O nouă adunare, alte critici, aceiași nemulțumiți

Categoria Despre Armata


Iar se încing spiritele între asociațiile militarilor. Președintele în exercițiu al Forumului se opintește de la începutul anului să se întâlnească cu ministrul Ciucă pentru a discuta sau a afla care mai sunt intențiile conducerii ministerului privind pensiile militarilor. După cum se știe, timp de 3 luni în media au tot apărut informații privind modificarea legii salarizării și a legii pensiilor, atât civile ( confirmate) cât și militare (negate parțial).

Era normal în aceste condiții să se afle direct de la sursă poziția ministrului privind aceste aspecte pe care șefii diverselor direcții și departamente le-au varientat după cunoscutul obicei.

Până aici toate bune. De ce a fost .. plimbat sau amânat președintele Forumului până să se găsească o fereastră, e discutabil, dar având în vedere agenda ministrului poate fi explicabil. De ce a fost aleasă exact perioada în care măsurile anti-covid au fost  înăsprite  poate fi iarăși discutabil,  dar nu poți trage cu pușca până nu știi cine a stabilit această perioadă, poate ministrul, poate un consilier, sau un șef de birou.

Inițial președintele Forumului a dorit ca la  această să participe reprezentanții tuturor asociațiilor  deși era greu de crezut că acest obiectiv va fi realizabil, având în vedere nu doar restricțiile, ci și faptul că Forumul nu are un spațiu. Așa cum era de așteptat, după ce a fost lăsat să spere că întâlnirea va avea loc cu  plenul Forumului, având în vedere că spațiul îl pune la dispoziție tot MApN( ca și până acum), col Tudor Marian a fost anunțat că din cauza condițiilor actuale întâlnirea va avea loc într-un cadru foarte, foarte restrâns, fiind obligat să vină cu cel mult încă 4 ”ajutoare”.  Stând strâmb și judecând drept, pe de altă parte, având în vedere și modul în care s-au desfășurat precedentele întâlniri la care  fiecare a venit cu propria opinie, neexistând  un acord, nici măcar de principiu al asociațiilor, pe nici unul din punctele discutate, nici eu nu aș mai fi mers pe derularea unei întâlniri la care să privesc cum asociațiile se ceartă și se pleacă fără nici o concluzie. Așa că poate e mai bine așa, depinde numai cu ce gânduri vine fiecare la discuții și ce dorește.

Bineînțeles, pe forumurile și paginile asociațiilor au început întrebările, acuzele, unii întrebând de ce se mai întâlnesc, alții cu ce mandat, alții vor să știe cine a stabilit participanții, de ce și cu ce mandat, de ce ei și nu noi, de ce tu și nu eu, etc? Întrebările, în condiții și vremuri normale sunt justificate, dar în condițiile în care:

  • Ești anunțat în mai puțin de o săptămână că pot participa cel mult 5 reprezentanți;
  • Dialogul în cadrul Forumului cu toate asociațiile necesită chiar doar prin mail sau whatsapp cel puțin 10 zile în care răspund doar 10-20 %  din liderii de asociații;
  • Nici până în ziua de azi, după un an de zile, asociațiile dinăuntrul sau dinafara Forumului nu s-au pus de acord nici măcar pe proiectul PLX 199 și trag fiecare în ce direcție îl duce vântul;
  • De fiecare dată când a solicitat opiniile sau puncte de vedere de la liderii asociațiilor, președintele Forumului a fost lăsat să aștepte până la Sfintele Calende,

CUM SĂ OBȚII UN MANDAT? În definitiv întâlnirea are ca scop să descopere intențiile ministrului vizând unele subiecte sau aspecte, și anume :

-situatia PLX 199

-normele de aplicare a Legii 168

-probleme privind variantele unor noi legi ale salarizarii personalului militar precum si pensiile militare

-proiectele noilor statute ale cadrelor militare si ale gradatilor, soldatilor profesionisti

-variantele ministerului apararii pentru unificarea structurilor asociative ale militarilor

-situatia aplicarii ISCO 08 in Romania privind grupa 0.

Acum, după părerea mea, cel puțin două subiecte nu vor avea rezolvare. Nu acum, că acum oricum nu se va rezolva nimic, așa cum spuneam, scopul este să vedem ce intenții are ministerul cu militarii.

