Mai e mult până să vedem fumul alb la repararea Legii 223/2015

Categoria Despre Armata

S-a mai consumat un episod din filmul reparaţiei legii pensiilor militare. Nu s-a publicat încă raportul comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională dar se pare că avem o soluţie : pentru toate neregulile din legea pensiilor militare există cel puţin 2-3 variante de rezolvare, iar comisia e de acord cu aproape toate !! Poate în noua sesiune extraordinară a CD care ţine încă 2 săptămâni, cealaltă comisie raportoare, comisia pentru muncă şi protecţie socială a domnului Solomon, se va încumeta să limpezească ghiveciul de amendamente şi poate, poate, intră şi la vot în plen 28 sau 29 iulie. Speranţe puţine, dar există.

Ce este totuşi de remarcat în actuala formă a amendamentelor discutate (şi acceptate?!!), este poziţia instituţiilor chemate să pună în aplicare acestă propunere dacă se transformă în lege. Reticenţa unei anumite grupări de militari în activitate la propunerile rezonabile şi absolut necesare repunerii în ordinea firească a cuantumurilor pensiilor militare, este cunoscută de toţi pensionarii militari. Ce nu e firesc şi normal, este existenţa unei constante operaţiuni, a aceleaşi grupări, de demolare sau anulare a oricărei acţiuni benefice pentru pensionarii militari. Mai mult, asistăm chiar la penibilizarea unei operaţiuni compensatorii iniţiate de conducerea ministerului. Ştiam mai demult că respectivii indivizi nu prea le au cu milităria, dar parcă e prea mult. Nu e nimeni în stare să-i adune undeva şi să-i pună să deseneze lanţul de comandă, organigrama şi să scrie de 100 de ori articolele din RG1 cu privire la  subordonare, relaţiile dintre militari şi alte aspecte de conduită militară? Culmea, o parte dintre ei sunt puşi să asigure şi „calitatea vieţii pesonalului militar”- care  se referă şi la personalul militar în rezervă şi retragere. Adică, de la ei te aştepţi la o atitudine mai “de sindicat”, nu invers, de angajator nemilos care ţine cu tot dinadinsul să jupoaie şi să jecmănească.

Să revenim totuşi la chestiunea de fond. Voi face câteva constatări referitoare la amendamentele şi opţiunile MApN şi/sau MAI, pentru că experienţele anterioare spun că acestea vor fi probabil acceptate. Doar un Solomon supărat pe mască ar putea să infirme cutuma şi să facă altfel decât vor instituţiile., pentru că ceilaţi deputaţi iniţiatori de amendamente sunt în marea lor majoritate doar curieri ale unor propuneri venite din altă parte, nefiind în măsură să aibă o poziţie fermă.

Ce minuni aflăm din amendamentele MApN şi MAI:

  1. La articolul 28 care stabileşte ce anume NU se ia în calcul la baza de calcul a pensiei, instituţiile au introdus şi stimulentele, sporurile şi indemnizaţiile de risc acordate pe perioada cu COVID-19. Amară măsură pentru cei care au primit suplimentar 3-5000 lei net lunar din această situaţie sanitară. Asta e un fel de îndemn de ieşire la pensie, pentru că până la transformarea propunerii în lege, aceste adaosuri financiare NU pot fi excluse din baza de calcul, neexistând temei legal în legea în vigoare.
  2. Instituţiile NU sunt de acord cu majorările  procentuale aplicate la calculul bazei de calcul şi a  pensiei militare şi nici cu calculul separat al sporului pentru pensia suplimentară. Atitudine veche, justificată doar ci impactul financiar, SEMNIFICATIV zic ei, că aşa le-a ieşit lor în urma unor simulări minore. Dacă aş fi Solomon la asemenea afirmaţie i-aş pune să vină într- o lună cu impactul şi simularea COMPLETĂ pentru toate pensiile militare, ca să avem o situaţie reală şi temeinică, nu doar vorbe! Ce ziceţi meseriaşilor, vă e dor de muncă?
  3. Instituţiile NU susţin propunerile referitoare la indexarea pensiilor militare cum era prevăzută înainte de OUG59. De ce să se indexeze cu un procent mai mare de 5% care din punct de vedere statistic reprezintă reala compensare a scăderii puterii de cumpărare, când se poate indexa  doar cu inflaţia undeva sub 5%, uneori negativă şi acordată şi cu un an întârziere! Şi ca să fie toate lucrurile clare MApN, că celălat nu avea buba asta, la propunerile de actualizare a introdus şi un alineat în care să specificăm domnule că toate indexările anterioare SE ŞTERG din drepturile de pensie la următoarea operaţiune de actualizare. Asta ca să  scutească de probleme CPS a MApN  care a rămas de fapt tot SPM din DFC şi a aplicat actualizarea din 2017 nu conform prevederilor L223/2015, ci cum a ştiut ea că se făcea pe vremea L164/2001. Da, dar actualizarea greşită din 2017, încă se mai joacă, oricâte eforturi se depun de împricinaţi, cauza nu este definitiv îngropată.
  4. Instituţiile NU susţin amendamentele privitoare la actualizarea pensiilor militare, prin readucerea art.60 la forma de dinaintea OUG59. Acest lucru dovedeşte încă o dată, dacă mai era nevoie, că naşterea OUG59 a fost stimulată şi de către intituţiile respective. Devine evident că se doreşte în continuare limitarea la media salariilor nete. Pentru toate operaţiunile de recalculare sau actualizare posibile de acum încolo. În parşivitatea lor, instituţiile încalcă pînă şi normele de tehnică legislativă. Astfel, din grija de a proteja actuala formă a art.60, deşi secţiunea ce conţine art.59 şi art. 60 se intitulează clar „Indexarea şi actualizarea pensiilor” ei preferă să reglementeze o eventuală actualizare tocmai în capitolul „Dispoziţii finale” capitol care e destinat în mod legal unor reglementări de punere în practică, tranziţie, nicidecum de reglementare a unor acţiuni legislative ce ţin de fondul pensiilor militare. Oricum instituţiile au venit cu amendamente de actualizare dublate dar diferite în anumite aspecte: o actualizare propusă ca art.591 şi alta ca art. 1104. Chiar dacă ultima este mai precisă în intenţii, oricare va fi acceptată va conduce la aplicarea art.60, adică limitarea la net. Cu efecte ce pot fi negative, cuantumul avantajos nu mai este susţinut, aşa cum vom vedea la propunerea de la art.111.
  5. Ei şi dacă am rezolvat problema cu limitarea la net, acum instituţiile devin generoase şi sunt de acord ca sporul prevăzut de legislaţia în vigoare pentru pensionarii militari decoraţi cu ordinul „Meritul Militar”/semnul onorific similar să nu mai fie golit de sens prin introducerea în pensia limitată la net, să fie acordat după stabilirea pensiei. Asta e altă soluţie de a îngropa o altă greşeală de interpretare a legii aplicată de toate CPS după  apariţia OUG59.
  6. Prin noiembrie-decembrie 2019, în încercarea de a împăca cumva dorinţa pensionarilor de actualizare imediată cu intenţia instituţiilor de a tergiversa această operaţiune măcar pînă la intrarea în vigoare în totalitate a L153 privind salarizarea, s-a născut o iniţiativă de introducere a unei pensii minime pentru funcţia deţinută. O idee bună, a cărei aplicare se putea face imediat după promulgare, cu efectul de a mai atenua temporar pînă la actualizare, discrepanţele existente între pensionari provenind din ani diferiţi. A fost foarte bine primită de majoritatea pensionarilor militari, dar ceva nu s-a potrivit pe la anumite persoane din instituţiile de apărare. Culmea este că iniţiativa aparţine MApN. Acum asistăm la renunţarea la această iniţiativă. E adevărat nu chiar pe faţă, ca să nu se prindă eventualii susţinători. Pe ocolite, aşa cum suntem obişnuiţi, aceeaşi grupare de militari activi, prin vorbe lungi şi iscusite, prin trimiterea la alineate diferite ale art. 1104 îndepărtează celebra anexă 2 cu cuantumurile minime concrete şi relativ acceptabile mai ales de pensionarii MApN şi o înlocuie cu o struţocămilă legislativă, care are multe inconveniente. În primul rând este individuală (adică se aplică fiecăruia, calculele pot dura ca şi la precedenta actualizare, 2 sau 3 ani, deci vise cu punererea rapidă în plată). În al doilea rând, porneşte de la compararea pensiei NETE în plată la care se adaugă sporul OMM, or acest lucru e greoi de realizat pentru cei de dinainte de OUG59- rezultă alte calcule, altă întârziere. În al treilea rând la alin. (2) se introduce un cuantum brut minim dar care e transformat la alin. (5) în cuantum net minim prin deducerea CAS, CASS şi impozit- adică la un cuantum brut de să zicem 5000 vine CPS şi calculează un cuantum net mai mic cu 42,79%, adică 2.925). Jongleria asta cu netul este o obsesie a instituţiilor, din care vor rezulta pensii majorate cu 0 lei, adică adio cuantumurile minime din promisa anexă 2, nici măcar cele din varianta iniţială.
  7. Pe la art. 1102 a supravieţuit o recalculare care se vrea să fie o actualizare sub acoperire. De remarcat doar că se va întîmpla doar „la intrarea în vigoare în integralitate a  legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, adică L153 dacă supravieţuieşte Parlamentului ales în iarnă, dacă nu alta nouă, deci termenul de aplicare e neclar definit. Ce mai trebuie spus este faptul că recalcularea-actualizare se va face corespunzător cu noile prevederi pentru funcţia deţinută, dar „ţinând cont de sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale realizate”. Cum se va rezolva cu drepturile care scad procentual faţă de cele avute, dispar, sunt plafonate sau îşi schimbă denumirea făţă de cele “realizate”, nu ne spune iniţiatorul, dar o să aflăm din reglementarea secundară, adică ordinul comun de aplicare. Bravo, aplauze!
  8. Cireaşa pe tort este forma agreată de instituţii a art. 111, cel care ar trebui să protejeze pensia brută sau netă aflată în plată în cazul în care ar fi mai avantajoasă faţă de toate operaţiunile de actualizare, recalculare. Ei bine, ministerele evită precizarea de protecţie a pensiei nete sau brute, pentru a putea jongla cu prevederea de limitare la net din art. 60.

Concluzii cu privire la principalele amendamente susţinute de instituţii

Iuţeala de mână şi nebăgarea de seamă a devenit una din calităţile unora dintre cei care se ocupă de repararea nedreptăţilor din sistemul de pensii militare. Aşa că, se impune mai multă vigilenţă şi din păcate, mai multă neîncredere în dorinţa de fapte bune a foştilor colegi de arme. Oricum, această şedinţă a fost doar  o etapă intermediară, mai este timp şi loc pentru lucruri mai bune. Deopotrivă, şi mai rele!

https://www.snppc.ro/uploads/fisiere/articole/PLX-199-2020.pdf

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

143 Raspunsuri la Mai e mult până să vedem fumul alb la repararea Legii 223/2015

  1. Catalin

    SIGURA NOASTRĂ ŞANSĂ AR FI IMPLICAREA PREŞEDINTELUI ÎN ÎNLĂTURAREA TUTUROR INECHITĂŢILOR DIN LEGEA PENSIILOR MILITARE.PÂNĂ ATUNCI NE MAI PAŞTE O SUPRA- IMPOZITARE, DACĂ CCR VA FI DE ACORD CU ACEASTA.MILITARII ÎN REZERVĂ AU FOST PRIMII ÎN VIZORUL TEMBELIZIUNILOR, ACESTORA NELUÂNDU-LE NIMENI APĂRAREA DECÂT PREA TÂRZIU, ATUNCI CÂND CĂRŢILE ERAU DEJA FĂCUTE ŞI DOAR ÎN SCOP PUR ELECTORAL.

  2. Gabitu

    Rezolvarea e simpla! Se introduce limita minimă și maximă pensiilor militare de stat!

