Sesizare către Avocatul Poporului

Categoria Despre Armata, Magazin

Pentru că am fost criticat că am criticat asociațiile care au făcut, în opinia mea, fără cap, fără conținut, fără argumente, fără sens, fără o fundamentare solidă și chiar fără scop, sesizări către avocatul poporului, în care nu au făcut altceva decât să înșiruie un amalgam de legi prin care militarii au fost văduviți cu lege sau fărădelege de anumite drepturi, am decis să prezint celor interesați o variantă care, tot în opinia mea, va sta în picioare nu numai în fața Avocatului Poporului ci și în fața Curții Constituționale. Cei care vor dori și o vor considera pertinentă, o pot folosi, pentru a sesiza în nume propriu instituția Avocatului Poporului.

Nu spun că e perfectă, nu spun că e cea mai bună, că e infailibilă dar măcar are un obiect și subiect pe care îl abordează, acoperă atât partea de neconstituționalitate intrinsecă a art XLV din OUG 130 cât și aspecte de neconstituționalitate care se regăsesc în motivarea legii dar și în procedură. Nu garantez că odată trimisă această sesizare va rupe inima târgului, dar cine o va trimite nu se va face de râs cu ea și nu va fi respinsă ca neîntemeiată sau fără obiect.

Dacă sunt greșeli aștept ca acestea să fie sesizate, iar documentul va fi îmbunătățit.

Menționez că întreaga muncă, pentru care merită felicitări, îi revine lui Mateiaș. Spor la lectură și .. comentarii.


Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

36 Raspunsuri la Sesizare către Avocatul Poporului

  1. Ifrim

    Mulțumiri pentru implicare și efortul depus!

  2. Sunt de acord cu faptul că de această dată,ca și în altele,s-a mai format o mică,sau mare,prăpastie între pensiile noastre,ale subofițerilor și fără să uit și de pensiile ofițerilor care de pe la o pensie de,undeva,la 5200 lei,din această lună vor avea 4900 lei!Noi subofițerii avem de câștigat,cei sub 2500 lei,li se mărește pensia cu maximum 250 lei,iar cei care au peste această sumă,cu doar 2,6%!Eu sunt unul dintre subofițerii la care,de luna aceasta,pensia va fi cu 250 lei mai mare,iar în cazul unei sesizări către Avocatul Poporului,probabil,singura reușită a noastră va fi că toți vom reveni la același procentaj de 2,6%,iar ofițerii și chiar subofițerii care au în plată mai mult de 4000 lei,tot vor plăti 10% CASS!APROPO-nu știu de ce dar asta cu sesizarea AV.P.are un iz de persoană frustrată și mă simt arătat cu degetul,de parcă eu și ceilalți primim acești bani nemeritat!

  3. neacsum

    @Ciupanelu,
    Pe dumnevoastra, ca si pe ceilalti, nu va intereseaza nici principiile nici legalitatea, nici macar moralitatea, va intereseaza doar daca va intra ceva in buzunar, indiferent de unde, indifirent daca e legal, corect, constitutional, sau nu. Nu ma mira. Dar ca sa nu va mai fie teama,desi dupa frustrarea si teama dvs nu ati merita, va mai spun ceva ce nu aveti cum sa stiti, pentru ca nu va intereseaza si nu intelegeti legea. Daca aceasta sesizare ajunge la CCR, si este acceptata, solutia nu este reducerea tututor indexarilor la 2,6%, din doua motive: in primul rand pentru ca toti vor avea indexare de 10 % iar militarii de doar 2,6, ceea ce ar fi o alta discriminare, in al doilea rand pentru ca indexarea de 10% pentru cei care au primit-o in ianuarie devine drept castigat, ce nu mai poate fi luat. Deci solutia ar fi ca toti sa beneficieze de indexare de 10% nu 2,6%. Asa ca dormiti linistit, lasati frustrarile (in special pe ale altora) si mai cititi. Apropo, cu ce vechime ati iesit la pensie ? Asa, de curiozitate.Altfel va doresc sincer sanatate, o pensie marita anual si cat se poate de lunga. Daca tot sunteti la pensie, mai cititi, uneori nu strica.

  4. Iordache Daniel

    Ciupanelu….. E din categoria aia….,, Neterminații,,….. Cum să discearnă.

  5. Avocatul Poporului Renate Weber nu va sesiza CCR cu privire la discriminarile adoptate de politruci in cazul pensiilor militare, considerand ca indexarea si CASS sunt masuri constitutionale deoarece nu vrea batai de cap cu criticile politrucilor!! Renate Weber a ramas avocat al poporului datorita CCR si pana isi va termina mandatul va fi vesnic datoare si nu va mai face sesizarii de neconstitutionalitate pentru pensiile militare si drepturile rezervistilor!!!!

