Și totuși….

Categoria Despre Armata


Pe 13 aprilie anul acesta, într-un articol legat de Proiectul de modificare a Ordinului M7 privind aplicarea legii 168, în Nota din subsolul articolului, referitor la o eroare materială la art 27 din conținutul legii 168, eroare pe care o semnalasem conducerii ministerului, respectiv domnului secretar de stat Bălu încă din august 2020, la o săptămână după promulgarea legii, scriam : ” Chiar dacă pe pagina de FB DRPCVP  mi-a răspuns că îndreptarea erorii conținute de legea 168/2020 la art 26 privind abrogarea Legii 111/2007 (NU 2017 CUM E TRECUT ÎN LEGE) nu ar fi de competența DRPCVP, acest răspuns contravine primei responsabilități a Departamentului, așa cum este specificat pe chiar pagina DRPCVP , care specifică clar ”asigurarea și coordonarea activității legislative și celei specifice în relația cu parlamentul.”Cum L 168 a fost inițiată de MApN și concepută prin acest departament, este de competența și obligația sa să îndrepte eroarea materială. De fapt chiar domnul Secretar de Stat Marius Bălu  mi-a solicitat în august 2020 să îi dau detalii privind acest aspect, pentru a lua măsuri de îndreptare. Au trecut 8 luni și acum mi s-a răspuns că nu e de competența DRPCVP? Adică DRPCVP este incompetentă pe acest subiect  sau doar conducerea?”

Răspunsul  prin care mi se spunea că îndreptarea erorii nu e de competența MApN îmi fusese dat în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri de pe pagina de FB a DRPCVP, adică departamentul condus de domnul secretar de stat Marius Bălu, cel care promisese că va lua măsuri de îndreptare. Iată întrebarea pusă de mine pe pagina de FB a DRPCVP:” Am sesizat inca de la aparitia legii ca exista o eroare materiala in textul de lege, la art 27 alin doi privind abrogarea Legii 111/2007. In Lege este trecuta Legea 111/2017, ceea ce atrage viciu de procedura si practic neabrogarea L 111/2007. „(2) La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 896 din 3 noiembrie 2006, aprobată cu modificări prin Legea nr. 111/2017, cu modificările și completările ulterioare.” Ce masuri s-au luat pentru indreptarea erorii, avand in vedere ca legea deja a intrat in vigoare si se aplica? Juridic L111/2007NU ESTE ABROGATA. Cat va trebuie pentru a indrepta eroarea?”

Iar răspunsul era următorul: ” Author

Departamentul relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului

Neacsu A Marin

La intrebarile nr. 1 si 4 competenta nu ne apartine.”

Mi s-a părut ciudat să aflu că există o diferență de opinie între șeful departamentului și cei care răspund la întrebări în numele Departamentului și mă întrebam dacă este vorba de necunoaștere sau insubordonare.

Astăzi am aflat și cine a avut câștig de cauză. Se pare că până la urmă, s-au aplicat articolele   1și 3  din Statutul militarului român, ”șeful are întotdeauna dreptate”, respectiv, ”când șeful nu are dreptate, se aplica art 1” pentru că pe data de 28.04.2021, în Monitorul Oficial , partea juridică, a apărut o rectificare a L 168, pe art 27, așa cum sesizasem eu : 1. RECTIFICARE nr. 168 din 7 august 2020 referitoare la Legea nr. 168/2020 EMITENT: Parlamentul PUBLICAT ÎN: Monitorul Oficial nr. 456 din 28 aprilie 2021 ”În cuprinsul legii nr. 168/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat, publicată în monitorul oficial al româniei, partea i, nr. 715 din 8 august 2020, se face următoarea rectificare:- la art. 27 alin. (2), în loc de: „…aprobată cu modificări prin legea nr. 111/2017, cu modificările şi completările ulterioare.“ se va citi: „…aprobată cu modificări prin legea nr. 111/2007, cu modificările şi completările ulterioare.“

 

