Speranțe, proteste și chemări

Categoria opinii

În ultima vreme, după proiectele privind legea rezerviștilor voluntari, statutul cadrelor militare, ordinul MI privind aplicarea legii 168, în lipsa oricăror altor informații privind viața militară, pe paginile militare a fost liniște. Noroc cu Cîțu și protestele altora, că ne mai înviorăm și noi.

Speranțe

Se vorbește despre noua lege a pensiilor anunțată de buzduganul doamnei Țurcanu și confirmată de primul ministru care a promis că vor fi desființate toate pensiile speciale, inclusive ale parlamentarilor,  mai puțin cele militare care au un regim special. Nu știu câți( pluralul lui câțu) au vărsat lacrimi de bucurie, dar le recomand să facă economie, după apariția și votarea legii, o să aibă motive serioase să verse lacrimi, pentru că : Cu toate insistențele lui Ciucă cel care totuși încearcă să păstreze pensiile militare în afara acelei legi, Cîțu nu este un iubitor de militari, în 2019 a fost clar împotriva pensiilor militare iar acuma probabil a decis să o lase mai moale;

UDMR nu iubește militarii, iar parlamentarii UDMR nu sunt pentru eliminarea pensiilor lor, dar dacă li se va impune să rămână ei fără pensii, nu vor accepta ca militarii să rămână în afara legii;

USR este categoric împotriva militarilor, singurul USR-ist pe care il știam de partea militarilor, Lupescu Dumitru a fost scos din joc;

Se va porni o campanile furibundă împotriva pensiilor militare sprijinită și de decizia CCR care dădea liber la faultarea pensiilor militare.

Pensiile magistraților sunt singurele care vor rămâne neatinse și e posibil ca pensiile militarilor să fie singurele afectate, pentru că ele nu au prevăzută componenta de contribuție.

Deci mai ușor cu speranțele. Asta e. În plus, uite că am trimis și eu o întrebare către ministerul muncii să văd dacă domniile lor au în calcul și pensiile militare în noul proiect de lege al pensiilor la care se lăuda doamna Țurcan că se lucrează cu spor. Apropo de spor, se pare că urarea cea mai potrivită pentru cei care ies la pensie, este ”SĂ AI SPOR!”Iată ce am întrebat și ce răspuns am primit de la Ministerul Muncii :


”Subsemnatul Neacsu Marin, domiciliat in Craiova, …..rog ca in baza legii 544 /2001, art 6  privind liberul acces la informatii de interes public, sa lamuriti un aspect legat de proiectul noii legi a pensiilor despre care ministrul muncii,doamna Raluca Turcan a dat informatii in media zilele acestea. V-as ruga sa specificati daca in viitoarea lege a pensiilor  sau in intentiile initiatorilor vor fi incluse si recalculate pe principiul contributivitatii si pensiile aflate in acest moment sub incidenta L-223/2015, respectiv pensiile militare. Mai concret, daca va fi modificata, schimbata, legea 223 iar pensiile militare vor fi parte componenta a noii legi a pensiilor.

Va multumesc !”

Răspuns:

După cum se vede din răspuns, nimeni nu își asumă un răspuns tranșant, subordonații doamnei Țurcan o dau cotită, cu faptul că la ora aceasta pensiile militare sunt scoase din zona de acțiune a pensiilor publice, că cutare, că cutare, iar când trebuie să spună dacă pensiile militare vor fi trecute pe contributivitate, o iau cu ”garantarea unui trai decent, pentru TOȚI beneficiarii sistemului public de pensii”. Asta ar însemna că dacă se va constata că pensiile militarea ”nu sunt decente” , adică ”sunt nesimțite” cum s-a mai spus, se va umbla la ele, pentru ca Toți beneficiarii din sistemul public să aibă pensii decente. Cam acesta este mesajul. Dacă nu ar fi avut în calcul să se intervină pe pensiile militare, mi s-ar f spus clar, că ” pensiile militare nu vor fi incluse în noua lege a pensiilor” . Dar s-a evitat a se da un astfel de răspuns.

Așa că cei care merg pe ideea că speranța moare ultima pot avea dreptate….

Proteste

Se poartă protestele, în Spania, în Germania, în Rusia, în Brazilia,în SUA, și bineînțeles și în România. La noi protestele au devenit atât de cotidiene încât când aude de proteste, oamenii nu se mai miră, întreabă doar unde și pentru ce. Prima întrebare este ”ce spital a mai ars”, a doua este ”cine nu și-a mai primit banii” , a treia este ”câte amenzi s-au mai dat”. Deci la noi se protestează peste tot și protestele au devenit atât de cotidiene încât până la urmă o să ne întrebăm de ce nu mai protestează nimeni, că și așa alte activități ”sportive” nu prea mai au loc. Lumea o să iasă la proteste ca pe vremuri la pescuit, la o minge între blocuri, la o tablă, la ”una mică”. Bineînțeles că nu o să mai vedeți proteste ca cele organizate „spontan” în Victoriei, cu jocuri de lumini, cu holograme, cu pachețele cu mâncare, pasate pe sub mână, etc etc. Nu, alea se fac cu bani tată, nu așa. Păi cine să sponsorizeze acuma protestele, Șoșoacă, minerii, jandarmii, polițiștii, ceferiștii ? Înainte oamenii veneau la proteste să se mai încălzească și ei, pe tren, la grămadă, vă dați seama, 60000 de oameni unul lângă altul, ce temperatură, ce adrenalină era acolo. Acuma, ce să faci 50-100 de oameni și [ia sărăntoci ? Fugi de aici, asta e bătaie de joc, nu protest.

Dar, uite că mai apar și elemente care activează televiziunile. Un astfel de protestatar, protestând împotriva portului aberant al măștii în aer liber, a plecat de la activitate și a luat-o iavaț-iavaș spre casă, pe lângă Parlament în jos. Acuma, încă nu s-a stabilit de ce, dacă comisese vreo infracțiune dacă figura în baza de date ca element periculos, sau dacă culoarea părului l-a dat de gol, dar doi jandarmi s-au luat după el. În spatele jandarmilor, urmărindu-i pe aceștia, era o doamnă foarte șoșoacă. Gurile rele spun că domnul circula ( e adevărat, cam singur pe toată aleea) fără mască, iar în momentul când l-au oprit jandarmii și-a pus masca iar doamna din spate a pornit filmarea. Ce l-au întrebat de prima oară nu știu, dar când doamna s-a apropiat, nu se mai înțelegea prea mult decât ce spunea doamna și și ceva despre o bătaie din partea domnului care a mai spus că este ofițer în rezervă. Ce s-a întâmplat se știe, domnul a refuzat să se identifice deși legea prevede să te legitimezi la solicitarea organelor de ordine, în condițiile stabilite de lege și a plecat, în timp ce doamna se certa cu jandarmii. Jandarmii l-au ajuns, i-au cerut să meargă la secție, el a refuzat și aceștia au încercat destul de … chinuit să-l imobilizeze.

Televiziunile au preluat imaginile și scandal, un ofițer bruscat de jandarmi, abuz, etc. Domnul  General Abraham a sărit vitejește  că îl ajută avocățește să dea instituția în judecată, că ar fi vorba de tentativă de crimă, că așa a murit un individ în America. Ei, haida de ..tentativă de crimă? Păi atunci când jandarmii lui Băsescu rupeau oase ce a mai fost? Nu domnule Abraham, nu e tentativă de omor, este poate o ripostă disproporționată a jandarmilor, lipsă de tact, lipsă de profesionalism, problema se putea aborda altfel, mai ales dacă persoana se legitima, dacă doamna nu se șoșocea la ei, dacă nu se acutiza un fapt minor. Ceea ce este mai interesant este reacția de după, a domnului, care văzând reacția imediată a presei s-a gândit să amplifice scandalul pentru că până la urmă s-a dovedit că domnul nu era ofițer în rezervă așa cum gândeau toți cei care au sărit să îi ia apărarea în prima fază, adică nu era militar de carieră trecut în rezervă ( aceasta fiind accepțiunea general acceptată pentru ”ofițer în rezervă” ) era un rezervist cu grad de ofițer. Practic domnia sa făcuse 3 ani de instruire la școala de Piloți de la  Bobocu, clasa piloți aviația civilă, care la terminarea școlii a primit gradul de locotenent în rezervă și și-a urmat cariera de pilot TAROM, apoi a absolvit facultatea de aeronautică, a devenit inginer, inventator, expert, director, deci o sumă de calități și merite, dar OFIȚER ACTIV nu a fost nici măcar o zi, nu a profesat ca militar. Singura legătură a sa cu armata au fost cei 3 ani la Bobocu, în regim militar, e adevărat. În aceste condiții eu mă întreb de ce spus că este ofițer în rezervă și nu inginer, pilot, expert UE, sau chiar director ? Probabil a crezut că auzind că e ofițer, jandarmii îl vor lăsa și va scăpa de amendă. Bine, dar din înregistrări părea foarte viteaz, a refuzat să se legitimeze, i-a întrebat dacă vor să se ia la bătaie, că el e gata, apoi brusc, apelează la o calitate pe care o avea doar pe jumătate,  de ce ? Domnule pilot/inginer/expert și director nu prea sunteți ofițer. Culmea este însă că mulți i-au sărit în ajutor și s-au menținut și după ce s-a dovedit că a cam mințit, și după ce au constatat că a cam încălcat legea când a refuzat să se legitimeze și i-a provocat pe jandarmi la bătaie. De acord că problema se rezolva altfel, chiar și fără amendă, doar cu un avertisment, dar DACĂ SE LEGITIMA. Oricum fără nici o presiune, în fața legii pierde, jandarmii au acoperire. De ce s-au luat după el de la locul protestului până l-au abordat, e altă poveste  dar nu e o ilegalitate. Iar cei care susțin că nu trebuia oprit și legitimat un om cu părul alb sau un rezervist, să întrebe ANP câți din cei aflați în pușcărie, condamnați pentru fapte grave penale, sunt rezerviști și au și părul alb ? Nici părul alb și nici livretul militar nu constituie garanția ”succesului”, iar când refuzi să te legitimezi și ameninți cu bătaia, ai garanția reținerii, orice ar scrie pe livretul tău militar.

