Porumbeii de la prefectură și protestele

Categoria Actualitate


Porumbeii și papagalii

Stați liniștiți tovarăși…

Miercuri, 17.02.2021,  între orele 12.30-13.30, la Prefectura Dolj, în Piața Mihai Viteazu a fost organizat un protest al ceferiștilor din Craiova. Mânat de gânduri mărețe dar și de curiozitate, am tras o fugă să văd și eu cum se revoltă populația. Am mai încercat acum o săptămână să merg și la protestul polițiștilor din penitenciare dar am primit informații eronate de la o doamna agent și am ratat evenimentul așa că de data asta m-am informat din mai multe surse și am reușit să ajung. Eram curios și speram să întâlnesc  și oarece sindicaliști militari pentru că citisem pe pagina SCMD că domnul Dogaru este un mare apărător al ceferiștilor și credeam că voi întâlni colegi pensionari militari din sindicat sau alte asociații  dar așteptările au fost zadarnice.

Protest în pandemie

Culmea este că liderul filialei LADPM Craiova lucrase în CFR la transporturi militare și credeam că va fi prezent cunoscând poate pe unii din cei ce protestau, dar nu a fost să fie. De fapt în afară de ceferiști și jandarmii însărcinați cu paza, nimeni nu s-a apropiat de protestatari. Dacă s-ar fi plătit ca la protestele de acum câțiva ani,alta ar fi fost treaba. Broasca nu cântă pe uscat.

Protestul fusese aprobat pentru 100 de oameni și cam atâția au și fost. Spuneam că nimeni nu s-a apropiat de protestatari, cu excepția a 2-3 reporteri TV. Foarte puțină lume în piață, deși vremea era acceptabilă. Soarele zâmbea în colțul gurii, dar îi ieșeau aburi pe nări, căci temperatura nu se ridica mult peste 0.

 Nici măcar porumbeii care altă dată umpleau piața, nu se încurcau printre picioarele protestatarilor. Doar câțiva priveau de sus, la cei de jos, de sus din înălțimea podului  prefecturii. Îmi amintesc că înainte de noiembrie 2020 nu puteai să mergi  de teamă să nu calci porumbeii care veneau să ciugulească mâncarea oferită de trecători și mă întrebam de ce acum nu mai veneau. Am crezut inițial că e din cauza vuvuzelelor,  dar apoi am realizat că trecuseră alegerile. Porumbeii ăștia, ca și alte vietăți care locuiesc în clădiri guvernamentale,  înainte de alegeri îți ciugulesc din palmă sunt blânzi, drăgălași, aproape umani, dar după vot, se ridică în înalturi și nu te mai bagă în seamă, cel mult îți trimit în creștet câte un găinaț. Mă întreb cine pe cine a imitat.

Don pre.. rumbel

Am privit minute în șir către podul prefecturii  către balconul de la care în 89 ne vorbeau și ne priveau alți porumbeii, poate părinții celor de azi, poate frații, poate verii, și așteptam să apară cineva la balcon și să spună ” stimați tovarăși, dictatorul a fugit, prefectul e cu voi, am învins ”, dar nu s-a întâmplat nimic. Nici ceilalți porumbei nu coborau, ieșeau din pod, priveau și intrau înapoi. Ei măcar aveau curiozitatea să vadă ce se întâmplă, atrași de zgomot, dar cei de după perdele nimic.  

Unii cu barda, alții cu pancarta

M-am întors cu spatele nemaivrând să văd această imagine. În partea cealaltă, ceva mai departe, dar tot la înălțime, stătea, călare pe cal, colegul unui fost porumbel, Mihai Viteazu. În mâna stângă ținea o bardă. Ce ciudată coincidență. În Oltenia, până și Mihai Viteazu era stângaci. Oare asta să fi fost pohta ce-a pohtit el sau moștenirea lăsată  craioveștilor ?  Mă uitam la brațul lui cum stătea ridicat amenințător și mă întrebam pe cine amenință. Dintr-o dată, în fața mea s-a ridicat altă mână, care ținea o pancartă cu un mesaj.

Barda sau pancarta ?

O altă parabolă, o altă ironie a sorții. În piața purtând numele celui ce a arătat românilor cum se cucerește libertatea, cum se făurește o țară, un neam, cum se împlinesc visele, românii de azi ridică pancarte, poartă mesaje pentru surzii care nu aud, orbii care nu văd, porumbeii care zboară prea sus  ca să fie deranjați de cei de jos. Barda e prea grea.