Uraa, se intrase în legalitate. Deși era vorba de o simplă eroare materială, banală și neînsemnată, aceasta ar fi putut da cuiva dreptul să își ceară în continuare drepturile prevăzute de L111/2007, deoarece OFICIAL aceasta nu era abrogată. Uneori o astfel de eroare ”materială” poate decide viața sau moartea cuiva. Există chiar o anecdotă, Se povesteşte că un împărat, supărat pe una din slugi, l-a  condamnat la moarte. Cum a doua zi acesta avea pregătită o partidă de vânătoare s-a apucat şi a scris hotărârea de condamnare, pe o coală de hârtie ce urma să fie dusă temnicerului pentru a pune în mişcare execuţia: „Graţiere în niciun caz, la spânzurătoare”. Împărăteasa intrând în sala de judecată, a văzut foaie pe masă a citit-o, după care cu vârful unui cuţit a şters virgula, şi a adăugat-o în altă parte. Sentinţa dusă şefului închisorii suna, acum aşa: Graţiere, în niciun caz la spânzurătoare”. Astfel, o virgulă a scăpat de moarte un om.”

Așadar îndreptarea trebuia făcută și e bine că s-a făcut.  M-am gândit să evidențiez acest aspect care arată că totuși pe undeva prin ungherele MApN mai există aplecare spre sesizările muritorilor de rând, chiar dacă –din păcate – se pare că numai în lucruri fără efecte reale asupra drepturilor militarilor aflați la pensie și ca să fiu fair-play,  am decis să aduc la cunoștință acest fapt. Ba, am mers mai departe încercând să aflu cine, când și cum a acționat pentru a îndrepta eroarea. Și așa am aflat din pagina Departamentului  Legislativ al Camerei Deputaților, că rectificarea s-a făcut în urma unei adrese a DRPCVP a MApN, adică același department care îmi răspunsese că nu intră în competența lor  să rezolve problema, adresă trimisă către Departamentul Legislativ al CD și Direcția Legislativă Sinteze și Evaluări a aceleiași Camere și  primită în data de 20.04.2021, adică la o săptămână după sesizarea mea. Iată răspunsul Departamentului Legislativ:

Deci se poate. Dacă se vrea. Sunt curios care va fi răspunsul final la celelalte aspecte ridicate de mine privind  modificările propuse de specialiștii din MApN la M7 /2021, care dacă vor fi acceptate așa cum erau trecute la transparența decizională ( în ceea ce privește unele completări la Anexa 1), este curată bătaie de joc. Deja a trecut cam mult timp de când se așteaptă și după cum spune un proverb din bătrâni, ”boală lungă, moarte sigură” scrie pe ea. Dar speranța moare ultima.

Să concluzionăm însă că totuși se mai ține cont și de unele opinii și sesizări.

http://www.monitoruljuridic.ro/monitorul-oficial/456/2021-04-28/

NOTĂ: În articolul meu este strecurată o eroare. Legea 168 nu a fost de fapt inițiată de MApN, ci de senatorul Tit Liviu Brăiloiu, varianta inițiatorului, aprobată de Senat, a fost doar amendată la intervenția MApN ajungându-se la forma promulgată.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

15 Raspunsuri la Și totuși….

  1. geofreeland

    Nu avem și noi o împărăteasă să facă din „nu acordăm indexarea cu inflația” în „nu, acordăm indexarea cu inflația” . De unde se pare că virgula…Unii ațoși se supără când îi trage cineva de mânecă,”adică cum, noi să greșim?” Așa e când ai lipsit la latină, s-ar fi știut de „errare humanum est”.

  2. geofreeland

    POVEȘTI DE VIAȚĂ 53. Deși mai târziu am dat o fugă în piața sătească de duminică. Am luat brânză de brânză de oaie de la o femeie, am gustat-o, o minune. Pe o altă tarabă niște roșii. Vine omul, îl întreb, era din Izbiceni și avea solar. Cumpăr de 1 kg, vin acasă, surpriză, untoase, coapte, cu gust și aromă adevărate. „Daia să trăiască, cu programul lui „Tomata”. La supermarketul din sat, brânză fadă, roșii turcești necoapte și fără gust, un fel de cauciuc roșu. Îi zic omului „De ce nu vinzi prin supermarket?” Se uită la mine trist, zice șpaga la achizitor, prețul la 20% din cât vând eu la piață și ei vând cu preț de trei ori mai mare, nu se merită, și cine vrea curat vine la mine, și cumpără oamenii, au încredere. Da, asta e România normală promisă și distrusă de plăvanul sas.

