Sic transit gloria mundi !

Categoria Despre Armata


“Sic transit gloria mundi!” este o expresie latinească însemnând: “Aşa trece gloria lumii!”. Originea ei se află într-o culegere de texte religioase – Imitaţio Christi – din secolul al XIV-lea, cuprinzând precepte şi sfaturi morale. La vremea respectivă, exista obiceiul ca, la întronizarea unui papă, un călugăr să vină de trei ori în faţa acestuia, pentru a arde o bucată de cânepă, spunând: “Sancte Pater, sic transit gloria mundi” (“Sfinte Părinte, aşa trece gloria lumii”). Un astfel de ritual avea menirea de a aminti suveranului pontif ca şi el este doar un om, care trebuie să se păzească de păcatul vanităţii.

Ceva similar se întâmpla și în Roma antică, cu generalii care se întorceau victorioși din câte o expediție de pedepsire a ”barbarilor” care se răsculau. La întoarcere,   la intrarea triumfală în Roma un sclav primea sarcina să îi șoptească la ureche: ” “Hominem te esse” adică  ”nu eşti decât un om”. Nu știu câți dintre ei își păstrau cumpătul și locul, dar astăzi mă văd nevoit să amintesc aceste două  zicale domnului general Ciucă, cel care zilele astea ”a trecut Rubiconul” intrând cu cal cu tot în politică.

Când acum un an ales să demisioneze din funcția de șef al SMAp, să treacă în rezervă și să primească  nominalizarea de ministru, am mers și eu pe  varianta că doar așa poate face ceva cu adevărat pentru militari, pentru armata, doar așa se poate impune în fața celor care de ani buni, indiferent de culoarea politică și-au bătut joc de militari, deși știam că nu va fi sprijinit de ceilalți membrii ai cabinetului, nici de partidul aflat la guvernare, pentru că ”nu era unul dintre ai lor” Așa credeam atunci. Jumătate din ceea ce am crezut s-a confirmat, în sensul că nu a făcut mare lucru pentru militari, și practic nimic pentru rezerviști, exceptându-i pe cei care au luptat pe frontul de Est la ordinul țarului de Vest.  Da, putea, ar fi putut și am fost tot timpul convins că și vrea. Treptat treptat am constatat că chiar dacă  vrea, nu poate, din motive obiective dar si subiective. Am acceptat atunci ideea că decât un ministru care să se uite la telefon în timp ce i se dă onorul, măcar unu care să știe cu ce se mănâncă armata. Am tot sperat să văd ridicarea ghiocelului, dar nu a fost să fie. Zilele astea, domnul ministru a trecut cu totul în tabăra politicienilor. Poate unii ar fi tentați să spună că gata, acuma este de ail or, acuma va fi sprijinit. Ei nu, nici acuma nu e de ai lor, acuma doar a trecut granița, dar încă nu a primit ”cetățenie”. Ca să fii de al lor trebuie să ”confirmi” adică să faci ce fac ei. ”Si fueris Romae, Romano vivito more,”spune un alt proverb latin, adică dacă ești în Roma, poartă-te ca romanii  altfel, nu vei fi acceptat. Ce fac politicienii se știe. Ce va face domnul ministru Ciucă? Ce l-a împins să treacă în tabăra celor care nu se gândesc decât la ei, ”romanii”? Pe cine va păcăli, pe colegii de partid, sau pe foștii colegi de armată, că a devenit clar că ”romanilor” nu le plac soldații, exceptând garda pretoriană. Așa era și pe timpuri, Roma nu prea avea armată, generalii și  legiunile lor erau trimise în imperiu cât mai departe de Roma, să nu le vină cumva ideea să ia puterea. Pe același principiu, și armata de azi a fost decimată, trimisă să lupte în afara granițelor, umilită, batjocorită, mințită, dezbinată și chiar învinuită că a executat… ordinele  ”senatului”.

Până azi, aș fi continuat să sper că va rămâne sau a rămas de partea celor cu care a împărțit o pâine atâția ani de zile. Până azi. De azi m-am convins că nici nu a putut,  dar nici nu  a dat în brânci  să facă ceva pentru rezerviști adică ceea ce a promis în noiembrie 2019 când a ieșit pe post cu primul ministru și a afirmat că va face o treabă mare pentru clasa muncitoare. De astăzi m-am convins că nici nu va face, sau dacă va face, nu va face ce doresc ei, rezerviștii, plebea, pileati,  sau ce trebuie, ci ce vor ei, ”ROMANII”, sau tarabostes.

Astăzi domnul ministru l-a convocat pe președintele Forumului Structurilor Asociative, col(rtr) Marian Tudor pentru a discuta pe tema  PLX 199, pe care, așa cum am mai spus, MApN îl dorește cât mai repede votat aprobat și promulgat, în forma adoptată de Comisia pentru Muncă, adică cu amendamentele propuse de MApN,  formă care i-ar ajuta enorm pe cei de la CPS în lupta lor împotriva Curții Constituționale, formă care își bate joc de pensionari aproape mai rău decât ordonanța Olguței. Când în 14 septembrie am avut contrele cu reprezentanții MApN pe acest subiect, credeam că domnul ministru este în eroare, nu cunoaște fondul problemei și susține punctul de vedere al cuplului Ro-Ji din greșeală. Eroare. Eram în eroare.

