Texte și pretexte

Categoria opinii


Nu că ar fi o noutate, dar în ultimul timp devine din ce în ce mai evident, mai vizibil, mai palpabil,  obiceiul guvernanților de a vinde castraveți la grădinar sau a spune una și face alta. Proverbul românesc cu gardul și leopardul își dovedește din plin valabilitatea. Obiceiul a devenit atât de frecvent încât nu se mai sesizează nimeni, cred că în curând se va legifera.

”Vom munci și vom lupta, pacea o vom apăra”

În martie 2021 UE a emis DECIZIA (PESC) 2021/509 A CONSILIULUI,

de instituire a Instrumentului european pentru pace și de abrogare a Deciziei (PESC) 2015/528”. Decizia înlocuia o altă decizie emisă în 2015, care venea în sprijinul ”Primăverilor arabe”, respectiv ”Athena Mechanism” și  African Peace Facility, primăveri  inițiate de același partener strategic universal care astăzi conduce Europa spre dezastru. Dacă e să te iei după nume, EPF, adică European Peace Facility are  scopul declarat de a consolida  capacitatea UE de a PREVENI conflictele, construi pacea  și întări sistemul de securitate internațională, după cum se spune din primele rânduri ale deciziei de înființare a programului.  ”The EPF is an off-budget instrument aimed at enhancing the Union’s ability to prevent conflicts, build peace and strengthen international security, by enabling the financing of operational actions under the Common Foreign and Security Policy (CFSP) that have military or defence implications.”

Totul bine și frumos, ideea e măreață, creață și dodoleață, sună bine din coadă, numai  că în înăuntrul curții, dai de altceva. Urmare a acestei inițiative s-au creat organisme și programe din care politica de securitate și apărare comună (PSAC) face parte integrantă, care înțeleg sau transformă eforturile pentru pace în eforturi de menținere a războiului.

 ”În scopul îndeplinirii obiectivelor PESC(politica externă și de securitate comună), Uniunea desfășoară în special operații cu implicații militare sau în domeniul apărării și oferă asistență statelor terțe, organizațiilor internaționale și organizațiilor regionale pentru ca acestea să-și îmbunătățească capacitățile legate de chestiuni militare și de apărare sau pentru a sprijini aspectele militare ale operațiilor de sprijinire a păcii conduse de acestea.”

Ca urmare, fondul, creat pentru prevenirea conflictelor și implementarea păcii, este astăzi folosit pentru înarmare. Culmea este că în decembrie 2021, cu 3 luni înainte de atacarea Ucrainei, ”fără a bănui măcar” ce avea să urmeze, UE decisese să acorde din fondul de 5 miliarde de euro astfel format, un ”AJUTOR DE SECURITATE” Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova, care se flă în zona conflictului care s-a ”implementat” în februarie 2022. Nostradamus e mic copil, Baba Vanga nu există. există doar Ursula von der Leyen. Și mai interesant este că fondul UE este folosit pentru ”sprijinirea păcii” prin înarmarea unei țări care nu e membră UE.

Acuma toată lumea ar spune că e totuși bine, că uite, fondul ajută Ucraina să ”supraviețuiască”. De când războiul ajută lumea să supraviețuiască eu nu știu, dar știu că recent SUA  a cerut imperativ UE să îi deconteze ”împrumuturile” făcute Ucrainei în tehnică militară ”second hand” cu care SUA menține Ucraina într-un război devastator. De unde credeți că va plăti UE acești bani? Din fondul pentru pace. Deci pe cine ajută acest fond? Bineînțeles că cei ajutați nu sunt ucrainienii de rând, care mor pe capete zi de zi atâta timp cât va merge războiul înainte alimentat de producătorii și dealerii de armament,  ci ”investitorii” americani care oferă ”împrumuturi” Ucrainei. Și pentru că se spune ”finit coronat opus”, la declarația ministrului Dîncu, cum că Europa ar trebui să facă eforturi pentru pace, nu pentru prelungirea unui război, vine WKI și îl trimite la revista presei. Hai că e bine !

Aceeași politică, alți fraieri

Cum România ia lumină de la organismele internaționale și parteneri strategici,  la ce ne putem aștepta dacă nu la garduri vopsite?

Vă amintiți când Ciucă al nostru ne promitea, în noaptea de 8 martie când cu creșterea prețului la combustibil, că va lua măsuri pentru protecția ”consumatorilor”, deci a populației,  că prețul nu va crește ? Ei bine, a crescut.