  6. Gigi

    Da,așa este,intenția de sesizare a Av.P.nu este de a tăia,dacă mă pot exprima așa,ci de a fi indexate toate pensiile militare cu 10%,să fie clar pt.toata lumea.Vedeti,ăsta e cusurul nostru,suntem suspicioși,cum de la magistrați se poate indexa toate pensiile lor cu același procent,iar la noi nu? Unde este procentul de indexare tăiat anul trecut? Am înțeles,pandemie și alte chestii,cu toate că pe noi nu ne interesează asta,dar cum dracu,doamne iartă la unii cu pensii de neam prost nu scapă nicio indexare,iar noua cu pensiile înghețate din 2009(vrs-197,33),iar alții 605 lei Vrs ?De ce noi nu avem la fel?
    PS.
    Este destul de bun proiectul de sez.A.P.cu toate că recunosc,că la un moment dat am citit pe sarite,este un pas înainte.Ar trebui „bombardați”cu stfel de sesizări!

  7. REZERVISTUL

    Marine, dai dovada de frustrare intrebind un cititor al blogului ce vechime are in armata!

  8. Gigel

    Justitia inseamna DREPTATE. Ori in Romania nu exista dreptate. Ce asteptari sa mai avem noi militarii de la Curtea Constitutionala, in conditiile in care magistratii din Romania si-au justificat modul de calcul al pensiilor, FIINDCA LOR LI SE CALCULA LAF EL CA CELORLALTI CIVILI, pe seama pensiilor militare, iar cand a fost vorba de aplicare unitara a legilor cu privire la pensiile de serviciu, pentru ei au instituit unele drepturi iar pentru militari altele, defavorabile. Amintiti-va de Deciziile din 2011. la militari trecerea pe contributivitate a fost legala, la ei NU !!!! Prevederea din Constitutie cu „nimeni nu este mai presus de lege” este superfluu….De ce trebuie ca rezervistii militari sa fie tot timpul in ultimii 15 ani pusi in situatia de a merge in instante sau ataca la CC legi sau ordonante de urgenta !? Culmea ipocriziei este ca avem un premier fost militar si unul dintre liderii unui partid politic cu greutate la randul sau fiu de fost militar !!!! Pai ce intelegere sa mai avem fata de celalat lider de partid care in urma cu un an, tot printr-o ordonanta de urgenta, data in ultima zi din an, a sters cu buretele indexarea ce trebuia acordata, indexare precazuta de o lege organica !? Aceasta prorogare este istorie la fel cum istorie este si acordarea salariilor compensatorii ce nu se mai dau dupa 2010. Cati fosti rezervisti au decedat in acesti ultimi 11 ani ? Credeti ca urmasii lor vor incasa drepturile acestora !? La pastele cailor. Halal democratie in Romania. Iar ei care sunt in activitate acum vor avea aceiasi soarta, vorba aceea, la toti le vine randul …….

  9. neacsum

    @Rezervistul,
    Nu nu e vorba de nicio frustrare. fa o socoteala simpla. A primit sau primeste, asa a spus, o pensie marita cu 250 de lei. Ori minte, ori .. nu stie sa socoteasca. 25o nu poate primi ca pentru ca asta inseamna ca are o pensie de 2500, ceea ce nu este sub 25000 deci nu poate fi indexat cu 10%. Dar sa admitem ca are 249. Deci pensie sub 2500. Este subofiter. probabil este iesit la pensie de cel putin 10 ani dar, cel mai important, are vechime sub 20 de ani, dar are pretentie sa aiba pensie cat unul care are un grad mai mare sau are vechime completa pe acelasi grad ca el. Asta contravine principiilor in care a fost stabilita baza de calcul. Aici nu mai este vorba de frustrare ci de nerespectarea unor reguli general valabile si anume cele privind calculul pensiei. Ori, asa cum am spus pe el nu il intereseaza regulile, pe el il intereseaza doar pensia lui. Cine este frustratul ?

