Hai, la billiard băieți!

Categoria Opinii

Ratările lui Tache

Cine nu a auzit de Tache și lovitura care l-a făcut celebru în ziarul ”Național”? Tipul a devenit celebru prin ”loviturile” sale care uneori mai nimeresc ținta cu manta, din prostie, dar de cele mai multe ori eșuează pentru ca sunt de fapt însăilări și scenarii imaginare, puse pe tarabă cu unicul scop de a crea impresia că el le știe pe toate, și nu  de oriunde ci din cele mai ascunse unghere ale serviciilor românești. Are băiatul acesta un stil de a se face de râs de te doare bulbul rahidian. Inventează, însăilează, concluzionează, informează, deformează, plecând de la câte o știre banală pe care o introduce în staniolul jurnalismului de azi,  făcând dintr-o pocnitoare de revelion o explozie de genul celei care a cutremurat Beirutul. Și asta face de fiecare dată, cu fiecare ”lovitură”. Ca subiect predilect sau mediu în care și din care pretinde că își alege/culege ”știrile” se găsesc structurile militarizate. Omul merge pe ideea că toată lumea e interesată de secrete de stat, ”murdării” din ministerele ”de forță” iar dacă la un subiect de doi bani pune un titlu ”bombă”, succesul este garantat, toți românii vor citi chiar dacă unii se opresc după primele fraze, asta nu se contabilizează, el ”are succes” chiar și cu titlurile pe care le propune. Ciudat, dar deși aparent interesat de tot ce este ”ascuns vederii”, Tăchiță nu se ia de SRI, prietenii știu de ce. El vorbește doar despre armată și poliție, aducând de multe ori în prim plan lucruri deja cunoscute, cărora le dă însă propria …. înfățișare, pretinzând că ”știe el” nește lucruri care să ne ”lămurească” cum stă treaba.

Pentru că a citit el pe undeva că sunt frământări și nemulțumiri legate de achiziția de rachete pentru frecatele care nu se știe când și dacă vor ajunge în România și că un vicepreședinte al unui concern Francez -și numesc aici MBDA- s-a supărat că MApN propune anularea achiziției de rachete de la concernul respectiv în favoarea unui contract G2G cu americanii, domnul Tache s-a gândit să mai dea o ”lovitură” aducând el știri din interior.

Și ce face stimabilul? Pretinzând că el știe ce nu știe nimeni, vine cu informația că ”proiectul HG 630/2018” pe care MApN propune să îl anuleze, ar fi ajuns pe biroul lui Emanuel Macron și e jale. Vezi Doamne, Sică este într-un mare rahat acum, Ciucă la fel, pentru că s-a supărat Macron și vor trebui să dea socoteală. Ba, mai mult, în încercarea sa de a arăta cât de adânc a pătruns el în .. esența rahatului, domnul Tache spune că de fapt Ciucă ”l-a făcut” pe Orban pe care l-a pus în această situație, fără să îl avertizeze ce intenționează să facă și că Orban, dar ce spun eu Orban, România,  este acum într-o situație deosebit de dificilă, Ciucă  va trebui să dea samă. Și ca tabloul să fie complet, mai spune Tăchiță că Ciucă  a lucrat aici cu Hăpău, despre care același Tache spunea în dese rânduri că l-ar săpa cu sârg pe Ciucă și viceversa. Deci cei doi dușmani neîmpăcați din poveștile lui Tache acum și-au dat mâna pentru a-i face zile fripte lui Orban. Bineînțeles că el consideră asta ca fiind o ”știre” demnă de luat în seamă și uite așa, pas cu pas, el îl va detrona pe Andronic în topul celor mai ”informați” sforari.

Un interviu cu bucluc

De unde a plecat însă însăilarea lui Tache? De la un articol postat în Monitorul Apărării care spune în data de 20.08.2020, (REȚINEȚI DATA VĂ ROG)  că Didier Philippe, vicepreşedintele firmei MBDA, într-un interviu pentru Monitorul Apărării şi Securităţii, ne-a explicat care sunt implicaţiile deciziei Ministerului Apărării Naţionale de a anula achiziţia competitivă pentru sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă pentru a încheia un contract guvern la guvern cu SUA.”

Dar pe de altă parte, din ”Defense România” aflăm că ” Într-un interviului acordat, reprezentantul MBDA contrazice Ministerul Apărării în ceea ce privește capabilitățile Exocet – propunerea MBDA – dar și motivul anulării licitației”.

