Ucraina și România, doi pioni de sacrificiu, partea a IV-a -ce vor face românii ?

Categoria opinii


Despre acest subiect am început să scriu mai aplicat încă din 2014 când au apărut sâmburii actualului conflict, imediat după izbucnirea ”revoluției portocalii” care a dus la schimbarea lui Ianukivici.

Încă de atunci vorbeam despre  intervențiile ”filozofice” ale lui George Friedman fondatorul Strafor, despre legăturile Rusia- Germania, despre jocul privind creerea unui nou subiect de intervenție a SUA în Europa, cu un conflict creat artificial, despre folosirea Ucrainei și României ca teatru de operații în crearea unui nou cap de pod al SUA, de data asta la Marea Neagră.

La trecutu-i  mare ….

Încă de atunci vorbeam despre trădarea intereselor naționale  în favoarea intereselor strategicilor, de către conducerea statului român, care era alta la vremea aceea. Ei bine, lucrurile au evoluat de atunci, multe din lucrurile despre care vorbeam atunci și pe care unii le considerau aberații sau teorii ale consiprației, au devenit realitate.

-Scutul de la Deveselu despre care guvernanții dar și strategicii ne spuneau că ne va apăra de iranieni sau coreeni,  are acuma în sfârșit declarat dușmanul împotriva căruia fusese destinat;

– România s-a umplut de baze  și comandamente americane și încă nu s-au terminat, unele se vor extinde altele se vor înființa;

– Armata României a ajuns nu doar cenușăreasa și sclavul politicienilor români, ci și batjocora lor  iar acuma se transformă în carne de tun pentru interesele SUA în zona Mării Negre;

-Conducerea statului  nu își mai ascunde servilismul față de lideri și interese străine ba, acuma se laudă cu asta;

– Resursele țării nu mai sunt ala țării, au fost împinse către locuri mai ”ferite” de viitorul focar de război, ”din dorința de a fi protejate”: lemnul a fost trimis în Austria, gazele și petrolul în Ungaria, Austria și SUA, energia nucleară a fost predată SUA, aurul ajuns pe la englezi, forța de muncă dar și potențialii apărători ai granițelor  prin Spania, Italia, Portugalia, Germania, Anglia, medicii prin Franța, Danemarca, Suedia, practic tot ce avea România de valoare  sau folositor a fost externalizat,  ”pentru a nu fi distruse de viitorul conflict”.

– Industria, atât cea civilă cât și cea militară este inexistentă, luăm praf de pușcă de la sîrbi, tehnică militară second hand de la cine are de aruncat, dar ne lăudăm că ”vom munci și vom lupta, pacea o vom apăra”. Cu cine, cu ce ?

Recent, câteva declarații de intenție ne arată în ce stadiu ne aflăm acuma și cât preț putem pune pe articole și declarații ale marilor aliați.

Același George Friedman care acum 9 ani ne spunea că trebuie să ne pregătim singuri pentru apărarea granițelor, că soldatul american nu va veni să lupte pentru noi, doi ani  mai târziu,  de nezvăluia pe șleau mai direct și mai clar decât ar fi putut crede cineva, politica americană.

Cu ocazia participării la Consiliul de la Chicago privind Afaceri Globale din februarie 2015,  mister Friedman, a răspuns unor întrebări, explicând sintetic dar și cinic cum e cu democrația și intențiile politicii americane. Nu este o scenă din ”Yes prime minister” al lui Antony Jay and Jonathan Lynn, la care se mai poate spera că este vorba doar de glume seci și umor negru britanic, este vorba de răspunsuri date de un guru al politicii externe și un fin analist  și bun cunoscător al politicii americane un fel de promotor, sfătuitor, ”off record” al diplomației americane, o voce prin care se spun adevăruri pe care administrația SUA nu le poate spune dar care trebuie să ajungă la anumite urechi.

Răspunsurile lui George nu mai au nevoie de comentarii pentru cei care trebuie să le știe, iar pentru cei care nu le înțeleg sau nu le cred, nici nu mai contează. Iată câteva din cele spuse de Friedman încă de acum 7 ani.

