Despre armată și veterani, de ziua veteranilor

Categoria Despre Armata


Tradiți meletare

Mulți spun că armata română, este o armată aparte. Ea nu ar fi  armata românilor, ea este armata celor care guvernează. În 1907 a tras în răsculați  la ordinul guvernului liberal, în 1989 a fost trimisă să mențină ordinea în țară deși asta nu intra în atribuțiunile armatei, iar conducătorii ei au dat ordine de intervenție uniichiar împotriva unor oameni nevinovați. Cu ocazia mineriadelor s-a apelat din nou la armată pentru a interveni împotriva minerilor și apărarea guvernului. De fapt ar fi cam impropriu spus că ”armata” a intervenit, mai corect spus ar fi ” conducătorii armatei” cei care  din servilism, teamă, șantajați sau pur și simplu susținători politici mascați, au dat ordin subordonaților, unităților să intervină. Până și Antonescu, a făcut greșeala de a executa asemenea ordine în 1907, deși era un patriot desăvârșit, dar era tânăr și neliniștit, nimeni nu e perfect. Despre liderii armatei, se pot scrie însă volume care nu pot fi citite într-o viață de om. Toate aceste fapte ”de arme” ale conducătorilor armatei de-a lungul timpului au indus în mintea pătrată a unor lideri de partid, de guvern și de țară, impresia că pot face orice cu armata, pentru că este armata lor, iar șefii armatei sunt și ei tot ai lor. Pe același principiu, sau aceeași idee, armata a fost împărțită și ea în funcție de ”culoarea” acțiunilor sau direcția de acțiune, în secțiuni. După 23 August 1944, veteranii de război au fost împărțiți și ei în două categorii: cei veniți cu cele două divizii formate de Generalul Gheorghe Cambrea, unchiul lui Sergiu Nicolaescu, la ordinul rușilor și care au luptat de la Est spre Vest, și cei care au luptat de la Vest spre Est, alături de armata germană. Oficial erau veteranii aceleiași armate (mai ales că unii luptaseră în ambele direcții) dar neoficial unii erau privilegiați și chiar se formaseră două asociații ale veteranilor ai căror conducători, lideri, președinți, se urau unii pe alții. Că așa e românul.

Slavă Domnului astăzi, când armata are 70 % din simpatia românilor, nu mai există  decât o asociație a veteranilor de război, mai ales că mai sunt doar cam 3000 de veterani. Da, dar pentru că nu ne simțim noi bine uniți, ca să nu fe unitate în armata română și luând model armata americană(care în opinia unora va lupta cot la cot cu românii pentru apărarea granițelor noastre), am mai înființat o categorie de veterani, cea a  participanților la misiuni în afara teritoriului național, dar NUMAI DUPĂ 1989, adică” VETERANII  TRATATULUI NATO”  ca să îi deosebim de ”VETERANII TRATATULUI DE LA VARȘOVIA”. Așadar, conducerea armatei a decis să arate clar clasei politice că îi este fidelă și își împarte oamenii după culoarea politică, pentru a se ști pe cine se poate conta la o adică. Deja, unii din liderii militari și politici  s-au pronunțat clar asupra sentimentelor față de pensionarii militari, catalogându-i pe cei mai în vârstă drept ”varșoviști” drept pentru care  au tot fost loviți și furați de drepturi pentru că …. au slujit alte guverne DEȘI MILITARII AU JURAT CREDINȚĂ ȘI ȘI-AU SLUJIT ȚARA LUPTÂND ACOLO UNDE ȚARA, PRIN REPREZENTANȚII ȘI CONDUCĂTORII EI I-A TRIMIS. Și atunci se pune întrebarea DE CE ACESTE DIFERENȚIERI, DE CE ACESTE SECȚIUNI DE VETERANI, DE CE DOUĂ LEGI ȘI NU UNA SINGURĂ CARE AR PUTEA OFERI PRIVILEGII MAI MARI CELOR CARE AU LUPTAT ÎN RĂZBOI (CARE OBIECTIV VORBIND NU SE COMPARĂ CU PARTICIPAREA LA MISIUNILE ONU SAU NATO) OARE NU E POSIBIL SĂ EXISTE O SINGURĂ LEGE A VETERANILOR ARMATEI ROMÂNE CU PREVEDERI ȘI DREPTURI CLARE, PENTRU FIECARE ”CATEGORIE”?

