Lia Olguța Vasilescu și pensiile militare

Categoria Despre Armata


Vineri, 22.07.2022, la Cercul Militar Craiova, la inițiativa domnului colonel (rtr) Cică Florin, președintele ROMIL Craiova, 30 de militari rezerviști sau ”retrageriști”, pensionari militari mai concret,  din Craiova s-au întâlnit cu primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu,  pentru a lămuri câteva aspecte legate de…. trecutul si … viitorul pensiilor militare. Nu știu dacă activitatea a avut girul președintelui partidului care deține și  conducerea CD, dar doamna primar e suficient de ”bărbată” pentru a-și permite și asuma o astfel de acțiune fără a se teme de interpretări și represalii.

Nu e nevoie să mai amintesc câte frigidere au fost umplute și donate  prin contribuția pensionarilor militari în urma OUG 59, paginile FB ale diverselor asociații sau persoane fizice au abundat de ” oferte” chiar dacă unele erau nejustificate. Cert este că doamna primar și-a călcat pe inimă și a cedat, sentimental politic,  solicitării domnului colonel Cică și a acceptat această întâlnire cu reprezentanți ai ”donatorilor”.

Din primele cuvinte doamna primar  ținut să clarifice momentul și conjunctura apariției OUG 59. Pentru cei care vorbesc despre OUG 59 fără a-i cunoaște prevederile, menționez că aceasta, printre altele, conține două modificări  care au „ucis orice boare de a…vânt” al pensiilor militare,  respectiv articolele 59 și 60 care au scos actualizarea și au limitat netul pensiilor.

Practic aceste două articole au ÎNGHEȚAT pensiile militare.

Bun, mulți cunoșteau sau simțeau asta, fără să știe cum sau de ce. Cei mai mulți însă, habar nu aveau, nici nu simțeau, dar au auzit ei că e ceva în neregulă. Aceștia sunt cei mai .. vocali, cei mai gălăgioși, ei cer tuturor să ia măsuri, dar ei nu știu ce măsuri ar trebui luate. Ei cer doar să li se mai dea și lor ceva, nu contează cât, cum  și când.

Lămuriri

Pentru că și-a umplut curtea de frigidere, doamna primar a acceptat întâlnirea și a precizat unele aspecte (pe care eu le cunoșteam sau intuiam și le-am spus de mai multe ori), respectiv :

  1. Nu a avut nimic personal împotriva militarilor. (Aici, ca o notă personală, confirm, cunoscând contribuția primăriței  la apariția  Legii 241/2013, pe care Oprea o ținea ascunsă prin sertare și care a apărut doar la insistențele ROMIL Craiova cu sprijinul Zoițicăi pe Podul de la Calafat în 13 Iulie 2013, când a intervenit la premierul Ponta).
  2. Personal, cât a fost ministru al muncii a constatat inechitățile privind salarizarea militarilor, a dorit să ridice standardul salarizării militarilor, dar a fost … oprită de specialiștii din interiorul MApN (un domn general de la resurse umane) care au spus că nu se poate discuta despre așa ceva pentru că asta ar însemna și creșterea pensiilor militare ceea ce ar necesita eforturi financiare imposibile. NA: aceeași problemă este valabilă și azi, așa că cine așteaptă actualizări să ia o pauză … LUUUNGĂ.
  3. Ca urmare, MApN a căutat o soluție prin care să poată crește salariile fără să crească pensiile care le dădeau bătăi de cap, respectiv PLAFONAREA PENSIILOR. Și așa, la nivel guvernamental s-a luat decizia ”corectării” legii 223 apărând (din ograda MApN -N.A.) soluția anulării actualizării pensiilor sau ”actualizarea prin indexare”. Fiecare ministru a semnat OUG 59 pentru partea ce îi revenea din lege, respectiv ministrul muncii pentru pensiile speciale, MApN și MI PENTRU PENSIILE MILITARE.  
  4. În 2018, după apariția noii legi a pensiilor civile, Dragnea i-a cerut ministrului muncii să reglementeze și pensiile militare unde existau discrepanțe între pensiile stabilite în condiții similare dar în perioade diferite. Inițial ministrul muncii a spus că nu dorește să se implice într-un sistem în care nu are competențe. Apoi la insistența președintelui de partid, a încercat, solicitând ministerelor implicate date privind starea pensiilor respective. MApN a răspuns că nu poate oferi baza de date, aceasta fiind ”secret militar”. Pe de altă parte exista o neînțelegere și puncte de vedere divergente între ministerele implicate, cele care aveau Case de Pensii Sectoriale.
  5. Având în vedere atât opoziția ministerelor implicate cât și divergențele de interese și soluții dintre cele 3 CPS,  dar și prevederile legii privind gestionarea pensiilor militare, ministrul muncii și-a declinat competențele pe această linie. (ca notă personală pot spune în cunoștință de cauză că cele spuse se confirmă, mai ales dacă privim în urmă și analizăm atât evoluția Plx 199 unde MAI a respins prima variantă propusă de MApN dar și refuzul guvernului de a-și exprima un punct de vedere pe același proiect la cererea Comisiilor pentru Muncă și Apărare, punct de vedere care ține proiectul suspendat. De asemenea ultimul răspuns al MApN și MAI la memorandumul trimis de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale pe problematica PNNR – pensii militare, răspunsul celor două ministere confirmă obtuzitatea și lipsa de verticalitate a reprezentanților/specialiștilor acestor ministere);
  6.  Nici ministrul apărării, nici președintele PSD (cel puțin declarativ, N.A.),  NU SUSȚIN TRECEREA PENSIILOR MILITARE PE SISTEMUL CONTRIBUTIV), deci nu pot fi învinuiți că ar urmări așa ceva.
  7. Reprezentantul Comisiei Europene a precizat (așa cum am spus și eu în articolele anterioare) că  UE nu a solicitat nici includerea pensiilor în PNRR, nici includerea pensiilor militare în rândul pensiilor speciale, acestea fiind optiuni și solicitări ale reprezentaților Guvernului României.
  8. În final doamna primar a precizat că personal este gata să sprijine și să facă lobby pentru sprijinirea drepturilor militarilor în fața președintelui partidului, și ministrului apărării,   să faciliteze o întâlnire a reprezentanților militarilor cu aceștia, pentru a găsi o soluție acceptabilă de ambele părți dar ÎN PRIMUL RÂND  e nevoie de un PUNCT DE VEDERE UNITAR.

