Statutul, DGMRU și mima

Categoria Despre Armata


Spiridomima

DGMRU joacă ”mima” cu militarii români activi și în rezervă. Jocul e simplu, chiar mai simplu decât cel clasic, în care cineva mimează ceva și altul trebuie să ghicească. În interpretarea DGMRU, aceasta mimează și nu e nevoie ca cineva să ghicească, ba chiar este indicat ca nimeni sa nu ghicească ce intenții a avut sau ce a mimat șeful direcției, e suficient să stea pe scăunel și să mimeze la rândul lor, mă refer la participanți, că sunt de acord cu mima șefului. Nu e așa că e simplu și ușor de jucat? Aproape pe înțelesul tuturor participanților. Pe asta a contat și șeful DMRU când a organizat ”mima” pe data de 28.07 ora 09.00 la sediul MApN , pentru a ”dezbate” sau mai bine spus a mima dezbaterea proiectului de statut al cadrelor militare.

După cum bănuiesc că unii își mai amintesc, acest proiect a apărut (chiar dacă nu în aceeași formă) mai întâi prin 2016 dar intenții privind statutul existau de prin 2006, deci ideea modificării statutului se pierde în negura timpurilor, specialiștii ministerului scremându-se să scoată un proiect de” Ț” ani. După icneli și opinteli, a ieșit ceea ce ați văzut pe pagina de transparență decizională a ministerului pe 12 iunie cu termen de 10 zile, prelungite la cererea telespectatorilor care s-au îngrozit văzând ce a putut naște o minte de militar (dacă poate fi numit așa autorul lui). Aveți în finalul articolului proiectul postat tot pe pagina MApN în 2016, pentru o comparare cu cel de acum.

După o primă intenție de întâlnire cu asociațiile care au trimis propuneri de amendare a proiectului pe data de 14 iulie, când practic era ultima zi de depunere a propunerilor, intenție anulată de o minte luminată care a realizat că e absurd să chemi asociațiile  la discuții pe marginea proiectului când încă nu s-a scurs termenul de depunere a propunerilor, s-a stabilit o alta dată ”care va fi stabilită ulterior” ca să citez un comunicat al președintelui Forumului. Și de aici reîncepe bătaia de joc la adresa asociațiilor flituite din start prin mențiunea din motivația legii, unde se spune că nu e necesară consultarea mediului asociativ. Sunt curios dacă această mențiune a fost modificată de inițiator. Pot pune pariu că nu, pentru că după  cum a fost organizată întâlnirea de ieri concluzia este că autorul proiectului a rămas la aceeași idee, considerând că nu are rost să organizeze o adevărată dezbatere publică, simulând doar, consultarea asociațiilor.

În primul rând, deși autorii proiectului sunt cei din DGMRU, organizatorii evenimentului par să fi fost cei din DRPCVP, prin domnul colonel Toma, cel care a pus la dispoziție sala, a anunțat pe participanți și a pregătit accesul participanților.

În al doilea rând deși era vorba de un proiect capital pentru viața, cariera și soarta militarilor activi și în rezervă din România, și nu numai din armată, la activitate au fost invitați doar rezerviștii iar celorlalte structuri (MAI, SPP, STS, SRI) nu li s-a cerut punct de vedere. De aici lipsa de seriozitate sau megalomania autorilor proiectului care ori se feresc să își arate produsul minții, ori pur și simplu nu îi interesează alte opinii, considerându-se demiurgi. De menționat că  LADPM și SCMD nu au binevoit să participe, dânșii preferând alte căi, domniile lor nu participă cu plebea, cer consultare privată probabil cu reprezentanții NATO, se vor plânge la Bruxelles, sau vor introduce acțiuni în instanță inutile, după ce se va vota proiectul, așa cum au făcut de fiecare dată.

În al treilea rând, deși au avut aproape două săptămâni la dispoziție, DGMRU nu au pus la dispoziția asociațiilor  sau celor care au făcut propuneri și și-au manifestat interesul față de proiect, (și aici se poate scrie o zi, deoarece doar 8 asociații se pare că au avut ceva de spus, ceilalți lideri de asociații dorm sau simt dureri între urechi dacă pun mâna să gândească) propunerile primite, pentru a le studia și a veni cu o părere cât de cât formată. Normal ar fi fost ca aceștia să fi primit toate propunerile primite de DGMRU, pentru a discuta în cadrul asociațiilor și apoi împreună, toate propunerile, nu doar ce a selectat DGMRU prin ai săi ”specialiști”.