Astăzi, 20.10.2020 s-a scris o pagină, pagina adevărului, în care domnul ministru l-a chemat pe Tudor Marian în calitate de președinte al Forumului, pentru a-l convinge nu doar să accepte propunerile MApN, CI CHIAR SĂ  ȘI APELEZE LA LIDERII PSD să introducă la vot PLX 199 în varianta propusă de MApN. Când am auzit nu mi-a venit să cred dar chiar așa s-a întâmplat. Ca să îl convingă, i-a spus că au acceptat totuși, să se modifice termenul la care se introduce actualizarea adică să nu se mai facă la Paștele Cailor, ci la o dată concretă, care însă ar fi putut fi schimbată prin OUG până la punerea în aplicare că doar se mai întâmplase. Este incredibil. Auzind asta îți pui automat întrebarea DE CE ȚINE MORȚIȘ DOMNUL MINISTRU SĂ FIE VOTATĂ CÂT MAI REPEDE ACEASTĂ ORDONANȚĂ ÎNCÂT L-A CHEMAT LA EL PE TUDOR SĂ ÎL CONVINGĂ SĂ ACCEPTE ȘI SĂ ÎȘI PUNĂ CAPUL PE BUTUC? A promis cuiva ceva? Se apropie ștreangul de gâtul cuiva? Cum poți să ceri unui om să își implore propria execuție ?  Pe mine asta m-a pus pe gânduri mai mult decât orice și m-a dus la concluzia că așa a fost .. sfătuit să facă deoarece probabil așa s-a mai procedat și în alte situații, cu alți lideri ai Forumului și … a mers. Mi-am amintit imaginea domnului General Băhnăreanu la o astfel de consfătuire în care el era singur de o parte a mesei, iar de partea cealaltă erau Papa și înalții prelați din suita papală. Deci s-a format o cutumă în a chema la ordin pe reprezentanții rezerviștilor și a le da mutarea în plic. Am înțeles că și la SCMD s-a trimis mutarea în plic. Deci se poate trage concluzia că MApN încearcă tot ce se poate, oricât ar fi de urât, sau mârșav, pentru a-și atinge scopul și a vota un proiect împotriva rezerviștilor.

Numai că de data asta cel chemat nu a primit plicul și a rămas pe poziție. Urmarea a fost incalificabilă. Uitând că este un ditamai generalul, uitând că este totuși ministru, domnul Ciucă a reacționat ca Băsescu în fața greviștilor din CFR, adică în total dispreț și lipsă de respect, s-a ridicat, și-a luat jucăriile și a plecat fără să uite să spună ” de acum să mergeți la Babuș să vă rezolve problemele!”

IN-CA-LI-FI-CA-BIL!!!!

Așa ceva nu mai fac nici copii de grădiniță fără să fie arătați cu degetul. Domnul ministru a uitat și cine este și în fața cui se afla. SE AFLA ÎN FAȚA REPREZENTANTULUI  A MII DE REZERVIȘTI CARE ÎȘI PUSESERĂ SPERANȚELE ÎN EL IAR EL , SUPĂRAT CĂ NU ÎI ACCEPTĂ PROPUNERILE CARE LE TĂIAU DIN DREPTURI, SE RIDICĂ ȘI PLEACĂ, AMENINȚÂND CĂ DE ACUMA NU VA MAI FACE NIMIC PENTRU EI, SĂ MEARGĂ LA ALȚII. AȘA PROCEDEAZĂ UN GENERAL, MINISTRUL APĂRĂRII FAȚĂ DE REZERVIȘTII ARMATEI? Unde ești Leș, vino înapoi, cu telefon cu tot, ai voie să vorbești la telefon când vrei tu, oricât ai vorbi e mai puțin jignitor decât ce a făcut un general al armatei române față de colegii lui. Domnule ministru, vă doresc succes în activitatea senatorială, poate veți fi senator, deși nu cred că vă va mai vota vreun militar în Craiova după ce ați făcut azi,  lăsați-o pe cea de ministru altcuiva, orice ne-ar face, e mai puțin dureros pentru noi decât ce ați făcut dumneavoastră. Părerea mea.

Hominim te esse!

Notă:

  1. Se vorbește prin târg, că domnul general Bălăceanu ar umbla prin București pe la diferite porți, cu o variantă de proiect dar nu se știe ce conține. E posibil să fie varianta cosmetizată a proiectului reșapat al PLX 199 cu care să convingă pe cine știe el, că asociațiile! sprijină proiectul MApN.
  2. Celor care mai sunt interesați le amintesc că recent s-a pus în bătaie la Monetăria Națională o medalie aniversară a Armatei Române, care se va acorda -probabil- tuturor celor care sprijină eforturile ministerului de a lovi în pensionari. Mai e un pic și vom vedea cine o primește.