Vă amintiți când Ciucă al nostru a promis că va ajuta populația să treacă peste șocul creșterii prețurilor și va acoperi această creștere prin subvenții? Ce a făcut, a limitat, prețul? Nu! A subvenționat pe o perioadă determinată o parte din  creșterea prețului, cu 50 de bani. Pe cine a ajutat această măsură, pe cetățean ? Da de unde, protecția a fost acordată vânzătorului la pompă, pentru că acesta și-a păstrat prețul iar statul adică noi, i-a decontat o parte din bani, ceilalți venind direct de la fraierii care se bucură că din creșterea de doi lei la litru, ”statul” îl ”scutește” de 50 de bani. Cât de proști să fim să nu realizăm că suntem furați tocmai de cel care zice că ne apără și îi mai și pupăm mâna?

Vă amintiți când Ciucă al nostru ne asigura că măsurile privind  restricțiile și economia la energie nu vor fi aplicate consumatorilor casnici și că românii  nu vor  suferi de frig și nu vor  fi puși să strângă cureaua, că ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 112/2022 din 15 iulie 2022 se aplică numai instituțiilor și firmelor?

Sunt convins că da. Nici nu se uscase cerneala pe OUG, că același prim ministru ne anunța că el face economie acasă. Apoi au explodat ”exemplele” și ”sugestiile” privind dușul ”in paso doble”, urmărirea emisiunilor tv cu televizorul scos din priză, becurile economice, panouri solare,  scăderea cotei de energie compensată   de la 300 la 250 KWh etc.  

După promisiuni au început să curgă… informațiile și măsurile. Pe lângă faptul că, ca și în cazul benzinei, statul nu plafonează prețurile ci doar ajută companiile (unii ar spune samsarii/ bișnițarii) care se ocupă cu comercializarea, nici măcar producerea energiei, să își mențină și încaseze prețurile, deci ajută hoții să ne jecmănească cu documente legiferate de statul român, măsurile care se iau ne vor obliga pur și simplu să ne închidem singuri căldura, lumina, apa caldă. Unii ne recomandă haine groase, la școală copii sunt sfătuiți să stea înfășurați în pături iar ultima măsură care se pretinde a fi în folosul consumatorului casnic se prevede a fi trecerea din nou la învățământul on line.

Asta este culmea fățărniciei. Pentru că guvernul nu mai poate asigura iluminatul și încălzirea școlilor, acesta ia în discuție trecerea la învățământul on line, iar asta, culmea,  pentru a ”economisi” energie. Adică, în loc să ilumineze și încălzească o clădire cu 200 de elevi, guvernul trimite copii acasă ca să aprindă luminile și să încălzească 200 de locuințe. Asta înseamnă economie pentru guvern. Da, economie la bugetul guvernului, dar pe spinarea consumatorului casnic. Și asta în numele ”protecției consumatorului casnic” a cetățeanului. Vedeți cât de mult  ne iubește Ciucă al nostru?

Ce măsuri mai ia guvernul nostru pentru noi? Ne obligă să ne punem calorimetre și cititoare de consum ”inteligente” care transmit automat consumul direct  la ”furnizor”. Pentru început  sunt vizați cei care sunt conectați la sistemul central de încălzire. Apoi și cei care au centrale de apartament. De ce ? Pentru a ști, monitoriza și controla consumul casnic. Ce va urma? Aș pune pariu că următoarea măsură va fi instituirea prin lege a unui consum maxim care odată depășit va duce la amenzi sau chiar decuplări de la rețeaua de energie. Nu mă credeți?  Țineți aproape!

Și tot pentru ”protecția” consumatorului casnic se intenționează modificarea HG1588/2007 deci HOTĂRÂRE DE GUVERN, prin care se stabilește că pentru cei care sunt decuplați de la încălzirea centrală, în cazul izolării sau tăierii țevilor comune se poate recalcula suprafața echivalent termic afectată a apartamentului în vederea stabilirii cotei de plată pentru fiecare apartament. Cum anume se va modifica? Bineînțeles că în avantajul … furnizorilor de energie termică, în sensul că nu se va mai admite scăderea sau diminuarea cheltuielilor pentru consumatorii casnici, aceștia vor plăti indiferent dacă au sau nu țevile izolate sau tăiate, în aceeași măsură. Deci beneficiezi sau nu de căldura țevilor, cu ele izolate sau tăiate, tot vei plăti, pentru că nu e așa, ”SISTEMUL AȘA FUNCȚIONEAZĂ”, pe spinarea cetățeanului. În baza ”promisiunii” că HG va fi modificată, deja firmele care trebuie să facă verificarea și recalcularea SET, nu mai vor să verifice locuințele.