  • Nici o țară nu poate trăi în pace mereu, nici măcar SUA.
  • În Europa nu vor începe războaie mari, presupun că nu se vor întoarce acum 31 de ani, dar se vor întoarce la ”umanitate”. Ea va avea răzoaie, va avea pace, va pierde vieți . Nu vor fi sute de mii de morți ca la ultimul război, dar ideea europenilor că sunt excepția, cred că este până va apărea primul deces.Vor fi conflicte în Europa, ca cel din Iugoslavia, sau din Ucraina. ( ???????)
  • Relațiile SUA cu Europa? NU AVEM RELAȚII CU EUROPA. Avem relații cu România, CU FRANȚA,  nu există o Europă cu care să avem relații.
  • (terorismul islamic) reprezintă o problemă pentru SUA, dar nu o amenințare existențială. (atunci de ce SUA  a stârnit întreaga lume pentru a luptă împotriva afganilor spunând că SUA și întreaga lume sunt amenințate de Osama Bin Laden?)
  • Interesul primordial al SUA de peste un secol, în Primul și Al Doilea Război Mondial, cât și în războiul rece, a fost RELAȚIA DINTRE GERMANIA ȘI RUSIA deoarece unite reprezintă un singura forță (europeană, NA)  care ne poate pune în pericol și trebuie să fim siguri că asta nu se va întâmpla. (așa că dezbină și stăpânește)
  • Săptămâna trecută, sau acum 10 zile, generalul Hodges comandantul forțelor terestre din Europa, a mers în vizită în Ucraina. A anunțat oficial că instructori militari ai US vor veni în Ucraina. DE FAPT A FOST ACOLO SĂ ATRIBUIE MEDALII MILITARILOR UCRAINIENI deși protocolul US spune că medaliile USA nu pot fi acordate străinilor DAR A FĂCUT ASTA PENTRU A ARĂTA CĂ ( ARMATA UCRAINIANA) ESTE ARMATA NOASTRĂ. După ce a plecat, a precizat că în țările Baltice SUA are pre-poziționate arme, artilerie și alte echipamente. (rețineți, aceste declarații erau făcute în 2015, când SUA spunea că nu are niciun amestec în conflictul din Ucraina)
  • Țările Baltice, Polonia, România, Bulgaria, reprezintă puncte strategice interesante. (Deci SUA NU IUBEȘTE România, o folosește doar ca punct strategic care în caz că se împut treburile poate fi abandonat. NA)
  • SUA A ANUNȚAT IERI CĂ VOR LIVRA ARME, IAR ÎN SEARA ASTA, AU RETRACTAT, DAR ÎN REALITATE VOR LIVRA.(și au livrat, cu ajutorul României)
  • În toate aceste operațiuni, SUA a acționat ÎN AFARA CONTEXTULUI NATO.  
