pân la gâtul voievodului de țară, DACĂ NU-S TRĂDĂRI ACASĂ, LÂNGĂ URA DE AFARĂ?”

Analizând tot ce s-a întâmplat prin atâtea guverne și ministeriate deși unii dintre cei ”de afară” apar mai des, există MAREA HOARDĂ a celor DE ACASĂ care au făcut nu doar jocurile ci și cărțile celor de afară și   le-au și  dat ”servite” cum se spune în termeni populari. Așa se explică de ce inițiativa de la art.1(4) din legea 241/ 2013 se regăsește în înghețarea pensiilor din OUG 59. Așa se explică de ce toate măsurile  luate împotriva pensionarilor militari au primit avizul MApN în toate comisiile parlamentare Au vorbit alții, uneori asociațiile militarilor prin șefii lor, dar și aceștia împinși sau forțați de ”gloate”, sau sindicatele din Poliție, dar ”specialiștii” din Minister, cei care vedeau și știau grozăvia nedreptăților, au tăcut și nu doar au tăcut ci  și-au pus și ”priceperea”în slujba politicienilor  și nu s-a auzit măcar o voce din interior spunând că e nedrept ce se întâmplă.  

Și încă o dovadă că răul cel mai mare și cel mai parșiv a plecat din interior, de la ”făcătorii” de ordine  și documente  militare, ”specialiștii” noștri, este faptul că chiar și atunci când legile au fost făcute cât de cât bine, când politicul în mila sa a mai aruncat câte un os pensionarilor militari, ”specialiștii” noștri, AI NOȘTRI DE ACASĂ, de la CASA DE PENSIi s-au pus de-a curmezișul și au zis NIET. Concret, este vorba (dar nu numai) de aplicarea art II din legea 152/2017 când s-a petrecut un fapt nemaiîntâlnit în nici o legislație de pe Terra. O lege, o metodologie, un ordin comun al miniștrilor de interne și al apărării, este aplicat diferit de cele două ministere, unul menținând în procesul actualizării indexarea din 2016 după actualizare, celălalt nu. S-ar fi putut spune că a fost o scăpare, dar nu. În ciuda miilor, poate zecilor de mii de contestații, Comisia de Contestații a MApN a dat câștig de cauză CPS a MApN, așa cum au făcut și unii judecători, cei mai mulți, e drept, cei care consideră că doar tăierea pensiilor lor este neconstituțională, dacă sunt tăiate celelalte, e ok. Dar nu a fost o scăpare, a fost făcută cu intenție, pentru a se obține economii la buget și astfel a impresiona clasa politică, șefimea. Totul din obediență, că nu pot crede că au făcut-o pentru a-și rotunji propriile conturi.

Deci, nu Dușa, nu Olguța, nu Băsescu ne-au păscut atâta timp, ci proprii noștri ”specialiști”, cei care acuma câțiva ani veniseră prin garnizoane să ne convingă că ”hemoroizii face bine”. CEI DE ACASĂ NE-AU TOT BELIT DE ATÂȚIA ANI ÎN CARE NOI PROTESTAM PE LA UȘI STRĂINE, pentru că aplicarea actualizării din 2017  ca și toate ordonanțele pe problematica pensiilor militare, de acolo au plecat din pixurile lor, ale șefilor de la DGFC și CPS, iar indexarea din 2016 nu Băsescu, nu Dușa sau Olguța sau Oprea au tăiat-o ci CEI DE ACASĂ.