  10. Liviu PO

    Daca o persoana a avut brutul de 2,499 de lei va avea pensia de 2,674 lei.Daca aceeasi persoana ar fi avut pensia de 2,500 lei va avea pensia de 2,508 lei.Prin urmare,1 leu valoreaza mult.Solutia ar fi ca aceste indexari sa fie corelate in functie de o alta valoare calculata si publicata de INS ,egala pentru toata lumea si anume valoarea cosului minim de consum.Astfel numai pensiile sub acesta valoare sa fie indexate cu valoarea inflatiei,fiind singura posibilitate pe care o vad pentru a atenua cat de cat marirea discrepantelor dintre pensiie mici si cele mari…Nu consider ca s-ar supara cineva onest si care si-a castigat corect (fara tot felul de sporuri) dreptul la o pensie sa spunem de 18,ooo de lei, pe cei care nu au fost la fel de norocosi si sunt ajutati de camarazi sa se apropie de valoarea stiintifica a unui trai cat de cat decent.

  11. Pingback: Punctul pe ” I ”/108 !!! Curajul de a lua atitudine îl au doar curajoșii foarte bine documentați ! | Alioşa ” File de Jurnal ”

  12. Liviu PO

    O alta solutie ar fi ca pensia cea mai mare din sistem sa fie luata ca valoare de referinta si numai pensiile peste valoarea cosului minim de consum sa fie majorate cu inflatia de 2.6 %.Pensiile sub valoarea cosului minim de consum sa fie majorate cu valoarea rezultata data de raportul pensie de referinta/pensia in plata de inmultit cu rata inflatiei doar pana la atingerea valorii acestuia.Astfel o pensie de 1,128 lei ar creste cu 18,000/1,128*2.6,adica 41,49%…Prin urmare solutii ar fi ,mai bune decat cele aratate,numai vointa politica sa fie,dublata de scaderea lacomiei celor care administreaza aceasta tara.

  13. Liviu PO

    O alta varianta ar fi ca domnul ministru Dancu sa ia exemplul domnului ministru Predoiu si de la 1 februarie toate pensiie mai mici de 2,708*1.026 ,adica 2,778 lei sa fie aduse la aceasta valoare.Prin urmare sa nu mai existe in acest sistem,inainte de actualizari si alte recalculari pensii (la termen,anticipate,de urmas etc) mai mici decat valoarea cosului minim de consum (vcmdc) actualizat cu rata inflatiei (ri).Dupa actualizarea care va veni si cand va veni,daca vreo pensie va fi mai mica decat vcmdc*ri va opera prevederea existenta in lege,respectiv se pastreaza valoarea in plata.

  14. geofreeland

    @Liviu PO Văd o anume pertinență în idei. Numai că decența traiului stipulată în hăcuita Constituție e ultima preocupare a „valorilor europene” impusă puterii marionetă dâmbovițene. Ceea ce se vede și trăim în statul de drepți. De fapt, statutul de militar, cu tot ce înseamnă el,e denigrat subtil. Justiția de azi e mituită cu salarii și pensii incredibile încât această castă de acum nu se va mai aplica la a judeca cu propria-i conștiință. Nici madam Weber nu dă în brânci cu dreptatea. Petenții n-au decât să fiarbă în suc propriu descărcându-se de grija de a nu fi făcut ceva. Sau poate fac asta la ordin, tocmai…

  15. Costel

    Cât mai este pedeapsa pentru instigarea la revoltă?

  16. Daca textul articolului este blocat la copiere si prelucrare el nu poate fi folosit ci numai rescris.Nu cred ca acum este momentul unei astfel de deciziii,ci ar fi bine sa poata fi folosit de toti cei ce vor sa sesizeze AvP.Chiar daca elaborarea lui a necesitat muncă,rezultatul contează…..

  17. neacsum

    @Emil,
    Vezi, asa e romanul, tot nemultumit. Cand am criticat parodiile concepute de asociatii, nu a zis unul ca am dreptate, toti mi au sarit in cap, ca nu stiu decat sa critic, sa dac bascalie, ca daca sunt eu destept sa fac eu unul mai bun. Cand am postat unul mai bun, acuma, sunt tot certat, ca nu sunt muieti posmagii. Ramane asa cum este, iar argumentul este ca poate rescriindu l, va ramane ceva si in cap celui care il preia nu doar pe o hartie trimisa prin copy paste, ca o lucrare de doctorat. E plina tara de doctori analfabeti care habar nu au ce scrie in lucrarile lor. Nu vreau sa maresc numarul docentilor ci pe al celor care stiu macar sa citeasca. Oricum nu am solicitat si nu solicit taxa pe proprietate intelectuala.

