Revolta ”dulăilor”

Categoria Despre Armata


Este incredibil cât de rapid se pot descătușa forțe latente în oameni care ani de zile lâncezesc mimează lupta  dar nu mișcă un deget, se complac în mocirla în care alții îi târăsc,  pentru o tinichea pusă pe umăr sau în piept mimează lupta pentru drepturile ”căteilor ” cu care se declară dar nu se simt și nu se vor egali,  dar ei,  dulăii privesc pasiv la tot ce nu li se întâmplă lor, pentru că nu îi interesează. Doar când ei, poziția sau banii lor sunt în pericol se trezesc și brusc ridică drapelul de luptă,  îndeamnă la acțiune pretinzând că vor dreptate, egalitate și libertate, dar de fapt vor doar să nu se atingă nimeni de privilegiile lor și cer altora să lupte pentru ele. Iar ”cățelul” începe să latre și dă bucuros din coadă, pentru că, zice el, ”în sfârșit suntem împreună, dulăii au coborât printre noi, suntem uniți”. Uită bieții căței de timpurile în care ei schelălăiau loviți de piciorul stăpânului, iar dulăii le lingeau mâinile acelorași stăpâni.  Asta e soarta cățeilor.

Dar să lăsăm metaforele și să coborâm la realitate. Ceea ce am spus mai sus  însă este real. Îmi amintesc că acum aproape 2 ani, când guvernanții voiau să suprataxeze pensiile speciale, deși în proiectul de lege nu erau menționate pensiile militarilor, ”marii dulăi”   cu stele pe umăr, cărora le era teamă că vor fi prinși și ei în lege, au început să se impacienteze. Unii din ei, care până atunci albiseră  mâinile stăpânilor, s-au băgat în seamă în contestația depusă la CCR  de posesorii adevăratelor pensii ”speciale”.  Ce a urmat? Membrii CCR, care erau direct cointeresați în cauză și care nu ar fi lăsat proiectul să meargă mai departe, au dat verdict negativ Ordonanței care impunea magistraților suprataxarea pensiilor, pe motiv că au o parte contributivă înclusă, care NU POATE FI DIMINUATĂ și altor motive procedurale.  În ceea ce privește pensiile militare introduse cu ”amicus curie ” de liderii  unor  asociații,  lideri care se simțeau  PERSONAL vizați fără a fi însă în cauză, CCR  a constatat că „pensiile de serviciu se bucură de un regim juridic diferit în raport cu pensiile acordate în sistemul public de pensii. Astfel, spre deosebire de acestea din urmă, pensiile de serviciu sunt compuse din două elemente, indiferent de modul de calcul specific stabilit de prevederile legilor speciale, şi anume: pensia contributivă şi un supliment din partea statului care, prin adunarea cu pensia contributivă, să reflecte cuantumul pensiei de serviciu stabilit în legea specială. Partea contributivă a pensiei de serviciu se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat, pe când partea care depăşeşte acest cuantum se suportă din bugetul de stat […]. Mai mult, în cazul pensiilor militare, întregul cuantum al pensiei speciale se plăteşte de la bugetul de stat […]”Această compensaţie, neavând ca temei contribuţia la sistemul de asigurări sociale, ţine de politica statului în domeniul asigurărilor sociale şi nu se subsumează dreptului constituţional la pensie, ca element constitutiv al acestui. Prin urmare, în ceea ce priveşte aceste din urmă drepturi de asigurări sociale, legiuitorul are dreptul exclusiv de a dispune, în funcţie de politica socială şi fondurile disponibile, asupra acordării lor, precum şi asupra cuantumului şi condiţiilor de acordare.

Se poate spune că, faţă de acestea, Constituţia instituie mai degrabă o obligaţie de mijloace, iar nu de rezultat, spre deosebire de dreptul la pensie, care este consacrat în mod expres .”

Iată deci,  cum o încercare a unora de a își salva pielea personală a fost transformată în condamnare pentru toți militarii. Fără acea intervenție, CCR nu s-ar fi pronunțat pe tema pensiilor militare, pentru că nu făceau obiectul OUG.

Acuma, prin Ordonanța supusă transparenței decizionale la Ministerul Finanțelor Publice privind măsuri în domeniul Codului Fiscal pe anul 2023, document postat de mine AICI, sunt precizate o serie de măsuri printre care și INDEXAREA DIFERENȚIATĂ A PENSIILOR MILITARE, NU DOAR DIFERIT FAȚĂ DE PENSIILE PUBLICE CI CHIAR ÎN INTERIORUL PENSIILOR MILITARE.