  • Rușii au impresia că SUA vrea să rupă federația Rusă. Deși ne -o dorim, nu vrem să îi omorâm, doar să îi rănim un pic, să le facem pierderi: ( interesantă declarație. Prost este însă că se folosesc de alții pentru a provoca pierderi rușilor, printre care și românii,CARE VOR SUFERI PIERDERI ȘI EI.  Însă   liderii noștri  fac jocul perfidului…. partener strategic. Americanii o declară deschis, conducătorii noștri se fac că nu știu. NA) .
  • Dacă întrebi un polonez, un ungur, un român, ei trăiesc într-un univers total diferit pentru un german, iar germanii într-un univers diferit de al unui spaniol . DECI NU EXISTĂ O EUROPĂ COMUNĂ.
  • SUA AU UN INTERES FUNDAMENTAL, CONTROLEAZĂ TOATE OCEANELE LUMII. Nicio altă putere nu a făcut asta, iar din acest motiv noi putem invada popoarele lumii iar ei nu ne pot invada pe noi. Este un lucru foarte bun, pentru că menținerea supremației pe apă și în spațiu e fundamentul puterii noastre. Cel mai bun lucru ca să nu fim atacați de flota dușmanilor este să nu îi lăsăm să o formeze. Englezii au aplicat strategia învrăjbirii europenilor între ei, ca să nu  construiască flote.
  •  Politica pe care o recomand eu, este cea folosită de Regan în Irak și Iran. A FINANȚAT AMBELE PĂRȚI, CA SĂ SE BATĂ ÎNTRE ELE, NU SĂ LUPTE ÎMPOTRIVA NOASTRĂ. Este cinic, nu este moral, dar a funcționat. (Sprijinul financiar și în tehnică militară și specialiști din Irak și Iran a produs multe pierderi de vieți omenești nevinovate, dar America a stat liniștită. Așa se va întâmpla și cu Ucraina, strategia va funcționa ca unsă, este deja patentată. NA)
  • Aici e șmecheria. SUA nu poate să ocupe toată lumea, căci în momentul în care cizmele noatre ating pământul, suntem total depășiți numeric. Putem învinge o armată, dar nu ocupa o țară. Deci nu avem trecere politică peste tot, dar AVEM ABILITATEA SĂ SUSȚINEM VARIATE FORȚE CARE SE CONFRUNTĂ ÎNTRE ELE, PRIN SPRIJIN POLITIC, ECONOMIC, MILITAR, SFATURI, IAR ÎN CAZURI EXTREME PROCEDĂM CA ÎN JAPONIA, VIETNAM, IRAK, AFGANISTAN PRIN ATACURI PENTRU A PROVOCA DISTRUGERI.  ( ASTA FACE SUA ACUMA CU UCRAINA, SUSȚINE UN CONFLICT INTERN ÎN UCRAINA, CONFLICT ÎNTRE RUȘII ȘI UCRAINIENII DIN UCRAINA, ÎNTRE PRORUȘI ȘI PROOCCIDENTALI CARE FACE DIN AMBELE TABERE TRĂDĂTORI AI INTERESELOR PROPRIULUI STAT.NA)
  • Problema pe care o avem este că suntem atât de proști, încât după ce destabilizăm inamicul, statul, în loc să spunem ”ok, am lucrat bine, acuma hai acasă”, spunem ”wow, a fost simplu, haideți să instalăm democrația aici” Ăsta e momentul când demența vine.