Defense România nu spune la ce dată și cui a acordat musiu Philippe interviul  deși informațiile din articolul său sunt mai.. la obiect și cu mai multe citate, dar nici ”Monitorul Apărării” nu ne dă detalii privind data, locul  sau cine a luat interviul.

Cum nu exista nicăieri în altă parte nici o altă informație privind reacția lui Macron dar și pentru că îi știu stilul lui Tache nu mi-am bătut capul cu  subiectul respectiv, dar, curios din fire, dar și fidel principiului de a verifica informațiile pentru a nu dezinforma la rândul meu prin ceea ce prezint, am căutat acel interviu dat de Didier Philippe,  solicitând ajutorul prietenului Gulu-Gulu.

Ei bine, am găsit nu unul ci mai mult interviuri acordate de acesta, unul chiar către Monitorul Apărării, dar … ce să vezi, toate au fost acordate în 2018, adică atunci când s-a semnat acordul privind colaborarea dintre MApN și MBDA.

A fost un interviu acordat prin mai 2018, catre Monitorul Apărării, dar și unul acordat pe 15 august 2018 lui Chireac de la DC News. Apoi mai este publicat interviul dat Monitorului Apărării pe 27 Iunie și către Mediafax. Un interviu apare și pe Global Defense News pe 15.08.2018, și din nou pe Mediafax și Monitor, pe 20.09.2018. Și mai apare interviul din data de 20.08.2020, pe Defenseromania, singurul de actualitate,  în care se vorbește despre propunerea de anulare a contractului, dar nici aici nu se spune când, unde și cum  a avut loc interviul, articolul practic NU ESTE UN INTERVIU PROPRIUZIS, ci doar VORBEȘTE DESPRE UN INTERVIU, DÂND CITATE DIN EL. Practic nimeni nu spune când, unde, și cine a luat interviul, nici nu prezintă interviul pur și simplu, doar fac referire la el. În aceste condiții mă întreb dacă nu asistăm la un fake-news în ceea ce privește reacția părții franceze.  Dar în primul rând mă întreb ce rost are ca pagini serioase de altfel privind știrile militare ( și aici nu mă refer în nici un caz la Naționalul lui Tache), să își dezinformeze cititorii pretinzând că au luat recent un interviu cuiva. Rău a ajuns presa română dacă și pe subiecte de acest gen, verificabile, având în prim plan persoane oficiale, nu maneliști și fufe de doi bani, vin cu făcături. Eu, ca jurnalist amator ce  sunt când am luat un interviu am imortalizat momentul pentru a arăta că acesta a avut loc, nu este o făcătură. Este adevărat, având în vedere situația epidemiologică și tehnica actuală se poate lua un interviu și on line, prin telefon, whatsupp, etc, dar în acest caz trebuie oricum menționat locul, data, ora, întrebările, răspunsurile, persoana care a luat interviul. Însă în acest caz detaliile lipsesc cu desăvârșire ceea ce este total neprofesional.

Mai vorbește despre supărarea francezilor și ”România Liberă” pe data de 24 August 2020,  dar tot fără a menționa concret cine, când unde a spus ceea ce zic și ei că s-ar fi spus deși au preluat și ei știrea insinuând însă că ”reporterul nostru știe tot ”.

Bineînțeles la Tache nu mă așteptam la profesionalism, el este un jucător de billiard, am mai spus, care nici măcar nu vede popicii sau bilele, el dă în bilă și dacă din întâmplare lovește ceva spune că acolo a vrut să dea, dacă nu, spune că și-a pregătit lovitura următoare sau că a vrut doar să ascundă bila pentru adversar.

