Mergem înainte

Categoria Despre Armata


A venit și anul 2023 aducând cu el mai ales ultimele măsuri, proiecte, decizii și inițiative băgate pe gâtul românilor pe nemestecate și nevăzute de un guvern condus de oricine numai de români nu.

După aprobarea legilor justiției, cei care au reușit să înțeleagă adevăratul impact al acestora asupra viitorului României s-au luat cu mâinile de cap.

Pe masa de lucru a guvernului au urmat alte legi băgate pe sub mână, pe sub masă, pe sub fustă prin ședințele de guvern. Nu mai contează că un proiect a fost discutat sau nu, analizat sau nu, ele intră în ședințele de guvern în mape separate, unele intră ca proiecte în discuție și ies ca proiecte aprobate (vezi cazul proiectului privind pensiile speciale), altele nu sunt trecute de loc dar apar ca proiecte analizate la sfârșitul ședinței (e cazul proiectului privind… creșterea soldei de grad la militari). Așadar guvernul Ciucă și-a făcut obiceiul de a nu mai ține cont de propriile documente, azi întocmește planul cu documentele ce urmează să între în discuția sau spre aprobare la guvern, îl publică pe pagina Guvernului, mâine apare altceva iar la încheierea ședinței te trezești cu alte documente. Asta dovedește ori o măsluire a documentelor guvernului, ori o mințire pe față a populației ori o crasă incompetență din partea cabinetului primului ministru și a secretariatului general al guvernului. Se mai pune întrebarea dacă aceste bâlbe și neconcordanțe vin din ordinul generalului sau acesta habar nu are ce se întâmplă, ce se discută sau ce semnează ? Dacă ar fi să ne luăm după cazul declarării municipiului Caracal și a altor localități drept centre turistice de interes local, s-ar crede că semnează ca primarul Vasile din Las Fierbinți.  Probabil a fost găsit  pe undeva prin oraș celebrul car răsturnat, un fel de Arcă a lui Noe autohtonă,  s-au s-a descoperit vespasiana lui Caracala și așa a fost declarat municipiul obiectiv turistic.

Cu asemenea realizări am intrat în noul an.

Dar să nu fim răutăcioși, în marea majoritate, românii habar nu au ce se întâmplă în țară, dacă nu le cade o bombă sau o dronă  în curte, mulți habar nu au că prin zonă se luptă sau că România e băgată în conflictul din Ucraina până la brâu, ca să citez un clasic în viață. Și cum nu știu ce s-a întâmplat anul trecut, cei mai mulți nu știu nici ce s-a întâmplat în prima săptămână a anului 2023.

Revolta magistraților

De exemplu, uite că după ce CCR a dat decizia 650/2022 privind neconstituționalitatea OUG 130/2021, care nu era, așa cum am spus încă din data de 16.12.2022, decât un șantaj la adresa guvernului care pregătea Proiectul privind pensiile speciale, proiect aprobat de Guvern cu ”ajustările” necesare pentru a astupa gura maimarilor justiției adică o MITĂ oficială,(așa cum spuneam în articolul din data de 20.12.2022)  ACUMA, LA ÎNCEPUT DE AN s-au trezit și unii magistrați- mai bine mai târziu decât niciodată- să constate și să recunoască ȘANTAJUL ȘI MITA la nivel înalt ÎN JUSTIȚIA ROMÂNEASCĂ. Doamna judecătoare Viorica COSTINIU, președintă de onoare a Asociației Magistrației din România, s-a ”revoltat” criticând șantajul și mita la nivelul conducerii justiției. Să îmi fie cu iertare, eu nu cred în revolta doamnei Costiniu. Dacă chiar era revoltată, ar fi trebuit să se revolte din ziua în care CCR a șantajat Guvernul cu decizia 650, introdusă pentru a ”amortiza” și anula sau cel puțin modifica proiectul privind pensiile speciale, care lovea în pensiile magistraților. Dar atunci doamna Costiniu a tăcut, pentru că spera ca Guvernul să aducă ”îmbunătățiri” pentru toți magistrații. Doamna însă a răbufnit doar când a văzut că doar unele vârfuri ale magistraturii au fost ”miluite” iar ea și marea majoritate a magistraților au trecut în rândul magistraților de mâna a doua. Asta o supără pe doamna judecător, NU  NEDREPTATEA ÎN SINE, SAU ȘANTAJUL ȘI MITA DIN INTERIORUL JUSTIȚIEI.

