În sfârșit… o nouă ”bucurie”?

Categoria Despre Armata


(Un fel de scrisoare deschisă adresată ministrului apărării)

”Da ce ce măi Voineo ???? ”

La sfârșitul lunii februarie, veteranii activi și cei care nu sunt încă pensionari militari, și-au primit indemnizațiile de veteran în teatrele de operații în baza legii 168/2020. În baza, dar nu conform. Cei care nu înțeleg diferența să aibă răbdare și vor afla. Așa cum se auzise pe surse, ultimii ”mohicani” din categoriile veteranilor, și-au primit indemnizațiile pe luna februarie. Bucurie pentru cei care nu au verificat și sumele (din diferite motive) și nedumerire pentru cei care au avut curiozitatea să verifice sau și-au aruncat ochii pe extrasul de cont sau își făcuseră calcul cât trebuia să primească și confruntând harta cu țăranul, au constatat că ceva nu bate. Și nu bate. Toți cei care încă nu și-au verificat conturile o pot face pentru a vedea dacă sunt în aceeași situație, dar cunoscând   grija cu care MApN urmărește să ia de la toți la fel, sunt convins că nu a scăpat nimeni netaxat.

Despre ce e vorba? Despre faptul că cei care nu mai activează în MApN, dar nici pensionari militari nu sunt, care trebuiau să primească suma prevăzută de legea 168, în loc să primească indemnizația LUNARĂ conform art 12(c)în integralitate,  au primit-o ciuntită cu 107 lei. De ce ? Vom vedea.

Nici cei care sunt încă activi și urmau să primească suma forfetară conform aceleiași legi, art 12(b), de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, nu au primit suma integral, fiind și ei taxați cu un procent de 10% din suma cuvenită conform legii. Cei care nu și-au verificat sumele, să verifice.

De ce ? Explicația e simplă, undeva la nivelul conducerii MApN s-a luat decizia ca drepturile prevăzute pentru aceste categorii, să se acorde FRACȚIONAT, prin raportare la numărul de zile calendaristice din luna Februarie. De ce ? Asta o poate spune cel care a semnat ordinul de punere în aplicare a acestor instrucțiuni, recte șeful DGFC a MApN. În baza cărei legi ? Nu cunosc și ar fi interesant de aflat un punct de vedere în acest sens.

De ce să se calculeze o indemnizație LUNARĂ și o sumă forfetară LUNARĂ la numărul de zile calendaristice ale lunii, nu se știe. Nu se știe de asemenea nici DE CE a luat domnul general Florin Jianu această decizie. Am dat peste cap Legea 168/2020 și nu am găsit nicăieri prevederea ca suma forfetară lunară și indemnizația lunară să fie calculate în funcție de numărul de zile. De ce așa? Pentru ca Legea a intrat în aplicare pe 05.02? Păi ce treabă are asta, atâta vreme cât indemnizația este LUNARĂ și trebuie plătită pentru fiecare lună în integralitate, indiferent de zilele lucrătoare sau în care zi a lunii a intrat legea în vigoare??? Dacă legea ar fi intrat în vigoare pe 27 februarie suma pe luna februarie ar fi trebuit plătită PE TOATĂ LUNA, nu doar pe o zi. Interpretarea asta cu acest mod de calcul este o altă găselniță marca DGFC prin care militarii să fie văduviți de drepturile lor.

Îi rog pe cei care au luat această decizie, să spună cum vor acorda aceste indemnizații de acum încolo, o sumă în lunile de 31 de zile și altă sumă pentru lunile de 30???? Cam așa ar trebui, după logica și indicațiile luminaților de la DGFC a MApN. Nu știu de ce, dar parcă încep să o cred pe Olguța când a spus că toate ordonanțele prin care s-a făcut praf Legea 223,   au fost gândite și propuse în părțile ce priveau MApN, de către ”specialiștii militari”. Când vezi cum se urmărește atât de diabolic să se ia  de către specialiștii noștri fie și un leu, dar să se ia, nu să se dea, din drepturile militarilor, parcă îți vine să spui că Olguța e nevinovată, deși nu e.

Apoi mai e un aspect: pensionarii militari care îndeplinesc condițiile de acordare a indemnizațiilor,  au primit în Februarie suma NECIUNTITĂ. Ce facem cu ei ? Au fost tratați ”preferențial”. Dar pensionarii veterani care încă nu au primit sumele și le vor primi în martie sau cine știe când și pe februarie, cum le vor primi, în sumă întreagă, ca ceilalți pensionari sau fracționat la numărul de zile calendaristice? Și dacă la unii se plătește fracționat la cei cărora li s-a dat suma întreagă pe februarie, li se vor opri sumele în martie, că nu se poate pentru unii mumă și pentru alții ciumă.