Oricum, cazul pune în prim plan aspectul lămuririi și clarificării într-un viitor statut, a definițiilor și înțelesului multor noțiuni, pentru a se evita confuziile și mai ales folosirea acestor termeni după cum îl taie capul pe fiecare.

Chemările

Și uite că luați cu pensiile, cu măștile și cu protestele, în cuibul de la Cotroceni se clocesc ouă de Pterodactil. Domnul președinte Iohannis, poate din capul lui (dar mă îndoiesc) poate la indicațiile altora(se pune întrebarea ale cui ?) a decis să cheme vatră o sumedenie de ambasadori.Dacă îi numeri după țările în care erau acreditați, ar fi 48, dar dacă îi numeri ca persoane sunt ”doar” 23. Toți ca unul și unul ca toți. Eu nu știu ce se întâmplă, dar ”chemarea de la post” a unui ambasador  se face când îi expiră mandatul, când nu își mai poate exercita mandatul din motive medicale sau personale, când a fost declarat persona non grata și expulzat, când a provocat un incident diplomatic, când a fost deconspirat ca spion, sau când nu s-a achitat de sarcinile primite la investire. Acest lucru s poate întâmpla cu unul, doi, trei, dar 23 ? Se schimbă garda la Palat , e noaptea cuțitelor lungi, sau ce s-a întâmplat în diplomația română de sunt chemați acasă 23 de ambasadori dintr-o dată ? Nici când a trădat  recent îngropatul Pacepa nu s-au retras atâți ambasadori. Și interesant este că printre cei chemați sunt și cei din Germania, Austria și SUA. Mă îndoiesc că ar fi vorba de o greșeală în lanț,  așa că e ceva ce nu ține de activitatea lor, ci de o schimbare de … orientare a Cotrocenlor. Să fie legată de schimbarea de putere în rândul serviciilor secrete euromâne ? Doar așa s-ar explica. Se mai pune întrebarea dacă mișcarea se oprește aici sau mai urmează și alți. De urmărit cu atenție.

Cam astea sunt .. ultimele evenimente.

https://www.presidency.ro/ro/media/decrete-si-acte-oficiale/decrete-semnate-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis1613987625

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

82 Raspunsuri la Speranțe, proteste și chemări

  1. geofreeland

    Se pare ca nemtii si-au facut plinul si urmeaza francezii. Prin istorie, vezi Crimeea, WW1, si francezii misunau pe la noi. E drept ca Romania, cat e azi, o datoram unui onest francez adevarat, dar influenta, ca tot ne declaram francofoni dintotdeauna, furculision, nu?, se pare ca are si alte motive. Scoaterea olandezilor din chestiile cu nave, poate si portul Constanta plus tranzitul european. Si asa sunt bagati si ei in rapt destul. Oare americanii ce zic? Pai ce sa zica? Nene, e loc si de voi, ca e gaz destul, voi cu scoaterea, noi cu distributia si mai e si energia, care e chiar o tentatie de concurenta europeana. Baraje de hidrocentrale, centrale nucleare, gaze, si minereuri rare…Tot e de ciordit ceva, plus agricultura care e pe val. Toti europenii s-au convins ca Romania e un El Dorado modern si Romania unuia, normala, e sa nu mai fie a romanilor.

  2. geofreeland

    Chestia cu pensiile militare e o piatra de moara. Ca asa vor si altii si novicii de la noi. Militari? Ce militari? Ca la militari i-am bagat si pe altii. Unii chiar au interes ca toata lumea sa fie declarata ca fiind militara dar numai cea obedienta fara cracnire unui politic. Prin alte tari, politia nu e militara, serviciile nu prea sunt militare, pompierii la fel, granicerii etc etc. De fapt militarii sunt numai aceia care se duc la lupta, in teatre, sau la apararea tarii. In rest…Asa ca daca stam la mana unei ministru femeie care nu are niciio treaba cu armata inseamna ca nu avem ministru al apararii, care culmea, e chiar militar. Citu, Orban, Werner nasturasul, Csallas si alti corifei, nu de gamela, ci de pamplezir, sunt niste personaje care habar nu au despre subiect, de oamenii care au servit in armata si au jurat cu „pretul vietii”. Ei nu stiu juramantul asta, li se pare, asa, o formalitate, ca juramantul lor, dar nu cu arma in mana. Pacat.

  3. geofreeland

    Vorbiti de democratie in Romania? Va inselati. Dictatura si sfidarea Parlamentului, practic transformarea lui intr-o gasca dictatoriala, neacceptand interesul cetatenilor. Al cui e Parlamentul? Inacceptabil, iar cetatenii acestui inca stat, declarat democratic,trebuie sa ia pozitie. Ce e asta daca nu dictatura?
    https://www.stiripesurse.ro/ludovic-orban_1659925.html

  4. geofreeland

    Tema „Speranțe, proteste și chemări” e absolut la obiect. Vizionez niste filme despre parlamentarismul britanic si rolul Coroanei. Jocuri politice intestine si la nivel mondial. Nu ma mir ca singurul interes al tuturor e interesul national. Fara nicio conotatie dar ca o simpla comparatie, Ceausescu, roman din Olt, ca badea Cartan din Ardeal, ca spatarul Milescu, ca Titulescu la pupitrul Natiunilor, ca multi si multi alti romani, oameni de stat, au avut o voce internationala, cu un singur scop, interesul national. Adica al neamului romanesc, ca el sa propaseasca precum scrie sfant juridic in Constitutie. Nu ma mir de Brexit. Noi? O sapca simbolica si temenele la planul altora. Asta e Romania normala? Dialogul, opiniile, controversele, dezbaterea cu argumente, unde sunt? Normal intr-o democratie, in interesul cetatenilor. Constitutia? Juramintele oamenilor puterii? Si?

  5. geofreeland

    Diplomatia romaneasca, pe vremuri, corecta si principiala international, pleda pentru rezolvarea conflictului palestiniano-israelian prin recunoasterea statului palestinian. Dupa ani de alte prioritati si interese se pare ca Romania a avut dreptate, cand a avut un cuvant de spus si ascultat. Azi?
    https://www.stiripesurse.ro/noua-administratie-de-la-casa-alba-pledeaza-pentru-solutia-a-doua-state-in-conflictul-israelo-palestinian_1660145.html

  6. geofreeland

    Si Moise vorbea in pustiu…

  7. geofreeland

    Domn’ administrator, baga ceva de pensii, ca doarme lumea…Ceva acolo, ca taie la unii si da la altii, ca vine uraganul unei noi legi cu o parte de contributivitate (aici e beleaua) si o parte cu alea sase luni alese, ca se da, ca nu se da, ca uite indexarea, o vedem si nu e…In fond, tot ce e pe lumea asta o fac altii si noi ne facem ca nu e bine, dar e bine. A amortit lumea, asociatiile smecherilor, aia cu calitatea vietii, intalnirile la minister la ape minerale imbuteliate, vorbele lor dulci ca asa si pe dincolo…Pai sa vedem bugetul, zic unii. Ce sa vedem, e ca Isus, batut in cuie, piroane, si cu asta basta, nu? Deci, nimic din transpiratia matematica a peste cinci ani de veselie a sperantei ca, poate, poate…Aiurea!

  8. geofreeland

    Pana a se amurgi, din drum ma uitai la catelul vecinului. Ditamai dulaul, legat in lant, in fata custii, ma privea gales stand cu botul pe labe. Ma gandeam, ori e satul ori e resemnat de viata lui. Nici putere sa latre, asa simbolic. Ca si noi, astia, militari, pensionati la ordin.

  9. neacsum

    @Geofreeland,
    Asta e. Daca nu pica un leu ceva, de ce sa ne bagam in seama?

  10. geofreeland

    Nenea guru Timmermans, un smecher european, ne îndeamnă să nu ne mai incalzim cu carbune și lemne. Bravo, si noi zicem la fel. Da’ eu îl intreb, ca tranziție la energie regenerabilă, gazele, sunt prin toate satele si orășelele României? Nu asta e problema, îi desființăm pe mineri, dar mă uitai în Texas, veni zăpada, crivățul și gerul de înghețară toți prin case cu eolienele lor și panourile solare cu tot. Din ce văzui prin tv-urile lor, bieții oameni stăteau în mașină să se încălzească cu motorul pornit. Le-om face și p-astea, dar cu pianul pe scări mai ușor, nea olandezule. Sau vrei să ne vinzi eoliene? Nici nemții nu renunță la cărbune până în 2038. Și noi? Noi, ce? Te doare burta de noi, flăcău, d-aia te iubesc unii pe la noi.