De ce sărbătorim Ziua veteranilor din teatrele de operații pe  11 Noiembrie instituită prin Legea nr.150/2014, iar pe 29 Aprilie, Ziua Veteranilor de război? Nu sunt toți veteranii aceleiași armate, aceleiași țări? Câte armate are România? Sau fiecare partid are armata lui iar președinții câte un șef personal al armatei ? Excepție a făcut un  premier celebru dintr-un trecut foarte apropiat, care probabil  considera că nu are nevoie de armata națională, deci îi trata pe toși la fel, pentru că ”PARTENERUL STRATEGIC NE ASIGURĂ SECURITATEA”. Asta a declarat doamna prim ministru Dăncilă și culmea este că mulți politicieni au această impresie și de aici și atitudinea batjocoritoare la adresa militarilor,  a armatei adusă  la soldați de plumb, cai de lemn și ofițeri de paie, a pensionarilor și rezervei armatei. Degeaba s-a înființat –tot pe model străin, dar fără  a se analiza dacă mănușa străină se potrivește pe mâna românului- instituția ”rezervistului voluntar”,  inițiativa a cunoscut un eșec lamentabil, cu toate încercările de resuscitare.

Toate aceste interpretări, atitudini, inițiative, batjocoriri, nu ar  fost însă posibile fără sprijin din interiorul armatei, populată în ultimii 30 de ani de din ce în ce mai multi fripturiși, sinecuriști, pupili și pupile politice, habarniști de profesie care ocupă scaune înalte sau mai joase, dar scaune bine remunerate, cu ”viitor”.  Unii, după ce au trecut în rezervă s-au orientat apoi tot spre funcții de consilieri în același minister pe care îl părăsiseră, din ”loialitate” probabil. Astfel de oameni contribuie la apariția unor legi și ordine interne care în loc să ofere certitudinea unei activități coerente și fluente,  corecte și principiale, ne pun în fața unor  variante  legislative  populiste dar discriminatorii, neprincipiale, făcute pe genunchi, fără un studiu de impact, fără o analiză adâncă a implicațiilor și uneori fără aplicabilitate. Am scris zeci de articole despre imperfecțiunile sau erorile Legii 223/2015, a PLX 199 ( inițiată, e adevărat,  în dorul lelii de Leș, dar maltratată efectiv de specialiștii MApN) și chiar a Legii 168/2020 (care necesită ajustări care cine știe dacă se vor mai face, pentru că cei care au inițiat-o ori nu vor, ori nu pot să o modifice) dar și a Ordinului M-7 al MApN, care iată, urmează să fie modificat și completat dar era gata-gata să fie ”modificat” într-o variantă  mai proastă decât era inițial. Mă întreb, oare este doar prostie sau și rea intenție ?

Dar pentru că este ziua veteranilor, să vorbim despre niște ordine privind avansarea veteranilor.

Cu ocazia Zilei Veteranilor, MApN a scos pe piață câteva acțiuni cu titlu frumos, ”de impact”  sub titlul ”ALĂTURI DE EROI”, care să arate dragostea față de cei care au luptat sub drapelul României (nu al tratatului de la Varșovia, cum gândesc unii. Culmea este că noii veterani chiar au luptat sub steag străin dar nu trebuie blamați, au luptat unde i-a trimis țara, prin clasa politică a vremii. Închid paranteza). Unii ar spune că este binevenită inițiativa. Eu sunt de acord dar tare îmi e teamă că este doar pentru ”imagine” căci de la un timp încoace doar”imaginea” mai interesează și de dragul ei se lustruiesc oglinzi și se ascund gunoaie după ușă.  Minunea va ține doar 3 zile și apoi… ”gata, ce mai vreți? ”

Unii reprezentanți ai conducerii ministerului s-au apucat să depene povești frumoase cu veterani de război, dar întrebați de ce pensionarii  și veteranii nu mai primesc medicamente gratuite din farmacii din luna aprilie, sau de ce tot din aprilie, spitalele militare efectuează doar 20 de analize pe lună îngrădInd , dacă nu blocând accesul pensionarilor la analize,  stimabilii tac, pentru că nu au ce povesti. Grija față de veterani nu înseamnă un buchet de flori și o cutie cu bomboane la aniversare, împănate cu o fotografie ”oficială” ci respectarea drepturilor și grija ca acestea să nu fie confiscate. A modificat cineva art 23 și  26 din  Legea  80 și militarii nu mai au dreptul la asistență militară gratuită? Trădare să fie, dar să știm și noi.