Oare în ARMATA ROMÂNIEI mai există uniformitate în executarea ordinelor și punerea în aplicare a legilor sau face fiecare ce vrea, după cum îl taie capul?

Cu ce drept și-au băgat mâna cei care au decis acest mod de calcul, în drepturile militarilor și au îndrăznit să modifice Legea 168 care vorbește de indemnizație și sumă forfetară LUNARE, nu calendaristice ? Nu mai erau bani în fondul MApN? Se putea spune că datorită faptului că nu a fost aprobat bugetul sunt nevoiți să se încadreze în limitele plăților efectuate în luna februarie a anului 2020 care nu includea aceste sume, dar nu să se caute artificii de acest gen,  care sunt și abuzive și discriminatorii. Nu e bine domnule general, nu e bine deloc!

Mă întreb, oare parlamentarii care și-au primit sumele forfetare cuvenite pe luna decembrie, după alegeri, au primit sumele ciuntite, sau întregi ? Poate ne spune domnul ministru.

Se comit încă abuzuri iar oamenii sunt lipsiți de drepturile cuvenite. Am publicat anul trecut cazul colegului de la Craiova căruia CPS a MApN a refuzat să îi mai ia în calcul solda de merit odată cu aplicarea L 223, deși o primise anterior. Recent aceeași casă de pensii REFUZĂ să actualizeze indemnizația unui ofițer rănit în misiune, deși a înaintat documente încă din octombrie 2020 din care rezultă că i –a fost schimbată încadrarea în grad de invaliditate deci trebuie să i se majoreze suma. Din octombrie  și până în ziua de azi, de 5 luni, CSP a MApN nu a catadicsit nici măcar să îi răspundă la petiție, dar să mai și opereze modificările respective. Omul, care este de fapt primul ofițer român rănit în misiune după 1990, a înființat batalionul mixt româno-maghiar din Arad,  va da în judecată MApN și CSP. Nu e prima oară când o face a mai câștigat două procese. Se pare că MApN,  de la procesul dintre ministrul Leș și șeful SMG, de acum câțiva ani, a prins gustul proceselor și vrea să ne arate la toți cum e să te judeci cu ministerul. Păi dacă ditamai șeful SMG s-a judecat cu Ministerul Apărării, noi plebea de ce să nu avem acest drept?

Oare or fi plătiți juriștii MApN la numărul de ore petrecute în instanță sau numărul de dosare în care e implicat ministerul, că prea le caută cu lumânarea? Numai așa se explică de ce țin cu tot dinadinsul juriștii și șefii diferitelor structuri să ajungă în instanță pe diferite motive. Sau poate se știu atât de acoperiți și protejați încât nu îi mai interesează dacă pierd sau câștigă procesele.

Oricum și acest ultim exemplu de batjocură poate face obiectul unor procese. Să vedem ce vor răspunde specialiștii.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

62 Raspunsuri la În sfârșit… o nouă ”bucurie”?

  1. geofreeland

    Pe vremuri, „nicio palmă de pământ să nu fie necultivată!” Că erau datorii de plătit. Acum, „fiecare leuț trebuie readus la stat”, că avem datorii. Eu știu? Dronele costă…

  2. Titi

    @Neacsu Marin, o lege intra in vigoare de la data publicarii in M.O., daca in cuprinsul acesteia nu este prevazuta o alta data.
    Vezi si H.G.nr.4/2021, privind salariul minim brut pe tara de 2300 lei, care se aplica de la data publicarii in MO. nr.40/13.01.2021, NU de la 1 Ianuarie ( si care afecteaza peste 1 milion de salariati) !

  3. Ionica Daniel

    @ D-le Neacsu Marin aud varianta ca aceasta suma de 1000 de lei o primesc numai cei care au fost in teatre de operații,m-am uitat si in lege si in norme,nu am gasit aceasta precizare.Ma puteti ajuta cu un răspuns?unde este prevăzut acest lucru?

  4. Micutzul

    Păi la MApN și numai la ei cresterea cu 15% a unui element de calcul dintr-o operatie matematică bazată pe adunari si inmultiri poate sa dea un rezultat mai mic decat inainte de majorare! Că de aceea ii spune MAJORARE nu ?
    Daca legea spune că este un drept ,,lunar,, atunci si dacă intra in vigoare in 27.02. trebuiau primite drepturile integral.
    Dacă ,,dai colțul,, pe o1 a lunii primesti pensia pe luna respectivă.
    Acum cateva zile a decedat un domn colonel in retragere ,VETERAN AL WW-II,,!
    Ne poate răspunde MApN de ce un ofiter care a luptat pe un front adevărat, ani de zile nu are dreptul la suma prevăzută de L 168?

