Alea iacta est !

Categoria Despre Armata, opinii

După mai multe poticneli politice, apariţia OUG 132 şi mai ales OUG 130 în Monitorul Oficial pune punct nesiguranţei şi am putea spune că pensionarii militari au acum datele necesare pentru a aprecia ce li se întâmplă cu pensia în anul 2022. Încerc să prezint celor care nu au timp sau chef să calculeze, doar esenţa unui lung cearceaf de calcule matematice, cât mai simplu, evidenţiind doar PENSIA NETĂ, pentru că în definitiv asta interesează. Nu doresc să mă pronunţ cât de potrivite sunt măsurile legislative adoptate, dacă fac ele dreptate pensionarului militar sau nu. Fiecare este în măsură să observe cum sunt trataţi pensionarii militari de către politicieni. Era de aşteptat ca noua formula politică aflată la guvernare să nu producă atâtea emoţii şi mai presus de toate SĂ PROCEDEZE LA RESPECTAREA LEGII. Că de echilibrarea sistemului de pensii militare nu poate fi vorba, doar nu s-a făcut nimic în ultimii 5 ani! Aşa că nici soluţia adoptată NU rezolvă problemele de sistem, singurul lucru pozitiv de remarcat este că actualul ministru al apărării când promite ceva se zbate să-şi ţină promisiunea. Că cei care l-au sfătuit pentru această formulă, l-au sfătuit prost, propulsându-l  direct pe locul I în topul politicienilor care TAIE PENSII MILITARE, e reversul medaliei. Deranjantă e şi atitudinea specialistului ministru de Finanţe care vorbeşte despre CASS care se aplică tuturor celor care au pensii mai mari de 4000 brut dar ascunde faptul că mărirea punctului de pensie în sistemul public acoperă suficent această taxare, în timp ce la alte tipuri de pensii  inclusiv militare sunt destule situaţii în care vom constata scăderi. Acesta este şi rostul ultimei coloane din tabel, să înţeleagă lumea  de la ce nivel încolo apar scăderi de pensii în sistemul public datorate introducerii CASS. Suprizăăă, asta e doar calcul teoretic pentru că în practică cea mai mare pensie din sistemul public, după mărirea punctului de pensie în 2022, nu ajunge decât cu puţin peste 34000 net, deci NIMĂNUI NU-I SCADE PENSIA prin măsurile hotărîte de Budăi-Câciu. Poate de la această premisă trebuia să porniţi şi dvs. domnule ministru Dâncu: orice măsură propusă şi negociată SĂ NU CONDUCĂ LA DIMINUĂRI DE PENSII MILITARE!

Câteva evidenţieri:

  • necorelarea prevederilor din OUG 132 privitoare la veniturile care se iau în considerare pentru acordarea  ajutorului, conduce la o situaţie mai favorabilă pentru pensionarii militari. Remarcabil, se mai greşeşte şi în favoarea noastră. Probabil din grabă, nu suspectez eu că ministrul muncii ar fi un fan kaki;
  • rămâne prăpastia, şi în cele mai multe cazuri, se adânceşte, între pensiile cu acelaşi cuantum net dar stabilite înainte sau după intrarea în vigoare a OUG59/2017;
  • inclusiv acordarea unei indexări de 10%  la cuantumurile brute mai mici de 2500 conduce la situaţii diferite, în special în intervalul 2000-2500 brut, influenţat de aceeaşi OUG59/2017;
  • pensiile obţinute anterior OUG59/2017 suferă diminuări  ca urmare a aplicării CASS.

Să fiţi sănătoşi, acesta este doar începutul unui an 2022 plin de măsuri (şi) în domeniul pensiilor militare -nu s-a găsit nimeni să se ocupe de legislaţia pensiilor inclusiv militare, aşa că vine cu consultanţă Banca Mondială! Să aduc aminte de pandemie, inflaţie, scumpiri de la raft şi pînă la casă, utilităţi,energie? Mai bine nu, că e o perioadă în care e bine să fim ceva mai optimişti.


Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

34 Raspunsuri la Alea iacta est !

  1. geofreeland

    Curat murdar, Coane Fănică! Numa’ gura e de voi, a sărăcit țara din cauza pensionarilor militari de vă opintiți atâta! Așa o fi și cu pensionarii militari din NATO? Haiducie pân’ la năsălie? Măi să fie…