Și pentru ca umorul încă nu m-a părăsit îmi dedic un cântec al lui Vintilă..


https://www.youtube.com/watch?v=sSu3TuLJnyc

UPDATE 22.10.2020

La invitatia domnului ministru Ciuca Nicolae, astăzi m-am deplasat la sediul ministerului unde împreună cu Col Tudor Marian, am participat la o nouă rundă de discuții având ca subiect PLX 199. După întâlnire Departamentul pentru Relația cu Parlamentul a emis un comunicat. a emis un comunicat. La rândul sau președintele Forumului a dat o informare cu privire la cele discutate, după cum urmează:

INFORMARE

Stimați colegi,

La invitația domnului Colonel Valeriu Roșu, în data de 22.10.2020, am fost prezent la sediul Ministerului Apărării Naționale pentru a continua discuțile pe marginea PLX 199 și a putea ajunge la un numitor comun în ceea ce privește acest proiect. La discuții au participat locțiitorul șefului Departamentului pentru Relația cu Parlamentul și Calitatea Vieții Personalului, colonel Valeriu Roșu, șeful Direcției generale financiar-contabile, general-maior Florin Jianu, directorul Casei de pensii sectoriale, colonel Mihaela Andrițoiu, alături de alți reprezentanți ai ministerului. Din partea Forumului am participat eu și col(rez) Marin Neacșu invitat și el la discuții. Discuțiile s-au purtat aplicat, articol cu articol pe ultima variantă de proiect votată în Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaților. Reprezentanții Ministerului și-au reiterat intenția de a introduce cât mai repede la vot forma de proiect acceptată de Comisia pentru Muncă Mi s-a cerut din nou să accept această variantă, iar NOI. ( structurile asociative ale pensionarilor militari ) , sa facem intervenții la comisiile din Camera deputaților, pentru a urgenta votarea proiectului. Am răspuns că nu sunt în măsură să iau această decizie fără consultarea liderilor asociațiilor componente, si voi transmite un răspuns până vineri, 23.10.2020, dupa răspunsul primit de la acestia, raspuns solicitat prin modalitatile de contact pe care le avem in prezent.Asa cum am afirmat si in precedenta informare , consider ca la nivelul structurilor asociative trebuie sa se stabileasca , cu celeritate , modalitatile de raspuns la actiunile MApN, MAI si SRI in domeniul pensiilor militare.

Presedintele FORUMULUICol.rtr.

Marian TUDOR


Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

56 Raspunsuri la Sic transit gloria mundi !

  1. Catalin

    1. GRABA SE DATOREAZĂ PROCESULUI AFLAT PE ROL AL CPS CU CC.
    2. GRABA SE DATOREAZĂ PENTRU CĂ SE APROPIE DATA DE 6 DECEMBRIE, ATUNCI CÂND ȘI PENSIONARII MILITARI VOR MERGE SAU NU VOR MERGE LA VOT.

  2. Toto Iany

    Dle Neacsu ,prea târziu ati decriptat comportamentul ministrului ,,zorzonat ,, .
    Am fost oarecum in dezacord cu dumneavoastră privind,,caracterul,, dlui ciuca ,inca de la momentul incercarii de al schimba din functie .
    Acum este clar , o PNLEPRA ODIOASA, un CALAU al pensiilor militare .
    Avea la indemana f multe cai de a iesi onorabil,mai putin sifonat daca se apleca ,cel putin, asupra a 2…3 …nedreptati majore din legislatia pensiilor militare .
    Sa nu ne pierdem speranta si toata stima pentru dl TUDOR .

  3. Ifrim

    Dacă a promis că va face o treabă mare pentru militari exact asta a făcut:Treaba mare!Pădurarul Dușa a fost mai onest cu noi!

  4. Goarna de SNPPC e la fel, numai ca acesta facea pe politicianul inca din 2017, de cand a fost deacord cu plafonarea pensiilor militarilor si politistilor, insa nu s-au prins toti ca era in aceiasi barca cu PSD-ul

  5. neacsum

    @Xman,
    Goarna urmeaza traditia liderilor sindiali cumparati de partide care au ajuns premieri si chiar presedinti. Cine stie, poate va candida si el peste 4 ani si atunci, avand in vedere ca PNL il va sustine pe Fritz, e posibil sa aiba o sansa.

  6. iosif

    Felicitari d-lui colonel Tudor.
    Are sange in instalatie.
    ciuca e istorie cu trupa lui de balerine: rosu+maciu+balu+andritoiu.
    Si nu am gresit….

    Cu stima,

  7. Pedro

    Întotdeauna am fost faultati de ai nostrii ca brazii si mai ales cei multinstelati!!!Acum ne dam seama ca dl.politican ciuca era in tandem cu Ro- Ji inca de pe vremea OUG – lor si se pregătea intens pentru trecerea in tabăra Galbena si trebuia sa aiba si niste ” succesuri” in lupta cu pensionarii militari!!! Adevarata fata a arata- o cand si- a luat jucăriile si a facut acea afirmație care i-l descalifica definitiv!!!!Proverbele romanești sunt de mare actualitate: țiganul cand ajunge ” general” întâi ” ii taie pensia lu’ tac-su „; ferește – m-a doamne de ” camarazii instalați ” ca de dușmani m-a feresc eu!!!!

  8. Pedro

    Greșelile de scriere nu- mi aparțin ! Scriind pe tablete intra automat altceva si pana te dumirești deja e prea târziu! Va cer scuze !!!

  9. Micutzul

    Concluzia este ca purtatori de grade care in suflet și gandire nu au nimic comun cu armata, cu militarii ne sapă si ne dinamiteaza pensiile din 20010, in mod marsav, cu sange pe maini , aruncand vina pe politicieni. Pe acesti indivizi instelati îi acuz de crimă cu premeditare avand in vedere mortii si handicapatii din randul militarilor in rezervă si retragere ca urmare a atacurilor de cord si AVCurilor provocate de marsaviile lor.

    @ Col. TUDOR MARIAN
    Acum cateva zile v-am solicitat proiectul inaintat de dv. dlui. Babus. Unii au luat această solicitare ca pe un atac la adresa dv. Eu nu am avut această intentie ci am vrut doar sa vefem proiectul in forma finală.
    Dacă dv. ati considerat solicitarea mea ca un afront sau ca o jignire IMI CER SCUZE PUBLIC !
    Cu respect!