Cam acestea au fost problemele prezentate de doamna primar.

După prezentarea sa, au urmat discuții, sau întrebări.

Domnul col (tr) Drăgulin Ilie,a spus că a participat cu două săptămâni înainte la o întâlnire  la Cercul Militar Central București, unde s-a anunțat că există un proiect de lege în care se consideră contribuitivitate,  pentru ofițer 3500 lei, general 4500, subofițer 2500, la care se adaugă solda de grad, OMM, grupa de muncă, astfel că se va ajunge la o echilibrare a pensiilor indiferent de anul ieșirii la pensie. Acest proiect ar avea sprijin și există probabilitatea să intre în procesul legislativ. Proiectul se pare că ar fi inițiat de DRPCVP (adică cel al cărui șef tocmai s-a întâlnit cu conducerea Forumului și a spus că NU CUNOAȘTE NIMIC, NU ȘTIE NIMIC, NU LUCREAZĂ LA NIMIC LEGAT DE  O NOUĂ LEGE A PENSIILOR MILITARE,  POLITICIENII DECID TOT).

Domnul colonel în retragere  Naon Mișu a solicitat doamnei primar ca atunci când va solicita/sprijini/ întâlnirea domnilor Cilacu și Dîncu cu reprezentanții militarilor să fie sigură că vor fi invitate toate asociațiile nu doar câteva, adică nu doar obedienții.

Domnul colonel a mai  a solicitat doamnei primar să lămurească dacă comisia interministerială formată la Ministerul Muncii are ca scop sau sarcină, trecerea pensiilor militare pe contributivitate. Doamna primar a confirmat existenta acestei comisii și faptul că aceasta are ca scop rezolvarea trecerii pensiilor speciale,(unde au fost incluse si pensiile militare) pe contributivitate. A mai pus domnul colonel Naon și problema Plx 199,  care, în opinia dânsului (și nu numai),  va conduce la alte discriminări,  pe care mulți o susțin fără sa o înțeleagă, sau o ”votează”  după cum li se arată degetul, ca în Parlament.

Doamna primar a admis că practic partidele aflate actualmente la putere sunt conștiente că nu se pot încadra în procentul de 9,4% din PIB dacă pensiile militare vor fi introduse în PNRR și calculate pe contributivitate și că se caută soluții pentru rezolvarea problemei.

Domnul Colonel (rtr) Cică a menționat faptul că ar trebui să încheiem înntr-un climat optimist, să rămânem la concluzia că atât domnul Ciolacu cât și domnul Dîncu au declarat că nu vor pensii militare calculate pe contributivitate, că pensiile militarilor sunt pensii militare nu pensii speciale,  iar referitor la Plx199,a spus  că  acesta mulțumește pe unii, dar nu pe toată lumea și că DACĂ  proiectul se pune în aplicare, el unul e mulțumit cu cât oferă acesta.

Am intervenit și am subliniat 3 aspecte:

  1. PLx este avantajos doar pentru cei care vor ieși la pensie (și, completez acuma, și cei cărora nu li s-a calculat la pensie, ceea ce este o discriminare) pentru că le acordă OMM la netul pensiei, deci 20 % la pensie, față de ceilalți care îl au introdus în brut, ceilalți (marea majoritate a celor aflați la pensie)  având doar promisiunea că le vor fi majorate/recalculate/ actualizate pensiile cel mai devreme în 2024 sau la aplicarea în integralitate a legii Legii 153, adică niciodată;
  2. În ceea ce privește trecerea pensiilor militare pe contributivitate aceasta este o posibilitate cu șanse mari, pentru că așa cum se prezintă lucrurile la ora actuală, suntem cu mâinile legate, ni le-am legat singuri prin propunerea lui Ghinea și intervenția lui Vasilcoiu de care a pomenit colegul Naon, deci dacă trebuie făcut ceva trebuie făcut urgent;
  3. Există o posibilitate de a împăca atât caprele cât și varza, adică o variantă care evită  trecerea pensiile militarilor  pe contributivitate dar respectă și angajamentele față de Comisia Europeană cât și cerințele de contituționalitate și ideea de reformă a pensiilor și că dacă dânsa dorește să sprijine această variantă, voi veni cu o propunere până la sfârșitul lunii.

Doamna primar a promis că va face tot ce îi stă în putere să sprijine orice inițiativă care să rezolve problemele.

Așa s-a desfășurat întâlnirea.

Dacă dintre participanți sau cei amintiți are cineva obiecții, ofer drept la replică.