Dar uite că nimic nu e veșnic. Acum câteva zile postam un document primit de la Curtea de Conturi prin care eram informat că se efectuează un control  la CPS a MApN privind exact modul în care a fost aplicată Legea 152/2017. Mi-am spus, ”bine, acuma măcar știm cum stăm, experții vor verifica ce au făcut specialiștii”. Ar mai fi existat totuși posibilitatea ca acest control să se lungească până la Paștele Cailor sau să se termine, -așa cum se obișnuiește la noi- în coadă de pește. Pentru a fi sigur că nu e așa, Joi, 07.05.2020, am solicitat CPS a MAI să îmi comunice dacă cumva s-a executat sau se execută un control și la MAI cu aceeași tematică. Era important de știut asta, pentru că dacă ar fi existat un control și la ei, pe aceeași temă, care să fi constatat că aceeași lege, aceleași articole, același ordin este pus în practică diferit de CPS a MApN,  datoria Curții de Conturi ar fi fost să decidă cine a greșit și să solicite și celeilalte părți să facă la fel. Indiferent cine a greșit, măcar se pun de acord cele două case de pensii. E adevărat, speranța mea și a tuturor pensionarilor MApN  este ca acest control să ajungă la concluzia că cei de la MAI au procedat corect, pentru că ar fi mult mai dificil să îi pună pe oameni să dea banii înapoi.

Spre surprinderea mea, vineri 08.05.2020, am primit răspunsul de la CPS a MAI. Este incredibil,  24 de ore le-au trebuit celor de la CPS a MAI să răspundă pe o problemă ”atât de complexă”. Felicitări, asta înseamnă respect față de cetățean. Știu că la CPS a MApN s-au trimis solicitări de acum 20 de zile și încă nu s-a primit răspuns. Oare de ce ?

Iată răspunsul primit de la CPS a MAI:

După cum se vede, și la MAI se execută un control cu aceeași tematică. Acuma este cert că lucrurile nu vor mai continua așa după control, s-a spart buba și sper, așa cum am mai spus,  ca cei de la MAI care –între noi fie spus- AU JURIȘTI ȘI FUNCȚIONARI mult mai pregătiți și mai conștiincioși dar în primul rând mai aplicați spre respectarea legii și mai puțin spre interpretări personale, să aibă dreptate.  Este greu de crezut că –avertizați fiind și ei de mult timp că la MApN nu s-a păstrat indexarea din 2016 după actualizarea din 2017- cei de la MAI nu ar fi răsverificat cine are dreptate și ar fi continuat să plătească sumele cu riscul de a fi învinuiți că au provocat pagube în bugetul MAI. Deci eu personal merg pe varianta greșelii la CPS a MApN, dar deja nu mai e greșeală de vreme ce a fost sesizată și contestată de ani de zile, este ceva mai mult. Să vedem cum va interpreta Curtea de Conturi faptele și ce măsuri va propune.

Ce variante ar fi ?

Dacă MAI a greșit, fie se vor recupera banii de la cei care i-au primit( pentru asta nu există prescripție) fie de la cei care au comis… greșeala, (dar mai întâi trebuie stabiliți vinovații)  ceea ce ar putea dura pentru că vor da vina pe neclaritatea legii, ordine primite, etc. Mai există varianta ca prin ordin al ministrului finanțelor, sau HG să se  șteargă .. datoriile, având în vedere și coronavirusul și greaua situație financiară dar și lupta polițiștilor cu pandemia din ultimele 2 luni. Dar asta nu îi scutește de culpă penală pe cei care au constituit un grup infracțional (CPS) și au întocmit documente false în beneficiul unor persoane sau grupuri de persoane.

Dacă cei de la MApN au .. greșit, există variant în primul rând ca imediat după constatarea faptei, să se treacă la revizuirea pensiilor și punerea în plată a acestora cu indexarea de 5% . Numai că nu e simplu de calculate, adică nu se introduce 5% în suma actuală și gata. Nuuuuuu! Trebuie făcut calculul pe fiecare an, 2017, 2018, 2019 și 2020, pentru că după fiecare an a urmat o altă sumă de … calculat. Trebuie calculate în primul rând care ar fi fost suma de 5% pentru pensiile aflate în plată la 30.06.2017 si puse în plată cu procentul, până la31 decembrie 2018. La această sumă trebuie apoi adăugate în fiecare an, cumulate, procentele și sumele rezultate prin celelalte indexări și creșteri, de la an la an.  Deci pensia din 1 Ianuarie 2018/2019/2020 trebuie recalculată cu rata inflației  adăugată la fiecare an. Sper ca ”specialiștii” să nu încerce să fenteze și la  suma actuală  să adauge 5%  și gata. Nu e așa de simplu.

