ROAD TO HELL

Categoria Despre Armata


”Drumul spre iad e pavat cu bune intenții!”-Samuel Johnson

În cele ce urmează, cu riscul de a supăra pe aproape toată lumea (participantă)   voi informa pe cei interesați cu privire la activitatea din data de 22.09.2020, respectiv activitatea Forumului Structurilor Asociative din MApN, activitate desfășurata pe parcursul aproape 3 ore începând cu ora 13.

La activitate au participat 20 de reprezentanți ai asociațiilor, din 39 de asociații invitate. Din partea MApN au participat ministrul, secretarul de stat șef al departamentului pentru Relația cu Parlamentul, șefa de Cabinet, șeful Direcției General Juridice, și să fiu iertat că nu am cunoscut numele și funcțiile, nefiind prezentați, încă două persoane.

Voi încerca să fiu cât mai pragmatic, mai scurt și mai la obiect, cu atât mai mult cu cât deja au apărut două comunicate (dacă nu 3) până voi termina eu articolul, privind activitatea și așa cum veți constata, în funcție de cine anume a dat comunicatul sau informarea, informațiile, si mai ales interpretările,  diferă, uneori contrastează fiind nu doar interpretări subiective ci chiar minciuni.  Nici nu vreau să pomenesc de comentariile care au apărut și vor apare după comunicate, nu le-am văzut și cred că nici nu o să mă uit pe ele. Eu nu am nevoie să citesc  ce crede unul sau altul despre ceva ce nu a văzut, fiecare crede ce vrea. Eu voi relata ce a fost acolo și voi încerca să mă abțin pe cât se poate de la interpretări, dar în nici un caz nu voi susține că ceea ce cred eu este singurul adevăr. Dar ceea ce voi spune că s-a întâmplat sau spus, garantez că a fost așa, iar cine va susține că mint este invitat să dovedească minciuna.

Alba- Neagra cu pensiile militarilor

Deci:

  1. Activitatea a fost deschisă de domnul Nicolae Ciuca, Ministru al Apărării, care a început prin a spune că e onorat de prezența la acea întâlnire, că a acordat și va acorda o atenție deosebită relației cu structurile asociative ale militarilor activi sau în rezervă, ⁹ cu toate comentariile tendențioase, lipsite de respect, de obiectivitate și demnitate apărute înainte de această activitate din partea unora care sunt nemulțumiți de orice și critică orice. A amintit printre lucrurile criticate hazardat,  problema Restaurantului de la  Cercul Militar Central, despre care s-a comentat în fel și chip, când de fapt schimbarea este făcută în beneficiul militarilor. A pomenit domnul ministru și pașii importanți făcuți la Cobălcescu unde fosta policlinică va fi transformată în”Club al seniorilor” .
  2. A urmat la cuvânt domnul colonel Tudor  Marian, presedintele Forumului, care a mulțumit pentru amabilitatea și disponibilitatea domnului ministru atât prin punerea la dispoziție a sălii, cât și prin participarea la activitate. Apoi președintele Forumului a menționat faptul că nici el nu agreează pozițiile, dar mai ales limbajul unora dintre colegi care nu înțeleg că dialogul înseamnă comportament civilizat. A amintit apoi faptul că pensionarii militari sunt nemulțumiți de modul în care sunt tratați în special de clasa politică  ajutată însă și de disensiunile dintre asociații dar și militari ca indivizi  și lipsa de unitate a militarilor, dar și de lipsa de cooperare și interes a acestora care au pretenții, dar nu vin cu nimic concret, nu cooperează, nu colaborează. Pe fondul acestor atitudini la ora aceasta, a mai spus col Tudor, am ajuns cu PLX 199 în faza în care Clasa politică ne amână aruncând vina tot pe noi pe lipsa unui punct de vedere comun. Apoi domnul col. Tudor a solicitat domnului ministru să lămurească poziția MApN pe două din subiectele cele mai fierbinți, PLX 199 și actualizarea din 2017.
  3. Domnul Ministru a precizat că :
  4. În problema PLX 199, amânarea finalizării votului trebuie înțeleasă ca o manevră politică, de campanie în care  fiecare partid se folosește de ea în interesul propriu. Dar se fac eforturi din partea MApN pentru ca proiectul să fie…. trecut în forma aprobată de Comisia pentru Muncă.  
  5. În ceea ce privește cei 5%, MApN a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a rezolva problema, mergând până acolo încât împreună cu SRI au apelat la Curtea de Conturi, singura instituție calificată și care putea impune o conduită comună, competentă și legal îndreptățită să dea o soluție. Curtea de conturi a găsit o soluție,o formulă de calcul prin car cei care pot beneficia efectiv de acea indexare să beneficieze, ”și a rămas ca șeful casei de pensii de la noi de la apărare, doamna colonel Andrițoiu, împreună cu juristul și cu toți ceilalți să își ia toate elementele de protecție față de o eventuală neînțelegere sau aplicare cum s-a întâmplat de multe ori la noi, altfel decât este prevăzut în prevederile legale, să conteste această decizie a Curții de Conturi. S – a întâmplat, din păcate instanțele au fost în vacanță până la 1 septembrie și a rămas ca începând cu 1 septembrie să se stabilească o dată la care procesul va avea loc.” Aici a intervenit cineva care a spus,corect,  că MApN și CPS sunt două entități distincte juridic deci practic MApN nu poate interveni în acest proces. Domnul ministru a confirmat și a spus că MApN va urmări totuși evoluția procesului ca structură superioară ierarhic. Ministrul a menționat că în momentul în care se va primi decizia instanței aceasta se va aplica imediat.
  6. A urmat la cuvânt  domnul Gl fL Aer(rtr) Vernea Candit, vicepreședinte ARPIA. Acesta a menționat faptul că multă lume pleacă de la un concept greșit privind pensiile militare și anume acela că pensiile militare nu ar fi contributive, deși istoric vorbind, militarii își plătesc atât contribuția la pensie cât și celelalte taxe impozite și contribuții, la fel ca toți cetățenii României numai că forma, metoda și buzunarul în care intră aceste contribuții diferă. Dacă la civili contribuția la pensie se duce în fondul asigurărilor de stat, acolo de unde le  sunt plătite pensiile, la militari, prin decretul 141 din 1967 contribuția  intră la bugetul de stat acolo DE UNDE LE SUNT PLĂTITE PENSIILE milutarilor,respectiv PRIN bugetul  MApN. Asta înseamnă că și militarii și-au achitat contribuția la pensie ca și civilii, numai că banii au fost ”cazați” în alt buzunar. Și atunci, de ce se pune problema ”pensiei necontributive” la militari, de ce pensiile „necontributive” ale  militarilor pot fi micșorate sau ciuntite, iar cele”contributive” ale civililor nu ? Singura parte contributivă a militarilor către fondul de pensii este pensia suplimentară care se vira către ministerul muncii, iar ministerul muncii îi vira către banca Națională care acorda un bonus de 1,5% pe an. Astfel, la 20 de ani vechime se realiza o pensie suplimentară de 16%. Drept urmare, pensia militarilor nu poate fi inferioară pensiilor contributive. ”Noi nu vrem nici pensie mare, nici pensie mică, vrem pensia meritată” a specificat domnul general. Pentru munca nenormată, 24/24 și faptul că militarii au obligații și după trecerea în rezervă, se poate acorda un bonus la pensie pentru fiecare an.

La aceste argumente domnul ministru a spus că nu este în măsură să modifice ceva, asta înseamnă o altă lege a pensiilor, aspect care ține de legiuitor. Domnul general de flotilă a răspuns că asta nu ar fi o problemă, căci și așa L223 nu s-a pus niciodată în aplicare așa cum a fost votată, deci noi practic nu avem o lege a pensiilor, avem articole de lege. Domnul ministru a precizat că la acest moment trebuie să ne concentrăm pe acest PLX 199 care trebuie să fie votat. A mai menționat domnul ministru că  totuși ar putea ca după terminarea alegerilor să ia în considerare propunerea domnului Vernea după un interval de 4 ani în care lucrurile se așează și toată lumea își vede de treabă.