  11. neacsum

    @Geofreeland,
    Pai da, la carbune nu, ca se incalzesc nemii, la gaze nu ca se incalzesc rusii si ungurii, la lemne nu ca se incalzesc austriecii. Noi sa ne incalzm la gandul ca ne dau ei imprumuturi.

  12. geofreeland

    Rimele astea asociate mă amuză. Trăim azi epoca de mască, cască, bască. Masca e cu virusul, casca e cu bicicliștii, basca e cu noii marxiști. Pe vremurile CAP-urilor, toți tractoriștii aveau bască. Cu moț. Adică ei erau cu moț. Hehei, ce ofertă matrimonială era p-atunci cu tractoriștii…Azi, useriștii luară basca lui Cioloș și își însușiră moțul, de mor liberalii de ciudă. Pesediștii fac pe politrucii și critică arătura cu râtul a guvernanților. E o veselie de nedescris. Noi ne uităm la ei ca la bâlci, la Vasilache cu Mărioara cu mătura lui Șoșoacă. Numai de pensii nu le arde ăstora. Prăpădiților, noi vrem să vindem tot de prin țară și voi nu vă bucurați? Nu? Ei lasă că vă punem poliția militară la colț de stradă și bucuria va copleși România. In curând ne vom comanda uniforme, toți, înțepați, într-un glas, te iubim partid! Care? E, dracu’ mai știe…

  13. bazil

    @Geo. Citesc cu interes comentariile dvs. V-as recomanda totusi, pentru ca aveti putere de convingere, sunt convins de asta, sa-i mai trageti de mustati pe vecinii dvs. mai ales pe cei care isi tin aceste animalute legendare-cainii – in lant! Pe geruri siberiene ori calduri sahariene! Este cu totul inuman , mai ales ca se stie, cainele este cel mai bun prieten al omului si de foarte multe ori da dovada de mai multa umanitate decat hominizii pe 2 picioare! Cu multumiri!

  14. neacsum

    @Bazil,
    Am 7 caini, nici unul nu stie ce e aia lesa.

  15. Albert

    Vreți o țară ca afară? Toate obligatiile de natură salarială și de pensii asumate prin aderarea la NATO trebuie respectate!
    PENSIONAREA CADRELOR MILITARE DIN STATELE membre NATO:
    Turcia
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 41-48; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 41-52; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
    – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului
    Italia
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 25-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
    – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80% din ultimul salariu brut.
    Ungaria
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 45; pensia: 60% din ultimul salariu brut;
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 50; pensia: 60% din ultimul salariu brut;
    – Generali: vârsta: 55; pensia: 60% din ultimul salariu brut.
    Belgia
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 51-52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
    – Generali: vârsta: 58-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 80% din ultimul salariu.
    Franţa
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
    – Generali: vârsta: 57-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
    Germania
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
    – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
    Marea Britanie
    – Personalul militar beneficiază de o legislaţie proprie privind pensiile diferită de cea care reglementează pensiile personalului civil; 
    – Militarii beneficiază de pensii militare de stat;
    – Pentru a beneficia de pensie integrală, perioada de serviciu militar trebuie să fie de minim 30 de ani;
    – Pensia se calculează pe baza celui mai mare salariu anual pe care militarul l-a primit în ultimii 3 ani de serviciu.
    [Nota: Corelat cu materialul redactat, rezulta ca militarii britanici beneficiaza la pensie de 3,3% procent din cel mai mare salariu primit in ultimii 3 ani, pt. fiecare an in serviciul militar. In aceasta ipoteza, fara a avea certitudinea, rezulta ca britanicii au drept de pensie militara de cca. 60% din respectivul salariu pt. 18 ani de serviciu militar, iar pt. fiecare an in plus se adauga 3,3%].
    Olanda
    – Valoarea pensiei reprezintă ultimul salariu brut x 1,75% x numărul de ani de serviciu.
    Polonia
    – Ofiţeri inferiori: vârsta:50; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 55; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
    – Generali: vârsta: 60; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
    S.U.A.
    – legislaţia privind pensiile militare este diferită de cea care reglementează pensiile civile;
    – pensia se calculează în funcţie de anii şi lunile în serviciul militar, data trecerii în rezervă, categoria de forţe, modul de executare al serviciului militar şi baza de calcul, stabilită ca medie a salariilor cele mai mari în ordine descrescătoare primite în 36 de luni, oricare ar fi acestea, în decursul serviciului militar;
    PENSIA MILITARA MEDIE  IN UNELE STATE MEMBRE NATO
    Pensionarul militar român are o pensie medie de  600 de euro, cea mai mică dintre pensiile de serviciu. În Ungaria, Cehia şi Polonia, pensia militară medie este dublă – 1200 de euro.  Pentru toate celelalte ţări din NATO, pensia medie este 3.200 de euro, iar în SUA de 5.632 USD/lună
    Aceasta este recunoștința socială pe care statul o acordă apărătorilor ei care încă au obligații militare. Un stat slăbit , o țară distrusă de cei care fac politică de 30 de ani . Militarii nu au făcut politică , ei sunt doar sclavi în uniformă, datori să moară pentru binele celorlalți, iar din păcate sunt umiliți în mod nepermis.

  16. Eunisiu

    Pensiile ocupatioanale sunt pensii contributive. Prestațiile suplimentare după perioada activă, respectiv obligațile militare în calitate de rezerviști operaționali, unul dintre criteriile în baza cărora se acordă acest tip de pensie ocupațională are implicatii juridice de natura să anuleze obligațiile militare ale rezerviștilor operaționali pensionari militari. Rezerviștii voluntari sunt plătiți pentru aceste prestații. Nu e chiar așa de simplă abordarea. Nimeni nu își va permite să pericliteze securitatea națională doar de dragul unor măsuri populiste care nici măcar nu se dezbat în spațiul public, în nici un stat membru NATO.

  17. Doris

    PENSIILE MILITARE DE STAT NU SUNT ,,PENSII SPECIALE”
    Pensia ocupațională, cu denumirea ,,pensie militară de stat”, ARE LA BAZĂ RAPORTUL JURIDIC DE MUNCĂ SAU RAPORTUL DE SERVICIU STABILIT ÎN CONCRET prin act administrativ individual ÎNTRE ANGAJATORUL M.Ap.N., M.A.I., etc. ȘI PERSONALUL MILITAR, în care se disting obligațiile militare după pensionare și riscurile viitoare ce decurg din acestea. Obligațiile militare după pensionare – prestații suplimentare ori complementare perioadei active – dacă ar excede raportului de serviciu în baza căruia se acordă pensia ocupațională, ar genera drepturi de natură financiară, respectiv solda de rezervist, pentru îndeplinirea serviciului militar în rezervă sub jurământ militar.
    Personalul militar se află în activitate, în rezervă sau în retragere.
    Personalul militar în rezervă este format din rezerviști și rezerviști voluntari.
    Personalul militar trecut în rezervă sunt rezerviști, iar cei cu drept de pensie, beneficiază de pensie ocupațională și se mențin în evidența militară conform legii FĂRĂ NEVOIA CONSIMȚĂMÂNTULUI ACESTORA ( din oficiu). Rezerviștii pot fi utilizați pentru instruire, pentru executarea unor misiuni sau pentru completarea structurilor instituțiilor militare.
    Personalul militar în rezervă poate proveni și din rândul persoanelor selecționate pe bază de voluntariat, ABSOLVENTE DE STUDII CIVILE cu profil corespunzător specialităților militare dar CARE CONSIMT să îndeplinească serviciul militar în rezervă (rezerviști voluntari) în baza unui contract care prevede obligații și drepturi inclusiv de natură financiară, respectiv solda de rezervist. Rezerviștii voluntari pot să încadreze funcții în statele de organizare ale instituțiilor militare.
    Personalul militar în rezervă poate fi concentrat sau mobilizat în condițiile legii.
    Astfel, toți marii cavaleri ai dreptății și echității, acceptați să vă sacrificați și voi viața sub jurământ de sânge, chiar și după pensionare, să fiți supuși riscurilor la adresa integrității fizice și psihice, acceptați să aveți în perioada carierei, zeci de ani, obligații și PRIVAȚIUNI SPECIALE, INTERZICEREA ȘI RESTRÂNGEREA UNOR DREPTURI ȘI LIBERTĂȚI CONSTITUȚIONALE, pentru a beneficia de o pensie militară de stat, în cuantum mediu de 3000 de lei, ,,nesimțită”.
    Până atunci, mai ușor cu pianul pe scări, cu mesajele peiorative la adresa militarilor activi, în rezervă/retragere! Sclavia și munca forțată, au fost abolite în societatea democratică, pentru toți, inclusiv pentru pensionarii militari.
    Nu cumva să ceară militarii drepturi egale cu ale voastre!

  18. bazil

    @NeacsuM. Multumesc pentru raspuns d-le colonel.Citind acest raspuns mi-a revenit cat de cat speranta ca intr-un final,greu dar nu imposibil, ne vom reveni ca natiune, vom fi iarasi ce-am fost( la 1 decembrie al lui 1918) si mai mult decat atat! O seara frumoasa si multa sanatate!

  19. AURICA

    Domnule Neacsu cu parere de rau iti spun ca de data aceasta esti pe langa adevar!

