O altă veste bună, dar cu probleme

Categoria Despre Armata

O altă veste bună, care va bucura cel puțin deocamdată… virtual o parte a militarilor romani activi sau în rezervă este promulgarea de către președintele Iohannis a  Legii pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat (PL-x 264/05.06.2019).

Proiectul inițiat de deputatul Tit-Liviu  Brăiloiu, susținut de AMVVD, de președintele acestuia Marius Apostol, agreat și sprijinit de ministrul Ciucă, a văzut în sfârșit lumina verde și vine să acorde militarilor participanți la acțiuni militare, veteranilor participanți la acțiuni militare pe teritoriul țării și în afara acestuia, anumite drepturi.

Legea, care înlocuiește legislația anterioară pe această temă pare să fie la prima vedere mai avantajoasă, acordând unele beneficii atât militarilor răniți, urmașilor celor decedați cât și veteranilor. De  drepturile  conferite  de  prezenta  lege  nu  beneficiază personalul participant rănit, invalid, cel care a dobândit alte afecţiuni fizice şi/sau psihice din cauza participării la acțiuni militare, misiuni și operații,  familia  și  urmașii  acestuia,  în  situaţia  în  care  rănirea, invaliditatea, afecţiunea fizică şi/sau psihică ori decesul au survenit ca urmare a săvârşirii de către acesta, cu intenţie, a unei fapte ce constituie infracţiune, pedepsită potrivit legii românești.

Legea clarifică și anumite definiții, pentru ca specifică cine anume face obiectul acestei legi.

”Veterani  din  teatrele  de  operații”–personalul  participant  la acțiuni militare, misiuni și operații în afara teritoriului statului român desfășurate  în  teatre  de  operații/zone  de  misiuni  care  îndeplineşte criteriile prevăzute la art. 4 alin. (1), (2) sau (4);

”Teatru de operații”/zonă de misiune–arie geografică (terestră, maritimă  și/sau  aeriană),  în  afara  teritoriului  statului  român,  în  care misiunea/operația este autorizată să se desfășoare, conform mandatului încredințat  de  către  organizația  internațională/coaliția  responsabilă  de planificarea,  implementarea,  coordonarea  și  monitorizarea  tuturor activităților operaționale din respectiva arie geografică. Pentru Ministerul Apărării  Naționale  teatrele  de  operații/zonele  de  misiune  se nominalizează prin ordin al ministrului apărării naționale, în funcție de gradul  de  risc  specific  al  ariei  geografice  respective  unde  personalul participă la acțiuni militare, misiuni și operații.

Noutatea constă în faptul că participanții (încă activi)  la aceste operații/misiuni vor primi o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, iar cei în rezervă sau retragere o indemnizație lunară  neimpozabilă de 1000 lei.

Felicitări celor care s-au zbătut pentru inițierea și apariția acestei legi.

Și acum, pentru că la noi nici o veste bună nu poate exista și fără părți rele, să vedem care sunt acestea:

 1. Legea nu specifică dacă veteranii DE RĂZBOI sunt incluși , AICI SE VORBEȘTE DE MISIUNI ÎN INTERIORUL ȘI ÎN AFARA ȚĂRII, dar pentru CPS sunt sigur că Războiul nefiind menționat, nu intră în calcul. Tare îmi e teamă că  vom asista la interpretări originale ale textului legii.
 2. Conform legii, ”personalul participant care a participat, cel puțin 120 de zile, neîntrerupt sau cumulativ, la acțiuni militare,  misiuni și operații desfășurate în teatre de operații/zone de misiuni are calitatea de „Veteran din teatrele de operații”. Asta înseamnă că de binefacerile legii vor participa și cei care au fost în control în teatrele de operații, cu diverse ”misiuni” pentru că și ei tot ”ÎN MISIUNE” au fost plecați și uite așa, s-au ales și ei, gulerații, cu încă ”un spor”. Să te ții de acum ce se vor înghesui tinerii de prin birouri să viziteze teatrele ca să facă suma de 120 de zile până la pensionare, deși au fost acolo doar să vadă dacă sunt lacăte și sigilii pe rastele.
 3. Legea spune că de acum, ” calitatea  de  „Veteran  din  teatrele  de  operații”  se  poate acorda   prin   hotărâre  a  Guvernului,  la  propunerea  conducătorului instituţiei din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate naţională, și personalului care, pe timpul participării la acțiuni militare, misiuni și operații în teatre de operații/zone de  misiuni,  s-a remarcat prin acte exemplare de curaj și devotament, indiferent de durata participării,  pe  baza  evenimentelor  consemnate  în  jurnalul  acțiunilor militare sau în ordinul de zi pe unitate”  Aici sunt două semne de întrebare: 1. Veteran, în toate armatele lumii, sunt militarii(la data participării) care au participat la acțiuni militare în teatre de operații. Nu e nevoie să te distingi prin acte de eroism sau bravură, e suficient să îți îndeplinești sarcinile, indiferent că ai lucrat la popotă sau în patrulare. Dar nu, ca să limiteze și îngreuieze accesul și numărul beneficiarilor, ca să dea putere factorilor de decizie să stabilească cui să acorde această calitate și să beneficieze de indemnizații, domnii au decis ca această calitate să fie acordată după cum vrea ” conducătorul instituţiei din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate naţională”. Uite așa se încurajează lingușeala în armata română. 2.    Ce treabă are guvernul, adică politicul, cu faptele de arme De ce să acorde guvernul, și nu MINISTERUL APĂRĂRII această calitate? Doamne ce ne place să ne facem preș în fața politicului. Te doare bulbul rahidian! Se pare că unii, până nu pupă un dos nu se simt bine. Se poate constata că art 4(2) se bate cap în cap cu art 4(4). Cred că am realizat o premieră mondială, în sensul că un  drept se acordă diferit în cadrul aceluiași articol, nu doar aceleiași legi. Dar de ce să ne mai mirăm? De fapt dacă luăm în calcul și art 2 unde sunt definite înțelesurile termenilor din lege, aflăm că veterani din teatrele de operații sunt personalul participant la acțiuni militare, misiuni și operații în afara teritoriului statului român desfășurate în teatrele de operații/zone de misiuni care îndeplinește criteriile prevăzute la art.4 alin (1)(2) sau (4). Deci o altă lămurire care încurcă.Până la urmă ce trebuie să faci ca să fii considerat veteran în teatrele de operații și să beneficiezi de un drept acordat de această lege? Trebuie să fii militar sau nu, trebuie să fi participat 120 de zile în misiuni sau nu, trebuie să te fi remarcat și să fi fost trecut pentru fapte de eroism în OZU, dar chiar dacă ai fost trecut, se știe că CPS consideră că OZU nu este un act justificativ.
 4. Partea și mai proastă este că în timp ce Ministerul Apărării se laudă că își respectă eroii, răniții și veteranii, pe de altă parte își bate joc de ei  și sunt convins că acest proces nu se va încheia cu această lege. Despre ce e vorba? Conform legilor în vigoare, răniții din teatrele de operații beneficiază de indemnizație de aproximativ 4000 lei, la nivelul salariului mediu brut pe economie în 2018. Dar acesta a fost majorat în 2019 cu legea 47/2017 și în 2020 cu legea 6/2020. Ei bine, CPS a MApN nici până astăzi nu a actualizat aceste indemnizații conform legii, plătind pe cei îndreptățiți cu sume SUB VALOAREA LEGALĂ. Cât o să mai facă CPS abuzuri și cât timp se vor mai realiza economii la bugetul MApN din banii pensionarilor?
 5. Un alt aspect deloc îmbucurător este faptul că legea va intra în vigoare la 180 de zile la promulgare, adică 6 luni fraților. Șase luni, pentru un veteran de război, înseamnă 180 de zile în care el are șansa să nu mai prindă această lege) dar și un timp în care anumite articole sau ea în totalitate pot fi prorogate, anulate, modificate, că doar avem specialiști la DGFC și CPS care doar cu asta se ocupă de când se știu. Așa că mai beșeaua ! Eu nu știu cum fac colegii ăștia ai noștri, cei care pun osul și își dau avizul la emiterea legilor, că atunci când își acordă lor sporuri de vânturat documente secrete sau de studii, le acordă din secunda în care au clocit legea, sau au visat la ea, iar când e să dea pensionarilor ceva, se aplică după luni, ani, sau niciodată? Bă, ăștia ne pun praf de amânare în pensie.