În al patrulea rând, la întâlnirea cu reprezentanții asociațiilor nu a venit Il capo di tutti capi, nașul DGMRU, așa cum ar fi fost de dorit, pentru  că el este semnatarul documentului și omul deciziilor, mai ales că la întâlnire au participat și generali, în rezervă, dar generali, trimițând un colonel care să țină în bancă niște generali și să spună că el nu e vinovat, el este doar un .. executant.

În al cincilea rând, DGMRU a venit chitită să treacă proiectul prin sală ca gâsca prin apă și să obțină acordul celor prezenți, cam în același stil în care se încercase acum aproape un an, prin septembrie, trecerea PLX 199 prin Forum, așa pe repede înainte. Asta mă duce cu gândul la faptul că de fapt tactica asta este o cutumă în cadrul MApN și cineva are grijă să fie aplicată în toate ocaziile. Ar f vrut domnul Colonel Ionel ANGHELINA, Director al Direcției generale management resurse umane să le prezinte participanților  proiectul așa cum l-au periat domniile lor, cu ceva virgule mutate pe ici pe acolo și ceva cuvinte schimbate, dar fără a modifica sensul dorit și gata, să marcheze momentul și să declare că au înfrânt, proiectul a trecut de faza de dezbatere publică , a obținut acordul mediului asociațiv.

Cam asta s-a urmărit și dorit dar intenția nu a fost succesfull. Cei prezenți au solicitat să li se pună la dispoziție toate propunerile, făcute de TOȚI CEI CARE AU TRIMIS PROPUNERI ȘI OBIECȚII, FIE EI ACTIVI, REZERVIȘTI, ASOCIAȚII SAU PERSOANE PRIVATE. Apoi au solicitat timp să dezbată acele propuneri în cadrul asociațiilor. Este ciudat că DGMRU deși cunoștea că așa ar fi fost normal, NU A FOST PREGĂTITĂ CU ACESTE PROPUNERI,deși era nevoie doar de 8 exemplare, sau un stick de memorie așa că solicitarea urmează să fie satisfăcută abia vineri. Deci au domniile lor nevoie de 3 zile ca să trimită prin mail un material de câteva zeci de pagini. Concluzia este că nu s-a dorit acest lucru, căci era LMC că e nevoie de o consultare largă a tuturor propunerilor. Dar nu, DGMRU dorea să discute doar varianta propusă de ei (pasămite îmbunătățită cu propunerile primite dar despre care ceilalți nu trebuiau să știe), fără a lua în discuție toate propunerile și eventual completările, pentru căci pe lângă amendamente, proiectul trebuie completat en gross și en detaille.

Cam așa a gândit onorabilul domn general Spiridonescu, șeful DGMRU.

În final s-a decis ca DGMRU să trimită până vineri toate propunerile, dar mă îndoiesc că vor fi toate, iar asociațiile să se pună toate de acord până pe 15 august și să vină cu propuneri /puncte de vedere comune pentru că domniile lor vor să aibă proiectul gata pe 1 septembrie. Deci, după ce au clocit efectiv proiectul 15 ani, acum se grăbesc să îl scoată la produs. Nu e de mirare că pute așa de pestilențial, după 16 ani de clocire orice ou se strică, mai ales dacă găina nu se ridică de pe ou și în nici un caz din el nu va ieși un pui viu.

Acest ou clocit de DGMRU,  în forma asta nu va face pui, asta e clar pentru toată lumea, numai pentru conducerea DGMRU nu. Și nu este ciudat, ca după 15 ani de clocire, acuma brusc să se grăbească și să dea termen imposibil de realizat tocmai când se înăspresc măsurile anticovrig și intrăm în cocoașa 4 ? Câtă perversitate!!!