Așa cum am spus și prima oară,  adică anul trecut, se comite un act de discriminare prin indexarea diferită în interiorul aceleiași categorii de pensionari.

Și anul trecut unele asociații au contestat la Avocatul Poporului OUG 132/2021, dar au invocat discriminarea față de pensiile publice, nu în interiorul aceleiași legi și au pierdut.

Discriminarea s-a perpetuat și va deveni literă de lege, cutumă, până la eliminarea indexării sau majorării pensiilor în baza inflației.

De data asta, mai marii asociațiilor, în special cei cu pensii peste 10000 ÎN GENERAL, au luat foc, pentru că diferențierea de indexare s-a diversificat, aceasta are mai multe trepte, prin care practic cei cu pensii mai mici vor primi mai mult, fiind indexați cu un procent aproape sau  egal  cu cel din sistemul public, dar acesta scade treptat, pe măsură ce cresc pensiile.

Prin această ordonanță, cei loviți vor fi în special cei cu pensii de peste 10000, deci ”marii dulăi”. Aceștia au sunat pe diferite mijloace de socializare mobilizarea, solicitând tuturor pensionarilor să interviză, să facă presiuni asupra clasei politice, conducerii MApN, Prim Ministrului,  oricui, poate și reuniunii miniștrilor NATO, să le indexeze și lor pensiile mai mult, că e și ei oameni.

Interesant ! Anul trecut când lor le-au crescut pensiile iar cele mici au scăzut sau au stagnat, nu au solicitat să se iasă la ”lupta cea mare” dar acuma vor coeziune, după ce ani de zile au dormit în post.

Știu că o să spună unii că încerc să dezbin, că am ce am cu unii sau cu alții.

O să dovedesc că nu am nimic cu nimeni, dar nici nu mă iau după fentă. Dacă cei care acuma sună goarna ar cere respectarea unui principiu, aș șarja, dar ei vor să apere pensiile lor, nu principiul sau litera legii. În mod normal, ar fi trebuit ca aceștia să solicite aplicarea aceluiași procentaj de indexare tuturor, ori de 5,1 cât a fost inflația pe 2021, ori, dacă tot e prin derogare de la art 60/L 223,  cu 12,5% ca la pensiile  publice.

Dar nu, marii dulăi, ale căror pesii vor fi indexate cu mai puțin de 5,1, unii cu 1-2%, solicită ca indexările să fie acordate între 5,1-12.5%, ca să se simtă și la ei ceva. La o pensie de 10000 de lei, 5%  înseamnă 500 de lei, cam cât au luat și anul trecut cei pensionați după septembrie 2017. Cât ar însemna 12,5% la o pensie de peste 10000 lei ? Bineînțeles, peste 1200 lei, adică aproape o pensie  pentru altul, pensie intrată peste cea de 10000 lei. Convenabil. Să tot luptți pentru a o obține, dar mai ales, să lupte și alții pentru tine.    Pentru cei cu pensii de 2000-3000 de lei, 12,5% înseamnă cam 250 lei, deci oricum mai mic decât dulăii. Cine iese câștigat ?

Anul trecut diferențierile s-au făcut între cei cu pensii mai mari și mai mici de 4000 de lei dar și între cei pensionați înainte sau după OUG 59. Avantajul a fost de partea celor pensionați după septembrie 2017. De data asta diferențele sunt mult mai nuanțate, și comparând pe cei ieșiți după OUG 59 cu cei dinainte, de data asta sumele vor fi sensibil egale, indiferent de procent. Practic, probabil având experiența de anul trecut unde la unii pensiile au crescut cu sute de lei iar la alții nu s-a simțit nicio creștere, de data asta pensiile vor crește aproape la toți dar NU VOR MAI CREȘTE PENSIILE MARI CU SUTE DE LEI, MĂRIND ASTFEL DIFERENȚA DINTRE CĂȚEI ȘI DULĂI. Cred că și Grigore Alexandrescu ar spune că e mai fair.

Tocmai asta au încercat cei care au aplicat această variantă să facă, să limiteze discrepanțele, prăpastiile dintre pensii, de care toată lumea se plânge.

Nu le iau apărarea, explic doar consecințele. Repet, modificarea prevederilor L-223 privind indexarea este un abuz, chiar dacă prin derogare devine… legală, aplicarea discriminatorie a indexării este neconstituțională, chiar dacă CCR a spus că guvernul poate dispune cum vrea de pensiile militare, dar în aceste condiții, în care oricum nu se mai ține cont de legi iar acestea sunt modificate după bunul plac al fiecărui ministru, dintre toate variantele vehiculate până acuma, aceasta este cea mai bună.

