Despre calculul pensiilor militare

Categoria Despre Armata


Despre calcule și  calculele privind pensiile militare, influența razelor de soare asupra cailor de mare sau cât cresc pensiile militare dacă plouă și e soare s-a tot scris de 10 ani încoace, s-a discutat prin grupuri de lucru, întâlniri cu diverși miniștri, reprezentanți ai MApN sau politicieni mai mici sau mai mari,  dar niciodată, nimeni nu a venit cu ceva concret, niciodată asociațiile militarilor nu au găsit un punct comun cu care să vină în fața autorităților și ca urmare niciodată nu au primit un răspuns tranșant. De ce? Pentru că nimeni nu vrea să răspundă tranșant sau să lămurească nici de ce au făcut ceea ce au făcut, de ce și cine și-a bătut joc de militari, nici să spună ce intenții au.

De fiecare dată, pentru a-și ascunde intențiile, neputința sau chiar reaua voință, cei care au pus mâna și au aplicat sau chiar propus uneori soluțiile prin care să se  poată ciupi câte ceva din pensiile militarilor, fără ca aceștia să facă scandal, au apelat la metode de manipulare, intoxicare au aruncat perdele de fum și au dezbinat asociațiile, conlucrând cu unii lideri de asociații cărora le-au promis sau acordat facilități, recompense, sinecuri. Nu mai  exemplific, nu asta e important. Important este ce vom face de acuma încolo și câț timp liderii asociațiilor se vor lăsa conduși de orgolii, promisiuni, interese meschine, prostie, fumigene ?

În cele ce urmează voi demonta o fumigenă care a dezbinat de cam doi ani asociațiile și a adus multe prejudicii de imagine unor lideri sau asociații, de către cei care, sper că numai din prostie, necunoaștere și lipsă de informații, au tot cerut și susținut votarea și aplicarea PLX 199 în varianta propusă de MApN și care a declanșat scandal între comisia dpentru apărare și cea pentru muncă din Camera Deputaților  datorită fitilelor domnului Solomon, care și atunci și acum era președintele Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaților, cel care a fost ”convins” de specialiștii  MApN să bage la sertar varianta Leș, aprobată în Senat și să supună aprobării varianta MApN / MAI.

Nu o să intru în amănunte pe aspectele pe care deja le-am mai menționat în atâtea materiale, privind termenele la care se preconiza să se pună în aplicare așa zisele măsuri de actualizare, respectiv creștere a pensiilor militare, am mai spus că practic această actualizare ar fi venit la Paștele Cailor, pentru că Legea 153 nu va fi niciodată aplicată în integralitate. Se mai promitea acolo RECALCULAREA în termen de doi ani, pentru că fusese introdusă o așa zisă pensie minima și după promisiunile unor articole unii ar fi ieșit în câștig. Ceea ce nu știau cei care se și vedeau posesorii unor pensii mai mari cu câteva sute de lei, este că ORICE RECALCULARE, ACTUALIZARE SAU MODIFICARE A BAZEI DE CALCUL A PENSIEI, AR FI DUS LA APLICAREA ART. 60 DIN LEGEA 223, RESPECTIV LIMITAREA LA NETUL BAZEI DE CALCUL, PENTRU TOȚI PENSIONARII, inclusiv pentru cei pensionați până în 15 septembrie 2017, care la acest moment nu au pensia limitată de acest articol, pentru că nu li se aplică încă. Ce scrie în acest articol ? Citez: ”1) La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.Ce însemna asta? O să arăt acuma, ca să înțeleagă tot boborul. Sper.

Pentru a exemplifica, o să iau două pensii, una stabilită înainte de septembrie 2017, cealaltă, (din partea dreaptă a tabelului) stabilită după întrarea în aplicare a OUG 59/2017, deci după data de 15 septembrie 2017. După cum se va observa de pe primul rând, la această oră, BAZA DE CALCUL A UNUI LT.COL. PENSIONAT ÎN 2016, ESTE IDENTICĂ VALORIC, CU A UNUI CAPORAL PENSIONAT DUPĂ SEPTEMBRIE 2017. La asta ne-au adus politicienii, guvernanții și colegii, specialiștii  din conducerea MApN, aceiași care au întocmit ultima variantă de PLX 199 care a provocat atâta scandal.