  20. Ifrim

    Pai dacă au fost în stare noii governanți să proroge amărâta aia de indexare de 3,8% acum stăm liniștiți la locurile noastre pentru a nu le da idei cum să taie și ce-avem!Adică ne-au dat cu praf de liniște.Beneficiarii de mia aia de lei neimpozabilă au moralul mai ridicat dar cei născuți mai antărț suntem tare cătrăniți căci nu am prins și noi 120 de zile p’afară!

  21. y

    Răspunsul este aici:
    „Ministerul Muncii și Protecției Sociale gestionează sistemul public de pensii”
    Acum putem specula sau face scenarii, dacă pensiile militare DE STAT, sunt „publice” sau nu.
    Așa cum ne putem lamenta, comenta, (auto)-discredita, răfui între noi, sau, putem manifesta. Vremea vorbelor a cam trecut de mult timp.
    Și lor, (spanioli, francezi, nemți, italieni, americani, etc.) nici măcar nu le-au fost tăiate/înghețate pensii, salarii, alocații ș.a.m.d.
    https://www.youtube.com/watch?v=NVHPvqLQhFk
    Ne prefacem, sau chiar nu știm a cui politică externă o face românia? Să mai întrebăm și un prieten? Dacă românia are un președinte nou, are și o politică externă nouă! Să vedem ce va mai fi acum, un fular, mânuși sau ochelari de soare asortați la șepcuță … poate poate o geacă de schi nouă, cine știe!
    Extras:
    „Pacea și stabilitatea în Europa contribuie la securitatea Americii de Nord. Trebuie să ne amintim și că prezența SUA în Germania și Europa are obiectivul de a proteja Europa, dar și de a proiecta puterea Statelor Unite dincolo de Europa, înspre Orientul Mijlociu, Africa, Afganistan și alte regiuni.”
    https://www.dw.com/ro/stoltenberg-prezen%C8%9Ba-sua-%C3%AEn-europa-e-important%C4%83-pentru-nato/a-53928709

    Între timp, de pe meleaguri îndepărtate …
    https://anonimus.ro/2021/02/america-si-ritualul-de-trecere-la-totalitarism-tradarea-parintilor/

  22. neacsum

    @Albert&Eunisiu%Doris,
    Mai intai iti stabilesti identitatea apoi comentezi. Daca ai personalitatea multipla, cauta alte pagini.

  23. neacsum

    @AURICA,

    Bun, acuma astept si motivul, si eventual adevarul in versiunea dumitale, altfel ai vorbit degeaba.

  24. bazil

    Acum , sa fim corecti si fara ocolisuri, legea actuala 223/2015 care nu a fost aplicata nici un minut cum trebuie(fiind modificata radical incepand de la intrarea in vigoare) a condus si conduce la inechitati, nedreptati si discriminari uriase intre pensionari militari cu aceeasi situatie juridica! De aceea, aceasta lege trebuie schimbata radical dupa model NATO-ca de aia suntem in NATO si in UE !

  25. bazil

    Sa nu ne ascundem dupa ureche-la aceeasi situatie juridica unii au pensii de 3000-3500 iar altii , pensioanti dupa 2010 dar mai ales dupa 2016 au pensii triple ori chiar mai mari! Asta e realitatea zilei !

  26. bazil

    Nu mai vorbesc de abaterile chiar de la procentele astea ( unii x altii 3-4 x ), ajungand la pensii de peste 80000 lei, intangibile, inviolabile, indestructibile care tot cresc! DECI, UNII NICI AMARATA AIA DE 3,8% , altii mult peste 20.000 lei! Unde suntem noi, in tribul baluba,de nu se poate face ordine la pensii, sau in NATO si UE ?

  27. neacsum

    @Bazil,
    Asta estedin cauza anularii actualizarilor si din cauza aparitiei pe parcursul legii a unor sporuri care sa mareasca salariile fara a mari si pensiile(in plata)si chiar si unele din cele urmatoare, adica a artificiilor finnciare.

  28. geofreeland

    Fara nicio tagada, cel putin anul acesta, pensiile militare raman inghetate. Orice alta discutie, corecta, reparatorie sau promotorie este caduca. Toti artistii politici aciuati de stransura cu ghiarele bine infipte in gramada de bani a bugetului nu vor ceda niciunui amendament. Toti bat piroane bugetului, si-au impartit halcile, tin cu dintii de el, nimeni dintre ei nu vrea sa piarda vreun leut. Adica, „baaaaa, noi astia pe care i-au votat 3 milioane din cetatenii cu drept de vot, conducem Romania spre progres. Sigur ca avem un buget in deficit peste -10% da’ noi il vom aduce la -7% ceea ce va insemna prosperitate. Nu? Asa ca, masca pe figura, strangeti cureaua pe schelet, nu va mai uitati la preturi, stati si p-acasa si nu va mai mirati de taxe, impozite, comisioane, ca numai astfel vom salva tara! V-ati saturat de gratare, onomastici, aniversari, sarbatori si chiolhane, gata, ca d-aia n-aveti. Chiar Al de Sus v-a invitat la schi la Paltinis, aer curat. N-aveti bani de schiuri, va dati cu punguta de doi bani”. Deci sa fie clar bugetul e beton armat, lucrare ascunsa in constructia lui. Restul e austeritate la sange si prigoana cu politisti, jandarmi si scutieri. Pana trece gripa asta, in fo trei, patru ani de bal mascat. De-om mai trai…

  29. geofreeland

    Cum traim noi, traiesc si animalutele noastre, alinare de suflet si iubire. Le mai gatim niste tacamuri de pui, le mai dam ca bonus cate un oscior garf, mai ceva ce ne ramane. De trei zile bat supermarketul de aproape. Surpriza, nu mai au tacamuri si nici oase. Ieftinataturi. Intreb vanzatoarea, „nu mai aveti d-astea?” „Am avut, dar s-au vandut intr-o ora toate. Uite domnul de colo a luat ultimele 10 tacamuri.” In parcare il intreb pe „domnul de colo” daca are animalute de a luat tacamuri. S-a uitat la mine mirat si mi-a raspuns „Astea mi-ajung o luna de mancare. Ce animalute?” Dupa haine era bine, dupa Audi prafuit era iar bine, dar dupa cosul de alimente cred ca economisea de intretinere, rata la banca sau tragea de somaj. Si e inceputul unei noi file de istorie.

  30. geofreeland

    Daca si jandarmii se bat cu politistii, rau am ajuns. Si totul de la bani, ca nici alora, nici alorlalti, nu li se mareste solda. Ei, vezi Doamne, ca dadura cu fumigene si tulburara linistea lu’ Ala mare,linistea publica, El fiind publicul,adica „le roi c’est moi”. Si mai e si frica ca ne vad aia de afara. „Ba, ce e la voi? Va bateti si va arestati intre voi?” Eu cred ca onor ministrul asta de interne ii puse p-astia sa se antreneze pe strazi. Pe vremea lui Caragiale, erau si vardistii, garda civica sanchi, cu rondul de noapte, ca in pictura lui Rembrandt. Mare dandana…

  31. neacsum

    @Geofreeland,
    Nu e prima oara. S-a mai intamplat, tot in fata Cotrocenilor, cand cu sepcile aruncate peste gard. Si atunci presedintele in exercitiu a apelat la trupele de securitate. Dar, acuma, prin proiectul aflat in dezbatere, se pregatestc politistii militari. Atunci sa te tii. Acuma, deocamdata se pregateste sarbatorirea Pastelui,” cu frate prefrate batand…”Bataile dintre Jandarmi si politisti pot intra la categoria fratricid.

  32. neacsum

    Cred ca sunt mai mult de 10 ani decand am solicitat, propus unor lideri de asociatii sa infiintam un sindicat al militarilor, unul real, al tuturor militarilor dar aproape toti au spus ca nu se poate, ca nu ne da voie legea. Uite ca de data asta Avocatul Poporului a pus problema neconstitutionalitatii articolelor din L80 si Legea Dialogului Social, care interzic militarilor sa infiinteze sau sa participe la activitati sindicale. Nu stiu ce sorti de izbanda va avea, care va fi decizia CCR, cand se va judeca cauza, dar e un pas inainte. E timpul sa treem la fapte.Partea cea mai frumoasa este ca odata cu infiintarea unui sindicat al militarilor, activitatile „marilor ” ;i prea multelor asociatii va deveni inutila, cu conditia ca cei care vor conduce sindicatul sa fie oameni seriosi, nu tot de factura actualilor lideri.

  33. geofreeland

    Eu am spus asta de acum patru ani. Dadeam si un model de organizare, absolut consultativ cu toti membrii, structurile teritoriale si structura centrala, sistemul de comunicare si vot pana la membru, luarea deciziilor si strategiilor, modul de actiune etc. In fond, nu gradul sefimii conteaza ci spiritul militaresc, onoarea si demnitatea, indiferent de o fosta ierarhie. Prin arhiva exista postari pe tema. Realitatea ne convinge ca „divide et impera” sparge si piatra, inclusiv pe noi. Parca am uitat de unitatea de comanda, principiul bazal al armatei.