  3. Bobi

    Teciversare, manipulare,amânare din partea politicienilor.Prostirea rezervistilor mai durează,economia este la pamant

  4. neacsum

    @Mateias,
    Concret si car, ca de obicei. Dar ar fi trebuit ca in loc de „institutiile” sa scrii IN CLAR „MApN, ca sa stie boborul cine l-a jucat si de data asta. Au invins Ro-Ji și Bă-Bă.
    Concluzia este una singură: ORICINE AR VENI LA CONDUCEREA MApN, NU VA FACE NIMIC CAT TIMP LA BUTOANE VOR FI ACEEASI OAMENI LA FINANTE SI CPS. Orice ”reparație” va fi în favoarea noilor pensionari, (cum este cazul cu OMM pe care și l-au reintrodus în calcul pentru ei, nu de dragul ”varșovistilor”) si pentru acoperirea magariilor anterioare depistate si contestate, (cum e cazul indexarilor). Ai uitat sa mai mentionezi la ”realizarile” acestor amendamente, că MApN nu este de cord cu nici una din propunerile cat de cat bune din proiectul original sau amendamentele celorlalti intervenienti, pe motiv ca implica efort bugetar, desi la inceputul mandatului sau, CIUCA a declarat ca are fonduri pentru ele, dar nu vin cu impactul bugetar pentru a arata cat anume va fi efortul. Este absurd ceea ce afirma ei, ca nu pot plati pensia suplimentara in afara bazei de calcul pentru ca ar ”conduce la crearea unui impact bugetar semnificativ asupra bugetului de stat.”. FALS, fals de două ori, în primul rând pentru ca nu ar crea nicio problemă financiară și în al doilea rând pentru că de fapt le-ar crea probleme recunoscându-se că au calculat incorect pana acuma,iar ei nu vor sa admita asa ceva. Prin toate amendamentele acestea, practic se loveste in interesele militarilor deja pensionati. Singurul amendament bun (si ala introdus de MAI) este cel cu OMM dar, repet, este facut de dragul celor care vor iesi la pensie de acum incolo. Si cand ma gandesc cat am insistat si intervenit sa se faca amendamente la proiectul lui Les, daca nu se da curs proiectului din noiembrie 2019, imi vine sa imi dau palme. EU SPERAM CA mApN sa introduca amendamente in avantajul pensionarilor, dar ei au introdus amendamente de respingere a propunerilor bune. Asa intelege conducerea MApN sa isi ajute pensionarii. Practic MApN și-a masacrat propriul proiect, negand ceea ce a sustinut initial, sub pretextul ca MAI nu a fost de acord. Fals si aici, JIANU cu ROSU nu au fost de acord de la bun inceput și sub pretextul ca nu e de acord MAI au deturnat totul. Culmea este ca se va spune acuma ca acest proiect sau aceste amendamente sustinute de MApN, AR FI FOST AGREAT DE ASOCIATII. Un alt fals grosolan, pentru ca ceea ce s-a propus acuma de MApN neaga ceea ce s-a convenit in noiembrie 2019 in proiectul initial. recititi aici ce prevedea proiectul initial, INTOCMIT DE MApN și apoi intrati pe amendamentele propuse de MApN si veti vedea ca practic MApN ȘI-A OMORAT PROPRIUL COPIL ASA CUM ISI OMOARA PROPRII PENSIONARI.https://www.in-cuiul-catarii.info/2020/01/09/proiectul-de-ordonanta-propus-de-forum-si-mapn-17020 ASTA S-A URMARIT DE LA BUN INCEPUT SI S-A REALIZAT DUPA 8 LUNI DE ABURIRE. RUSINE DOMNULE MINISTRU.

  5. neacsum

    @Catalin,
    Matale pe ce lume traiesti? Ce sa faca Iohannis? Doamne, ce vise erotice ai. E periculos sa vizezi asa de la o anumita varsta…

  6. bazil

    Ca de obicei, articol f bun si documentat, la obiect ! Unele surse spun ca totusi politicienii(unii dintre ei, dstul de multi din fericire) s-au convins de magariile si jongleriile celor de la cepeseuri si vor acorda cate ceva pensionarilor militari umiliti in ultimii ani, cat de curand, inainte de primele alegeri.
    Si se mai spune ca singura cale de a-i mai pune un pic la respect pe gulerati si pe cei cu pensii nesimtite(peste 15.000 lei-cam multi coane fanica) este introducerea pe repede inainte a IMPOZITULUI IN TREPTE cu cote ca prin tarile occidentale, incepand de la 10.000 lei! CCR a mai jonglat cateva luni insa din octombrie a.c. cred ca alta va fi situatia pensiilor nesimtite!

  7. Titi

    Felicitari @Mateias pentru rabdarea de a citi cele 34 de pagini cu propuneri, amendamente admise, respinse, etc, si mai ales, explicatiile date pe intelesul tuturor !
    Parerea mea este ca peste un timp mai apropiat sau mai indepartat, vom comenta un adevarat Raport comun al celor doua comisii cu mai putine Amendamente ADMISE si mai multe RESPINSE !

  8. geofreeland

    @Mateias Corect! „Fumul alb” e o iluzie încă, nici foc sub pirostrii încă nu este…Și noi, ce să facem? Tot punem surcele da’ nu vine unu’ cu amnarul. Bună analiză.

  9. Nicolae

    Må întreb şi eu,aşa ca unul care stã,citeşte acest proiect,se scarpinã invers ca olteanul şi nu înţelege de ce draku,Doamne iartã,a mai fost introdus in dezbatere acest(e) Proiect(e) dacã practic nu schimbã mai nimic.De ce atîta pierdere de timp dacã tocmai ce trebuia îndreptat şi sunt amendamente bune,cei din „meapene şi meai” au respins tot?
    Vå spun eu de ce.Ca sã mai treacã timpul,sã ne ţinã in prizã,iar dupã sã o ia de la capãt şi tot asa.Gîndiţi-vã cã de la promulgarea legii 223 au trecut 5 ani,aproape 5 sni de când a început ofensiva pe toate fronturile asupra ei,întrecerea socialistã ìn a o ataca din interior,din toate poziţiile cã la ora actualã a rãmas o Lege gãunoasã,lipsita total de conţinut.Acum se încearcã umplerea acelor gãuri cu elemente din OUG 57 şi 59.Nu v-aťi prins de acest lucru?
    Citiţi mai cu atenţie proiectul,amendamentele şi propunetile de respingere ale reprezentantilor ministerelor şi o sã constatãm cã prevederi din OUG 57 şi 59 se regãsesc şi în propunerile cele noi ale guleratilor.
    Mãi fratilor,ãstia ne cred tîmpiţi.
    Sunt curios,tare curios,dacã politicul mai pune botul la aceşti guleraţi.Sau aruncã pisica in curtea lor cum a fãcut Lov.”Nu noi,ci reprezentanţii” meapeneului”,noi politicul suntem fete mari.Noi am vrut sã facem dreptate,dar guleraţii nu vor”.
    Sã vedem raportul şi forma finalã care va intra in dezbatere,dar tare mã tem cã va fi o mare magarie marca gulerati-politic şi care pute al dracului de tare!
    Vom vedea.

  10. Micutzul

    Păi vorbim vorbe și făptuim fapte. Până când nu vedem raportul și propunerea către plenul camerei nu vorbim de fum. Cei care luptă împotriva pensionarilor militari au venit cu propuneri, amendamente dar asta nu înseamnă și că vor trece de comisie sau de cameră. Mult a fost , puțin a rămas. Eu zic să trecem la a scrie mesaje catre deputați să îi facem să înțeleagă ce vrem noi și ce nu vor că…ciosii de la CSP sau de la Direcția de luptă împotriva pensionarilor militari. ,,Bombardati,, Camera Dep.cu mailuri.
    Stiind că citeste pe aici ( fiindcă altfel nu îi dădea interviu lui Nea Marin ) îi spun domnului militar de carieră Ciuca , că am speranța că Anexa 2 nu a fost morcovul din fața magarului . Sper că nu ne-a amăgit astfel încât anumite tastaturi să ne lucreze iar pe la spate.

  11. GIGI

    Proiectul promovat de ministrul Ciuca mi se pare cel mai fezabil, ACUM. Simplu de calculat, nu necesita forule si algoritmi, adica timp. Esti sub cuantum urci direct, esti peste, ramai cu ce ai in plata. Nu pierde nimeni. Se pune si ordine in ierarhie si pe functii, nu ca acum cand pensiile celor din armata/interne sunt „intoarse de sus in jos si invers”. Adica soferi subofiteri ai unor comandanti din anii 90 au pensii mai mari decat sefii carora le-au fost soferi !!! Las la o parte faptul ca pe anumite pozitii, de soferi, finante…etc nu este nevoie de grade militare.

  12. neacsum

    @Micutu,
    Domnul ministru nu are timp sa citeasca articolele de pe aici, decat daca sunt”de bine”caci atunci i se recomanda. Cele nefavorabile nu ii sunt recomandate,nu intra in revista de informare, caci nu fac bine la ten. Sunt curios insa daca acuma va mai scrie ceva colegul Spinu care parea interesat de pensiile militare acum o luna.Astept cu interes un pdv.Si mai astept si opinia celor doi colaboratori apropiati ai lui Jianu, Balaceanu si Bahnareanu, chiar si a gropanilor…ca Dogaru s a declarat deja multumit, el a votat ca Coarna, iar Coarna ca el.

  13. Ifrim

    Mă gândesc totuși de ce un general de armată(4*) nu poate da un ordin simplu ca ,CPS,DFC,Juridic să lucreze în favoarea militarilor activi și rezerviști și nu în defavoarea acestora?Nu știe,nu-l lasă sică bălălaică,Câțu? El se încadrează în plaja financiară a MApN nu are treabă cu alte fonduri de la cei doi.M-am bucurat când a fost uns ministru al apărării un militar pur sânge,carieră completă dar bag samă nu-i nicio diferență față de un civil oarecare!

  14. neacsum

    Asa cum foarte bine a sesizat Mateias, e de asteptat o a doua hemoragie in sistemul militar, adica pensionarea medicilor militari care doresc sa iasa cu o pensie dublata de banii primiti cu pandemia,pana sa se aprobe amendamentele MApN. Adevarul e ca ar fi injust ca pentru doi asimptomatici cat au avut unele spitale milutare, tot personalul sa iasa cu pensia aproape dublata.

  15. Gabitu

    Până ce și ultimul pensionar militar-roșu cu pensie (balonată)de peste 10.000 RON nu îl va lua-scaraoschi la el sub pământ nu se va întâmpla nimic bun pentru ceilalți rezerviști!

  16. Gabitu

    Pe vremuri acum 30 de ani aveam un „chef’ cu grad de colonel (îl chema Sătulul )care a spus clar în fața trupei că el urăște gradele mici și îi va chinui căt poate! Și pe forumul ăsta era unul Iulian Mareș cu pensie de peste 15000 RON care zicea pe forumul huhurez că îi put obielele soldaților și de aia nu îi suportă! Cam așa stau lucrurile și între financiari militari și pensionarul militar din păcate!

  17. Gabitu

    Marine poți sta liniștit despre preșul deșertului nu mai scriu niciodată nimic, nu pot scrie în timp ce vomit!

  18. Gabitu

    Intreb ca prostul satului ;Vi se pare normal ca tov. Dogaru să ia 50% în plus la pensie pentru că e membru al unei uniuni de’scriitori’?

  19. geofreeland

    @Gabitu Uite, mai vii de acasă. Corect. A face distincție discriminatorie între grade sau corpuri de cadre e o aberație. Armata e un ceas cu rotițe mari și mici. Cine crede că „gradele mari” sunt net superioare „gradelor mici” sunt tembeli. Ele nu ajungeau grade mari fără munca sisifică și a gradelor mici. Eu, în întreaga carieră am avut un crez, armata e acolo unde se cântă și pute, adică la trupe. O cerere de la trupă eu am considerat-o o prioritate de grad zero. La trupe se luptă, nu în birouri. Jos, la bocanc, sunt oameni minunați, indiferent de grad, am lucrat cu ei și nu i-am uitat niciodată. Nici acum. Încă simt pulberea arsă, motorinele eșapate, vuietulde motoare, frigul până la os, arșița uscând gura, umezeala golind rinichii…

  20. Gabitu

    Mărire am vorbit cu cei de la Facebook acum ești liber și acolo ,poti distribui și acolo liniștit. Te- am distribuit în zeci de grupuri militare! Să vezi ce urmează!

  21. Cătălin

    SĂ ÎNȚELEG CĂ LA UNII LI S-A ÎNCHIS GURA CU LEGI SPECIALE ȘI SPORURI LA PENSIE CA SĂ TACĂ DIN GURĂ ȘI SĂ MANIFESTE UN NON-COMBAT?

  22. Cătălin

    SĂ ÎNȚELEG CĂ LA UNII LI S-A ÎNCHIS GURA CU LEGI SPECIALE ȘI SPORURI LA PENSIE CA SĂ TACĂ DIN GURĂ ȘI SĂ MANIFESTE UN NON-COMBAT?

  23. Gabitu

    Probabil slugile preșului te vor ataca din nou la baionetă încercând să îți ia sunca de fasole, adică audiența! Nu le place deloc multor gunoaie kaki din financiar
    că acest site a devenit viral prîntre militari!