  10. geofreeland

    „William Golding a primit Premiul Nobel pentru literatura in 1983. Romanul Imparatul mustelor, devenit un clasic al secolului XX, continua sa aiba un ecou rareori intalnit in istoria literaturii. Transpunerea cinematografica a romanului, din 1963, apartine regizorului Peter Brook. Un grup de copii scapa cu viata din catastrofa prabusirii unui avion si incearca sa supravietuiasca pe o insula pustie din mijlocul Pacificului. Insa ceea ce ar putea fi aventura vietii lor, o noua robinsoniada departe de adulti si de regulile acestora, se transforma intr-un cosmar ucigator de vise: ura ia locul inocentei si crima se instapaneste peste o lume care-si rataceste busola. O parabola de o forta incredibila care ne ofera un raspuns deopotriva crud si realist la intrebarea: este libertatea absoluta calea spre paradis?”
    Am citat de pe site Humanitas. Se naste o intrebare, oare lumea de azi nu-si rataceste busola? Numai ca, ceea ce se intampla azi are la baza pe Lenin, care zicea ca istoriei, din cand in cand ii trebuie dat un ghiont, dar si lui Stalin care zicea ca „nu conteaza cine voteaza, ci cei care numara” precum si „cine nu e cu noi, e impotriva noastra”. Si dupa cum se vede, toate in lume se intampla „pas cu pas”.

  11. geofreeland

    De peste sase ani nu-mi iese din minte de ce urla Orban „Ciiiineee eee geeeneeeraaalul?” in campania electorala. Ei uite, ca ne dovedim ca cineva e general. De la el, toata lumea culcat! Nu cumva acest cineva e chiar general si nu stim noi? Ca prea e decorat pe-afara cu distinctii ale altora pentru nu’s ce merite. Cerbicia de dupa demiterea primului ministru Orban de catre Parlament, renumirea acestuia, smecheria cu demisia desemnatului Citu si impunerea tot a demisului Orban imi dau fiori privind Constitutia Romaniei. Daca ma mai gandesc, inca, ca toti acestia dar si Ciuca, au trecut prin prispa angelikai cancelar, raspunsul cu pensiile militarilor vine tot d-afara. Un fel de pedeapsa istorica a armatei romane care si-a facut pe deplin datoria sacra. Bineinteles ca toate sunt supozitii, lumea subterana e ascunsa, putini stiu despre viata cartitei, vedem numai musuroaie, pe ici pe colo, ca niste furuncule, semn ca sistemul limfatic nu-si mai incape in piele.

  12. geofreeland

    Revenind la tema, PLX si Ciuca. Spuneam acum un an, contrazis p-aici, ca Ciuca isi va da jos uniforma de respect si va imbraca o camasa de forta, politica. Lucru deja intamplat. Acum ma intreb, unde e simtirea si spiritul de militar al distinsului ministru? El a facut o optiune, cea politica, numai ca juramantul militar ramane valabil pana la final, juramantul ca ministru e valabil pe timpul mandatului, la fel ca si cel de parlamentar. Astea doua nu sunt punabile, sunt solemne, o promisiune fara conflict de constiinta, in schimb primul, grav, e susceptibil pedepsei. Ce sa intelegem de aici? Spuneti dvs.

  13. Micky SINBAD

    Cine este BABUS?

  14. Marius Neacsu

    Mărine!
    În urmă cu vreun an, când l-au pus p-ăsta ministru, am avut o discuție în contradictoriu cu un dobitoc, despre ce credeam eu că NU VA FACE și ce putea să jure el că va face ciucă din postura de ministru al Apărării, wobitoc care m-a și blocat pe Facebook, după ce m-a gratulat cu toate cele, drept… recompensă.
    Nu mi-am încărcat memoria cu numele lui și era gata să sar la glanda altcuiva, confundându-l. Tu știi despre cine este vorba.

    Fă-mi și mie, te rog, ziua de astăzi frumoasă!
    Spune-mi: Marius! Ai avut dreptate!

  15. geofreeland

    „Bucurosi le-om duce toate…”. La atata mizerie va propun ceva de a va ridica moralul, miserupismul optimist si life goes on. Cam asa trebuie sa simtim, replica la relele lumii ” pe care ni le fac mai toate, un pamantean de-ai nostri, o ruda sau un frate…”
    https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=sLCu8v1q18A

  16. geofreeland

    „Eu, întru Hristos Dumnezeu binecredincios și binecinstitor și de Hristos iubitor și autocrat, Io Mircea mare voievod și domn din mila lui Dumnezeu și cu darul lui Dumnezeu, stăpânind și domnind peste toată Țara Ungrovlahiei și a părților de peste munți, încă și către părțile tătărești și Amlașului și Făgărașului herțeg și domnitor al Banatului Severinului și pe amândouă părțile pe toată Podunavia, încă până la marea cea mare și stăpânitor al cetății Dârstorului”.