  5. neacsum

    @Ionica Daniel,
    Cititi art 12(b,c) 4(1) si 2(b) din lege.

  6. neacsum

    @Micutu,
    1. Ei au alta lege.
    2. Eisunt atat de putini si atat de tacuti si procupati sa supravietuiasca incat nu prezinta interes nici la vot, nici de imagine.
    Ei o sa devina interesanti abia dupa ce nu mai sunt, pentru ca seriile de buletin pot conta la vot.

  7. neacsum

    @Iulian Atomei,
    Acest lucru e constatat de anul trecut. Acuma s-au trezit si unii ziaristi si s-au gandit sa vorbeasca si ei despre pensiile militare. Imediat se va vorb iarasi despre pensii nesimtite.

  8. neacsum

    @Titi,
    O lege intra in vigoare la data publicarii in MO daca legea nu prevede altfel. In cazul de fata, citeste ici : Articolul 27(1) Prezenta lege intră în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

  9. Titi

    Acelasi lucru l-am subliniat si eu !
    Legea intra in vigoare la Data de 04.02.2021, adica 180 de zile de la data de 08.08.2020..!
    Cele 3 zile se scad din cei 1000 de lei !!

  10. Nicolae Ionel

    Daca nici acum nu sunteti multumit , domnule Neacsu,dvs. promotor de interese personale pentru foarte multi ”bagatori de seama ”prin teatre de operatiuni ce presupunea sa stai cat mai mult in cort si in tabara, ce sa mai zic de cunostinte care au doar 110 zile si nu au primit nimic sau de pilotii avioanelor de transport care trebuie sa zboare vreo zece ani cu avionul pe coclauri talibane pentru a reusi sa adune 120 de zile, ca nu ai ce sa faci avionul ”merge” mai repede decat infanteristul din tabara!Si va spun in cunostinta de cauza! Cateodata mi se face o scarba si o greata incomensurabila fata de cei care promoveaza ”potop de cuvinte ,peste pustiu de idei”!Si cu tot respectul de u buna bucata de vreme in aceasta categorie va aflati! In pur stil romanesc, ca doar nenea Iancu nu scria de pomana!Va reprosez faptul ca tot criticati M.Ap.N. tot timpul, doar cand va atingeti interesul personal( a se vedea faptul ca dupa ce ati primit ”malaiul”pe februarie, o buna bucata de vreme nu ati mai reactionat, decat in luna martie, cand s-a ”terminat malaiul”! Cu respect imi este scarba de asemenea specimene si respect activitatea M.Ap.N in fata criticelor trepadusilor! CU RESPECT!

  11. neacsum

    @Titi,
    Nu se scade nimic. Legea intra in vigoare in luna februarie, se va plati indemnizatia pe luna februarie, nu pe zilele lunii februarie.

  12. neacsum

    @Nicolae Ionel,
    Intamplator domnule Ionel, ma gandesc si la altii, nu doar la mine. Articolul de azi pentru altii e scris. M-am gandit si la cei care au doar 110 zile de misiune,am scris si aici ca nu e corect ca cei care au o misiune integrala, indiferent ca este sub sau peste 120 de zile merita acelasi tratament cu ceilalti, ca numarul de zile a fost ales arbitrar, fara a se lua in seama ca au fost misiuni sub 120 de zile. Am inaintat si o propunere de modificare a legii in acest sens. In ceea ce priveste pilotii,Lucrurile sunt mai complicate, sunt mai multe aspecte care trebuiesc luate in calcul, si am spus ca situatia trebuie analizata bine, pentru ca ei practic sunt in misiune dn momentul ridicarii de la sol, pana la aterizare pe solul romanesc. Insa nu fac eu legile si nici nu m-am angajat sa apar interesele tuturor. Si fiindca tot v-ati bagat in seama, ati afirmat ca promovez interesele personale ale altora. Puteti da un exemplu, nu de alta dar vreau sa stiu si eu.

  13. Mateias

    @Titi,
    E o mare diferenţă juridico-financiară între indemnizaţie şi spor. Citiţi un picuţ mai mult şi o să vedeţi că în cazul unei indemnizaţii LUNARE şi pentru care legea a stabilit un cuantum FIX, nu poţi veni cu prostia proporţionalităţii cu zilele rămase din lună. Dacă era spor, acolo unde în economia calculelor intră zile,ore,etc. stabilite prin norma de reglementare, era corectă o asemenea abordare. În cazul de faţă asistăm la un abuz de putere, financiarii militari fiind setaţi pe „mai bine nu-i dau, că pentru că dacă am dat mai puţin o rezolv mai uşor decât dacă am dat mai mult”. Probabil o minte slab pregătită a inventat că în cele câteva zile din februarie dinaintea intrării în vigoare a L168 beneficiarul nu avea încă calitatea de VTO şi printr-o transpunere teleologico-dobitoacă rezultă că trebuie să tăiem. Da, ne aşteaptă vremuri şi mai bune, ne plângeam că specialiştii activi ne înşeală la calculul integralelor, de acum mă aştept la probleme mari şi când e vorba de simpla adunare aritmetică.