  2. geofreeland

    M-am uitat la civili, ăla cu pensie de 1600 lei primește 600 lei, ca ajutor în ianuarie iar ăla cu 1601 lei nu primește pentru că 1 leu, după guvernanți e echivalent cu 600 lei.E o logică, bla, bla, Ok! Fie primiți. Mă uitai la nemți, ăia se împrumută cu dobândă negativă, adică iau bani și dau înapoi mai puțin decât au împrumutat.Uitându-mă la coloana cu roșu a dlui Mateiaș, mărirea este o creștere negativă, îți dau dar îți iau mai mult. De fapt, contrar celor afirmate de distinsul Dâncu, de fapt din discriminarea pensionarilor militari funcție de ieșirea la pensie înainte și după 15.09.2017, transpare impersonala ipocrizie a momentului funcției sale. „Prăpastia” de care spune autorul pare o ca o „amendă” pentru cei pensionați înainte de 2017 si care nu mai pot munci, de vârstă, față de „tinerii” pensionari de după 2017, era să zic 1917 roșu. Mă rog, preocuparea rămâne și asociațiile vor persevera ca și până acum. Am auzit că se ca scumpi și cafeaua.

  3. geofreeland

    Mă uitai la nemți, ăia se împrumută cu dobândă negativă, adică iau bani și dau înapoi mai puțin decât au împrumutat.Uitându-mă la coloana cu roșu a dlui Mateiaș, mărirea este o creștere negativă, îți dau dar îți iau mai mult. De fapt, contrar celor afirmate de distinsul Dâncu, de fapt din discriminarea pensionarilor militari funcție de ieșirea la pensie înainte și după 15.09.2017, transpare impersonala ipocrizie a momentului funcției sale. „Prăpastia” de care spune autorul pare o ca o „amendă” pentru cei pensionați înainte de 2017 si care nu mai pot munci, de vârstă, față de „tinerii” pensionari de după 2017, era să zic 1917 roșu. Mă rog, preocuparea rămâne și asociațiile vor persevera ca și până acum. Am auzit că se ca scumpi și cafeaua.

  4. Gigi

    O porcărie,gen politicianistă,o porcărie ca multele porcarii care au fost începând cu 2010 și continuate ulterior până în zilele noastre.De ce nu au inclus și indexarea din 2020? Asta,este o nouă bătaie de joc la adresa noastră.Numai la noi se taie tot,nu și la celelalte categorii sociale și la aleșii neamului.Din 2017 se tot taie,în situația în care preturile la alimente vor crește începând cu prima zi din anul ce stă să înceapă,iar din Aprilie gazele și electricitatea va exploda,unii spun de vreo 5 ori,iar noua ne dau, după doi ani,2’6%.Foarte bine,ne merităm pe deplin soarta!

  5. Andrei

    @gofreeland, a saracit tara din cauza imbecililor care cred ca tara a fost saracita de pensionarii militari ;)😘

  6. Cei mai vinovati de starea actuala a pensiilor militare sunt PSD care au adoptat legea salarizarii si au modificat legea pensiilor civile din sectorul de stat, cu toate ca ambele legi nu erau sustenabile si maririle de salarii si pensii civile nu putea fi realizate decat din imprumuturi sau artificii financiar contabile, adica diminuarea pensiilor militare!!!! Acest haos financiar va fi foarte greu de redresat si vom vedea cum vor fi noile acte normative pe care le vor adopta in 2022, insa potrivit obligatiilor asumate in PNRR nu se vor inregistra noi cresteri ale pensiilor militare pe contributivitate si nici a salariilor bugetarilor urmarea diminuarii sporurilor!!!!!

  7. geofreeland

    @Xpert86 Nu spui nimic de fapt. Tine barda de maner,nu invers.

  8. Zile tu domnu Geo atunci!!!!

  9. Valentin

    As vrea ca toți politicieni de azi innainte sa trăiască cu aceste pensii ale militarilor care s-au bătut joc de vreo 10 ani . Nu au fost în stare sa pună în aplicare o lege .

  10. Voicu

    Structurile asociative ale cadrelor militare în rezervă și în retragere, egal cu zero !

  11. Petru

    Diminuarea, după Boc ,a făcut-o Olguta,prin incompetenta de care a dat dovadă,prin neaplicarea legii.Spunea că dacă se indexeaza pensia cu procentul de 10 %, cu cât se măresc salariile celor activi,în 2 ani pensia se dublează.

  12. akord_75

    Xpert86
    Zile,saptamani,luni…:)

  13. Sebi

    Nedumerit, nepriceput la calcule si lenes pe deasupra, fac doar o scurta observatie.
    Valorile rotunde trecute in coloanele pensiilor militare sunt cele ale pensiilor brute, inainte si dupa indexare, fara impozitare si CASSizare. M-as mira sa corespunda procentele diferentelor, atat de relevante in context, si pentru valorile nete.
    O pensie militara bruta de 5000 de lei inseamna anul acesta un net de 4700 de lei.
    Dupa indexare, va deveni 5130, exact ca valoarea din tabel. Insa valoarea neta, dupa retinerea CASS si a impozitului, va fi de 4715.
    Astfel, fericitul posesor se va bucura de o majorare neta de 15 lei.