Se pune întrebarea, de ce propunerile au fost trimise la Secretariatul MApN, au fost strânse de DGMRU iar întâlnirea a organizat-o DRPCVP? Răspunsul este simplu: pentru a crea derută în rândul  celor ce doreau să participe la dezbatere, în așa fel încât dacă cineva ar întreba când și unde se va dezbate proiectul, sau de ce nu a fost chemat, să i se răspundă: NU NOI AM ORGANIZAT, SAU NU NOI AM STRÂNS PROPUNERILE, SAU NU NOI AM ÎNTOCMIT PROIECTUL , FIECARE SĂ ARATE SPRE ALTCINEVA. Această aparentă dezorganizare este foarte bine și cu tâlc organizată atingându-și scopul declarat în expunerea de motive  unde  la secțiunea 6  punctul 1, care trebuie  să cuprindă ”informații privind procesul de consultare cu organizații neguvernamentale”, adică asociațiile de profil, MApN scrie: ”NU ESTE CAZUL”.

Cine oare, cine oare?

Și acum o altă știre care ține tot de grija  cu care conducerea MApN tratează problemele militarilor. După cum am mai anunțat, la Senat exista un proiect de lege pentru modificarea L168/2020, proiect inițiat de PNL, semnatar fiind și ministrul apărării, care a realizat că din legea votată acum nici un an, au fost uitați urmașii celor răniți și decedați. Când am văzut acest proiect am sugerat să se mai modifice un articol, art. 4 al Legii, după cum urmează: ” (5) Beneficiază  de prevederile alin  (1),  cu toate drepturile aferente menționate în art 12 al legii 168/2020, și  personalul participant la misiunile specificate în art 2 al legii 121/15.06.2011, indiferent de durata misiunii, dacă au executat o misiune completă.”

Propuneam această completare a legii deoarece există militari participanți la misiuni, care au o misiune completă, dar aceasta nu îndeplinește condiția de 120 de zile stabilită de actuala lege și astfel militarii respectivi nu beneficiază de prevederile legii, în timp ce unii ”biruitori” ( biruitori sunt oamenii de la birouri”)  care au fost  în scurte plimbări de o săptămână cu diverse delegații, cu diferite ocazii, controale, Zile Aniversare, cam de 20 de ori în 10 ani, au cumulat 140 de zile și sunt mari veterani ai teatrelor de operații deșii au participat decât la mese festive cu fasole și ciolan.

Ei bine, deși am sugerat acest lucru încă din August 2020, deși neoficial din discuții am fost asigurat că am dreptate și se va reglementa cu prima ocazie, deși a fost inițiat un proiect de modificare a legii  în Senat, care putea cuprinde și acest amendament, proiectul a fost deja aprobat în Senat fără această reparație de bun simț. Acuma a ajuns ca PLX300/2020 și încă mai are șanse să fie introdusă modificarea în Camera Deputaților. Am trimis proiectul și domnului general Nicolae Roman în speranța că domnia sa nefiind prins în febra alegerilor din PNL va avea timp să propună amendamentul. Să vedem dacă din doi generali va face unul ceva.

Și ca să mai destind un pic atmosfera după atâtea informații încurajatoare iată cum lucrează specialiștii noștri.

Priviți fotografia de mai jos și spuneți dacă știrea e greșeală sau premoniție.  

Oare să se fi născut un nou Nostradamus? ⁸

PS: Frumoasa coincidenta, dătătoare de speranțe, dl. Col. IONEL ANGHELINA, este si el doljean, din Coșoveni și, în plus, și absolvent al LM ” Tudor Vladimirescu” , ca și șeful său, ca și ….alții și…… tot promoția 1985. Cum se adunară ei, pandurii, mânca-i -ar tata, la conducere. A sunat goarna și ei au răspuns prezent.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

15 Raspunsuri la Statutul, DGMRU și mima

  1. Noi cadrele militare care am executat 25-30 de ani,serviciul de lupta permanent (poliție aeriană) in rdlc, noi de ce nu putem să beneficiem de aceasta lege, au murit mult mai multe cadre militare din cauza radiațiilor de la stațiile de rdlc, decât cei care au fost în TO , de ce ne marginalizați de ce își bate joc de noi Ciucă, care habar nu are de o armă tehnica. Dlor președinți și șefi de asociație, luați atitudine și faceți ceva și ptr cei care au supravegheat spațiul aerian al țării și zborurile de instrucție din forțele aeriene romane.

  2. Neacsum

    &Alexandru,
    Beneficiati, dar nu in toate prevederile.