  14. Mateias

    @ Nicolae Ionel,
    Strugurii sunt tare acrii când nu ajungi la el. Dar mai acru şi rânced e mălaiul din postarea dumitale. Sunt de acord că e greu suportabilă situaţia pentru cei cărora le lipsesc doar 10 zile din condiţia legală, e stânjenitor şi tratamentul aplicat celor care nu au avut posibilitatea de a participa la misiuni TO, dar asta e legea. Dacă nu ştii sunt şi alte legi care au creat indemnizaţii DOAR pentru o parte din militari, pe criterii relativ subiective, spre exemplu pentru cei îndepărtaţi abuziv din Armată după 1945, ca să nu mai vorbesc de creatorii de cuvinte şi cântăreţii cu al lor spor la pensie. Şi acolo se pot deschide multe discuţii cu privire la caracterul moral sau justificat al beneficiilor acordate sau privitor la condiţiile impuse eventualilor beneficiari. Conjunctural legea poate fi favorabilă sau nu. În ceea ce priveşte contabilizarea timpului la aviatori, eşti departe de adevăr. Se vede că nu ai fost în TO, că nu ai prieteni piloţi de Hercules că numai aşa se explică afirmaţia cu anii mulţi necesari pentru a strânge 120 de zile de TO. Îţi închipui cumva că timpul de TO luat în calcul e doar cel dintre aterizarea şi decolarea în/din TO. Eronat, timpul este cel pentru care s-a făcut plata corespunzătoare condiţiilor de TO.

  15. bunul

    Daca va zbateti pt ce i cu 110 zile de TO,de ce nu va zbateti si pt cei care au efectuat ANI de zile ,SLP,adica misiune de lupta in timp de pace!!!Pt ca din acest pdv s a facut o mare nedreptate!120 de zile ,unele simple plimbari ,versus ANI de servitute!Scuzati limbajul ,labareala tipic romaneasca!

  16. Ionica Daniel

    @D-le NEACSU MARIN,in Normele de aplicare la art.2 sunt stipulate misiuni executate de personal participant pe teritoriul statului roman in sensul prevederilor art.2 litera b din legea 168.Cum se interpretează?

  17. neacsum

    @Bunul,
    Eu nu sunt nici ministru, nici parlamentar sa fac legi eu pot sa incerc sa informez si sa imi exprim un punct de vedere. Daca tine cineva cont sau nu, nu mai depinde de mine. Am impresia ca ma confundati.

  18. Titi

    @Mateias, posibil sa aveti dreptate, dar asta inseamna ca Generalul Jianu este…Aviator !
    Si daca noi inca NU avem Bugetul acestui an, publicat in MO, de unde a avut Ministerul Apararii pentru a plati 1000 lei x 10.000 de VTO( probabil..!) = 10 mil. lei/luna, stiind ca bugetul lunii Ianuarie, Februarie, NU trebuie sa depaseasca 1/12 din Bugetul anului 2020 ?

  19. geofreeland

    Numai niste amnezici, prospat rasi, pe holuri cu mocheta, habar nu au ce inseamna SLP. Le-as putea povesti, mai ales despre iarna, noroi, zoaie, zapada, viscol, ger, cu echipamentul de razboi, tehnica in functiune, 24 de ore de nesomn, cu misiuni simulate dar real executate pe tinte, fara foc, apreciate cu calificative…Cine mai stie astea? Ani dupa ani, in sir, o activitate facuta de militari si tot ce inseamna o lupta…

  20. neacsum

    @Titi,
    Te faci ca nu intelegi ? Despre ce vorbim aici, despre lipsa fondurilor sau despre inginerii abuzive ?

  21. geofreeland

    Pilotii militari sunt o avere nationala. Oamenii acestia, pilotii, in special cei de pe supersonice, merita respectul tuturor. Si cand zboara de antrenament isi pot pierde viata. Dar la pensie, cand vezi ca jandarmii il bat, il dau cu capul de caldaram, nu numai ca te ingrozesti dar te revolti. Si nu numai pentru cel gresit urmarit cu premeditare ci si pentru orice cetatean de altfel. Acum ceva vreme atentionam de upgradarea fortei impotriva populatiei. Si e inceputul. Onor Ciuca stie de ce, noi nu. „Binele” cu forta, tipic dictaturilor de orice culoare.