  1. Plx199, așa cum am mai scris, este subiect închis, din mai multe motive.
  2. Au trecut alegerile;
  3. S-a dat L168, care mănâncă o grămadă de bani din bugetul MApN iar clasa politică va refuza să mai dea ceva militarilor spunând că am primit legea 168 deși ea acoperă doar o parte din militari;
  4. Nu mai e de actualitate, oricum se va schimba legea pensiilor militare, probabil anul viitor, după modificarea legii pensiilor, sau, cine știe, în cadrul Legii pensiilor;
  5. Legea pensiilor militare nu poate fi dată decât după modificarea sau schimbarea Legii salarizării dar și a L 80 și L 346 care încă nu au fost nici depuse în legislativ;
  6. În  programul legislativ al Guvernului pe anul 2021, nu este prinsă în prioritățile MApN.

Cred că e suficient.

  • Normele de aplicare a L-168, dacă e necesar, se modifică simplu, prin Ordin de ministru. Nu asta e problema, problema este că sunt unele probleme sau articole care trebuie modificate sau completate la L-168 și aici este mai greu sau NU SE DOREȘTE, pentru că dacă s-ar dori, e simplu, se întocmește proiectul ar domnul Ministru, care este și Senator, îl depune ca inițiativă legislativă și își roagă colegii de partid să îl treacă la urgență.
  • Proiectele privind Legea salarizării și Legea pensiilor militare,   deși s-a spus că nu ar fi în lucru, există. E posibil ca cei care au spus că nu se află în lucru să nu fi mințit, în sensul că ele sunt definitivate, deci nu mai sunt ”în lucru”  dar se așteaptă decizia politică în ceea ce privește legea salarizării și a pensiilor civile, care vor fi și ele schimbate, dar încă ”se lucrează”, aici este și  lipsă de materie cenușie  dar și faptul că  partidele din coaliție nu se înțeleg între ele, cum nu se înțeleg liderii asociațiilor militare. Ceea ce se poate însă obține este măcar niște linii orientative, de principiu care sunt conținute în cele două legi( dacă vor fi de acord specialiștii să le dezvălui prostimii, sau chiar proiectele în sine, cu promisiunea sau garantarea faptului că nu vor fi scoase în spațiul public, ci vor fi analizate și se vor trimite puncte de vedere ca un început de dezbatere. Dar să fiu sincer, nici eu nu aș da acele proiecte pe mâna oricui, așa că ori la toți ori la niciunul, pentru a nu crea discriminări sau a adânci divergențele dintre liderii plini de orgolii.
  • Proiectele noilor statute, au fost deja supuse dezbaterii publice. Eu în locul domnului ministru, la acest subiect i-aș întreba pe liderii asociațiilor prezenți dacă și ce propuneri sau puncte de vedere  au trimis la cele două statute supuse dezbaterii.
  • În ceea ce privește unificarea asociațiilor, de văzut la ce anume se referă cel care a ales acest subiect. Se aude că ar fi vorba de o intenție de unificare a veteranilor care la această oră sunt și ei, ca toată armata, ca toate asociațiile, divizați. Avem veterani dinainte de 89 și după 90.  Sincer vorbind nu îi poți compara pe unii cu alții. Nu se poate compara frontul cu misiunile în teatrele de operații, asta e părerea mea și o susțin. Nu dezvolt subiectul ar însemna să scriu câteva pagini. Dar, am mai spus, a fost o greșeală, o prostie, o discriminare și o nedreptate să acorzi bani celor care au fost 120 în teatrele de operații după 90, lăsându-i pe cei care s-au târât ani de zile prin tranșee, să se târască și prin viață cu o pensie sau indemizație sub salariul mediu  pe economie.  Dacă se intenționează să se facă ceva și pentru ei, e nevoie de consultarea lor dar și a militarilor, deci aici e nevoie de cunoașterea intențiilor ministrului.
  • Subiectul  ISCO 08 nu are la această oră suport real.