În protestul ei, doamna nu scoate un cuvânt despre celelalte pensii lovite de ordonanță sau modificări, ci numai despre problemele cu care se confruntă ei, magistrații care până acuma în procesele altora, în speță ale militarilor, cu ministerele, casele de pensii și guvernul,  AU DAT CÂȘTIG DE CAUZĂ GUVERNANȚILOR, chiar dacă aceștia nu aveau dreptate. Orice pur sânge ajunge gloabă doamnă judecător, dar dumneavoastră ați crezut că veți fi toată viața în grajd de aur. Ei uite că mai stați și la conovăț. Nu mă bucur, observ, dar mai ales constat că nu nedreptatea vă nemulțumește ci doar cea care vă atinge. Să nu așteptați înțelegere sau sprijin, pentru că veți primi doar ce ați dat.

Impactul

O altă ieșire în public recentă, a fost cea a ministrului Budăi, care pe data de 07.01, adică de Sf Ion, a dat  o amplă…declarație privind soarta pensiilor speciale.  

În mare parte anunțul domnului Budăi nu spune mare lucru, dar apar în anunțul său câteva aspecte, despre care eu am scris în repetate rânduri dar foarte puțini au crezut sau vrut să accepte că asta ar urma. Oricât de alambicate și încâlcite ar fi vorbele ministrului din anunțul său, pentru cine știe să desfacă staniolul, rezultă câteva aspecte foarte interesante:

Citez:

  1. ” Anticipez și spun că legea va genera un impact. Știți bine că impactul nu va fi unul mic, există posibilitatea să fie o aplicare, trebuie să avem o aplicare graduală, trebuie să avem tot sistemul pus bine la punct, astfel încât când vom avea calculul cu comisia, să aplicam decizia”
  2. „Sunt cei care sunt cuprinși în cele 6 legi menționate în PNRR și în solicitarea Comisiei Europene asupra pensiilor militare. Vorbim aici de cele 2 legi din justiție și anume de statutul magistraților și de statutul personalului auxiliar din instanțele de judecată.Vorbim de diplomați, de personal al Curții de Conturi, vorbim de funcționarii publici, parlamentari și de personalul navigant și, bineînțeles militarii.”
  3. ”Pensiile militare au prevedere în acest act normativ. Este o schimbare a modului de calcul de la cele 6 luni din ultimii 5 ani, la 12 luni din ultimii 5 ani, cu precizarea că pensiile militare îndeplineau criteriile din PNRR și că pensiile militare au avut deja 2 reforme, una în 2015 cu legea 223 și alta în 2017 cu ordonanța 57 și 59 bineînțeles, și aici inițiatorii au fost miniștri de resort.”

  4. ”Noi de-a lungul timpului am avut în legea 127, trei acte normative de bază, toate care au prevăzut pensii, că au fost trei a fost bine, dar au intervenit multiple și au făcut să crească inechitățile. Unele din ele vin din intervenția de la aceste acte, al doilea lucru ieșirea în date diferite la pensie în urma acelor intervenții a adus o altă inechitate în ceea ce privește stagiile de cotizare între femei si bărbați”

Deci, pe scurt, noua lege privind modificarea pensiilor speciale, care deja a fost introdusă în Parlament, VA PRODUCE UN IMPACT CARE NU VA FI MIC. Domnul Budăi ne menajează, dar  ne avertizează că mulți vor plânge dar   nu spune cine și de ce. Vom trăi și vom vedea.

Ne mai spune domnul ministru că este vorba de cei cuprinși în PNRR (unde totuși pensiile militare nu erau incluse și chiar el spunea că nu vor fi incluse pensiile militare)  SI BINEÎNȚELES, MILITARII. ”Bineînțeles  militarii”, dar ce ați crezut, că va fi o micșorare a pensiilor în care militarii să nu fie băgați?

Și la punctul 3 domnul Budăi ne anunță ceea ce conducerea MApN neagă de ani de zile, și anume că ÎN CAZUL ORDONANȚELOR 57, 59, 114, INIȚIATORII AU FOST MINIȘTRII DE RESORT. Iar eu aș completa că cei care au întocmit documentele au fost SPECIALIȘTII din ministerele implicate.

Toate pensiile se vor reclalcula. Inclusiv cele contributive.

Și totuși, pentru că nu se poate o declarație politică fără o minciună, domnul Budăi nu scapă ocazia șă își dea cu stângul în dreptul.

Pe de o parte, ne spune că Vorbim într-adevăr de calcul fără a produce retroactivitate și fără a fi afectată partea de contributivitate.”

Pe de altă parte, în același context, tot domnul Budăi, care îi ceartă pe ceilalți miniștri că nu au înțeles și aplicat legea 127 spune :   Și da, pentru cei care depășesc cu pensia dumnealor valoarea netă a veniturilor, va fi o recalculare și vor intra în plată cu noul cuantum pe viitor.