  22. geofreeland

    Intreb si eu, pentru un prieten, ce inseamna „Comentariul dvs. asteapta moderarea”

  23. Sorina

    Plx 199?

  24. neacsum

    @Ionica Daniel,
    Asa si ? Acolo sunt trecute misiunile care dau dreptul participantilor sa beneficieze de prevederile art 3 din L-168.

  25. Eugen

    @Mateias Citez „(…)e stânjenitor şi tratamentul aplicat celor care nu au avut posibilitatea de a participa la misiuni TO, dar asta e legea” Ce vreti sa spuneti cu „nu au avut posibilitatea”?! Eu zic sa facem un razboi de vreo 120 de zile cu o tara prietena, sa nu murim doar sa marcam momentul. Si apoi, sa cerem indemnizatia. Doar asa avem toti „posibilitatea”Sau sa mergem si cu rusii in TO sa avem mai multe „posibilitati”.
    @geofreeland Legat de cererea de a primi bani pentru SL pot sa spun ca cel care o pronunta are o lipsa acuta a proportiilor: comparati, o aplicatie fie ea executata pe o vreme cainoasa, adica o pregatire militara, instructie, specifica armei, cum au fost multe, in cariera,si care aveau si rezultate ca de ex.cele care au ca subiect un tun pierdut in lanul de porumb la intoarcerea din aplicatii ale U(MU) de Art AA sau o statie de rdlc.rasturnata la coborarea de pe biuta datorita conditiilor meteo si noroiului, cu pericolul reprezentat de explozia unei mine antipersonal sau incasarea unui glont ratacit in timp ce te afli in Tabara? Sa fim seriosi! E adevarat ca noptile pierdute in PC de ofiter si grupa de plansetisti pana mai deunazi, sau cele pierdute la ecranul statiei de rdlc, caldura suportata vara in 8-10 ore de grafic + zbor de zi sau/si de noapte, sunt momente traite real si care difera de ceea ce au trait cei mai multi colegi din birouri. Pentru toate astea, eu, gasesc ca e ok ca salariul sa reflecte corect aceste lucruri ( si nu se intampla pentru ca sefii, isi iau partea leului si nu cel care efectiv munceste datorita sistemului de sporuri incaseaza procentele mai mari care descresc in valoare, de la cel mai mare nivel pana la cel mai mic nivel la esalonul B sau Cp.) sau pensia sa fie calculata ca in prezent si nu pe baza de contributie cum vor civilii. Dar nici nu va puteti substitui celor care acum, sunt mari mutilati sau sufera inca de SPT si sa doresc aceleasi compensatii… .Toate bune.

  26. Mateias

    @Eugen,
    Mai uşor cu pianul pe scări, că te-ai cam înroşit. Ai intrat în domeniul comparaţiilor şi nu eşti cel mai îndreptăţit să pui în balanţă lucruri şi fapte. Unii nu au avut cum să participe din motive TEMPORALE, alţii au lucrat în arme şi funcţii care nu prea s-au regăsit pe ştatele de TO. Dacă ai avut norocul să-ţi plece compania şi/sau batalionul şi te-ai nimerit la locul potrivit, să fii sănătos.Una din problemele iscate de lege este că a separat veteranii anterior recunoscuţi în două: unii au devenit VTO, alţii nu. Dacă nu exista indemnizaţia lunară, nimeni nu comenta această reglementare. Din această cauză apar interpretări sau comparaţii absolut nepotrivite. Dacă înţelegi că această evoluţie legislativă e neterminată şi din pix colorată, bine. Dacă nu, iar la fel. Eu îi respect pentru ce au făcut şi îi înţeleg şi pe cei care acum nu sunt VTO.

  27. geofreeland

    @Eugen Eu nu am cerut niciun ban, nu te speria, am zis cum era cu SPL, că mulți nu știu. Iar cu proporțiile sunt de acord, produsul mezilor egal cu produsul extremilor. Să le păstrăm, că nu ne costă nimic. Toate sunt valabile, indiferent de mochetă, numai dacă mirosul de bocanc, unde e glonțul, nu-l uiți toată cariera. La fel, numai de bine.