    Poate va inalta spiritul afland despre faptele unui conducator viteaz. Copiii nostri uita-vor despre radacinile neamului. „Marea cea mare” o avere de la natura, natura faptelor unor vrednici domnitori. Azi, datul pe daiboji ai resurselor marii noastre e tradare de tara. Turcii, urmasii invinsului Baiazid, isi rad in barba descoperind gaze in mare asigurandu-le in viitor suficienta proprie si exportul. Noi? Noi, ce? Noi cersim mai marilor zilei dreptate si adevar privind pensiile militare… Asta e pretul la „jur credinţă patriei mele, România.
    Jur să-mi apăr ţara, chiar cu preţul vieţii.Jur să respect Constituţia, legile ţării şi regulamentele militare.Aşa să-mi ajute Dumnezeu!

  17. akord-75

    Pentru ciuca am fost neimportanti ca fosti/actuali camarazi, cu atat mai putin suntem importanti ca votanti(prin prisma numarului de voturi).Ciuca este PRIMUL pe lista PNL la Dolj deci este EXCLUS sa nu fie ales
    …dupa care ciuca va face ceea ce a facut/face/si va mai face.Are de LIVRAT CONTRACTE pe bani grei pt armamentul depasit al americanilor.Si aici toti, pot da exemple cu nemiluita fiecare in domeniul sau…eu am exemple concrete/comparative, referitoare la caracteristici de lupta si tehnico-tactice,generatie de performanta,intretinere conditii de contractare/livrare/offset…samd si mai ales PRETUL tot prin comparatie din publicatii specifice militare…Da stiu toate trec prin CSAT veti spune….dar CSAT e o simpla formalitate o bifa pt aparenta de legalitate si a necesitatii
    Ciuca din noul post sau dublul post pe care-l va avea va putea fi mult mai eficient ca agent de vanzari(fara ghilimele)…de aici si „cocoratiile” straine.Strainii aia nici macar nu-i dau spaga/comisioane, ei doar il salta in posturi importante ca de platit il platim tot noi…asta-i lobby-ul pe partea lui mizerabila.Cine are bani isi angajeaza oameni ca sa faca si mai multi bani(raytheon,general dynamics,boeing,elbit etc) si astea sunt doar cateva…cat despre rezervisti??….treaba mare!!
    Cam asta a fost este si va fi rolul lui ciuca,iar de acum inainte(6 dec.)chiar mai mult

  18. akord-75

    …scuze
    am scapat vreo doua virgule aiurea din viteza.Corectati voi mental si veti intelege
    inc-o data scuze!

  19. neacsum

    @Marius Neacsu,
    Eu sunt un optimist … sper inca sa nu fi avut tu dreptate, si cat mai exista o sansa, voi trage de ea cu dintii. Dar pana la aceasta ora, da ai dreptate. Eu astept sa vad ce se va intampla inainte de a da cu piatra in cineva. Deocamdata am dat cu piatra in geam.

  20. Titi

    @Marin Neacsu, s-a confirmat ce intuiam eu cu ceva timp in urma:
    „8 octombrie 2020 – 13:40
    PS. In aceste zile, partidele isi aleg candidatii pentru alegerile parlamentare !
    Daca ministrul Ciuca apare pe lisa PNL, inseamna ca intalnirea din 22 o trecem la campanie preelectorala si noi discutam in van !”

  21. neacsum

    @Titi,
    Deci de facut ceva nu, de discutat nu, atunci ce varianta mai avem? Capul plecat ?

  22. bazil

    Concluzia e destul de evidenta. Nu atat politicienii faulteaza din greu pensiile militare(nu pe toate ca sunt peste 10.000 pensii mioitare peste 10.000 lei) cat militarasii nostri din cps , dfc, etc.Si mai e ceva-majoritatea rezervistilor(asociatii, liga, sindicatul disponibilizatilor) nu se inteleg , au pdv total opuse , unii cu cerinte f mari despre care sunt convinsi ca nu pot fi acceptate lucru care convine de minune guleratilor si celor cu pensii de 5 cifre!

  23. neacsum

    @cei mai multi doar mimeaza lupta pentru respectarea drepturilor. Incercati sa va imaginati ce se intalmpla cu un sindicat sau o asociatie care a rezolvat problemele oamenilor si nu mai are pentru ce sa lupte…. Va fi parasit pentru ca oamenii dau cotizatia cat timp au nevoie de sindicat cat nu, de ce sa arunce cu banii in el? S atunci, ca sa fie siguri ca isi vor tine oameni agatati, cand nu au ce altceva sa le ofere, asociatiile , de fapt liderii lor, se fac ca lucreaza, dar de fapt au grija sa lase mereu cate ceva nefacut, sau prost facut, ca sa aiba de pe urma cui sa ia o cotizatie.

  24. ben

    DOMN col NEACSU:

    Cred ca d l col TUDOR nu a inteles bine propunerea d-l G-ral CIUCA.
    Trebuie citit cu mare atentie comunicatul-informarea col Tudor
    , presedintele Forumului militarilor rezervisti;
    ….modificarea art 59 din PLx199 sa nu mai contina sintagm „dupa data aplicarii in integralitate a legii 153/2017” , ci o DATA concreta….01/01/2021.
    Daca e adevarat nu ar fi rau.
    CE ziceti de informarea prezentata de col TUDOR ???.

  25. Arthur

    MĂ-ciucă a gafat grav în fața col. Tudor Marin, a demonstrat încă o dată că nu este un om al dialogului, iar pălăria de ministru e mult prea mare pentru capul lui. Sunt convins că în zilele următoare va încerca să repare mârlănia comisă, dar cred ca e tardiv să mai fie credibil în fața pensionarilor militari. PNL ar face bine să-l retraga de pe listele parlamentare de la Dolj, dar nu prea mai are timp, mâine ar fi ultima zi, căci oricum nu căștigă multe voturi pentru partid cu așa tolomac, chiar dacă el o să ajungă senator .