Noutăți meletare

Și asta nu e totul. Din prostie, bănuiesc, căci altfel ar fi prea de tot, pe undeva prin laboratoarele făcătoare de legi și ordine ale MApN, se emit ordine fără cap. De ziua veteranilor de război se obișnuiește, ca aceștia să fie înaintați în grad, începând cu soldații. Să fiu sincer, nu am idee când s-a inițiat această idee devenită cutumă, dar oricum în mod cert de pe vremea comuniștilor. Dacă ar fi să  socotim câte ”sărbători ” au fost, în mod logic ar trebui ca toți veteranii de război să fi ajuns generali, dar nu e așa, căci nu au fost înaintați în grad toți, în fiecare an. Nu cunosc criteriile de avansare, cum au fost aleși cei avansați de-a rândul anilor, dar un lucru este cert și anume faptul că după cel puțin 50 de ani de avansări, armata română ar trebui să nu mai aibă nici un veteran de război cu gradul de soldat, pentru că normal ar fi ca toți să fi fost avansați măcar odată. Dovadă este însăși postarea  din data de 24.04.2021, de pe pagina DRPCVP care ne  anunța împlinirea a 103 ani de către domnul Maior (rtr) Constantin Lungu, care la finele războiului era sergent. Deci ar trebui ca gradele inferioare să nu prea mai existe. Spre exemplu, încă din 2015, prin ordinul M-34/27.04, art 4, ”Se înaintează în grad gradaţii şi soldaţii în retragere, veterani de război, astfel:- fruntaşii, în gradul de caporal;- soldaţii, în gradul de fruntaş”. Deci, EXCEPTÂND SITUAȚIA ÎN CARE S-AR FI NĂSCUT NOI VETERANI DE RĂZBOI DUPĂ ANUL 2015, începând cu anul 2016, armata română nu ar mai fi trebuit să aibă în dotare, veteran cu gradul de soldat. Cu toate astea, acelaȘi lucru îl prevede și Ordinul M-69 din 09.04 2019, deși  au mai avut loc între timp 5 avansări Și a fi trebuit să nu mai existe nici fruntași, nici caporali, nici măcar sergenți sau sergenți majori în armată. Dar asta nu contează în armata română, căci ”de la Dosoftei încoace, legile din legi se face” dăm cu copy-paste ca la lucrările de doctorat și gata ordinul.  

Tot din 2019, totuși, cineva a ”gândit adânc” și a introdus un punct nou, o inovație în materie de legislație. Auzind el, acel care a avut ideea creață a introducerii acestui articol, că odată cu apariția unei noi legi se abrogă precedenta, s-a gândit ”domnul gradu” că odată cu apariția ordinului M-69/2019 de înaintare în grad a veteranilor, să abroge înaintările în grad din anul 2018: ” La data intrării în vigoare a prezentului ordin încetează aplicabilitatea Ordinului ministrului apărării naționale nr. M.29/2018 privind avansarea onorifică în grad a veteranilor de război, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război – 29 aprilie, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 190 din 1 martie 2018.

Bă ești prost? Eu nu! Ei da, pentru că nu știu că abrogarea unui ordin de înaintare în grad este echivalentă cu DEGRADAREA. Cum să abrogi un ordin de Înaintare în grad, când :

  • Legea 80/1995 , la art 69 specifică clar că ”Degradarea militară se aplică, în condițiile prevăzute de legea penală, cadrelor militare în activitate, în rezervă și în retragere, condamnate la pedeapsa complimentară a degradării militare prin hotărâre judecătorească.
  • Art 69.NCP spune clar că degradarea se poate aplica numai celor condamnați cu pedepse peste 5 ani .
  • Practic aplicând acest articol, bieții veterani au fost avansați și degradați anual, rămânând cu același grad de 3 ani.

