”Franța este aici și va rămâne aici”

Categoria Despre Armata

Dacă până acuma românii aveau și nu prea aveau motive de bucurie, de acuma încolo au unul în plus: La Cincu s-a cristalizat o nouă structură NATO, s-a declarat oficial o nouă forță, un Grup de luptă cum nu s-a mai văzut. Anunțat cu surle și trâmbițe, la Cincu prinde contur marea grupare internațională, un fel de „Legiune de străini”  în România, ”Collective Defence Battle Group” (CDBG) ”vârful de lance” al NATO  după a cum a declarat cu mândrie Sébastien Lecornu, ministrul francez al Apărării, ”the leading nation” a acestui conglomerat kich al NATO. Dacă avem în vedere că România este vârful de lance al NATO în sectorul de Est, rezultă că  CDBG este varful varfului de lance. O declarație a domnului Lecornu a trecut însă neobservată sau poate i-a scăpat porumbelul și toți se fac că nu înțeleg. A zis monsenieur ministru, că, citez : „Franța e aici și va rămâne aici. În săptămânile următoare ne vom mări forțele, mai ales în segmentul greu, pe lângă vehiculele sosite și staționate aici. Colonelul meu care comandă detașamentul de aici va primi în zilele următoare primele tancuri Leclerc”

Două elemente sunt de reținut aici, unul de formă, altul de fond. În primul rând observ că s-a extins sau preluat cu copy-paste expresia domnului Iohannis, care are tara lui, guvernul lui, partidul lui, armata lui, seful de stat major al armatei lui, ajuns între timp prim-ministrul lui. Domnul Lecornu, are și el ”colonelul lui” care comandă detașamentul din Cincu. Domnule, obiceiurile bune nu se copiază așa de repede. Păduchii se fac numai în mizerie. E adevărat, de la jandarmul din Saint Tropez încoace toată lumea știe că subalternul îi spune șefului ” mon adjutant” sau ”mon colonel” dar nu invers. S-o fi schimbat moda?

Al doilea lucru trecut cu vederea de presă și de toată lumea este acea promisiune/amenințare, că  ”FRANȚA E AICI ȘI VA RĂMÂNE AICI ”. Woooow.Domnul ministru a uitat să specifice cât timp sau pentru cât timp. Eu sper că nu va rămâne aici pentru totdeauna, nu de alta, dar e ceva înghesuială. Rușii ar vrea și ei, americanii la fel, evreii la fel, de unguri nu mai vorbesc, chinezii abia așteaptă să li se ceară ajutorul, nu știu ce e cu ei de vor toți în România. E adevărat, Căpitanul  Marc, comandantul escadrilei de tancuri a spus cam de ce ar vrea ei să rămână aici :  „E o țară frumoasă și suntem foarte fericiți că suntem aici. Zona de antrenament din Cincu este o oportunitate mare să ne antrenăm aici și să avem în comun multiple proceduri cu armata română şi aliații noștri”, dar uite că soldații francezi îi cam contrazic pe comandanți. La nici două zile de la aceste declarații/ amenințări, mai mult sau mai puțin voalate, presa franceză a umplut paginile cu plângeri ale trupeților din Cincu legate de condițiile de cazare, hrănire și … viață în Cincu. ” Les soldats français déployés sur la base de Cincu, en Roumanie (dans le cadre d’une mission de dissuasion au profit de l’Otan), témoignent dans Mediapart de leurs conditions de vie, qu’ils jugent indignes.”

Se plâng copiii de frig, de foame, (nu au aperitiv și desert) de spațiu de cazare și poate și altele. Nu m-ar mira să aud că cer eliberarea lui Dincă și aducerea lui cu fetele din Caracal cu tot, la Cincu, că doar între Deveselu și Cincu nu e nicio diferență, tot baze OTAN sunt nu ?