  24. Gabitu

    Cătălin nu știi că într-o colonie de căcat cu o populație trepanată-tv formata doar din sclavi lași totul e de vânzare? Absolut totul e de vânzare în Absurdistan fosta Romanistan Conștiințele și onoarea sunt cele mai ieftine cu cât gradul e mai mare!

  25. Gabitu

    Geo pe tine te respect! La fel și pe Marin si Bazil!

  26. Gabitu

    Geo îți pun o întrebare la care nu pot răspunde. Lagărele spitale din colonia Romanistan, timp de 48 de ore, e inchisoare sau centru de extincție pentru cei ‘neconvinsi’?

  27. Nu era nevoie sa precizeze ei in legea pensiilor militare ce scrie in L 80 inca din 1995. Din pensia calculata potrivit Oug 59 trebuia sa calculeze sporul OMM.
    Este o reglementare inutila, pentru amagirea naivilor si ignorantilor.

  28. Scoarta Constantin

    Nu o sa mai apucam noi nici o reparatie.Eventual o scadere.Sa-i fereasca cel de sus sa nu ajungem in faza in care au fost taranii din poezia lui Cosbuc pe care am invatat-o in scoala generala.

  29. Pompiliu

    În tabelul inițial al oug Ciucă… Cuantumurile minime de referință brute (dar nu se specifica ce taxe se vor opri din ele adică doar 10% impozit pe ce depășește 2000 sau 41.5 % ca la cei din activitate) erau pentru următoarele cadre.. Și am luat doar 4 exemple :
    -plutonier.. 2935 brut
    -plutonier adj. Șef.. 3616 brut
    -maior 5397 brut
    -colonel 7507 brut
    Depindea de impozit sau toate taxe cât mai rămânea din aceste pensii brute în procentele de mai sus..
    În noul proiect de lege 199 MAPN și Mai au propus un alt calcul individual pentru fiecare pensionar în funcție de gradul și vechimea avută..iar pentru cei cu vechime cumulată de 25 ani din care 15 militare am facut o simulare pe grade asa cum este în proiect, coeficient x salariul minim pe economie +gradații +grad = pensie Bruta din care se rețin taxele de azi, apoi se adaugă sporul pt OMM..
    -plutonier pensie Bruta 4603 – 35%-10% = 2692 + omm10% = 2962 lei net în mână..
    -plutonier adj șef pensie Bruta 5318 – 35%-10%= 3111+omm 20%= 3733 lei net în mână
    -maior pensie Bruta 6279 – 35%-10%= 3673 +15%omm= 4224 lei net în mână
    – colonel pensie Bruta 8578 – 35%-10%= 5018 +20% omm = 6021 lei net în mână.
    Nu am mai calculat și pensia netă aia cu 10 % pentru ca aia nu se plătește.
    Ac fiecare poate sa și facă o părere dacă îl avantajează legea asta sau nu. Pentru cei care nu au vechimea minima prevazuta de 25 ani din care 15 militar probabil se vor scădea câteva procente în funcție de vechimea militara avuta sau cea cumulata.
    La plutonier am pus 15 ani militar, la maior 20 ani iar la plutonier adj șef și colonel 25 ani militar..

  30. Pensionar cu vechi state

    Gabitu printre lucrurile bune mai spui si prostii.Spitalul nu-i lagar nici macar pentru cei handicapati mintal.Or fi unii la care virusul exista fara sa-i afecteze dar daca il da la altul pe care il afecteaza o fi bine?
    Nu retin ca Mares ar fi afirmat ca nu respecta gradele mici.Si eu am fost nemijlocit la trupe 10 ani si in acesti ani am invatat ca soldatul te urca si tot el te si coboara.Fara munca si priceperea cdt.pl. si cp. nu aveai rezultate.
    Romania nu este colonia nimanui.Romania nu au distrus-o strainii ci noi.Unii romani de-ai nostri au furat ca in codru.Diferenta este ca unii romani au furat cu traita iar altii cu trailarele.Pana si rulmenti au dus mai intai la turci si mai apoi la unguri.
    Lasa-l pe Dogaru.asta e invidie nejustificata.Scrie si atunci dece sa nu profite de asta?Nu ne impiedica nimeni sa scriem si noi ca mai apoi sa fim recunoscuti drept scriitori.Ce zici daca afli ca tobosarul din fosta fanfara militara ia 50% la pensie pe motiv ca e greier?
    Financiarul nu se poate remarca prin nimic altceva decat ca are grija banului.Daca privim pe consilierul juridic acesta apara institutia chiar daca este evident ca aceasta a gresit.Atat financiarul cat si consilierul juridic nu au tata nu au mama.In alta parte este mizeria.Eu zic ca ea a fost si este la fostii si actuali ministri.Vezi ca pe Huhurez com ,Mares a spus-o mai concis.

  31. geofreeland

    @Gabitu Ambele. Juridico-medicalo-politic, conform legii.

  32. Ifrim

    @Pompiliu.Măi omule după calcolele făcute de d-ta iese creștere negativă.Pentru ce atâta vaiet atâta zbucium pentru a scădea pensiile?

  33. Pompiliu

    Cum adică negativa… Nu spunea Bazil pe aici ca sunt colonei cu pensie de 3000 lei..
    Dupa legea asta propusa un colonel cu 25 ani vechime militară va lua cel puțin 6021 lei bani în mână anul ăsta.. Plus inflația de la anu 3.8 face 6250…
    In 2022 timp de 2 ani se vor recalcula toate pensiile (cu plată din ianuarie 2022) în funcție de salariile maxime din grila legii 153 plus sporurile avute… BAZA DE CALCUL PENTRU RECALCULARE VA FI PRIN ECHIVALARE CU A ACTIVILOR.. Nu ca în 2016 prin reconstrucție după salariile din 2009 sau mai vechi..
    Începând cu 2023 pensiile se vor indexa din nou în fiecare an ori cu inflația ori cu creșterea salariului de funcție și de grad ale ACTIVILOR..

  34. Catalin

    IFRIM CE DRACU NU AI ÎNȚELES CĂ PE BLOG-URI SUNT INFILTRAȚI?AI AUZIT DE LOZINCA „DEZBINĂ ŞI CÂŞTIGĂ”?

  35. Catalin

    POMPILIU DE UNDE DRACU LE ŞTII TU PE TOATE?TOCMAI VORBEAM DE INFILTRAŢI PENTRU A LINIŞTI SPIRITELE ÎN RÂNDUL REZERVIŞTILOR PÂNĂ LA ALEGERI.

  36. Pompiliu

    Pentru cei care au pensii nete în plată mai mari poate nu o fi bine..
    Pentru cei ce au mai mici eu zic ca este binișor..
    Pentru cei ieșiți la pensie după septembrie 2017 vor primi și ei la pensia plafonata sporul pt OMM de maxim 20%…

  37. Catalin

    Influencerul sau endorserul este persoana din online care a trecut la nivelul in care a devenit o imagine reprezentativa pentru industria in care isi desfasoara activitatea. El este cel care creeaza comunitati în jurul blogului, contului sau de Facebook, Instagram sau Snapchat, canalului de Youtube, comunitati active pe care are puterea de a le influenta si a le determina sa actioneze.

  38. Pompiliu

    Domnule Cătălin.. Dacă ai citi cu atenție amendamentele propuse și te-ai pricepe puțin la calcule ai ajunge la acelasi rezultat..
    Ia anexa 6 din legea 153 . Vezi ce coeficient ai în grilă înmulțește-l cu salariul minim pe economie de anul acesta 2230, adaugă gradații le câte 3% de 7 ori, aducă sporul pt apărare de 7.5% plus salariul de grad actual și rezultatul este pensia bruta minimă..din ăsta scazi 35%(cibs+cas) apoi scazi impozit 10%.. Rezultatul este pensia netă plafonata la care se adaugă procentul pentru sporul OMM.. Atât vei primi în mână net dacă ai pensia netă actuala mai mică.. Dacă o ai mai mare ramai cu aia..

  39. Catalin

    DOMNUL POMPILIU AI AUZIT DE OFITER DE COMANDĂ SAU DE PERSONAL AERONAVIGANT? CREZI CĂ TOŢI DE ACELAŞI GRAD ŞI FUNCŢIE TREBUIE SĂ AVEM ACEEAŞI PENSIE CÂND CONDIŢIILE DE MUNCĂ ŞI RESPONSABILITĂŢILE AU FOST DIFERITE?

  40. Pompiliu

    Citiți cu atenție proiectul de lege 199 și veți vedea ca acolo MAPN și Mai au propus un amendament pentru o pensie minimă în funcție de vechimea și gradul avut la data trecerii în rezervă…diferit de anexa,, gen
    Ciucă ‘..
    Abia în 2022 după stabilirea salariilor de funcție conform legii 153 se vor recalcula timp de 2 ani toate pensiile militare prin echivalarea salariilor de funcție în care va fi inclusa și gradația și sporul pentru apărare și sporul pentru cei din aparatul central.. În afara acestor salarii de funcție maxime din grila se va adaugă salariul de grad din 2022 plus sporurile avute în procent din noul salariu de funcție mărit. ( vedeți ce sporuri mai prevede legea 153 pentru ca unele s au abrogat și nu se vor mai lua în calcul).. Apoi din baza de calcul rezultata se vor scădea taxele și impozitul rezultând pensia netă plafonata la nivelul salariului net al activului dacă a avut aceleași sporuri.. La pensia netă plafonata rezultata se va adauga suma corespunzătoare semnul onorific (omm) de maxim 20 %.. Rezultatul pensie netă în plată… Dacă va fi mai mica decât cea în plată pe care o veți avea în anul 2022 conform indexarile cu inflația pana atunci atunci veți rămâne cu cea inițială..
    Doar dacă pensia netă rezultata va fi mai mare va fi pusa în plata…
    EU ASTA AM ÎNȚELES DIN ACEST PROIECT..
    VOM VEDEA CE FORMA VA AVEA LA FINAL..
    SAU DACĂ VA AJUNGE VREODATĂ SA FIE VOTAT ȘI APROBAT..

  41. Catalin

    POMPILIU TOTUL ESTE FĂCUT SĂ NU CREASCĂ CU NIMIC DEOARECE TIMPUL TRECE IAR CU AJUTORUL INDEXĂRILOR SE VA AJUNGE LA NIVELUL ANEXEI 2.ESTE VORBA DOAR DE O VEŞNICĂ BĂTAIE DE JOC ŞI AMĂGIRE PENTRU A NU MAI FACE VALURI PÂNĂ LA ALEGERI.DUPĂ ALEGERI VOM LĂTRA CA LUPUL FLĂMÂND ÎN PĂDURE.

  42. Pompiliu

    Într-adevăr la celculul făcut de mine pentru cei care au avut funcție de comanda și aveau la salariu sporul respectiv în funcție de cât a avut fiecare mai poate fi o creștere la subofițeri de maxim 10% și la ofițeri de maxim 25%..
    Pentru cei care nu au avut salariu de comanda calculul rămâne aproximativ cum l am făcut eu..

  43. Pompiliu

    Sa vedeți din 2022 încolo pentru ca conform legii 153,, oscarul” va ajunge pana la 50% din salariul de funcție maxim din grilă.. Acum este la nivelul salariilor din 2009 și a crescut doar cu vre-o 20% fata de atunci..
    VOM TRĂI ȘI VOM VEDEA CE SE VA APROBA.. CE SE VA SCHIMBA..
    Am făcut aceste simulări pentru cei care ar fi dorit sa afle cum au gândit cei din ministere acea pensie minimă pana la recalcularea din 2022..
    Poate va rămâne la stadiu de proiect… Poate va veni impozitarea diferențiată (asta numai dacă impozitarea se va face pentru toată lumea la fel adică și pentru angajați de la stat sau privat și pentru toți pensionarii indiferent ca sunt de la stat, speciali sau militari..
    Veți vedea decizia CCR din septembrie ca va spune acest lucru. Ori pentru toți la fel ori deloc..
    În afara de magistrați toți ceilalți pensionari speciali și militari sunt deja plafonat la salariul net încă din septembrie 2017…
    Ca să nu mai ajungă la pensiile astronomice pot modifica legea 303 a magistraților și sa le plafoneze și lor la net, însă doar pentru viitor asa cum au făcut cu legea 223 în 2017..

  44. bassil

    Mai Pompiliu draga,tu vinzi blana ursului din pădure.Ai văzut tu că au luat o hotărâre negru pe alb ?
    Calcule putem face fiecare dintre noi.Rad guleratii și cu fundul,ne-au dat tema de casă.In loc sa le îndreptăm coloana,cocoșată de atâtea mizerii la adresa noastră,noi pierdem timpul cu socoteli.