Și totuși începând cu anul 2019 acest articol a fost introdus și păstrat în Ordinele de avansare în grad a veteranilor. În acest an, la art. 1 din ordinul M81/18.04.2021 veteranii sunt înaintați în grad, iar în art 4(2) li se ia gradul acordat cu un an înainte deci SUNT MENȚINUȚI ÎN GRADUL ANTERIOR:” La data intrării în vigoare a prezentului ordin încetează aplicabilitatea Ordinului ministrului apărării naționale nr. M.69/2019 privind avansarea onorifică în grad a veteranilor de război, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război – 29 aprilie, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 330 din 25 aprilie 2019.

Domnule ministru, cu aceșt șefi  România, armata ei, merge la război? Păi realizați ce ordine vor da sau vor transmite subordonaților ? Cine va răspunde pentru gafele și prostiile lor și eventualele victime?

Mă opresc aici.

 Doresc în primul rând sănătate TUTUROR VETERANILOR ARMATEI ROMÂNE ȘI FAMILIILOR LOR și , dacă este posibil, un tratament plin de respect și înțelegere din partea conducătorilor lor.

PS: Că tot vorbim de veteran și rezerviști, în Franța, recent,mai concret pe data de 21.04.2021, în Franța 20 de generali în rezervă și alți 60 de militari rezerviști au publicat un apel către Președintele Franței atrăgând atenția asupra situației interne din Franța și posibilei izbucniri a unor mișcări naționaliste.O parte din  presa din România cu sau fără intenție, fie din necunoașterea limbii franceze fie din interese politice, denaturează intențiile și situația, vorbind deja de o lovitură de stat. Cei care vor să știe despre ce e vorba pot citi scrisoarea transmisă lui Macron din presa franceză, cu sau fără Google translate. Ceea ce contează însă și trebuie reținut este atitudinea generalilor, a militarilor în rezervă cu grade și funcții mari în activitate, care intervin pentru a atrage atenția asupra pericolelor care pândesc țara. Pe când și la noi ? Nu cumva noi avem ca reprezentanți cu grade mari doar ghiocei ?

.

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/241290

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/213324

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/198226

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/167688

https://lege5.ro/Gratuit/geztgnzxgi/ordinul-nr-49-2010-privind-avansarea-onorifica-a-veteranilor-de-razboi-cu-ocazia-zilei-veteranilor-de-razboi/

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/6151

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

35 Raspunsuri la Despre armată și veterani, de ziua veteranilor

  1. Titi

    ,,Centrele militare zonale, județene și ale sectoarelor municipiului București vor lua măsuri pentru înscrierea în livretele militare a gradelor în care au fost înaintați veteranii de război, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.,,
    Poate cineva,care a lucrat sau lucreaza inca la CMZ, sa ne explice cum se pune in aplicare acest Ordin ? Livretele militare sunt la purtator, la cei 2610 veterani de razboi, crede cineva ca mai ajung aceste Livrete la CMZ/CMJ ?
    Banuiesc ca aceasta sarcina va reveni Asociatiilor Judetene ale Veteranilor de Razboi, care au aceasta evidenta si se ocupa de distribuirea Foilor de transport CFR gratuite, retinere cotizatii, etc.
    PS. Posibil ca modificarile la Statutul Rezervistului Voluntar sa atraga atentia doritorilir; Pl x nr.4/2021 este la Promulgare din 17.04.2021 si probabil va deveni Lege cat de curand !

  2. Titi

    „Decrete semnate de Președintele României, Klaus Iohannis
    28 aprilie 2021
    Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 28 aprilie 2021, următoarele decrete:

    •Decret privind înaintarea în gradul de general-locotenent – cu trei stele, în retragere, a domnului general-maior – cu două stele, în retragere, veteran de război, Dimofte Ștefan, din Ministerul Apărării Naționale;
    •Decret privind înaintarea în gradul de general – cu patru stele, în retragere, a domnului general-locotenent – cu trei stele, în retragere, veteran de război, Leru Octavian, din Ministerul Apărării Naționale.”

  3. Mateias

    @Titi,
    Sunteţi naiv considerînd că prevederea de măsuri în sarcina CMJ va rezolva înscrierea în livrete a noului grad la veteranii de război. Aşa cum suntem obişnuiţi, doar prevederi vagi, fără termene de executare, fără consecinţe pentru neexecutare şi mai ales întocmite de unul care habar nu are ce înseamnă respectiva operaţiune. Exclus ca asociaţiile de veterani să execute această înscriere pentru că sunt lipsite de această competenţă şi mai mult, operaţiunea se certifică aplicând veşnica ştampilă militară. Înscrierea noului grad nu s-a făcut în întregime nici când mai erau 40000 de veterani, nu se va face nici acum la aproape 3000. Doar dacă din întâmplare ajunge vreunul cu livretul miltar la CMJ sau prin amabilitatea vreunei rude sau cunoştinţe.