  34. Eugen

    Jenant ce faceti si cum va exprimati aici. E adevarat militarii au dreptul la pensie ocupationala in schimbul renuntarii la drepturile civile sau in schimbul acceptarii unor privatiuni pe care un civil le-ar considera degradante. Insa,
    privind la declaratiile celor care au trecut prin armata,ca conscripti, constatam ce cei mai multi au avut de indurat neam prostia , mitocania sau lipsa de educatie ale militarilor. Intorsi in civilie, au cunoscut cu adevarat iadul lipsurilor, a mitocaniei si nepasarii patronilor care i-au angajat la negru. Ei au trebuit sa plece din tara voi,In schimb, ati avut serviciu stabil (cei mai multi specialisti in hartii). Nu uitati ca cei care au devenit mari mutilati in TO au venit de foame in armata. Acum, voi vreti cai si mijloace sa obtineti si recompensa lor de 1000 de lei. Vreti legitimatie de veteran dar nu aveti o zi de SL. Cu ce sunt ei mai prejos decat dvs.? Ei vor avea o pensie de 1200 iar voi, aveti pensii cuprinse in cuantumuri intre 3500 si 15000 lei pentru un minimum de munca prestata( in marea majoritate). Jenant. Fiti cine sustineti ca ati fost. Aratati demnitate dar mai ales demonstrati luciditate. Nu puteti pacali pe toata lumea. Nici macar, pe propriul ministru.

  35. geofreeland

    Si Citu se lauda ca noi romanii suntem a treia tara europeana la vaccinare. Ia uite ce zic astia, ar fi de rasul curcilor.
    https://www.stiripesurse.ro/oficialii-dau-bomba-statelor-membre-li-s-au-oferit-400-milioane-de-doze-false-de-vaccin-anticoronavirus_1664290.html

  36. Titi

    Si Voluntarii civili pot deveni EROI:
    „In aceasta dupa-amiaza, pompierii suceveni au actionat pentru salvarea unei persoane (un barbat de 88 de ani), care a cazut intr-o fantana, in satul Mironu, comuna Valea Moldovei.

    Fantana este construita din tuburi, cu o adancime de 22 de metri si cu diametrul la suprafata de doar 50 de centimetri, fiind mai redus spre baza, formand un con.
    Din cauza diametrului redus, pompierii militari au echipat si au asigurat un VOLUNTAR din localitate, cu o talie care i-a permis acestuia sa ajunga la victima. Dupa ce voluntarul a coborat in fantana si a asigurat batranul, cei doi au fost extrasi la suprafata de pompieri.
    Victima, in stare de semiconstienta, a fost preluata de catre echipajul de prim ajutor, care i-a acordat primele ingrijiri medicale, iar ulterior l-a predat echipajului SMURD TIM (Terapie Intensiva Mobila).
    Batranul a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgente Suceava, pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate”, se arata intr-un comunicat de presa al ISU Suceava(ziare.com).

  37. Ifrim

    Bune și vaccinurile false,simplul ser fiziologic nu face rău,nu dă efecte secundare,iar beneficiarul conștient că este plin de anticorpi se mișcă mai ager.Verifică efectul placebo pe noi!

  38. geofreeland

    Propun ca noul proiect de sindicat sa se numeasca SPR, Sindicatul Pensionarilor Militari, cotizatie 1 leu pe luna.

  39. Eugen

    Mi se pare mie, sau voi nu suportati adevarul asa ca il cenzurati? V-ati gandit vreodata la munca adevarata? Ati transformat meseria de soldat in cea de vesnic cersetor de pomeni guvernamentale. Cand pensia medie in Romania este 1200 lei voi vistai mii de euro. RUSINE!

  40. akord-75

    @Eugen
    Definiti „munca adevarata”!
    Aveti grija ce includeti in „definitie” ca nu cumva sa ramaneti singurul care ati
    muncit”cu adevarat”…presupun ca „munca adevarata” nu include doar incordarea muschilor conform principiului care vad ca face adepti si acum”NOI MUNCIM NU GANDIM”
    Pt asa ceva va aduc la cunostinta ca exista utilaje specializate😄😄😄 ba chiar si roboti industriali, de mult timp
    Va invit sa incercati meseria de soldat(cu tot ce presupune) dupa care putem discuta.Eu nu sunt interesat nici de freza nici de raboteza nici de furtul din uzina a tot ce pica in mana si vandut pt un deț de țuica din electrozi

  41. Ionel

    Eugen, de ce nu vorbesti de pensiile magistratilor care sunt ca tine civili, de ale doctorilor, de ale profesorilor universitari, ei au muncit adevarat sau nu , in conceptia ta ?….daca ar fi sa alegi acum ce ai alege, o cariera militara care pentru marea majoritate a militarilor a inceput la 14 ani, in liceele militare, cu munca, cu armata la sange, toata adolescenta, dupa care tinerii fiind am intrat in scolile militare cu un ritm cazon pe masura mergand apoi in cazarmi ca si cadre militare dupa 7, 8 ani de pregatire si restrictii. Ne-am facut meseria suportand aceleasi restrictii, fara firme, fara libertate, cu salarii mai mici sau mai mari fara a le putea comenta, fara a putea parasi tara fara sa stie toata unitatea, fara a parasi orasul fara aprobare, fara a asistata de cele mai multe ori la nasterea copilului pentru ca eram in misiune, fara a putea comenta in fata unui ordin si fara a stii unde poti in urma unei alarme. De ce Eugen, tu care esti de puternic si muncitor de ce nu ai urmat o cariera militara ? Stii ca pentru o medie buna in liceul militar se invata pe rupte pana in zorii zilei cand apriaoe ca plecai la ore ?….stii ca in 1987 la un liceu militar au fost 10 candidati pentru un loc ? Crezi oare tu, Eugen cel harnic ca au intrat numai cei puturosi ?
    Ar trebui sa iti vezi lungul nasului si gruntele din creier si sa nu mai comentezi ce nu cunosti….

  42. bazil

    Eugenius pustius, sa-ti vand un pont (nu Euxinus ci un pont cu pontarea) da de asistentele alea de la Lugoj care munceau in Germania si erau pontate/platite in Romania auzisi? Da de pensiile alea cumulate ale unora si altora(de zeci de mii de euro)auzisi? Da de indemnizatiile lovilutionarilor auzisi? Da de milioanele de euro ascunse in perete auzisi maria ta puiul padurii?Da de CNIT care a platit in 2021 aproape 5 milioane de lei pentru 20 de salariati care efectiv nu au facut nimic auzisi? Si sunt doar niste maruntisuri eugenius , in alte locuri caldutze sumele cresc exponential! Iar pensia medie de care vorbesti cuprinde peste 1 milion de cetateni care nu prea au muncit si cotizat!

  43. bazil

    ia aminte la ce iti spun cei de mai sus eugenius si un sfat:iesi din partida celor ce muncesc nu gandesc, stimabile cocosabile! E un epitet sa stii! Cocosat de prea multa stiinta!

  44. bunul

    Eu…geniu pustiu in creier!Mai baiete naimit si la suflet hainit ,plimba ursul pe la alta masa!Esti prea lipsit de IQ sa pierdem vremea cu tine,un # de doi bani!

  45. Costik

    Cum de te pripasisi pe-acilea Eugeniu maica? Aveai frigiderul gol si tineai sa-l umpli?

  46. neacsum

    @Rugeniu,
    Nu cere nimeni altceva decat aplicarea legii, respectarea drepturilor prevazute de lege. Oricand poti gasi ” muncitori” cu venituri mai mari sau mai mici. Depinde cu cine te compari.

  47. geofreeland

    Cred ca un aspect al securitatii nationale in reprezinta frica nationala de spitale. O neincredere care poate deja psihic asociata cu o comorbiditate si cu un mare risc. Frica de spital nu e fata de medici ca profesie ci fata de sistemul medical in ansamblu fata de care guvernantii se dovedesc nu numai incapabili ci interesati sub paravanul pandemiei. E incredibil pentru un stat civilizat. Deocamdata cam asta e Romania normala.
    https://www.fanatik.ro/situatie-dramatica-in-romania-cazurile-de-cancer-aproape-s-au-dublat-intr-un-an-e-fara-precedent-19448490