Priviți tabelul de mai jos, urmăriți și încercați să înțelegeti procesul de calculare a pensiei, plecând de la prima până la ultima treaptă:

După cum se poate lesne observa, initial se pleacă de la o sumă identică.

De asemenea se poate observa faptul că cuantumurile merg pas la pas până la punctul 8.

După cum se poate observa de asemenea la punctul 4, ambii pensionari primesc OMM/SOSP.

La punctul 9, celor pensionați după septembrie 2017 li se aplică prevederile art 60(1) din L 223 deci dacă suma obținută până la punctul 8 este mai mare decât cea de plecare,  cuantumul în plată se va reduce pentru că nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei. Deci, desi pensionarul (caporalul) pensionat după 2017 ar fi avut dreptul la un net de 4832, ca și lt.col. pensionat până în 2016, acesta i se limitează, datorită articolului 60 modificat de OUG 59, la 3024 pentru că asta era media salariilor lui la ieșirea la pensie.

 Ce se înțmplă cu diferența de net ? Exact ce se întâmplă și cu diferența de brut de la punctul 3, intră în fondul CPS. Unii ar spune că e normal așa, pentru că un caporal nu poate avea pensia cât a unui lt colonel, DAR PROBLEMA ESTE PUSĂ GREȘIT DE DOUĂ ORI. Este greșit pusă în primul rând pentru că anomalia este de ce salariul unui lt col. pensionat în 2016 este egal cu al unui caporal pensionat în 2017 și apoi întrebarea care trebuie pusă legat de pensii, este de ce pensia unui lt.col pensionat în 2016 este până la o anumită fază  de egală cu a unui caporal pensionat în 2017.

Și o altă întrebare care se pune este de ce această jecmăneală la adresa militarilor, de a li se lua din netul la care au dreptul prin calcul și în baza salariului și a legii inițiale a pensiilor? DE CE ȘI-A BĂTUT STATUL ROMÂN, PRIN REPREZENTANȚII SĂI,  JOC DE MILITARII PE CARE ACUMA ÎI POMENEȘTE LA FIECARE PAS ȘI DESPRE CARE VORBEȘTE CÂND SE REFERĂ LA PERICOLUL UNUI CONFLICT ÎN UCRAINA?

Oug 59 nici după 5 ani nu a fost legiferată. Poate este timpul ca toate asociațiile, toți militarii să ceară la unison, nu votarea PL-x 199 ci votarea OUG 59 în regim de urgență, și amendarea, anularea art VII din respectiva ordonanță.

Și ca să înțeleagă toată lumea de ce nu trebuie susținut PL-x 199, voi prezenta încă un tabel din care reiese cum vor evolua pensiile celor pensionați înainte de septembrie 2017 și ale celor pensionați după 15 septembrie 2017, după aplicarea adăugării OMM/SOSP după stabilirea netului în plată deci după punctul 8.

După cum se vede, la cel pensionat după septembrie 2017, și automat și CEI CARE VOR IEȘI LA PENSIE DUPĂ APROBAREA PLX 199, PENSIA NETĂ CREȘTE CU 20%, în cazul nostru, cu 595 lei.

Pensiile celor pensionați înainte de septembrie 2017, în cel mai fericit caz vor rămâne la același cuantum, pentru că prevedrile se aplică doar celor care au pensia stabilită conform OUG 59.2017 AȘA CUM PREVEDE ART 60(3) PROPUS DE PLX 199 : ” 3. La articolul 60, după alineatul (3) se introduce un nou alineat ( (3.1) ), cu următorul cuprins: ”(3,1) La cuantumul pensiei militare de stat stabilit și indexat potrivit alin.(1)-(3) se adaugă dreptul prevăzut de legislaţia în vigoare pentru pensionarii militari decoraţi cu ordinul „Meritul Militar” sau semnul onorific similar.”