Acestea sunt subiectele și așa cum spuneam au început deja tragerile în poligon pe marginea lor și a întâlnirii, împușcături care nu sunt justificate decât de orgolii și interese meschine  acoperite sub mantia ”democrației” și interesului față de nevoile militarilor. Unii lideri de asociații în nemăsurata autoevaluare, se definesc (fără nicio acoperire) SINGURA ASOCIAȚIE CARE URMĂREȘTE INTERESELE MILITARAILOR. Bine mai este și un sindicat care este ”singurul sindicat al militarilor de pretutindeni” condus de oameni de aceeași natură, plini de orgolii și de procese pierdute. Unii se laudă cu numărul mare de filiale înființate. Trecând peste faptul că cele mai multe dintre ele abia întrunesc numărul legal sau au în componența lor un pic pese  membrii biroului, eu aș prefera o asociație dar care să facă ceva, decât 100 care stau degeaba. La unii însă, contează cantitatea și nu calitatea, conform principiului  lăpușnean.

Aș vrea să văd și eu pa paginile asociațiilor sau contestatarilor, nemulțumiților care dacă nu se organiza întâlnirea spuneau că ”Forumul nu a făcut și nu face nimic”, care este punctul lor de vedere pe tematica abordată, un punct mic, cât de mic, dar punct să fie. Sau să spună ce ar fi făcut ei dacă erau la conducerea Forumului în acest an de Pandemie. Cum ar fi adunat Forumul, cum ar fi armonizat punctele de vedere a 40de asociații, din care cel puțin 30 sunt la ATI,  cum ar fi susținut și în fața cui interesele militarilor. Dar nu o să văd, pentru că cei mai mulți sunt experți în …….puncte – puncte.

Având în vedere aceste aspecte, aștept și eu să văd cum vor fi abordate subiectele. Sper ca la sfârșitul întâlnirii, să nu apară iarăși un comunicat care să afirme că ”s-a căzut de acord asupra” legilor discutate, mai ales a celor care nici nu au fost supuse dezbaterii publice, dar nu m-ar mira să văd, cunoscând unele obiceiuri.

UPDATE 07.04.2021

Se tinu adunarea, se discutara subiectele.

In privinta Plx199,domnul ministru zise ca mingea e in curtea CD, ca Sovaiala a cerut puncte de vedere de la ministerele implicate, ele nu au raspuns, deci e de vina Sovaiala ca a blocat proiectul si a sugerat Forumului sa se intalneasca cu Sica, seful CD, ca sa il convinga sa dea drumul la proiect. Pai pana ajunge Mandolina sa se vada cu Forumul, seaca toate cramele din Romania. Corect era ca MAPN, MAI si SRI sa isi exprime punctele de vedere, asa cum li s-a cerut, ca sa deblocheze proiectul. Dar in primul rand domnului ministru trebuia sa i se ceara sa spuna daca are de gand sa renunte la o parte din amendamente, asa cum promisese in Septembrie. Dar cine sa ii ceara?

In ceea ce priveste proiectele legilor pensiilor militare si salarizarii , despre care se tot vorbeste ca ar fi in lucru la MApN, raspunsul este ca ar fi ceva-ceva,dar se asteapta aparitia legii pensiilor si salarizarii la care lucreaza Ministerul Muncii ca sa se poata corela la articolele lor.

Legat de unificarea asociatiilor, domnul ministru a afirmat ca ar fi mult mai productiv daca ar exista un pdv comun al tuturor asociatiilor, sau macar o cooperare intre ele, dar nu exista, iar la aceasta ora, cea mai reprezentativa structura consultativa fie ea si informala, pt minister este Forumul, cu care a avut si are intalniri.

Legat de ISO 08 domnul ministru a afirmat ca este un aspect care va fi luat in vedere cand se va dezbate legea salarizarii.


A, era sa uit, domnul general Bahnareanu a ridicat problema biletelor de tratament care dupa cum se stie se afla in discutie intr- un proiect care spune cine si cum le va gestiona. Asta il intereseaza pe domnul general, pentru ca asa se castiga voturile la viitoarele alegeri.