  28. bunul

    Mai Eu..geniu pustiu ,nu neg ,Doamne fereste ,trairile din TO ,dar prea e cusuta cu ata perioada asta!Deci nu pui in balanta SLP ,ani de zile ,zboruri DIE cand tremura CAATul ,prezentarea in cizme si centura ,cu risc de out ,cand a plecat Smighelschi la turci,la zeci de rapoarte cand au picat avioane cu ,poate ,o simpla plimbare,da plimbare ,povestita de coleg de LM ,in Macedonia!E adevarat ,nu se pot compara toate ,dar ,vorba aia ,haida bre…sunt unii mai destepti ca altii!Dupa mine, trebuia ceva pus in balanta obiectiv!Ca zise si Marin!Ala cu 110 zile in Irak ,nu ia ,fata de ala 120 in Macedonia ,Kosovo sau Bosnia ori altundeva!Si ca sa nu mai spun de discriminarea grava ,cu inainte si dupa ’90!Am vecin cu 1 an de Angola ,pilot !Ce faci cu el??A fost al comunistilor ,nu?Nu a fost al statului roman?Ne intoarcem la metodele lor?Ipocrizie cat cuprinde !Si o stare enorma de lehamite,ca am facut prostia sa -mi sacrific viata de la 14 ani pt o institutie care ma dezamageste profund!Pt ca tara nu -i vinovata ca-i condusa de nenorociti!

  29. Sorina

    Si cu ceilati ? Raman cu pensiile inghetate?

  30. geofreeland

    E clar! Nu avem bani de saltele gonflabile, plase sau panze elastice in dotarea politiei negociatoare la nesfarsit, sau a pompierilor, la incendii in blocuri, la tentative de sinucidere de pe cladiri. Nu avem scari d-alea ca ale electricienilor, cu nacela, sau chiar scari-scari multiple, nu avem. Lumea sare in gol, satula de Romania normala. Si e inceputul.In fond, e libertate, fiecare isi hotaraste viata, nu? Si statul chiar sta, pe purcoaie de bani, pentru ai lui alesi de noi sa ne reprezinte si vedem ca la circ, partea aia cu clovni cu mingiuca pe nas, ca declaratiile politice electorale, chiar daca sunt o inselatorie, nu sunt pedepsite de nimeni. Adica sunt legale.

  31. bunul

    Vazand pacea care s -a asternut pe aici,d-le Eugen,tin sa aduc in atentia tuturor ca ,in SLP,toate componentele ,de la PC ,in jos ,pans la SRL,baterii,piese aveau ,domnule un registru ,,,JURNALUL ACTIUNILOR DE LUPTA”!Nu de joaca ,nu de antrenament!Acolo se notau la minut ,toate!Intrare in SLP,cuplari dd tehnica,transmiteri date ,interceptari,ordine de trageri etc ,etc!DECI ACTIUNI DE LUPTA!Pt CAAT ,pt apararea AAT nu conteaza ca e pace sau razboi,noi facem aceeasi treaba,MISIUNI DE LUPTA!E greu de crezut pt niste terestri ,dar asa e!Acum depinde de IQ ul fiecaruia!Si de cultura militara!

  32. bunul

    Geo ,vezi ce liniste e ,cand le prezinti adevarul?Altii fuck milioane de euro si noi suntem controlati la o suta de lei
    ….!Democratie ce mama dracu!

  33. geofreeland

    gandeste.org

  34. SEJC

    Parca nu se stie ca o mare perioada de timp s-a folosit PCR pentru plecarea in teatre.

  35. geofreeland

    @bunul Multi spun ca nu fac politica. Minciuna, si voturile sunt politice. Si cand cumperi scump ceva ce a fost ieftin tot politica e. Cea mai tare reclama azi la TV, la P..y „cartofi albi” la numai 8,99 lei per kg. Doamne, ce-o avea cartoful asta de s-a scumpit cu 400%? E drept ca patria cartofului e in Covasna si UDMR e la guvernare, nu? Ori e politica ori vine foamea, cum am tot spus de anul trecut? In rest, liniste, pace si scarba.

  36. neacsum

    NU A FOST DEGEABA
    In urma analizarii aspectelor semnalate aici, problemele se vor rezolva. Colegul ranit a primit instiintare si documentele de calcul privind noua indemnizatie conform gradului de invaliditate actualizat.I s-a promis ca sumele restente la va primi in luna Martie. De ci se poate.
    Si aspectul privind retinerea sumelor de bani din indemnizatie a fost reanalizat si toti vor primi suma in integrum. Cineva a gresit.

  37. geofreeland

    Ei,uite, e bine sa mai vorbim constructiv aici. Admin de nota 10!

  38. Ifrim

    Respect!