Păi cum facem coane Mariusică, ori e retroactivă, ori nu e, ori  facem recalculare și modificăm pensiile aflate în plată, ori nu ?

În mod normal, dacă nu e retroactivă nu ar trebui să vorbim de recalculare și deci nici de un nou cuantum.

Să nu uitîm că tot domnul Budăi spunea recent că va urma un proiect SEPARAT pentru pensiile militare, pentru că el nu se poate băga acolo, dar uite că proiectul actual cuprinde și pensiile militare. Oară să fi mințit domnul Budăi ? Eu nu vred. Eu cred că față de modificările cuprinse în acest proiect, URMEAZĂ UN ALT PROIECT CARE ESTE CLOCIT DEJA SAU SE AFLĂ LA CLOCIT LA  LA MApN, care va fi mult mai amplu și mult mai dureros, care, printre altele, va trece pensiile militare pe contributivitate. Dar acesta va fi scos pe piață după ce se modifică legea pensiilor și modul de calcul al contributivității. Read my lips!

Iar pentru cei care așteaptă recalcularea ca pe sfintele moaște ale cuvioasei Paraschieva, reamintesc prevederile art IX.1 (1) din proiectul pensiilor speciale în care sunt incluse BINEÎNȘEȚES și pensiile militare : (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) -c), în care nu se includ:….”

Repet pentru toți ageamii, că data ”deschiderii drepturilor de pensie” înseamnă data ieșirii la pensie. Asta da actualizare.

Cum e turcul, și pistolul

În final, o altă știre fierbinte despre un alt ministru, domnul Lucian Bode, care după modelul șefului său, a dat și el în judecată comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai încercând să blocheze rediscutarea tezei sale de doctorat. Nu mai contează motivele, nu mai contează, nu că ar fi contat vreodată în România unde e adevărul, contează cutuma. La noi cutuma bate legea. Dacă cineva a reușit să blocheze o activitate a unei comisii legal constituite, cu atribuțiuni specifice și să o împiedice să își facă datoria, de ce nu ar putea și o altă persoanăm cu atât mai mult cu cât face parte din aceeași structură ”binecuvântată” numită Guvernul României. Mă întreb dacă șeful și predecesorul său, când și-a blocat prin aceeași procedură care va intra probabil în cazuistică sub denumirea”metoda Ciucă” a știut ce val tsunami de blocări a analizării lucrărilor de doctorat va declanșa. De azi încolo eu cred că acele comisii ar trebui desființate, iar infracțiunea de furt intelectual scoasă din codul penal.

Dar românul este băiat răbdător, el merge înainte.

https://www.libertatea.ro/stiri/nicolae-ciuca-surprins-sa-afle-ca-orasul-caracal-a-devenit-statiune-turistica-de-interes-local-4395299

https://turism.gov.ro/web/2022/12/28/romania-are-35-noi-statiuni-turistice-de-interes-local/
https://www.luju.ro/revolta-lui-costiniu-presedinta-de-onoare-a-amr-judecatoarea-viorica-costiniu-denunta-planul-privind-taierea-pensiile-magistratilor-recalcularea-pentru-diminuarea-venitului-printr-o-lege-noua-care-sa-retroactiveze-e-neconstitutionala-si-nepermisiva-in-nic
https://www.bugetul.ro/ministrul-muncii-marius-budai-a-facut-anuntul-momentului-despre-noua-formula-de-recalculare-a-pensiilor-am-descoperit-cateva-aspecte-si-le-vom-indrepta/