  45. Titi

    Un raspuns de nota 10 pentru Tudorel Toader, dat de olteanca LOV:
    „…De altfel, despre OUG pe Justitie aflam toti ministrii doar in sedinta de guvern si se pot lua inregistrarile din guvern ca sa se vada ca nu am avut vreo legatura cu subiectul. Pana mai ieri spunea ca il refuza pe Liviu Dragnea cand i-ar fi cerut vreo OUG. Sa inteleg ca ii era mai frica de mine decat de seful partidului? CE TARE ERAM SI NU STIAM…”, e replica Liei Olguța Vasilescu.

  46. neacsum

    @Gabitu,
    1. Stiam ca Facebook a revenit la ganduri maibune in ceea ce priveste cuiul, de cateva saptamani postez si acolo direct de aici.
    2. Pe mine nu ma intereseaza, ca pe altii, ratingul, dupa cum vezi nu am reclame pe pagina, nu scot nici un ban din aceasta pagina, doar bag bani.Ce fac altiicu paginile lornu e treaba mea. Fiecare se duce acolo unde primeste ce doreste.
    3.Nu ma deranjeaza ca il critici pe Ciuca, nici eu nu l-am menajat cand a fost cazul. Ceea ce supara la tine e limbajul si ai grija ca ai un cartonas galben.

  47. Pompiliu

    Ce sa mai zic… Subiectul era despre posibile modificări la legea 223 prin plx 199 din 2020…
    Poate unii dintre cititori ar fi vrut sa știe cum se calculează acele pensii minime…
    Din experienta conosc mulți pensionari care nu știu să-și calculeze nici măcar pensia pe care o primesc.. Dar sa mai interpreteze posibile medificari…
    SE pare ca unii de pe aici au rămas cramponati în cei 5% neacordat la recalcularea din 2016 – 2017…
    Eu ce sa mai spun ca nu primesc la pensia în plata(în manuta) 20% pentru Semnul Onorific….
    Bănuiesc că acest blog este făcut ca fiecare, care are o părere, sa o poate spune.. Necenzurat cum este prin alte părți..
    Fiecare înțelege ce dorește..

  48. Mateias

    @Pompiliu, -partea 1
    Nimeni nu încearcă cenzurarea opiniilor pe această pagină.Fiind însă pensionar mai tânăr eşti predispus să vezi mai degrabă partea plină a paharului. Asta nu e un lucru rău în viaţa de zi cu zi, însă este extrem de nociv dacă e vorba de otrăvurile strecurate de cei care „se ocupă” de bunăstarea pensionarilor militari. Ai sărit direct la aritmetica stabilirii cuantumului minim.Am spus-o pe scurt în articol, forma şi modul de reglementare sunt menite a face operaţiunea NEAPLICABILĂ, prin şmecherii bine ticluite. Anexa 2 Ciucă chiar dacă umblau la valori în jos avea calitatea că putea fi aplicată IMEDIAT după promulgare, asta fiind de fapt intenţia bună: să compenseze oarecum pînă la o adevărată actualizare. Uite cam cum văd eu problemele din amendamentul MApN:
    „Art. 1101 – (1) Începând cu 1 decembrie 2020, în situația în care pensia netă, la care se adaugă cuantumul net rezultat prin aplicarea prevederilor art. 60 alin. (31), cuvenită sau aflată în plată, este mai mică decât cuantumul net minim determinat conform prevederilor alin. (5) și (6), se acordă, din oficiu, acest din urmă cuantum, având regimul juridic al pensiei militare de stat.”
    Descifrare: Nimeni nu are în acest moment calculată o pensie netă la care să se adauge cuantumul NET provenit din sporul OMM. Pensionarii de dinainte de 15.09.2017 au un cuantum brut al pensiei de serviciu la care se adaugă cuantumuri brute pentru OMM , se obţine pensia militară brută la care apoi vin succesiv, după caz, indexările din 2016-2020(acest lucru e valabil parţial doar în decizie şi pentru pensionarii recalculaţi care au în plată cuantumul avantajos de dinainte de L223). Cei de după 15.09.2017, au în plată o pensie netă limitată la netul salariului, la care MApN a calculat un brut virtual şi în care a intrat puţin sau deloc sporul pentru OMM. Bineînţeles şi la aceştia apar sume nete/brute corespunzătoare indexărilor anuale ulterioare. În concluzie,pentru toţi pensionarii, MApN trebuie să calculeze din nou acestă pensie netă la care să se adauge cuantumul NET provenit din sporul OMM, pentru a putea avea primul element ce ţine de pensia omului, pentru al compara mai încolo cu invenţia lor.

  49. Mateias

    @Pompiliu, -partea 2
    “(2) Cuantumul brut minim reprezintă nivelul minim al pensiei militare cuvenite unui militar, polițist și polițist de penitenciare, raportat la nivelul funcției îndeplinite în perioada aleasă pentru stabilirea/recalcularea pensiei militare de stat, echivalat cu coeficienţii corespunzători din legislația în vigoare și determinat utilizând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, gradul/gradul profesional deținut și gradația avută în perioada aleasă pentru stabilirea/recalcularea pensiei militare de stat, solda/salariul de comandă, după caz, și un procent de 7,5% reprezentând majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie pentru realizarea prerogativelor constituţionale de apărare, ordine publică şi securitate naţională.”
    Alin.(3) şi (4), fac precizări privind vechimea ÎN SERVICIU care dacă e mai mare de 25 acordă cuantumul întreg, dacă e mai mică de 25 de ani stabileşte un cuantum proporţional.
    Descifrare: Deşi le cade greu, trebuiau să inventeze şi un cuantum brut minim, pentru că L153 operează cu prevederi care se referă la BRUT, nu la net. Din prevederile de calcul reiese evident că se va întocmi o matrice care pe orizontală va avea gradele militare iar pe verticală grupuri de coloane cu funcţii cu comandă , funcţii fără comandă, fiecare grup cu coloane separate pentru fiecare vechime anuală posibilă între 15-25 de ani (nu am uitat de gradaţii dar ele se cuplează în calcul la vechimile pe anii 15-17, 18-20 şi 21-25)

  50. Mateias

    @Pompiliu, -partea 3
    “(5) Cuantumul net minim se determină prin deducerea din cuantumul brut minim, stabilit conform alin. (2)–(4), a contribuției individuale la bugetul de stat, contribuției individuale la bugetul asigurărilor sociale de sănătate și impozitului pe venit, potrivit legislației în vigoare.”
    Descifrare: Ca să nu cumva să se obţină un net rezonabil, hai să scădem noi din brut peste 40% în loc de doar 10% impozit. Păi, aici nu mai ţine chestia cu pensia mai mare decât salariul, ca să impunem CASS şi CAS, că pensia asta minimă are doar cîteva elemente din solda lunară şi un spor , nicidecum sumedenia de alte drepturi-sporuri care se adaugă legal pentru a obţine solda lunară! Başca faptul că aceast cuantum net minim se va compara cu pensia netă la care se adaugă sporul OMM că aşa zice alin.1. Adică orice şmecherie pentru a face o eventuală aplicare cât mai puţin posibilă

  51. Mateias

    @Pompiliu, -partea 4
    (6) Procedura de calcul al cuantumului brut/net minim, prevăzut la alin. (2)-(5), și termenul de emitere a deciziei se stabilesc prin ordin comun ..
    De final: Dată aplicării e o utopie. Noi calcule complexe, noi decizii pentru toţi pensionarii, un ordin comun care n-are termen de emitere, toate reprezintă ingredientele unui articol care se poate aplica doar la 2+3 ani după intrarea în vigoare. Să mai spun că la anul , şi apoi anul următor, salariul minim brut se modifică şi iar trebuie calcule. Adică pe scurt CPS va fi într-un perpetum calcul fără a reuşi să pună în practică cuantumul minim. Uite aşa reuşeşte tripleta dăunătoare să te facă să crezi că vine cu daruri minunate, în realitate el fiind cu ambele mâini în buzunarele tale.
    Prietene, uite aici o simulare de calcul privind cuantumul minim concret ce se obţine :
    https://ro-ro.facebook.com/sprdiamantul.oficial/videos/2134842763492102/

  52. Pompiliu

    👍.. Eu am scris ca aici pe acest blog nu este nimeni cenzurat atâta timp cât nu depășește limita bunului simț..
    Oricum sa așteptăm cum va arata proiectul final, ce amendamente rămân și cel mai important dacă va trece prin vot de CD..

  53. Titi

    @Mateias, ati descifrat corect itele incalcite ale propunerilor MApN !
    Eu înțeleg ca cheltuielile suplimentare pentru aceste pensii sunt ZERO, dar de ce se leaga la cap daca nu-i doare ?
    Poate doar sa mai angajeze personal pentru o recalculare facuta degeaba !
    PS. Cum credeti ca se va calcula cuantumul NET pentru OMM ?

  54. Mateias

    @Titi,
    Cuantumul minim devine doar un slogan de amăgit pensionarii. Ar fi vrut să renunţe la el, dar se supăra cineva şi mai bine l-au păstrat dar l-au învirtit pînă nu mai are nici o valoare. Bună întrebarea cu calculul cuantumului net pentru OMM. Se rezolvă ca de obicei de către CPS a MApN: cum vor muşchii lor, prin siluirea şi interpretarea abuzivă a prevederilor legale că oricum dacă nu-i convine cuiva justiţia nu se omoară cu descâlcitul pensiilor militare.

  55. Ifrim

    Nu cred ca mai merge cu harababura asta!Să transforme pensiile militare de stat în rente viagere pentru grad (și,sau) funcție calculată în € plătită în moneda națională și cu aia mori.Ce ne zăpăcesc atât de creier cu calcule și interpretări mârșave,banditești,cămătărești,precum IFNurile?

  56. bazil

    @Mateias. Ati facut o analiza completa .Singura speranta a celor peste 140.000 rezervisti umiliti este acum partea politica, parte care s-a convins de marsaviile guleratilor! Si mai e ceva in sprijinul celor multi:dupa 30 .09. CCR nu prea mai are motive de punere de talpi .Ca vor sau nu impozitarea progresiva va fi introdusa pentru o perioada de 3-5 ani! Cotele posibile si f probabile: de la 2001 pana la 7000 lei-ca acum, 10% . De la 7001 la 10.000 lei-impozit 10%+25%= 35%total. De la 10.001 la 15.000= impozit total =50% . De la 15.001 in sus, impozit total= 65-68%! Ca in multe din tarile NATO si UE! Abia dupa impozitarea corecta a pensiilor nesimtite, guleratii si nababii pensiilor militare vor catadicsi sa accepte aplicarea pe REPEDE INAINTE a reluarii actualizarii, acordarii pensiie suplimentare si OMM in afara limitarilor actuale si acordarii dreptului de a opta pentru stagiul de cotizare adaugat, la cererea fiecaruia! Printre altele! Toate cele enumerate sunt considerate acum maruntisuri de smecherii si nababii pensiilor militare!

  57. bazil

    Abia dupa aplicarea IMPOZITARII PROGRESIVE si acordarea maruntisurilor pentru cei peste 140.000 pensionari militari umiliti se va putea spune ca a inceput DE DREPT SI DE FAPT ! DREPTATEA PANA LA CAPAT! DREPTATE CARE TREBUIE CONTINUATA ! Asa trebuie sa fie intr-un STAT DE DREPT , care apartine si UE si NATO, nu haosul , abramburelile si nedreptatile de acum!

  58. geofreeland

    @Bazil În sfârșit te-ai convins că politicul e principalul vinovat de brambureală. Eu am spus asta dintotdeauna. Un huhurez nu era de acord cu asta, dimpotrivă mă făcea părtaș cu gulerații albi. Ei execută ordine, inclusiv civilul Ciucă. Iar politicul nostru, care nu mai e al nostru, și el primește ordine. Problema e în jurul banilor și voturilor. Cu voturile e clară, cine numără. Cu banii e adevărata problemă. Ideea dumitale cu „luăm de la îmbuibați și dăm la săraci” cu supraimpozitarea nu e dreptate, e o haiducie sterilă. Pare moral dar e o fentă la care lumea pune botul. Nu asta e problema ci atitudinea față de militari, înjosindu-i, cerșindu-și drepturile.

  59. geofreeland

    Cred că înaintea priorității cu pensiile este „noul val” Covid și reducerea asistenței medicale non-Covid. Guvernul se pregătește intens. Ce știe guvernul și noi nu? Deci, multă prudență! Sănătatea și familia sunt tot ce mai avem. Legea carantinării e o glumă? Experiment mondial. Din toamnă vine furtuna medicală. În toată lumea. Protejați-vă, exact ca în campanie. Fratele tatei, cu război din Caucaz și până în Tatra îmi spunea legea soldatului „Nu să mori ca un prost ci să supraviețuiești cât mai mult, numai așa ești util pe front”. Așa și noi, să mai putem discuta despre pensii.