Legat tot de …statiunile MApN, este in vigoare, si ACCESIBILA SI PENTRU PENSIONARI, platforma de inscriere la statiunile de odihna, caminele militare si hotelurile din sistemul MApN.Tot ce trebuie sa faceti, este sa accesati linkul https://infocazare.mapn.ro/Account/Login?ReturnUrl=%2F , sa va inregistrati si apoi sa vedeti ce locatii frumoase avem, intai din poze. Pentru anul acesta nu prea mai sunt disponibile statiuni, poate cazari la camine, caci rezervarile s au facut pe sistem vechi, de anul trecut, prin rapoarte. Dar va puteti inscrie probabil, pentru la anul. Succesuri!

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

21 Raspunsuri la O nouă adunare, alte critici, aceiași nemulțumiți

  1. Dan Anghelescu

    Nea Marine
    Iar lucrează „băieții”, care pe unde poate…
    Vreau să dai „Like” și se blochează înainte de „Confirm”…
    Ca să le fie foarte clar, o să dau „Ador” peste tot pe unde o să văd postarea pe FB!!!!!!
    Multă sănătate și succes!

  2. y

    Oricum acest forum a devenit un fel de balon de săpun cu care ciucă se spală pe mâini când vrea să NU facă ceva!
    Păi cum adică, ORI este reprezentativ și adună asociațiile, ORI nu este reprezentativ din moment ce (aproape) nimeni nu-i mai recunoaște autoritatea și nu răspunde la apelul forumului. Înclin să cred a doua variantă, de fapt forumul este sluga prea-supusă a ministrului și doar se face că reprezintă pe cineva, obținând în practică niște favoruri pentru 2-3 asociații.
    Să fim serioși, cu sau fără forum, dacă exista voință la nivel de ministru, până acum se puneau în practică toate măsurile.

  3. Gigi

    Corect,@Y!Nu vreau sa mai supar pe nimeni,aşa ca,mai bine tac.
    Titlul art.este destul de relevant.

  4. Neacsum

    @Y&Gigi,
    Acest Forum a pornit de la ideea unirii daca nu a asociatiilor, caci e imposibil, macar a intereselor comune, punctual, in momentele in care acestea acestea sunt atacate. Protocolul nu cere supunere, ci armonizare pe problemele de interes comun si reprezentare comuna. In rest, fiecare asociatie cu viata ei de organizatie. Tocmai de aceea Forumul nu are statut juridic iar conducerea se face prin rotatie, ca sa nu se simta nimenifortat si sa astepte sa ii vina randul la conducere, sa arate ce poate. In primii 3 ani liderii au facut ce au crezut de cuvinta, nu i a luat nimeni la intrebari, fiecare a urmarit interesul propriei asociatii. Doar primul an, si acuma, al parulea, s-a mai tinut cont si s-a dorit armonizarea. Tudor a incercat sa fie corect si a cerut de fiecare data puncte de vedere de la TOTI liderii de asociatii. Din 40, daca raspundeau 4, asta ca sa nu mai spun ca asta nu a convenit nici fostilor lideri, nici aspirantilor la preluarea conducerii.In plus, a prins si anul Covid, care a impus restrictii in adunari si meetinguri si chiar in gasirea unui spatiu pentru adunari. Dar, fie si in aceasta forma, Forumul este necesar, pentru ca e singura modalitate de aducere a liderilor de asociatii la masa discutiilor, cel putin a celor care doresc. Cat a fost LADPM ul la conducere, s-a mers pe supunere totala fata de LESS, care era ministru, celelalte asociatii nu erau consultate, nici invitate la discutii, nu s-a tinut nici o adunare a Forumului sau poate una intr-un an, s-asarjat pe relatia lui Gachi cu consilierul ministrulu. Cat a fost Bahnareanu, Forumul nu s-a opus intentiilor ministerului si deciziilor, decat formalm, mai mult obligat de gura lumii. Si nu a facut nimeni scandal, nu intreba nimeni unde e democratia. Cand Tudor a solicitat implicarea asociatiilor, consultarea sefilor lor si realizarea unui consens pentru a sti ce pune pe masa la discutii, a deranjat pentru ca multi dormeau altii isi vedeau amenintate interesele si sinecurile proprii, prin faptulca nu isi mai puteau impune propriile interese si au inceput atacurile. Nu spun ca a facut totul perfect, au fost si greseli, le-am sesizat si prezentat si eu, dar a incercat si urmarit sa faca totul corect. Dar orgoliile, ambitiile si interesele mizere se opun.