Rău este că la data de 30.06.2020 se îndeplinește termenul de 3 ani de când legea își face efectul și…. chiar dacă se va constata că unii pensionari au primit bani mai puțini, nu și-i vor mai putea recupera dacă ordinul apare după această dată.  Asta dacă nu se constată ”greșeala” în termenul de 3 ani. Deci e nevoie ca ordinul privind o eventuală îndreptare  să apară înainte de 30.06.2020. Nu este exclus însă, ca ”specialiștii” din CPS și DGFC să încerce lungirea bolii până se prescrie termenul. Este foarte interesant și faptul că dacă cei dela MAI au greșit, ei își pot recupera banii de la pensionari, dar pensionarii de la CPS nu. Că așa sunt făcute legile în România.

Și ca să vedeți cum ne lucrează cei ”de acasă” promit, dacă până pe 30 mai nu am un răspuns privind o .. sesizare legată de  activitatea CPS a MApN, să vă expun un caz care va convinge pe oricine că prin unele sectoare,  cei puși să ne plătească, fac orice să ne ia din bani.

De ce am ajuns în situația asta? Din cauza celor ”de acasă”. De ce am ajuns în criză de timp pentru recuperarea restanțelor? Din cauza indiferenței noastre, plecând de la fiecare în parte, până la liderii de asociații care de cele mai multe ori bat palma cu cei ”de acasă” pentru obținerea unor beneficii personale sau de grup restrâns.

Măcar în privința indexării din 2016 lucrurile se vor lămuri, e o chestiune de timp dar mai sunt multe altele.

Când ne vom învăța minte?

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

40 Raspunsuri la Nu mai e cale de întoarcere

  1. Titi

    Nu este complicat deloc !
    Suma majorata cu 5% este trecuta in toate Deciziile recalculate cf.L.223/2015 si celor stabilite in anul 2016.
    CPS emite, din Oficiu, Decizii de Revizuire insotite de un Buletin de calcul cu sumele de recuperat numai pentru max.30 000 de beneficiari(tot asa s-a procedat si la recuperarile acordate de L.241/2013..!).
    Aceasta suma este influentata numai de majorarile/indexarile de 1,3% si 4,6% din 2019 si 2020
    Banuiesc ca deja au pregatit programul informatic pentru aceasta corectie.
    Am mai spus-o, pentru acest an, bugetul MApN permite plata acestor sume(50-60 milioane lei) iar eventualele sume restante( daca va fi cazul) se pot acorda ulterior !

  2. Pedro

    Efortul bugetar nu este mare deoarece multe pensii au fost recalculate pe minus si majorarea cu 15% din 2017 cu tot cu cei 5% nu le echilibrează pensiile (cea recalculata cu cea in plata)!!

  3. neacsu marin

    @Titi&Pedro,
    Eu cand am spus ca nu e simpla, m-am referit la faptul ca nu e suficient sa se acorde de acum inainte 5% si gata, ci trebuie facuta actualizarea pe fiecare an in care au avut loc modificari ale dreprturilor de pensie, cu sumele rezultate in urma adaugirilor succesive, cumultaiv. Nu e complicat, pentru cine vrea sa faca, este „complicat”pentru cine vrea sa fure iarasi.

  4. Ifrim

    Baieți buni ce sunt posibil să lucreze 1an,2 la programul informatic!

  5. neacsu marin

    @Ifrim,
    E suficient si doua luni …

  6. Catalin

    DOUĂ LUCRURI AR TREBUI SĂ AIBE LOC ÎN PERIOADA IMEDIAT URMĂTOARE.
    1.TRAGEREA LA RĂSPUNDERE A CELOR VINOVAŢI DE NEAPLICAREA CORECTĂ A LEGII
    2.RECALCULAREA PENSIILOR TUTUROR CELOR AFECTAŢI DE ACEASTĂ MĂSURĂ
    DEOCAMDATĂ VĂD CĂ TOATĂ LUMEA TACE.PÂNĂ NU VA ÎNCEPE CERCETAREA PENALĂ NU CRED CĂ SE VA LUA VREO MĂSURĂ DE ÎNDREPTARE IAR PENSIONARII VOR PIERDE PRIN PRESCRIEREA DREPTULUI MATERIAL.