  3. geofreeland

    Viitorul alimentar al omenirii? Ăștia de la UE au aprobat consumul viermilor de făină în aliment. Învingând scârba cutumiară de viermuși, viermii sunt liofilizați, făcuți făină, apoi intrudusă în pâine. Enzime, oligoelemente, proteine, deci hrană. Se caută și alte gângănii. La chinezi se servesc la tarabă, fripte pe plită, bine sosate cu un bol de orez. Am văzut un film american, seniorii erau bucuroși că merg în insula fericirii, treceau optimiști pe culoarul spre navă dar erau gazați, băgați într-o cuvă cu nu ș’ce acid, deveneau o pastă verde cu niște aditive, turnată în formă de biscuiți, aliment pentru populație. ȘF? Nu, lumea de mâine. Ce vacă, ce porc, ce găini, barbarilor!

  4. geofreeland

    POVEȘTI DE VIAȚĂ 54. Femeile, pe banca de la poartă, duminica, schimbă informații de prin sat. „Ia ziceți, cu covidu’ăsta, cine îl luă pe la noi?” Se uitară unele la altele mirate „la noi?”zise una. „De unde, mamă, covid? Aicea lumea vorbește peste gardu’ de la drum, lumea stă prin curte la treabă, în casă, ce le pasă de alții?” Alta zice că auzise ea de una Aurica, asistentă la București că ar fi avut și i-a trecut. Că așa câte o răceală mai are lumea da’ se ferește. Ăi de se duseră erau bătrâni de-i spovedi popa. Zic, „o să vină ăia la primărie să vă vaccinați, ce faceți?” „Noi? De ce să ne vaccinăm, că la noi nu s-a pomenit. Poate ăi de la oraș, se înghesuie peste tot, noi prin curte, de un’ să luăm și de mai vorbim tot prin broboadă o facem. O fi, nu zic, da’ la ei cum vedem la televizor”. Ce să mai spui, ruralul are legile lui, apa trece, pietrele…

  5. geofreeland

    Bag seamă că interesul lumii stă tot în „mălai”. E normal, cum zisei mai an, că vine foamea cu prețurile astea. Și e de-abia începutul.Adică și foamea de bani. Se pare, după cum văd, că lumea ori e îndestulată, ori resemnată. Optez pentru varianta 2. Resemnarea are și ea o limită, osul de-l va atinge cuțitul. Să vezi apoi lamentări jalnice. Mai e o variantă, comunistă, „tovarăși, dacă țara nu are bani, de unde? Fiți patrioți și suferiți dacă vă iubiți țara!” De parcă țara se salvează cu pensiile. Nu? Ceva scânceli? Shakespeare a spus o vorbă mare „nu lua sau da bani cu împrumut”. Știa el, chiverniseala e cheia liniștii mentale, împăcarea cu trendul mondial, ciocul mic dar până la osul de pomenii.Hai să mai ascultăm ce zice imnul nostru…

  6. geofreeland

    Cea mai tare știre de azi. În vacciniadă, miniștrii se duseră martori în centrele de vaccinare. Surpriza e enormă, numărul vaccinaților a scăzut dramatic. Oare cu ce s-o mai lăuda onor Cîțu?

  7. geofreeland

    POVEȘȚI DE VIAȚĂ 55. Legea? Hai să fim serioși. Legea e în pixul primarului.Vine unul și zice, „domn primar, sunt sărac, vreau să renovez casa bătrânească a părinților. Îmi trebuie autorizație?” ” Nu, apucă-te.” Zise primarul știind că soră-sa e îngrijitor, vorba vine, la cimitirul satului. Și se apucă oamenii pe lângă casa veche, toarnă fundații, ridică ziduri alături de alea vechi, pun căpriori, fac acoperiș. Apoi dărâmă tot ce era, casa veche, la interior. Construcție nouă, ce mai. Autorizare demolare? Pas. Autorizare construcție nouă? Pas. Și uite-așa se face legea. Și primăria zice că nu are bani și pe o rază de 50 km e singura comună cu 10% uliți asfaltate. Praf, gropi, noroi. Pe alocuri au adus niște piatră nisipată, piatră alergătoare zic drumarii iar praful e silicoză curată. Deh, primarele e votat de 40% din cetațenii cu datorii la impozit de ani de zile și de asistații care iau ajutoarele cu Mercedesul. În campanie umblă pe uliți și împarte pliante cu minciuni cu care lumea aprinde focul în sobe. În rest, viața e a fiecăruia, indiferent de ce primar e p-acolo.