  48. Eugen

    Vreau sa precizez ca ceea ce ati citit anterior, era o incercare de a afla de ce mesajul precedent mi-a fost oprit la publicare de catre administratorul blogului. Regertabile, de asemenea, raspunsurile unora dinte voi, oameni, care se inscriu in cee ace va descriu mai jos, asa cum ma asteptam.
    Imi cere cineva sa definesc munca. Munca este definita ca activitatea care returneaza rezultate, care produc profit pentru partile implicate.. Multe activitati din armata, nu corespund definitiei. Hartii impinse in sus si in jos intre esaloane si departamente (multe din ele, duplicate, create de cei care primeau ordinul, cu scrasnete de dinti si injuraturi la adresa celui care nu se uita in corespondenta anterioara). Munca adevarata in armata, se intampla la nivelurile ierarhic inferioare, acolo unde, sporurile sunt cele mai mici, iar incarcarea cu sarcini este maxima. Munca adevarata este in unitatile care executa SL. Munca cu sacrificii exista in TO. Acestora, pe langa cei care au misiunea de a le asigura succesul misiunilor, sunt o multime de atarnatori, cu grade mari si mici. Sunt cei care acum se inghesuie sa intre in politica, care fac asociatii de militari in rezerva sau le submineaza pe cele existente pentru un „pumn de arginti” sau castiguri politica, care cer “drepturi”. De munca si sacrificiul celor din TO vor sa profite toti, ar vrea sa ia mia de lei. De ce va intreb?. Multi dintre camarazii mei nu aveau notiuni elementare despre obiectul activitatii lor care nu au stat un minut peste program sa resolve o sarcina urgenta, dar voiau sa primeasca solda de merit prin rotatie cu mine. Stiu, am cunoscut in 31 de ani de activitate, o multime de indivizi care, din pacate, trebuiau numiti militari, in general. Apoi, am trecut in rezerva. Sunt multumit de ce am primit ca pensie. Nu va inteleg pe voi de ce nu sunteti. Imsediat dupa trecerea in rezerva, am sustinut un interviu la o multinationala pentru un post de inginerie in electronica in acord cu specializarea mea si am fost acceptat. Va provoc si pe voi sa o faceti, Veti avea satisfactii. Am descoperit la 48 de ani, ca munca poate fi placuta, sa iti fie recunoscuta si chiar rasplatita. Nu am obtinut toate astea in armata din cauza unor camarazi, care nu si-au inteles niciodata menirea. Am colindat jumatate de tara pe banii mei cu deconturi la 2-3 luni de la executarea misiunii, pentru a ajuta la mentinerea in functiune a tehnicii armatei, cu minim de resurse. Nu am primit niciodata o minima recunoastere a efortului meu. N.B. Nu era asta in fisa postului. Eu doar imi cunosteam meseria si ei, ma foloseau. Mi-as dori sa fiti mai demni , sa renuntati la toata jelania asta, la aceasta cersetorie care nu face decat sa va micsoreze demnitatea profesionala. Mi-as dori sa puneti mana sa faceti si sa nu asteptati sa va dea cineva ceva.

  49. geofreeland

    @Eugen Am plecat de jos, de la trupe, unde e armata de executie. Au fost ani de poligoane, marsuri, mobilizati, alarme, SLP-uri, inspectii,munci agricole etc. Managementul unitatilor de trupe presupune asigurarea unei logistici suficiente asigurate centralizat, consumabile, mentenanta, reparatii, astfel incat bocancul sa aibe absolut ceea ce ii este necesar spre a indeplini misiunea tactica si de ansamblu la nivel operativ-strategic. Am evoluat, fara pile, ierarhic, aproape de varf. Am avut un singur crez si anume ca o cerere venita de la bocanc este ordin pentru toate esaloanele de deasupra care vor a li se materializa ordinele. A confunda atributiile de la pion la regina, a le amesteca, e o aberatie. Nu ai vazut ca la sah toate piesele apara pionii? Anumite redundante, inerente unui sistem concentrationar si conservator, ca armata, desigur ca e parazitat prin unele locuri. Dar asta nu afecteaza functionalitatea, ci perceptia umana in spiritul „capra vecinului”. Unele elemente de valoare leaga militarii: onoare, demnitate, cinste!

  50. geofreeland

    @Eugen Armata e ca un joc de sah. Si trebuie sa remarci ca luptatorii, pionii, sunt sprijiniti si aparat de toate piesele de valoare. Nu gandi astfel, redundantele de perceptie sunt inerente unui sistem concentrationar si conservator ca armata. Totul e a te ridica la nivelul valorilor lui, demnitate, onoare, cinste.

  51. geofreeland

    @Eugen Nu cred că o experiență personală poate anatemiza un sistem. Aceleași nemulțumiri le-am resimțit toți. Armata e un sistem nedemocratic, pe principiul „Ai înțeles?” și indiferent ce ai înțeles ai libertatea inovativă a execuției. Judeci prea superficial deși cred că ai făcut teoria sistemelor și factorii redundanți. Să nu uiți că pionul de la șah e apărat, pentru utilitatea lui, de toate piesele mari. Pionul execută tactic. E și un adevăr că un specialist militar e valoros unei corporații. Am făcut asta cinci ani după pensionare, cu brio, și aș spune că tânjeam după regulile sistemului militar. Lasă nemulțumirile deoparte și poate vezi de ce au ajuns militarii să-și ceară, nu cerșească, drepturile, în fond ei nu au decât onoare, demnitate și cinste.

  52. geofreeland

    Eugene, nu ai inteles de ce pionii sunt aparati de cele mai valoroase piese. Pentru ca ei materializeaza toata strategia alora mari. Nu te simti pion, ca ai studii, dimpotriva!

  53. neacsum

    @Eugen,
    Nu stiu ce varsta ai, la ce varsta ai trecut in rezerva, dar notiunea ta despre munca e un pic copilareasca. Munca este orice activitate platita ( sau neplatita) care este in folosul cuiva, de cele maimulte oria societatii, a celui ce plateste. Un pescar care traieste din pescuit ( nu industrial, privat, de ocazie) indiferent ca vinde pestele sau il mananca, desfasoara o activitate care aduce folos, nu neaparat plusvaloare. Armata, ca si invatamanuul, ca si justitia, ca si medicina, nu produc plusvaloare, aparent nu produc folos, mai ales ca nu exista un „normativ” de cuantificare a muncii. Nu o sa fie niciodata pne un militar care omoara mai multi dusmani, sau trage mai bine cu arma, nici un profesor care are mai multi savanti scosi,niciun doctor care are mai multipcienti salvati. Sunt activitati care nu pot fi normate. Eu de exemplu as as da mai multi bani unui medic fara pacienti, pentruca inseamna ca duce o munca de preventie maibuna si asta e mai important decat sa vindeci, dar tu ai spune ca nu merita platit, pentru ca nu face nimic. Trecand peste calitatile ficaruia in orice domeniu ai intra, militar, medicina, constructii, IT, transporturi, exista oameni si oameni, mai pregatiti sau mai putin pregatiti.A facut cineva o situatie unde sunt mai multi chiulai sau incapabili ? Nu inca. A spune nsa ca o profesie la modul general este inutila este o interpretare pur subiectiva si as spune si gresita. Armata nu are rolul in zilele noastre si as putea spune ca nu numai de ieri de azi, de a purta razboaie, nici de a le declanasa, asta e treaba politicienilor, ci de a descuraja, pentru ca in urma unui razboi, indiferent cine il castiga, toata lumea pierde. Uite sa luam un exemplu, bomba atomica. A aparut, a fost probata, s-a vazut ce efecte are, acuma cei care o produc si o au o tin la intimidare. Nu conteaza cate ai, important e sa o ai, ca si asa nimeni nu declara real cate are si unde le are. S-ar putea spune, dupa principiul dvs, ca arma atomica e o prostie, o inutilitate, pentru ca desi s-au investit averi in ea, nu aduce niciun profit, niciun folos..Ba aduce, caci descuajeaza.Aca la fele si cu armatele, cursa inarmarilor dotarea si perfectionarea armelor armamentelor si armatelor. Stiti ce e culmea, ca tocmai momentele in care militarii au desfasurat activitati „productive” au participat lamunci agricole, industriale, canale, santiere nationale, sunt blamate de societate si reprosate armatei. Pai atunci cum ramane cu folosul armatei ? Cum sa impacam pe toata lumea? Apropo, spuneai ca nu intelegi de ce unii se plang ca nu le ajunge pensia. Dar dumneata de ce ai iesit la pensie si mai ales de ce te-ai mai angajat dupa aia la o multinationala, nu-ti ajungea pensia? Pai daca iti ajunge si lucrezi doar asa din placere, da banii unora care nu au. Vad ca nu citesti ce scriu altii dar ai pretentia sa fii citit. Am spus si repet, nu a cerut nimeni mai mult decat prevede legea. Ai ceva impotriva acestei cereri? In ceea ce priveste „oprirea de la publicare” comentariul dumitale nu era oprit de mine, pur si simplu unele comentarii sunt oprite in spam sau trash, independent de voina mea, iar eu nu stau toata ziua sa le verific, mai am si alte activitati chiar productive, a venit soarele, unii au gradini, daca nu lucreaza la multinationale. Hai sa fim sanatosi !

  54. geofreeland

    Off topic. Chiar nu mai inteleg chestia asta cu suveranitatea. Cand noi romanii am fost obligati sa o cedam (terenuri, industrii, servicii, comert, resurse, banci, justitie etc) ce rost mai au astfel de discutii? Sau deja se duce o lupta politica de revolta a statelor membre UE intre cele doua directii: federalizare a uniunii sau sumum de state suverane? Implicatiile sunt majore prin reanalizarea suveranitatii statale materializate in legi ulterioare. Opozitia celor care deja au acaparat parte din suveranitatea altora este exact ca reduta de la Grivita. Oricum e un inceput, numai ca am mari indoieli privind recastigarea suveranitatii. Aquis-urile de admitere a noastra in UE a fost dezastrul de dupa ’89. Care continua cu o nonsalanta impardonabila.
    https://www.bugetul.ro/viitorul-europei-este-al-statelor-suverane-prima-conferinta-europeana-organizata-in-romania-pe-tema-importantei-pastrarii-suveranitatii-nationale/

  55. Eugen

    @neacsum ok.Multumesc pt lamurirea situatiei vis-a vis de setarile de filtru. Altfel, ca o replica, doua lucruri: pai daca definesc munca fiind o activitatea care aduce profit părților implicate, cu ce dovedesc copilărie?! Armata, prin partile implicate, militari si stat, produc profit care ar trebui sa fie reciproc avantajos. Armata produce securitate, societatea, statul plătește pentru ea.Pe de alta parte,ca sa raspund, acum am 53 de ani, asadar lucrez de inca 5 ani si plănuiesc daca sunt sănătos, sa o fac pana la 65. De ce? Pentru că ma simt util si independent. Poate ca nu consider corect, chiar daca am acceptat, ca pensia mea, sa fie cat salariul. Poate e greu sa ma înțelegeți dar va rog sa faceti un efort. Va respect pentru eforturile dvs pentru obtinerea dreptății pe care o așteptați. Eu, sunt prea orgolios sa o fac. Multa sanatate.