  39. geofreeland

    Ziceau unii ca vine Apocalipsa? Nu stim dar semne sunt…Merita infruntat adevarul.
    https://www.exquis.ro/dezvaluiri-socante-din-sectia-ati-covid-a-spitalului-judetean-din-sibiu-si-eu-am-omorat-oameni/

  40. Titi

    Nici VETERANII DE RAZBOI si VADUVELE NU sunt uitati !
    Din Ianuarie 2019 li s-a Majorat INDEMNIZATIA cf.OuG nr.103/2018 si
    Veteranii de război au o indemnizaţie de 600 de lei lunar, iar văduvele de război, dacă nu s-au recăsătorit – 600 de lei lunar:
    ART. I
    Articolul 1 din Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor,
    veteranilor şi văduvelor de război, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.
    162 din 1 august 1991, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea
    următorul cuprins:
    „ART. 1
    Invalizilor de război, veteranilor de război şi văduvelor de război li se acordă o
    indemnizaţie după cum urmează:
    a) invalizilor de război:
    – 1.500 de lei lunar, pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate;
    – 1.000 de lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul II de invaliditate;
    – 900 de lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate;
    b) veteranilor de război:
    – 600 de lei lunar;
    c) văduvelor de război, dacă nu s-au recăsătorit:
    – 600 de lei lunar.”
    ART. II
    Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2019.

  41. neacsum

    @Titi,
    E o rusine ca indemnizatiile veteranilor de razboi sa fie sub cele al veteranilor din teatre. Trebuie umblt aici.

  42. Titi

    Asa este, RUSINEEE..!
    În evidențele Secţiei asistenţă veterani de război din Direcției caliatea vieții personalului a MApN, potrivit datelor transmise de cele trei case de pensii, situația numerică a veteranilor de război/văduve de război este următoarea:
    – în evidența Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naționale – 164 veterani de război;
    – în evidența Casei de pensii sectoriale a Ministerului Afacerilor Interne – 147 veterani de război;
    – în evidența Casei Naționale de Pensii Publice – 4296 veterani de război și 126 văduve de război.
    CNPP a platit in Luna FEBRUARIE 2021:
    1.INVALIZI Grad 1 = 9 VR
    2.INVALIZI Grad 2 =26 VR
    3.Invalizi Grad 3 = 2 VR
    4.VADUVE DE RAZBOI=74
    5.VETERANI DE RAZBOI = 2.636
    6.VADUVE DE VR =34.983.
    PS.Probabil ca MApN NU are Situatia la zi(intre timp au mai pierit 1660 VR si 54 Vaduve de Razboi ) dintre cei aflati in evidenta CNPP.

  43. geofreeland

    Nu stiu daca e o rusine, cat o mare nedreptate, impardonabila, similara unei profunde lipse de respect, cu scuza ca guvernantii de acum, inclusiv sefii din MApN, nu stiu ce era, pe atunci, cu adevarat, un razboi, Transee, ger, noroi, paduchi, mancare sleita in gamela, boli de toate felurile, mers pe jos cu obiele ude etc. Ani in sir. Nu ca acum, echipament standard, mancare cu meniuri alternative, transport asigurat, rotatie la sase luni etc. E un pic de mare diferenta. Si cati veterani mai avem? Saraceste tara?

  44. geofreeland

    O veste buna. Senatul a adoptat ca Tudor din Vladimiri si Ecaterina Teodoroiu sunt eroi ai neamului romanesc. A fost si un vot impotriva. Oare al cui o fi fost? Acum, nu stiu cati stiu citind sau invatand prin ce carti sau goagle deste-resc despre acesti oameni vrednici la timpul lor. Daca stau si ma gandesc tara asta e plina de eroi inca nerecunoscuti. Dar ma framanta chestia asta, cine o fi votat impotriva?

  45. geofreeland

    Afara e o vreme caineasca. Nici treaba nu poti face doar zisa „gura a sobei” si belesti ochii la stiri. Ca la fotbal, toti ne pricepem. Daca priviti mai atent, nu stirile, ci cresterea, pe sestache, a preturilor la orice, poate ca vi se induce dorul de reanalizare a prioritatilor. Si astea pleaca din buzunar. Cat dai pe mancare, pe medicamente, pe servicii…Mi-era dor de barem indexarea aia amarata, refuzata cu cinism, din ratiuni, pot sa spun „militare”? Cat ne-a costat sapca aia rosie de jocheu american? Iar acum cu centrul ala de rezilienta NATO propus la noi, pe care noi il cam vom tine in spate, cat ne va costa? Pai politic, pai securitate, pai flancul estic, pai reiterarea la valori, pai…Acum 10 ani turcii se chinuiau cu industria de aparare iar in 10 ani au devenit o putere regionala. Care o fi secretul acestei natii?

  46. geofreeland

    De unde ca Papa preumblandu-se prin Iraq indeamna la „fraternitate” ca alternativa a razboiului, monstru al civilizatiei. Frumos. Dar de poporul kurd nu zise nimic. Adica interesele petroliere bat religia. Pai sa se duca in Eritreea, in Siria, in Libia, in Nigeria! Tot asa, interesele petroliere. Plus ca LGBT sunt tot creatia lui Dumnezeu si merita aceeasi consideratie umana iar Isus are sange pagan. Biblia in traducere google vaticaneza trebuie rescrisa. De vina e traducerea. De Lucifer inca nu spuse, dar, pas cu pas, o va anunta cat de curand. Asta e Papa? Pai cam asa e, alaturi de „sefii la lume” vorba aleia.