  3. AURICA

    Mai dom Alexandru ,las-o jos ca macane!!Daca la voi la ,,rdlc,, s-a murit ce sa mai zic de parasutisti militari,aviatie?

  4. Costinn

    Mă tot gândesc dacă se poate aprecia că eroii care au luptat pentru eliberarea României, a teritoriilor românești de sub ocupație sovietică și mai apoi care au scos de pe teritoriul României trupele naziste sunt la fel ca aceea care au pierit în TO, pentru că au calcat pe dispozitive explozive. Evident nu se poate spune că este aceeași situație și același eroism. Primii au murit și s au sacrificat pentru generațiile următoare iar cei de pe urmă au plecat pentru bani. Nu cred că era vreunul patriot, care să se lupte cu acei arabi care nu au atacat România.

  5. Gigi

    @Costinn Este o diferenţa ca de la ultima planeta din sistemul nostru solar şi Tera.Nu se poate face comparaţie.Primii au murit pentru Patrie,pentru pamântul nostru stramosesc,pentru Unire etc.Ceilalti,pentru cu totul altceva.Bine,şi ei s-au dus in teatre pt.a lupta pt.o cauza,cã doar şi aia sunt oameni,dar nu se poate face o aşa comparaţie.Niciodata! Şi,sunt convins cã oamenii aia care au participat la diferite misiuni in afarã au prins ceva experienta,benefic dupã pãrerea mea. Acum,fiecare crede ce vrea!

  6. Dle Neacsum, cu scuzele de rigoare mă refer la l168/2020,cum beneficiem dar nu în toate prevederile!!!!??? Puteți detalia va rog!

  7. Dle Aurica, m-am referit la o armă th militară, ce necesită multă fizica (nu ed.fizica) si un pic de matematică, asemănător unui pilot militar si care nu este la îndemâna oricui. Iar serviciul de lupta permanent poliție aeriană, înseamnă operativitate și remedierea defectelor in timp util apărute pe timpul graficului pe care îl desfasori ptr supravegherea spațiului aerian.

  8. Gigi

    Se pare cã s-a gãsit raspunsul la întrebarea,de ce poporul chinez a ajuns sã fie mai dezvoltat decât noi,românii,ţinând cont cã acum 40-50 de ani mergeau specialişti de la noi la ei,pt.ai invata meserie?! Iata de ce:
    Profitând de o consfatuire la nivel de ţãri,Traian,îl intreaba pe un specalist chinez de ce China a ajuns mai dezvoltata decât Romania,cã acum 40-50 de ani era sub noi.
    Expertul chinez,dupã ce se gândi,îi rãspunde lui Traian:
    -Stii de ce? Noi avem doar un deştept din 10,în timp ce la voi,Traiane,sunt 9 destepti din 10.
    -Aşa,şi?
    -La noi,àla singurul deştept,îi conduce pe cei 9,în schimb la voi este invers,cei 9 destepti sunt condusi de ãla singur.
    PS/Acesta este un Bank,rog sã fie tratat ca atare!

  9. neacsum

    @ Alexandru,
    Cititi art 3 din lege.

  10. bunul

    Marine,beneficiem pe dracu’!Zero lei ,zero bani!Am mai spus o si pt prosti,noi ce faceam era consemnat in ,,Jurnalul actiunilor DE LUPTA,nu de bambilici!Noi faceam pe timp de pace ce faceam si la razboi!SLP!Adica ,SERVICIU DE LUPTA PERMANENT!Fara noi ,AA Aviatie ,zero lei!Fiind putini si arma noua,intr o armata condusa de pifani ,cui prodest?

  11. bunul

    Ps Cand m am intalnit odata cu Mircea Chelaru(altminteri ,baiat destept)a trebuit sa i repet de doua ori ,cu ce se ,,mananca” radiolocatia!Asta e!Ghinion,ca ne am ales arma asta si am invatat ,macar atatea ,,butoane” ,cum spunea un coleg de LM,ce m a vizitat odata!C’est la vie!

  12. neacsum

    @Bunul,
    Eu nu am spus nimic de bani. Eu am spus ca”nimeni nu e uitat”.Doar xa unii sunt cu paraiul, altii cu …

  13. Dle Neacsum am înțeles fara bani și nimeni nu este uitat. Mai beneficiem macar de acea reducere de impozit, legitimația pe care o deținem mai este valabilă!!?? Art 3 din l168 se referă doar la cei din TO!