  5. geofreeland

    Se spune ca la durere sau tristete mai intai lacrimeaza ochiul stang iar la bucurie cel drept. Asa si noi cu „intalnirea” cu masti. Om trai si om vedea. Nu stim cu care ochi mai intai. Khayyam, intr-o rubayata de-a lui zicea ca privind stelele i se umpleau ochii de lacrimi. Mai acu, Traian Ilea, are si el niste versuri cantate „rau ma dor, ochii ma dor/ de lumina stelelor…” Deci subiectul e la „stele”. Cazone.

  6. neacsum

    Partea proasta este ca dupa fiecare intalnire, sau discutie, toti se asteapta sa le creasca pensiile, iar daca nu le cresc, dau vina pe cei care au participat, ca nu au facut nimic.

  7. Titi

    @Neacsum, uite ca eu ma numar printre cei care nu vor sa-mi creasca pensia, doresc sa fie calculata/recalculata/revizuita corect dupa principiul ca la Vechime, Functie, Grade si Conditii de munca egale si Pensiile militare sa fie apropiate ca valoare, INDIFEERENT DE ANUL IESIRII LA PENSIE !

  8. neacsum

    @Titi,
    Principiul asta suna bine in teorie, dar este o himera, o iluzie, un obiectiv imposibil de realizat juridic si practic. Nu ai cum sa dai aceeasi pensie unor oameni iesitia pensie in ani diferiti, cu legislatie diferita si elemente de calcul diferite. Asta merge asa, ca slogan, da bine la adunat cotizatii, dar cam atat. Da, se pot actualiza pensii, dar nu egaliza.In plus, CCR deja s-a exprimat pe subiect, deci nici in instante nu sepoate obtine ceva. Si atunci de ce sane irosim eforturile si neuronii, pe teluri imposibil de atins,doar asa ca sa ne laudam ca suntem singurii care luptam pentru drepturile militarilor?

  9. geofreeland

    @ Titi E greu a se face ceea ce spui. Vechimea e un criteriu valabil (contributie, loialitate), Functia inseamna pozitia ierarhica (pregatire, esalon, valorizare in responsabilitate), Gradul e legat de amandoua (vechime, ierarhie, exceptii) dar, si aici e o mare diferenta, cea a conditiilor de munca (periculozitate, mediu, stres, tip de unitate de forte, operativ, birocratic). Cine poate contabiliza toate aceste elemente? Plus ca ele vin din doua sisteme diferite, socialist-capitalist, Tratat Varsovia-NATO, pace-teatru etc. Are dreptate dl. Neacsu. Dar, spun iar, celor iesiti mai demult li se poate aplica alti coeficienti reparatorii de corectie aferent la gradul ce-l au.

  10. geofreeland

    Off topic. https://www.stiripesurse.ro/marea-britanie-renunta-la-lockdown-tara-invata-sa-trateze-covid-10-ca-pe-o-gripa_1725110.html
    Si mai ziceau unii ca dr Flavia Grosan e o rebela. Cat de mintiti suntem…

  11. Intalnirea va fi un mare fas ca si cele de pana acuma, nu se va rezolva nimic, din contra se va mai trage din nou de timp pana ne vom trezi cu o noua lege a pensiilor militare creata in laboratoarele marilor specialisti influentati politic, stimulati pentru adoptarea unor noi reglementari raportate la austeritate si populism, in detrimentul nostrul si a celor care vor deveni rezervisti!!

  12. geofreeland

    Cu pensiile, suntem nu in standby, ci in asteptarea daca sau nu Romania intra in beficit bugetar excesiv, adica peste 55% din PIB, cand vor incepe taieri si la pensii. Si mai e de urmarit si „joaca” din Ucraina.

    Off topic. Ce declara un politician peste doctori:”Premierul Florin Cîțu anunță că românii care s-au imunizat natural nu intră în calcululul privind imunizarea de masă. Concret, România consideră că doar românii care se vaccinează s-au imunizat, deși mai multe milioane de români au avut boala și au anticorpi însă statul nu îi testează.”
    Cum adica Romania? Cine e Romania? Citu? O fi si el doctor? Nu, el clameaza ca numai injectarea de ARN ofera imunitate. Cred ca asta e deasupra o orice stim despre limfocitele T.