Politichia strategică sau ploconeala tradițională

Ce nu mai vede sau se face că nu vede  Tache este că o decizie privind anularea unui asemenea contract nu se decide la nivelul unui ministru, există ședințe de guvern în care miniștrii își înștiințează primul ministru și colegii privind proiectele și intențiile ministerelor pe care le conduc, iar dacă e vorba de apărare, acestea se decid în CSAT, sau eventual atunci când se  primesc șepci de campanie. Eu credeam că domnul Tache îl va întreba pe domnul Iohannis ce alte contracte au mai fost în șepcuța pe care a primit-o în ultima vizită a sa peste baltă, dar nu, el se face că nu știe cine  și ce rol are. Este adevărat, rolul unui ministru al apărări este să urmărească interesele armatei și să își anunțe șefii sau colegii de ”muncă” din ministere și CSAT cu privire la implicațiile deciziilor ce se iau din punct de vedere militar, strategic, și chiar economic, căci în ceea ce privește interesele politice, astea sunt stabilite din 4 în 4 ani. Și apoi, mai e un lucru pe care unii se fac că nu îl știu, și anume ”orientarea politico-strategico-militară a României”. Odată cu momentul 89, clasa politică a României, plecând de la comuniștii cu față umană și terminând cu liberalii sau țărăniștii  turnători la securitate (și ai altor servicii secrete de diferite nații)  care au populat și populează guvernele și Parlamentul României, dar toți urmași ai aceluiași partid comunist român, România ca țară a încetat să mai fie gubernie sau stat satelit al URSS și a devenit o nouă stea pe drapelul NATO și al Statelor Umilite ale SUA. Practic noi nu ne-am cucerit independența, nici în 1877,NICI ÎN 1944, NICI ÎN 1989, NOI DOAR NE-AM TRANSFERAT-O. Vorba cuiva ori ești prost, ori ești prost dacă nu realizezi că trăiești într-o țară care nu mai are economie, nu mai are oameni, nu mai are armată, nu mai are interese naționale (Doamne ce frică și jenă îmi e să folosesc sintagma asta de când a fost confiscată de UNPR) nu mai are dreptul să decidă singură nici măcar construcția unei străzi. Am devenit o națiune de-naționalizată, fostele unități militare, garnizoane, terenuri de instrucție, au devenit baze militare americane (unii le zic NATO, dar greșesc, așa cum au greșit și cei de la MBDA). Cred că singura perioadă istorică în care am fost independenți a fost cea de după retragerea Aureliană, până la formarea țărișoarelor, pentru că nu prea avea cine să se bage peste noi atunci, unii fugeau din loc în loc, alții nu existau, iar unii se ascundeau și ei, de goți, de huni, de mai tunete și fulgere. Dacă istoria SUA ar fi început cam cu 1000 de ani mai devreme, poate acuma toată Europa era un fel de Alaska, adică un cadou făcut americanilor.

Ei bine, în condițiile în care toată lumea știe cum stă treaba, românul doarme și așteaptă ajutoarele de la UE, avioanele de la Americani și rachetele de la ruși (gratuit, nu contra-cost, trimise pe calea aerului, nu terestru)  sau promisiunile electorale, ce rost are să vii cu subiecte de genul ăsta, cum  că nu știu cine, ar fi propus, nici măcar decis,  să anuleze un contract pe care oricum alții îl stabilesc și să îngrijorezi bietul român că s-a supărat pa-pionul Macron și îl ia la frecuș pe Sică Mandolină? Păi ce lui Sică îi e frică de cocoșul galic? Nu domnule, în fața cocoșului stă găină Cioloș, nu Sică.

Iar adevărata noastră problemă ca națiune, ca stat, ca armată, ca popor, nu constă în faptul că cumpărăm de la nemți, francezi, olandezi americani, chinezi  sau ruși ci că NU MAI PRODUCEM NOI, că ne e teamă să nu îi supărăm pe alde Macron, Putin Trump,Merkel,  în loc sa ne fie teamă că îl supărăm pe Măria sa Poporul. Numai că din păcate Măria sa Poporul s-a lenevit,  după atâta timp de stat cu mâna întinsă, a uitat că mâinile mai pot fi folosite și la muncă, nu doar la cerșit și, vorba lui Dinică, nu mai avem nici gură să spunem o poveste, ne e atât de lene încât nu mai spunem povești, le înghițim pe ale altora pe nemestecate, odată cu posmagii dar și ăia dacă sunt muiați.  Ne plângem că nu acceptăm contracte cu Offset să dăm de lucru românilor. Dar de ce să nu facem noi, cap coadă totul acolo unde putem, și slavă Domnului, dacă vrem, putem, dar NU SE VREA, pentru că cei despre care spuneam mai înainte, urmașii urmașilor celor revopsiți în 89, au vândut tot ca să își obțină și mențină scaunele.

