SOLUŢIA CONTROVERSATĂ ?!!!

Categoria Despre Armata

Cîinii latră şi ursul merge înainte. Sau, ca să nu se simtă careva vizat, mai bine cîinii latră şi caravana trece mai departe. Sau şi mai bine, ca să priceapă şi prietenii noştri veniţi să ne apere, cîinii latră, dar banii vorbesc. Scrisori deschise şi închise, mesaje înduioşătoare sau dimpotrivă chemări la lupta cea mare, toate pentru că apăru proiectul OUG. Şi aşa cum apăru, așa va fi aprobat săptămâna următoare, din cauză de bani.

Încâlcit  spune unul, mă fură zise altul. Nimeni nu vrea însă să vadă ce înseamnă faptic această soluţie. Visătorul pensionar militar s-a trezit că nu e 12,5%  după fenta propagandei, nici 5,1% cum zice legea. Sau ca să fim corecţi nu sunt cifrele astea  la TOŢI şi mai mult, la unii e chiar 0%creștere efectivă. Nu-mi aduc aminte să fi produs atâta agitaţie 0% în anul în care a fost acordat tuturor.

Scurt, bolile cronice ale pensiilor militare nu au leac uşor, medicamentul actualizare nu e dorit de doctori. Între timp, în anul 2022 indexarea uşor diferenţiată, la care s-a adăugat virusul taxei CASS a acutizat o boală ce mocnea mai demult : pensionarii de dinainte de OUG59/2017 au avut creşteri mai mici sau pierderi la cuantumul net al pensiei faţă de cei de după intrarea in vigoare a respectivei ordonanţe şi la pragul de schimbare a procentului de indexare au apărut fenomene nepotrivite.

Bănuiesc că aceste efecte au fost avute în vedere la acest proiect:

  • procente mai mici la cei după 01.01.2018 pentru că indexarea se transmite şi la net şi la brut (pe lege nu se calculează şi la netul anterior ci la netul cu care ai intrat în pensie, dar diferenţa e foarte mică) şi procente ceva mai mari pentru cei pînă la 31.12.2017 pentru că la cei de dinainte de OUG59/2017 indexarea brutului e roasă de CASS şi impozit iar la cei dintre 15.09.2017-31.12.2017 brutul este mult mai mic, neapucând creşterea acestuia cu 25%;
  • s-a acordat atenţie zonei limitrofe pragului de schimbare a procentului de indexare  pentru a se evita încălecarea cuantumurilor, introducându-se o plafonare.

Şi pentru că o imagine e mai bună decât o mie  de cuvinte vă prezint situaţia sub forma celor două tabele corespunzătoare alineatelor din proiectul de OUG. Pentru cei care doresc doar o idee despre ce se întâmplă  le recomand să urmărească prima coloană după nr.crt. şi ultima. Pentru împătimiţii analizelor, am completat mai multe coloane, insistând asupra zonelor sensibile.

Serviţi! Asta începe să semene a RAŢIONALIZARE sau ca să nu sperie termenul cu legătură la PNRR, să-i zicem doar o disciplinare financiară.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

31 Raspunsuri la SOLUŢIA CONTROVERSATĂ ?!!!

  1. A.C.

    Mateiaș, m-am uitat pe tabele comparativ cu decizia individuală de pensie
    Concluzia: calculul dumneavoastră este greșit deoarece nu se pupă netul cu brutul, adaptate binenteles la subsemnatul
    Ghinion ar spune un contemporan, dar nu este bai așteptăm 10 ianuarie și comparăm
    Sănătate să fie

  2. y

    Acum s-a făcut lumină în sat. Nu înțelegeam nici rostul acelor limitări, să crească, dar să nu depășească anumite praguri, este mai limpede acum. Și totuși, așa cum ați spus, pare destul de gândită și clar nu a fost elaborată „pe genunchi” sau după o zi pe alta. Felicitări.

  3. Mateias

    @A.C.,
    Foarte bine domnule, aşteptaţi 10 ianuarie, poate atunci se pupă netul cu brutul. Şi fără decizie individuală de pensie.Totuşi, dacă nu aţi reuşit cu datele din tabelul A, încercaţi cu cele din tabelul B. Dacă nici acum nu iese, e posibil să aveţi o decizie greşită, se impune o revizuire.