NOTĂ: Interesant răspunsul dat de ”specialiștii” MApN în 2018 când Ministerul Muncii a solicitat date privind diferențele de cuantum al pensiilor pe grade și perioade de pensionare. MApN a răspuns că e secret militar. Oare domnii nu știau că ministrul muncii are acces la secrete de Stat ca membru al guvernului și membru al CSAT, având toate avizele de securitate? Un alt lucru pe care nu îl știau ”specialiștii”in MApN este că datele respective nici măcar nu erau clasificate ca secrete, ci ”confidențiale” ceea ce înseamnă că nu puteau fi publicate anumite informații, dar ceea ce ceruse doamna ministru nu intra nici măcar la confidențialitate, pentru că dânsa nu voia să le publice și să le analizeze și nu ceruse date personale ci situații statistice. Dar MApN când nu vrea să rezolve o problemă o dai pe ”secret militar”. Reavoință și incompetență.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

49 Raspunsuri la Lia Olguța Vasilescu și pensiile militare

  1. Brenda

    Cine este această doamnă , Olguța ce o califică pe ea să se bage în problema pensiilor militare când din cauza ei au fost inghetate pensiile militare, A FĂCUT ARMATĂ ARE UN GRAD SAU CRAF .CĂ
    SAU CE

  2. foita de varza

    ,,Contributivitatea”militarului este data de cuantumul remuneratiei(coeficienti}de grad pentru,numarul anilor fiecarui grad purtat pe umar,de valoarea remuneratiei (coeficientilor))functiilor indeplinite iin fiecare an intoata cariera,coeficientul de vechime si conditiile de risc al functiilor si specialitatilor militare.

  3. Suciu Pavel

    Ati intors-o,cu LOV,ca la Caracal(mai rau ca la Ploiesti)
    Macar pentru memoria „donatorilor”plecati si neimpacati n-ar trebui sa uitam ca ranile deschise de LOV nus-au inchis inca.
    Acum,cine s-o creada ca binefacerile ei au fost oprite de un „banal’activ care nu dorea sa divulge secrete inchipuite.Ea nu accepta asemenea afronuri.
    Ce doriti sa curatati se va putea sterge doar odata cu inchiderea ranilor.
    Daca are o pomada vindecatoare ramane de vazut.
    Pana atunci ramane LOV,cea cu frigiderele

  4. puscasiuc

    Daca doamna Primar si-ar imagina cate suferinte si chinuri a pricinuit prin OUG. 59 fostilor militari desigur ar avea cosmaruri. Poate gandurile rele, invovcarea raului si blestemele sunt apa de ploaie.Poate. Dar, in mare masura aceste adevarate „reclamatii” catre Dumnezeu, ale celor oropsiti, batjocoriti, schingiuiti, discriminati, infometati, saraciti, in mod injust de personaje ca ea, aflata efemer in situatia de a dispune de soarta unor oameni care cu cinste si corectitudine si-au facut datoria fata de tara, sunt auzite de Dumnezeu. Sa se uite doamna Primar in istoria Romaniei si a omenirii si sa traga concluzii. Cati asupritori si facatori de rele au sfarsit, ei si neamul lor in chinuri groaznice si sunt blestemati mereu.
    Si desigur, doamna Primar are „frigiderul plin”
    Nu cred ca doamna Primar sau familia ei, urmasii ei vor trece mai deaprte de ce sunt aici pe pamant, unde au bani si maretie. Acolo, unde noi toti plecam, noi pensionarii militari vom hotara soarta ei si a urmasilor ei in veci.
    Si frigiderul ei este plin.

  5. anominum

    LOV va raspunde in fata lui Dumnezeu pentru nelegiuirea sa.

  6. Nu dau doi bani pe ce spune si ce reprezinta Olguța, toate susținerile ei sunt niste minciuni gogonate si aberatii!!! Dupa ce Olguta cu PSD-ul ei, au îngropat la propriu pensiile militare mai vine si cu folclor ieftin sau povesti de Petre Ispirescu, pentru ca sa adoarmă asistenta!! Probabil unii au uitat consecintele OUG 59/2017 si o vor din nou sa o bage pe marea specialista de limba italiana si romana si in comisia pentru modificarea modului de calcul a pensiilor militare pe contributivitate ca sa isi mai etaleze inca odata calitatile si sa ajunga pensiile militare ajutoare sociale!!! Olguța Vasilescu, pentru o parte din rezervisti, reprezinta un dușmanca de clasa a pensiilor militare care nu merita a fi invitata in nici un cerc sau dezbatere!!!! Nu pot sa inteleg cum unui astfel de personaj i se pot cere opinii, păreri sau relatii despre trecut si viitor!!! De ce nu i-au chemat la dezbatere si pe fostii dictatori ca Hitler, Stalin, Mao Te Dun, Sadam Hussein, etc ca sa discute despre soarta rezervistilor si a pensiilor militare!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮

  7. neacsum

    @Paul Puiu,
    Nu li s-a gasit adresa de domiciliu. Dar vor fi amendati ca nu au contactat pe agentii care au facut recensamantul.

  8. REZERVISTUL

    Aseara pe B1TV, un bortos pe nume alfred bulai spunea tarii ca militarii romani nu merita pensiile militare deoarece nu au luptat in razboi( omitand cu buna stiinta Afganistanul si Irakul). Stimati camarazi va propun sa-i umplem frigiderul cu carne pe facebook iar daca il vedeti pe strada scuipati-l, o merita cu prisosinta! Nu uitati, daca noi nu ne aparam de astfel de paduchi, nimeni nu o va face pentru noi! Va dau linkul paduchelui:https://www.facebook.com/alfred.bulai

  9. Dumitrașcu Costel

    MINCIUNI, TERGIBERSĂRI pentru a drege busuiocul …DAR VIITOARELE ALEGERI VOR SANCȚIONA PiȘeDul cu Moșieru Roșu…debarcat…și nașpa Ol…pu…ța …uitată

  10. neacsum

    @Rezervistul,
    Cine va pune sa il bagati in seama? Era singurul pot tv care emitea? eu m-am uitat la meci.B1 e programul PMP care il sustine pe matol.mai are urmaritori ?

