Jandarmii de azi …

Categoria Divertisment

.

Jandarmul. Ce cuvânt frumos. În copilăria mea, pe la Grojdibodu, comuna bunicilor mei, undeva între Corabia și Bechet, lumea le spune jăndari. Nimeni nu se punea cu jăndaru pă vremea aia pentru că era purtătorul de însemne și unelte ale puterii. El era, ca și Pristanda, scrofulos la datorie, nu avea mamă, nu avea tată, avea pulan și izecuta ordinu. După principiul, ai n-ai minge tragi la poartă, el avea n-avea motiv, te lua la bătaie dacă i se părea lui că nu ai moț la bască, sau dacă primea ordin, că ordinu să izicută nu să discută.

Zilele trecute, niște jăndari intrară în gura  prezidențială, pentru că au tras niște salve de armă întru slăvirea unui colonel din fosta securitate care muri. Acum nu știu de ce se supără gagiu, pentru că dacă stăm să ne gândim bine, jandarmul de azi e securistul de ieri și poate și cel de mâine, nu ai de unde să știi. Cum să nu își onoreze săracii de ei înaintașii, cu atât mai mult cu cât omul, mortul, avea toate drepturile constituționale posibile ? Așa că lăsați-i pe bieții jăndari în pace domnule președinte, că nu greșiră cu nimic.

 Pe de altă parte, revenind la originile și activitatea jandarmilor, trebuie să admitem că săracii de ei, au cea mai ingrată soartă. Păi ia gândește-te, timp de 4 ani cât ține, sau cât o ține  o guvernare, ei sunt nevoiți să îi bată să zicem pe ”ultrașii”galbeni  și să bată duba cu cei roșii,  pentru că așa a dat ordin guvernul roșu. Apoi, după 4 ani  se rotesc guvernele tocmai când se împrieteniseră și ei mai bine cu ultrașii roșii, cu care mergeau la o băută în pauze, se schimbă culoarea la semafor și vin utrașii galbeni la putere și trebuie să îi bată pe cei roșii până le dau lacrimile. Păi viață e asta? Nu au și ei parte de o viață socială normală, nu pot să își facă și ei prieteni de viață cum au toți oamenii, pentru că primesc ordin să îi gazeze pe cei cu care mergeau la băut. Gândiți-vă merge omul la un revelion și când îi e lumea mai dragă vine la el un comesean care îi spune la mulți ani și îl roagă să de mai încet data viitoare, că i-a fisurat o coastă la ultimele proteste din Piața Victoriei. Păi nu se duce dracu tot revelionul? Viață e asta ?  Iar lumea îi învinuiește tot pe ei. Poate unii sunt tentați să spună ”lasă, că și așa au măști, au cagule, au viziere, au costume și carapace ca țestoasele ninja, nu îi vede nimeni, nu știe nimeni cine îi bate. Da, așa o fi, dar ce e în spatele sau sub costumele alea s-a gândit cineva? S-a gândit cineva ce suflet, ce inimă bate sub carapacea aia, ce lacrimi curg în timp ce brațul înarmat al legii bate o bătrână care vinde o legătură de ceapă în piață și fraudează economia emergentă? Știe cineva câtă suferință se află în spatele sau între plăcile alea tectonice? Credeți că costumele alea de extratereștri au fost concepute pentru a-i apăra de atacurile din afara lor? Nu, greșit, nu știți nimic! Costumele alea sunt fabricate din cel mai rezistent material, cum nici militarii din Afganistan nu au, tocmai pentru a opri inima plină de durere a purtătorului, să iasă din piept în timp ce își bate prietenul, vecinul, fratele, bunica care a îndrăznit să își ceară drepturile pe care și așa nu le mai are pentru că și libertatea a devenit un lux.

Am studiat fotografiile făcute cu ocazia diferitelor proteste, prin 2010, 2012, 2016, 2019, și am constatat că jandarmul care lovește e același. Uneori se mai schimbă șefii lor, nu periodic, ci doar uneori, dar ei, marea forță a democrației,  apărătorii ordinii de drept, securiștii de ieri și de mâine, jandamii de alaltăieri și de azi, sunt aceiași oameni cinstiți, sensibili, pentru că ei slujesc cu aceeași abnegație orice regim, ei nu au culoare politică,  ei lovesc cu aceeași forță și în protestatarii PSD ca și în cei ai PNL, iar dacă se mai întâmplă ca la unii să le rupă câte un picior și la alții nu, nu depinde de forța loviturilor lor ci pur și simplu de lipsa calciului din oasele unora sau viteza de reacți, pregătirea fizică a altora.