  60. geofreeland

    @ Lăudabil, cum am spus, efortul domnului Mateiaș în a analiza pertinent. Și opiniile celorlalți din diferite interpretări. Și a celor cu socotelile. Și? Și ce? Păi, poate se inspiră cineva, din idei, din simulări, din variante. Cine să se inspire? Da, se inspiră în procente de atitudine, de stare de spirit, de adrenalina indusă pensionarilor. Ăi de monitorizează toate acestea propun un nivel de satisfacție al nemulțumirilor, la rândul lor simulând, de fapt controlând studiul de caz al pensiilor militare, impactul, efectul, optimul de abordat. Sunt unii care se ocupă cu asta. Până în alegeri, vor da boabe la gâște, să aibă încă o pietricică în gușă, apoi vine furtuna cursului valutar, prețurile și valul doi Covid care vor rade tot. „V-am dat, nu?” Și o voce palidă zice „Ne-ați dat ce ne-ați luat”. Și ce? Mai vedem…

  61. bazil

    @Geo. De acord cu dvs. cu cateva precizari totusi: 1. Supraimpozitarea nu inseamna haiducie, ea se practica in multe tari UE si Nato si nimeni de acolo nu sopune ca e haiducie. Asa cum am mai spus, doar dupa asa zisa haiducie guleratii si nababii pensiilor militare vor fi obligati sa accepte unele * maruntisuri* (binevenite pentru cei peste 140.000 rezervisti) pentru a mai recupera ceva din pierderi. Altfel, vor pune bete in roate permanent! 2. Furtuna ce va sa vina la toamna(care a cam inceput de acum) nu poate fi oprita nici inlaturata pe deplin, ea poate fi controlata si atenuata destul de mult prin cateva masuri de bun simt gen: spalatul temeinic pe maini si fata cu sapunul cheia(mai glumesc si eu cu cheia dar cam asta e cheia succesului), purtatul al mastii in spatii inchise(corect nu smechereste in deradere ca la tembeliziuni) si distantarea sociala !

  62. bazil

    Respectarea acestor masuri pentru siguranta populatiei cred ca trebuie sa fie o prioritate nationala. De aceea sunt necesare masuri dure contra celor ce nu inteleg sa respecte regulile pe motiv ca ei *e* mai smecheri ! Nimeni nu are dreptul sa atenteze la sanatatea populatiei !

  63. Gabitu

    Bazil la ce folosește masca dacă acest virus e mai mic decât orificiile de filtrare ale măștii? De măștile de zugrav care se vând acum la suprapret în colonia mafiei nu zic nimic pentru ca sunt folositoare guvernanților la zugrăvit tablouri despre starea bună a economiei!

  64. Gabitu

    Și încă ceva dacă guvidul se transmite prin aer De ce nu se protejează ochii ?

  65. Gabitu

    Așa (că cu) o mască de zugrav făcută la turci pe 10 bani din hârtie igienică și cu chii lăsați in jos din cauza roșinii ca ai sinapsele goale ești protejat de mușcătura guvidului „@iluminat’

  66. Gabitu

    Să le mulțum totuși turcilor că nu pun pentru romanistani hârtie igenică folosita deja!

  67. Pensionar cu vechi state

    Inteleg ca se introduc si la pensiile militare aceleasi contributii ca si la veniturile activilor?

  68. Mateias

    @huhurez,
    În general nu mă supăr dacă pentru binele altor oameni scrierile mele sunt sursă de inspiraţie. Totuşi, în afara asocierii rezultatului calculului noului cuantum minim care dă 0 în filmuleţul al cărui link l-am postat la răspunsurile către Pompiliu, ar fi fost bine dacă aveai în atenţie şi ceea ce am scris.Revedeţi alin.1.

  69. Nicolae

    Dacã vã intereseazã,citiţi,dar sã nu ìnjurati,nu eu sunt de vinã,doar am constatat.

    Aşa zişii”Guleraţi”,sunt de-a dreptul…nu am cuvinte cum sã-i numemesc,sincer nu gãsesc cuvînt potrivit!

    Conform amendamentelor depuse de aceştia la acest proiect de modificare a L.223/2015,noi,
    actualii pensionari beneficiari ai legii amintite,nu vom câştiga nimic,ba din contrã,vom pierde aproape şi toate indexãrile din 2016-2020.Repet,dacã politicul,şi aici mã refer la parlamentari,va fi de acord şi va pune botul la aceste propuneri.

    Ce au stat la baza acestor amendamente:
    1.Sunt multe acţiuni în instantã pe motivul cã,solda/salariul de funcţie nu este calculat,fãrã sporuri,raportat la sal.minim incepând cu 2017.Cunoastem,nu mai este cazul sã dezvolt.
    *Ce au zis:Venim cu amendament şi rezolvãm aceastã problemã,pt.a nu mai fi motiv sã fim chemati prin instanţe.Se va calcula la SMinE.
    2.Sunt multe acţiuni in instanţe in ce priveşte OMM la cei ieşiti dupã 15.09.2017,Stiţi nu mai dezvolt.
    *Bun,Venim cu amendament şi rezolvãm aceastã problemã.
    3.Dupã cum bine stim,OUG 57 zace prin vreun sertar încàaaa de prin 2015 de când a fost emisã,îşi produce efetele încã de când a fost publicatã in MO, dar şi la ora actualã.A fost prezentatã la Senat,amendatã de o comisie,dar de atunci nu se mai stie nimic de ea.Aceasta OUG trebuia pânã acum sa devinã lege.Nu s-a întîmplat acest lucru.
    *Dupã cum observãm,în acest proiect,la art.28 regãsim exact acele elemente salariale de la lit.a)-p),care au fost excluse din brutul celor 6 salarii alese pt.Baza de calcul.
    4.Stim bine cum au fost îngheţate pensiile cu OUG 59,autori…. ,stiţi nu mai dezvolt.
    *Acum,au rezolvat şi cu aceastã inghetare.Au dezgheţat,dar în schimb,prin amendamentul propus,se va proceda la plafonarea net/net,adicã:
    din calculul care va ieşi,se va scade 45% + 10% imp.ce trece peste 2000 şi va da noul net,adicã ce iei ìn mînã.
    Şi….prin aceste şmecherii au rezolvat toate problemele care le dãdeau lor bãtãi de cap,toate nedreptãtile fãcute tot de ei.
    Şi uite aşa va rezulta o nouã pensie diminuatã,noroc cã vom rãmâne cu cuantumul actual în platã.
    Pãi, ce, erau proşti sã admita Anexa 2? Ferice de cei ieşiţi dupã 2015! Ei sunt cei mai fericiţi,cinste lor!

    Sper cã politicul sã se fi prins ce sunt de fapt acele amendamente şi acele respingeri de amendamente ale celor din MapN şi Mai şi sã le de peste bot.Daaar,m-aş mira.Sper sã mã înşel de aceastã datã.

  70. Pompiliu

    O întrebare pe lingă subiect.. Dar importantă…
    CÂT a ținut alarma de lupta parțială din 17.12.1989,, Radu cel Frumos… Am cautat pe net dar nu prea am găsit…
    O fi ținut mai mult de 120 zile??
    Pentru ca.. Dacă a ținut peste 120 zile… Fiind o alarma de lupta fără mobilizarea rezerviștilor atunci toți cei care au participat ca militari sau cadre militare, cred ca se încadrează la noua lege privind veteranii din teatre de operații..
    Poate greșesc.
    Eu după cât îmi amintesc, parca prin martie s a revenit la normal prin unitatea unde eram militar în termen..
    Cred ca mulți de pe aici la acea vreme erau cadre militare..

  71. Pompiliu

    Acordarea de distincții militare și civile
    Art. 3. – Personalului participant la acțiuni militare, misiuni și
    operații i se pot acorda, în condiţiile legii, decoraţii și distincţii militare şi
    civile.
    Art. 4. – (1) Personalul participant care a participat, cel puțin
    120 de zile, neîntrerupt sau cumulativ, la acțiuni militare, misiuni și
    operații desfășurate în teatre de operații/zone de misiuni are calitatea de
    „Veteran din teatrele de operații”.
    (2) Răniților, militarilor invalizi, civililor invalizi, personalului
    participant care a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice li se atribuie
    calitatea de „Veteran din teatrele de operații”, indiferent de durata
    participării la acțiuni militare, misiuni și operații desfășurate în teatre de
    operații/zone de misiuni.
    (3) Calitatea prevăzută la alin. (1) şi (2) se conferă potrivit
    ordinului conducătorului instituţiei din cadrul sistemului național de
    apărare, ordine publică şi securitate naţională.
    (4) Calitatea de „Veteran din teatrele de operații” se poate
    acorda prin hotărâre a Guvernului, la propunerea conducătorului
    instituţiei din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică şi
    securitate naţională, și personalului care, pe timpul participării la acțiuni

  72. Pompiliu

    În decembrie 1989 teatrele de operații au fost în cam toate marile orașe.. În special Timișoara 14-17 și mai apoi București după 21 seara…
    Nu o sa pun aici toată legea dar calitatea de veteran din teatre de operații o poți dobândi și din conflicte armate de pe teritoriul național… Ori în Decembrie 1989 și pana când s-a terminat prin 90..cam asta am făcut toți…. Alarma de lupta, incidente armate.. Consemn…restricții.. Muniție de război consumată .. Etc.. Etc morți și răniți din rândul militarilor și civililor..
    Dacă nu ma înșel abia prin aprilie 1990 se mai linistisera ostilitățile..

  73. Pompiliu

    E G E
    pentru recunoașterea meritelor personalului participant la
    acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara
    teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia,
    familiei acestuia și urmașilor celui decedat
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    CAPITOLUL I
    Dispoziții generale
    Art. 1. – (1) Prezenta lege reglementează modalităţile de
    recunoaştere a meritelor personalului participant la acțiuni militare,
    misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român prin
    acordarea unor drepturi și distincţii, precum și crearea posibilităţii
    menţinerii, încadrării sau reîncadrării în structurile din cadrul sistemului
    național de apărare, ordine publică şi securitate naţională din care fac sau
    au făcut parte, a răniţilor, invalizilor, a celor care au dobândit alte
    afecţiuni fizice și/sau psihice pe timpul ori din cauza participării la acțiuni
    militare, misiuni și operații, precum şi prin acordarea unor drepturi
    acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui deceda

  74. Pompiliu

    Art. 1 precizează misiunile pentru care militarii pot dobândi aceasta calitate de veteran pot fi și pe teritoriul României… 🤣

  75. Pompiliu

    Dacă tot nu am primit toți indnizatii de apărători ai revoluției din decembrie 89…cum s au orientat unii dintre militari sau civili… Poate ne încadram și noi la aceasta lege…
    Oricum termenul de 120 zile este o aberație…
    Dacă dupa o luna de misiune în teatrele de operații mașina blindata în care te deplasezi este aruncată în aer de o bombă artizanala..
    Și te întorci acasă în căruț cu rotile… Mai primești aceasta indemnizație în plus la pensia militară de invalid?..
    Aceasta lege va aduce un nou val de acțiuni în justiție..
    Părerea mea..

  76. Pompiliu

    Nu contează cât timp participi la o misiune de luptă reală în teatre de operații din tara sau din afară atâta timp cât ai putea fi mort sau rănit din prima zi…
    Dar pentru unii care au fost, sa zicem în Afganistan și după 115-119 zile de misiune s au întors în tara din motive personale sau de serviciu.. Vor pierde indemnizația pentru ca nu au cele 120 zile fix?
    ASTA CA SĂ MAI SCHIMBAM TEMA..

  77. Pompiliu

    Scuze.. Pentru cei care,, sar în aer cu tab-ul sau Humwi-ul.. Nu se pune treaba cu 120 zile….
    Concluzia…
    Trebuie să te rogi la Doamne.. Doamne sa treci peste cele 120 zile fără sa fii rănit sau mort ca să te bucuri… La pensie de acest drept suplimentar…
    Cred ca mai bună era o asigurare de viata și sănătate care sa prevadă compensații mari și imediate pentru cei răniți sau decedați.. Plătită de instituția din care face parte…etc..

  78. Gabitu

    Pompiliu, și cei care au tras la lovilutie în populație merită
    indemnizația de veteran?