  18. sos

    @neacsu
    Acu daca tot v-ati stors neuronii pentru documentul prezentat, ma gandesc ca puteati trece si datele celor care trec pe aici sa nu-l mai completeze ei, doar sa-l redirectioneze. Nu ca ar zice multam la urma, da e mai comod asa … 😉

  19. geofreeland

    Cu scuze tuturor. Rămâne ca-n tren. Nimic nu se va întâmpla. Nu sunt pesimist ci doar realist. Japca va continua, nimeni nu are sânge cazon în instalație. De fapt, nu sângele cazon e de vină ci instalația. Și culmea e ca e chiar ministerul cu al lui ministru care se califică la locul de muncă și politicienii care l-au cocoțat acolo să spună yes sir! Nu nouă! Ce altceva? Restul sunt vorbe…unele chiar frumoase dar atât…

  20. neacsum

    @SOS,
    M am gandit la asta, dar nu stiam ce data sa trec.

  21. Huhu Rezea

    Mateias a fost colaboratorul vreunei case sectoriale?
    Numai 2 Case Sectoriale au înțeles greșit că indexarea/majorarea de 5% prevăzută de OUG 57/2015, începând cu 01 01 2016, se aplică numai în anul 2016, umplâmndu-se de ridicol în toate documentele trimise către instanțe până la inceperea controlului Curții de Conturi.
    -Cam așa este și cu primul motiv intrinsec de neconstituționalitate care se propune în documentul adresat Avocatului Poporului.
    -Câtă vreme toți pensionarii militari au primit indexarea legală pentru anul 2022, cea de 2,6%, nu este discriminare dacă cei mai năpăstuiți au primit mai mult. Asa e la pensiile necontributive.
    -Da, este o inadvertență dubla reglementare, dar nu atât de gravă încât să intrunească condițiile de neconstituționalitate.
    In rest, numai de bine!

  22. Mateias

    @Huhu Rezea
    Defect profesional ? Probabil că matale eşti mai obişnuit cu chestiile astea gen colaborator, informator, etc.,eu NU. În general şi mai ales la CCR există o jurisprudenţă care poate fi folosită inteligent pentru susţinerea unei cereri. Repetarea unor idei care nu au treabă cu obiectul Curţii înseamnă pierdere de timp şi muncă în van. Motivul intrisec criticat de tine a fost obiectul ADMITERII neconstituţionalităţii prin mai multe decizii. Cât priveşte faptul că se poate reglementa o indexare diferită fără a crea discriminare, e o părere care nu se susţine juridic. Ia de citeşte şi studiază când s-a mai întâmplat aşa ceva şi mai ales înţelege, dacă poţi, diferenţele legislative. Ca să nu baţi câmpii pe L164 află că era posibilă o actualizare cu indicele de inflaţie, DIFERENŢIATĂ, doar pentru că legea reglementa această posibilitate. Or, L223 nu vorbeşte de aşa ceva. Mai mult, jongleria LOV din OUG59 a lăsat ca indexarea anuală(aşa cum a fost redenumită de OUG 114) să nu mai conţină aspectul cu iz de voinţă politică, cel care adăuga şi 50% din creşterea SMB la indicele de inflaţie. În final, în opinia mea, guvernul dacă e îndreptăţit să facă o derogare pe indexarea anuală nu o poate face decât ÎN MOD EGAL pentru toţi beneficiarii legii. Altfel, mâine poimâine ar fi legal să aplice, prin derogare, reguli de calcul diferit al pensiei militare pentru cei cu ochi albaştrii, spre exemplu, faţă de ceilalţi.

  23. neacsum

    @Mateias,
    Si de unde stii tu ca cei cu ochi albastri, recte HUHU, nu beneficiaza de anumite prevederi secretizate? Omul isi apara bucata de paine, e explicabil.Mai lasa si tu de la tine..

  24. Huhu Rezea

    Mărine,
    Este o pedeapsă divină să ai parte de judecători care înțeleg indexarea pensiilor militare precum Mateiaș.

  25. neacsum

    @ Huhu,
    Imi pare rau pentru tine, nu e vina mea.Mai mergi pe la biserica, da acatiste, roaga te de stapani sa te dezlege, fa ceva sa scapi de pedeapsa. O fi de la vreun dosar, schelet de prin fiset, cine stie.

  26. Huhu Rezea

    mărine
    Caracterele mizerabile, când nu mai are argumente intr-o discuție, se iau de tine că de ce porți bască….