Despre aceste aspecte ar trebui să scrie toți biliardarii care lovesc la plezneală, dar numai oameni, persoane, la comandă, fără să se uite la principii, aspecte, cutume care stau la baza acțiunii  acestor pioni. Se va discuta probabil puțin, cu argumente mai mult sau mai puțin solide despre acest contract, cum s-a vorbit și despre Bechtel și despre Microsoft și despre fregate și despre Piranha și despre Patriot și va intra și acest contract în același malaxor, dar nimeni nu va vorbi ce caută malaxorul ăla la noi și de ce nu îl oprim, dacă ne tot toacă … interesele ? Nu, așa ceva nu e bine să întrebi, pentru că există riscul să fii considerat trădător de țară. Cum adică să pui la îndoială parteneriatul strategic și apartenența la un bloc .. militar  care stăpânește lumea? Păi dacă nu ne apără articolul 5, cine să ne mai apere?

 Hai, la billiard băieți!

https://monitorulapararii.ro/interviu-didier-philippe-vicepresedintele-firmei-mbda-specializata-in-productia-de-sisteme-de-rachete-romania-ocupa-un-loc-prioritar-pentru-companie-1-1440

https://global-def.com/2018/08/15/interviu-cu-didier-philippe-vicepresedintele-mbda-cel-mai-mare-producator-de-rachete-european-am-solicitat-amendarea-proiectul-de-lege-pentru-cumpararea-de-catre-mapn-a-bateriilor-de-coast/

https://www.mediafax.ro/externe/interviu-didier-philippe-propunerea-mbda-pentru-romania-ar-revigora-industria-nationala-de-aparare-video-17525991 –  20. 09.2018

https://www.defenseromania.ro/mbda-contrazice-mapn-cu-privire-la-anularea-licita-iei-pentru-bateriile-de-coasta-francezii-explica-de-ce-doar-exocet-a-ramas-in-competi-ie_604887.html

https://romanialibera.ro/investigatii/exclusiv-rl-se-naste-un-conflict-diplomatic-romania-franta-829396

https://www.facebook.com/monitorulapararii/

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

11 Raspunsuri la Hai, la billiard băieți!

  1. geofreeland

    Ce am ajuns…Parcă România e o fată mare și toți se „bat” să-i vândă giuvaericale de război. Da’ ce bătaie! Barem de-ar fi nou-nouțe, second hand-uri, expirate-reșapate, reparate, vopsite, ce mai…Toți vor să scape de stocuri, de ce să le casăm, le dăm la mamelucii ăștia de români că de, interoperabilitate…Numai furci și topoare ne mai trebuie, ca pe vremea lui Ștefan cel Mare și sfânt.

  2. neacsum

    @Geofreenad,
    Romania nu a ajuns acuma, a fost intotdeauna siluita de violatori externi dar culmea este ca nu fara stirea parintilor. Romania a fost lasata la voia violatorilor(inca dinainte de a deveni majoră) chiar de cei care trebuiau sa o protejeze, ca de, erau oameni sarmani si nu faceau fata vremurilor. Parintii ei, au dat-o la produs iar daca ii intrebi spun ca nu stiu unde este si cer ajutorul „politiei” sa o gaseasca. Iar ” Politia”, complice, sta la poarta violatorului sub pretext ca nu poate sa intre ca nu are ordin judecatoresc.

  3. Trebuie sa cadtige si el cumva sararacul o bucata de paine!!

  4. Nicolae

    👍 Da,da,da.👏

  5. geofreeland

    Ahaa, deci d-aia magistrații nu intră la tăieri de pensii speciale, că ei dau dreptul poliției de a sta sau nu la porțile oamenilor,nu? De fapt, magistrații au puterea absolută. Că justiția e „oarbă” (pentru cine?) nu mai contează, și nu ar fi lipsit de interes ca magistrații să parcheze pe locurile handicapaților, pentru că simbolul lor, aia cu balanța, e legată la ochi. Te pomenești c-o fi ca-n filmele alea cu interlopi? Poate mai citiți ceva adevărat pe luju.ro.

  6. geofreeland

    A face cumpărături e politică. Prețurile te ard la buzunar ca amărăștean. Salamul de 250 grame e cât kilul de carne. Așa că, nu vă mai atingeți de preparate de carne, au glutamat, j’de mii de E-uri și nici carne. Cu păsările o rezolvarăm, cu aviara, cu porcii de curte, iar o rezolvarăm, cu pesta, cu vacile iarăși, lumea nu mai crește. Când o aud pe actrița aia cu „prea bun, prea ca la țară” mă apucă voma. Să mănânce ea bulgărașii ăia. Roșiile, legumele în general, nu se mai fac în curți, doar în solarii, vine așa o mană, cu ploile dinspre țările „civilizate” de arde tot. Strugurii la fel. Așa cum punem masca, așa punem plase pe grădini să le ferim de poluarea de import. Ecologie, chestii, vrăjeli, povești. Se poluează în draci. Plus că și covidul ăsta intră în plămânii poluați, slăbiți, trombează sângele plin de pesticide, rinichii distruși de sucurile chimice și clorul din apele publice. Și noi vorbim de civilizație? Morga banului, rapacitatea și ipocrizia sunt devize ale politicii noi, anti-om.