  14. Gigi

    @geofreeland,@Xpert86 Nu știu cum ținem noi BARDA,în schimb cei care ne taxează an de an cu siguranță o țin bine și taie cu precizie chirurgicală,mai ceva ca Dr.Ciomu.

  15. Mateias

    @Sebi,
    Am scris şi în articol, scrie şi pe prima linie a fiecărei coloane cu majuscule: este vorba doar de cuantumuri NETE ale pensiei, adică ce intră pe card. M-am gândit eu că nu are rost să complic tabelul şi cu brut, brut indexat,etc. Totuşi cam mare lenea, să citeşti doar valoarea şi să nu urci privirea pe primul rînd al coloanei ca să vezi ce reprezintă e cam prea mult!

  16. Paul

    Pe creștere negativă, vorba reputatului Boc ! Să fim sănătoși, poa’ să fie și mai rău !

  17. Nicolae

    Cu stimă. Am tras concluzia că pe acest blog postează militarii mai tineri sau mai în vârstă. Urmează a ieși la pensie în luna februarie .Aceasta va fi de 4000 lei, subofițer fiind. În 2022 pot spune că este o pensie bună. Întrebarea este, cât va fi peste 5 sau 10 ani. Nu se va actualiza …? Va rămâne echivalentul unui ajutor social ? Cineva venea cu un exemplu, lt.col. vechime completa pensionat în 90 – 92 aproximativ are pensia netă de 4200 lei .

  18. Pana nu se va abroga L 223/2015 nu se va abroga nici OUG 59/2017 si OUG 114/2018!!! Din pacate potrivit obligațiilor asumate de guvernul Citu in PNRR cand se va abroga L 223/2015 se va adopta o noua lege a pensiilor militare care nu va produce cresteri ale cuantumului pensiilor militare decat pentru cei pentru care va exista o reglementare mai favorabila raportat la vechimea si contributivitatea cat a lucrat in sistem, dar o mare parte din rezervisti tot nemultumiti vor fi pentru ca cuantumul pensiilor nu va creste, din contra chiar pentru unii va scadea!!!!!!

  19. geofreeland

    @Xpert86 Aici suntem de acord și ai dreptate.

  20. geofreeland

    Nu credeam că „gânditorii” militari se pretează la a practica haiducia. O înjosire imensă de genul să furi de la „bogați” să dai la „săraci”…Pentru pensionarii iesiți mai demult practic barda asta din pix e ca un fel de taxă pentru trăitul mai mult.

  21. Conducerile asociațiilor cadrelor militare în rezervă și în retragere sunt de vină! Ling… Locuri preferate la stațiuni, hoteluri militare, recepții la evenimente, la ambasade…. Noroc cu pandemia, că le-au mai rărit… Restul – vorbe, vorbe, vorbe… Totul merge în armie pe armamente la americani… Că, chipurile, „vin rușii”! Luăm F16 vechi, echivalente MIG 21… Acum înțelegeți decorarea lui Ciucă de yanchei… Și mai vin reformele propuse de USR în PNRR… Nucleară!
    Distrați-vă cu:
    http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-prenume

  22. geofreeland

    @Nitu Ce ne facem cu Agafiței, Ioanei, de exemplu. Sau Abu la arabi…Adică copilul în nume are particularitatea apartenenței de neam, de familie…dumneata ești expert în genitive d-astea…gen al cui ești înglobat în nume…Idee de caz izvorâtă din lenusa.ning.com.Ăștia sigur vor schimba și numele, cum au făcut ungurii prin Ardeal.

  23. geofreeland

    Interesant e că nimeni nu se prea agită. O chestie țărănească, firimiturile de la masă se dau la păsări sau zoaiele de la vase la porc. Bune ș-alea decât nimic, nu? E ca rujul pe buzele crăpate.

  24. Burebista

    Nu se agitata nimeni pentru că cei cu pensii mari sunt mulțumiți ca li se taie o sumă asa de mică..

  25. Marvel

    Prim ministrul, Nicolae-Ionel Ciuca si ministrul apararii nationale, Vasile Dincu, ne-au pacalit de doua ori:
    – Dupa 15.09.2017 oricum pensile sunt mai mari, le-au crescut si mai mult cu aceasta indexare si aceasta contributie CASS care este cuprinsa in brut, iar cele stabilite inainte de 15.09.2017 sunt pensii mai mici datorita faptului ca nu s-a aplicat recalcularea in functie de soldele activilor (OUG 59/2017) si cu toate astea le-au micsorat;
    – Inainte de 31.01.2017 pensionarii plateau CASS in procent de 5,5%, acum este de 10%.
    Intr-un interviu din 16.17.2021, ministrul apararii nationale Vasile Dincu declara că “s-au creat disproporţii mari, prin modificările legislative” si acum ce face, adanceste si mai mult discrepantele, la cei care au pensii mai mari sa le dam si mai mult. E posibil sa fi cerut la DGFC si CPS un studiu de impact, dar sunt sigur ca cei de acolo i-au prezentat o situatie in procente, inainte de 15.09.2017 pensia reprezenta 65-85% din brut, iar dupa 15.09.2017 reprezinta 58,5%, in sume nete diferenta este mare, dupa 15.09.2017 sunt mult mai mari.