  11. neacsum

    @Rezervistul,
    Avand in vedere intentiile si politica ecterna,e explicabil.

  12. REZERVISTUL

    In ce priveste intentiile, unora ar trebui sa le dea de gandit cum kelemen hunor cere cu ardoare desfiintarea pensiilor militare! Dar nu sunt prea convins ca le da.

  13. neacsum

    Celor care incearca sa insinueze ca fac lobby pentru cineva le recomand sa citeasca ce scriam, cu date concrete in 2019 despre implicatiile MApN in nasterea OUG 59 dar nu ce spuneam eu , ci ce spunea MApN in comunicat oficial.https://in-cuiul-catarii.info/2019/04/02/olguta-si-tutuianu-se-cearta-pe-voturile-militarilor-15889

  14. neacsum

    @Rezervistul,Kelemen Hunor sa ceara desfiintarea pensiilor militarilor din Ungaria.

  15. neacsum

    Lia Olguta Vasilescu , 30.07.2017:
    ”30 .07.2017, doamna Olguța anunța: ”Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar săptămâna următoare, noi am lucrat la ea. Prin aceasta ordonanţă, noi ne-am stabilit câteva principii. În primul rând, nu scădem nicio pensie aflată în plată. Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate, că ne-am bătut joc de oameni, ne-am hotărât ca termenul de intrare în vigoare să fie undeva la 15 septembrie. Adică cei care vor să iasă, vor putea să o facă de mâine până la 15 septembrie. Trebuie să ştie că nu li se mai actualizează pensiile în funcţie de salariile celor care sunt în activitate, ci li se indexează. E un principiu mult mai corect”. Se referea la pensiispeciale din OUG 59.

    MApN comunicat 238/02.08.2017 tot despre OUG 59 :
    ”Nr. 238 02.08.2017
    PRECIZĂRI

    Referitor la speculaţiile apărute în spaţiul public legate de proiectul de Ordonanță de Urgență care reglementează unele măsuri în domeniul pensiilor militare de stat, Secţia Presă a Ministerului Apărării Naţionale face următoarele precizări:

    În acest moment,specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare.

    Informaţiile potrivit cărora ministrul apărării naționale nu ar semna proiectul ordonanţei de urgență sunt lipsite de fundament.

    Secţia Presă”
    Ordonanța a fost dată doua zile mai tarziu, pe 04.08.2017, asa ca nu a mai avut cine sa isi bage pixul in ce au facut cei de la MApN.
    Alles Klar ?

  16. neacsum

    @Suciu Pavel,
    Cum prezinta cineva situatia altfel decat vrem noi, chiar daca e reala, cum sarim pe el ca face jocurile nu stiu cui, ca e vandut, ca albeste, sau ca e vandut. Citeste cele doua… citate de mai sus. Apoi comenteaza in cunostinta de cauza.

  17. Din 2017 si pana in prezent nici un partid politic din cele care s-au perindat pe la conducerea tarii nu s-a sinchisit sa emită vreo ordonanta pentru îndreptarea discriminărilor si inechitatilor cauzate de OUG 59/2017 si OUG 114/2018 cu toate ca aveau puterea sa o faca!! Acest fapt demonstrează reaua credinta a politicienilor in frunte cu PSD care sunt groparii pensiilor militare!!! Acest fapt demonstrează faptul ca acte ordonante au fost benefice bugetului de stat si pe politruci nu ii intereseaza soarta rezervistilor si in retragere!!!! Daca pensiile militare vor fi integrate in PNNR si vor fi introduse pe contributivitate se va realiza o noua japca benefică pentru bugetul de stat de catre politruci, mult mai mare ca plafonarea sau abrogarea actualizarii pensiilor militare!!!! Contributivitatea va produce sporirea neîncrederii in politruci si alungarea si a ultimilor lor susținători care mai credeau in politica lor!!!!!Daca Ghiocel Ciuca ar gandi ca Valer Dorneanu si ar avea coloana vertebrala, alta ar fi fost soarta pensiilor militare, insa din pacate va trebui sa ne adaptam situației si sa traim cu ne vor oferi politrucii in viitor!!!!!

  18. neacsum

    @Paul Puiu,
    Hopa, ce faceti, schimbati macazul? Parca spuneati ca numai Olguta e de vina, ca nu credeti in povestile ei, ca ea e criminala, ceilalti sunt usa de biserica. Vedeti cum e cand te iei dupa propaganda de partid si ura de clasa? Adevarul e ca niciun partid nu a avut si nu are in vedere cu adevarat bunastarea cetateanului, indiferent de profesie, toate urmaresc indestularea clientelei si buzunarelor propii, asa ca nu va mai lasati conduse de propaganda de partid si nu mai invinuiti doar pe unii pentru ceva ce au facut toti.