  4. A.C.

    Mateiaș cu scuzele de rigoare eu sunt în tabelul B, am reverificat
    Am întrebat un fost coleg din tabelul A, îmi spune exact același lucru care l-am semnalat anterior către dumneavoastră
    Am întrebat și pe alții pentru că este simplu să redirecționez articol la foștii colegi. Aceeași problemă cu calculele, nu se pupă netul și brutul dumneavoastră cu ce avem în decizii
    Și vorbim de diferențe mari, la mine pe net de 700 lei în minus și de 900 lei la brut. Automat și minusuri de câte 100 lei pe cele două impozite

  5. Mateias

    @ A.C.,
    Fac o precizare : datele de calcul corespund unei pensii militare calculate pentru cel putin 25 de ani serviciu, cu OMM pentru 25 de ani şi cu ajungerea la 85% procent corespunzător art.30.Altfel da, calculul brutului poate să nu mai reflecte exact cuantumul înscris în tabel. Dacă ziceţi că vă aflaţi în situaţia din tabelul B. , ar fi bine să verificaţi şi cuponul de pensie, nu de alta dar un anumit minister a mers şi cu un brut inventat pînă la inceputul anului 2021, abia ulterior a revenit la brutul cuvenit din calcule. Tabelele sunt utile pentru lămurirea situaţiei în care se va afla pensionarul militar, în special în zonele în care sigur vor exista probleme şi nimeni nu îi va explica de ce calculul matematic zice una şi faptic va avea înscris altceva.Fiţi concret, prezentaţi o situaţie din tabel unde nu bate brutul cu netul, mai ales la tabelul A. Sunt dispus să verific, altfel doar din vorbe nu pot să îi fac reclamaţie propietarului Excel.

  6. Ioan

    La alin 2 nu face referire la brutul pensiei ! Se refera la valoarea pensiei aflata in plata !

  7. Gigi

    Plafonarea la 85% ,iar este o porcărie în care legea a făcut nedreptate.Stim bine ca aceasta plafonare a făcut ca unele elemente care au intrat în baza de calcul sa nu se mai regăsească în calculul final al pensiei. Ca exemplu ar fi anii de vechime,pensia suplimentara etc.Ce vina are un militar pensionar care
    depășește plafonul de 85%% și nu i se mai ia in calcul PS de 9%,procent ce îi revine din pensia suplimentară(PS)?

  8. A C.

    Dl Mateiaș nu știu la ce minister faceți referire dar eu am ieșit la pensie începând cu 31.12.2021 deci nu contează, după 35 ani vechime efectivă în muncă cu toate la maximum
    Mă refer la grad funcție gradație etc
    Pentru date concrete din tabelul A nu pot vorbi pentru că nu sunt în acea situație, dar am văzut fluturași pensie primiți de la foștii colegi și ce am spus este real
    Pun diferențele pe seama faptului că cei ieșiți începând cu 01.01.2018 aflați în tabelul B, au limitată pensia la 100/ veniturile realizate net din cele 6 luni alese, astfel că avem o diferență între pensia reeșită din calcul decizie cu cea plafonată
    Astfel că diferența rezultată presupune că plătim în continuare pensie
    Ce să facem dacă avem un guvern gen Robin Hudd

  9. Marian

    Salutare. Eu am fost scos la pensie anul acesta, pensie de invaliditate gradul 3. Pensia mea bruta este stabilita la 4314, neta este 4055 și după ce mi-a retinut 481 conf Oug din 2017 primesc în mana 3574 lei. M-am uitat în tabel dar nu am găsit exact.

  10. A C.

    Bună ziua
    Acum câteva zile dl Neacșu dădea ca sigur un filing vis a vis de dl Jianu, iar acum sunt convins că are dreptate
    Mai jos dovada