  7. Ifrim

    @MN.Da șefu să apară prescripția să nu dea restanțele!

  8. Gabitu

    Când o face plopul mere și rachita micsunele atunci o să dea bani i.

  9. Gabitu

    Ăștia ar fura și zahărul din ceaiul rezerviștilor și voi vreți indexări restante. Sunteți naivi.

  10. bazil

    @ pesimistin ori diversionisti cu pensii de 5 cifre. Au mai fost si in dec 89 din cei ce spuneau ca la noi se va schimba ceva cand o face plopul pere. Si studentii din Regie au pus pere in plopii (care erau mereu fara sot) si urmarea se stie.
    Trecand la lucruri mai serioase si lasandu-i pe divesionisti la o parte cred ca trebuie concentrate focurile de artileri pe mai multe directii nu numai pe cei 5% din 2016 care reprezinta cu adevarat niste mizilicuri. Pensia suplimentara trebuie acordata suplimentar de pensia calculata cf. L223/2016 ca de aia e denumita suplimentara. Stagiul de cotizare adaugat trebuie acordat la cerere , suplimentar(prin extragerea anilor de vechime care nu aduc nimic nici un leu ), functia minima trebuie sa fie de 1450 lei, la actualizare trebuie majorate toate elementele care de depind de cei 15 % nu numai fundctia in sine ca asa au vrut muschii guleratilor . Asta, la prima citire!

  11. Este posibil ca, potrivit art. 65 din L 223/2015, data constatării diferențelor în minius sau în plus fața de drepturile de pensie stabilite sau plătite în urma emiterii deciziilor de actualizare să fie data actului constatator al Curții de Conturi.
    Ar insemna ca de la acea dată să înceapă curgerea termenului de prescripție de 3 ani, atât pentru plata drepturilor neacordate, cât și pentru recuperarea drepturilor acordate în plus, dacă prin absurd se stabilește că majorarea de 5% ar fi fost temporară, deși Nota de fundamentare a OUG 57/2015 a spulberat gogorita Caselor Sectoriale MAI și SRI cu privire la interpretare sintagmei ” prin derogare de la art. 59 din L 223/2015″
    Juriști de 2 bani au adăugat la lege fără să citească Nota de fundamentare, inducând în eroare o mulțime de judecători, care nici ei nu s-au obosit să citească actul care însoțea OUG 57/2015.
    In cazul în care prin absurd se decide că indexarea afost temporară, nu numai pensionarii MAI ar trebui să restituie indexarea ci și toți pensionarii MApN și SRI care au primit-o in perioada de la 01 01 2017 pâna la emiterea deciziei de actualizare, iar cei. care după recalculare/actualizare au rămas în plată cu cuantumul vechi, mai avantajos, trebuie să restituie indexarea de 5% până în prezent, pentru ca aceleași Cese MApN și SRi au păstrat indexarea de 5% din 2016 în cuantumul lor în plată, deși au eliminat-o diin cuantumul actualizt pentru cei care după recalculare au primit un cuantum mai mare pe L 223/2015
    Dacă este control și la CPS a MAI, musai Curtea de Conturi verifică și CPS a SRI. Au prins bine interpelările domnului deputat Lupescu Dumitru.
    Scandalul este prea mare ca să nu se lase cu destituiri din funcții.

  12. Ifrim

    @Huhu.Mai există posibilitatea ca și inspectorii Curții de Conturi precum judecătorii să nu înțeleagă ce explicați d-stră p’aici și dincolo și să să statueze că ș-așa-i bine ,ș-așa-i bine!Iar dacă spuneți Onoratei Instanțe ca nu se poate să aibe dreptate și MAI și MApN plus SRI ,meseriașii vă replichează:Băi Huhu știi ceva?Și tu ai dreptate!