  19. Dl Neacșu sintagma politruci sau politicienii includ toate partidele politice care s-au perindat la putere sau guvernare din 2017 pana in prezent: PSD, UDMR, PNL, USR!!!! Dintre toate aceste partide PSD este singurul partid care si-a permis sa ciunteasca, limiteze, taie sau sa plafoneze drepturile militare si politistilor viitori rezervisti sau rezervistilor sau in retragere!!!! Mărturia samavolniciei PSD-iste rezulta din masurile adoptate prin OUG 59/2017 si OUG 114/2018!!! De asemenea PSD a sustinut si proiectul PNL-USR-UDMR de supraimpozitare a pensiilor militare, dar CCR ne-a scos in 2020 in luna Septembrie!!! De asemenea ministrul Căciu de la PSD a initiat in decembrie 2021 proiectul cu introducerea platii CAS de catre rezervisti si in retragere!!!! Daca am face un top al celor care si-au batut joc de drepturile politistilor si militarilor, inclusiv si la salarii cand era tanti Olguța zisa Vipera Rosie de la PSD, oare ce partid ca fi in pole position oare P-S-D!!!! Celelalte partide si politruci su profitat de atrocitățile provocate de PSD si doar le-au mentinut!!! Nu pot trece cu vedere abuzurile celui mai mare partid din România care a guvernat cel mai mult din toate partidele aceasta tara, care ne-a adus unde suntem in prezent!!!!

  20. neacsum

    Domnule Puiu, nu mai intru in polemica constat ca aveti un singur ochi, pe cel drept, dar vedeti cu el in câș, adică doar în partea stângă. Ati uitat că bătaia de joc la adresa pensiilor militare a început sub conducerea clarvazatoare a matolitului și piticului sau atomic care au luat dreptul la munca pentru pensionarii militari disponibilizati desi le promisesera reconversie profesionala si locuri de munca fara numar, si au desfiintat pensiile militare. Probabil ca erati membru UNPR probabil si ANCMRR si ati aplaudat masura luata de Oprea. In aceste conditii polemica este inutila.

  21. neacsum

    Iar pentru cei care spun ca ”noi nu negociem cu dusmanii de clasa”, noi nu ne milogim la Ciuma Rosie” ” noi nu avem nimic in comun cu PSD sau cu Olguta”, si alte slogane din astea de campanie, eu vin si zic:
    1. Asa spunea si IohannisPANA acum un an, apoi a schimbat 2 premieri ca sa poata face majoritate absolută cu PSD PENTRU CA ALTFEL NU PUTEA SĂ FACA GUVERN.
    2. Ciolacu, seful PSD este seful Camerei Deputatilor camera decizională pe legile FUNDAMENTALE.
    3. Olguta Vasilescu este membru influent al PSD si DACA VREA, NU DOAR RASTOARNA MUNTII, II POATE CHIAR INALTA. Totul e sa vrea.
    4. Anul viitor PSD va desemna premierul(daca nu se strica caruta pana atunci)si se vor schimba unii ministri.
    5. DACA VOM CONTINUA SA FIM GROBIENI ( PENTRU UNII ASTA E SINGURA VARIANTA DE ”LUPTA”, NE VOM TAIA ORICE POSIBILITATI DE A OBTINE CEVA.
    6. Sa fim maturi si sa intelegem ca singuri, si mai ales dezbinati nu vom reusi nimic. cat timp vom trage unii hais si altii cea , vom merge unii la un imparat si altii la altul urmarid scopuri meschine, individuale sau profituri de moment, vom primi doar promisiuni si suturi in cur.
    7. Negocierea chiar si cu dusmanul(de fapt singurul cu care negociezi ceva, pentru ca prietenii iti ofera fara sa negocieze),nu este o rusine sau un semn de slabiciune, asa cum injuratul la drumul mare nu e dovada de demnitate. Orgoliile prostesti nu tin de foame. Poti fi demn si in negocieri, daca stii sa fii demn in viata de zi cu zi.

  22. neacsum

    Cred ca va trebui sa modific textul de prezentare a paginii si sa specific ca se adreseaza doar celor care stiu sa citeasca.

  23. Gigi

    O veche zicala româneasca zicea și inca o sa mai zica peste veacuri: „Trebuie sa te faci frate cu dracu’ până treci puntea”! Scaraoschii fiind bătrân si uns cu toate cele,trebuie sa ne mai gândim pâna luam aceasta hotarâre!!! Mai ales ca acest”drac” este BICEFAL.Daca ințelegeți ce vreau sa spun…e f.bine,daca nu mai cautati!

    Lăsând Zicalele in pace,am sa ma refer putin la ce a spus,d.na ministru.Are dreptate,am scris si noi la vremea respectivă,stim cine ne-au purtat sâmbetele!Asta nu o disculpă cu nimica,ba din contră,a fost numai complice la răul facut de cei care au blocat Actualizarea pensiilor in 2017 prin 3miterea OUG 59.Cum adica au refuzat sa puna la dispozitie acele tabele? Ele au mai fost facute publice prin 2011 sau 2012,s-au secretizat dupa?
    Atât acei gulerati,care au cerut amânarea actualizarii pâna prin 2023,adica pana ee termina implementarea l.153,stiau ca nu se va mai face,d-aia au inghetat pensiile pana in 2023.Vedeti cata mârsevie? Una este sa faci ceva 4 ani la rând si alta e sa o faci in 2023 pe patru ramasi din urma,impactul bugetar fiind colosal!!! Atât!

  24. Ardelean Cornel

    D-le CIUCA trecerea de la MINISTRU la PRIM_MINISTRU , pentru noi militarii , a aprins faclia sperantei . Ea va ramane aprinsa si dupa ce veti preda functia PSD-ului . Ati avut posibilitatea de a va demonstra atasamentul fata de militari , noi am fost instruiti sa ne facem datoria fata de tara si sa respectam CONSTITUTIA ,domnia voastra in fruntea GUVERNULUI ROMANIEI , aveti posibilitatea sa indreptati erorile savarsite impotriva APARATORILOR PAMANTULUI ROMANESC. Eu mai am sperante.

  25. Neciu

    Cu un simplu pix in mână
    A distrus Lia deodată,
    Din ce-a fost oastea română
    Patru corpuri de armată!