Nu mai intru să despic în patru firul acestei legi, acestea sunt doar câteva aspecte sesizate din goana calului. Așa că bucurați-vă, cei care faceți obiectul sau subiectul legii, dar nu prea mult că bate la ochi.

Update 08.08.2020

La o citire mai atenta se poate constata ca art 4 (2) se refera la raniti, iar 4(4) la … pilosi, pupile, jurnalisti, gulerati aflati în control, inspectie, vizita, care pot primi calitatea de veteran daca decide ”conducatorul institutiei din cadrul MApN” care ar putea fi ministrul, dar încă nu se știe. Deci o broșă de 5 minute primită în biroul conducătorului instituției te poate face veteran . Sintagma broșă este definită în SOP -ul din misiunea UNAVEM.

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2019/pr264_19.pdf

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

34 Raspunsuri la O altă veste bună, dar cu probleme

 1. Titi

  Deci,Pl x nr.264/2019, a devenit Legea nr.168/07.08.2020, si va intra in vigoare la 180 de zile de la publicarea in MO.
  Forma promulgata:
  http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2019/pr264_19.pdf
  PS. Veteranii si Vaduvele au o alta lege, Legea nr.44/1994 !

 2. neacsum

  @Titi, Pai vezi domnule, de ce suntem noi parsivi? Dupa al doilea razboi mondial, s-au format doua categorii de veterani, cei care au luttat pe frontul de Est si cei care au luptat pe frontul de Vest.Cei care luptasera impotriva URSS erau de categoria a doua. Apoi au devenit indezirabili cei care au venit cu cele doua faimoase divizii din prizonierat. Deci pana si mortii si ranitii armatei au fost divzati, nu doar armata. Acuma avem doua categorii de veterani, cei ai ”tratatului de la Varsovia” si cei ai NATO, fiecare cu drepturile lor. Asta inseamna ca ARMATA NU MAI ESTE A ROMANIEI, NOI NU MAI AVEM ARMATA NATIONALA, noi avem mercenari in slujba pretinilor de la Est sau Vest, cu drepturi diferite. Vai de ea tarisoara cu o asemenea armata, cu asemenea ”traditii” armate.

 3. puscasiuc Constantin

  Domnilor,
  Intentia generala a legii este corecta.
  Dar la cap. probleme:
  La art. 4 (1) legea prevede: personalul participant care a participat cel putin 120 de zile……, ARE CALITATEA de „veteran din teatrele de operatii”
  La (3) se prevede: Calitatea prevezuta la alin (1) si (2) se confera potrivit conducatorului institutiei din…..
  Dar A CONFERII inseamna a acorda, a atribuii, a decerna, a da…
  Prin urmare, personalul care se incadreaza la art.4 (1) si care, in conf. cu aceste prevederi ARE CALITATEA de veteran in teatrele de operatii, este tot la mana conducatorului institutiei din.. care, daca vrea ii confera, acorda, da, decerneaza calitatea (pe care acesta o are sau nu. Un model de lege specific unuia care ori nu stie carte, ori este raufacator de legi. O fi tot acelasi care a FACUT si art. 40 din 0ug. 57/2015, de modificare a textului din M. Of. a unei legi

 4. Titi

  Asa este, numai ca acum este mai vizibil si conceptul „Lupta pentru Pace”, si pe langa misiunile NATO, mai avem misiuni ONU, OSCE si cate or mai fi fost dupa anul 1990; Politia aeriana, navala, terestra se numara printre beneficiarii acestei legi !