Deci pentru cei pensionați înainte de 15.09. 2017, NU SE ADAUGĂ OMM LA NET.

În varianta că PLX 199 va fi amendat și va menționa expres că respectiva acordare a OMM la netul calculat li se aplică și  celor pensionați înainte de septembrie 2017, acest proces va fi considerat o modificare a dreptului de pensie, ceea ce va atrage o recalculare. În consecință:

  • va dispărea de la punctul 4 acordarea OMM
  • reținerea CASS se face din suma de 4395, deci va ajunge brutul la 4355
  • se va reține impozit de10% deci suma va ajunge la 3920
  • se va face limitarea la net, deci întoarcerea la 3648, sumă care se va majora cu 20% și va ajunge la 4377.

După cum se observă, ”se va face în sfârșit dreptate”, pensia unui lt.col. va fi egală cu a unui caporal. Asta se va întâmpla odată cu aplicarea PLX 199 ÎN PUNCTUL EI ”CEL MAI AVANTAJOS”, adică aplicarea OMM la net. Pentru cei ieșiți la pensie după votarea PLX 199 însă, legea este avantajoasă, pentru că față de cât ar primi fără această lege, ei vor primi cu 20% mai mult, depășind media soldelor din baza de calcul.

Interesant este că tot conform PLX 199, pentru cei cărora li se va recalcula pensia pentru stabilirea pensiei minime în plată, în baza de calcul a acestei pensii minime, nu este introdus OMM-ul. Dar odată cu recalcularea li se va limita pensia la netul bazei de calcul.

Trecând prin acest complicat dar neexplicat de către CPS algoritm de calcul al pensiei pentru a ajunge în final la readucerea la suma stabilită de media soldelor lunare stabilite ca bază de calcul,eu mă întreb : DE CE MAI TRECEM ATÂTEA OPERAȚIUNI MATEMATICE, DACĂ AJUNGEM TOT LA PLECARE? Nu e mai simplu să se spună că netul pensiei în plată va fi egal cu media soldelor care constituie baza de calcul ? De ce nu se scrie așa și sunt vehiculate ”Ț”proceduri și îmbârligături care îți fac părul creț încât nu mai știi ce primești, ce dai, ce ai dreptul și ce nu?

Păi tocmai de aia, ca să nu știe gugulanul ce se întîmplă cu drepturile lui de pensie și cum statul roman își bate joc de el. Ca prin astfel de multiple operațiuni să ascundă faptul că tot ceea ce i se dă este doar pe hârtie, iar ceea ce i se ia, i se ia pe bune.

Și mai e un răspuns la această întrebare, și mai interesant: pentru că mai sunt totuși unii care nu ajung prin calcul la  media soldelor alese ca bază de calcul și în acest caz, să nu cumva să li se acorde mai mult decât ”merită”. Câtă grijă au ei, guvernanții să nu ne îngrășăm!!

Și atunci se pune întrebarea:

DACĂ PRIN PLX 199 SE SCAD PENSIILE CELOR AFLAȚI ÎN PENSIE ȘI CRESC NUMAI ALE CELOR PENSIONAȚI DUPĂ SEPTEMBRIE 2017, DAR MAI ALES ALE CELOR CARE AU PROPUS ACEST PROIECT PERVERS FĂRĂ A EXPLICA CONSECINȚELE ȘI MINȚIND CĂ VOR SA NE FACĂ DREPTATE ȘI SĂ NE CREASCĂ PENSIILE, NOI CÂT DE PROȘTI SĂ FIM SĂ SUSȚINEM ACEST PROIECT?

Se pare că ne punem singuri lațul de gât.

