Românii, buni de trimis la moarte?

Categoria opinii


Bâlbe fără scuze

Miercuri seara, undeva după ora 20.00, un MiG 21 LanceR s-a prăbușit în Dobrogea, după pierderea legăturii radio cu baza, undeva între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei.

Imediat se ia decizia de a fi trimis un elicopter IAR Puma de cautare cu (ni s-a spus)5 oameni la bord. După un simp foarte scurt, la 20.40  aflăm că elicopterul raportase condiții meteo nefavorabile și se pierde legătura radio și cu acesta iar ministrul apararii ne anunță că elicopterul s-a prăbușit și CEI 5 OAMENI AU MURIT.

La 23.20 aflăm că de fapt cei 5 decedați erau 7.

În afară de parcimonia informațiilor legate de misiunea MiG-ului pe o vreme nefavorabilă, care însă pot fi scuzabile având în vedere situația din Ucraina, se pun câteva întrebări legate de misiunea de căutare la care apar multe neclarități  și cineva trebuie să răspundă:

  1. Cine a ordonat misiunea, cu un aparat neechipat pentru condiții meteo nefavorabile?
  2. S-a interesat cineva înainte de darea ordinului de misiune de situația meteo din zona în care se bănuia că a dispărut avionul? Dacă da, de ce a aprobat zborul?
  3. Cine a stabilit mărirea numărului de participanți și de ce nu s-a cunoscut decât la ore bune după plecare, că de fapt au fost 7 oameni  în elicopter și nu 5 ?
  4. Cum s-a putut face o asemenea gafă care de fapt arată că nu există organizare și comunicare între structuri iar participarea la misiune  (ca și în cazul Apuseni)  se stabilește la scara avionului?
  5. S-a cerut sprijinul elicopterelor  Black-Hawk de la Baza Kogălniceanu pentru căutare, având în vedere posibilitățile acestora și dotarea cu sisteme de comunicare și vedere pe timp de noapte superioare?
  6. Dacă da, de ce nu au decolat, dacă nu de ce nu s-a cerut?
  7. Să înțelegem ca acestea apără pe ucrainieni dar nu și pe români ? Păi nu s-a spus că trupele care au venit în România au venit să îi apere pe români, ca parteneri de coaliție ? Au murit românii iar partenerul strategic se uită în altă parte?
  8. Fără a intra în specificul misiunii, îmi pun întrebarea de ce au fost ridicate un MiG și un IAR pe timp de noapte având în vedere condițiile meteo, dacă era neapărat necesară misiunea, și nu un F 16 și eventual apoi un Black-Hawk ?
  9. Ce făceau navele partenerului strategic în timp ce noi ne căutam oamenii?
  10. De ce nu au fost trimise drone să cerceteze zona unde s-a prăbușit MIG-ul?

Incompetență sau  indiferență, lipsă de respect și interes  față de armata română?

Unora, ultimele întrebări li se pot părea exagerate. Cum adică să vină americanii să ne caute dispăruții? Ei au treburi mai importante, au alte sarcini, nu să caute un avion dispărut. Serios? Care ar fi alea? Să își păzească motorina? Sau să socializeze cu tinerele românce și să investigheze cazul Caracal?

În timpul nopții cu pricina și apoi după, fără a sta chiar toată ziua cu ochii pe cer, am încercat să văd și eu ce se întâmplă prin spațiul aerian și ce credeți că am descoperit ?

  1. În noaptea cu pricina nu s-a ridicat niciun Sikorsky prin Deltă să caute MiG-ul sau elicopterul plecat în căutare, deși baza M Kogălniceanu deține astfel de elicoptere.
  2. În zilele următoare, însă, delta a fost asaltată de elicoptere și s-a patrulat în draci exact prin zona în care căzuseră cele două nave românești. De ce ? Ce mai căutau? Cumva aveau aceeași misiune pe care o avea și MiG-ul? Dacă nu, de ce acuma se plimbă prin aceeași zonă iar în noaptea accidentului nu ?
  3. Nu e ciudat că acuma a apărut și o dronă pe mare dar în noaptea cu pricina nimic?

Iată probele :

La ora 21.53 când încă nu se găsise MiG -ul, nu căuta nimeni din aer avionul,
dar între Slobozia și Medgidia se învârtea de nebun un KC2 VOYAGER .
04.03.ora 17.29, marea este supravegeată de o dronă Schiebiel Camcopter S-100
Deci avem….
04.03.2022, ora 20.22 un Black Hawk ” încă mai caută” epava MIG ului, la 48 de ore după incident.