  26. S-a stiut de la adoptarea L 153/2017 ca nu este sustenabila si ca va dezavantaja pe militari si politisti!!!! Legea 153/2017 a fost adoptata cu dedicatie doar pentru clientela politica, adica pentru o anumită categorie de bugetari: cadrele medicale, magistrati, a celor din subordinea guvernului ca DSVSA si DSP, APIA, AFIR!!!!! PSD a creat L OUG 59/2017 si pentru a se gasi o metoda de a se putea realiza finanțarea salarizarii uriașe a clientelei politice, procedând la plafonarea pensiilor la nivelul mediei salariilor brute la 65% si nete la 85%, plafonarea si evaporarea la bugetul a SOSP sau OMM, a pensiei suplimentare si a procentului peste 25 ani vechime, precum si abrogarea îndemnizațiilor la trecerea in rezerva si abrogarea actualizarii pensiilor militare!!! Nu stiu cum la sedinta la care a participat tanti Olguța Vasilescu, zisa Vipera Rosie au uitat toti RAUL creat de OUG 59/2017 si L 153/2017 marca PSD, cica pentru inlaturarea inechitatilor din sistemul public de pensii si salarii!!!! Daca veti citi preambulul atat a OUG 58/2017 cat si al L 153/2017 veti constata ca aceste acte normative au fost elaborate si adoptate pentru inlaturarea inechitatilor, un pretext bun pentru sporirea veniturilor bugetarilor care fac parte din clientela politica privelegiata!!!!

  27. magda

    Doljul in ultimii 10 ani a dat tarii doua mari valori: Lia si Ionel.Lia,prea curata,preanevinovata si Ionel prealinistitul,preahabarnistul.
    Peremista s-a prezentat la intalnire cu un punctaj de abureli dar e incredibil cum s-a dat de gol chiar in fata rezervistilor si inca cum: 1.spune ca Dragnea i-a zis sa faca si sa dreaga( adica guvernul era Dragnea SRL)iar ea era o simpla vanzatoare la bufet,ce putea sa faca.
    2.Domne ca daca nu era ea si pesedeul,pensiile militare erau pana la cer…da,dar inechitatile au crescut.
    3.Legea 223 nu a fost aplicata niciodata in integralitate iar vina ati ghicit apartine 100% pesede ….marele artizan al legii,Gabita nu mai spun cum isi umfla muschii peste tot.
    4.Lia Olguta nu mai are nici un viitor ,este un produs expirat iar Ciolacu, marele luptator in revolutia de carton din Buzau,nu cred ca o are asa tare la suflet.Se vede de pe Marte ca aceia pe care Dragnea i-a eliminat,Ciolacu i-a reinviat.

  28. neacsum

    @Magda,
    Chiar daca o sa fiu(din nou) invinuit ca o apar pe Lia, va rog sa imi spuneti de ce nu au corectat/anulat toate guvernele PNL toate OUG urile date de Olguta impotriva militarilor sau de ce penelistii pastreaza si acuma la sertar si nu scot la vot cele 3 ordonante si sa tranteasca ordonantele ?
    a.r.u.

  29. Gigi

    @Magda Asa este ce spuneti in mare măsură,dar va amintesc ca L.153 a fost prorogata de guv.Câțu(sper sa nu gresesc)sau Orban,oricum nu contează,astia sunt toti o apa si-un pamânt,indiferent de unde provin.

    Mai aduc unii in discutie prafuita Pl x 199,care este strâns legata de aplicarea acesteia,de implementarea legii aratate,si care se intindea pe multi ani,in numai 3(trei)etape.

  30. neacsum

    @Gigi,
    Legea 153 nu a fost prorogata, doar nerespetata.

  31. foita de varza

    Domnilor militari pensionari,am incercat sa inteleg un punct de vedere sanatos,unic ,in uniforma militara prin care sa se stabileasca in baza caror criterii ar trebui stabilit calculul pensiilor militare .Dar nimic,toti bateti campii acuzand , un fost ministru care in mod sigur a fost ,,consiliat”tot de structurile asociative ale militarilor,Ramaneti tot la ideia aceea cu ultimile 6 luni din ultimii cinci ani,sau sa se mearga pe coeficientii gradelor si functiilor avute in cariera militarul,la care sa seadauge vechimea,conditiile si de risc ale specialitatii militare. Pai daca la 40 de ani prinzi o functie,,buna”care-ti permite sa opti o pensie decenta+ ,pai nu-ti vine predai ,,cartusele”netrase si sa pleci in viata civila ,i sectorul.politic,privat sau liber profesionist cu angajament prin ,,legiunile straine”?LOV-ul a fost invitata nu ea a invitat pe militari..

  32. Gigi

    @foita de varza Legea actuala a peniilor militare este facuta Varză încă de a fi intrat în vigoare!

    Nu i-a fost de ajuns asta si in 2017 i-au dat lovitura de gratie,adica….au inghetat-o bocnă,lasând-o in starea asta pana in momentul de fata.

    De batut câmpiile,nu le batem.Daca te documentezi d-ta mai bine cum au stat treburile din 2016 si pana acuma cand discutam noi,va convingeti.E mult de discutat pe tema asta,noi o analizam de ani buni.

    PS/Sa ma scuze dl.colonel ca am intervent!

  33. neacsum

    @Foita de varza,
    Esti Vladut varzo !