Aici este momentul cel mai cinic, DEMENȚIAL al intervenției domnului Friedman. Pe lângă faptul că la plecare într o nouă misiune, DUPĂ CE A RIDICAT O CRUCIADĂ PLANETARĂ ÎMPOTRIVA UNUI STAT SAU LIDER DE STAT  fluturând steagul implementării democrației, nu numai că nu realizează ceea ce a declarat, dar consideră că este o prostie fără margini, un act de demență. Să fim serioși, Friedman nu este naiv, el știe foarte bine scopurile oricărei intervenții, dar nu poate spune nici chiar el că SUA DE FAPT PESTE TOT URMĂREȘTE HEGEMONIE, RESURSE, INFLUENȚĂ. Dar ce a spus legat de ”reconstrucție și instaurarea demorcației”, ar fi suficient să dea de gândit nu liderilor lumii sau șefilor statelor slugi, ci măcar celor care până acuma mai credeau în înaltele idealuri ale democrației.

Mă opresc aici cu prezentarea expunerii domnului Friedman, cine dorește să audă tot poate să asculte singur.

 Cert este că în ceea ce privește Europa, SUA, așa cum spune Friedman, se teme că o Europă, cu Rusia și Germania unite, i-ar pune în pericol nu independența, căci nimeni nu e suficient de nebun să încerce să cucerească America, ci HEGEMONIA politică, economică, militară în lume și Europa. De aceea, pentru că nu poate ataca Germania, o poate  doar supraveghea, inclusiv interceptând telefoanele cancelarului german, mai ales că este o țară membră NATO, dar nu poate ataca nici Rusia în mod direct pentru că Rusia nu este Afganistan ( deși până și vietnamezii, coreenii și afganii le-au dat peste bot) SUA atacă indirect provocând conflicte interne în țările aflate la granițele Rusiei, pentru ca apoi să intervină pentru a ”salva” sau ”proteja” democrația recent instaurată prin revolte portocalii. În felul ăsta SUA se asigură nu doar că rușii nu vor mai privi spre Germania sau Franța ca posibili aliați, dar îi vor privi  ca  dușmani declarați care nu numai că au limbariță dar  își și  trimit trupele sau tehnica în apropierea granițelor Rusiei. Germania nu va pune botul, dar Franța deja a făcut-o, nu pentru că are ceva cu rușii, ci pentru că are ceva cu nemții. Pe aceste a”afinități” seculare mizează și șarjează și SUA sub steagul pericolului rusesc asupra democrației instalate de SUA în Ucraina cu ajutorul lunetiștilor, așa cum a fost instalată în 89 și în România cu efectele care se văd azi.

Vuvuzeaua și limbricul

Pentru că tot am pomenit de frații noștri de limbă latină, franțujii, o vuvuzea că altceva nu are ce să fie,  a serviciilor secrete care l-au decorat fără probleme de conștiință sau procedurale, fost premier și actualmente șef de partid, ține să ne informeze, ca și cum am fi așteptat asta cu sufletul la gură, că musiu  Ma(c)ron ”intenționește” să trimită și el trupe în … România, ca să sprijine conflictul din Ucraina cu ”specialiști”, nu că i-ar fi cerut (sau o fi cerut liderul PARTIDULUI CARE VREA SĂ SALVEZE România și nu știm noi) cineva,  ci doar așa, ”just în case”, dacă pică ceva să fie și ei la o împărțeală, mai ales că Mutherlandul va da pas și are și ea, Francia, ocazia să își mai lărgească imperiul cu o bucățică de pământ nu contează de unde. Ulii, șacalii, au și văzut oportunitatea de a se așeza la masa tratativelor de post conflict, sau măcar de a le organiza, că e plină istoria de tratate semnate la Paris, Versailles, prin Tuillery sau alte zone pitorești.

Eu sunt sigur că ”inițiativa” macaroniană nu e pornită din căpșorul cârlionțat ci vine din ograda cenușie a partenerului OTAN, dar asta e mai puțin important. Cert este că trebuie să ne așteptăm la o avalanșă de astfel de oferte deșănțate care aruncă România nu la marginea Europei ci la marginea Galaxiei, pentru că numai o planetă nelocuită având condiții vitrege, nepopulată, necivilizată, poate fi tratată în acest fel, numai o țară fără oameni, fără istorie, fără mândrie, fără conducători, fără suveranitate, fără independență, poate fi tratată la acest mod, să se autoinvite orice cârnățar să își pună taraba și să vândă ca la el acasă. Vine Macron își postează soldații undeva printr-o stațiune balneoclimaterică și le spune ucrainienilor că dacă au nevoie de ceva să îi spună. Dacă mai avea cineva dubii că am ajuns proștii Europei acuma bănuiesc că s-a clarificat.

Dar uite că până acuma nimeni nu a reacționat, ca și când Franța a decis să organizeze parada ținutelor militare  la noi în țară și noi vom prezida jurizarea. Ba mai mult, omicronul nostru național, limbricul ( am spus limbricul? Am vrut să spun ombilicul, dar acuma lasă așa) politicii externe românești solicita pe 10 decembrie senilului Biden ( na că iar am greștit, fir-ar mama ei de tastatură, am vrut să spun .. nici nu mai știu cum) să sporească numărul de ținute  militare americane la … expoziția cu vânzare din România organizată de Macron.

Acuma eu chiar nu înțeleg, ce caută trupele astea în România? Să ne apere? De cine ? Rușii nu ne vor ataca, pentru că știu ce înseamnă asta. Sau ne vor ataca pentru că știu că nu va interveni nimeni, cum nu au intervenit nici Franța și Anglia când a fost ocupată Polonia deși aveau și ei câteva articole 5 semnate????? Aoleo!! Dar nu, cert rușii nu vor trece de Ucraina sau mă rog, zonele populate de ruși de la granița cu Ucraina. Și atunci de ce și pentru cât timp să stea pe aici trupeții străini ? DAR MAI ALES, CU A CUI APROBARE?