  56. neacsum

    @Eugen,
    De ce nu ai ramas in armata, daca voiai sa fii util societatii ? Aveai cumva sentimentul inutilitatii? Ti se parea ca nu faci nimic? Ma indoiesc. Geofreelander vorbea despre pioni. Pionii sunt acele piese care par inutile,nu ameninta pe nimeni, sunt multi, muti si aparent inutili. Este posibil ca niciunul sa nu se transforme in regina, dar sunt folositi la intimidare. Nu am auzit nici un sahist sa spuna ca pioni sunt inutili pentru ca nu se transforma in regina.Ei sunt ca spermatozoizii care alearga cu milioanele sa se transforme in .. regina, dar numai unul, sau poate niciunul nu are sansa, dar „jucatorii” nu dau vina pe ei. Tu de ce dai vina pe militari ? Datoria lor este sa intimideze, ca si pionii chiar daca nu vor lupta in niciun razboi. Daca nu lupta, inseamna ca si-au indeplinit rolul pe timp de pace, acela de a impiedica un razboi. Nu toti cei care isi inzestreaza armata vor razboaie. Unii platesc armata ca sa aiba pace, nu ca sa duca razboaie. Ma asteptam sa cunoasteti asta.Iar cand cei care guverneaza si bat joc de ei si de misiunea lor, e de datoria lor sa isi apere si drepturile si implicit si capacitatea de a isi indeplini misiunea. O armata cu moralul la pamant nu poate lupta. In ceea ce priveste intrebarea dumneavoastra, e adevarat munca e o activitate care trebuie sa aduca un profit cuiva, dar dvs ati afirmat ca militarii nu produc nimic, ca practic lucreaza doar cei care sunt in serviciu de lupta. Serios? Dar femeile de serviciu din firma unde lucrati, ce produce? Si totusi munca ei este reala si necesara. Hai, lasati supararea pe armata. Spuneti ca nu v-a placut, caci daca va placea ramaneati in armata pana la55 de ani. Ati avut ocaza sa iesiti mai repede, sa mancati pensia s sa silucrati. Multumiti armatei si lasati supararile si poate frustrarile.

  57. akord-75

    Si vis pacem,para bellum:S-a spus acum aproape 2000 de ani si nu inteleg de ce unii „inventeaza apa calda”

    Wikipedia
    „Si vis pacem, para bellum cu sensul de Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război este o expresie latină folosită de Publius Flavius ​​Vegetius Renatus în lucrarea sa De Re Militari, vol. III. Expresia este de obicei interpretată în felul următor: o societate puternică este puțin probabil să fie atacată de către dușmani.”

  58. bazil

    Eugenius, Si vis pacem, para bellum, spuneau acum 2000 de ani romanii.Wikipedia-Si vis pacem, para bellum cu sensul de Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război este o expresie latină folosită de Publius Flavius ​​Vegetius Renatus în lucrarea sa De Re Militari, vol. III. Expresia este de obicei interpretată în felul următor: o societate puternică este puțin probabil să fie atacată de către dușmani.
    Iar o societate puternica inseamna o armata puternica in primul rand , o armata ca factor de stabilitate interna si de intimidare a eventualilor agresori!

  59. akord-75

    Asta imi aduce aminte de altii care ma intrebau: „In ce razboaie ati luptat voi ca sa aveti atatea drepturi?” ….neintelegand ei muncitorii din uzina indiferent cat le explicam…asa ca am renuntat! Toti dar absolut toti(inclusiv femeia de servici(nu serviciu)de pe scara blocului spun un singur lucru.
    Pai maica eu am muncit aproape 40 de ani pe scara asta si am o pensie foarte mica.Ce era sa-i spun? Doar atat: sa-ti dea ‘mnezeu sanatate
    Ca altceva nu aveam nici cui nici ce sa explic(Totusi daca inca este aici dupa aproape 40 de ani(a iesit la pensie acum 3 ani-inseamna ca totusi am platit-o bine noi asociatia si perfect legal iar programul si-l cam facea dupa cum vroia.Nu am avut decat pretentia sa fie curat sa nu primesc reclamatii.In rest nu ma interesa nimic altceva-doar fisa postului facuta la fix).Priviti la orice emisiune TV pe tema pensiilor.Invariabil se pune problema zecilor de ani „munciti” niciodata nu se refera si la alte considerente.Mai e unul care si-a facut un „titlu de glorie” din a se văita ca la viata lui ridica si piese de 80 de kg…ma rog si asta foarte nemultumit desi e pe la 2500net cu pensia
    PS NU SPUN ca pensiile sunt mari,ba dimpotriva sunt mici de tot dar hai sa ne uitam si la calitatea muncii….ca daca e sa fac o gluma as putea spune ca femeia de serviciu n-a produs nimic la viata ei,inafara de praf 😄😄😄
    Deocamdata am rabdare si astept sa vad care va fi prima armata desfiintata in lume pe motiv ca „si asa nu produce nimic”…..marele necaz e de fapt atunci cand incepe „sa produca”,iar ca deobicei vor suferi primii cine credeti?…

  60. akord-75

    @ Bazil
    Ne apucam sa jucam la loto?..ca cine stie😄😄😄

  61. bazil

    @akord-75! Subscriu! Aceasta a fost si prima mea reactie cand am vazut coincidenta, teoretic si matematic aproape imposibila! Un final de saptamana cu sanatate si bafta in toate!

  62. geofreeland

    Magistratii isi trasera un spor baban la leafa pentru stres. Foarte frumos. Apoi venira si zisera ca ei magistratii se asimileaza interdictiilor militarilor. Foarte frumos. Oricum concluzia e si-au tras lefuri si pensii de nababi, pentru 100 de burti fiecare. O fi nesimtire? Nu, e legal, ca ei si-au comandat legile, printr-un santaj voalat, de facto,asupra politicienilor, „ca nu se stieee…”.Stresul psihic e atunci cand exista un conflict de constiinta, intre ce vrei si crezi ca trebuie sa faci si ce ti se impune sa faci. In armata, stresul asta e imens, la care se adauga alte atatea conditii grele de munca. Munca am zis. Si nu au niciun spor definit pe chestia asta. Aici intervine propaganda, emularea moralului, spre executia misiunilor, ca o refulare de stres, hotarare, spre a invinge teama de moarte. Oare asa o fi si la magistrati? Au teama de moarte in munca lor?

  63. geofreeland

    Ce frumos! Ne uitam la politicienii nostri ca la un film. Interesant, bun subiect. Mai bem o berica, proteste, lumea e nemultumita, mai bem o berica, tv-urile sunt singura noastra sursa de pofta de bere, ce frumos, ia uite iesira oamenii aia in strada, ia uite ii amendara jandarmii pe politisti, ce frumos, pensiile? da-le incolo, mai bem o berica, luam o gustare, ne ia somnul…vine primavara, stam in casa, ce frumos…

  64. geofreeland

    Ce am trait pana in atacul pandemic, viata noastra normala, in rosturile ei, azi devine retraind-o o ilegalitate. Sarbatori, nunti, invierea Domnului, cortegii funerare, sali de spectacole, stadioane, picnicuri la iarba verde, hore, colinde si cate si mai cate lucruri absolut normale unei civilizatii, azi sunt restrictionate legal, reduse la o simbolistica goala de continut, si prin perpetuarea starii de impuneri, devenind un act de cultura a nelibertatii. O obisnuinta fara un termen ci o altfel de civilizatie pazita de jandarmi, politie si autism politic. Pana si amintirile deveni-vor ilegale. Azi traim o Romanie comandata si denumita a priori, electoral promisa, Romania normala.

  65. geofreeland

    O chestiune de interes. Mai aceva vreme, tot aici, scriam despre munca unei femei casnice. Cat ar costa terburile casnice, gatit, curatenie, spalat, facut piata, pregatire conserve, ingrijire copil, terenul si gradinita etc. Toate aceste activitati inseamna munca, chiar grea, insemnand o valoare egala cu cea pe care ar solicita-a, pe fiecare activitate, o firma sau un angajat extern. Fiind efectuate de femeia casnica, economia familiei e chiar enorma. Statul nu considera aceasta munca eligibila unei pensii pentru ca nu este cuantificabila si nu s-a contribuitla sistemul de pensie. O viata de munca a unui om pusa in slujba crearii si mentinerii fortei de munca pe care statul sau privatii o folosesc exploatand-o. Prin anii ’60 un economist american, intr-o carte aparuta la noi, Oeconomica, ridica aceasta problema a muncii casnice. Nicio reactie capitalista fata de un adevarat sclav mondial, muncitorul casnic. Ei, uite, un precedent!
    https://spynews.ro/actualitate/stiri-internationale/obligat-sai-plateasca-fostei-sotii-60000-de-euro-pentru-activitatile-casnice-barbatul-a-atacat-sentinta-fara-succes-248709.html

  66. geofreeland

    Ce sa mai comentezi? Valul III al virusului se extinde periculos. Statul democratic „in casa” va inhiba total tema articolului „Speranțe, proteste și chemări”. Intamplator, am citit ce fabuleaza ziaristii cu predictiile babei Vanga pentru 2001: cataclisme mondiale, atentat la Putin si alianta India, China, Rusia. Vremea da semne extteme, China si India au creat un telefon rosu direct, rusii facura cu chinezii o mare aplicatie militara, asteptam cu interes evenimentul cu putin. De pensii baba nu prezice nimic, ceea ce se si vede. Citind avalansa stirilor ai senzatia unui film SF in derulare. E suficient a privi si adrenalina trece de limita normalului. Si Romaniei normale ii creste adrenalina. Singura salvare, ca recomandare agreata la cel mai inalt nivel, pare a fi aerul tare al muntilor, eventual pe o partie de schi.