Este interesant că tocmai cei care până acuma mergeau pe ideea, ”să ne dea și nouă câte ceva, oricât de puțin, dar să ni se dea”, cei care cereau aplicarea PLX 199 pentru că ”dădea ceva” virtual și nu se știa când, acuma nu sunt mulțumiți cu acel ”ceva”.  

Rămâne așadar  în discuție, ce alegem, respectarea principiilor și ale legilor și atunci cerem aplicarea indexării conform L 223/2015, ori încercarea unei echilibrări a pensiilor, care este poate morală dar nu legală?

Durerea este că,  după cum am arătat, ”dulăii” vor practic ceșterea indexării pentru ei, NU RESPECTAREA UNOR PRINCIPII,  DAR PRETIND CĂ LUPTĂ PENTRU TOȚI, ca să aibă mai multă … forță. Mie încercarea mi se pare perfidă.

https://www.ccr.ro/wp-content/uploads/2020/11/Decizie_900_2020.pdf

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

15 Raspunsuri la Revolta ”dulăilor”

  1. sos

    Onorata gazda, cine din cei care ajung la măcelărie se mai cramponează de principii ?
    Sunt primele uitate, șterse, anulate …
    Pentru a respecta un principiu ainevoie de educație, caracter și ca o consecință, verticalitate. De unde !?!

  2. Alexandru Marcel

    Domnule Neacsum
    În condițiile actuale, ale unei inflații în jur de 15%- anul acesta, respectiv de 5,1%- anul trecut, cât de „în regulă” este ca o pensie netă de aproape 4000 lei, stabilită după 15.09.2017 să fie indexată cu 2,5%? Chiar nu se prinde nimeni că nulitățile și trădătorii care ne conduc nu sunt în stare să indexeze cu procente ceva mai mari pe cei pensionați înainte de 15.09.2017 fără a tăia de la cei pensionați după această dată? În ritmul acesta, în câțiva ani, nu ne îndreptăm oare către o „nivelare”, situație în care nu va mai conta cine/când a ieșit, cu ce vechime efectivă/cumulată? Inclusiv fanii contributelii chiar nu realizează că aceasta este bună dar pentru cazurile celor care au salarii mari, implicit contribuții mari pentru perioade cât mai îndelungate? Li se pare acestora că salariile militarilor sunt, în ultimii ani cel puțin, atât de mari încât să ne dorim contributeala? Înseamnă că habar nu au ce se mai întâmplă prin civilie. Cert este că am fost, suntem și vom fi o bătaie de joc a statului român. Este primul 1 decembrie când regret că am ales să-mi slujesc țara ca militar și nu aș mai face această greșeală, niciodată.

  3. Gigi

    La multi ani,Românie!La multi ani tuturor care sufera ptr.tara lor!Stiu ca sunteti suparati si nu va mai arde de nimic, tara nu strica nimic,sufera si ea odata cu noi!În zi de sarbatosre,sa aprindem o lumânare in cinstea bunicilor si celor care au pierit pe campul de batalie din totdeauna,pt.Eroii care nu sau mai intors niciodata acasa din război.Dumnezeu sa-i aiba in paza!

  4. Sergiu

    Traiasca Romania,
    Traiasca Tricolorul,
    Traiasca – Alma Venus –
    Maria sa Poporul.
    versuri de Ion Nicolescu, mai reusite decat – sa-mi fie iertat – lalaiala aceea de imn pe care o avem in prezent.

  5. Nic

    Cu respect, se mai aplica marirea cu inflația din 2021, 5,1% la pensiile militare ?

  6. Xman

    Atâta timp cât baza de calcul a pensiilor e împănată cu tot felul de ingrediente pe lângă grad,funcție și vechime,care cică nu introduc discriminare,de ce o actualizare prin indexare cu procente diferite ar fi discriminare?Mulțumesc celui sau celor care s-au gândit și la o astfel de posibilitate…
    La multi ani ROMANIA!

  7. A.C.

    Rog să o distribuiți, chiar azi. Rog intervenții scrise , până la aprobarea ordonanței trenuleț.