Domnul Vernea a întrebat apoi la rândul său cât crede domnul ministru că vor rezista oamenii sau câți vor mai fi după 4 ani ca să poată beneficia de o lege corectă? În continuare a luat cuvântul secretarul ANCMRR Radiolocație Prahova,MM pr.rtr. Nicolae Ștefan. Acesta a abordat problema pensiei suplimentare față de care cei activi ( respectiv CPS ) nu manifestă nici un interes și nu o susțin. A întrebat domnul MM de ce e nevoie să ajungem în justiție pentru un drept al nostru care trebuie acordat, această pensie reprezintă Pilonul 2 de pensie care ne este confiscat prin modul în care este introdus. Al doilea aspect semnalat de domnul MM pr. a fost problema sporurilor care se acordă cu discriminare.  A mai menționat dânsul că militarii primesc încă pensiile corespunzătoare salariului din 2009 în vreme ce la civili s-au corelat atât salariile cât și pensiile cu creșterea salariului minim pe economie. Solda de funcție a unui MM actualmente este de 600 de lei, mai puțin decât un lucrător  de la salubritate. Domnul Maistru a solicitat introducerea amendamentelor privind pensia suplimentară și atingerea unui nivel al sporurilor de 30%, așa cum beneficiază civilii de pe urma legii 153. Domnul Ministru i-a replicat că ” în acest moment orice modificare a amendamentelor la PLX 199 atrage de la sine o prelungire cu încă cel puțin 6 luni de zile de acum încolo. Acum are toate șansele să fie aprobată AȘA CUM ESTE” .

7. În ajutorul domnului ministru a sărit domnul col.rez. Simion Constantin președintele Asociației Militarilor Participanți în Teatrele de Operații,  care a supralicitat  afirmând  că ” În primul rând și prima dată ar trebui să știm toți de aici de la masă,  că acest act normativ  PLX199 care a trecut în termen de aproape 2 ani, de la introducere,  orice solicitare de schimbare a unei virgule, a unui punct și a unui cuvânt ar relua procedeul legal de tehnică legislativă.  Acest lucru ar însemna o prelungire cu cel puțin 2-3 ani.” Din păcate domnul Simion avea mari lacune în ceea ce privește avizul Comisiei pentru Apărare, dânsul susținând că proiectul are avizul Comisiei pentru Apărare. Probabil se referea la avizul inițial care a fost însă retras când s-a constatat că ceea ce a fost trimis Comisiei pentru Muncă nu corespundea cu ceea ce credeau membrii Comisiei pentru Apărare că s-a votat sau trimis. Căci până la urmă rediscutarea PLX în cele două comisii de aici a plecat.

A propus apoi domnul colonel Simion să așteptăm să vedem rezultatul după  alegeri,o săptămână două,  să vedem dacă se finalizează sau nu proiectul. Domnul Ministru a completat apoi spunând că totul este o dispută de ambiții.  Când ”albul” spune ceva, ”negrul” se opune, când ”negrul” propune ceva, ”albul” nu e de acord. Nici măcar când au spus amândoi că ceva  bine, lucrurile nu au ieșit așa cum trebuie.

Domnul Col Simion a continuat spunând că din punctul său de vedere este foarte mulțumit de activitatea ministerului Apărării Naționale la momentul anului 2020 pentru că a fost trecută Legea 168/2020 privind veteranii din teatrele de Operații și a cerut sprijin MApN ca PLX 199 SĂ IASĂ MĂCAR ÎN FORMA ASTA pentru că orice, după aia, poate fi perfectat. În continuare domnul Colonel Simion a mulțumit tuturor celor care au muncit pentru ca acest PLX 199 să iasă în forma în care este acum.  Și a mai spus domnul colonel ceva ce a uns inimile reprezentanților ministerului: ”Știm foarte bine ce înseamnă o pensie de 140%. Noi nu am cerut așa ceva. Eu nu pot să stau acasă să rup telecomanda în două și să iau mai mult decât dumneavoastră care munciți să îmi plătiți pensia, cu 40%. Este irealizabil!”

Aici domnul ministru l-a contrazis cumva pe domnul Simion spunând că totuși ce a spus domnul maistru este adevărat,  în sensul că pensiile și salariile subofițerilor, maiștrilor și militarilor angajați sunt mici și nu este normal să așezi meseria de soldat pe ultima treaptă de salarizare. Ascultându-i ai fi crezut că ministrul este rezervist iar rezervistul ministru. Au urmat discuții privind poziția militarului în nomenclatorul  meseriilor și necesitatea trecerii meseriei de militar pe treapta de salarizare cuvenită despre care unii vorbesc de ani de zile, ca Moise în pustiu.