  14. Daca Citu nu aproba Ciuca si Bode nu misca nimic in front!! Cei de la casele de pensii si de la directiile financiare si juridice din MAN si MAI la fel nu vor accepta nicio masura de imbunatatire salarizarii si a pensiilor fara aprobarea ministrilor!!! Atat timp cit timp nu este vointa si dorinta din partea guvernantilor nu se va intampla nimic!!! Posibilitatea cresterii salariilor si pensiilor militarilor si politistilor se va putea probabil doar in scop electoral in preajma alegerilor,insa in ultima perioada acest fapt nu sa realizat!!! Asa ca cu siguranta vom mergem inainte sanatosi cu nivelul actual de salarizare si a pensiilor care oricum a scazut raportat la rata inflatiei!!! Am curaj sa fac pariu ca in decembrie 2021 se va adopta o noua lege a bugetului prin care se va dispune mentinerea pensiilor la acelasi nivel a pensiilor militarilor si politistilor si in 2022 si iar fara indexari!!! Asa ca viitorul nu va aduce prea multe schimbari favorabile si de aceea se impune ca sa nu ne facem planuri mari!!!!

  15. Cu respect va salut! Recent am venit in randurile dumneavoastra, acel al pensionarilor militari,.. am o vechime de 31 ani 2 luni si 5 zile cat am servit sub steagul patriei, iar vechimea mea totala este de 48 de ani , aici se includ si anii generati din grupa de munca. Ca o informatie de interes general, pentru ca eu nu bat campii, nu fac politica si nu barfesc dar ma deranjeaza cei care vorbesc aiurea, fara a fi in cunostinta de cauza, numai de dragul de a comenta cineva comentariul lui,.. am o foarte mare experienta in acest domeniu, pentru ca am lucrat in personal.. stiti cu totii foarte bine ca toti fug si au fugit de munca de personal, pentru ca munca de personal este cea mai grea, .. trtebuie sa asculti toate doleantele si sa le onorezi in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii. Nu stiti cu siguanta acest lucru, faptul ca eu am ramas singur sa rezolv printre foarte multe solicitari de personal, care au venit ca o avalansa, mai ales cu participarea personalului la activitati, ca sa beneficieze de conferirea Ordinului onorific de veteran si imlicit sa beneficieze de scutire de impozit..,,,, am avut solicitari de la toti militarii in rezerva si care se intalneau pe la o bere, pe la un supermarket, etc,.,. dar cel mai important lucru il spun acum,… am fost singurul din Divizia 2 care am intocmit lucrarile de trecere in rezerva cu drept de pensie, numai in ultimele 6 luni, adica ianuarie-iunie 2021 la 54 de militari, ..in contxtul in care incadrarea era de 15%, unde cei doi ofiteri incadrati s-au multumit cu banii si au plecat in misiune in Polonia, iar in urma lor a ramas adjutantul sa duca tot S1, fara a beneficia de indemnizatie de comanda.
    Celor care comentati, am observat ca aveti grade de ofiteri, credeti ca eu treceam in rezerva daca nu eram fortat,.. am ales linistea in locul iobagiei. Nu am vrut sa mai fiu sclav si sa nu-mi fie apreciata munca mea.
    Nu accept niciun comentariu de la ofiterii care stau de ani de zile la barfa, fara a se documenta,.. iar referitor la egalizarea pensiilor ,., nu aveti dreptate, cei care au iesit din sistem, bucurandu-se de miliardul luat (in unele cazuri), pentru ca nu aveti anii necesari pentru o contributie cum spune legea,.. unii dintre voi v-ati bucurat de asa multi bani (acei bani trebuiau investiti in apartamente, garsoniere la mare, nu cheltuiti la pacanele, repet cunosc cazuri ca asa au facut si erau ofiteri) si datorita faptului ca nu aveti o contributie de cel putin 30 de ani in sistemul de aparare, asa cum va arata noul statut, ..dupa parerea mea nu aveti de ce sa comentati.
    PS nu am am venit aici sa-mi fac prieteni , dar nici nu -mi plac cei care latra la luna.