  79. Ifrim

    Atunci dacă din pensie plătesc CAS,CASS,impozit precum activul astfel pensia militară de stat devine soldă de rezervist și pentru disponibilizații cu vechime incompletă merge vechimea până la 63 de ani când trec în retragere.Așa îmi completez și eu vechimea iar CPS anual mi-o recalculează că mai câștig câte 1an.Doar mai trebuie un amendament la art.3 lit.e cu :”sa aflat în rezervă și a plătit contribuții precum activii”

  80. Gabitu

    Cum se face o mămăligă bună? O fierbi în botniță l la foc nemțesc! Nu pui sare că prinde culoarea kaki și trebuie să o răcești cu pipi!

  81. Gabitu

    Singurul general kaki care nu e făcut din cacat.. Din păcate e singurul care merită respect!https://www.facebook.com/100000543215790/posts/2493497030678380/?app=fbl

  82. pensionar cu vechi state

    Gabitu tu vorbesti precum soldatul din decembrie 1989.Nici un om nu este perfect.Orice om are plusuri si minusuri intr-o masura mai mare sau mai mica.Nea Fane a fost loial cuplului Ceausescu.La cat era apreciat de cadrele militare ar fi putut lua puterea.Cu armata la putere incepand cu 1990 Romania ar fi aratat altfel.Ca fapt divers.Daca inca traia ar fi avut soarta lui Stanculescu.Nu zic ca era si corect.

  83. Puscasiuc Constantin

    DOMNILOR, CE ZICETI DE FORMULARILE SUBLINIATE DIN LEGEA CU VETERANII:

    Art. 4. – (1) Personalul participant care a participat, cel puțin
    120 de zile, neîntrerupt sau cumulativ, la acțiuni militare, misiuni și
    operații desfășurate în teatre de operații/zone de misiuni ARE!!!!!!!!!!!!! calitatea de „Veteran din teatrele de operații”.
    …………… (3) Calitatea prevăzută la alin. (1) şi (2) SE CONFERA!!!!!!!!!! potrivit ordinului conducătorului instituţiei din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
    CEL IN CAUZA, CONFORM ACESTEI LEGI, ODATA ARE, APOI I SE CONFERA. NU SE PREA POATE ASA CEVA; ORI ARE ORI I SE CONFERA.
    IAR PRIVITOR LA PROBLEMA IN DISCUTIE, ce cauta oare activii la discutiile despre repararea legii pensiilor militare. Ori este Parlament si decide, ori este talcioc si atunci fiecare isi face si face legile asa cum doreste.
    Iar celor activi care isi promoveaza interesul in dauna multora dintre noi, sa nu uite ca si ei vor fi pensionari. S-ar putea sa aiba si ei parte de acelasi tratament. Cei mici acum, se uita si vad ce se intampla. Si vor face la fel.
    Am onoarea

  84. Pompiliu

    Sa revenim puțin la propunerea MAPN din plx 199 cu privire la pensia minimă.
    Conform art. 110.1 pensia bruta/ netă minima nu va conține sporul pt OMM pentru ca spun ei pensionarii care au ieșit la pensie înainte de 15.09.2017 deja au în pensia netă în plată și partea din omm. Doar la cei care au ieșit la pensie după septembrie 2017 se va acorda în plus la pensia plafonata sporul de 10,15sau 20 % .
    Sa refacem puțin calculele pe pensia minimă. Într-adevăr în proiect pensia minima bruta /netă nu conține și sporul pentru OMM… Ciudat dar asa este textul propus. Poate au greșit și modifica la comisia de munca.
    Colonel cu funcție de comanda :
    Coeficient maxim în legea 153 2.74 x 2230 (salariul minim pe economie 2020) = 6110 + gradații 3%+3%+3%+3%+3%+3%+3% = 7515 + 7.5% spor apărare și OP = 8079 + salariu de comanda( 20% x salariu de funcție 6110) 1222 = 9301 + salariu de grad ( rămas la nivelul 2018) 445 = 9746 brut. Acum scădem taxele
    9746 – 35% (CAS+CIBS) – 10%(impozit) = 5701 lei net.
    Dacă pensia în plata pentru cei care au ieșit la pensie înainte de 15.09.2017 este mai mică o vor primi pe cea de mai sus. La cei care au ieșit la pensie după septembrie 2017 la pensia netă plafonata în plată adaugă sporul pt OMM de (10, 15 sau 20 %) și apoi fac comparația cu această pensie minimă.
    Pensia de mai sus este pentru o vechime militară de 25 ani nu vechime cumulată. De exemplu dacă vechimea militara a fost sa zicem 20 ani dar celelalte elemente au fost la fel(grad, comanda, vechime în munca) Baza de calcul ca fi 9746 x 20(vechime militară efectiva) / 25 (vechime militară necesara din proiect) = 7796 și după scăderea taxelor și impozit 7797 – 35%-10% = 4561 lei net. Vedeți cât de mult înseamnă diferența de vechime militară de 5 ani în minus.
    Cel cu 25 ani ia 5701 iar cel cu 20 ia 4561…

  85. Pompiliu

    Și la subofițeri..
    Sa facem și pentru un plutonier adj. sef Sf lg 153 coeficient 1.67 x 2230 = 3724 + gradația 7 (aproximativ 23% pentru ca se aduna câte 3% de 7 ori) = 4580.64 + 7.5% spor apărare = 4924 + salariu de grad 395 = 5319 + salariu de comanda (10% din SF) 372 = 5691 brut.
    5691 – taxe 35% – impozit 10% = 3329 pensie netă minima.
    Fara salariul de comanda ar fi 5319 – 35%-10% = 3112 lei net.
    Pensii nete conform aceste legi cu care se compara pensiile în plată. Rămâne cea mai avantajoasă.
    La fel ca la colonel pensiile de mai sus sunt calculate pentru 25 ani vechime militară.

  86. Nicolae

    https://youtu.be/qHyz_7bE9dw

    La mulți ani aviatori! La mulți ani Ilie!

  87. Pompiliu

    „Art. 1101
    – (1) Începând cu 1
    decembrie 2020, în situația în care
    pensia netă, la care se adaugă
    cuantumul net rezultat prin aplicarea
    prevederilor art. 60 alin. (31
    ), cuvenită
    sau aflată în plată, este mai mică decât
    cuantumul net minim determinat
    conform prevederilor alin. (5) și (6), se
    acordă, din oficiu, acest din urmă
    cuantum, având regimul juridic al
    pensiei militare de stat.
    (2) Cuantumul brut minim reprezintă
    nivelul minim al pensiei militare cuvenite unui militar, polițist și polițist
    de penitenciare, raportat la nivelul
    funcției îndeplinite în perioada aleasă
    pentru stabilirea/recalcularea pensiei
    militare de stat, echivalat cu
    coeficienţii corespunzători din
    legislația în vigoare și determinat
    utilizând salariul de bază minim brut
    pe țară garantat în plată, gradul/gradul
    profesional deținut și gradația avută în
    perioada aleasă pentru
    stabilirea/recalcularea pensiei militare
    de stat, solda/salariul de comandă,
    după caz, și un procent de 7,5%
    reprezentând majorarea soldei de
    funcţie/salariului de funcţie pentru
    realizarea prerogativelor
    constituţionale de apărare, ordine
    publică şi securitate naţională.
    (3) Cuantumul brut minim determinat
    potrivit alin. (2) corespunde realizării
    de către beneficiar a unei vechimi în
    serviciu definită potrivit art. 3 lit. e), de
    cel puțin 25 de ani.
    (4) Pentru militarii, polițiștii și polițiștii
    de penitenciare care au realizat o
    vechime în serviciu mai mică de 25 de
    ani, cuantumul brut minim se
    determină proporțional cu numărul
    anilor de vechime în serviciu, cu
    aplicarea corespunzătoare a art 25 alin 3.

  88. Pompiliu

    Și acum ce înseamnă vecine în serviciu..
    Art 3 lit e din legea 223.
    ) vechimea în serviciu – perioada în care o persoană din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională s-a aflat în una dintre următoarele situații:
    1. a avut calitatea de cadru militar/polițist/funcționar public cu statut special, în activitate;
    2. a avut calitatea de militar angajat pe bază de contract/jandarm angajat cu contract/polițist de frontieră angajat cu contract/soldat și gradat voluntar/soldat și gradat profesionist;
    3. a îndeplinit serviciul militar ca militar în termen, militar cu termen redus, elev sau student al unei instituții militare de învățământ din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională pentru formarea cadrelor militare/polițiștilor/ funcționarilor publici cu statut special, cu excepția învățământului liceal;
    4. a fost concentrată sau mobilizată ca rezervist;
    5. a fost în captivitate;
    6. a îndeplinit activități pastoral-misionare, duhovnicești și religioase, în calitate de preot ori ca preot militar în instituțiile din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională, prin încheierea unui contract individual de muncă;

  89. Pompiliu

    La mulți ani pentru toți cei di aviație!! 🎂🍾

  90. Pompiliu

    Și pentru toți cei ce poarta numele de Ilie!!

  91. Mateias

    @Pompiliu,
    De ce treci aşa uşor peste prevederi? Chiar şi o virgulă poziţionată strategic poate schimba fundamental sensul unei prevederi legale. Te grăbeşti să calculezi cuantumul minim şi sari peste faptul că NU SE COMPARĂ cu pensia netă/brută în plată. Aspectul că pensia netă la care se adaugă netul sporului OMM este ceea se compară cu cuantumul minim, conţine cel puţin un aspect”ciudat”: nu se face trimitere la cele brute/nete anterior 15.09.2017. Or, asta presupune că se vor recalcula din nou toate pensiile pentru a se încadra în prevederi. Cât de bine o fi, naiba ştie. Eu unul suspectez că e foarte probabil să asistăm la o MARE LEAPŞĂ cu acest mod de aplicare a cuantumului minim.

  92. geofreeland

    Nu că nu mă duce capul dar eu înțeleg decât că, după recalculare, fie că îmi crește, fie că rămâne cea în plată. Nu?

  93. Pompiliu

    Corect dacă pensia dvs netă este mai mica decât cea minima calculata conform art 110.1 alin 2-5 atunci o primiți pe aceasta. Dacă pensia dvs netă este mai mare rămâneți cu ea nu va scădea.

  94. geofreeland

    @Pompiliu Mulțumesc. Întrebarea e o alta. Dacă în toată cariera 37 ani și apoi ca civil 6 ani am acumulat 6 puncte plus OMMS, comparativ cu ce am în plată, rezultă un deficit de peste 30%. Oare o fi bine?

  95. Pompiliu

    Iata de ce spun ca alin 1 al art 110.1 când se face referire la acordarea în plus a sumei nete corespunzătoare sporului pentru OMM la pensia în plata se refera doar la cei care s au pensionat după 15.09.2017.
    La articolul 60, după alineatul (3)
    se introduce un nou alineat (31
    ), cu
    următorul cuprins:
    ”(31
    ) La cuantumul pensiei militare de
    stat stabilit și indexat potrivit alin. (1)-
    (3) se adaugă dreptul prevăzut de
    legislaţia în vigoare pentru pensionarii
    militari decoraţi cu ordinul „Meritul
    Militar”/semnul onorific similar.”
    MApN + MAI
    Iar explicația introducerii acestui articol este
    Introducerea alineatului
    este în măsură de a
    clarifica modalitatea de
    calcul a dreptului prevăzut
    de Legea nr. 80/1995
    privind statutul cadrelor
    militare, cu modificările și
    completările ulterioare,
    pentru ordinul „Meritul
    Militar”, respectiv pentru
    semnul onorific „În
    Serviciul Patriei”, fapt ce
    conduce la eliminarea
    unor situații
    discriminatorii apărute în
    două categorii de
    beneficiari, și anume cei
    care au plată sporul
    anterior menționat și cei
    care nu pot beneficia de
    cuantumul acestuia ținând
    cont de actuala forma a art. 60 alin 1.

    Analizând ambele articole și motivarea MAPN și Mai, rezulta ca cei pensionați înainte de 15.09.2017 au sporul pt OMM deja în plată iar cei de după 15.09.2017 nu.. De aceea li se va acorda di acestora.
    Dacă li s ar acorda di celor pensionați înainte de 15.09.2017 la pensia netă ar însemna să primească 2 doua ori sporul pt OMM.
    După recalcularea din 2022 când toate pensiile militare vor fi recalculate la nivelul salariilor brute și sporurilor valabile în 2022 prin echivalare , după legea modificata, atunci toți vom avea o pensie Bruta cu tot cu OMM, una netă rezultata după impozitare care nu se va plăti și pensia în plată care va fi egala cu suma rezultata din scăderea procentelor de 35% și 10 % din baza de calcul la care se va adauga procentul pentru OMM rezultând pensia netă în plată care nu se va mai impozita încă odată..