O alianță cu scop ascuns

Abia acuma se vede de ce Iohannis a cerut insistent o coaliție PSD-PNL- UDMR la guvernare și o majoritate zdrobitoare în Parlament. Domnul Iohannis fusese informat ce urma să se întâmple și faptul că trebuie să aibă o majoritate care să nu creeze probleme în  ceea ce privește măsurile care se vor lua pentru implicarea României în conflictul din zona Mării Negre. Marea Neagră era una din puținele mări pe care SUA NU LE STĂPÂNEA și vrea să o țină sub control dar nu din teama de a nu fi atacată ci doar așa ca să mai bage un spin în coasta Rusiei.Îi  doare pe americani de ucrainieni sau români cum mă doare pe mine  de influența razelor de soare asupra stelelor de mare.

Prin formarea majorității cu PSD, Iohannis nu numai că își asigură voturile pentru toate măsurile antinaționale care vor urma, dar va face ca românii adevărați să îi urască la fel de mult pe PSDiști, ca și pe PNLiști pentru trădarea lor. Iar asta se va vedea la alegeri. Astfel, STS-îștii vor putea ”număra”voturile în voie, nu va mai contesta nimeni nr mic de voturi pro PSD, pentru că scăderea în procente va fi justificată de trădarea la care a fost părtașă. UDMR-ul oricum ar fi votat pentru implicarea României în conflict, pentru că abia așteaptă să înceapă cineva să rupă din România. Prin terenurile pe care cetățenii de naționalitate maghiară pe au în România, plecând din Covasna până la Oradea, Transilvania nu poate fi a altcuiva. Și asta tot cu sprijinul  guvernelor care s-au format cu majoritatea atinsă prin UDMR.  

Întrebarea care se pune acuma, după ce toate lucrurile sunt clarificate, este nu ce vor face guvernanții, ci ce vor face românii, pentru că în guvernanți nu ne mai putem pune speranța, sunt cumpărați cu medalii, ca armata ucrainiana.

https://www.agerpres.ro/politica/2022/01/19/ciolos-presedintele-macron-a-anuntat-ca-franta-e-pregatita-sa-contribuie-cu-trupe-nato-pe-teritoriul-romaniei-salut-decizia–850403

https://www.caleaeuropeana.ro/klaus-iohannis-ii-solicita-lui-joe-biden-cresterea-prezentei-militare-a-nato-si-a-sua-in-romania-si-la-marea-neagra-pe-fondul-actiunilor-rusiei/

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

20 Raspunsuri la Ucraina și România, doi pioni de sacrificiu, partea a IV-a -ce vor face românii ?

  1. y

    Măi să fie, cum au teoriile conspirației, prostul obicei să devină adevăruri crunte mai devreme sau mai târziu!
    Felicitări pentru această analiză amară, dar foarte lucidă.
    P.S. 1: Știu câțiva „analiști politici” și așa zis jurnaliști care ar fi în total dezacord cu dvs. :)))
    P.S. 2: Cred că este un alt obicei al țărilor coloniale să-și trimită armata în colonii, să le asigure bunurile dobândite prin jaf și corupție. Doar nu vreți ca ambasadorii să-și pună pielea la bătaie, ei cel mult pot să dea ordine lacheilor să mai demită pe ici pe colo câte-un șef deranjant, să se abroge vreo oug, să nu fie promulgată o anumită lege sau să fie adoptate altele.

  2. REZERVISTUL

    Daca doar jumatate din ce ai scris se va adeveri si tot ar fi foarte grav pt. Romania. Cititorii sitului au ramas interzisi!

  3. Sergiu

    Domnule colonel, sincer mi-au lipsit acest tip de analize ale dumneavoastra. Am un coleg de servici care deja si-a facut bagajul si pleaca in Spania datorita „miscarilor” cetatenilor care nu mai pot de dragul ucrainienilor si, prin extensie, al romanilor. Mi-a zis sa vin si eu. I-am zis ca-s prea batran pentru fugareli, si ca, in armata, un sergent (fusese in Kosovo si Iraq) ne-a zis ca in razboi nu-i bine sa alergam, ca murim obositi.