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

18 Raspunsuri la Mergem înainte

  1. y

    În condițiile în care PAS cu PAS, constituția țării a fost suspendată pe „mute”, iar parlamentul nu prea mai funcționează, este perfect normal ca guvernul să facă cam ce-i trece prin cap fără să-i fie frică că va fi vreodată tras la răspundere pentru că efectiv, nu are cine: poporul nu mai are putere, societatea civilă este amorțită iar de la asociațiile militare nicio mișcare, sunt în bula lor, departe, departe… paralele cu orice se întâmplă la nivelul solului. În aceste condiții, întrebarea întrebătoare și cea mai importantă este: mai este românia o DEMOCRAȚIE CONSTITUȚIONALĂ? Sau, mai degrabă s-a transformat întro democrație militarizată, ori, mai rău, alunecă pe panta unei dictaturi militare?
    În ceea ce privește pensiile militare de stat, încă de acum deja 23 de ani, de la boc cel mare și băsescu cel petrov, am aflat că neretroactivitate înseamnă că dacă pensia recalculată este mai mică decât cea în plată, statul nu-ți cere să returnezi ce ai primit în plus până la data recalculării (nu spune ce s-ar întâmpla și invers, ar trebui statul să plătească diferențele din urmă? interesant!)
    Dacă data ”deschiderii drepturilor de pensie” înseamnă data ieșirii la pensie, atunci se va plânge cu lacrimi de sânge. Și apoi, cum vor recalcula pensiile stabilite înainte de 2008 (când tăriceanu a dublat pensiile militare) sau înainte de 2005 (denominarea leului)?
    Iar în locul lui Pălăghianu (ca să „agăt” și subiectul anterior), aș fi solicitat ca pensionarilor militari (de ce nu și la civili?) să se aplice legea „cea mai favorabilă”, exact cum beneficiază acum penalii (adică hoții, ucigașii, pedo, etc.). Sau, și mai corect, să se copieze modelul parlamentar: la 4 ani de contract militar să se acorde o sumă la ieșirea la pensie și, pentru următorii 4 ani se dublează ș.a.m.d.

  2. Radu

    Sunt militari care au trecut in rezerva fara drept de pensie in urma cu 5-10 ani. Este corecta dispozitia din proiectul de lage ca baza lor de calcul sa le fie actualizata la momentul deschiderii dreptului de pensie.
    In caz de recalculare s-ar pune problema actualizarii bazei de calcul la momentul recalcularii.

  3. neacsum

    @Radu, eu am mai zis ca tu tii cu ursul. Adica pentru cativa care nu au apucat sa iasa la pensie, toate pensiile se „actualizeaza” la data iesirii la pensie pentru ca asa vrea conducerea MApN ? Si vrei sa spui ca asa e corect ? Nu cumva esti jurist la CPS, ca numai alora le poate BS mintea asa ceva.

  4. Radu

    @neacsum
    Da, actualizarea prevazuta de proiect in articolul 28 se aplica numai celor care se vor pensiona dupa intrarea in vigoare a legii. Nu se aplica tuturor pensionarilor. In situatia in care se va dispune recalcularea pensiilor in plata, actualizare nu va mai fi la data deschiderii dreptului de pensie.
    Mult succes in informarea rezervistilor!

  5. neacsum

    @ Radu,
    Deocamdata legea nu prevede ca respectiva actualizare se aplica selectiv, restrictiv sau discriminator, nici ca „daca e asa se aplica asa ” sau daca e invers se aplica invers”. Deci explicatiile tale sunt pure pareri personale care nu sunt sustinute de documente oficiale. Prin Urmare specifica faptul ca asa visezi tu.

  6. Toto Iany

    Dle Neacsu, incercati sa fiti obiectiv .
    Dl Radu are dreptate . La militari nu exista prevederea de actualizare a pensiilor.
    Reglementarea este strict pentru cei care ies la pensie .
    Despre actualizarea tuturor pensiilor este vorba de magistrati,atat .
    Cu stima ,

  7. neacsum

    @Toto Iany,

    Ti-am facut cumva impresiaca nu stiu sa citesc ? Se pare ca matale si Radu cititi si intelegeti cum vreti. REDAU PREVEDERILE ARTICOLULUI „(1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie…”

    Este adevarat din sintagma „stabilirea pensiei” se poate concluziona ca este vorba de pensiile ce SE VOR STABILI nu si cele stabilite, dar… aveti putintica rabdare, pentru ca intotdeauna a fost lasat loc de interpretare, amendare, completare. Magistratii vor ataca in instanta faptul ca doar pensiile lor se recalculeaza. Vor castiga, ca doar tot magistratii judeca. Asa ca se va introduce ceraclcularea si la militari, sau NUMAI la militari. Si cum recalcularea poate include actualizarea singurul articol care face referire la actualizare este acesta. Chiar Budai a mentionat ca pentru militari va urma un proiect separat intocmit de ministerele de resort. Si chiar PNRR spune ca trebuiesc reduse cheltuielile cu pensiile speciale din care, in ciuda declaratiilor de acum o luna, AU FOST INCLUSE SI PENSIILE MILITARE. Cititi oameni buni, cititi, nu visati. La aceasta ora este singurul artricol din lege care face referire la actualizare.

  8. Radu

    Iany
    Multi citesc, putini pricep!🙃

  9. TOTO

    D-le Neacșu nu am vrut sa spun acele lucruri.
    Dacă se va aplica și la militari recalcularea, prevederea va fi idetica precum la asistați.
    Nu exclud și..smecherii!
    Cu mult respect,

  10. neacsum

    @Radu,

    Oricum nu va mai fi nevoie de intoarcerea la origini. Daca se va aplica recalcularea pensiilor si la militari -si eu cred ca se va aplica, si mai cred ca o sa fie o gramada care o sa o ceara, cei pensionati dupa septembrie 2017 in special, dar destui si cei pensionati pana in OUG 59- chiar si fara actualizare, dupa aplicare se vor auzi tipetele fraierilor care o cer, pana la Polul Nord.