  34. foita de varza

    Domnule Gigi,discutiile daca sant de 5-6 ani si nici acum nu le-ati terminat si niciun punt de vedere nu se intrevede,asta inseamna ca ,,or drumul e gresit or cai-s obositi”Domnule,am vazut intalniri pentru poze cu apa mineraala si grisine a mai multor asociatii militare cu politicieni,si nimic.Au aruncat astia pe piata gogoasa cu ,,pensiile speciale”si acum o rostogolesc toti in loc sa se stabileasca criterii generale pentru echitatea pensiilor in functie de grade purtate si responsabilitatea functiilor pe care a avut-o fiecare pensionar.De discutii m-am convins executia concluziilor nu m-au surprins..Dumneavoastra nu ati sesizat ca sant nemultumiri in randul pensionarilor privind aceste criterii de calculul pensiei. Daca legea a fost facuta praf,inseamna ca a fost proasta din start.Daca mai ,,discutati”inca 6 ani ,cel putin faceti o lege a pensiei care sa tina cel putin 25-30 ani.Va salut.

  35. neacsum

    @ Foita de varza,
    Dumnevoastra personal, facand abstractie de parerile unora si altora, ce parere aveti, ce trebuie facut cum ar fi corect sau mai bine
    ?

  36. neacsum

    @Foita de varza
    Banuiam eu, dupa nume ca va cunosc de undeva si ca asa veti reactiona.E plin netul de viteji care sub pretinsa identitate mascata sub foi de varza nu au nimic de spus.

  37. Gigi

    Asa este,d.le colonel,mă întreb si eu cum apar unii distinsi domni numai atunci când le sunt afectate drepturile d.lor,ba ne mai si cearta ca nu am realizat nimica din ce am discutat.Pe lângă faptul ca stau in „joc de glezne”aplica metoda „lasă bă,ca se lupta ăstia,iar daca câstigă ei,beneficiem si noi”.In final nu fac altceva decât critice ca nu am realizat nimic in 6 ani de cand discutam.
    @ foi de verze,asa cum spune dl.col Neacsu,veniti cu idei,poate noi nu am fost prea clari in ce am spus de 6 ani,ce va tine sa nu le puneti pe tapet?
    Va urez succes!

  38. foita de varza

    Domnule Neacsum,domnule Gigi,va place sa vorbiti vorbe,si sa urmariti cine va deranjeaza.Eu nu v-am scris doar despre.1)legea actuala este ,,bruiata”de multe ,,amendamente”care au dus la nemultumiri si in acest caz,ori ramane ,,virgina”fara ,,aditivi ”ori se dospeste o alta lege care sa aduca echitate tuturor militarilor pensionari indiferent de categorie2)Pentru aceasta sa se tina cont de urmatoarele criterii ,coeficienti acordate pentru fiecare an;Gradelor purtate in intreaga cariera,functiile indeplinite in intreaga cariera,la care se adauga celelalte bonusuri,specialitatea,conditiile de risc ale functiei,vechimea,ordine si medalii etc.Alte propuneri si critici la adresa partideloor si membrii acestora eu nu am.Credeti ca e un act de vitejie,domnule colonel?

  39. neacsum

    @Foita de varza,
    Dumneavoastra mi-ati spus ceea ce stiam si eu, ca L 223 nu e perfecta.Ca se lucreaza la o alta lege eu spun de ani buni, deci nimic nou sub soare. Ati mai spus asta. Dupa propunerile pe care le-ati facut la o viitoare lege, stiu si de unde va inspirati si probabil sunteti inca activ iar DGFC nu va e straina. Acuma se explica si pozitia dumneavoastra si de ce nu doriti modificarea 223. Coeficientii v-au dat de gol.

  40. foita de varza

    Santeti in eroare!Am aproape 20 de ani decand sant in pensie.Deci,se explica de ce ,in ramolismentul meu,sustin ,,contributivitatea” data de,repet;,,valoarea” unui coeficient pentru fiecare grad purtat de militar,la care se adauga drept ,,contributivitate” si valoarea anuala a unui coeficient pentru functiile avute de pensionar in intreaga cariera,apoi se pluseaza cu ,,valoarea adaugata”data de,loialitae(vechimea),conditiile de munca si risc,ordinele si medaliile.Si,eu zic,ca inaite de a da vina pe politicieni,verificati ,,draftul”sau propunerile initiale ,cine le-a facut si cine le-a sustinut din sectorul militar.Cat despre modificarea legii 223 ,cu sinceritate iti spun ca nu-i stiu prevederile.Si ca sa inchei ,,neintelegerea”eu nu sant adeptul ca ultimele 6 luni sa fie luate in calcul pentru pensie a unui militar cu cariera,liceu militar,scoala militara,si inca 30-35 de purtat arma si ranita in spate.Si sustin ca si actualizarea pensiilor cu cele de azi.Adica,un pensionar comandat de pluton de,,atunci”sa aiba aceasi pensie cu un comandant de pluton de ,,acum”Vezi asta samana a ,,nostalgie”dar e o treaba echitabila.”

  41. neacsum

    @Foita de varza,
    Dumneavoastra sustineti principiul contributivitatii, pentru ca pe legea 263, probabil,( nu ma intereseaza cum) ati avut un cuantum mai mare decat pe 164.Nu vreau sa speculez apartenenta la partidul lui Oprea, dar nici nu o exclud. Cum se face, daca a fost o lege buna, ca mai mult de 60% au iesit pe minus, ca unii au murit cand au vazut cat le-a scazut pensia, altii au primit nu stiu cate deciziiin 2 ani de zile si daca nu se dadea 241, unii ar fi plans si azi. Si tot dumnevoastra sustineti contributivitatea, fara a sti sau macar incerca sa intuiti de ce o schimba acuma, daca e tot pe contributivitate( inclusiv la civili) sau de ce a intrat in PNRR.Nu stiti cum o vor calcula, ce coeficienti vor avea in vadere, cum va fi calculat punctul de pensie, dar mergeti cu capul inainte. Raspunsul e simplu: S-au angajat ca prin noul sistem, sa scada bugetul de pensii cu cel putin 10%, iar procentul stabilit e fix, si nici in actualele conditii nu ajunge. Asadar, va puneti singur capul pe butuc fara sa stiti macar daca securea e ascutita. Legea 223 nu e o lege perfecta. Totusi, daca s-ar fi dat actualizarile si indexarile ati fi fost multumit. Problema mare a ei nu este cum se calculeaza, ci cum a fost modificata si aplicata.