Și tot pentru sprijinul ”cetățeanului” se dublează impozitele pe locuințe. Asta ca să ne învățăm minte să ne mai cumpărăm apartamente. Dar ce în chirie nu mai știm să locuim?  Ce atâta proprietate privată? Apropo de proprietatea privată, dacă se va modifica HG1588, sugerez proprietarilor de apartament cu centrală proprie care vor plăti căldură indiferent dacă au sau nu țevi sau sunt sau nu izolate, să deschidă dosare în instanță prin care să solicite firmelor și regiilor care asigură agentul termic comun, să le plătească chirie pentru țevile care trec prin apartamentele lor. Fiind proprietate privată tevile nu pot să traverseze și să ocupe spațiul locativ al proprietarului fără acordul expres al acestuia. Să vedem dacă va conveni regiilor să plătească chirie. Nu garantez că ”justiția noastră” va da câștig de cauză, mai ales că  Comisia comuna pentru modificarea legilor justitiei din Senat  tocmai a votat reintroducerea protocoalelor dintre SRI și parchete. Dar merită încercat.

Tot la capitolul texte și pretexte se înscrie și textul deliverit de mister Helvig studenților din Cluj, în care vorbea el despre patriotism, suveranitate, naționalism. Era un fel de mesaj, pentru cei ce ar fi dorit sau se gândesc la o mișcare sau partid mai revendicativ/naționalist, ceva  de genul ”stați liniștiți tovarăși, de asta ne ocupăm noi!” Păi ce, SCMD nu a fost creeat în aceeași idee, li uite, că respiră și astăzi după o duzină de ani

Hai că e bine!

https://www.consilium.europa.eu/en/policies/european-peace-facility/

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:32021D0509&from=en

https://www.consilium.europa.eu/en/policies/european-peace-facility/

https://www.euractiv.ro/politic-intern/cum-face-nicolae-ciuca-economie-la-curent-mi-am-pus-si-becuri-economice-si-panouri-30498

https://www.luju.ro/se-intorc-protocoalele-secrete-presedinta-unjr-judecatoarea-dana-girbovan-comisia-comuna-a-votat-reintroducerea-protocoalelor-si-actelor-secrete-in-justitie-readucand-justitia-in-perioada-totalitara-cand-justitia-s-a-facut-pe-acte-si-protocoale-secrete-da

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

20 Raspunsuri la Texte și pretexte

  1. George

    Am citit cu atentie articolul si chiar nu am gasit nimic despre rusi, rusii care au declansat acest razboi.Nu inteleg adversitatea fata de SUA, iar masuri de economisire a energiei, iau toate tarile Europei.Pacat, am citit pe aici, niste articole super! Ati primit indemnizatia pe L 168? Cred ca nu! Sa auzim numai de bine!

  2. REZERVISTUL

    Dupa emisiunea A3 din aceasta seara, Dancu e pe faras! Poate vine altul mai sensibil la problemele pensionarilor militari.

  3. neacsum

    @Rezervistul,
    Dincu a deranjat cand a afirmat ca UE ar trebui sa depuna mai multe eforturi pentru a pune capat conflictului din Ucraina. Presa „independenta” a trecut la atac, i se arunca in spinare cazurile Kogalniceanu atat cel cu combustibilul cat si cel cu MIGul, pupinturistii au trecut la treaba, Dincu trebuie schimbat. Auzi tu, ministru al apararii sa spui ca avem nevoie de pace, in conditiile in care noi ne pregatim sa aruncam tara in razboi si pregatim terenul pentru instruirea luptatorilor pentru conflictul din Ucraina. Asta e tradare. Jos Dincu!

  4. neacsum

    @George,
    Nu ati gasit nimic scris despre rusi, din mai multe motive si o sa va enumar cateva>
    1. Trupele care stationeaza pe teritoriul tarii nu sunt rusesti
    2. Eu caut cauza, nu efectul
    3. Nu rusii ne exploateaza rezervele
    4. Nu rusii detin teritorii locuite de romani
    5. Nu rusii stabilesc cine si in ce directie conduce tara
    6. Nu rusii stabilesc politica economica, financiara, externma si militara a Romaniei
    Ma opresc aici. Banuiesc ca e suficient.

  5. neacsum

    Iata ce a spus Dincu :””Războiul va mai continua şi singura şansă pe care ar putea să o aibă Ucraina şi mai ales sfârşitul războiului, singura şansă a păcii poate să fie negocierea, negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă, în care, aşa cum au lansat în acest moment ucrainenii, un document politic pentru toate ţările europene şi pentru NATO, un document care încearcă să dea garanţii de securitate pentru Ucraina pentru viitor. Este vorba până la modul negociere internaţională. Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia sigură. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, pentru că clasa politică din Ucraina, în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume, ar fi o sinucidere curată în politică să îşi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă, de teritorii, ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Vasile Dîncu, sâmbătă, la Prima TV. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Marcel Ciolacu, radical față de Vasile Dîncu după declarațiile despre Ucraina: ”Ca ministru al Apărării, nu e cazul să ai păreri personale și crezuri” https://ziare.com/…/vasile-dincu-certat-marcel-ciolacu…
    Daca aceste cuvinte constituie motiv de demitere, atunci suntem o tara de mameluci, in care la conducere se afla slugi cu constiinta stearsa.