  26. akord-75

    @ben
    Ce sa zic?
    Zic,ca contrar celor sustinute de mine azi pe la pranz(ma autoacuz) col. tudor „a gandit-o” prost/rau/orgolios/cu nervi…o mie de alte motive ce-o fi avut,dar numai bine NU!!!
    Deci actualizare imediata cel tarziu 01.01.’21(chiar „si de ieri” daca se poate) si apoi restul maruntisurilor si imbarligaturilor(nu ma refer la OMM sau PS) din peleicsu 199 nici n-ar mai fi necesare odata aplicata actualizarea…si nici din vreun alt peleics
    Nici nu m-as fi asteptat din parte lui ciuca la asemenea propunere.M-a luat prin surprindere si buna mutare a facut(dar ce folos daca s-a izbit de un zid?perete? „bolovan”?)
    Un singur lucru n-am verificat si nu stiu.Care or fi fost actualizarile la activi intre 2018-2020, ca daca e tot asa de un bilet de tramvai …”vax albina,crema puca”
    sau o fi fost de bine ca de la 01.01.2021 se estimeaza(zvonuri presa) bugetul Ap. la 2,38% din PIB si 0,38% e o suma nu gluma….cred ca stia ciuca despre ce vorbeste

  27. akord-75

    Da, Legea 153/2017 acolo sunt majorarile

  28. neacsum

    Ben@Akord,
    A mai incercat cineva sa imi spuna asta si pana la urma a ajuns la concluzia ca a gresit. Iar domniile voastre va luati dupa fenta si nu vedeti esentialul. Introducerea actualizarii in form prevazuta de PLX 199 , indiferent cand se va aplica nu va aduce o crestere, ci o posibila dac nu sigura scadere a pensiilor, pentru ca :
    1. Nu se specifica in proiect, ce coeficienti vor fi luati in calcul la actualizare. Eu stiu ca tuturor va alearga ochii dupa salarizarea prevazuta in L153, dar nu uitati ca nici macar soldele actuale nu sunt calculate in baza acestei legi, deci pensiile nici atata.
    2.Odata cu actualizarea pensiilor noastre , vom intra si noi sub incidenta art 60 din Legea 223, asa cum a fost modificata de OUG 59 adica LIMITAREA LA NET, in conditiile in care acuma pensiile sunt raportate la brut. Ia faceti o mica socoteala si vedeti care este diferenta.. in minus bineinteles. Asa ca lasati-o mai domol cu greseala lui Tudor si acceptati-o pea voastra sau nu va mai luati dupa toti sferodoctii care dau lectii pe facebook. Ajung la concluzia ca unii nicinu merita sa lupti pentru ei si parca iti vine sa ii lasi sa moara dupa cum ii duce capul pe fiecare.

  29. Toto Iany

    Dle NEACSU , ce va opreste ,ar fi de ajutor , sa cotracarati cu argumentele dumneavoastră/Tudor ,pe toti cei care ( va) cotesta pdv dlui Tudor .
    Cei cu mai putina stiinta de carte in domeniu ar fi f multumiti .
    Daca aveti aceasta ,,putere,, va rog sa o fructificati ! Mulțumesc anticipat !

  30. neacsum

    @Toto Yani,
    Deja am explicat despre ce e vorba. Din pacate nu stau bine cu desenul, nu am talent la desen, asta e… am si eu lipsurile mele.

  31. Micutzul

    Proiectul legii pentru avizarea OUG 59 este ascuns in sertar si are avizul nefavorabil (deci de respingere a OUG) din parte consiliului legislativ. Nu trebuie decat anularea Prevederilor OUG 57, 59, 114 cu privire la pensiile militare. CIUCĂ face parte din guvern si dacă dorea acest lucru putea să propună primului ministru. Cred ca ce i-a zis lui Tudor e praf in ochi! Ce oferea concret de la 01.01.2021?
    Dle. Neacsu faceti ceva cu accesul la blog că devine obositor!

  32. Mateias

    Nu credeam că există atâta habarnism printre pensionarii militari. Neştinţa transpusă gloatei naive care se comportă exact ca cetăţeanul căruia i se promitea o găleată şi un kil de mălai, duce la emiterea unor prostii de te doare mintea. Băi băieţi, nu ştiu câtă pricepere are col. Tudor, nu sunt membru în asociaţia lui dar a nimerit-o cu refuzul, chiar dacă nu a fost capabil să şi argumenteze poziţia. Păi, haideţi să vedem pentru ce bociţi că s-a pierdut: actualizare începând cu ian. 2021, indiferent de situaţie. Cum s-ar aplica şi ce bunătăţi aduce: va fi o actualizare identică cu cea din 2017, cu o bază de calcul mărită cu câteva sute de lei, dar care după aplicarea limitării la net ar da pe minus pentru iarăşi mai mult de 98% dintre pensionari. Argumente: se merge în continuare pe cuantumul compus al soldei de funcţie actualizate la care se mai îndeasă ceva mălai corespunzător creşterii anuale etapizate(prin calculul diferenţei dintre ce ai avut şi unde trebuie să ajungi ca soldă de funcţie la intrarea în vioare în totalitate a legii). Visele umede ale unora că s-ar aplica grila din L153 sunt doar prostii, pentru că legea spune că acele grile vor fi aplicate DOAR după 01 ian.2023. Singurii cărora li se calculează salariul conform acelor grile sunt medicii iar singura şansă să se aplice pensionarilor militari ar fi ca Ciucă să dea o OUG să-i transforme pe toţi în medici! Dealtfel cei care au ceva habar despre salarizarea actuală la militarii activi ar putea să confirme veridicitatea spuselor mele. Ia să vedem matematicenilor, dacă pui 10% doar la solda de funcţie în cuantum compus şi îi calculezi netul conform.art. 60 în vigoare tăind peste 41% din toată baza de calcul iar la rezultat mai adaugi 20% OMM din netul obţinut îţi dă cumva pe plus? Eu zic că nu, şi vorbesc în special de pensiile mici şi medii. Să fiţi sănătoşi, tagma pensionarilor militare geme de influenceri rămaşi juridic şi financiar cu gândirea mult în urmă ! Treziţi-vă, treceţi prin filtrul gândirii poveştile aruncate pe piaţă în momente electorale şi mai ales verificaţi, că nu e greu să citiţi ceva legi, să mai discutaţi cu un prieten activ şi postaţi cu argumente nu preluaţi ca gâscanul vaietele isterice ale unora!