  42. Nicolae

    Polițiștii activi se pregătesc de miting, protest, grevă. Ne putem alatura .

  43. neacsum

    @Nicolae,
    Ei si ? Ce daca ? Daca castiga ceva, castigam si noi, fara sa iesim. Asa ca nu e mai bine sa stam acasa ca pana acuma ? Aflam de la tv ce s-a intamplat. E prea cald pentru noi.

  44. Radu

    Unor rezervisti, cand li se pune pata pe cineva nu le-o scoti din cap nici cu clestele.
    Nu este un secret pentru nimeni ca toate reglementarile privind pensiile si salariile militarilor sunt elaborate in interiorul directiilor financiare si juridice din cele 3 mari institutii militare. Politicul ajuta pentru transpuerea in lege a ceea ce s-a elaborat, in special la MApn.
    Intr-un document publicat pe acest blog cei de la armata recunosc ca recalcularea pensiilor contributive in pensii militare in anul 2016 a diminuat cuantumul la 68% dintre pensiile in plata.
    Exprim multumiri domnului col. Cica, presedintele ROMIL Craiova, pentru ca a oferit o tribuna explicativă doamnei Vasilescu.

  45. neacsum

    @Radu,
    Nu tribuna explicativa e castigul, ca nu aveam prea mare nevoie de explicatii, mai ales ca stiam tot ce a spus, ea doar a confirmat ce stiam dar a ascuns ce nu o avantaja. Important este daca chiar va dori sa faciliteze o intalnire cu Dincu, Ciolacu si eventual Budai.

  46. foita de varza

    Domnule Neacsu,imi cer scuzr dar nu am zis nimic despre legea lui ,,Oprea”.Trebuie sa repet ca echitabil este sa se calculeze pensia in functie de ,,contributivitatea”gradelor ,functiilor,conditiilor de risc ale functiei,numarul de ani sub uniforma, adica ,,rabdarile ”alea daca intelegeti despre ce e vorba.Este o parere a mea ,personala,corecta sau incorecta,fata de care cine-si spune parerea sa se refere strict la ce am amintit.Cat despre coeficienti pot fi luati ca etalon astia de acum la grad si functiei, si care vor fi actualizati decate ori vor fi modificari.Repet,nu ma intereseaza vechile legi,pentru ca dupa cum se vede,sant multe nemultumiri tocmai datorita legilor pe care eu nu le-am amintit ca sant echitabile pentru pensionari.Eu stiu,si sant convins ca multi cunosc ,,avantajele”ultimelor sase luni din ultimii 5 ani (ca la revolutie)Si ca sa va linistesc in privinta ,,intereselor mele”tin sa va aduc la cunostinta ca pentru mine,ultimele alea 6 luni ,,avantajoase”le puteam alege din cel putin 1o ani ca tot acolo ajungeam. Vedeti vreun interes aici?Nu am facut decat liceul militar,niste studii militare in niste institutii militare,niste cursuri mai acatarii si cam atat.In total peste 40 de ani si daca mai adaug si vechimea data de risc m-am apropiat de varsta de pensionare.

  47. neacsum

    @Foita de varza
    Este adevarat, actuala metoda de calcul avantajeaza pe cei cu functii mari sau protejati ai sefilor dar si pe cei capabili, care au indeplinit functii de comanda si/sau au primit solde de merit sau sporuri. Pe legea 263 pensiile mari au fost acordate in mare celor care au „imbatranit” in armata chiar si fara sa fi avut vre-un merit, cum era seful de la vremea aceea al ANCMRR, au avut grija sa nu ii calce tramvaiul, au venit la timp la alarma si nu au pierdut documente sau harti.

    Nici una, nici alta nu a fost si nu exte perfecta, pentru ca la noi, orice sistem ai adopta, cei care fac legea sau metodologiile de aplicare, au grija sa isi bata joc de el, sa il aplice dupa ureche sau tendentios, sa il completeze cu prevederi care avantajeaza o anumita clientela care poate diferi de la caz la caz, in functie de cine face sau aproba legea.

  48. foita de varza

    Ceva ,ceva va apropiati de adevar.Nu toti pot sa fie multumiti de ,,foaia lor de parcurs”in armata.Tocmai de aceea va spun ca singurul criteriu de apreciere pentru calculul pensiei este dat ,repet,de gradele purtate si functiile indeplinite pe timpul intregii cariere.Singurul criteriu care ar trebui sa fie egal pentru toti este gradul,indiferent de specialitate gradul de plutonier,locotenent ,etc are aceasi ,,greutate ”la pensie,totul depinde cata vreme este purtat pe umar.Departajarea pensiilor trebuie facuta de ceilalti coeficienti amintiti,functii,vechime,conditii de risc etc.Sincer sa fiu niciodata nu am fost interesat decat de realizarile si rateurile mele,mai putin de cei care au ,,plimbat”mapa,avand convingerea ca retributia fiecaruia are la baza efortul depus.Dar….cand numeri cartusele netrase si faci o comparatie ,parca te incearca un proces al constiintei.

Statistici T5