Nu ni s-a spus nimic despre casetele negre, dacă au fost găsite, dacă vom fi anunțați cu cauza prăbușirii celor două nave.

Ni s-a spus că s-a pierdut legătura radio brusc, dar este posibil ca din cei 7 membri ai elicopterului să nu fi sunat nimeni la telefon familia, sau pe cineva cunoscut înainte de prăbușire? POATE NU AU MERS LEGĂTURILE RADIO, DAR NICI INTERNETUL? Și se mai pune problema de ce măicuța de la mănăstire, aflată foarte aproape de locul prăbușirii elicopterului a avut conexiune telefonică, a avut semnal, și a anunțat incidentul, dar niciunul din membrii echipajului nu a transmis nimic? Au primit interdicție  sau au fost trimiși fără telefoane mobile după ce aveam experiența din Apuseni?

Sunt multe întrebări și concluzii care se trag după acest incident, multe măsuri care ar trebui luate, dar mă tem că la fel ca și în celelalte cazuri cunoscute, în afara de decorații, avansări în grad, coroane de flori și regrete eterne,  nu vom vedea nimic.

Și pentru că tot vorbim de avioane, pentru cine e curios să vadă ce mai zboară peste România, mi s-a părut ciudat să văd că în ciuda restricțiilor de tot felul, și a banării, anulării blocării, eliminării activităților culturale, sportive care includeau nume rusești, pentru aceștia viața merge înainte, ”oligarhii ruși” se plimbă  pornind sau sosind din/în Moskova și traversează Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovenia, Ungaria, România, cu direcția Turcia, fie cu avioane turcești, fie cu avioane private, ca în zilele bune.

03.03.2022 , ORA 23, un avionas privat, cu niște ruși amărâți la bord pleacă de la Moskova, prin Skt Petersburg,
via Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia,Polonia, Ungaria, Romania ( toate țări NATO CARE AU IMPUS RESTRICȚII STRICTE OLIGARHILOR), spre Turcia, în risorturi. C-așai în răzbel.

În timpul ăsta Dostoievski este interzis, Balșoi Teatr este oprit să mai dea reprezentații, artiștii ruși nu mai sunt primiți pe scenă, sportivii cu nume rusesc sunt eliminați din concursuri, pentru că, nu e așa, arta, cultura, sportul, sunt apolitice. Ni se spune peste tot că nebunul de Putin este criminal iar Europa este umană, dar unde este umanitatea din noi când în loc să se ia măsuri împotriva statului și a celor vinovați cu adevărat de acest conflict (care între noi fie vorba,  se găsesc și în Est și în Vest) se iau măsuri împotriva oamenilor de rând, nevinovați, care sunt oricum năpăstuiți de regimul în care trăiesc și le mai dăm și noi la cap, să se sature. Blocarea băncilor rusești îi lasă fără mijloace de existență și pe oamenii de rând ruși și pe sportivi și pe artiși care nu au decât vina că sunt ruși. În acest caz, oare nu ne aflăm în fața instigării la ură și exterminarea  unei populații ? Cine dă dreptul mai marilor lumii să ia astfel de măsuri împotriva unor oameni a căror singură vină este că s-au născut în Rusia și au cetățenie rusească? Se dorește aducerea acestora în stare de disperare, doar-doar îl vor îndepărta ei pe Putin, pentru că mai marii Europei și ai Lumii nu își pot permite? Ce facem, flămânzim un popor pentru a scoate castenele noastre din foc, pentru că nu știm decât să întărâtăm popoarele nu să le și ajutăm ? Așa acționează numai lașii,  criminalii. Cine poartă război asimetric?

Apropo de cetățenie, ni se storc lacrimi și suntem îndemnați să ajutăm refugiații ucrainieni care ne bat la graniță. Știu oare cei care plâng pe umerii altora, că de exemplu în timp ce în România sunt primiți zeci de mii de cetățeni de naționalitate ucrainiană, ucrainienii de naționalitate română care lucrează în România sunt chemați la oaste pentru a lupta cu rușii? Probabil sunt și trimiși în prima linie, că și așa sunt prea mulți și dacă s-au născut vorbind românește, măcar să moară pentru Maica Ucraina. Cei de prin Dobrogea pot confirma, dar nu numai de acolo. Au fost chemați și trimiși la oaste din România acești cetățeni. Nu e așa că românii sunt buni să lupte pentru alții? Sper să nu ajungem să fim trimiși să luptăm și românii de cetățenie română, dar după cum se manifestă guvernanții noștri, nu m-ar mira.

Sărmană armată română, rău ai ajuns!  