 5. neacsum

  @Puscaciuc Constantin,
  QED. N conteaza ca ai fost in misiune, nu conteaza nici chiar ce ai facut acolo, conteaza daca un gulerat catadicseste sa iti acorde acea ”calitate”, fara semnatira lui esti egal cu zero. Iar daca nu te-ai remarcat, nu l-ai scos pe primul ministru din popota pentru ca s-a auzit suierand o racheta pe deasupra campusului, nu ai lustruit nasturii ministrului venit la o portie de fasole de ziua armatei, nu beneficiezi de nimic, indiferent cat ai stat si ce ai facut. Totul este la pixul lor, dar daca si cand iti va emite guvernul zapisul.
  Sa va tineti depese si plangeri de acum incolo, pentru ca totusi cascavalul e mare iar armata nu va avea bani sa dea tuturor celor care au participat si vor participa la misiuni prin Afganistan, mai ales ca numarul lor creste pe zi ce trece, sau pe masura ce se retrag alte tari satule sa le moara soldatii de dragul partenerului strategic.Sa te tii de acuma buluceli la plecarea in misiuni pentru cei care inca nu u placat sau inscrieri la MACI! Ce a fost pana acuma, dar ce va fi de acum incolo…

 6. mario

  La punctul 3 , este vorba ( cred ca la asta le-a fost capul), ca exemplu, de un militar care s-a remarcat si nu a fost ranit , dar care din anumite motive obiective, nu a acumulat 120 zile de misiune….

 7. Ioan Pacurar

  Este o marsavie absoluta,o mitocanie tip M.Ap.N. Ce veterani sunt astia dare au platit sa mearga in teatre? Cei de la Stalingrad au fost siliti sa mearga acolo, in timp ce si jupanii de atunci au stat pititi in tara.Cei de acum au luat bani frumosi pentru ca sa se dea cu masinile in teatre. Dar de cei obigati sa mearga ls munci idustriale ce ziceti. Olege jegoasa facuta pentru jupani. Cei de la Stalingrad primesc 350 de lei pe luna(oribil si halucinant), in timp ce astora li se da 1000 la pensie sau 25% din salariu neimpozabil. Este cu adevarat just! Rusineeeeeeee….

 8. Luca Adi

  Sporul asta se va numi spor
  de sluga la străini.
  Adică un alt fel de Oscar!

 9. Ifrim

  Cu ce sunt de vină militarii vis a vis de orânduirea socială în care au activat?Ei și-au făcut datoria față de țară ,au respectat jurământul militar.Și acum apare optica de-a pedepsi miliarii varșoviști și-i umfla în conturi pe cei capitaliști!

 10. Nicolae

  Scurt.Legea,pe lânga cei care au acest drept,prilej pt.unii cu p.r.c. sã obţinã şi ei un Drept????!!!!

 11. geofreeland

  @Nicolae „Unde mergem noi, domnule!” Frumoasă postare ne-ai indicat. Puțini oameni „văd” lumina credinței, „alții”, cum sunt și ăștia de la putere, sunt „orbiți” de lumina unui sfeșnic într-o peșteră plină de comori piraterești. Chemarea lor e „chemarea străbunilor”, ei nefiind români.

 12. geofreeland

  Și dacă ai 119 zile în „teatre” nu ești „veteran”?

 13. geofreeland

  Și de ce 120 zile și nu 30? Că tot ți-a trecut glonțul pe la tâmplă și-n alea 30? Măi, să fie! Criterii făcute de unii care au cotiere.

 14. Titi

  Legea nr.168/2020, a fost deja publicata in MO nr.715 din 8 august, si va intra in vigoare cam pe 5 februarie 2021 !
  Pana atunci pot sa apara si Normele de aplicare !