  4. geofreeland

    De unde și vorba ceea, nu dau un regat pentru un cal ci dau o țară pe o șapcă roșie…Îi tot așteptam pe americani, cum se smiorcăiau unii, ei uite, au venit americanii…să ce? Să ce trăim și vom trăi, cu soldați din Oklahoma sau mai nou, cu soldați francezi și dacă se zburlesc mușchii ăstora cu rușii poate și de prin alte părți ale Europei…Ca în nunta din poiană, ciopor de lume, la masă…

  5. Gigi

    Cineva spunea mai sus ca anumiți ziariști nu ar fi de acord cu analiza făcută prin art.de fata de dl.Neacsu.Cum sa fie de acord când dl.colonel ii eclipseaza și le demonstrează acestora cum se face o analiza in mod profesionist? Acestia,încă nu sau dezmeticit în cei 31 de ani de la „marea rascoala” cam cum stau lucrurile prin tara și prin apropierea tarii.

  6. Neacșule mai bine scriai despre plagiatul lui Ciucă decât sute de fraze în articolul tău de mai sus unde nu transmiți nimic.Se vede că și tu ai niscaiva interese.

  7. puscasiuc

    Domnule, ati uitat de aurul Romaniei care se afla”adapostit” in Anglia.
    Este usor sa constatam din politica „europeana” ca pentru maimarii uniunii, populatia de pe aceste teritorii care a ramas aici, populatie imbatranita ce nu le mai poate fi de folos, constituie un balas, o povara inutila, o piedica in calea intereselor lor.
    Pentru ei, dupa ce au luat ce a fost bun, se vede ca noi cei ramasi nici de scavi nu suntem buni.
    Ca altfel cum oare isi inchipuie cineva ca aici unde iarna se ajunge si la 30 de grade sub 0, se poate supravietuii fara lemne, fara curent fara gaze.
    Cum sa obligi 16-17 milioane de oameni sa stea in intuneric si frig, asa cum a inceput si intentioneaza sa faca „stapanul” de la Bru…
    Daca va continua politica cretina actuala din Parlamentul „European”, in ce priveste Romania, acest popor trebuie sa-si puna problema supravietuirii, si nu in fata pericolului Rus, nu in fata armelor si armatelor rusesti ci in fata stapanului vestic.
    De sute de ani vestul ne polueaza cu mizeriile „marii industrii”. Primavara si vara pana tarziu, pe deasupra Romaniei aerul circula preponderent spre est si noxele din Germania, Franta Austria Olanda… le-am respirat si le respiram noi si natura de aici. Acum se vad rezultatele.
    Nu este vina celor cateva termocentrale de la noi ca s-au produs aceste schimbari climarice si ele nu trebuiau oprite.
    Porcii din gospodariile traditionale romanesti, vacile pe care romanii le-au crescut mereu nu au nicio implicare in incalzirea globala.
    Masurile dispuse de ei afecteaza intregul popor si trebuie sa fie supuse unui referendum. Numai poporul poate sa hotarasca in privinta soartei sale.
    Sa nu ne miram daca o sa ajungem sa luptam pe strazi si.. in curand pentru Roexit.
    O sa ajungem sa-i rugam pe rusi sa vina si sa ne elibereze

  8. Vasole

    Domnule colonel, bun articol. Felicitări!
    Dat naibii Friedman asta, și deștept și informat!
    Cat privește limbricul din articol, cred ca a fost clocit prin est și eclozat prin vest, astfel nu se explica atitudinea lui fata de noi.
    Mulți ticăloși mai sunt prin tara asta!

  9. Vasile

    Scuze, Vasile.

  10. neacsum

    @Puscaciuc,
    Domnule nu am uitat, nici de tezaur, nici de aur, nici de flota, nici de combinatele siderurgice nici de industria chimica, dar si asa articolul este considerat prea lung, prea obositor si prea ..suparator.