  26. Anonim

    Înseamnă că sunt mulțumiți cu pensiile pe care le primesc sau le vor primi anul viitor.

  27. Gigel

    In ce tara pe lumea asta sunt standarde de calcul diferite pentru militari (aceiasi categorie socioprofesionala), adica anterior lui 15.09.2017 si dupa !!!!??? Eu sunt sigur ca ministru de finante a avut in vedere pe toti cu acel 10 % si nu stia ca dupa data de mai sus este alta formula de calcul a pensiei. Adica cel care are 18 000 dupa 15.09.2017 castiga 2,6 % , iar cel care ARE 6000 calculati inainte de aceasta data pierde !!!!! ESTE CORECT DOMNULE MINISTRU AL APARARII !?

  28. Nu ii inteleg pe cei pensionati anterior datei de 15.09.2017 cum au ajuns sa se planga acum si cum se felicitau atunci!!! Fratilor nu i-a obligat nimeni sa plece atunci, de ce nu au mai stat 3 ani, de ce s-au lasat momiti de ajutoarele la trecerea in rezerva care urmau sa se evaporeze!!! Stiu ca acuma e putin frustrant dar atunci li se parea ca au luat cea mai buna decizie din lume si radeau de fraierii care au ramas in sistem in continuare!! Atunci erau multi fosti colegi care se felicitau pentru ca aveau pensii mai mari ca salariile celor in activitate, dar dupa ce au aparut crestetile salariale si s-a desfiintat actualizarea pensiilor militare prin OUG 59/2917 au inceput plansetele!! Acuma nu trebuie sa fiti invidiosi pe cei care au trecut in rezerva dupa 15.09.2017 ca nu au ei nicio vina, norocul lor este au mai ramas in sistem si nu s-au pripit ca ceilalti!!!

  29. Liviu

    Bună dimineața!
    A cere să se aplice legea nu înseamnă că te plângi.
    Cu stima!

  30. Nicolae

    Xpert86 Bună observație

  31. @Xpert86 se plang cei care nu au bagat 24 de weekenduri in ultimele 6 luni ca sa iasa cu pensie 150% din salariu 😉 Deci se plang multi care nu au fost comandanti, loctiitori etc. Astia din urma fiind mereu cei mai harnici si muncitori in orice sistem militar romanesc

  32. Gigi

    @Icspert86 Domnule,dacă îndeplineai condițiile să ieși la pensie înainte de 15.09.2017,mai comentai tot așa? Bine că va dat vouă,cei de după 15.09.2017 fabuloasa suma de 2,6%,iar cei de după,nu.Nu realizezi că acest guv.de retardați ne-au împărțit în două? In negri și albi? In loc sa mergem peste ei sa cerem Actualizarea pensiilor cnf.art.38/L.135, ne luptăm între noi cine sa adune firimiturile de la masa bogaților.Parerea mea că această gândire de Gîgă nu-si are rostul printre pensionarii militari,să fie f.clar!

  33. Doris

    Domnule Xpert86,
    Eu cred că sunteți în eroare. Ajutoarele la trecerea in rezervă nu s-au mai acordat începând cu anul 2010. Anul 2009, a fost ultimul de acordare a acestui ajutor. Și din acel moment s-a terminat.Eu (si probabil ca mine mulți alții), am ales să ies la pensie la limită de vârstă in grad (adică cu vechime integrală, conform anexei 3- probabil că știți).Și pe Legea 223, pensia calculată cf principiului contributivității.
    Nu înțeleg afirmațiile domniei voastre. Cine s-a felicitat atunci, cine plânge acuma? Despre cine vorbiți? Despre cei care au ales cu bună știință să plece din sistem, știau ce fac nu s-au ales numai cu ajutoarele la trecerea în rezervă și, mai ales cu salariile compensatorii (aici a fost grosul). După 2010, nu s-a mai dat nimic. Știți ce mi-a spus o lucrătoare din MF, când se mergea cu bugetul instituției la aprobat? Doamnă, dar la art bugetar unde se prevăd ajutoare, nimic? Da, nimic, acele ajutoare la trecerea in rezervă, sunt măsuri KGB-iste. Ăsta da răspuns.

  34. Ifrim

    Crăciun fericit,La mulți ani!