  6. ifrim

    Răspopitu de gâdea să facă infarct în direct aseară agitând-u-se să-l denigreze pe Dâncu.Cum primește sarcina și banii cum trece la executare sluga!

  7. REZERVISTUL

    @neacsum
    Aveti perfecta dreptate, ordinul pe unitate este demolarea lui Dancu pt.cele afirmate la Prima tv! Urmeaza executia lui la toate posturile tv „independente”!

  8. y

    Imperiul anglo-saxon a dovedit că nu-și dorește pacea (din contră, sunt semne că se dorește și scoaterea Chinei din calmul ei și mai agită apele și prin Golf). În rest, orice om care mai are rațiune ar trebui să-și dorească PACE cu orice preț, în loc de un război TOTAL (pentru că va fi total) cu orice mijloace. Cu atât mai mult militarii, care se presupune că mai au (dacă mai au) o cât de mică idee despre cât de distructive au ajuns armele moderne. Iar acest război, este departe de a fi unul localizat.

  9. REZERVISTUL

    Cand vad rusii asemenea soldati o iau la sanatoasa! Doar publicand asemenea fotografii poti face de ras armata romana (PR-ul este de toata jena).https://www.agerpres.ro/social/2022/10/13/reportaj-vrancea-treizeci-de-soldati-gradati-rezervisti-voluntari-aproape-de-finalizarea-programului-de-instruire-la-focsani–995817

  10. geofreeland

    Si vis pacem para bellum. Nimic nu s-a schimbat de la facerea lumii.

  11. neacsum

    @Geofreeland,
    Sa te pregatesti da, dar sa provoci, nu.

  12. corcodel1

    Aflam de la HBM ca pupincurismul la americani este CULTURA!
    “Ca orice ideologie, și antiamericanismul (militar în retragere sau civil) este surogatul/înlocuitorul culturii.”.

    Locotinent de infanterie la R.30 Garda… infanteristica la nivelul Regulamentului instructiei de front! (promotia 1976)
    Ca persoana din “rezerva de cadre a PCR” este “activat” intr-un Consiliu Politic de pe le aviatie. (prin 1981 controleaza – pe linie de munca de partid??? – unitati de aviatie.
    Ca “om de baza” este trimis sa faca Filologia romgleza… cunostintele de acolo fiind strict necesare unui ofiter de la o arma tehnica…(promotia 1986)
    Cu mari perspective… in ’88 termina Academia militara. Facultatea Politica Militara pentru aviatie.
    Prin ’91 – ’92 i se “echivaleaza” studiile si este licentiat la Facultatea de arme – aviatie. De aici i se trage uniforma si supranumele de “ofiter de aviatie”.
    Schimba radical barca, si dupa felurite cursuri prin strainatate, devine “iecspert” in curolimbeala amerloca …

  13. neacsum

    @Corcodel1
    Cunosc opiniile domnului HBM.I-am spus ce aveam de spus, nu comentez in afara paginii in care i-am raspuns. El poate face ce vrea, ce simte, asa cum am spus se face singur de ras, nu mai e nevoie sa il ajut eu.

  14. Gigi

    Fereasca Sfîntul să fim lasati de izbeliste de „alisti”,să vedem atunci ce are sa se întâmple!
    Cine va răspunde?
    E doar o întrebare.

  15. Gigi

    „Aliati”… Scuze!

  16. Brenda

    Sac uite că nu la pus pe farasi!!!!

  17. Sergiu

    D-le Gigi… uitande-ma spre iarna pe care o asteapta Europa, nu ne incadram mai bine la „fereste-ma, Doamne, de prieteni?…”

  18. Gigi

    @Sergiu Prietenii îi alegem noi,nu-i baga nimeni pe gât!Asta cam asa este,zicala asta este de fapt o pildă lasata de inaintasi nouă,ptr.luare aminte.Credeti că acuma mai ține cineva
    Cont de ele?

  19. Florian Jipa

    Am citit o propunere sau chiar s a aprobat ca statul sa plateasca 5 000 de lei pentru cei ce obtin nota 10 la bacalaureat. Pai ce invata pentru mine ? Sau pentru el? Pentru pdnsile militare nu sunt bani?