  33. ben

    Mateias

    Gresit graiesti.
    Citeste sau reciteste OUG nr.1/2020 publicata in MO nr.11 din 09/01/2020.
    Apoi citeste art. 45 din Legea Bugetului de Stat nr. 5/2020 cu privire la MALORAREA SF la personalul militar si civil din M.Ap.N.
    Succes.

  34. ben

    NEACSU,

    Pe LISTA completa a candidatilor PSD domnul BABUS nu este inclus.
    D-l col TUDOR a fost „la fenta’ sa discute cu dumnealui pentru imbunatatirea PLx.199 ???.

  35. ben

    MATEIAS,

    PE site-ul „HUHUREZ.com” gasesti explicatii foarte bune si detaliate fata de ce nu intelgi, pricepi, legat de L 153/2017; a se citi cu mare atentie .
    Am onoarea?.

  36. IulianC

    @Neacsum noutății de la discuția de astăzi cu locțiitorul șefului Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, colonel Valeriu Roșu, șeful Direcției generale financiar-contabile, general-maior Florin Jianu, directorul Casei de pensii sectoriale, colonel Mihaela Andrițoiu, si alți reprezentanți ai ministerului?

  37. Mateias

    @ben,
    Cu multă reţinere din partea mea, reţinere datorată vârstei înaintate pe care cred că o aveţi, vă recomand să rămâneţi la site-ul pe care mi-l indicaţi ca să mă „lămuresc”. Mă trimiteţi să citesc ceva, că aia ar da dreptate „specialiştilor”. Adică faptul că citind că „În aplicarea prevederilor art. 38 alin. (4) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu luna ianuarie 2020, salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie, indemnizaţiile de încadrare se majorează cu 1/3 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie,indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2019”. Domnule, mare naivitate ai, citeşte toată L153, o să observi că spune clar când se acordă grila mult lăudată, acum se vine din urmă cam de unde te-a lăsat pe mata la recalculare, în 2018 au blocat sporurile, iar din 2019 se acordă etapizat o SUMĂ COMPENSATORIE de majorare a soldei de funcţie cu fracţia legală calculată din diferenţa dintre cuantumul soldei de funcţie din 2022 şi cuantumul soldei de funcţie de la sfîrşitul anului anterior. Dacă cumva te-am pierdut pe drum, întreabă specialiştii CARE ESTE PREVEDEREA LEGALĂ care conduce la aplicarea grilei de salarizare din 2022 la salarizarea militarilor din 2020 şi prin consecinţă ar fi aplicabilă şi la repararea pensiilor militare?

  38. akord-75

    @Mateias
    Nu mai pariati pe „cai morti” ca se stie rezultatul.Mai bine cititi publicatia „legiunea huhureziana”
    @Micutzu
    Las ca a venit iordache sef la Consiliul legislativ si le imbarliga el acolo de o sa credem ca LOV a fost o inocenta, o „maica tereza ot craiova” in carne si oase.
    Stai asa,ca inca n-a sunat telefonul lu’ iordache,ca ne trezim si datori la CPS…pe viata!:)))
    Dom’ col. Tudor s-a trezit? (Intreb pentru un prieten)

  39. Catalin

    akord-75, unii colegi dorm sau au trecut în tabăra adversă printr-o manevră subtilă.Altfel nu există nicio explicaţie de ce atâta înverşunare când alţii se chinuie să trăiască de azi pe mâine.

  40. Mateias

    Deşi unora le-am indicat trezirea din beţia coeficienţilor graşi -care se acordă doar din 2022, unul care se crede mare inginer de pensii militare trage o concluzie proprie şi neîntemeiată cum că eu aş fi neştiutor şi o cohortă de aplaudaci se grăbeşte să aprobe pozitiv prostia. Pentru ceilalţi ,care mai au un dram de minte le recomand să citească documentul de mai jos, inclusiv anexele. Am mai făcut trimitere la multe documente publice, din păcate unii când greşesc nu vor să recunoască, ba dimpotrivă insistă mereu.
    https://fsanp.ro/wp-content/uploads/2019/01/Instructiuni-ANP-salarizare-2019.pdf

  41. Catalin

    din postarea lui Mateiaş rezultă foarte clar că atâta timp cât sub „umbrela” lui L223/2015 se adăpostesc mai multe categorii de pensionari, niciodată nu o să existe consens.Fiecare cu ce-l doare, adică cu OSKAR-ul primit în ultimile 6 luni care la unii se regăsește și în pensie iar la alții lipsește cu desăvârșire.