  27. neacsum

    @Huhu,
    Chestia cu basca e o anecdota. Apartenenta ta la SRI, daca spui tu,poate fi o mizerie, dar eu spun ca e doar o realitate. Daca la scoala SRI v-au invatat ca dai dovada de caracter mizerabil cand spui un adevar, atunci iti dau dreptate,dar puteau sa va invete si ce inseamna acordul gramatical.Si chiar nu inteleg ce te-a deranjeat, ce treaba are caracterul meu cu meseria ta? Iti este rusine ca esti SRI-st? Doamne fereste, dar nu e o crima! Apropo, ce sarcini ai pe anul asta, ca va fi un an dificil.

  28. Huhu Rezea

    @Marine
    Tu ce sarcini mizerabile ai mai primit de la „forul tutelar” pentru spălarea păcatelor guleraților?

  29. neacsum

    @Huhu

    Unde ai invatat sa raspunzi la o intrebare cu alta intrebare? Credeam ca la SRI lucreaza oameni cu simtul raspunderii, care nu se ascund,in spatele cuvintelor, ei apara tara. Continui sa raspunzi aiurea si sa te faci de ras. Nu te-ai facut destul in curte la tine, acuma iesi si in drum ?Eu nu am for tutelar, nu imi dicteaza nimeni ce sau cum sa scriu, nu bag batul prin gard si nu gazduiesc analfabeti sau birjari. Tu esti singura exceptie, dar nu pentru mult timp.

  30. REZERVISTUL

    @neacsum
    Nu-l mai baga in seama pe huhurezea, sa stii ca si SRI-ul a avut rebuturi umane in curtea sa. Huhu face parte din aceste rebuturi!

  31. BUHA

    Huhu poarca casca, nu basca.

  32. neacsum

    @REZERVISTUL,
    Nu stiu, nu le-am calcat prin ograda.

  33. Bumar

    Așa, stimabili colegi de convorbiri!
    Să criticăm cu mânie proletară orice inițiativă în apărarea drepturilor rezerviștilor prin divide et impera, însă personal nu pot să nu apreciez eforturile d-lui NEACȘU, inclusiv pentru redactarea unor modele de sesizări către diverse instituții publice în apărarea drepturilor rezerviștilor.
    Sigur că redactarea, forma și conținutul/motivarea unor sesizări, petiții sau chiar acțiuni în justiție pot fi criticate, însă înainte de asta cred că este de bun-simț, indiferent de autor, să apreciem, strădania administratorilor diferitelor bloguri, dincolo de eventuale interese pecuniare sau de ordin etic ale președinților de sindicate, asociații etc.
    Și pe acest blog, unii doar critică, alții doar constată iar ceva mai puțini propun și soluții. Dintre cei din urmă apreciez eforturile aplicate ale admin-ului, ale d-lui Liviu PO SAU Mateiaș. Scuze dacă am uitat pe cineva cu înclinații constructive. Putem avea, în principiu, rezerve cu privire la finalitatea unor demersuri dar dacă nu le facem singur nu vom recâștiga nici un drept încălcat.

  34. Bumar

    Pe unele bloguri sunt îndreptate, în mod exclusiv, săgețile numai spre mașinațiunile legislative propuse de finanțiști pentru înmormântarea drepturilor rezerviștilor dar, totuși, susținerile/propunerile lor nu au valoare de lege pentru că legea este atributul politicienilor parlamentari și, în final, forma și conținutul unui act normativ stă numai în puterea legislativului (prin delegare și la guvernanți).
    Dacă se susține că FINANȚIȘTII i-au tras în piept pe POLITICIENI cu scopul de a face economii la buget, hai să acceptăm că așa o fi fost dar acum, când mai citesc și politicienii ce se mai postează pe bloguri, totuși NU SE DEȘTEAPTĂ, sau se fac că au alte „priorități”.
    Pe de altă parte, nu cred că politicienii sunt inocenți și nici neatenți, ba mai mult, unii sunt și buni juriști, așa că
    NU POT INVOCA, în apărare, CĂ AU FOST PROSTIȚI DE FINANȚIȘTII ARMELOR LETALE, poate că i-au păcălit pe politruci dar și cu ăștia am rezerve pentru că sunt al dracului de alunecoși, chiar dacă ei dau (încă) tonul și-i subminează pe adevărații politicieni, mai buni dar aflați în minoritate, și ca număr și ca putere de decizie.
    Deci, în concluzie, fie și un lup mâncat de oaie, ieri am crezut că finanțiștii le-au dat-o în freză politicienilor, accept că și azi au luat-o iar în barbă modeștii noștri politicieni… DAR NU ȘI MÂINE.

  35. REZERVISTUL

    @neacsum
    N-ai pierdut nimic.

  36. Liviu PO

    erata:La prima postare din 11 ianuarie a se citi + in loc de * si 18,56 in loc de 41,49.