  47. geofreeland

    Intreb si eu.Daca al nostru Institut Cantacuzino facea vaccinuri antigripale, polidin de exemplu, cine ne impiedica a face culturi de virusuri covidiene, de toate mutatiile, si, clasic, sa le fabricam? Teoria cu ARN mesager o fi, nu zic, dar clasic nu se pot face vaccinuri? Sigur ca se pot face, dar necesita niste investitii ale statului roman pentru cetatenii romani iar ordinul e ca ele sa nu se faca pe motiv de „lasa ca va dam noi”. Multi ar spune, autorizaaaaaari europene, standarde de securitate, personal calificat, aparatura acreditata, bani la greu, testari laborioase, tehnologii de fabricatie standard, capacitate de productie si cate si mai cate. Important e ca nu se vrea. Cine nu vrea? Ei, aici e o intrebare retorica. Raspunsul e simplu, una ca nu ma pricep si al doilea e ca avem voie sa facem peste niscaiva ani. Daca vom face.

  48. geofreeland

    POVESTI DE VIATA.
    De ce guvernul nu executa legal bancile pentru suma de 300 milioane? Pentru ca au si asa pierderi si gauri prin neglijenta iar rugamintile lor sunt acceptate. Uite un exemplu de neglijenta crasa.
    https://societatea.ro/stiri/actualitate/doi-soti-din-hateg-au-scapat-de-un-credit-de-300-000-de-euro-fara-sa-achite-nicio-rata-au-ramas-atat-cu-banii-cat-si-cu-casa-cumparata-din-ei-cum-isi-iau-tepe-bancile/

  49. Titi

    Puteti face propuneri la acest proiect de lege privind cumul pensie(militara) cu salariu:
    https://media.dcnews.ro/other/202103/proiect-continuare-activitate_89220400.pdf

  50. Titi

    De interes pentru Activi, Legea nr.17/12.03.2021:
    http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2020/pr522_20.pdf

  51. Titi

    Sunt si pensionari militari care pot cumula pensia cu salariul de bugetar:
    ,,Art.19 – La articolul 76, din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de
    stat, cu modificările și completările ulterioare, litera a) se modifică și va avea
    următorul cuprins:
    ”a) pensionarii militari care beneficiază de pensie de serviciu, cu excepția celor
    care își desfășoară activitatea sau sunt încadrați în cadrul autorităților și instituțiilor
    publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum
    și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și
    societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de
    stat ori de o unitate administrativ-teritorială;”.

  52. Mircea

    Pun si eu o intrebare: cadrele militare of si MM din MApN care s-au implicat in dezamorsarea si distrugerea munitiilor ramase din timpul celor doua razboaie mondiale, peste 120 de misiuni, asanarea poligoanelor si distrugetea munitiilor neexplodate la tragerile de lupta peste 120 de activitati, distrugerea munitiilor interzise la trageri si depozitare peste 120 de activitati, au desfasurat activitati mai putin periculoase decat contabilii din compunerea B cares-au aflat in misiune in TO externe ?

  53. bazil

    Pe surse. Pe huhu se duc lupte grele cu chipurile(de catre unii oameni de bine) , modificarea grilei cu grupele de munca in snaops. E posibil orice insa trendul este ca la pensie vor conta gradul in ziua pensionarii, functia(vehime min. 1 an), vechimea efectiva, esalonul(vechime min. 2 ani), sporuri legate strict de indeplinirea atributiilor functiei . Grupele vor fi incluse insa vor avea importanta mult mai mica . La pensie nu ai alte riscuri fata de alti pensionari cel mult sa cazi in barba pe la pacanele!

  54. bazil

    Pe surse. Pe huhu se discuta mult despre posibila modificare a conditiilor de munca in snaops.Este posibil orice in situatia de fata. Foarte probabila este insa modificarea radicala a actualei legi 223/2015 sau emiterea alteia gen NATO, cu aplicare in acest an .Se vor avea in vedere: gradul (la pensionare, vechime minima in gradul respectiv 1 an), functia(vechime minima 1 an), vechime efectiva nu cumulata, esalon(vechime minima la esalonul in cauza, 2 ani), sporuri legate strict de atributiile functiei. Grupele de munca vor fi si ele incluse insa procentul lor nu va mai fi ca acum ci mult mai scazut. Deoarece, la pensie numai esti supus riscurilor din serviciu, eventual poti sa cazi in barba la pacanele!