Acuma, eu ca simplu cetățean ce să cred ? Că francezii, care se cred fiecare personal câte un Napoleon cu bastonul de mareșal în raniță, iar toți la un loc conducătorii ”marelui imperiu napoleonian”, spaima lumii, cuceritorii Europei, au plecat la vânătoare fără pușcă, adică s-au aventurat în jungla birocrației, corupției și miserupismului carpato-danubiano-pontic  fără să știe în ce se bagă? Rușinicăăăăăă! Sau că guvernul României le-a promis una și le-a dat alta ?  Dacă e să ne luăm după declarațiile MApN după   izbucnirea scandalului de presă, de vină sunt urmașii lui Napoleon, pentru că România”a pus la dispoziție toate elementele solicitate până în prezent de reprezentanții armatei franceze. Conform procedurilor aliate, responsabilitățile privind camparea, hrănirea efectivelor și asigurarea serviciilor conexe (alimentare cu apă, energie, gestionarea deșeurilor etc) în locația din Cincu, au fost asumate integral de partea franceză.”.  

Deci, dacă francezii nu au cerut apă, electricitate, căldură, scaune, furculițe, linguri, paturi, pături, saltele, pâine apă, savarine, cammembert, icre negre, crezând că le vor găsi sau că e normal să le fie asigurate prin simplul termen ”cazare, masă și confort” e numai vina lor. Au cerut cazare li s-a asigurat cazare așa cum trăiesc românii de două mii de ani.

Nu știu ce prevăd procedurile alea despre care vorbește comunicatul MApN, nu știu ce prevăd convențiile și documentele semnate între cele două ministere și cine trebuia să asigure logistica forței, cert este că ambele ministere s-au făcut de râs și deși nu dau vina unul pe altul ambele sunt conduse de amatori. Unde e Pierre de Villiers, generalul care și-a prezentat demisia pentru că ministrul îi cerea să trimită soldații la luptă cu pantalonii rupți în fund ? ” În condițiile actuale mă simt incapabil să asigur robustețea forțelor de apărare” spunea generalul când i s-a cerut să facă ”economie” la bugetul de înzestrare a militarilor. Probabil același buget a dus la situația de acum câteva zile și plângerile militarilor francezi.

Mai e un aspect pe care nu îl realizează și nu îl sesizează nimeni aici,  ȘI MĂ REFER LA NIVELUL DE ÎNZESTRARE ȘI TRATAMENTUL ACORDAT MILITARILOR ROMÂNI. Gândiți-vă că baza Cincu este o bază militară NATO în care militarii români își duc viața de ani și ani. Ei bine, fiind o bază militară NATO, condițiile de trai sunt peste ceea ce găsești în taberele, bazele, exercițiile naționale. Cu toate astea, nu au ieșit afară, presa nu a scris nimic despre condițiile mizere în care lucrează militarii români. Ceea ce pentru militarii români se consideră a fi ”standarde NATO”, PENTRU FRANCEZI ESTE O MIZERIE. Se aude domnule PETRESCU? Se aude domnule CIUCĂ ? Asta trebuia să scrie ziarele românești, nu faptul că francezii, pe care  în paranteză fie spus, nu i-a chemat nimeni aici, mor de frig sau de foame. Dar ce credeau că vin la vile de 5 margarete? Dar s-au învățat cumva urmașii lui Napoleon să ducă războaie numai pe calculator sau să fie cazați în pensiuni turistice? Alooo, domnii, alea sunt doar pentru cei suspecți de covrig și pentru ”refugiații ucrainieni” sau arabi, după cum stabilește unchiul Sam. Voi ce credeți că ați venit aici la spa? Haida de !!!

Este interesant de citit și ce a spus primarul din Cincu, Suciu Sorin despre condițiile din baza CDBG din Cincu. Li se aduce apă cu sacaua, locuiesc în containere aduse de ei, infrastructura trebuie … construită, deci de vină ar fi dacă nu francezii, atunci cei care au decis ”inaugurarea” acestei baze până să fie asigurate condițiile măcar normale de cazare. Dar când execuți ordine politice pe spinarea militarilor și vrei să te mai și lauzi că ești marele lider și vârf de lance, e posibil ca acest vârf de lance să îți intre undeva.

Colac peste pupăză, nici nu s-a stins subiectul condițiilor mizerabile din Cincu, că auzim că un militar francez care deservea (într-un fel sau altul) misiunea franceză din Cincu a fost găsit decedat cu o foarfecă pe burtă într-un hotel din București.