  96. Pompiliu

    @Geo dacă legea asta o sa treacă așa. Pensia etalon minima nu cuprinde toate elementele. De aia și este minima.
    Abia începând cu ianuarie 2022 va începe recalcularea și atunci vi se va lua în considerare toate vechimea iar baza de calcul după care vi se va recalcula pensia va cuprinde Salariul de funcție la nivelul 2022, gradații (la dvs 7),sporul pt apărare 7.5%, salariul de comanda (în procent 10%-25% din SF 2022 dacă a-ți avut) salariul de grad la nivelul 2022, sporul pentru condiții grele de munca ( max 15% din SF 2022) sporul pt solicitare neuropsixica (max 15% din SF 2022, dacă a-ți avut), sporul pt munca efectuata noaptea și SDSL (sâmbăta, duminica și sărbători legale) în funcție de numărul de ore lucrate raportat la SF 2022. Cam aste ar fi sporurile generale. Din totalul ăsta brut vor fi calculate reținerile ca și cum a-ți fi fos în activitate de 35% (Cas și Cibs) 10% impozit pe venit iar la rezultat se va adauga sporul pt OMM se 20 % uar asta va fi pensia în plata care nu se va mai impozita.. (dacă nu apare alta lege de impozitare suplimentară până atunci)
    Pensia bruta/netă va fi calculata ca și înainte de OUG 59 dar mai puțin ne interesează.
    Adică va fi 85% din baza de calcul + 20% sporul pt OMM. Rezultatul va fi pensia bruta. Din ea se va retine impozitul pe ce depășește 2000 lei brut. După ce scădem impozitul din pensia bruta rezulta pensia netă care nu se va plăti va fi doar în decizie, pensie care ar fi fost mai mare decât venitul net al unui activ (salariu +norma de hrana + norma de echipament).

  97. Pompiliu

    Aici găsiți salariile de fula nivelul 2022, precum și sporurile care se vor mai regăsi la salariu dintre cele pe care le-am avut pana în 2009 dar au fost introduse ca și sume compensatorii în salariul funcției de baza pentru ca în 2010 au fost abrogate.

  98. Pompiliu

    Nu merge sa pun link-ul..
    Căutați pe net.. Anexa 6 din legea 153 din 2017…

  99. geofreeland

    @Pompiliu Am găsit, mulțumesc. Sigura incertitudine e dacă mai apucăm 2022.

  100. Mateias

    @Pompiliu,
    Bine faci că încerci să convingi pensionarii mai vechi că invenţia MApN cu cuantumul minim e de BINE! În general, dacă te uiţi în dreapta semnului egal, pare a fi de bine. Reglementările din legi trebuie să fie precise şi clare, fără a mai necesita alte acţiuni juridice, normele la legi nu sunt decât forme de transpunere în practică a reglementările de nivel primar, neputând adăuga sau modifica nimic. A crede că de fapt MapN a formulat în alin.1 “pensia netă, la care se adaugă cuantumul net rezultat prin aplicarea prevederilor art. 60 alin. (31), cuvenită sau aflată în plată”, cu referire doar la pensionarii de după 15.09.2017(pentru că doar lor li se potriveşte faptic) reprezintă o mare naivitate. Chestiunea e mai complexă, CPS (şi bineînţeles cei care ştiu că vor ajunge şi ei curând la pensie) susţin acordarea în acest mod şi PENTRU A ACOPERI EROAREA APLICĂRII GREŞITE prin introducerea în plafonarea la net a unui drept acordat conform altei legi decât cea a pensiilor militare. Pentru cei de dinainte de 15.09.2017 aplicarea noului art.60 alin.3 NU înseamnă acordarea de două ori a sporului pentru OMM.. Tempus regit actum coroborat cu neretroactivitatea legii şi cu dispariţia actualizării care modifica drepturile de pensie calculate, a făcut ca până acum să se menţină la cei de dinainte de 15.09.2017 cuantumurile brute fără posibilitatea limitării la net. Or, în toate amendamentele la Plx199, MapN susţine menţinerea acestei limitări (nefiind de acord cu modificarea formei actuale a art.60). Asta va conduce ca următoarele recalculări, actualizări chiar şi cuantumul minim(care se va face prin decizie), deci acţiuni care vor umbla la baza de calcul şi la cele care ţin de baza de calcul, vor conduce la EGALIZAREA modului de calcul al pensiilor militare în ceea ce priveşte limitarea la netul salariului pentru toţi beneficiarii. Şi asta nu prea e de bine pentru cei care nu au fost actualizaţi în cuantum sensibil egal cu cel care a ieşit în 2016, darămite cu cel care iese în 2020 sau 2022. ACTUALIZAREA la zi, nu prin reconstrucţii inventate, reală şi corect aplicată este singurul pas care repară ceva la pensiile militare.

  101. Titi

    @Mateias, propunerea facuta de Huhu Rezea, mi se pare corecta; am trimis-o la cativa deputati, dar pana acum fara folos :
    „Articol unic.
    Începând cu data de 01 01 2021, articolul 60 din Legea 223/2015 cu modificările ulterioare se modifică astfel:
    Art. 60
    (1)Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează soldele de grad/soldele gradului profesional și soldele de fiuncție ale militarilor/salariile de funcție ale polițiștilor și ale funcționarilor publici cu statut special în activitate, în procentele stabilite de articolele 29, 30 și 108, în funcție de vechimea valorificată în ultima decizie de pensie.
    Actualizarea din anul 2021 va include si cresterile soldelor/salariilor de funcție și de grad din anii 2018-2020 prevăzute în articolul 38 și Anexa VI ale Legii nr. 153/2017 .
    (2)In anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59 cât și cele ale alin.(1) din prezentul articol se aplică dispozițiile cele mai favorabile beneficiarilor, comparând valorile numerice ale indexării și actualizării dintr-un an.”

    Articolul elimină implicit dispozițiile OUG 59/2017 și OUG nr. 114/2018.

  102. bazil

    @Mateias. De acord cu dvs. Actualizarea la zi, reala si corect aplicata nu smechereste este unica formula de a repara cat de cat nedreptatile, restul …..apa de ploaie.Stiti cumva, daca se accepta PLX 199 (asa se spune cam peste tot)intra in vigoare indicii de corectie de la 01.12.2020?

  103. geofreeland

    Noi ca noi.”Da’ asociațiile? Asociațiile, ele ce zice?” vorba Guicăi Moromete, soră-sa.

  104. Pompiliu

    Domnule Mateiaș.. Eu nu încerc sa conving oe nimeni dacă e bine sau nu cu pensia minima…
    Doar am interpretat ce modificări suntvprupose de MAPN și Mai care probabil vor fi singurele acceptate dacă această lege va trece de camera deputaților.
    Am încercat și câteva calcule de pensii minime pentru ca cei ce citesc sa vadă dacă ar avea vreun avantaj..
    VOM vedea dacă va fi aprobată do în ce formă…
    Actualizarea propusa pentru 1 ianuarie 2022 ( pentru ca atunci legea 153 se aplica în totalitate) se va face prin echivalare a bazei de calcul cu a ACTIVILOR..
    Nu se va mai reconstrui salarii din 2000- 2021…sau mai vechi.
    CÂT despre sporul pentru OMM pe mine m ar avantaja pentru ca am pensia plafonata conform oug 59 deși am ieșit la pensie în 2019 și am prins o mărire de salariu.
    Și este chiar mai mica decât a unor foști colegi care au ieșit la pensie în 2016..
    Bazil… Indicii de corecție nu mai exista în proiect sau nu sunt agreați de cele 2 ministere..
    Legea asta aventajeaza pe cei foarte în vârstă care au pensii mici deși au avut vechime completa cu mențiunea ca este necesar 25 ani vechime militară cu tot cu școala sau armată.

  105. Pompiliu

    Dădea cineva pe aici un exemplu cu colonelul care are pensie 3000 lei net.. Cu vechime completa.. Dacă este asa pe legea asta va lua mai mult în jur de 5700 dacă a avut di solda de comanda..

  106. Titi

    @Pompiliu, colonelul poate are in Decizia recalculata cf.L.223, 3000 de lei, dar in plata mai mult ca sigur o are pe cea Revizuita cf.OuG.1/2011, care este in plata si in prezent si sigur depaseste 5000 de lei !

  107. Gabitu

    Nu se va modifica nimic dar vă place să visati cu ochii deschiși!

  108. Nicolae

    Eu nu mai am încredere într-o lege care prevede printre altele termene de aplicare de 2,3…ani.
    Pânã atunci se pot schimba multe,mai ales ca am trecut prin aşa ceva.
    Cum s-a putut tãia,îngheta rapid prin OUG o Lege Organica care nici mãcar nu apucase sã intre în „pîine”,aşa se putea şi cu asta xare modificã legea de bazã.
    Calculele sunt de prisos in momentul de faţã.Dar,e bine cã ne fac sã visãm.

  109. Nicolae

    Cã sã întãresc convigerea cã aceste termene cu anii sunt numai amãgiri,iatã ce se întâmplã cu legea nouã a pensiilor civile,care ai noştri guv.au spus deja cã marirea de 40% din Sept.nu se face,lipsã de fonduri.
    Dacã am mai avea de trãit o viaţã,atunci poate cã am accepta,dar cum in cazul nostru,nu mai putem accepta.
    Spun cã nu sunt fonduri,dar la alte categorii au fost sau se gãsesc,pt.noi,nu mai sunt.Asta mã face sà cred cã suntem ultimii din societate,sacul de box.Când e vorba de noi,se goleste sacul.

  110. Nicolae

    http://www.economica.net, anunță că pensia medie în primul semestru din 2020 a crescut cu 6% ajungând la fabuloasa sumă de 4200 lei.
    Aplauze puternice,să audă toți care spun că avem pensii speciale nesimțite.

  111. Titi

    ,,În sumele brute aferente primului semestru din 2020 şi din 2019 CPS a MApN a inclus şi plăţile restante acordate pensionarilor.,,

  112. bazil

    Cred ca de data asta cei peste 140.000 rezervisti umiliti in ultimii ani au o sansa mare in fata politicului care s-a convins de marsaviile guleratilor si de talpile puse permanent de nababii pensiilor militare. Mai ales in contextul in care impozitul progresiv bate la usa, cerut de intreaga societate romaneasca.Nici intr-o tara bananiera nu cred ca mai este posibil ca tu, reprezentant al unei institutii serioase, cu mare grad de credibilitate la populatie sa sustii ca acordarea pensiei suplimentare pentru care zeci de mii de rezervisti(poate mult peste 100000) au contribuit din buzunarul familiei zeci de ani ,presupune impact financiar cu majorarea cheltuielilor bla bla bla.Si in acelasi timp sa platesti cu seninatate si dezinvoltura pensii de 15.000, 30.000, 77.000 lei , obtinute prin artificii de calcul si specularea unor articole sau amendamente de lege.

  113. bazil

    Cred ca de data asta cei peste 140.000 rezervisti umiliti in ultimii ani au o sansa mare in fata politicului care s-a convins de marsaviile guleratilor si de talpile puse permanent de nababii pensiilor militare. Mai ales in contextul in care impozitul progresiv bate la usa, cerut de intreaga societate romaneasca.

  114. bazil

    Nici intr-o tara bananiera nu cred ca mai este posibil ca tu, reprezentant al unei institutii serioase, cu mare grad de credibilitate la populatie sa sustii ca acordarea pensiei suplimentare pentru care zeci de mii de rezervisti(poate mult peste 100000) au contribuit din buzunarul lor si al familiei zeci de ani ,presupune impact financiar cu majorarea cheltuielilor bla bla bla.Si in acelasi timp sa platesti cu seninatate si dezinvoltura pensii de 15.000, 30.000, 77.000 lei , obtinute prin artificii de calcul si specularea unor articole sau amendamente de lege.

  115. bazil

    Nici intr-o tara bananiera nu cred ca mai este posibil ca tu, reprezentant al unei institutii serioase, cu mare grad de credibilitate la populatie sa sustii ca acordarea pensiei suplimentare pentru care zeci de mii de rezervisti(poate mult peste 100000) au contribuit din buzunarul lor si al familiei zeci de ani ,presupune impact financiar cu majorarea cheltuielilor bla bla bla.