  13. @ifrim
    Aici nu merge cu dreptatea solomonică.
    Ori, ori….
    Se va vedea câți neprofesionisti sălășuiesc prin aparatul functionaresc din structurile de apărare.
    Sunt 2 ani de cand atrag atentia pe blog ca aplică gresit legea.

  14. Titi

    Faptul ca si la CPS a MAI, Curtea de Conturi face verificari, eu zic ca este de bun agur, deoarece cele 2 comisii colaboreaza si exista o probabilitate mare ca modul de calcul de la MAI sa fie preluat si de MApN. Asa ca trebuie sa ramanem increzatori ca problema celor 5% sa fie rezolvata favorabil pentru pensionari !

  15. @Titi
    Esti sceptic și după citirea Notei de fundamentare a art. 14 din OUG nr. 57/2015?
    Ectras din Nota de fundamentare
    „Se prevede majorarea punctului de pensie cu 5%, superioară creșterii rezultate din aplicarea prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice nr. 263/2010 (4,31%). Se are în vedere faptul că în perioada 2011-2012 nu s-a aplicat majorarea punctului de pensie, iar în anul 2016 se încearcă o îndreptare parțială a acestui fapt. Pentru un tratament nediscriminatoriu, se propune ca aceeași majorare de 5% să se aplice și pensiilor militare de stat. „

  16. Titi

    @Huhu Rezea,nu sunt sceptic deloc ! Chiar sunt optimist mai ales dupa ce un Senator mi-a comunicat raspunsul dlui ministru Ciuca referitor la acest subiect : „Este in curs de rezolvare”..!!

  17. Nicu

    *Titi: Ce simplu e jocul văzut din tribună! Da’ ce colaborează cele două echipe de control de la Curtea de Conturi! Cred că nici nu pleacă până nu se face revizuirea actualizării! Cu cine, bre? La Casa de Pensii MApN sunt încadrați cam 75% din prevederile de stat. La serviciul de stabiliri sunt vreo 10 oameni cu totul. Dacă recalcularea s- a făcut în 3 ani cu vreo 50 de oameni, cum vezi tălică rezolvarea acu? Este că e cam nasoală situația? Poate mergi dumneata in sprijin, văd că ai soluții la orice. Suma totală de plată cum o calculasi?!

  18. Titi

    @Nicu, sunt altii mai priceputi ca mine, chiar si pe acest Blog.
    Calculul meu este destul de simplu:30 000(beneficiari) x 175 lei(5% din 3500 lei, pensia medie la MApN in anul 2016) =
    5,25 mil/luna x 12 luni = 63 milioane lei; acesti bani sunt in buget la capitolul „Asistenta sociala ” pentru anul 2020..!

  19. neacsu marin

    @Nicu&Titi,
    Si totusi de ce va contrati? Vedeti ca daca mi faceti balans se rastoarna barca si cadeti amandoi in apa.

  20. Vasile Iosif

    La puscarie cu toti hotii.
    Parchetul militar ce face?
    Cand binevoiește sa se autosesizeze?
    Cat timp se mai tolerează încălcarea legilor cu intentie directă?

  21. Nicu

    Domnul Neacșu, periodic admonestați cam fără temei. Ia spuneți, cu ce am greșit, ce normă am încălcat? Erau niște simple nedumeriri… Dumneavoastră știți alte cifre în privința încadrării cu personal la nivelul Casei de Pensii ? După datele cunoscute de mine, suma necesară pentru plată diferențelor în situația revizuirii actualizării este inspre 100 de milioane, deci diferită de cea indicată de dl.Titi. Dumneavoastră faceți ce credeți de cuviință pe blog dar vedeți că aplicați unități de măsură diferite, funcție de client. Dacă sunteți sufocat de cetitori/comentatori, spuneți direct, că înțelegem din prima… Deci, cum se spunea cândva: ” Nu vă ameninț, vă previn”?!! Ia spuneți, ne luam sapa și plecăm la câmp?