  67. geofreeland

    Va recomand ca lecturi complementare site https://contramundum.ro/

  68. geofreeland

    https://www.versuri.ro/versuri/george-cosbuc-decebal-catre-popor-_1317.html#
    Asta invatam noi la scoala. La o teza, toata clasa a trebuit sa analizeze poezia lui Cosbuc. Nimeni nu a luat nota sub 8. Cand ne-au fost aduse tezele si profesorul ne-a restituit tezele, avea lacrimi in ochi, „asa, copii!”.

  69. neacsum

    @Geofreeland,
    Unii ar zice ca Decebal a murit, nu mai este. Eu as intreba unde e poporul ?Daca ar vrea sa vorbeasca acuma, cui ar vorbi ?

  70. neacsum

    @Geofreeland,
    Eu nu mai inteleg nimic. Ce val? Prima oara am avut o cocoasa, apoi cocoasa s-a facut val, ca sa nu mai rada lumea de noi ca suntem cocosati. Acuma nici val nu mai avem, ca nu ma avem mare, iar in lighean nu se fac valuri , se fac bule. Oricum, orice ar fi, nu se va opri aici, e nevoie de noi…pericole, oamenii trebuie sa stea ascunsi, sa nu mai relationeze, sa nu mai discute, sa asculte doar ” comunicatele oficiale” sa faca doar ce li se spune, ca de trait are cine sa traiasca, sa nu ne facem noi griji.

  71. neacsum

    @Geofreeland,
    Ei lasa ca pana nu stii cum a trait omul cu femeia aia a lui, nu te poti exprima. Cat a stat cu el, de ce nu a cerut bani pentru muncile depuse? Inseamna ca i-a convenit, a primit ceva in schimbul muncii ei. Cum se face ca toti isi aduc aminte ca au fost opresati numai dupa ce nu mai au ce suge. Pana atunci, cat au avut de castigat, nu aveau drepturi. Reclamatia ar trebui facuta dupa primele luni de convietuire, nu dupa 10-15-20 de ani.

  72. Ifrim

    Nu toate soțiile casnice au dreptul la pensie.Ce facem cu familiile ce au bonă pentru copii,menajeră pentru activitățile domestice iar cucoana abonamente la saloanele de înfrumusețare,centrele spa,philates,horele de meditații în spirală ale lui Guru Grig Bivolaru pentru integrarea spirituală în absolut?Ce știm noi pe vechi cu soția tradițională în costum popular de frământa cocă pentru pâine și cozonaci s-a emancipat în clientă de mall și sală de fitness.Așa că soțul și el deasemenea modern să facă bine să-ndosarieze facturi,chitanțe,extrase revisal așa ca un hobby!

  73. bazil

    @Neacsu. De acord cu dvs. Si somnul natiunii naste monstri nu numai somnul ratiunii. Fara a avea ceva cu casnicele insa mai avem si neuroni ca sa mai gandim macar din cand in cand: se compara oare munca unei casnice ( la caldurica, mai o telenovela, mai o cafeluta, o tigarica uneori, o barfa samd) cu munca unuia in aplicatii, poligoane pe ger ori canicula, cu multa sudoare ori transpiratie? Ori cu munca unuia de la forja, ori din mina , ori de pe santiere hidroenergetice de ex., cu solicitarile unora de la mansa? Nicidecum! Si mai apoi, oare in cei 30 de ani barbatul nu a participat cu nimic la treburile casnice? Macar sa bata covoarele , sa stea la cozi la falimentare , sa duca greul de cele mai mmulte ori?

  74. neacsum

    @Bazil,
    Eu as spune altfel. Nici unul, nici altul, nu trebuie sa cuantifice relatia. O casatorie, o prietenie, o relatie bazata pe sentiment nu se cuantifica, nu se masoara, nu se pune in balanta, pentru a vedea care a dat mai mult. Inainte d a devenit o relatie civila, relatia dintre barbat si femeie e o relatie afectiva, in care te bucuri sa oferi, nu sa primesti. Cand ai inceput sa numeri cat a pus fiecare in ea, aia nu mai e relatie, aia e afacere si din acest moment relatia trebuie incheiata afectiv si social. Fiecare ofera cat poate oferi si primeste cat i se da, fara pretentii, sau daca are pretentii, sa faca contract. Juramintele nu sunt date ale contractului ci dorinte exprimate pentru a demonstra tocmai cat de mult e dispus fiecare sa ofere, nu sa primeasca. Asa ca compararea aportului si sacrificiului fiecaruia este neavenita.Uite tocmai am citit azi dimineata de declaratiile ultimeineveste a lui Ilie Nastaase, care batuta a sunat la 112, a plecat de acasa, si cica ar dori sa pastreze relatia. Care relatie? El 74 de ani, ea cred ca 30, el betiv si badaran, ea moarta dupa faima si bani, si-au dat un timp de gandire, nu se stie cat, sa incerce sa refaca relatia. Ce sa refaca? Este clar ca el e un badaran, e clar ca ea s-a indragostit de portofelul s pozitia lui, vrea notorietate, atentie, etc. Cica nu l-a dat in judecata, pentru ca mai are o pedeapsa de 9 luni, definitiva, cu suspendare, pentru scandalul cu politistii, si daca ii face plangere intra la parnaie. Pai e clar ca va papa bani de la el ca sa nu ii faca plangere, ca la Rahova nu au teren de tenis. Acest gen de ralatie nu este casatorie, nu este dragoste este contract.

  75. geofreeland

    Nenea Citu ii indemna pe parlamentari sa mai citeasca. Foarte bine. Am citit si eu https://ro.wikipedia.org/wiki/Modelul_IS-LM, apoi am mai citit despre https://ro.wikipedia.org/wiki/John_Kenneth_Galbraith si despre https://ro.wikipedia.org/wiki/Keynesianism. Printre altele. Ce a fac? Citesc si compar ce e la noi, ce rol au corporatiile, ce rol are educatia in luarea inteligenta a deciziior si satisfactia de a trai a cetatenilor. E greu, trebuie sa insisti, modelele economice sunt ample. La noi, excluzand interventiile planificate din afara, hotia din interior si guvernatul dupa urechea bleaga, se intampla o adevarata curba de sacrificiu impusa cetatenilor care sunt jupuiti fortat, restrictionati sa munceasca si redusi la analfabetism functional. Asta nu e politica de stat. Sau e, daca statul e sinucigas.

  76. geofreeland

    Nu intamplator am postat mai sus. Se pare ca socialismul este in conceptia neomarxistilor in esenta o etatizare a proprietatii si al tot. E interesant a citi https://ioncoja.ro/ce-vrea-marea-resetare/ dupa o preluare din https://romclub.wordpress.com/2021/02/05/buletinul-lunii-februarie-2021.

  77. Eugen

    @geofreland . OK, PCR e extrem de sensibil si, in urma testului, poti fi incadrat pozitiv, desi inca nu ai dezvoltat boala. Pe aceste supozitii s-au bazat cunostinte ale mele, fratele meu, care, dand crezare unor astfel de articole, au refuzat sa creada. Rezultatul? O familie, dintre cunostintele mele, a pierdut un membru( profesoara care a contactat virusul la clasa, o ruda prin alianta, a decedat,( fost militar, instrumentist in fanfara militara) considerand totul o raceala si PCR, o gluma, iar fratele meu, a scapat la limita ( a spus: ” am avut trei zile in care am crezut ca nu mai scap”). Doar tratamentul timpuriu l-a salvat. Considerand articolul de presa, si intamplarile, pe care, va rog sa le considerati, relatari sincere, cum ar trebui sa ne comportam, daca negam testul PCR? E cunoscut faptul ca doar aparitia febrei nu arata ca ai virusul.Poti face febra din o mie de motive. Pe acelasi considerent nici medicul nu te poate diagnostica corect. Ce alte simptome, atunci sunt relevante? Plamanii afectati? Cand se ajunge aici, din cazului fratelui meu, pot spune ca deja e foarte tarziu! Saturatia de oxigen este un indicator serios. Insa cand aceasta scade la 80% deja plamanii sunt afectati in proportie de minim 25%. Nu mai esti om! Propria constiinta a fiecaruia sa dicteze, insa, cred ca acest virus, natural sau creat de om (nu pot exclude varianta), ne poate schimba viata definitiv. Daca regulile medicale de bun simt ( masca, igiena, distantare socila) ne pot feri, eu zic ca trebuie acceptate. Altfel, stiti cum se zice: Nu esti bolnav decat daca te consulta un doctor.

  78. neacsum

    @Eugen,
    Am scris destul despre acest subiect.