    SCRISOARE DESCHISĂ,
    adresată:
    ☆Președintelui Partidului Social Democrat;
    ☆Președintelui Partidului Național Liberal;
    ☆Avocatului Poporului;
    ☆Ministrului Apărării Naționale;
    ☆Președinților Asociațiilor militarilor pensionari din Sistemul Național de Apărare;
    ☆Trusturile de presă.

    cu tema: PENSIONARII MILITARI MAI SUNT CETĂȚENI ROMÂNI?

    având ca obiect ,,ORDONANŢA DE URGENŢĂ privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, Art.IX”

    Având în vedere că pe rețelele de socializare se prezintă ordonanța de urgență mai sus menționată, vă rog respectuos să îmi permiteți câteva observații care pun în inferioritate socială, bazată pe discriminare financiară, pensionarii militari în rezervă și retragere, astfel:
    ●În toate dezbaterile publice, pe bună dreptate, legal și constituțional, nu s-a acceptat de către jurnaliști, reprezentații organizațiilor pensionarilor, reprezentați ai guvernului, ministrul muncii, principiul indexării diferențiat al pensiilor din sistemul public de pensii. Cu toate acestea, principiul se aplică pensiilor militare. De ce? Dacă este neconstituțional pentru sistemul public cum poate fi considerat legal pentru militari? Militarii în rezervă și retragere mai sunt considerați cetățeni români, în țara lor pe care au slujit-o, zeci de ani, cu devotament, respectând jurământul militar, pe teritoriul național sau în Teatrele de Operații?
    ●Guvernul nu aplică indexarea diferențiată sistemului public dar o aplică sistemului militar, sistem ai căror membri, pensionari militari în rezervă și retragere, sunt ierarhizați în primul rând după gradele militare deținute, ce impune evident ierarhia cuantumului pensiilor. Pensia militară reflectă categoria de personal, gradul și funcția deținută, nivelul studiilor și poziția în ierarhia militară. Aplicarea celor două articole ar produce o răsturnare a ierarhiei militare, o bulversare a valorilor în rândul pensionarilor militari.
    ● În ianuarie 2022 s-au tăiat pensiile militare în valoare de peste 4000 lei cu 7,4% dar s-a aplicat același procent de indexare, asta evident pentru a evita o răsturnare a valorilor financiare. Tot atunci pensiilor mici li s-au aplicat pachetele de sprijin financiar ca în sistemul public. Acum ce s-a întâmplat? Cine consideră că prin acest haos se pot îndrepta inechitățile în sistemul militar, dar în cel public nu? Evident că nimeni, este doar o metodă de haiducie financiară, ilegală ca orice haiducie, de a lua de la cei din vârful ierarhiei și de a împărți firimituri. S-a înțeles greșit, eliminarea inechităților nu înseamnă tăierea pensiilor decente ci aducerea celor mici la nivelul aceleași funcții și grad. La grade, funcții egale, pensii egale, nu otova, la grămadă, ca la colhoz pentru că avem o ierarhie, facem parte din categorii de personal diferit, avem grade și funcții diferite, am avut atribuții și răspunderi diferite.
    ●Cifrele înscrise în art.IX din ordonanță par a fi aruncate în fugă, de un civil îmbrăcat militar care nu a văzut în viata lui o unitate militară și care nu au legătură cu nimic, nu au legătură cu pensionarii militari, cu nivelul de trai, cu inflația, cu bugetul, cu legea, cu nimic, poate doar cu incompetența. Aceste măsuri nefondate științific, economic, financiar, stau la baza pensionărilor și demisiilor masive, transformării militarilor în funcționari, a unităților militare în societăți cu capital de stat și provoacă dezinteresul tinerilor pentru instituțiile militare de învățământ, pentru cariera militară.
    ●În sistemul public de pensii cuantumurile de 7000, 10 000, 12 000, 18 000 lei se indexează cu 12,5% iar în Sistemul Național de Apărare pensiile în cuantum de peste 7201lei (6561lei net/10% impozit pe profit+10%CASS) se indexează, ilegal, cu procente sub rata inflației din 2021, respectiv 5,1%(4,4%). Nu cred că mai este cazul să analizăm situația celor care s-au pensionat după 01 ianuarie 2018 (2,5-1%) despre care nici Dumnezeu nu știe cu ce au greșit.

    Atunci este justificată întrebarea: Mai sunt militarii în rezervă cetățeni români?

    În concluzie vă adresez respectuos rugămintea de a solicita reanalizarea indexarii pensiilor militare în conformitate cu legile în vigoare și Constituția României, pentru eliminarea diferențelor dintre cele două sisteme de pensii și a indexării progresive a pensiilor militare.

    TRĂIASCĂ ARMATA ROMÂNĂ!
    TRĂIASCĂ ROMÂNIA SUVERANĂ ȘI INDEPENDENTĂ!