  42. ben

    MATEIAS

    Citesc mai mult decit crezi d ta.
    Legea 153/2017 am stutiat-o, asa cum facusem cu L.223/2015.
    FICA SI GINERELE sunt militari, sunt direct interesat de legi in vigoare ptr. bugetari.
    Incearca sa intelegi ca nimeni nu le stie pe toate si ori cine e bun la ceva.
    Varsta nu e motivul pentru a fi „retinut” in aprecieri.
    Este mai buna varianta de colegi, fosti colegi.
    In rest, fiti si sa fim cu totii sanatosi si norocosi.

  43. Micky SINBAD

    @Mateias
    Aveti dreptate.Multumesc.

  44. Toto Iany

    Dle NEACSU , Va adresez rugamintea sa postati, daca se poate , punctul de vedere al liderilor de asociatii transmis MApN .
    Nu este lipsit de importanta sa vedem si ultima varianta de propune ce a fost discutata de DUMNEAVOASTRĂ si dl TUDOR .
    Ramanem profund indatorati pentru ,,cazna,, la care va supunem .
    Cu deosebit respect .

  45. Gheorghe Polcovnicu

    @Mateias 22 octombrie 2020 – 18:21
    La Instructiunile A.N.P….
    Ord.M.J. nr.2415/2018 prevede ca la stabilirea SF (SF cu gradatii si majorari) se foloseste si majorarea pentru specialist de clasa…
    Instructiunile A.N.P. nu mai prevad aceasta majorare in structura SF…
    Stiti cumva ceva despre aceasta „eliminare”??? Sau o fi fiind vreo greseala „de dactilografiere”… corectata ulterior…

  46. Mari

    Concluzia, discuțiilor de ieri?

  47. neacsum

    @Toto Iany,
    Nu pot posta eu un punct de vedere încă neexprimat și nepublicat de Forum. În ceea ce priveste discuțiile purtate la MApN , dupa ce voi vedea raspunsul Asociatiilor. Deocamdata, nu vreau sa influentez pe nimeni in luarea deciziilor. Sa fiti convins ca la discutii am sustinut ceea ce am sustinut si pe 20 Septembrie, eu nu imi schimb opinia si punctul de vedere atata vreme cat nu sunt convins ca am gresit iar pentru a fi convins ca gresesc, imi trebuie argumente, nu vorbe.

  48. IulianC

    Răspunsul acela trebuie publicat, având in vedere ca este vorba de pensiile noastre.

  49. akord-75

    @Iulian C
    Da in princpiu e corect ce spuneti,dar mai corect este sa va inscrieti intr-una din componentele Forumului si atunci cereti direct de la sursa…banuiesc ca nu sunteti membru(nici eu nu sunt) asa ca cel putin noi doi tb sa facem „ciocu’ mic”

  50. neacsum

    DE AKORD CU AKORD, DE PRINCIPIU.
    Dar avand in vedere ca daca raspunsul ar fi pozitiv la solicitarea MApN de a accepta varianta sa cum este fara modificari, asta ar putea atrage votul final in cateva zile, mi se pare fair play sa fie informati toti militarii.

  51. akord-75

    @neacsum
    Pai atunci? publicati daca aveti ce.
    Cred ca mai curand oamenii sunt interesati daca s-a scos vreo vorbulita despre „fatidicul termen(e)” de 01.12’20 sau/si 01.01.’21
    Din cate am inteles eu nu s-a amintit nimic pe acolo despre asa ceva….asa ca ramane mai spre primavara…dar nu se stie in ce an/vreodata/candva:)))
    Noi sa fim sanatosi!!

  52. akord-75

    neacsum
    ah da ca uitasem esentialul
    FORMA in care va apare (atunci) ca s-ar putea sa se schimbe multe din rau in si mai rau….ca motive de mai bine(in viitorul apropiat/mediu) chiar ca nu vad..dpdv economic si financiar.(stiti dvs…criza economica mondiala bate la usa,si nu vom fi scutiti,ba dimpotriva)

  53. Alexcta

    Ciuca nu vrea să fie senator. Este o condiție obligatorie pentru a fi ministru!

  54. Bozancu

    Problema este ca discriminarile se pare ca nu vor fi eliminate daca nu vor cei cativa, de care vorbim mereu; Ciuca, Jianu, Rosu, Andritoiu si altii de prin Parlament.
    Si ei stiu ca noi nu avem ce le face, ca justitia fata de problema pensiilor militare a fost o fufa trasa de toti, o rusine. Incalcari grosolane ale legii si Constitutiei sesizate de noi au fost ascunse sub niste decizii stufoase fara temei, o rusine juridica.
    Asa ca eu zic, daca altceva nu putem sa le facem, cand mergem la biserica si in fiecare zi dimineata, cand ne rugam bunului Dumnezeu pentru cele bune, sa nu-i cuprindem si pe raufacatorii care ne-au adus in situatia aceasta in rugaciunea noastra. Ba sa ne rugam ca bunul Dumnezeu sa-i pedepseasca pe toti. Asa cum numai bunul Dumnezeu stie. Ca altceve nu le putem face.