Următorul articol va cuprinde câteva ciudățenii și întrebări privind deciziile și taloanele de pensie emise de CPS a MApN. Să vedem cum explică această instituție ”dubla evidență” înscrisă în documentele emise și trimise pensionarilor.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

29 Raspunsuri la Despre calculul pensiilor militare

  1. Gigi

    Domnule Colonel,intotdeauna ne surprindeti cu explicatii de….Mura-n Gură!
    Dar…întreb si eu,ca nu am ce face la ora asta: Întelege toata ostirea rezervista,mai ales cei care ne „reprezinta”,ce si cum stau lucrurile cu acest proiect aflat la parlament?
    In ce ma priveste,am spus de zeci de ori,aici si pri alte parti,cum este cu acest proiect plx199,asa cum m-am priceput si eu! Nu trebuie sa ai studii juridice sa iti dai seama ca este un proiect pagubos pt.unii si ca se urmareste altceva decat sa rezolve inechitatile intre pensionarii militari iesiti la pensie in perioade diferite pe legi diferite si mai ales ducerea Actualizarilor( care depind de legea unica a salarizarii) prin 2026 + 2 ani care a fost trasa pe linie moarta.
    Nu vreau sa jignesc pe nimeni,dar cât de idiot poti sa fii sa sustii un asemenea proiect care nu poate fi realizabil si nu elimina inechitatile din sistem,ba le adîncesc si mai mult!
    Cu gandul ca rezervistii militari citind art.d.voastra se vor convige ca acest P lx 199 este unul pagubos,nu imi ramane decat sa va felicit! Macar atîta sa pot face si eu pt.d.voastra!

  2. neacsum

    @Gigi,
    Mai asteptati doua zile si veti avea raspunsul la ]ntrebare.

  3. Liviu PO

    Totusi,chiar daca unii pierd e o pierdere de etapa pentru ca, odata cu actualizarea prevazuta in acest plx ,situatia se schimba si nu va mai fi egalitate intre solda unui lt.col.si a unui cap…Asa ca ,hai sa vedem si padurea,bineinteles de pe alte meleaguri,pentru ca la noi nu prea mai exista,ci doar parcuri dendrologice din loc in loc…Vae Victis!

  4. Ifrim

    Tot respectul pentru munca similară unui chinez bătrân!

  5. Gigel

    Mi se face greata ! De ce magistratii in activitate acorda atentia cuvenita si respectul care il merita pensionarii din breasla lor, iar la noi cei care sunt activi isi bat joc de cei care au parasit sistemul !? Nu se gandesc ca le va veni si lor randul ?
    Si inca ceva, foarte important, am impresia ca celor care raspund de finantele militarilor, respectiv cei care spun tot timpul ca nu sunt bani, li se promite de civilii din Ministerul Finantelor functii odata cu trecerea in rezerva. Asa ca ar fi bine ca cei pensionati si care vor sa lucreze la stat dupa sa opteze intre pensie si salariu la stat. Adica sa renunte la una sau la alta. De ce sa plateasca statul o persoana de doua ori ? Sau daca vor sa la cumuleze sa o faca dupa 65 de ani, sa vedem daca mai au chef de munca dupa 65 ani.
    In rest, execelenta analiza si foarte bine punctate elementele de interes, asa cum ne-a obisnuit dl Neacsu si colegii care cred ca ii acorda asistenta juridica/financiara.
    De ce nu este numit un rezervist cu pensia de mai bine de 10 ani pe o functie de consilier al ministrului, poate chiar in locul acestui domn Balu !? Domnul Neacsu poate ocupa o astfel de functie.

  6. neacsum

    @Liviu PO,
    Se pare ca ai pus botul, ca sa folosesc o expresie neortodoxa dar des intalnita. Poti sa imi spui cand se va intampla acea minune? Cand se va aplica L153 in integralitate sau cand se va trece la limitarea la net? La prima actualizare, credeam ca ai inteles, pensiile tuturor celor pensionați înainte de OUG 59 vor fi diminuate. TOATE. Esti ruda cu Zapciul ? Parca am mai intrebat odata asta.