  4. neacsum

    @Mateias,
    Uite ca nu s a gandit nimeni, ca acuma cand s au facut pachetele si s au dus cu e sa le imparta, ca toti crestinii care impart de Paste, sa trimita in delegatie pe seful CMZ sau un imputetnicit cu stampila legata de gat care sa stampileze si sa semneze cu ocazia asta si livretele, odata cu inmanarea ordinor de avansare.

  5. Micutzul

    Dar câțu…mai au livretele ? Și ce să facă cu ele că nici rudele nu te mai bagă in seamă că au fost pe front! Probabil la varsta aia te bucuri că-ți mai bate cineva la ușă că altfel trebuiau asmutiti cainii!
    Colegiul National de Aparare trebuie desființat, anulate toate gradele conferite civililor care au trecut pe acolo și interzise inaintarile in grad ale militarilor in rezervă sau retragere.
    Cu privire la ordinele emise …vai mama lor!

  6. geofreeland

    Apropos de temă, mi-e un dor de mă doare. POVEȘTI DE VIAȚĂ 52. Am crescut 4 copii, toți sunt titrați academic. Deh, managementul priorităților fiecăruia. Numai eu știu. De zi de naștere, de onomastică sau în vizită la tata, fiecare vine cu ceva de firmă. De regulă cu cosmeticale, spumă de ras, deodorante, șampoane, aftershave-uri, creme, loțiuni, deodorante, parfumuri. Căteodată mă întreb, ăștia ori zic că put a moș ori fac reclamă. Cert e că eu folosesc săpun de față și cu el mă bărbieresc iar la baie folosesc un șampon ordinar de urzică. Atât. Un set banal de lame mă ține doi ani. Am un dulap cu peste 50 de flacoane cu de toate. Neîncepute. De astea am eu nevoie? Îi scuz, politicos, că încă sunt copii, chiar dacă au trecut de 40. De fapt, ei mă cred încă tânăr și-mi place. Nu le spun niciodată că m-ar durea ceva. Să n-aibă griji.

  7. geofreeland

    Dl.Neacșu are dreptate. Războaiele trecute erau războaie. Se omorau oameni de către oameni. Baioneta era ultimul argument. I-o înfigeai ăluia care voia să te omoare. Bunicii mei au supraviețuit la Jiu, Prunaru și Mărășești. Fratele tatei la fel, până la Don și apoi în Tatra. Poveștile lor sunt de neînchipuit. Azi, patrulezi, dai de o balegă și sari în aer. Război asimetric. Cu drona, în infraroșu, lovești țintele umane și în gaură de șarpe. Singura diferență e aceea a masei, azi ai meniuri alternative și duș. Oricum, tot luptă se cheamă, adică poți plăti cu viața. Toți sunt veterani, cei schilodiți sau întorși întregi. Care ar fi evaluarea noțiunii de veteran de război? Există vreo diferență?

  8. geofreeland

    Numai un cretin politic poate hotărâ că un soldat care, la ordin politic, după 23 august 44, a omorât nemți nu e veteran similar cu cel de azi care omoară oameni în numele NATO. Soldatul execută ordinele, atât știe și face, cu prețul vieții. Numai că, măgăreața politică dă vina pe el, soldatul, militarul,de parcă el a ales să lupte impotriva cui. Așa judecă onor ministrul „Ciucă al nostru”? E o temă de reflecție și mesajul trebuie să-l dea chiar dumnealui. Dacă mai e militar.

  9. geofreeland

    Nu știu de ce e atâta liniște. Tocmai, sărbătorile pascale la ortodocși, ca majoritatea românilor de la Sf.Andrei încoace, în memoria supliciului Domnului nostru, Isus, cred că stârnește revolta, invidia și apoplexia reziștilor necredincioși. Noi îi iertăm că nu știu ce fac. Sunt tot români, fără de credință, treaba lor, fără mântuire, plecați spre arginți, spre Iuda Iscarioteanul. Tuturor credincioșilor mei, liniște, credință, omagiul celor duși, dragi nouă, spre lumina de spirit care ne unește ca neam. Din totdeauna.