8. A urmat domnul General Gropan președintele Federației Militarilor.

Acesta a început prin a spune că nu poate afișa același optimism privind binefacerile PLX 199 susținând că este un document vulnerabil deoarece nu are toate avizele necesare, chiar dacă acestea ar fi consultative. În primul rând nu are avizul Guvernului. I s-a atras atenția, de către domnul secretar de stat Bălu, că  nu e nevoie de avizul Guvernului, că aviz își dau Consiliul Juridic și Consiliul Economico-social, Guvernul dând  punct de vedere. Domnul Gropan a revenit, spunând că nici punct de vedere al guvernului nu există. Apoi domnul ministru Ciucă i-a replicat  că există un  punct de vedere al Guvernului , și anume cel al MApN.  Dar altcineva dintre participanți a menționat că nici juridic și nici în alt fel, MApN nu se poate substitui Guvernului. Al doilea impediment legislativ este că Guvernul sau ministerele nu pot introduce amendamente la lege nici în comisii nici în plen. Aici domnul Bălu a susținut că Ministerul nu a propus amendamente. Domnul general a citat dintr-un document al comisiilor în care scria că MApN nu este de acord cu un amendament. Din nou domnul Bălu l-a contrat, spunând că una e să nu fii de acord și alta să faci propuneri de amendamente și că amendamentele care s-au făcut au fost preluate de membri ai parlamentului. Domnul general Gropan din nou a dat înapoi, neavând argumente, deși existau, dar se pare că nu prea învățase lecția bine.

Următoarea problemă abordată de către domnul general Gropan a fost ”de ce MApN nu a inițiat o HG privind creșterea soldei de grad, aspect prevăzut în legea 284, art 7 alin 3, unde se spune că Guvernul este obligat ca prin HG să actualizeze solda de grad în funcție de salariul minim brut pe economie”,iar Legea 153 prevede același lucru. Domnul Ministru a răspuns că există o OUG pe acest subiect, care se găsește undeva pe la Ministerul Muncii. Domnul Gropan s-a mulțumit cu acest răspuns, spunând că speră să o mai prindă și dânsul,  fără a sesiza că de fapt nici așa nu se respectă legea, pentru că legea prevede emiterea unei Hotărâri de guvern  care se dă imediat, fiind o formă mai la îndemână  și nu OUG care se poate lungi până la Paștele cailor.

În continuare domnul general a atacat nerespectarea de către MApN art 118 din Constituție care prevede că armata garantează democrația constituțională, prin aceea că admite discriminarea între militari, dând exemplul personal afirmând că pensia sa de general este mai mică cu 20% decât cea a șoferului său care a ieșit acum 2 ani la pensie. Domnul ministru Ciucă a menționat că ”tot ceea ce facem trebuie să fie îndreptat împotriva eliminări acestor inechități” . Sunt convins că s-a încurcat în exprimare, și că a vrut să spună exact invers, dar uite că totuși a ieșit așa cum practic se întâmplă. În continuare domnul ministru a cerut să nu i se mai reproșeze lucruri întâmplate înainte de a veni domnia sa în funcție și să privim înainte, să vedem ce se poate face, dar practic asta dorea și domnul general Gropan, să afle ce va face pentru remedierea acestor inechități, nu să i le reproșeze personal.   

În continuare domnul general Gropan a menționat încălcarea art 115 din Constituție, care prevede  prin punctul 6, că :   (6) Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică” Și totuși, atât Statutul Cadrelor Militare cât și Legea 223, care este lege privind dreptul de pensie, drept Constituțional, au fost modificate prin ordonanțe de guvern simple sau de urgență.

În finalul expunerii sale, domnul general a menționat faptul că activitățile asociațiilor, deși sunt prevăzute  a fi acceptate în cercurile militare în sistem gratuit sunt taxate în regim de nuntă. Pentru două ore de activitate, au fost percepuți 600 de lei. Domnul ministru a promis că va verifica căci nu este normal să fie așa.

Mă opresc aici deocamdată, va urma.