  7. Dincolo de toate aceste calcule, nu știu cum naiba, pe teren, efectiv, cei care îndeplineau condițiile (și nu numai ei) au ieșit buluc înainte de 15.09.2017, pentru că ieșeau mai bine și n-am auzit unul să-i pară rău. Cunosc personal cel puțin un caz al unui coleg care nu s-a încadrat atunci și a ieșit prin mai 2018 cu pensia limitată la net, semnificativ mai mică decât dacă ar fi ieșit înainte de septembrie 2017. Și ca să închei, dacă ar fi rămas și ar fi prins cele două creșteri (efective) de solde din 2019 și 2020 (singurele concrete), abia s-ar fi apropiat de pensia cu care ieșea înainte de septembrie 2017 (cam tot pe acolo, aproximativ). Respect pentru munca dv.

  8. Domnule colonel, ca să fim foarte corecţi un subofițer de stat major cu grad și funcție de plutonier adjutant principal dintr-un comandament de batalion (funcții care în mare majoritate au fost coborâte la adjutant principal) care a trecut în rezervă la limită de vârstă, cu toate condițiile îndeplinite între septembrie 2017 și decembrie 2018 a avut o pensie de 2450 lei iarun Caporal clasa I 1630 lei.
    Veți constata că sunt mult mai mici decât ale multora din cei pensionați înainte de OUG 59.
    Nu ar trebui să propuneţi dvs. cei care sunteţi totuşi băgaţi în seamă de decidenţi un sistem de calcul model NATO cu pensia limitată la procent din soldă în funcţie de vechimea în sistem? Fără alte sporuri şi cu actualizare în funcţie de solda activului.
    Atunci sigur nu vor mai exista pensionaţi cu calcul la 103,5 % din soldă cu OSCAR inclus (să fiţi sigur că ăştia nu sunt maiştri militari, subofiţeri sau sgp.)
    Mulţi din cei trecuţi în rezervă pe legea 223 până în OUG 59, au pensia mai mare decât primeau solda şi norma de hrană când erau militari activi.
    Aşa s-ar stimula rămânerea în sistem pentru o perioadă mai lungă de timp şi s-ar elimina multe din inechităţi.

  9. neacsum

    @Alex Marcel,
    Tocmai, vezi ce parsivi sunt unii? Atunci, la interventia actualului secretar de stat de la Munca, mister Vasilcoiu, Olguta a introdus OUG 59 care a limitat la net pensiile militarilor. Speriati, mai toti maharii din conducerea MApN ( de exemplu marele stat major a ramas fara sefi de directie/birouri, sectii) au iesit, ca sa nu iasa cu pensia mai mica. Dar specialistii din MApN au avut grija sa recupereze prin introduceri de sporuri , si procedee de aplicare sau (cazul PLX 199) proiecte care sa le sporeasca pensia celor care au pierdut sau ar pierde prin OUG 59 si NUMAI LOR. Daca acest proiect va reintra in procesul legislativ si va fi aprobat in forma propusa de MApN, iarasi se vor buluci sa iasa la pensie sefii de sectii, directii si birouri, dar Dupa aplicarea legii, nu inainte. Ceilalti iesiti la pensie inainte de septembrie 2017 iarasi o vor lua in mana, pentru ca ei nu au mai beneficiat de actualizari, de indexari, au fost suprataxati si asta nu doar de 7 ani.

  10. neacsum

    @Gogu Pintenogu,
    Cam ce vechime avea caporalul?
    In ceea ce priveste sporurile eu sustin retragerea acestora de ani de zile, in special ale celor inventate ~cu dedicatie~ sau pentru lucrari la copy paste. Sporurile sunt cele care umfla artificial si salariile si pensiile.
    Dar sa stiti ca si activii trebuie sa ridice vocea si sa puna aceste probleme sefilor lor, ca daca lasati doar pe rezervisti, muriti de foame, multi nu sunt in stare sa inteleaga si sa isi apere propriile drepturi. Si oricum pensionarii de azi mai stiu cate ceva despre armata, despre drepturi, pensii. Cei de maine insa…. Doamne Doamne!!!