 15. Nicolae

  „…la baza materiei se aflã atomul…la baza spiritului se aflã dragostea…”
  Bine spus!
  @ Geofreeland//Unde mergem noi? Mergem pe un drum necunoscut,plin de scaeţi şi maracini,un drum strain nouã ca popor.Unde ne va duce el? Vom vedea!
  Clocarii,din palatele lor de cleştar le este greu sã înţeleagã sensul cuvintelor din citat.

 16. geofreeland

  De multe ori mă întrebam de ce militarii nu au ” cultură politică”. Fie că ei au fost la ordin, fie că politica s-a rezumat la soldă și capacitatea de acoperire a ratelor la CAR, fie din ignoranță. Omul este zoon politikon și treburile cetății îl.inyeresează. Acest noncombat politic, specific militarilor e o deformare pur profesională indusă de un sistem de protecție,armata,cu valorile ei. Numai că, astăzi, militarii în pensie își dau seamă că sunt la mâna unui politic care trenează în a accede la percepția valorilor unei armate și suportă consecințele schimbării de strategie politoco-militară între două orânduiri. Cu ce sunt de vină militarii? Practic, excluși dovedit din sistemul militar, ei sunt civili. Cine îi oprește a-și exprima opiniile politice? Unde? Ce amploare media? Ce unison politic? Politica înseamnă critică, coagularea de interese, mod de manifestare activă în societate. A exprima o opinie e un bun adus judecății publice. Ne e frică de ceva? Altfel nu văd de ce atâta reținere. Suntem cetățeni ca oricare și avem o Constituție.

 17. geofreeland

  @ Nicolae Preda încheia un roman cu „Dacă dragoste nu e, nimic nu e!” Biblică afirmație. Ion Rațiu asta propovăduia despre democrație. Azi, democrația nu mai există. Liber cugetătorul e cumpărat și votează cu kilul de ulei. Asta înseamnă interesul și lipsa iubirii de aproape, mie să îmi fie bine. Asta e tragic.

 18. geofreeland

  Și ca să fiu scurt, e o lege bună pentru veteranii teatrelor. Au stat tot timpul cu mâna pe armă. Și merită. Sunt militari, au trecut prin multe, ca luptători. Numai că, niște alți militari uită că în spatele unui luptător, să aibă ce-i trebuie acolo, pentru el, munceau încă șapte din țară. Unii uită și mă întreb, cu toate studiile lor, oare nu știu ce e logistica? Napoleon s-a înfundat în stepa rusă tot datorită logisticii. Sau și alții mai breji azi.

 19. geofreeland

  POVEȘTI DE VIAȚĂ 44. Azi, la un supermarket la țară, mi-a atras atenția o fetiță, 7-8 ani, pironită la raftul cu ciocolate. Am cumpărat ce aveam nevoie, ea tot acolo. „Puiuț, unde e mămica ta?” ” În Italia” zice ea. „Și tati unde e?” M-a privit mirată ” Nu am tată”. Chiar eram interzis. „Ești singură?” Iar m-a sfredelit cu privirea. Doi ochi cristal. „Mamaie nu are bani și fetele mănâncă ciocolate d-astea și mie nu-mi dau.” Am înțeles. „Și de care vrei?” o întreb. „D-astea și d-astea!” îmi arată cu degetuțul spre raft. I-am luat câte cinci din fiecare și o înghețată. Afară, strângând punguța cu bijuterii la piept mi-a zis ” Mulțumesc frumos, ce-o să se bucure și mamaie!”Brusc mi-am amintit când am mâncat prima înghețată și-mi părea rău că se termină.

 20. neacsum

  @Titi,
  E suficient timp sa apara cateva ordonante de urgenta pe marginea ei. La aparitia OUG 57 nu a trecut nici o luna macar.