Văzând ce puțină lume s-a adunat măcar să vadă de ce protestează unii, am realizat că trenul nu mai e la modă în România. Cum spunea cineva, înainte săracii aveau cai iar bogații mașini. Acum săracii au mașini iar bogații cai. Se schimbă vremea și odată cu ea și vremurile.

Nu știu cum o fi în alte părți, dar la Craiova așa se întâmplă.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

18 Raspunsuri la Porumbeii de la prefectură și protestele

  1. geofreeland

    Superb reportaj. Ar fi exact ca un plugusor, vin unii la poarta, cainii se sperie si fug in fundul curtii sub gluga de coceni cand colindatorii sufla din vuvuzele cu altii care urla „Ia mai manati mai flacai! Haaai…Haaai!” Lumea sta pitita pe la usi, pe la feresti, doar, doar, nu o va vedea cineva sa lea ceara un ban. Povestea asta cu „iute mere ghezasu'” nu mai e de actualitate, a doua fosta a doua armata a tarii, ceferistii, sunt opriti la semnal…al austeritatii. Ma mir, ca din ce spune Europa, viitorul va fi transportul pe calea ferata si pe apa, e mai putin poluant dar ai nostri diriguitori ai viitorului traiesc in trecutul rapace.

  2. geofreeland

    Off topic, despre porumbei, bata-i vina!
    https://aghiuta.ro/pompierii-din-bacau-incalca-legea-cand-se-catara-dupa-animale-speriate/
    Numai ca la Constanta, mai alaltaieri, unde o femeie s-a aruncat de la etajul in flacari si a murit. Pompierii nu au avut nici scara, nici saltea, decat tulumba. Ce dotare si pregatire or avea pompierii astia nu stim, cert e ca au venit sa dea cu tunul cu apa, ca in pietele cu demonstranti.

  3. geofreeland

    Iar off topic. Discutiile privind pensiile speciale sunt un fel de nod gordian. Nu mai insist, subiectul e cunoscut. Vine un liberal si vrea sa dea cu barda sa taie nodul asta. Credeti? Ridica apoi problema cu cumulul lefii de la stat si in acelasi timp si leafa de la privat. Baguie el ca dreptul la munca…Da’ eu ma intreb, lasand de o parte magistratii nesatui, oare doctorii care lucreaza si colo si colo ce vor zice? Ca si ei fac la fel in goana dupa bani si bani. Numai ca, cine poate oase roade. Clasa politica se pare, fie ca e repetenta, fie ca e numai o gasca mafiota. Poporul ce zice? Tace, inghite si doarme pe el…
    https://www.stiripesurse.ro/florin-roman-pune-cruce-eliminarii-pensiilor-speciale-cand-vor-accepta-judecatorii-ccr-eliminarea-lor_1650660.html

  4. bazil

    Se pare ca tavalugul eliminarii specialelor a inceput si se rostogoleste. Pe un blog militar se spune : sunt in plata peste 10.000 pensii militare in cuantum peste 10.000 lei si cca 30.000 pensii cam peste 7000 lei! Asa o fi gandit Cuza Voda? La aceeasi situatie juridica unul sa aiba 3000 iar altul 10.000, 15.000 sau peste 20.000 unii?

  5. geofreeland

    @ Bazil Cuza Voda habar n-avea de gazele din „marea cea mare a lui Mircea” si cum zise Stoltenberg ca flancul estic, mai ales noi, trebuie sa platim tot ce misca p-acilea de alt neam sa ne apere. Nu vezi ce imbulzeala e prin mare? De asta ne arde noua? De pensii decente, de dreptate, de ce vrei… Iar cu tavalugul ala de zisesi e ca unul de zapada, pana in primavara se topeste usurel ca n-or sa vrea aia cu robe de avura aceeasi viata ca militarii, printre altele.

  6. geofreeland

    In fiecare dimineata ascult la postul national de radio Imnul.
    „Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
    În care te-adânciră barbarii de tirani…”
    Exact ca in reclama aceea ” Zi de zi de zi…”
    Are dreptate onor Ciuca sa bage pe repede inainte legea aia cu politia militara, ca va fi nevoie. Politistii se ofuscara ca iesira jandarmii cu fumigene, nu se vede? Cu fumigene in trei culori, ca avioanele alea la parada, tot cu fum festiv in trei culori. Cred ca unii sunt daltonisti desi au permis de conducere.