  11. @ neacsum
    Ehe, păi atunci s-a vrut o mare epurare, le-a reușit, asta însemnând un mare declin, profesional vorbind, al tuturor instituțiilor de profil din care au plecat foarte mulți oameni cu experiență. Revenind la pensionarii militari, trebuie rezolvată prima mare problemă (și provocare): unitatea acestora. Cât timp cei „dinainte de 2017” vor dori ceva iar cei de după, altceva, nu se va obține nimic. Trebuie să mai luați în calcul că la butoane sunt cei care vor ieși tot „după”…

  12. J

    Legea aprobată de senat nu este corecta.nu au realizat simulări concrete sa vada cum ies cuantumurile.Cei ce participa la discuții sa ceara simulări concrete realizate pe anii de ieșire la pensii si functii.Prin ac PLX 199 nu se face dreptate.Faceti calcul daca cei ce au în prezent pensii foarte mari se mai adaugă 1 procent vor fi și mai mari.

  13. neacsum

    @Alex Marcel,
    Mai asteptati doua zile si veti avea o surpriza.

  14. Sorin Olteanu

    Ministerul Muncii mărește Indicele Social de Referință cu 5,1 %, spunând că asta e valoarea inflației pe 2020. Ministerul Apărării a indexat pensiile cu 2,6%. De ce?

  15. Liviu

    Conform PLX 199/2000,cuantumul minim se calculeaza din:Solda de functie,gradatii,solda de grad,spor 7.5%,ind.de c-da !Pentru LT.col solda de functie este 5170 x22,98%(gradatia 7)=6358.Cuantumul minin=5170+1188(gr.7)+476(7.5%)+500(aprx.solda grad)+0(ind.c-da)=7334 brut! 4290 net!

  16. foita de varza

    Singura solutie,o noua revolutie in legea pensiilor militare care sa tina cont de coeficientii valorici ai ;gradele militare avute pana la pensionare si care reflecta in mod automat numarul anilor in uniforma,2)functiile indeplinite in toti acesti ani si conditiile de risc.3)Coeficientul de loialitate cu tot cea ce rezulta prin ,ordine, medalii etc.

  17. Mateias

    @Liviu,
    Şi tu ai dreptate cu cuantumul minim, mai ales dacă e înspre avantajul propriu.Ce mai contează că alţii vor fi penalizaţi pentru lipsa a 5 ani din 25 cu mai bine de 900 lei în exemplul tău! De asta îşi bat joc legiutorii de pensionarii militari: pentru că înghit pe nemestecate toate invenţiile oficiale şi acceptă prea uşor să fie jucaţi în picioare, că le-a promis cineva că va fi bine aşa.Abia după ce vede pe card că tocmai lui i-au scăzut pensia se trezeşte în el revoluţionarul, nescoţând o vorbă despre faptul că a fost tras de mânecă că nu e bine.
    În rest, joacă-te cu calculele, că trece timpul mai uşor până la contributivitate. Apropos, solda de grad e aprx. fix 340, iar SMB pe 2022 e 2550.Fugi repede la calculator că ieşi şi mai bine!

  18. neacsum

    @Mateias,
    In mediul on line inca se mai rostogoleste ”o scrisoare netrimisa” a unui general care în Mai 2017 era avansat general si promovat sef al SMFT iar in Septembrie se cerea la pensie ca sa nu ii scada pensia. Atunci nu a scris nicio scrisoare nimanui, desi cei care au iesit la pensie dupa el au iesit cu pensiile limitate la net. Acuma, cand pensia celor iesiti atunci cu ordonanta lui Olguta a scazut dar ale celor ramasi nu, s-a trezit luptatorul din el si se simte nedreptătit. Eu pe acesti oameni, care au iesit la pensie pe burta ca sa prinda pensii ”normale” dar acuma plâng ca au fost ”jefuiți”, i-as reactiva si i-as scoate la pensie pe legea contributivitatii, cu vechimea realizata de la reincadrare.