  8. geofreeland

    E trist, eu centrez, eu dau cu capul. Lentoarea vaccinării e pur economică. Să-i aducem bani lu’ Cîțu. Apoi, când s-o răci vremea începe frica, creșterea infectării, tulpină nouă, Crăciun restricționat, plus creșteri criminale de prețuri din cauza energiei, o iarnă de apocalipsă. Nu sunt alarmist, Doamne feri, împrumuturi externe cu obligații, îngheț de pensii și salarii, creșteri de taxe, impozite, jecmăneală pe față. Mămăliga va da în clocot, prea e nesărată. Sistemul medical? O glumă macabră…E ciudat, în plină vară, când Covidul e în vacanță, Marea Britanie și țări din Commonwealth sunt în scenariu roșu…Al dracului Brexitul ăsta…

  9. geofreeland

    Prinții Angliei se tot ceartă de nici regina nu-i mai împacă. O fi frun semn? Povestea e similară serialelor turcești când ultimul argument e pistolul unde se ceartă cu el pe post de microfon. Lumea se schimbă rapid, se vede, recalcitranții fie devin vedete fie sunt reduși la tăcere. Depinde cine evaluează direcția. Cum întrebam mai deunăzi ce se întâmplă cu militarii din țări „civilizate” care se pare că dau și ei în clocot, și nu pentru pensii, ca la noi.

  10. geofreeland

    De defrișarea accelerată a pădurilor României, Romsilva, regie a statului, nu e străină. Dă aprobări planificate de tăieri la firme și hoți români, cu toată poliția lu’ pește a pădurilor, profiturile revenind statului mort după bani, încât te întrebi cui vând aceste firme lemnul? Deci, românii își taie pădurile, nu? De asta avem un minister care se ocupă de păduri. Noroc că nu se fac lambriuri de stejar. Mai vindea Ceașcă și geamuri de la Scăieni, în ambalaj de stejar fără noduri englezilor scoțieni, ei aruncau geamurile și făceau butoaie pentru whiskey din ambalaj…Era altă poveste. Ca și japonezilor, le vindean Dero într-o fericire, deși știam că ei fac mase plastice din el, ei neavând petrol. Revin la păduri, jale, arboret care sufocă circulația aerului, neexploatarea fructelor pădurii, neeliminarea vreascurilor cu ciuperci, lipsa hranei animalelor pădurii, urși, căprioare, mistreți, dispariția replantărilor cu puieți din pepiniere, o vraiște ordonată. Cine o fi Ăl șef de face asta? Eu asta văd prin pădurea „frate cu românul”. Nici vitreg nu mai e.

  11. geofreeland

    https://www.stiripesurse.ro/guvernantii-acuzati-de-abuz-impotriva-pensionarilor_1813634.html
    Numai pensionar sa nu fii. Si pensionarii sunt tot „o generatie de sacrificiu’, nu? Romania normala! Cine tot clama chestia asta de l-au „ales” cine l-o fi ales? Auzi, normala! Nu cumva frun sas? Pai asta e normalitate?

  12. Gigi

    Pai,da,pensiile sunt baiul al tuturor guvernelor care s-au succeeded dupã 1989. Pensionarii sunt „Piatra de moarã”care este legata de gâtul acestui popor. Nu altceva sta in calea dezvoltarii ţarii! Nu hotia,nu prostia,nu evaziunea,nu,pensiile sunt cu toate! Şi cu voia d-vostra,pensiile militarilor!

  13. ADRIAN

    Nu înțeleg care a fost interesul dumneavoastra în a le atrage atenția cu privire la greșeală de la art 27.
    Reprezenta o portiță pentru o eventuala acționare în intantanta de către cei care se considerau nedreptățiți de prevederile legii.
    Daca tot sunt dispuși să repare greșelile făcute, poate sunt dispuși să ia în considerare sa respecte și observațiile și propunerile Consiliului Legislativ din avizul emis pentru aprobarea Plx 264/2019 ( proiectul original pentru aprobarea L 168/2020), punctul 20 ultimul paragraf.
    Consiliul Legislativ nu este un Consiliu Consultativ pentru că recomandările făcute la avizarea proiectelor de lege sa fie doar formale.
    Consiliul Legislativ este un organ consultativ de specialitate al Parlamentului României, care are sarcina de a aviza proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării și coordonării întregii legislații și de a ține evidența oficială a legislației României.