Anunț pe această cale că nu mi-am angajat nici lăudători nici detractori , nu e nevoie să îmi facă cineva laudatium sau ”intrarea”, să prezică sau să contrazică ce și când voi spune eu, și nici nu ”mă deștept” la ordin sau prin zgâlțâieli. Eu când vreau să fluier, fluier, iar de trezit mă trezesc dimineața fără ceas.

Audiție plăcută!

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

22 Raspunsuri la ROAD TO HELL

  1. geofreeland

    Susțin întru totul punctul de vedere al gl.fl.aer. Vernea Candit. Banca Națională are de plătit militarilor pensionari. Cine să îl întrebe pe veșnicul Isărescu? În rest, poziții corect exprimate. Mă întreb, ce s-o alege de clădirea Cercului Militar? Cine a pus ochii pe ea? Uite-așa se fac uitate moștenirile militarilor. Au dat ei pe daiboji moștenirea Gojdu. Cine ei? Cine…Chestia cu Cobălcescu, club al seniorilor, seamănă cu „de la bal, la spital”. Ce mai contează un rapt pe lângă atâtea?

  2. SD

    Ghinion
    Pana am postat eu la art. FACATURI…intre timp a aparut acesta si mi-a stricat „fengshuiu” si „karma” ca bonus
    Nu-i bai citim aici (chit ca l-am mai citit in vreo 6-7 locuri) daaa’…dom’ Neacsu are un talent aparte nu e sec precum ceilalti

  3. SD

    Da se vede cum trebuie sa arate o relatare obiectiva,nu porcaielile de dincolo de gard.
    problema mea e alta: chestia cu karma si bla,bla NU(deci NU) se refera la articolul de mai sus ci la faptul ca eu scriam”cai verzi pe pereti” la articolul anterior in timp ce aparea acesta.
    @Neacsum
    Pe cale de consecinta am o propunere/rugaminte(ziceti-i cum vreti).Dati posibilitatea ca,comentariile sa poata fi sterse de catre cei ce le-au postat.La posibilitatea editarii ulterioare nici nu vreau sa ma gandesc dar n-ar fi rau sa existe si asta
    …Hai ca se poate! Nu-i greu-:)
    PS Uite asa mai scuteam si eu ceva hartie(virtuala)si ceva timp fara sa incarc pagina inutil

  4. Luca Adi

    Pierdere de timp!

  5. ben

    Pentru tine luca o fi pierdere de timp.
    Pentru mine, probabil si pentru altii,NU-i.
    Cauta variante utile.

  6. neacsum

    @Ben,
    Suntoameni si oameni. Pentru unii, din diferite motive, fie dintr-un scepticism atavic, fie din interese de diferite marimi sau culori,fie din rautate, fie pentru ca sunt pesimisti de profesie, asa cum spunea si ministrul Ciuca, orice ar face altii este gresit, prost, pierdere de timp, vax albina. Pentru altii, orice sut in fund e un pas inainte,ipotetic, orice lupta pierduta este un castig pentru ca din greseli inveti, invatand din ele nu le repeti. Nu este o tragedie niciuna nici alta, asta este. Rau este atunci cand arunci cu etichete si aprecieri fara sa le justifici, fara a da omului pe care il critici/lauzi posibilitatea sa afle in ce consta greseala/aprecierea, sau daca afirmatia ta e facuta din prostie, invidie, rautate, sau invers, din prostie,servilism,obisnuinta, in,ambele cazuri incapacitate de a intelege si mergi pe sabloane,citate din clasici asa , ca sa te bagi in seama sau ca sa atingi un scop ascuns.

  7. Ionel

    In legatura cu SPORUL PENTRU PENSIA SUPLIMENTARA, problema ridicata in cadrul dezbaterii, articol disparut din proiect la Comisia de munca:
    In timp ce foarte multe sporuri cu caracter temporar de care se beneficiaza in cele 6 luni luate in calcul intra in baza de calcul si , deci, sunt luate in considerare la calcularea pensiei (gen spor de exceptie de 50 %. spor de ore suplimentare !!!!, majorare pentru activitati de control preventiv !!!!spor de pana la 100 % pt activitati in zile nelucratoare !!!!), acest spor este inlaturat !!!!!
    Deci, pentru sume primite temporar, PRIMITE, atentie, NU PLATITE 25 DE ANI SAU MAI MULT, este ok si se beneficiaza de ele, in timp ce pentru sporuri platite pana in 2001 nu este ok !!!! Sa inteleg ca cei aflati acum in activitate pe functii care in ultimii 19 ani nu au platit acest spor nu au niciun interes!? Ce ar fi daca contributia lor la pilonul 2 platita din 2008 ar fi confiscata de stat si nu ar beneficia de ea la momentul pensionarii ?