  19. Liviu F

    Bună dimineața!
    Surpriza va fi pozitivă sau ca până acum.

  20. Alex Marcel spune adevarul, cei care au iesit in rezerva dupa data de 15.09.2017 au pensii multi mai mici cu toate ca la data trecerii in rezerva au aceiasi vechime, grad si functie ca a unuia trecut in rezerva inainte de data de 15.09.2017!!!!! Oare de ce s-au ingramadit toti sa iasa la pensie pana la 15.09.2017, raspunsul este ca stiau toti ca dupa aceasta data vor iesi cu pensii diminuate de OUG 59/2017!!!! Referitor la calculul prezentat, mi se pare irelevant pentru ca algoritmul de calcul se impune a fi stabilit abia dupa intrarea in vigoare a modificarii L 223/2015!!! Algoritmul de calcul se stabileste prin normele de aplicare!!!! De unde pana unde aceste calcule pe care le prezentati, ati aflat cumva si noul algorit, ca de ipoteze care produc disesiuni intre rezervisti suntem satui!!!!! Nu va fi nicio modificare cu PLX 199/2020 ci numai o abrogare a L 223/2015, modalitatea de calcul a pensiilor militare va fi pe contributivitate in baza unui nou algoritm de calcul care va fi stabilit ulterior!!!! Nimeni inca in prezent nu cunoaste cum va fi noul algoritm de calcul, dar cu siguranta nu va avea nicio legatura cu PLX 199/2020 deoarece L 153/2017 va fi abrogata potrivit obligatiilor asumate de guvern in PNRR la fel la L 223/2015!!!

  21. @neacsum
    Caporalul era angajat în 1991 și s-ar putea să-l cunoașteți și dvs. Nu o să-i dau numele dar a fost încadrat la o subunitate care deservea Comandamentul Bg. 2 I Rovine.
    Dacă vă așteptați ca aceia care acum sunt în activitate să facă ceva vă înșelați!
    Zilele acestea m-am întâlnit cu 2-3 dintre ei și toți așteaptă să le mai pună sfertul ăla la soldă din februarie. Altceva, nimic!

  22. neacsum

    @Liviu F,
    Pozitiva, dar … sa vedem urmarile.

  23. neacsum

    @Paul Puiu,
    Da, nu a contestat nimeni faptul ca cei care au trecut in rezerva dupa septembrie 2017 au iesit cu pensii micsorate prin limitarea la net. Asta se vede si din aceste tabele. Asa cum nu contesta nimeni ca cei care au iesit din momentul votarii legii, pana la intrarea in vigoare, au cautat sa isi protejeze pensia si sa iasa in conditii mai avantajoase, desi unii erau pe cai mari, unii chiar proaspat inseuati. Numai ca uite, colegii ramasi au dat acuma o OUG prin care celor carora li s-a dat atunci li se ia acuma iar celor carora li s-a luat atunci, acuma li s-a adaugat SI LI SE VA ADAUGA IN CONTINUARE, CA SA NU MAI VORBESC DE SPORURILE CARE SE TOT ADAUGA. Asa ca sa nu le mai plangem de mila. CEEA CE SPUNETI PRIVIND LIPSA UNUI ALGORITM DE CALCUL, A UNEI METODOLOGII ESTE FOARTE FOARTE GRAV, INSEAMNA CA MINISTERELE APLICA LEGEA 223 DUPA URECHE, NU UNITAR. E GRAV, E FOARTE GRAV, MAI GRAV DECAT CEEA CE IMI PUNETI MIE IN SPINARE.Eu nu incerc sa bag batul prin gard sau sa distrug „unitatea de monolit” a pensionarilor militari, eu am explicat doar ce se urmarea prin acest PLX 199 pe care multi din cei pensionati il vedeau salvarea pensiilor lor cand de fapt era fum si praf in ochi. Vinovati de dezbinare sunt cei care prin masurile si legile pe care le propun si voteaza provoaca aceste prapastii.