 21. geofreeland

  Eu nu știu de ce mai dăm legi dacă apoi sunt amendate prin OUG. Ăsta e stat de drept? Aaaa…poate că „dreptul” e șpaga…interesul politic al unora…sau minciuni electorale…sau chiar un mișto la cel mai înalt nivel…

 22. geofreeland

  Politica statului român este a fi „ciumații” Europei. Ne interzic accesul pe județe. Apoi ca țară, apoi no man’s land. Ăsta e guvern? Al cui, că nu i-a ales nimeni. Un simplu răspuns, e ” guwernerul” meu. Tocica!

 23. bazil

  E o saptamana decisiva pentru majoritatea pensionarilor militari umiliti in ultimii 5 ani cu precadere. Toate eforturile pentru aprobarea si punerea in aplicare de indata a PLX 199/2020 !Daca vor fi preluate cateva articole din PLX 221/2020 cu atat mai bine! Cei cu pensii de 5 cifre sa se abtina de la talpi, tergiversari, amanari samd!

 24. MM

  Eu cred ca „nenea” Solomon s-a cam suparat si acum isi arata muschii, o sa rediscute PLx cand pelex-ul lui va vrea. Nimeni nu ii verifica, nimeni nu ii sanctioneaza, nimeni nu pateste nimic daca termenele sunt depasite sau daca unele initiative sunt uitate cu anii prin sertare. Incepe sa imi fie greata de ceea ce vad ca se intampla…ma duc sa iau o felie de lamaie ca sa nu imi murdaresc tastatura!

 25. bazil

  Mai lasati teoriile si defetismul, lucrurile nu merg acum numai cum vor guleratii si smecherii cu pensii babane! Nu sunteti ghicitori in stele!

 26. Pun pariu că Adrian Solomon nu mai are timp acuma de legea pensiilor și nici ceilalțideputati pentru că în septembrie sunt alegerile, după poate că nu va mai fi președintele el comisiei de muncă și nici ceilalti membri și nu îi mai interesează nimic!!! O să o amâneși nu va iesi nimic, o să vedeți așa cum am tergiverst până acuma!!!!!

 27. Titi

  Pe 27 septembrie sunt programate numai alegerile locale pentru Primari si Consilii locale, Presedinti si Cosilii Judetene.
  Parlamentarii isi mentin mandatul pana la viitoarele alegeri, cel mai devreme luna Noiembrie 2020 !

 28. bazil

  @Nicolae. Despre Codex Rohonczi se stie de mai multa vreme si istoria noastra nu se schimba cu una cu doua. Civilizatia dacica a existat si scrierea dacica idem, marturie par a fi si Tablitele de aur de la Sinaia , descoperite cu ocazia construirii Castelului Peles . Originalele se pare ca au fost topite (pe atunci cineva-persoana importanta-nu spui cine -se cam topea dupa aur) si inlocuite cu copii de plumb-metal toxic.

 29. Blibie Ion

  Rog pe dl. huhurez sa ne spuna daca este de acord ca art. 211 din Regulamentul Curtii de conturi prevede 7 zile calendaristice pentru solutionarea contestatiei deciziei de catre comisia de contestatii, nu 45 zile.

 30. Nicolae

  Pentru a uita măcar o clipă de pensiile ciuntite, înghețate și neactualizate.
  https://m.facebook.com/330803001140491/videos/312949169675776/

 31. Neagu

  Art.4(4) acorda calitatea de veteran „si personalului care s-a remarcat…(misiuni sub 120 zile)” altii decat cei mentionati la art. 4(1) unde este clar(120 zile, neintrerupt sau cumulativ). Este o lege buna, sper sa beneficieze de ea numai cei ce merita cu adevarat…

 32. neacsum

  @Bazil,
  Da, codul Rohonczi este cunoscut, din pacate , ca si scrierea tablitelor de la Sinaia nu a fost descifrat desi sunt unii care spun ca l-au deslusit, oficial nu a aparut nicaieri nici o traducere a acestor texte, si tot din pacate, chiar daca s-ar fi reusit ceva este ordin sa se tina ascuns. Autoritatile nu numai ca nu fac nimic pentru descifrarea si popularizarea acestor scrieri, dar fac tot posibilul sa tina totul ascuns.

Statistici T5