  13. Titi

    „Nivelul datoriei a crescut într-un ritm accelerat în cursul anului trecut, în condiţiile în care, la finele lui 2019 România avea datorii de 373 miliarde lei, respectiv 35,3% din PIB, iar suma s-a majorat cu 125 miliarde lei până la finele lui 2020, ajungând la o pondere de 47,3% din PIB .”
    Daca pensiile si salariile sunt inghetate in acest an, cand deficitul este la acest nivel, va dati seama ce se va intampla anul viitor cand acest deficit va ajunge la 55% ?
    Cu acest Guvern n-avem garantia ca in 2022 nu vor fi diminuate aceste venituri !

  14. geofreeland

    Deci, ce subiect va avea intalnirea cu forumul? Testare stare de spirit? Mizilicuri promise? Sau e o fumigena tip „ne-am consultat” inainte de protestul unde se va duce si Dogaru? Nimeni nu mai crede nimic. A trecut vremea normalitatii. Daca se umfla rusul cu ucrainienii nu ne-ar mira sa avem un prim ministru fost catana.

  15. viorel

    ma mir ca nu-l cheama si pe dobritoiu/general penal consilier al lui piedone la sect.5…vorba multa saracia omului…dialogul este o iluzie…obedienta a devenit o virtute.

  16. Titi

    „Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna aprilie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4 miliarde de lei, din care 500 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,5 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat.
    La acestea se poate adăuga suma de 525 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

    Suma este cu 675 milioane de lei peste cea programată în martie 2021 (3,85 miliarde lei în total) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.”(Stiripesurse)

  17. neacsum

    Se tinu adunarea, se discutara subiectele.
    In privinta Plx199,domnul ministru zise ca mingea e in curtea CD, ca Sovaiala a cerut puncte de vedere de la ministerele implucate, ele nu au raspuns, deci e de vina Sovaiala ca a blocat proiectul si a sugerat Forumului sa se intalneasca cu Sica, seful CD, ca sa il convinga sa dea drumul la proiect. Pai pana ajunge Mandolina sa se vada cu Forumul, seaca toate cramele din Romania. Corect era ca MAPN si MAI si SRI sa isi exprime punctele de vedere, ca sa deblocheze proiectul. Dar in primul rand domnului ministru trebuia sa i se ceara sa sa spuna daca are de gand renunte la o psrte din amendamente, asa cum promisese in Septembrie. Dar cine sa ii ceara?
    In ceea ce priveste proiectele legii pensiilor militare si salarizarii , despre care se tot vorbeste ca ar fi in lucru la MApN, raspunsul este ca ar fi ceva ceva,dar se asteapta aparitia legii pensiilor si salarizarii la care lucreaza Ministerul Muncii.
    Legat de unificarea asociatiilor, domnul ministru a afirmat ca ar fi mult mai productiv daca ar exista un pdv comun, dar la aceasta ora, cea mai reprezentativa structura consultativa pt minister este Forumul, cu care a avut si are intalniri.
    Legat de ISO 08 domnul ministru a afirmat ca este un aspect care va fi luat in vedere cand se va dezbate legea salarizarii.

  18. geofreeland

    „Măi băieți, eu am făcut ce am putut, acu’ mergeți și voi la neica Orban la CD și vedeți ce faceți” zise onor ditamai ministrul. Problema nu se va rezolva că nu sunt și nici nu vor fi bani, dimpotrivă poate să se mai ajusteze ceva din pensii, că de, e austeritate cum n-a văzut țara nici pe vremea… nu mai zic… Deja zbârleala ruso-ucraineană e un subiect mai serios. De pensii ne arde nouă? Oricum, ne-am întâlnit, v-am consultat, am bifat, nu? Mai vedem.

  19. Ifrim

    Foarte bună ideea patronului.Don col.Tudor să-l invite la discuții pe Sică bălălaică într-o cramă,noi punem mânâ de la mână și plătim lucrarea de escepție.Cât o să bea un butoi ,două că doar n-o să sece crama.

  20. Titi

    Proiectul a fost promulgat astazi, prin Decret prezidential:
    http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2021/pr065_21.pdf