De aceea zic eu, nu vă mai legați de jandarmi, sunt cei mai nevinovați din toate categoriile sociale sau profesiile românilor. Și ei suferă, dar nu vedem noi, și ei sângerează pe interior, dar își mușcă buzele își reprimă și interiorizează durerile ca lumea să nu știe cât suferă ei în izircițiul foncțiunii.

Jandarmii de azi …

Și pentru că suntem la capitolul MAI, doresc să îi informez pe cei interesați că a luat sfârșit și controlul Curții de Conturi la CPS a MAI , control care s-a lăsat cu decizie, adică au fost găsite nereguli care nu au fost insușite de CPS și ca urmare s-a emis decizie în urma raportului de control, decizie care a fost contestată , ca și cea de la MApN și probabil se va ajunge și aici în instanță. Va fi foarte interesant, pentru că dacă la MApN s-a constatat că indexarea din 2016 nu s-a introdus în actualizare, la MAI aceasta s-a introdus peste limitarea la net, deci o parte din polițiști au primit bani în plus, în accepțiunea curții de conturi, iar banii ar trebui dați înapoi. Spun ar trebui , pentru că există totuși un proiect de lege care îi scutește pe cei care au primit venituri… nelegale, să mai dea banii înapoi și probabil se contează pe această lege, așa cum și CPS a MApN așteaptă votarea PLX 199 ca să scape de neincluderea indexării în actualizarea din 2017. Deci ambele CPS vor fi… absolvite de orice vină, prin legi introduse de cele două ministere (prin oamenii lor) întru acoperirea prostiilor făcute de ”specialiștii” lor. Am primit confirmarea celor spuse mai sus privind controlul.


Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

6 Raspunsuri la Jandarmii de azi …

  1. Pedro

    Cum de nu s- a oripilat kwi -ul cand a aflat de măgăriile lui Augustino lazar,fostul procuror general????Aveti dreptate fiecare cu securiștii lui,partidutul lui si asa mai departe,numai noi aceiași si fentati de toti!!!!!

  2. geofreeland

    „— A, domnul primar! gâfâia el. De ce pui jandarmul pe mine, dom’le primar? De ce, dom’le primar, faci una ca asta? Fiindcă ești hoț și ți-e frică să nu afle lumea, d-aia pui jandarmul pe mine? Păi tot hoț rămâi și așa, dom’le primar, biserica și crucea dumnezeului mă-tii! D-aia ai făcut tu moară, să furi bucatele oamenilor?

    Și în această clipă de buimăceală, în care nimeni nu îndrăzni să se atingă de el, Țugurlan se îndreptă spre căruță continuând să strige:

    — Și-a pus copiii la moară să fure bucatele oamenilor și să dea cu pumnul și tot el cheamă jandarmul. Mama voastră de hoți, lasă că v-arăt eu vouă!”

    Un fragment din Morometii.

  3. neacsum

    @ Geofreeland,
    Ingrata soarta, ingrata meserie, amarnica viata au, nevoiți de multe ori sa faca ce nu vor si sa se ascunda sub viziere, poate de oameni, poate de ei insisi.

  4. Micutzul

    @ Sefu’ la blog
    Don colonel nu ne aburiti cu salvele astea sau cu controlul de la MAI… Oare ce s-a întâmplat cu don. colonel Tudor? I-au pus astia ceva in apa ca a facut brusc stanga imprejur? Cu cine s-a consultat? Cu ANCMRR și cu AORR și cu medicul de familie ? Cine ii alege pe indivizii astia sa ne reprezinte ?

  5. neacsum

    @Micutul,
    Nu va aburesc, intrebati-l pe el. Pana va explica el ce a facut si de ce, eu pregatesc un material de inchidere a subiectului PLX 199, pentru ca pentru mine subiectul e inchis. Sau poate explica domnul Iosif care ne tot comenta pe aici.