  10. geofreeland

    Fraților mei de arme, Nihil sine Deo și patrie, vă doresc un Paști plin de bucurii și liniște dinlăuntru.

  11. Calin

    Ce vremuri!În 78 am făcut schimb de ștafeta cu tata…cel care a văzut și Donul și Tatra…S-a dus sus cu demnitate, onoare și marea mulțumire sufletească ca si-a făcut datoria și jurământul militar l-a respectat până a închis ochii. Bine ca n-a trăit zilele astea! Adun eu și povara lui…Jurământul lui, Jurământul meu…pentru două țări diferite? Nu se poate! …trădare scrie pe drapel…pe drapel? L-au primit ultimii veterani autentici alături de un cozonac și o sticlă de vin din partea comandantului suprem…a! Am uitat, plus o ciocolată cu ROM! …ADIO SI LA GARA ARMATA ROMANA!

  12. Neacsu

    Acum doi ani era luat dintre noi bunul meu prietren, Miru . nu a trecut zi sa nu ma gandesc la el, sa nu ma intreb ce ar fi spus vazand ce s a intamplat in special in ultimul an cu romanii. Nu stiu cum ar fi suportat atata tradare, atata batjocura. Poate ar fi ascultat la nesfarsit melofia lui preferata. Ii placea acest cantec, ii placea interpretarea lui Dinica, ii placeau versurile care parca ar fi fist scrise de el pentru ca exprima atata durerre dar si detasare, un paradox, o incercare de evadare in lumea care nu mai este, de care ne am instrainat, o lume veche, cu alte valori simple si curate. https://m.youtube.com/watch?v=zsujiJsFPV4https://m.youtube.com/watch?v=zsujiJsFPV4

  13. Micutzul

    Cristos a înviat!

  14. Ifrim

    Adevărat a-nviat!

  15. Neacsum

    Adevarat a inviat!

  16. geofreeland

    Gata? Sau ne refacem…Ce frumos. Pe vremuri, la țară, toți aveau un câine, legat în lanț în curte. Cu privire tristă jinduia după libertate. Când devenea mai agitat i se dădea drumul „să se mai încure”. Alerga fericit raită prin curte până obosea. Apoi, știa, se ducea singur la lanț ca un destin. Așa și noi, fericiți că stăpânii ne-au dat drumul din lanț și ne-am bucurat de lumina sfântă ca un bonus. Ce băieți buni guvernanții ăștia și voi care îi voiați jos. Parcă și covidu’ ăsta e plecat în vacanță. Ne vom reîntâlni la toamnă, la îndemnul presei independente, lângă lanț, așteptând…

  17. neacsum

    @Geofreeland,
    La noi nu numai codrul e frate cu romanul, darsi DSP ul si tot ce misca , raul, ramul. Psi cum se sa dezlegare la lant de stapanire, cum hop si raportarile sunt mai blande, ca sa nu cumva sa impiedice pòmana.

  18. Titi

    „04 mai 2021
    Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 4 mai 2021, următoarele decrete:

    Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari (PL-x 4/01.02.2021);”

  19. y

    Cam atât se poate la noi ….
    https://republikanews.ro/video-veteran-de-razboi-umilit-la-parada-de-1-decembrie/
    despre veterani, undeva, întro lume utopică în altă galaxie …
    https://www.youtube.com/watch?v=MWTcIzkPGAg

  20. Titi

    Legea nr.115/04.05.2021, care modifica Legea nr.270/2015 privind Statutul rezervistilor voluntari, a fost publicata in M.O. nr.468/05.05.2021 !

  21. geofreeland

    „Atâta liniște în jur de-mi pare că aud izbindu-se de geamuri razele de lună”. Parcă Blaga a știut blegeala anemiei de primăvară. După tumultul de mai an pe tema pensiilor o liniște adâncă se pogoară inundându-ne sufletul „războinic”. La ce să ne mai așteptăm? Eu zic că la nimic. Am auzit că numai la vaccinați le crește pensia.