  22. Titi

    @Nicu, ieri am stropit via, iar la câmp nu merg ca n-am pus porumb..:))
    Posibil sa aveti dreptate cu 100 de milioane in conditiile cand ar putea fi sub 20 000 de beneficiari la MApN, ținând cont ca in 3 ani multi au plecat dintre noi !
    Cert este ca in Bugetul aprobat in acest an la Asistenta sociala de 3,84 miliarde lei, dupa majorarea de 4,6% tot mai raman aprox.120 milioane lei pentru plata celor 5%, chiar si o parte din Restante..!

  23. Când este vorba de acordarea unor drepturi legale, abuziv eliminate de niște funcționărași, nici nu se pune problema de câți bani și de ce personal este nevoie penntru a reintra în legalitate..

  24. Nicu

    Domnul Mitică, întrebările erau pentru domn Marinică! Văd că e ceva in atmosferă…una întreb eu, tălică o ții langa cu drepturile eliminate ” de niște funcționărași”. Păi dacă ăștia sunt vinovați, hai pe ei! Șefii sunt deci oameni de caracter, de- ai noștri cum ar veni! Nemernicii ăștia de lucrători au nenorocit pensionarii,cum de nu ne- am dat seama !!!

  25. Nicolae

    D-le Colonel,ne creating emotii.
    Apreciez faptul cã @Huhu Rezea prin blogul d-lui,a luat atitudine,precum şi a celorlalţi comentatori care sau aratat solidari cu d-voastra în scurta perioada când blocara Blogul.

  26. neacsu marin

    Imi cer scuze, azi toata ziua am fost la gradina, nu am avut timp de stat pe net. Am auzit ca mi-a fost blocat contul bine ca a revenit, nu stiu ce s-a intamplat, o sa intreb maine gazduitorul. Oricum multumesc tuturor celor care si-au maneifestat ingrijorarea si au incercat sa faca ceva, inclusiv si mai ales lui Huhu Rezea.
    @Nicu,
    Nu am nimic cu matale, nimic rau, am constatat ca va certati si am incercat sa fac pace pentru ca stiu ca sunteti si suntem in aceeasi barca si e pacat sa se rastoarne. In plus, nu voiam sa se ajunga la atacuri la persoana, caci as fi fost nevoit sa elimin pe cel care le initia si mi-ar fi parut rau.
    Chestia cu sefii si lucratorii, daca se vrea o ironie la adresa mea, nu mi-o insusesc, eu nu am facut aprecieri la adresa lucratorilor. Nu am facut aprecieri nici legat de cantitatea personalului incadrat. Daca aveti ceva de reprosat, spuneti direct.

  27. @Nicu
    Iti inteleg solidaritatea cu lucratorii din Casele Sectoriale, dar greșești dacă crezi ca ei sunt tinta criticilor noastre.
    Sefimea financiaro-juridica din structurile de aparare se crede a fi Dumnezeu pe Pamânt, cu drept de a adauga la lege. Dacă nu o ținem langa, ani de zile, cu eliminarea drepturilor legale, functionarasii se fac ca plouă.

  28. Liviu

    Cel care-i apară cu atâta înverșunare, pe cei de la C. S. P.,după ce a trecut în rezervă, a lucrat câțiva ani la recalcularea pensiilor. Are pensie peste 10.000 plus, incasa de la C. S. P. lunar în jur de 5.000. Frustrarea lui vine din faptul că a fost expulzat de noua conducere a C. S. P. Cu stimă?!

  29. bazil

    @Liviu. Aveti perfecta dreptate. Se vede acum(de altfel s-a vazut acest lucru de ani de zile pentru cine a vrut sa vada) si din avion inversunarea celor cu pensii de 5 cifre, nu numai in sustinerea celor ce au taiat drepturile legale ale rezervistilor ci si in contrele de toate felurile puse peste tot astfel incat nici o propunere legislativa privind eliminarea nedreptatilor sa nu se finalizeze. Oricum, funia se apropie de par ! Dupa aplicarea impozitului in trepte (cat de curand, mai ales pt cei peste 10.000 lei) urmeaza in regim de urgenta eliminarea discriminarilor. Bataia de joc la adresa zecilor de mii (si favorizarea baronilor peniilor militare)de rezervisti trebuie sa inceteze!