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

18 Raspunsuri la Românii, buni de trimis la moarte?

  1. neacsum

    In ceea ce priveste diferenta de doi membri ai echipajului si neraportarea lor din prima secunda, este posibil ca introducerea celor doi extra membri sa se fi facut la ordin de sus dar nu prea sus sus, iar dupa disparitie acesta a cerut sa nu se spuna nimic despre cei doi, pana nu se gaseste elicopterul si daca sunt in viata, sa ramana 5. Numai ca ghinion de nesansa, elicopterul s-a prabusit si au murit toi. Intrebarea este daca va raspunde cel care a ordonat ca ceilalti doi sa urce la bord, sau va fi gasit un acar?

  2. Liviu PO

    Daca va fi nevoie si cetatenii romani de nationalitate ucraniana vor fi chemati la oaste…
    Radarale astea online nu au acces la datele aviatiei militare…

  3. neacsum

    @ Liviu Po,
    Nu obisnuiesc si nu accept jignirile pe aceasta pagina, dar tu ma faci sa imi calc peste principii. Pai vezi cat de prost esti, ca vezi cu ochii tai, dar ori nu pricepi ori ne crezi pe toti prosti? pai daca ”radarele alea on line” nu au acces la datele aviatiei militare, atunci de unde puii mei am eu fotografia cu Black Hawkul ala aici ? Sau vrei sa iti pun si poza a doua B52? Orice avion este vizibil daca are transponderul pornit. Acuma poti sa stai jos.

  4. Se pare ca e vorba de culpa sau eroare de pilotaj in ambele situații, numai ca oficial numai informare reala o vom putea realiza numai dupa ce procurorii militari se vor pronunța oficial dupa finalizarea cercetărilor!!!!

  5. Liviu PO

    @Daca aveti dreptate si sper sa aveti, pentru a-mi merita „statutul”, cum se face ca deasupra Ucrainei (imaginea 4),in conditii de razboi, nu e nici un zbor,sau avion cu transponderul pornit?Asta ma face sa explic „…” din finalul propozitiei doi si anume ca „decat in masura in care aceastea (aviatiile militare) doresc acest lucru”.Daca aviatiile militare si-ar desfasura activitatea numai la vedere ce-ar fi pe lumea asta?
    Ce-ati vazut dumneavoastra pe radar,respectiv soimul negru si b52-ul au si inmatriculare civila…Pentru o mai temeinica documentare puteti studia regulamentul AV-1 (nesecret)la urmatoarea adresa:http://www.aviatie.mai.gov.ro/documente/incadrari/F.A.%20AV-1%20Regulamentul%20pentru%20zbor%20al%20Aviatiei%20Militare.pdf
    Punctum.

  6. neacsum

    @Liviu PO,
    Statutul nu e permanent, se poate pierde. Deasupra Ucrainei nu zboara nimic, toate cursele au fost anulate, iar de avioane militare cu transponder pornit nici nu poate fi vorba.
    In ceea ce priveste soimul, acesta zboara la vedere cand nu are misiuni ~speciale~ tocmai pentru a fi vizibil, nu de prieteni ci de Inamici. Eu nu am spus ca toate zborurile sunt vizibile. Doar cele care se vor vizibile. Dar cele din F 4 nu sunt jucarii si nici „civile” cata vreme sunt inregistrate ca apartinand RAF de exemplu,pentru F16 sau USAF pentru tancurile de alimentare in aer sau Black Hawk.

  7. Cristian Crâmpiță.

    Articol cu autor deștept, cunoscător în de-ale aviației și nu numai.

    Atenție, tehnoredactre! E o poză acolo cu o pușcă automată lăsată în mâna unui individ total neinstruit. Scoateți poza! Va compromiteți!

  8. Sergiu

    D-le colonel, prima stire – cand am dat peste ea – despre prabusirea celor doua aeronave a fost legata de activitati de (posibil) bruiaj. Autorul insa mentiona ca bruiajul este posibil sa nu fi fost rus ci… aliat, iar partea romana sa nu fi fost anuntata.

  9. CSEJ

    Exista o planificare.Nu face fiecare ce vrea.Probabil ca atunci a venit randul la al nostru.Pe ai nostri trebuie sa-i caute altii?Nu e al nostru?Ce este atat de gru de inteles chiar si de un scribalau?

  10. neacsum

    @Sergiu,
    TOT CE SE POATE. ASTA AR EXPLICA GRABA CU CARE AUTORITATILE ROMANE AU ANUNTAT CA CELE DOUA CADERI NU AU TREABA CU UCRAINA SI S-AU DAT CA CERTE CAUZE CARE PANA ACUMA ERAU EVITATE, CUM AR FI DEFECTIUNE TEHNICA. Este cel putin ciudat, pentru ca pana acuma ar fi acceptat orice cauza, numai o defectiune la tehnica militara, care ar fi cazut ca o palma data autoritatilor, nu. Acuma autoritatile isi asuma din start o vina nedemonstrata inca, pentru a acoperi ce ? Normal ca ceva mult mai grav. Ciudat.