Cazul a fost preluat de procuratura militară care nu exclude posibilitatea sinuciderii, dar francezii nu exclud posibilitatea unei crime. E bine că nici unii nici alții nu exclud, dar nimeni nu vrea să includă nimic. Așa că nu voi presupune nici eu, cam despre ce ar fi vorba,  nu e treaba mea. Păcat de familia subofițerului. Culmea este că deși acolo au ajuns procurori, deși era cazat în hotel, deci închiriase camera cu un document de identitate, bănuiesc valabil, deși în același hotel, conform informațiilor ”pe surse” mai erau cazați 6 militari francezi, LA ACEASTĂ ORĂ nu se știe cine este ”francezul”. Te doare bulbul rahidian. La Cincu, sau Capul Midia nu se face apelul? Parchetul i-a luat telefonul la verificat, dar”nu se știe”cine este autorul sinuciderii.

Suntem în România.

 Francezii sunt în România și aici vor rămâne!!???

PS: După cum se vede, dacă tastezi pe Google ”Cincu”,  prima imagine care apare este o minihartă a localității, pe care sunt trecute cele mai importante 3 locații, ”Casa Maria, Biserica fortificată și Pub-ul Militar. Ce vor mai mult francezii ăștia?

https://twitter.com/seblecornu?lang=kn

https://stirileprotv.ro/stiri/international/franta-va-trimite-in-romania-12-tancuri-ce-vor-fi-stationate-intr-o-noua-baza-militara-care-va-gazdui-1500-de-soldati.html

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25886284-soldatii-francezi-trimisi-baza-militara-cincu-plang-conditiile-mizere-investigatie-unei-publicatii-din-franta-spune-ministerul-roman-apararii.htm

https://www.qmagazine.ro/soldatii-francezi-se-plang-de-conditiile-din-romania-mapn-raspunde-franta-si-a-asumat-responsabilitatile-integral/

https://www.mediafax.ro/externe/seful-statului-major-al-armatei-frantei-a-demisionat-in-urma-neintelegerilor-cu-presedintele-emmanuel-macron-16600705

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

5 Raspunsuri la ”Franța este aici și va rămâne aici”

  1. Dan Anghelescu

    Hopaaa!!! A aflat M.Ap.N.-ul că în Poligonul Cincu nu sunt „condiții de pregătire și trai” la standarde NATO!!! Dar francezii să nu-și facă griji, fiind vorba de „străini”, problemele se vor rezolva – știm… – „cu maximă celeritate”! Că doar un posibil „tătuc” al NATO e pe fază și abia așteaptă să-și dovedească leadership-ul.
    Bine că nu s-a angajat statul nostru să îi și plătească, evident că tot la nivelul omologilor de pe la noi, nu de alta dar Army Pub-ul de pe hartă dădea faliment.
    Plus că, respectivele plângeri ne-ar fi fost și nouă de ajutor, deși nu sunt chiar așa de sigur de acest aspect…

  2. Pop Ioan

    Am fost în aprilie 1988 în Poligonul de la Cincu, ca militar în termen, cu unitatea de artilerie de la Ineu județul Arad. În acel an unitatea noastră a dus tehnica de luptă.Am călătorit 3 zile cu trenul în vagon de călători. Am stat 1 lună de zile.Trebuia sa stăm 3 luni pentru trageri demonstrative cu Nicolae Ceaușescu.N-a mai venit Ceaușescu, așa că am stat numai o lună.Am urcat cu stația meteo pe munte, lângă o stână de oi unde îngrijitorii erau militari in termen. Am dormit în cort pe paturi metalice suprapuse, fără încălzire. deși afară era zăpadă.Subofițerii dormeau în autospeciala meteo.Ne spălam dintr-un pârău care curgea lângă noi.De foame,am băut lapte de oaie fiert în gamelă. De trei ori pe zi coboram cu marmitele în tabără după mâncare.Într-o dimineață în fața mea, un militar de la bucătărie a scos un șobolan mort din cazanul cu mâncare.Nu le-am spus colegilor despre acest lucru.Se pare că militarii de la bucătărie erau obișnuiți cu șobolanii. Dacă ar știi militarii francezi în ce condiții se trăia la Cincu înainte de 1989, nu cred că ar mai comenta condițiile de astăzi.

  3. geofreeland

    La Iacobeni se găsește vin de smochine și brânză de oaie pe la cetățeni. Francezii încă nu știu…dar vor ști când vor începe ploile. Clisa din Cincu, umezeala uniformelor și rutina ajunsă la plictis din bază va fi o încercare/acomodare normală.

  4. Gigi

    https:/youtu.be/EvQwHqeaMbs