  24. neacsum

    @Gogu Pintenogu,
    Deci caporalul nu are vechimea completa. Din aceasta cauza are pensia asa mica. Exemplul meu se referea la un caz cu vechime integrala, in aceleasi conditii cu colonelul. Deci hai sa vorbim aceeasi limba. Dar sa astepte caporalul PLX 199 si daca se aplica asa cum este acuma, e „fericit” caci in loc sa ii scada cate 1% pentru fiecare an lipsa pana la varsta standard, respectiv 5% pentru 5 ani, i se vor lua 20% si atiunci sa te tii pensie.

  25. Costel

    Va salut,
    Foarte pertinent studiul făcut. Nu mai am răbdarea sa susțin ce e bine sau greșit, cred totuși ca binele va învinge!
    Am o întrebare pt.cei care conduc destinelarmatei acum:știu ca la accedere iin NATO a fost o anexa cu soldele și pensiile pe care trebuie sa le asigure ministerul, statul român fata de cei care servesc sau au servit sub tricolor. Ce sa întâmplat, de ce nu se respecta pentru ca acum în situația critica din vecinătatea noastră, aceasta problema ar putea cântării mult în sens negativ!

  26. magda

    1.Vad mai multe comentarii negati decat pozitive pe mai multe bloguri cu privire la PLX in cauza,concluzia fiind aceea ca o lege sau ordonanta care sa favorizeze doar cateva mii de pensionari,nu trebuie adoptata.
    2.Domnule colonel,in referire la vorbele de duh spuse lui Gogu P.,ACTIVII AR TREBUI SA…”pai activii nu mai gandesc ei primesc totul de a gata de la liderii de sindicat care i reprezinta.Si dupa cum bine se vede…sunt foarte multumiti,vorba vine.
    3.Ar putea sa coexiste doua sisteme de pensii militare.Unul bazat pe contributivitate exclusiv pentru cei in sistem din anul 2000 si un altul hibrid pentru ceilalti.Oricum ,ce face psede ,tot prost iese.La ce poti sa te astepti de la un mare mancator de shaorma?

  27. magda

    1.Vad mai multe comentarii negative decat pozitive pe mai multe bloguri cu privire la PLX in cauza,concluzia fiind aceea ca o lege sau ordonanta care sa favorizeze doar cateva mii de pensionari,nu trebuie adoptata.
    2.Domnule colonel,in referire la vorbele de duh spuse lui Gogu P.,ACTIVII AR TREBUI SA…”pai activii nu mai gandesc ei primesc totul de a gata de la liderii de sindicat care i reprezinta.Si dupa cum bine se vede…sunt foarte multumiti,vorba vine.
    3.Ar putea sa coexiste doua sisteme de pensii militare.Unul bazat pe contributivitate exclusiv pentru cei in sistem din anul 2000 si un altul hibrid pentru ceilalti.Oricum ,ce face psede ,tot prost iese.La ce poti sa te astepti de la un mare mancator de shaorma?

  28. neacsum

    @Magda,
    Cand mai iei idei din alte parti, macar citeste si citeaza corect si fii sigura ca le intelegi.

  29. Micutzul

    Ce plăcuțe suedeze mi-am luat pentru explicatiile astea și cu desrt pentru că am arătat cum sunt jecmaniti disponibilizații….
    Nu vă mai faceți planuri fiindcă e mai mult decât clar că se pregătește o nouă lege iar baza de calcul o să fie cam cea din planurile MAp.N. Ce vreau să vă spun e să nu aveți încredere în toți cei care vă pupă!