  116. geofreeland

    1. Gradul militar e un drept câștigat și proprietate. Contractul unui militar cu statul e jurământul militar, semper fidelis, toată viața. La ieșirea la pensie, gradul militar trebuie plătit de stat pe viață, el reprezentând respectul nației, prin stat, el reprezentând o carieră plină de privațiuni. 2. Partea contributivă prin reținerile aplicate de stat o reprezintă funcțiile militarului și sporurile specifice, indemnizațiile de funcție etc. Partea contributivă e similară oricărui cetățean în raport cu aportul social. 3.Sporul de fidelitate, OMMS, funcție de vechime, de asemenea reprezintă o recunoaștere de către stat a fidelității militarului față de stat. 4. Calcului pensiei e simplu: puncte acumulate din partea impozabilă a salariului, plus solda de grad, plus OMMS.

  117. geofreeland

    Actualizarea pensiei se face ori de câte ori se modifică solda de grad și partea contributivă prin modificarea valorii punctului de pensie.

  118. bazil

    2Geo. De acord cu dvs., insa trebuie subliniat clar si fara echivoc ca pensia suplimentara si stagiul de cotizare adaugat trebuie valorificate separat de pensie, indiferent de cuantum si nu aruncate la cos pentru multi ca acum.

  119. Puscasiuc Constantin

    Domnilor,
    Daca va trece PL-x 199, fara sa fie apropiat de prevederiel PL-X 221, va fi o catastrofa. Acest proiect contravine in multe privinte Legii 223; prevederi din L 223 sunt in contradictie cu PL-x 199. Daca va fi adoptat, acest proiect va genera iar, (a cata oara) o avalansa de procese. Si desigur SCMD si alte slmdsi skgd, vor avea satisfactie. Membrii se vor inmultii si vor spera… si procese.. si bani si cotizatii si avocati si taxe si..
    Cu unele mici ajustari PL-x 221 va rezolva problema noastra, egalitatea intre persoanele aflate in aceiasi situatie juridica. Ca nu majorarile de pensie ne framanta, egalitatea intre noi a fost desfiintata de nemernicii care au avut acces la Legea 223/2015 si asta o vrem reinstaurata. Si Presedintele Romaniei, parlamentarii, membrii CL, CCR, Justitia sunt in intuneric. Si cei de la M. Ap. N. si M.A.I.fac ve vor. Si fac impotriva egalitatii.

  120. brenda

    DECI DIN NOU AMANARE ….MIINE 22 SE VA REKUA LA ORA 1O ASA CA …

  121. Gabitu

    Lasă că va face dreptate’ hitleristul, arabul și bozgorul care stăpânesc acum cu sălbăticie colonia de guvizi!

  122. Gabitu

    Și vă sfătuiesc să purtați botniță doar sunteți botaniști adevărați!

  123. Pompiliu

    Sa înțelegem ca mâine la comisia de munca din camera deputaților, dacă vor fi făcute noi amendamente, legea se va întoarce din nou la comoda de apărare???
    Pai ce facem mai nene mă…
    Ne învârtim asa la infinit..
    Eu știu ca toți ar vrea sa aibă pensie cât a domnului Ciucă… Dar nu se poate..
    Îmi dădea cineva un exemplu de colonel iedit la pensie prin 1996 și care ar avea pensie în mână 3000 lei…
    Nu știu dacă este adevărat dar dacă ar fi asa pe legea asta noua 199 ar primi în jur de 5500 lei net.
    Nu e bine??
    Dacă a ieșit la pensie în 1996 la 55 ani acum are în jur de 79 ani…
    O fi rău să iei 5500 la 79 ani??
    Alții vor sa ia toată lumea pensie numai după salariu de funcție, grad si vechime…
    Pai asta e proiectul pentru pensia minimă…
    Normal ca unii care au lucrat numai pe la popota sau în alte locuri călduțe de plimbat hartii vor sa li se taie și celor din operativ sporurile.. Dar nu se poate. În ritmul asta nu vom primi nimic…

  124. bassil

    Mai Pompiliu dragă,când ți-am spus că vinzi blana ursului din pădure ,n-am greșit.Acum ,nu înțeleg de ce ești nemulțumit.

  125. Pompiliu

    Nu înțelege nimeni ca legea 223 inițială nu mai poate fi aplicata din cauza creșterii artificiale ale salariilor brute din prezent…
    Am dat un exemplu.
    Pe legea veche cea valabila pana la 15.09.2017 la o baza de calcul de 7000 pensia bruta pentru vechime completa ar fi 7140, impozit 514 pensie netă 6636 lei.
    Un activ care are salariul brut majorat 7000 – 35% taxe și 10% impozit, rămâne cu 4095 lei net la care mai primește 1050 norma de hrana și 260 bani de haine adică 5405 lei venit în mână..
    Cum e?? Pensionarul actualizat la nivelul activului din prezent ar lua pensie în mână mai mare decât venitul activului cu 1231 lei??
    Pe legea actuală un militar care se pensionează azi, după legea actuală primește aceeași pensie de 7140 brut/6636 net pe decizie dar la ultimul punct apare plafonarea conform pug 59 la nivelul mediei salariilor nete. Adică ia pensie în mână 4095 lei.
    În proiectul asta 199 ar fi primit sporul pt OMM la cei 4095 sa zicem 20 % și ar ajunge la 4914 lei în mână..
    Mai mica decât venitul din activitate și muuult mai mica decât pensia netă rezultata după impozitare conform legii 223 inițială.
    Acum înțelegeți de ce nu se va mai reveni la legea inițială?? Din cauza ca în 2018 tot salariul brut s a mărit artificial cu 25 % dar prin creșterea taxelor în net s a regăsit în jur de 50 lei…

  126. Pompiliu

    Vad ca mulți tot îi dau într-una cu anexa lui Ciucă… Știe cineva cum s ar fi aplicat acea anexa??
    Dacă s ar fi oprit din ea taxele si impozit ca la activi??
    Atunci valorile din tabel s ar fi înjumătățit…
    Pe mine nu ma afectează anexa în niciun fel dar vedeți ca și în proiectul Ciucă pentru vechime incompletă se scădeau câte 2% din baza de calcul…..cine credeți ca a făcut acel proiect de OUG?? Tot cei de la DGF MAPN.. Chiar credeți ca ar fi aruncat cu bani pe pensionari??

  127. Lenovi

    D le Pompiliu, daca ne vorbeam nu ajungeam sa avem aceleasi idei. Felicitări pentru explicații. Eu personal cred ca propunerile actuale cu cuantumul minim sunt foarte bune pana la recalculare. Ce ma deranjeaza e ca aceasta se va termina in 2024. Nu s ar putea începe in ianuarie 2021, si sa se termine in decembrie 2023? Valorile se cunosc, cele din legea 153. Nu vad ce i ar impiedica. Referitor la pensiile stabilite pe calculul actual, daca se aplica si omm, ar fi niște pensii mult mai mari decat cele de dinainte de 15.09. Fosti colegi, daca vor ramane pana in 2022, vor incasa de la 6500 in sus, subofiteri. Nu cred ca e rau, nu? Actualizare ar mai reduce un pic din diferente, si ar fi totul destul de ok. Legea 223, in forma initiala, nu mai poate exista. Punct.

  128. Titi

    @Brenda, nu este nicio amanare !
    De ieri se stie ca sunt doua zile de dezbateri pentru cele 12 initiative legislative aflate pe ordinea de zi la comisia de munca din CD !

  129. brenda

    VAD AICI CALCULE DAR DACA PENSIA UNUI COLONEL IESIT LA PENSIE IN 1987 CU GRUPA AC AVAND PE ULTIMA DECIZIE 70 DEANI CU PENSI PE 263 DE 9000 BRUT IN CARE AU INTRAT TOATE INDEXARILE IAR P223 ARE 3500 CUM VA FII INURMA RECLCULARII BRUT ?

  130. neacsum

    @Gabitu,
    Ia-ti adio de la aceasta pagina !

  131. Pompiliu

    Doamna Brendan…. Daca în urma oricărei recalculării pensia rezultata este mai mică, rămâne în plată cea pe care o avea.
    La fel s a procedat și în 2016.
    Numai dacă prin recalculare pe dia iese mai mare se va plăti cea mai mare.
    Bănuiesc că dvs aveți pensie de urmaș. Veți primi jumătate din pensia mai mare în continuare.

  132. neacsum

    @Pompiliu,
    Da, daca se introduc noi amendamente acestea trebuiesc vazute si de Comisia pentru Munca si fiind o lege privind drepturile fundamentale, va trebui sa retreaza si prin Senat. ]n plus, amendamentele neaprobate in Comisia pentru Aparare au intrat in discutia Comisiei pentru munca, iar daca aceasta le-a aprobat, proiectul trebuie sa se reintoarca la Aparare pana cele doua comisii cad de acord pe un raport comun.

  133. Nicolae

    @Brenda
    Scumpã doamnã,sotul d.voastrã este promotie ’87 sau a ieşit la pensie în acel an?

    Dacã este în situaţia din prima variantã,inseamnã cã a ieşit pe L.263/2010 şi m-aş mira sã aibã pensia 9000 lei brut.
    Dacã este in situatia din a 2-a variantã,atunci in 2010 i-a fost recalculatã pensie pe L.119/2010.Înseamna cã are 12 pncte de pensie.
    Deci,recalculatã pe l.119,nu pe 263!!!

    Este prematur sã facem calcule acum,când nu stim varianta care va rãmâne agreeatã de cei implicaţi in facerea legii.

    Sunt curios ce a lucrat sotul,dacã sunteţi amabila sã raspundet!

  134. Pompiliu

    Recalcularea ar fi fost prevazut sa dureze maxim 24 luni.
    Ar fi început în ianuarie 2020 pentru ca atunci întra în aplicare în totalitate legea 153.
    Recalcularea ar fi început cu pensiile militare mai vechi în ordine cronologica pana la cei ieșiți în 2021…
    Poate ca nu ar fi durat chiar 2 ani pentru ca nu s ar mai fi reconstruit solde sau salarii vechi și de 20 ani ci s ar fi făcut prin echivalare cu ale ACTIVILOR adică cele din grila finala a legii 153…
    DACĂ PENSIA RECALCULATA IESE MAI MICA DECÂT CEA ÎN PLATĂ PENSIONARUL RĂMÂNE CU CEA MAI AVANTAJOASĂ PENTRU EL.

  135. Pompiliu

    În plus fata de pensiile minime din proiect s ar fi daugat și sporurile avute pe baza de pontaj, noapte, sdsl și cel pentru condiții grele de munca de 15%, sporul pentru cei din aparatul central de 12,5 %, oscarul (maxim 50%, cine a avut) Eu NU.., sau ce sporuri a avut fiecare, dar care se mai regăsesc în legea 153 la anexa 6, toate aceste sporuri calculate din salariul de funcție din 2022. În plus Salariul de funcție +gradatii+12.5% sporul pt apărare + salariu de comanda (între 10 și 25 % din SF 2022).
    Eu ei zic ca toate acestea ar fi dus la o baza de calcul brută destul de bună..iar netul la care s ar adauga sporul pt OMM de 20 % ar duce la o pensie decenta.

  136. brenda

    dle a NICOLAE SOTUL A IESIT LA PENSIE IN 1978 DECI A TRECUT DUPA ACEA PRI TOATE LEGILE 164 IN 2010 263 SI APOI RECALCULARE PE 223 CU M STITI DAR ACUM IAR VA VENI O AIUREALA ASA CA CE VA FI VOM VEDEA CA DE GRUPA AIA AC NU MAI AUDE NIMIC LA CEBUN ARE PE ULTIMA DECIZIE LA RECALCULARE 70 ANI VECHIME SI TAE TOT ADICCA O PORCARIE

  137. Pensionar cu vechi state

    Nicolae-sotul lui Brenda a fost securist.Afirmatia ii apartine pe alt blogg.

  138. brenda

    DA ,CERCETARI PENALE IN DSS

  139. brenda

    SI CE? DLE VECHI

  140. Pompiliu

    Doamnă citiți ce am scris eu..
    DACĂ DUPĂ RECALCULARE PENSIA IESE ÎN CUANTUM MAI MIC RĂMÂNEȚI CU ACEEA PE CARE O AVEȚI ACUM. JUMĂTATE DIN PENSIA SOȚULUI DVS. DOAR DACĂ DUPĂ RECALCULARE IESE MAI MARE DECAT PENSIA NETĂ ÎN MÂNĂ SAU PE CARD PE CARE O PRIMIȚI ACUM ATUNCI VEȚI PRIMI MAI MULT…

  141. Pompiliu

    https://www.snppc.ro/comunicat-22-iulie-2020-vot-final-n-comisia-pentru-munc-i-protec-ie-social-plx-199-2020-bd10374

    Mai avem de așteptat pana luni pentru votul în cele 2 comisii reunite.. Votul în plen… Nu știu când.

  142. bassil

    Și ce vor vota luni ? Este o brambureala totala.Nu știe stânga ce face dreapta.