  11. neacsum

    @Toto Iany,
    Mai citeste odata. Eu am spus ca termenul actualizare nu mai exista in legea pensiilor militare. Ca atare, daca se va aplica, se va aplica- daca nu se va prevedea altfel prin alta lege sau prevedere- asa cum e trecuta acuma in articolul mentionat. Si cu asta am incheiat subiectul, caci vorbim degeaba.

  12. y

    Pe mai tinerii colegi de pensie, doar tind să le înțeleg optimismul, ei (încă) nu au învățat că în domeniul pensiilor militare, legislația trebuie interpretată întotdeauna în defavoarea rezerviștilor. Nu îi înțeleg însă pe mai vechii pensionari care au uitat destul de ușor momentul 2010 când, de la băsescu luminatul, boc cel măreț și oprea (găbiță pentru prietenii știu de ce) mareșal printre ospătărițele de la popotă până la unii președinți de mai puține decât acum asociații militare (ancmrr de ex.), toți, absolut toți ne spuneau să dormim liniștiți că va fi bine și nicio pensie nu va scădea, din contră. Au avut dreptate: toate pensiile militare au crescut NEGATIV cu cel puțin 1/3. Militari rezerviști, au murit cu decizia de recalculare a pensiei în mână! Și doar existența sindicatului, care a unit pensionarii și a organizat 2-3 marșuri la bucurești cu peste 50000 de rezerviști, a mai salvat situația. Și a urmat nebunia cu revizuirea și cu căte 5-6 chiar și 12 (douăsprezece) decizii de revizuire la unii. Și să ne amintim că atunci, pensiile militare nu erau nici pe departe atât de mari ca acum. Au fost luate niște exemple de piloți militari (Iovan parcă se numea unul dintre ei, de fapt doar el era dat ca exemplu de pensionar „nesimțit” – expresia nu-mi aparține) care după ieșirea la pensie au activat și în aviația civilă și astfel au ajuns la niște pensii foarte mari. În final, cei loviți au rămas tot cei cu pensii mici. Și exact la fel se procedează și acum. Doar că acum va fi de 10 ori mai rău!

  13. neacsum

    @Y
    Bun si cine e optimistul aici ?

  14. Gigi

    Domnilor,nu vi se par suspecte aceste ajutoare acordate? Aceste pomeni,în situația în care se spune ca suntem în criza? Ia puneti-va puțin mintea la contribuție,de unde,de ce se acorda aceste pomeni? Vom achita Nota peste câțiva ani.Nimic nu e gratis pe lumea asta!

  15. y

    @ neacsum
    Eu în niciun caz. Dar văd multe interpretări personale, „după ureche”, care mai degrabă reprezintă niște așteptări sau dorințe ale multor pensionari militari, decât efectiv ce prevede legea. Așa ar vrea ei … și eu. Dar, nu știu, ne-au fript de prea multe ori ca să mai cred în bunele intenții. Prefer să citesc mai multe analize reci și obiective ca ale dumneavoastră, decât speranțe deșarte.
    P.S. Am găsit o opinie pertinentă după părerea mea, la Daniela Tobă. https://www.facebook.com/proiect.semperfidelis/posts/pfbid0yZe34zMgk3zG5schMC5waBE3dLT7Lp85xF2CJ5NUcKKEMvQDwmLuZg7piRPP7vP8l

  16. y

    @ neacsum
    În niciun caz eu. Și nici dumneavoastră. Dar mă bucur că încă ne mai simțim tineri 🙂

  17. Gigi

    Din adresa emisa către un sindicat al polițiștilor a rezultat printre altele ca anul trecut sau pensionat cam 5000 si au părăsit șist.de pensii pe cale naturala aproape 3000 de pensionari.

  18. Xman

    „Stabilirea pensiei” nu are importanta juridia in acest caz.”Data deschiderii drepturilor de pensie” are relevanta.Pensionarii actuali au deschise drepturile de pensie la data deciziilor proprii.Asa ca „actualizarea”mult visata mai asteapta „Pastele cailor”.Despre faptul ca magistratii vor face si vor drege,o simpla exceptie a „lipsei de interes” din partea Guvernului le va taia avantul.Nu mai dati sperante desarte celor fara cultUra juridica…