  7. geofreeland

    off topic de interes. https://contramundum.ro/2021/02/16/de-la-bioetica-la-eugenie-2/
    Sa stim la ce sa ne asteptam.

  8. Ionel

    Buna dimineata, Citu aseara la DIGI…..,,Legat de pensiile militarilor, premierul a spus că în acest caz este o „altă discuție”, pentru că militarii au pensii de serviciu și există o anumită contributivitate.

  9. bazil

    : Buna dimineata, Citu aseara la DIGI ,,Legat de pensiile militarilor, premierul a spus că în acest caz este o „altă discuție”, pentru că militarii au pensii de serviciu și există o anumită contributivitate si aici,,…..legea se va discuta si analiza separat de sistemul contributiv…… Concluzia este ca va fi o noua lege a pensiilor militare, posibil dupa un model vest european , cu includerea doar a carierei militare pure fara civilisme!

  10. bazil

    Preluare de pe alt blog cu specific!

  11. geofreeland

    Vorbe,promisiuni…Sa mai traim pana la anul viitor si aceleasi vorbe, promisiuni…Suntem chiar asa de naivi? Oare pana acum nu ne-am convins? Astia de acum nu au bani nici de timbre postale. Si, in fond, de ce i-ar durea burta de pensiile militare? Daca pe Ciuca nu-l doare, pensie+leafa+sporuri+prime+cine mai stie, normal ca aia de la calitatea vietii militarilor taie frunza la ficusi prin birou. Ca nu e bani! Onor ministru vrea musai legalitate sa scoata politia militara in strada ca sta degeaba…Cine stie ce ne asteapta ca doar n-o face asa degeaba daca n-o fi o prioritate.

  12. geofreeland

    @Bazil Daca si pe Citu il crezi…Ce, il doare gura? E ca si cum te-ai agata de un fir de paianjen sa faci un rapel la vanatorii de munte…

  13. geofreeland

    Off topic. Ministrul de finante suedez vine la munca biciclist, primul ministru norvegian a stat pe trepte de scara ca nu a avut loc rezervat si exemple de politicieni adevarati sunt multe in lume…Unii au averi, vile somptuoase, relatii de castigat bani iar altii se lafaie in lux. Totusi manipularea si acuzele ca nu ai avere devin deja un slogan pro-politicienii de azi. Care, bineinteles, ne hotarasc viata. Incredibil…
    https://www.stiripesurse.ro/video-asa-ce-nu-s-a-mai-vazut-la-un-lider-de-partid-in-ce-conditii-traieste-george-simion-si-cum-l_1653360.html

  14. geofreeland

    Pas cu pas…spre Romania normala…Oare ungurii sunt anormali? Auzi la ei, fac la ei masti pentru ei, culmea, si cu ajutor de stat.
    https://www.capital.ro/ungurii-tocmai-au-uimit-toata-europa-anuntul-facut-de-budapesta-este-absolut-fara-precedent.html?utm_source=sf_articol&utm_medium=sf_articol
    Noi, noi…noi cumparam, facem specula, ne ploconim pe bani grei…In orice.

  15. bazil

    Preluare de pe huhu- Eu am trecut in rezerva acum o luna. Sporul de calculator (monitor) intr-adevar nu se mai numeste asa; a fost trecut la „spor de conditii daunatoare” – max. 10%. Sporurile mele real cumulate (fara artificii de contabilitate)- pe functie de executie, fara Oscar – erau de 53%. Nu-l aveam pe ala de excelenta – 50% – si ala de comanda -25%. Deci, cam asta e situatia cu sporurile si pensiile alea saracutze din ultimii ani! Pensii de pensii nu jucarie de hartie!

  16. bazil

    @Geo. Poate aveti dreptate insa cred ca trebuie sa le dam crezare macar celor care chiar vor sa rezolve partial problema pensiilor militare unde este o harababura totala acum! In ultimii 5 ani au fost doar cresteri peste masura ale unor pensii si stagnare-inghetare la majoritatea! Rezultatele luptei neobosite(chipurile!) si zbaterilor(ca pestele pe uscat) zecilor de asociatii , ligi, sindicate etc -ZERO BARAT! in ultimul cincinal!