Bășicarea frunzelor la piersic

Categoria pamflet


Știu că pe unii nu îi interesează, aparent, acest subiect. Știu că mulți o să zică că m-am prostit de tot, sau am început să mă cred Ilie Știe Tot, dar vă rog să aveți puțintică răbdare. Ceea ce urmează să vă spun este de interes pentru cei care au piersici în grădină, în fața casei, la poartă, la câmp, indiferent că i-au plantat ei, sau au fost plantați de altcineva, din ”familie” sau cine știe de unde. Iar informația este folositoare chiar și celor fără grădină, sau care ”cumpără fructe” din grădina ”altora” dar care locuiesc în Grădina Maicii Domnului.

Ei bine dragii mei, piersicul este un pom fructifer extrem de pretențios și dificil de îngrijit, odată pentru că este foarte sensibil și în al doilea rând pentru că poate contacta o boală, căreia îi spune bășicarea frunzelor, de care nu mai scapă decât foarte foarte rar. Această boală face ca frunza să se bășice, să se înroșească și să cadă. Dacă s-ar bășica doar o frunză, nu ar fi nimic, dar boala se transmite prin vânt sau prin simpla atingere a unei frunze lovite de boală, de altă frunză, la o simplă adiere a vântului. Nu știu cum să vă explic mai bine, ca să înțelegeti în ce constă pericolul. Este, cam cum ar fi corupția printre politicienii noștri, parlamentari, aleși locali sau la nivel național. Odată ce boala a intrat într-o ”frunză” aceasta cum a pus mâna pe umărul unui alt politci… pardon unei alte frunze, gata, a contaminat-o. De la o frunză, se contaminează tot omul, pardon, pomul și dacă ai mai mulți piersici, întreaga livadă.

Partea cea mai proastă este că odată intrată boala în frunză, în una singură, dacă nu se iau măsuri urgente, dacă nu ești atent și nu verifici frunzele periodic, acestea se ”îmbolnăvesc” toate și secătuiesc pomul și adio fructe, adio roade, toată energia pomului e mâncată de aceste frunze atinse de acest virus, al corup… pardon, bășicării.

Partea și mai prostă este că odată intrată boala în frunze, nu ai ce face, degeaba mergi la ”horticultori”, la farmacie fitosanitară, nu există remediu. Pe unele canale media poate vei auzi că se rezolvă cu deneacită, cu procuraturită, cu pușcăriol. Canci. Nu există, NU EXISTĂ REMEDIU, ODATĂ INTRATĂ BOALA ÎN FRUNZE. E lucrul dracului, nu ați mai auzit așa ceva. S-a bășicat, bășicată rămâne orice ai face.

Și totuși, pentru a salva pomul, nu frunzele,  căci frunzele odată atinse sunt compromise pe viață iar boala se transmite din frunză în frunză, de la cele bătrâne la cele tinere, există un singur remediu: ruperea frunzelor atinse, frunză cu frunză, și înlăturarea de pe copac. Fără puști, fără pistoale, ca să parafrazez un cântecel, numai cu palmele goale. Și după ce au fost îndepărtate din copac, frunzele nu trebuie lăsate sub copac, pentru că virusul ăla, la cea mai mică adiere de vânt urcă la frunzele cele tinere, căci totuși cresc alte frunze. Deci rupte și aruncate în bezna uitării, să nu mai stea în veci pe lângă copac.

Atenție, uneori boala atinge nu doar frunzele, ci și structu… pardon rămurelele pe care au crescut și degeaba rupi frunza, căci noua frunză care va crește, dacă mai are piersicul putere să hrănească frunze noi, se va îmbolnăvi din ”scaunul” pe care se va așeza, ca să mă exprim mai plastic,  fiindcă virusul se păstrează pe crenguță. Ca atare, uneori trebuie eliminată și crenguța. Repet, singura soluție pentru această boală ”bășicarea frunzei” este ÎNLĂTURAREA acestor frunze  din copac, bucată cu bucată,  uneori cu crenguță cu tot.

În speranța că m-am făcut înțeles, îmi cer iertare față de cei care nu au piersici, dar nu se știe când le va crește câte unul la poartă, adus de vânt.

Nu fiți botaniști, nu puneți botul la cei care vă spun că există alte leacuri.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

5 Raspunsuri la Bășicarea frunzelor la piersic

  1. Sergiu

    D-le colonel, as sugera lectura articolului https://trenduri.blogspot.com/2022/06/estul-vestul-si-noi.html . Nu am intalanit astfel de opinii prea des.
    In alta ordine de idei, suna bine ce spuneti, dar ce facem atunci cand: o treime dintre radacinile copacului sunt dezradacinate, iar frunzele nu numai ca sunt batute, dar mai sunt si rare iar cele rare sunt napadite de omizi, care nu se pot muta spre copaci care au frunze mai multe, dar si spini mai lungi si mai desi, fortand omizile care tot slabesc sa jupoaie tot ce misca? Privind o harta, pardon, o coroana de cais, observ ca exista alti copaci care incearca sa ia din soarele caisului local, ca exista chiar tendinte de altoi macar pe o parte a caisului cu alte soiuri si ca sistemul de protectie al caisului nu face fata. Intrebarea e: din ce parte ar trebui sa vina mana care smulge acele frunze care ar da o sansa la viata caisului? Din ce am mai citit / trait, am incercat diverse maiini si nici una nu avenit sa ajute, mai mult au luat toate fructele la care au ajuns, lasand caisul cu frunzele lui.

  2. neacsum

    @Sergiu,
    Nu am studiat bolile caisului, si caisul e pretentios, nu creste pe orice sol. Eu vorbeam de băsicarea frunzelor de piersic, iar soluția este să le smulgi bucată cu bucată.

  3. Gigi

    Necesita rabdare sa iei frunza cu frunză.Imi spunea cineva ca anul acesta si visinii au avut de suferit.Pur si simplu frunzele s au ars,parca a dat cineva cu foc.De la el cumparam visine pt.compot,acum,nu am sa mai fac compot.De la ferme nu iau ca sunt stropite excesiv
    Apropo de basicarea frunzelor caisilor,am sa fac o paralelă cu politicienii care s au perindat pe la putere.Daca este benefica eliminarea frunzelor la cais bucata cu bucata,am scapa si de astia din politica daca nu i-am mai vota bucata cu bucata? Întreb,nu dau cu parul!

  4. y

    Acum, că ați adus vorba, parcă îmi amintesc ceva de boala asta extreeem de molipsitoare, foooarte dăunătoare, fără remediu (teoretic) și care face ravagii printre piersici. Cică totuși ar fi un leac, să se scoată copacul cu tot cu rădăcini din pământ și, să fie ars. Ar merge pentru 1,2,3 sau un pâlc; din păcate, boala s-a întins la toată livada și s-a extins și la puieții mai tineri și mai verzi din … pepinieră! Și tot din păcate, se pare că unii piersici ar asimptomatici, deci mai greu de … diagnosticat și tratat. Așa că, noii copaci ANORMALI atinși de bășica respectivă, s-au adunat și au dat lege cum că, anormalul este NOUL NORMAL, iar tot ce era normal până acum, devine de aici înainte ANORMAL! Și total LEGAL! Și uite așa, Grădina Maicii Domnului a ajuns să fie infestată de anormali … scuze, de NOII NORMALI, iar uman, nu știu ce (dacă) se mai poate face ceva.

  5. neacsum

    @ Y
    In curand cei nebasicati vor fi scosi in afara legii. Imi amintesc de filmul de desene animate „Oblio”, pe care l-am vazut cand eram copil, un fel de Patul lui Procust pentru copii.