  11. neacsum

    @ Sergiu,
    Pe de alta parte, bruiajul radio nu explica si prabusirea aeronavelor. Daca le-a fost bruiat si sistemul GPS si de orientare si conducere prin aparate, da, ar fi o explicatie, dar in aceste situatii, pilotii trebuiau sa ia inaltime si sa se indrepte spre o directie cunoscuta sau sigura, pe baza experientei proprii, pana ieseau din zona de turbulente… tehnice. 500 de ore de zbor nu sunt insa suficiente pentru a face fata unei astfel de … incercari. Oricum, cauza, sau mai bine spus sursa …. bruiajului nu va fi facuta public

  12. neacsum

    @Cristian Crimpita,
    Autorul nu e mare cunoscator, doar incearca sa inteleaga si sa explice. Nimeni nu e perfect, nici macar tragatorul ala care tine mana pe incarcator, NU DIN LIPSA DE INSTRUIRE, CI PENTRU CA FOTOGRAFIA A FOST FACUTA CAND ISI ARANJA ARMA IN UMAR.Cum nu am mai gasit alta.. rima, am lasat-o asa, pentru ca imi e draga si asa imperfecta. Imi asum riscul semnalat.

  13. neacsum

    @CSEJ,
    CE SPUNETI? EXISTA O PLANIFICARE? DOAMNE FERESTE! INSEAMNA CA SI PRABUSIRILE AU FOST PLANIFICATE? Domnule draga, in astfel de situatii, ceea ce conteaza este nu planificarea sau hartiile, ci salvarea vietii oamenilor. Dar daca in functii de comanda si decizie au fost oameni care urmau si respectau doar „planificarea” sa nu ne mai miram ca au murit 8 oameni.

  14. neacsum

    @CSEJ,
    Scuze, am inteles gresit. Cand vorbeati de planificare va refereati la bruiaj? Atunci da, va dau dreptate.

  15. y

    Aici eu nu înțeleg, dacă un avion, elicopter sau o DRONĂ, nu are pornit transponderul, aeronava nu mai este văzută de radar? Sau ce scenariu s-ar aplica în cazul unei drone de tipul search & destroy, programată și condusă de IA, care s-ar trezi brusc cu un avion de fabricație rusească în raza sa de acțiune din zona de patrulare și responsabilitate?! Și mai ales, cum se explică tăcerea bruscă a A3, după ce în seara respectivă, un gâdea plin de exaltare, nu mai știa cum să-i facă pe invitați să afirme că ar fi fost un atac rusesc?

  16. neacsum

    @ y,
    Intrebarea ta e pusa la misto. Daca voiai sa afli diferenta dintre transponder si radar, o aflai singur pe net. Succes.

  17. Ioan

    Inca o data remarc același”potop de cuvinte, peste pustiu de idei”După abandonarea „ideologiei”lui tanti Aglaia, colonelul nostru, „pifan” get -beget și expert in salturi și târâș pe Costești genunchi, își schimbă specializarea și devine expert în aviație!😄Chiar va-ti pierdut orice pic de decenta,iar din dorința de a fi băgat în seamă, dezinformați grosolan? Chiar nu va este rușine!De multe ori, mici „Putinei” îi descoperim chiar printre noi,!Poate, daca mai aveți un pic de onoare militară, cu toate că mă îndoiesc,ați renunța o vreme, mai ales in situații deosebite, sa mai aruncați cu noroi și minciuni despre țară și armata care va oferit multe!🇷🇴Cu tot respectul, care nu pot să îl mai am fata de asemenea personaje!👍

  18. neacsum

    @Ioan,
    I pak remarc aceeasi neputinta in a citi mai mult de cateva randuri si aceleasi invinuiri fara noima, doar asa pentru ca nu sustin principiul ghiocelului si pozitia calului care bea apa, atat de dragi distinsului comentator. Bineinteles nu puteau lipsi invinuirile de dezinformare ( insa nu numai nejustificate ci si neargumentate), minicuni la adresa tarii si armatei. In ce constau aceste minciuni si dezinformari nu explica domnul Ioan, dar da bine la „imagine”. Probabil o sa caute pixeli albastri prin fotografii si o sa spuna ca acestea sunt facute la photoshop. Succesuri!