    Dl gl Bahnareanu a trimis un SMS dl prim ministru referitor la proiectul de OUG pe care îl criticam. Dl Ciuca a răspuns că sa ne adresam MApN ca inițiator al actului normativ. Cei care ne fac „zile fripte” sunt colegii noștri decidenți din MApN.Iata:…
    „Am onoarea sa va salut domnule prim-ministru,
    Va sesizez următoarea problema:
    – nu se poate sa nu fie indexate toate pensiile militare cel puțin cu rata medie a inflației cunoscuta de 5,1%. Diferențierea trebuie făcută între 12,5% și 5,1%. Inflația din 2022 a afectat puterea de cumpărare la toată lumea și la pensionarii militari.
    De majorarea pensiilor militare de stat nu mai vorbește nimeni, de actualizare nici atât.
    Va rog sa impuneți indexarea la toți pensionarii militari între 12,5% și 5,1%.
    Cu deosebit respect,
    Președinte ANCMRR Gl.lt.r. //Neculai BAHNAREANU//
    ……iar răspunsul dl prim ministru este: …….
    „Onoarea este de partea mea domnule general!
    Va rog aa discutați subiectul la MApN pentru ca le-am lăsat responsabilitatea sa vina cu propuneri. Este normal ca ei sa facă analiza și aa vina cu propunerea cea mai vuna pentru sistem.
    Respect și considerație!”…..
    Așa că domnii decidenți cu acces la inițierea actelor normative sunt cei care ne fac „zile fripte”.
    Iar apoi a direcționat mesajul către domnii gl Jianu, Seful DGFC și Roșu Loct. Șefului DRPCVP,iată:….
    „Domnule general Jianu,
    Domnule general Roșu,
    Nu se poate sa nu fie indexate toate pensiile militare cel puțin cu rata medie a inflației cunoscuta, 5,1%. Dacă doriți sa faceți diferențiere, faceți-o între 12,5% și 5,1%. Anul trecut ni s-au reținut 10% peste 4000 CASS, acum aceste praguri. Unde vreți sa ajungeți?
    Inflația a afectat pe toată lumea și nu se știe ce mai urmează. Nu ne spuneti nimic de jalonul 215 din PNRR, vine cu alte amputari și în loc sa fi recuperat ceva la 01.01.2023, nimic.
    Mai aveți timp sa rezolvați. Domnul prim-ministru spune ca este sarcina MApN și cu ce ne-am ales?
    Aștept reacție.
    Cu stima și considerație,
    Președinte ANCMRR
    Gl.lt.r. //Neculai BAHNAREANU

  11. Adi

    Cei care ati avut calcul pe l263 sa faceti o inmultire simpla numarul de puncte din decizie x 1784 si veti vedea ce diferenta ati pierdut din 2017 pana acum. In afara de colonei si generali cam toti am fost arsi. La mine ar tredui sa fie dubla.

  12. neacsum

    @ A.C.
    Domnul general Bahnareanu, care cand se intalnea singur cu conducerea MApN si nu informa ASOCIATIILE DIN fORUM despre cele discutate, sau cand participa la”activitati” ale pensionarilor sau la zile onomastice ale Mihaelei, „dragostea pensionarilor militari”,considerand probabil ca sunt activitati private, desi era invitat ca presedinte de asociatie, acuma a comis o fapta reprobabila nu doar pentru un general ci chiar si pentru un simplu cetatean. Dupa ani de zile de mers pe burta, s-a trezit transparenta in dansul, pentru ca nu ii creste pensia cu procentul dorit, si pentru ca „prietenii” cu care se intalnea frecvent dar fara mandat prin minister nu i-au spus ce se va intampla cu pensia proprie si simtindu-se tradat a scris domnului prim ministru si apoi a facut publica o discutie personala cu primul ministru, vrand sa ARATE cat de transparent si dedicat cauzei este domnia sa si cum ii face el de ras pe cei care NU L-AU INFORMAT NICI MACAR PE EL ca pensia lui nu va creste cu 12,5. Lovit in amorul propriu dar si in buzunar, domnul general a devenit brusc atasat cauzei. Ma doare sufletul cand vad cat de mult sufera.
    Este adevarat, din nou ne intalnim cu discriminarea, dar acest „modus operandi” prin care unii incearca nu doar sa isi rezolve problemele personale pretinzand ca ii intereseaza cauza comuna, ci si sa pozeze in luptatori ma ingretoseaza. Pana acuma era de partea conducerii MApN, acuma ne intarata impotriva celor care l-au tradat SI PE EL.Nu ma bucur pentru modul in care s-a plicat legea si s-a acordat indexarea, dar nici nu lacrimez crocodiliceste pentru cei care „vor egalitate, dar nu pentru catei”.

  13. ifrim

    Deviza corectă este:Moment T.0(zero) de calcul UNITAR a tuturor pensiilor militare!

  14. A.C.

    Dl Neacșu am remarcat doar filingul dumneavoastră și era singurul mod de a vă aduce la cunoștință
    Am căutat inițial adresa dumneavoastră de email să vă transmit individual mesajul și implicit recunoașterea, nu am găsit pe blog.
    Despre ceea ce spune și alte alegații, poate aveți dreptate, eu apreciez că dl general s-au trezit cu foarte mulți colegi de asociație pe cap și decât să piardă membrii și cotizanții, dar și alte drepturi conexe, a ales să transmită acest mesaj.
    Important este că în urma mesajului, pe site MF nu mai există OUG; se poate simplu verifica
    Toate bune