  8. Adevărul că nu se dorește a se întreprinde nimic de politruci pentru pensionarii rezerviști și nici viitorii pensionari rezerviști!!! Ne-au umilit politrucii și obedienții lor atât cât am fost activi iar ca rezerviști le e și mai ușor!!!!! Profesia de militar sau politist nu mai este respectată de politicienii din ziua de azi, dar mai ales de când stagiul militar nu mai este obligatoriu.
    În prezent sunt în parlament senatori și deputati care nu au avut o vechime în câmpul muncii de maxim 4 sau 6 ani, însă aceștia inițiază proiecte de legislație a muncii pentru noi și viitoarele generații. Păi ce să știe unul ca ăsta despre drepturile cetățenilor țării pentru a iniția un proiect legislativ pentru salariați când el la cât a muncit la viața lui nu ar trebui să i-a nici ajutor social!!!!!! De la cine vă așteptați să vă inițieze și să vă adopte legi, de la generatia copy paste actuală, care nu au citit o carte la viața lor și care au făcut facultăți și doctorate contra cost și și-au cumpărat diplomele!! Păi dacă astfel de deputați și senatori, care măcar nici experiență de viață nu au, dar sunt marii politicieni ai țării, la ce ne putem aștepta???!! Mă deranjează că printre ei se află si foști militari și politiști, dar care nu au nicio opinie sau nu i-au atitudine pentru ca situația juridică a pensiilor de serviciu să se îmbunătățească întrucât pensia lor e simbolică și nu îi intereseză.
    Datorită acestor norme juridice deficitare care afectează atât pensiile cât și salariile, mulți nu vor mai fi atrași pentru astfel profesii și se vor orienta în altă parte unde sunt salarii și pensii mai decente!!!!!

  9. Micutzul

    Încep prin a spune că și eu am postari la adresa ministrului apărării, uneori dure , dar sub nici o formă nu sunt de acord cu jignirile sau cuvintele urâte la adresa nimănui. În legătură cu articolul, probabil urmează să fim înștiințati asupra celor spuse de alți mari reprezentanți ai rezervistilor.
    Acel colonel veteran probabil că s-a pensionat de curând și este total în afară de discriminări pe la care suntem supuși!
    Doresc să precizez că este aproape sigur că Plx 199 își urmează drumul în aceste zile dar sunt câteva lucruri care trebuie luate în considerare.
    Dacă nu mă înșeală memoria Consiliul Economic și social a dat aviz favorabil dar A PROPUS MAJORAREA COEFICIENTILOR DE CORECȚIE fapt ce nu a fost luat în considerare de nimeni.
    În ceea ce privește termenele de actualizare consider o bătaie de joc să spui unor bătrâni să aștepte câțiva ani până la actualizarea reală. Există o soluție reală dar care nu a luat-o nimeni în considerare. La 01.12.2020 să intre în vigoare acei coeficienți dar majorati, la 01.01.2022 pensionarii să primească 50% din diferența de drepturi cuvenite comparativ cu activii, iar la 01.01.2023 restul de 50%. Astfel efortul bugetar nu era deosebit de mare fiindcă mulți au pensia pe 263 mai mare decât sumă rezultată după prima majorare.
    Deocamdată mă opresc aici.
    Am auzit ca iese un zaibar trăsnet anul ăsta!

  10. neacsum

    @Micutul,
    s-au cam scat strugurii, i-au supt viespile, albinele si mustele. Dar ceva ceva o sa iasa.Vulpile oricum nu o sa prinda nimic…

  11. Titi

    @Marin Neacsu, chiar ma bucur ca ati fost acolo in mijlocul bataliei si ne relatati mersul discutiilor !
    Sunt convins ca veti relata in continuare, dar stiindu-va un fin observator, spuneti-ne totusi concluzia: la Pl x nr.199/2020, ce Amendamente au ramas in picioare si sunt agreate atat de MApN cat si de majoritatea celor prezenti din partea asociatiilor ?

