Eminescu nu a fost doar Luceafarul Poeziei Românești, ci și un virulent și incontestabil critic al vieții politice a vremurilor. Acesta este și motivul pentru care mai marii timpului, printre care Titu Maiorescu l-au izolat , învinuit de nebunie, intoxicat cu mercur și ucis. Stătea în calea propagării unei politici care se desăvârșește în zilele noastre, politica slujirii intereselor străine și spolierii neamului.
Iată doar câteva din cele spuse de Eminescu pe vremea când politica se făcea cu parul. Acuma se face cu banul. În rest, nu s-a schimbat nimic.
„În locul sentimentului public dezinteresat avem pasiuni politice, în loc de opiniuni avem rivalităţi de ambiţii”.
„Mita e-n stare să pătrundă orişiunde în ţara aceasta, pentru mită capetele cele mai de sus ale administraţiei vând sângele şi averea unei generaţii”.
„Legile noastre sunt străine; ele sunt făcute pentru un stadiu de evoluţiune socială care în Franţa a fost, la noi n-a fost încă”.
”Mizeria materială şi morală a populaţiei, destrăbălarea administraţiei, risipa banului public, cumulul, corupţia electorală, toate acestea n-au a face, la drept vorbind, cu cutări sau cutări principii de guvernamânt. Oricare ar fi guvernul şi oricare vederile sale supreme, corupţia şi malonestitatea trebuie să lipsească din viaţa publică; oricare ar fi, pe de alta parte, religia politică a unui guvern, ea nu-i dă drept de-a se servi de nulităţi venale, de oameni de nimic, pentru a guverna”.
„Din momentul în care luptele de partid au degenerat în România în lupta pentru existenţa zilnică, din momentul în care mii de interese private sunt legate de finanţe sau de căderea unui partid, nu mai poate fi vorba de neatârnarea politică a diferitelor grupuri care-şi dispută puterea statului. Din momentul în care interesul material de-a ajunge la putere precumpăneşte, o spunem cu părere de rău: lupta egală în ţară şi Parlament, nu mai e decât manipulul unor ambiţii personale, al unor apetituri, pe cât de nesăţioase, pe atât de vrednice de condamnat”.
„Nu e vorba doar de reacţiune prin răsturnare, ci prin înlăturarea elementelor bolnave şi străine din viaţa noastră publică de către elementele sănătoase coalizate”.
„În situaţiunea politică şi în condiţiunea civilă ce s-a croit familiei române prin noile legi se simte de toţi o stare de siluire şi o anomalie, cu toată organizaţiunea savantă a instituţiunilor, în toate raporturile sociale tradiţionale, încât am ajuns să nu credem în nimic stabil. Putem zice că nu este un singur om serios între noi, fie martor fie autor, în revoluţiunile ce ne-au agitat şi ne agită de treizeci de ani, care să creadă în stabilitatea stării de lucruri în care ne aflăm; nu este om care să nu se întrebe când o să se sfârşească această operă interminabilă deschimbări care divizează din ce în ce mai mult societatea noastră în tabere ostile”.
„Moravurile publice, spiritul public la noi au luat o direcţiune foarte periculoasă şi partidul care ne guvernă de patru ani de zile a contribuit foarte mult a le altera. Dintr-un principiu tutelar, principiul egalităţii înaintea legii, s-a făcut o armă de război între clase; toate condiţiunile sociale s-au surpat şi s-au amestecat într-un fel de promiscuitate; tradiţiunile ţării s-au uitat cu totul; o clasă nouă guvernantă s-au ridicat, fără tradiţiuni şi fără autoritate, încât ţara cea mare, temeiul şi baza naţionalităţii noastre, nu-şi găseşte conştiinţa raporturilor politice cu cei ce o guvernă; drepturile politice nu mai sunt răsplata unui şir de servicii pe datini, ci un instrument de ambiţiune, de îndestulare a intereselor particulare. În locul sentimentului public dezinteresat avem pasiuni politice, în loc de opiniuni avem rivalităţi de ambiţii. Toleranţa pentru toate interesele cele mai vulgare şi cele mai de jos este morala ce distinge astăzi lumea politică la noi. Este adevărat că nu cruţăm a invoca numele patriei şi numele libertăţii, dar aceasta ca o ipocrizie mai mult şi ca o înlesnire pentru îndestularea intereselor private”.
„Greşalele în politică sunt crime; căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se-mpiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se-mpiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei”
👍👍👏👏🙏🙏!
Respect domnule Neacsu
Cineva constata că valoarea unui om este recunoscută numai atunci când omul respectiv nu mai este în viață,chiar și în cazul geniilor cum a fost Eminescu.Sau altcineva spunea:Valoarea unui om este determinata,(dacă pot spune așa)de nr.dușmanilor săi,cu cât ai mai mulți dușmani,cu atât ești mai valoros,
Eminescu,nu se poate plânge ca nu a avut mulți din aceste specimene,atât în timpul vieții cât și după.El,Geniul poeziei,ci nu numai,este al noștru,al românilor,este poetul Nepereche,cu care trebuie sa fim mândri!
PS/Foarte frumos art.d.lui Neacșu,felicitări!
PS2/Am văzut pe internet o postare a unei doamne revoltate,ca azi niciun demnitar nu a participat la comemorarea LUCEAFARULUI,dacă este asa ,sa le fie Rușine!
@Gigi,
nu esti la curent cu legile. Prin hotarare de guvern Rusinea a fost scoasa din vocabularul si indatoririle politicienilor.
Domnule Colonel,știam că la această categorie de oameni (încă mai am puterea să le spun așa)cuvântul „rușine”a fost scos sau este scos din vocabular,dar nu știam că și-au dat și lege,prin asta însemnând că au intrat în legalitate😀😂🤣