  15. Mateias

    @ A.C.,
    Ca sfat, tabelul A. e greu de contrazis pentru că e aritmetică simplistă, cine cunoaşte în mare impozitarea pensiilor, cum e cu brutul, netul, poate verifica simplu şi confirma corectitudinea.La tabelul B. e un pic mai greu,pentru dumneata, că aştepti prima indexare a pensiei militare, e mai simplu , procentul de indexare va fi aplicat şi la net şi la brut. Asta în cazul în care nu cumva eşti în zona unui prag şi intervine o limitare sau sari peste şi ajungi la indexare 0%. Din anul al doilea abia, la a doua indexare apar problemele: brutul se indexează cel din anul anterior, la net indexarea se va raporta mereu la netul de la stabilirea pensiei. Cu prietenii e bine să ai un schimb de opinii tehnice pe capitolul pensii militare, dar doar în cazul în care dovedesc că au priceput ceva din propriile decizii.
    Obiceiul casei e ca toate comentariile să fie în legătură strictă cu articolul sau acţiuni noi care afectează subiectul. Comentariul cu generalul Leonida faţă cu reacţiunea e de domeniul unui articol anterior, acolo e locul în care trebuia postat.Mulţumesc.

  16. A.C.

    Mateiaș scuze, am reținut postez pe viitor acolo
    Cu calcul și tabelul B, uitați de prima indexare din 2022 de 2,6/ pentru că am primit începând cu 01.01.2022, deci sunt la a doua
    Da este mai simplu și se aplică la net, dar nu sunt dintre cei care nu vor beneficia mai am destul de mult până la pragul de 10 mii
    Din formula de calcul a pensiei reiese că pierd foarte mult deoarece plafonarea la net îmi scade pensia cu peste 1000 lei aici este hiba din tabelul dumneavoastră, în rest calculul este corect.
    Ghinion ar spune un contemporan

  17. Dan P.

    Din ce inteleg eu, in cazul pensiilor stabilite dupa 1.01.2018, procentele de majorare se aplica potrivit cuantumului pensiei aflat in plata – deci conform netului, nu brutului cum apare in calculul dvs.

  18. neacsum

    @AC
    Nu era vorba doar de feeling.Asa s-a procedat in toate documentele care au privit pensiile militarilor. S-au dat valorile si s-au cerut de la specialistii din MApN procedeele prin care sunt atinse obiectivele. lucrurile astea sunt stiute. Iar eu nu criticam faptul ca a intrebat ci propunerea facuta, care nu respecta nici ea legea, fiind o varianta care i-ar fi convenit personal domnului general, dar nu reprezenta nici o varianta justificata legal si nici o aplicare a unui principiu. Scopul ei nu era aplicarea unui principiu corect, Ci marirea procentului de indexare DOAR PENTRU CEI LOVITI CEL MAI MULT, RESPECTIV CEI CU PENXIILE MARI.

  19. Mateias

    Dan P.,
    Da, este o posibilă interpretare datorită formulării incerte a alin.(2), conducând la rezultate ceva mai bune faţă de tabelul B. Din păcate textul articolului zice clar „cu 1 ianuarie 2023, pensiile militare de stat ale căror cuantumuri brute recalculate, stabilite și/sau actualizate, după caz”, deci şi cele din alin.(2) tot la brut se raportează.

  20. Radu

    Matias
    Preambulul alin.(1) este complet diferit de cel de la alin.(2) si nu are cum sa se aplice si alin.(2)
    Formularea corectata va fi ca alin.(1) se va aplica la brutul pensiilor stabilite pana la 15 09 2017 iar alin.(2) se va aplica la netul in plata al pensiilor stabilite potrivit OUG Nr.59/2017.

  21. Mateias

    @Radu,
    Eu am reţineri,indexarea cu sau fără derogare s-a raportat la cuantumul brut, indiferent de grupul din care făceai parte- după OUG59/2017 sau înainte. Dealtfel, ca să respecţi algoritmul firesc al indexării aşa cum e stabilit la art.60 cam trebuie să indexezi brutul şi abia apoi să impui „fără a depăși suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflației, în condițiile art. 59 alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete în cauză”. Îmi doresc să NU am dreptate şi să fie cum susţineţi pentru că e oarecum mai avantajos. Să vedem şi forma adoptată.

  22. Mateias

    @Radu, @Dan P.,
    După cum se observă din împărţirea în două grupuri cu indexări diferenţiate avem în cadrul primului grup şi pensionari militari cu pensia stabilită după OUG59/2017. Cam ăsta ar fi rostul referirii din alin.(3) a aplicării corespunzătoare a art.60 alin.(2) şi (3) din L223. Dacă aş merge pe susţinerea dvs. ar însemna un tratament diferit aplicat pensiilor stabilite după OUG59 dar obţinute în perioada 15.09-31.12.2017, cărora la indexare li se aplică praguri la brut. Ar cam fi o discriminare dacă ceilalţi după 01.01.2018, aflaţi în aceeaşi situaţie juridică, li s-ar aplica praguri la net.