    Am onoarea să vă salut!
    col.(r) Mircea Crăciun,
    30 noiembrie 2022

  8. A.C.

    Trăiască România! Să fiți sănătoși, oriunde vă aflați, fraților români!

  9. REZERVISTUL

    Un dulau a aparut si printre noi, A.C. e numele lui!

  10. A C.

    @rezervistul, intenționat cu r mic
    Eu sunt dulău după cum spui, dar nu sunt un ciuhuahua cum ești tu, om fără nume
    Eu mă identific și nu îmi este rușine
    Mesajul este al unui dulău și cred că trebuie împărtășit de toți, exclus binenteles ciuhuahua

  11. Nu comentez. Dar nici nu pot sa pun botul la vrajeala dulailor cu pensii de 10.000-15.000 20.000-30.000,40.000 de lei pe care pana acum i-a durut fix in cur de noi cei cu pensii de 1000 2000 3000 sau 4000 de lei si de mitingurile noastre fix in cur ia durut pana acum iar acum cand nu le indexeaza si lor pensia încep sa latre. Stati sa vedeti schelalaitul lor dupa 5 decembrie cand vor scoate din sertar pe piata noul draft al legii pensiilor inclusiv militare si in care vor taia in carne vie la pensiile superbogatilor.
    Din cauza lor si a sporurilor nesimtite pe care si le-au băgat in pensii le-au ieșit cifrele astea astronomice si ne-au luat civilii la tintă. Tot ei cand erau in activitate incepand cu anul 2003 inca de pe timpul guvernului Nastase au blocat actualizarea pensiilor noastre pe motiv ca nu le ajung banii de salarii durandu-i fix in cur de noi bagand tot felul de strambe pe langa politicieni sa blocheze actualizarea pensiilor noastre si acum vor solidaritate. Buna treaba asta. Ei sunt autorii ordonanțelor 57,59 si 114 ei le -au scris cu manuta lor si acum vor solidaritate doar pentru dulai ca ei nu pentru catei ca noi asa ne desconsidera ei in ochii lor fiind niste bieti catei cu pensiile noastre. Roata vietii s-a întors la asta nu s-au gândit. Superbogatilor daca tot va stam in gat noi astria 30.000 de pensionari milita cu pensii pana in 4000 de lei adunati-ne undeva pe un stadion ne gazati ati scapat de noi si incasati voi indexarea noastra de 200 de lei. Poate asa a veti satura dulailor !!!

  12. REZERVISTUL

    @A.C.
    Scrie corect chihuahua si nu te ambala ca faci comotie!

  13. Mihai

    Când citești comentariile de mai sus îți dai seama că obiectivul de a ne dezbina a fost atins. Prea multe nu sunt de spus. Suntem dominați de frustrare, invidia este la ea acasă. În concluzie, ne merităm soarta. Din punctul meu de vedere, noi rezerviștii militari, nu avem nicio șansă, decidenții politici ne pot manevra oricând vor și după bunul lor plac. Titlul articolului scoate acest lucru. Nu am crezut vreodată că rezerviștii pot fi împărțiți în dulăi și căței. Dacă noi ne gratulăm cu astfel de aprecieri, mi se pare normal ca civilii să ne considere niște privilegiați ai sistemului. Din păcate, din punctul meu de vedere, atât putem! Păcat!

  14. Gigi

    Văd că se încing spiritele! Nu pot sa fac comentarii vis a vis de ce comentează alti interlocutori,dar ce observ este faptul că cei nemulțumiți sunt tot cei care ridica o pensie de 5 cifre și chiar cu 4 cifre de la 6-7000 în sus.Nu suntem noi de vina,de vina sunt nemernicii care ne-au adus aici.”Dezbina că sa poți cuceri”,suna o deviza în latina,asta au făcut ai noștri conducători,se aplica numai la pensiile „speciale”, în sistemul SNAOPSN,nu și la altele.Am spus-o în anul 2017,pe un alt blog,acuma nu mai pot întra,ca vom ajunge asistați sociali,imi pare rău că am avut dreptate.Daca nu se va face Actualizarea,oprita de de coana LOV în 2017 asta vom ajunge.Inflatia este destul de galopanta,iar indexarile acoperă mai nimic.Din cauza unora care sunt mulțumiți deocamdată cu pensiile mari și f.mari,vom fi în curând fiii ploii!Sa fim sănătoși!

  15. Doru

    Apropo de imnul actual……
    Un imn pentru idioți și dacă mai pui și mâna la inimă ….. avem de toate
    Deșteaptă-te române …… o fi fost bun acum un secol

    Versurile lui Ciprian Porumbescu deranjează pe cineva ?