  30. dora

    @ Bazil,
    Când va avea loc această impozitare progresivă? Numai la pensiile militare? La salarii, indemnizații(parlamentari,șeful statului),pensii magistrați, etc, se va proceda la fel?.Trebuie schimbat codul fiscal. Știți cumva când?. Văd ca sunteți informat!Poate ne lămuriți.

  31. Iosif

    Si la dividende, si la profit sau cifra de afaceri….
    Daca-i bal, bal sa fie.

  32. Gabitu

    Bazil ești maiv. În colonia asta de tip mafiot nu va fi niciodată dreptate.

  33. Iosif

    Apropo, cum mai merge controlul Curtii de Conturi?

  34. dora

    @Iosif,
    Distinse domn, impozitarea progresiva (nu mai spun de taxarea marilor averi), ar fi o măsura corecta, aplicată fără patimă.

  35. Nicolae

    Excelent articolul! Se pare cã unora de prin politicã nu le place adevãrul,iar cei ce sunt desemnaţi sã cenzureze,cam cenzureazã.
    Da,ãsta este filmul evoluţiei,sau mai corect spus,a involuţiei pensiilor noastre.
    Acum,nu ştiu cine a fost iniţiatorul OUG 57,ordonanţa care a început ofensiva asupra L.223 care a dus la ciuntirea şi golirea acesteia de conţinut,dar un lucru stim sigur,cum a spus şi gazda noastrã în articol,DFC. continuatã de ord.59 a lui LOV care ne-a dat loviturã de graţie.Sã nu le uitãm şi pe celelalte,cum ar fi 114.
    Bãtaia de joc continuã(vezi cele douã proiecte de lege,aflate în parlament,care una din ele spune cã actualizarea se va face prin 2024 toamnã,probabil cã sunt alegeri pe atunci.Când vãd pe unii cã se bucurã cã le va da corecţie nu stiu cât,dar nu la total pensie cum cred ei,ci altele sunt criteriile de aplicare,îmi vine sã le zic ceva.
    ACTUALIZAREA PENSIILOR,CONFORM L.153,asta este singurul avantaj pt.noi,adicã ce a stricat LOV prin OUG.59.
    Oricum,felicit pe dl.col.Neacşu pentru art.

    PS// Cui ìi e fricã de impozitarea progresivã? Stim noi cine!
    Şi mai spun odatã:Actualizarea nu se face datoritã lor,a celor cu 5 Xxxxx.

  36. bazil

    @Dora. Impozitul progresiv va fi aplicat cel mai probabil din luna sept. a.c. Structura:pana la 7000 ca acum, peste 7000 cu 305 in plus, peste 10.000 cu 50% in plus, posibil peste 20000 , min 65% in plus. Cel tarziu in 2021 (dupa aplicarea impozit progresiv) va incepe actualizarea si repararea nedreptatilor(posibil unele din ele sa fie rezolvate prin iulie a.c.)

  37. bazil

    erata : peste 7000 lei, cu 30% in plus( cea mai vehiculata varianta de impozitare progresiva la acest moment).

  38. bazil

    Si surse demne de incredere spun ca impozitul progresiv se va aplioa la toate categoriile de venituri(salarii, pensii, indemnizatii, rente viagere samd)pentru a nu fi motive de respingere de catre carcotasi si baronimea veniturilor/pensiilor.

  39. @Nicolae
    Esti in eroare.
    Cei cu pensii militare cu 5 cifre nu primesc nimic la cuantumul în plată prin actualizarea conform L 153/2017. In schimb, se maresc zubstantial pensiile militare mici si mijlocii.

  40. Nicolae

    @HR Dacã sunt în eroare,aşa sã fie.Rãmân la ideia cã actualizare cnf.L.153,e bine, mãcar din 2022.
    Şi OUG(proiect Ciucã)e şi mai bunã!

Statistici T5