  23. Doru

    Vorba unui contemporan ,, Nu mai înțeleg nimic ,,
    Ce se întâmplă cu stagiile realizate după trecerea în rezerva , stagii pe care le-am integrat în sistemul militar ( ne-au prostit și aici )

    15 ani pentru care am primit ,,recunoștință ,,și vechime ,ATÂT,,
    Este vorba de contributivitate
    Cei de la casa sectorială nu m-au lămurit sau nu au vrut

  24. Radu

    Mateias
    Nu poate sa ramana in forma aceasta. Daca indexarea s-ar aplica la brutul pensiilor stabilite in perioada 15 09-31 12 2017, ea s-ar pierde in diferenta dintre pensia neta calculata conf L 227/2015 si netul calculat conf art. 60. N-ar primi nimic.

  25. 4m

    Aș reveni la ”gestul” gl. Băhnăreanu. După părerea mea este doar praf in ochi. Câta naivitate trebuie să ai să crezi că o problemă așa de controversata se rezolvă printr-un mesaj? Gl. este complet neimplicat în această situație. Cum și-a etalat, pe la posturile TV, marile calități de analist militar, ar putea la fel de bine să pună problema pensiilor tare și răspicat tot la TV. Sau îi este frică că nu îi mai vine mașina la scară, așa pensionar cum este?

  26. Dobre

    Fraților și dragi camarazi
    Totul este o bătaie de joc la adresa noastra, a pensionarilor militari….singura lor ținta este de a ne invrajbi cât mai mult, a ne pune pe unii împotriva altora, de a ne diviza și a ne tine cât mai departe de unitate și solidaritate camaradereasca….ne dau firimituri…ca să poată satisface gurile de rechini a magistraților, a poltitrucilor și….tot ce înseamnă tratatori de neam și țară….criminali ai poporului român…Mare scrasnire de dinți va fi în ceruri ptr noi toți, dar mai ales ptr ăștia …Nu ați văzut cata falsitate și ridicol la acest pm de ciuca ( cu litere mici, ca nu merita altfel) „ca lui e frica sa nu plece neimpartasit….păi trădătorule tu omori zilnic sute sau zeci de camarazi și românași de-ai noștri și tu vrei să fii iertat….te-ai vândut Diavolului și nu numai tu ci întreaga tara, …..și vrei iertare,

  27. Rio vio

    Marea majoritate a pensionarilor militari sunt în câștig dacă se merge pe contributivitate.nu am mai sta cu căciulă în mana la cerșit pentru majorare sau indexare.

  28. Mateias

    @ Rio vio,
    Lucrurile sunt mai complexe, nu trebuie rezumate doar la o apreciere puerilă cum că punctajul obţinut pe L263 înmulţit cu valoarea punctului de pensie ar fi în câştig. Nu uita că punctajul obţinut a fost îndulcit prin intervenţia Oprea, apoi evoluţia la L223 şi mai ales excluderea prin OUG a tuturor prevederilor din L263 privitoare la militari conduce la ZERO valoare juridică privitor la ceea ce a fost odată.Prea târziu pentru a se proteja partea contributivă a pensiilor militare. Aşteaptă noile prevederi la legea pensiilor publice, din care civilii o să iasă ciuntiţi bine, dar fără să simtă pentru că se va păstra cuantumul avantajos conform jurisprudenţei CCR. Or, a te cere în hora noii contributivităţi pentru pensiile militare e o nebunie, neexistând posibilitatea menţinerii cuantumului avantajos. Cred că valoarea de referinţă folosită la calculul pensiei va fi foarte mică, iar raportul dintre punctajul minim şi maxim iarăşi redus mult. Altă soluţie nu există pentru a te încadra în procentul din PNRR şi să mai şi faci creşteri măcar anuale.

  29. Rio vio

    Din ultimele interviuri date de ministrul muncii rezultă clar ca toate pensiile in anul 2023 vor fi numai și numai pe contributivitate, iar proiectul de ordonanta apărut în ultima perioada de timp cu procentele de majorare a pensiile militare în anul 2023 dacă va fi data va fi pentru scurt timp,maxim pâna în iulie 2023 cât să calculeze punctajul la pensionarii după 2016 (anul pensionării).
    Crede cineva că UE sau Banca Mondiala au vorbit ca să se afle în treabă?

  30. A.C.

    Oameni buni nu mai ascultați ce spun ăștia
    Pe site MF și CES sunt proiectele din 29 noiembrie
    Vedeți cu ochii dumneavoastră pe cele două site, mergeți apoi direct pe art.IX și mai vedem