  12. Titi

    @Micutul, eu acum chiar trag zaibarul din putina, in 2 butoaie de cate 15 vedre fiecare, dar iti povestesc cat de tare este cam peste 2 luni.))

  13. ben

    MICUTZUL,
    SUNT bune, foarte bune cele propuse de dumneavoastra, numai ca asta ar insemna luarea de la capat a procesului legislativ. masurat in timp cel putin un an ar dura.
    DIN decembrie va fi alt parlament, alte interese, alte discutii fara obiectul ,,pensii militare.
    Plx199 este ,,marul mic,, bun si el decit NIMIC.
    MA aflu printre ,,beneficiarii,, acestei legi.

  14. MM

    Titi….scrie in text…se va vota varianta de la comisia de muncă..

  15. geofreeland

    Alt parlament înseamnă două plus șase luni, adică prin iunie. O să spuneți că e puțin? Nu uitați că la un deficit real de peste 12% plus o „mână de ajutor” femeist înseamnă o prelungire de austeritate de peste încă un an.

  16. ben

    Cel putin un an.
    Cu o noua evolutie a ,,guvidului,,19 pot fi chiar 2 ani de austeritate.
    CAM prin toamna 2022 ar fi posibila reluarea discutiilor pe L223.

  17. geofreeland

    Și atunci, fără nicio conotație, ce rol, ce solicitare, ce inițiativă, ce lobby politic poate face domn’ Ciucă? Nimic din toate aceste, el fiind un pion de execuție al ordinelor de peste el și mai de sus și mai…Ce optimism să mai abordăm? Decât de genul, pesimistul zice „mai rău de așa nu se poate” iar noi, ca optimistul zicem „ba se poate!” Numai că nu mai avem timp, vine una cu coasa…

  18. geofreeland

    Ce să vezi? E vremea afișelor, pliantelor, cerșitul din poartă-n poartă, ca la colinde. Satul e plin de afișe, pe garduri, între ulucile porților, pe stâlpi, între stâlpi, în vitrine, pe geamurile caselor, prin șanțuri, pe drumuri, pe cărări…Vezi figura obsedantă a primarului galben…Votați-mă pe mine, că am făcut și am dres…Ce-o fi făcut nu știu, că e singura comună fără drumuri asfaltate între alte zece comune vecine care au asfaltat și ulițele care duc la câmp. De unde atâția bani? Jumate din comună nu plătește impozite, drumurile nu au șanțuri, piața e insalubră, cârciumele nu au autorizații, gunoaiele au împânzit pădurile, șpaga către orice control se știe, apa are restricții de potabilitate pentru copii și gravide, munca la negru e normală, poliția are program redus…Hai la vot.

  19. Gafton Vasile

    Chiar daca am citit și alte informații despre eveniment aici parca informația este mai clară și nu M. Neacșu are rolul de a rezolva problemele pensionarilor militari care par a se amâna până la calendele grecești. Aici aflăm totuși cum s-au luptat unii din camarazii noștri lăudând ce nu era de lăudat și apreciind ce nu trebuia apreciat.Promisiunile nu costă nimic și de regulă nu ne-au adus nimic. Dacă nu ne unim sa protestăm vehement și se pare că nu ne vom uni atunci vom primi ceva dacă cei care trebuie sa o facă vor scăpa ceva printre degete. Dacă ne mulțumim cu putin probabil că nu vom primi nimic. Dar cine știe poate vom auzi și de bine.

  20. Micutzul

    @ Titi
    De povești mi-e paharul plin. Eu dau apropouri cu zaibarul și alții spun povești. Păi treabă e asta? Mai trebuie poze și gata…

  21. geofreeland

    Voi cu zaibărul vostru, sabotați Bordeaux, Malaga, Alicante…De fapt sinteți patrioți, plus că zaibărul are resveratrol, anticancerigen puternic de mor de necaz ăia cu medicementele oncologice.Măi să fie, „din rodul toamnei binecuvântat”!