  7. geofreeland

    Bătălia pe gaze maritime ia amploare. Unii se bat să aibă independență energetică și venituri la stat de zeci de miliarde și noi, pe ditamai punga de gaze, stăm în lesă. Ce stat o fi ăsta care să nu vrea independența energetică?

  8. Nicolae

    Clona „U”a parasit rusinos cupa EL.Inca odatã,dacã mai era nevoie,cã tot ce este cladit pe necinste,pe minciunã,pe mai stiu eu ce criterii,este nedurabil.

    CLONA lui LOV a subcombat la Tibilisi in faţã unei echipe de amatori,vorba vine,dar dacã ne uitãm la ce stadion are,in ce echipament au avut in seara asta,îmi aduce aminte de când mai jucam fotbal pe maidanul din comuna natalã.
    Iata dovada ca Dumnezeu nu bate cu parul.Halal!

  9. Becheru

    Banalizarea raului, nepasare totala fata de interesul general si fata de viitorulu generatiilor viitoare. Este concluzia fireasca demonstrata de lipsa de interes fata de acest articol. Daca articolul ar fi abordat alte subiecte cum ar fi , nu stiu ce OSCAR-uri, sporuri, etc, am fi avut mult mai multe comentarii. Asa, doar sapte. Pe brava noastra armata de activi si rezervisti n-o mai intereseaza starea jalnica in care a ajuns Romania, de lipsa de viitor a copiilor si nepotilor nostri intr-o tara furata atat de mult incat si fanariotii secolului XVIII ar fi invidiosi. Camaraderia, respectul pentru generatiile trecute de militari si obligatiile fata de cele viitoare au disparut. A ramas un egocentrism exacerbat dublat de o ascunsa satisfactie ca avem mai mult de cat cel de langa noi. O analiza atenta a marii majoritati a comentariilor de pe acet bloc demonstreaza acest lucru. Multe ar fi de spus, atat de multe incat un roman in doua volume nu ar fi suficient sa prezinte „Carte Neagra a Romaniei post-decembriste”. Ma rezum la a aborda tema dotarii armatei si a industriei de aparare. Pentru cei care nu stiu, sau nu vor sa-si aduca aminte, la nivelul anului 1989 exportul de armamant romanesc reprezenta 25% din totalul exportului de produse nepetroliere a Romaniei. Produceam si exportam intregul echipament si armament de infanterie. Produceam transportoare blidate, tancuri, elicoptere si avioane de lupta, subsonice, e adevarat, dar concepute si realizate in Romania. Cei de la Romtehnica stiu mai bine, la fel cum stiu si cei de la departamentul de productie speciala condus de ministru adjunct Boldur de la MICM. Ce mai facem acum? Numic, sau aproape nimic. Am renuntat la doctrina apararii tarii de catre intregul popor, desi, este doctrina care sta la baza apararii Elvetiei si nu numai , de zeci de ani. Cu ce am inlocuit-o? Cu un articol al unui tratat de alianta militara. Am inlocuit AKM-ul care a facut ravagii in randul trupelor americane in timpul razboiului din Vietnam ca sa ne aliniem calibrelor NATO. Am distrus o industrie de aparare pentru care multe tari ne invidiau si mai multe ne respectau. Cine mai respecta Romania acum? O intrebare retorica. Oricum, este trist sa vezi cum rezervisti ce au detinut candva functii importante in sistemul de aparare a tarii, au ca singura preocupare propria lor pensie si nimic mai mult. Este trist dar adevarat.

  10. neacsum

    &Becheru,
    Daca mai adaugi si vrajba intre asosiatii, lidei, militari si urmarirea unor interese meschine, ata de prezenta intre militarii activi si rezervisti, ai imaginea complrta a dezastrului. Uneori imi vine sa nu mai scriu nimic despre pensii dar sunt destui care chiar nu au bani de medicamente.

  11. geofreeland

    @Becheru Corect!