  22. geofreeland

    La televizoare ne uităm gripați cum politicienii se bat pe banii spitalelor în București. Trag o sinvură concluzie că meseria de politician e mai mult decât o afacere. Și culmea, noi punem botul votând ca ei să facă averi nemuncite. Pai munca atunci cine-o face? Fără jenă spun, pulimea care îi votează și le mai plătește și lefurile neamurilor, nu numai ale lor. Ce altceva? Ne uităm, trăim printre prețuri, chivernisim puținul și ne prostim la osul electoral promis. După aceea, răbdăm, că și ăsta e un verb dintotdeauna, scrâșnind din dinți, de aia am ajuns un neam de edentați.

  23. geofreeland

    Se spunea că presa era câinele de pază al democrației. Era. Azi e instrument al propadandei și spălării creierilor. Pe vremuri, justiția era un far. Azi e o armă politică. Ne luară ăștia și pielea ursului ăl mai maredin pădure. Ce să mai spunem? Nu facem autostrăzi că deranjăm nu știu ce habitat. Da’ ursu’ ce avurăți? El era la el acasă și îi înlesniră unii moartea, tot politic. Păi legea? Legea e pentru căței. C-așa se promovează „valorile europene”. Cu moartea pre moarte călcând…Omu-i frate cu natura, era un slogan. Mincinos, ca lumea de azi. Nemernicia de azi e chiar ursul vinovat că a existat, de-acum agățat într-un castel al ălora albaștri cu banii lumii. „Cine moare mieluleeee? Noi cu toții domnule”.

  24. geofreeland

    Mă, da’ cu ursul ce-ați avut? Era un urs prezidențial adevărat în Carpați. Se duse săracu’ tot politic.

  25. geofreeland

    O știre groaznică. Universitatea din Washinton spune că România e pe locul 19 mondial și decesele Covid sunt de fapt de trei ori mai mari adică peste 87 de mii față de cele raportate oficial de peste 28 de mii. Deci, morți din cauza unei incompetențe crase a „guwernului meu”. Zic americanii. Te doare adevărul, mai rău ca la Colectivul propus la Oscar. Așa și? România normală, nu?

  26. Gigi

    Cã bine le mai ziceţi Mr.geofreeland!👍👏👏👏

  27. Gigi

    Cã bine le mai ziceţi, Mr.geofreeland!👍👏👏👏

  28. geofreeland

    De la povestea cu sparanghelul și cea cu ursul (dacă-l chema Adolf sigur nu murea) s-au întâmplat multe. Cert e că , așa cum spune „Vărul” distinsul Vosganian, pandemia ne-a costat estimativ 120 miliarde de lei și zeci de mii de morți. Trist bilanț pentru o Românie normală promisă rânjind electoral de către marele Sas. Va trece și porcăria pandemică dar „potecile” ambasadorilor străini la instituțiile statului se vor asfalta. Cine va plăti datoria statului? O țară care nu se poate întreține pe sine nu mai e o țară normală. Un fel de „no men’s land” între haite, în niciun caz al cetățenilor ei.

  29. geofreeland

    Franța? Oare ce se întâmplă în Franța? Militarii ei trag sirena? Și noi avem „micul Paris”, nu?

  30. geofreeland

    Întreb și eu pentru un prieten, ministrul ăsta al mediului, apelor și pădurilor nu e întrebat de nimeni de ce muri ursul nostru? Pe ăia din statul în stat la ciubuce din Romsilva cu ocoalele lor și fonduri de vânătoare nu-i întreabă nimeni? Ați văzut pădurar, brigadier, inginer, șef de ocol, director sau romsilvist central fără viloi? Eu nu am văzut. Tac, știu mult mai multe despre hoțiile din pădure. Ce vină o avea pădurea? O fi și asta o politică de stat.La ordin totul se face, normal, ierarhic, până la urs, spre binele recompensă adusă acelui „prinț” castelan. Prietenul ăsta al meu zicea că se putea aștepta până murea ursul de bătrânețe dar panoplia princiară, de scos bani de la gură cască, nu mai avea răbdare.

  31. y

    Ce nu ați înțeles că totul este de furat? Și zahărul din ceașca de cafea dacă se poate. Unii știu de mult asta și acționează în consecință. Iar alții visează la cai verzi pe pereți că apără țara sau cum o să apere ei țara când o va ataca inamicul :)))