  11. neacsum

    @ Tipic Romanesc,
    Ai ales un nick pe potriva intereselor tale.PLAGIATUL LUI CIUCA ESTE SUBIECT DE CAN CAN IN CONDITIILE IN CARE 90% DIN LUCRARILE DE DOCTORAT ACORDATE DE UNIVERSITATILE DIN SISTEMUL SAOPSN SUNT PLAGIATE. Nu lucrarea lui Ciuca trebuie sa ne preocupe legat de plagiat, ci cei care le acorda aceste doctorate, pentru ca daca nu e Ciuca, e altul si lista e lunga. Ce sa mai scriu eu despre asta? A scris Sercan ce era de scris.Daca tie articolul de mai sus nu ti-a transmis nimic,nu e vina mea. Mi s-a mai intamplat sa spun glume la care unii radeau abia dupa 3 zile. Astept sa treaca timpul.

  12. Vasile

    Care-i motivul pentru care nu mi-ați publicat comentariul?

  13. REZERVISTUL

    Tipic romanesc esti un sustinator al limbricului politic ciolos. Acest limbric infige un cutit in spatele statului roman, acum cand situatia de razboi iminent presupune o conducere puternica in statul roman!

  14. neacsum

    @Vasile,
    Problema nu este a unuia sau altuia ci a sistemului dar vinovati si responsabili sunt toti cei care au concurat la transformarea universitatilor in fabrici de diplome. A lua in discutie numai un element este o abordare gresita si inutila. mai ales ca sistemul e format din oameni care au procedat la fel si au obtinut aceleasi privilegii. Nici macar retragerea diplomei cu Ciuca nu ar rezolva ceva, poate ar da satisfactie unor dusmani personali dar fabrica ramane in picioare. Trebuie sa umblam la cauze, nu la efecte daca vrem sa schimbam ceva.

  15. Vasile

    D-le colonel,
    Perfect de acord cu dumneavoastră.
    Insa:
    -nu știu dacă noi putem face ceva. Când spun asta ma refer în special la mine ;
    -referitor la cele spuse de Cristoiu m-am adresat lui tipic romanesc întrucât am considerat ca poate crede pe cineva care este neutru sistemului militar.

  16. neacsum

    @Vasile,
    Poate Cristoiu este neutru sistemului militar, dar nu este strain sistemului politic, asa ca opiniile lui nu sunt intotdeauna doar ale lui, iar obiectivitatea lui poate suferi.

  17. Tipic romanesc

    Așteaptă Neacsule mult și bine că articolul tău nici de gluma nu e bun.Cu replica ta privitor la plagiatul murdar al lui Ciuca se vede clar că ai fost SSC la lecția despre plagiat.

  18. Tipic romanesc

    Vasile.Cristoiu bate câmpii de zeci de ani și parerile lui sunt fără relevanță.Observ că nici tu,nici Neacșu nu aveti dimensiunea răului numit PLAGIAT.I aș recomanda lui Neacșu macar o dată să mai citească articolul Emiliei Sercan despre plagiatul lui Ciuca. Va afla că în presa scrisa (scrierile sale) nu e precum în armată că hârtia multa face fundul curat.

  19. Ce uită Friedman ăsta să ne spună:
    1. SUA pierde teren, oceane și resurse in fața Chinei care a început acapararea acestora in zona Africii si are deja radacini infipte in zona statelor arabe. Nu vorbesc de Asia că acolo….
    2. Deși facem parte toți din ”marea familie”(ha) europeană astazi reprezentanții Rusiei și Ukrainei se intalnesc doar cu reprezentanții Franței și Germaniei….Deci ceilalți sunt…servitorii!
    3. Faptul că sârbii traiesc liniștiți și bine in afara UE coroborat cu siguranța lui Orban ( nu papagalul nostru) când ca membru NATO afirmă că Rusia le e partener strategic ne arată clar că Rusia are o influență foarte mare in acest sector european și că poate promite câte ceva….
    4. Un stat care desființează o armată pregătită și se bazează pe un petic de hartie e un stat condus sau de trădători sau de incapabili….Alegeti…