Nu dați buzna fraților!

Categoria Opinii


Două informații apărute recent, una pe pagina guvernului, cealaltă în media, prima ieșită din documentele  Guvernului, cealaltă  din gura domnului Budăi au pus din nou pe jar lumea pensionarilor.

Ambele conțin aceeași informație, și anume că se vor da înapoi banii reținuți pentru CASS în anul 2022, ca urmare a Deciziei 650/15.12  2022 a CCR.  

Pentru ca să nu facă unii icter iar alții atac cerebral, voi încerca să clarific informațiile, dar mai ales interpretările.

  1. Nota prezentată de secretariatul Guvernului în ședința din 18.01.2023, nu ” a fost aprobată”, nici măcar ”AVIZATĂ”de guvern, doar S-A LUAT ACT DE EA, ceea ce este cu totul altceva. Nu spun că propunerea făcută în acea notă nu se va aplica, dar nici că așa va fi,  asta se va discuta sau APROBA eventual în altă ședință de guvern, deocamdată secretariatul a dat o notă informativă cu privire la situația creată prin decizia CCR și posibililele sau eventualele căi de acțiune atât ale celor afectați cât și ale guvernului. Sugestia SGG a fost să se reglementeze tot printr-o OUG returnarea banilor, fără a se specifica însă nici termenul nici modalitatea.  Așadar, nimic nu e bătut în cuie și nici stabilit când și cum se vor returna -dacă se vor returna- sumele.
  2. Sugestia SGG era făcută în ideea de a evita nu doar un val de acționări în instanțe, cât mai ales returnarea ”in integrum” a sumelor, în special la magistrați unde sumele sunt de zeci de mii de lei pe an/cap de magistrat, ca și a dobânzilor aferente pe care aceștia le-au solicitat și le vor mai solicita. Dacă se va da OUG aceasta va stabili și modul de returnare, care oricum va fi -iar eu bănuiesc că va fi eșalonat- evitându-se o rupere destul de mare din bugetul de pensii care și așa schioapătă.
  3. Există și o a doua variantă, aceea a introducerii ordonanței în sistemul legislativ al Parlamentului, aprobarea acesteia  undeva prin ma-prilie și astfel eliminarea excepției de neconstituționalitate și deci și a returnării banilor. SGG însă nu a prezentat această variantă, pentru a nu creea panică în rândul celor afectați și a nu duce la și mai multe procese în instanță. Auzind că se vor da banii înapoi, lumea se va liniști și va aștepta ca mortul coliva. Trebuie avut în vedere și faptul că dacă va alege să dea înapoi banii reținuți în 2022 pe CASS, Guvernul VA TREBUI SĂ GĂSEASCĂ FONDURI PENTRU A ÎI PLĂTI DE DOUĂ ORI, ODATĂ PE CEI RETURNAȚI ȘI A DOUA OARĂ PENTRU A PLĂTI PE ANUL 2023 ACEEAȘI SUMĂ CARE NU A FOST PREVĂZUTĂ ÎN BUGETUL PE 2023. De unde ? Daca suma de 30 milioane prezentată de Budăi pentru luna ianuarie e corecta, înmulțiți cu 24 ca să aflați de ce sumă suplimentară are nevoie pentru pensii Guvernul, în condițiile în care prin PNRR a promis micșorarea fondurilor.
  4. A doua știre este cea apărută în media  în această seară,  având ca sursă o declarație a ministrului muncii, care a afirmat că ”Pentru că decizia Curții Constituționale intră în vigoare de la data publicării motivării în Monitorul Oficial, care a fost în 28 decembrie 2022, pentru luna februarie, pentru 201.000 de seniori ai României, vom da înapoi sumele reținute pentru patru zile din decembrie și pentru luna ianuarie. Odată cu primirea pensiei, începând cu 1 februarie, vor primi pensia aferentă lunii februarie plus aceste sume de bani. Repet, 201.000 de persoane, cu un impact de 30 de milioane de lei, bani care vor fi plătiți în luna februarie”

Mulți au înțeles că vor primii în februarie banii opriți pe întreg anul 2022. Greșit. Se vor da în februarie doar banii reținuți în Ianuarie 2023, și 4 zile din decembrie 2022, deoarece motivarea deciziei a venit prea târziu în Decembrie 2022, ca să se mai poată interveni atât scriptic pe taloanele de pensie din ianuarie 2023 cât și financiar prin fondurile comandate la trezorerii.

Pentru celelalte sume acordate în anul 2022, Budăi a spus că  „Suntem deja în discuție în Guvern pentru un act normativ pe care îl vom da în luna februarie, când vom putea da ordonanță de urgență, când va începe sesiunea parlamentară, și în acel act normativ se va cuprinde și modalitatea de plată a banilor pentru diferențele din ianuarie 2022 – decembrie 2022”

Așadar  s-a spus ”suntem în discuție” , nicidecum ”am decis” sau ”AM STABILIT”, deci deocamdată promisiuni, nimic concret. Mulți însă, citind cele două știri au înțeles că  în februarie  se vor da banii reținuți anul trecut pe CASS. Ușurel nu dați buzna la bănci și nici în instanțe, că în ambele cazuri sau variante, fie că se dă OUG pentru returnarea sumelor reținute, fie că se va trece OUG 130 prin Parlament, procesele se vor pierde, avocații își vor lua banii.

În ceea ce privește modul în care media, diferitele trusturi sau televiziuni și ziare prezintă sau interpretează aceste ”știri”, asta ține fie de intențiile fie de posibilitățile de a pricepe ale celor care le prezintă.

Instanțele sunt deja instruite, vor da termene dincolo de martie, când deja se va ști ce a decis guvernul și va exista un document care va face inutile plângerile.

https://www.realitatea.net/stiri/actual/budai-guvernul-ia-in-calcul-sa-returneze-toti-banii-odata-celor-care-au-pensii-de-peste-4000-de-lei-si-au-fost-taxati-ilegal_63c94317bef72803932c8fa3

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

6 Raspunsuri la Nu dați buzna fraților!

  1. Mateias

    Lăsaţi oamenii să viseze cai verzi sau kaki! Măcar pînă la rotaţia politică din mai. Dacă un premier galben nu a acceptat suprataxe, impozitare progresivă, etc. un premier roşu o va rezolva. Sigur va urma mutarea unor taxe spre „bogaţi” sau angajatori. Programul politic al noului guvern vorbeşte deja de micşorarea taxelor pe muncă, eliminarea inechităţilor din anumite sisteme. Vorbe aiurea, cu un PNRR folosit ca instrument de justificat relele ce urmează, un guvern roşu va lua toate măsurile economice şi sociale cu rezonanţă la electoratul tradiţional şi numeros. PNL (slăbit intern de diferite aripioare şi ameninţat din exterior de vechi trubaduri ai politicii liberale) va fi condamnat să rămână în trena PSD pentru a nu se sfărîma prea mult. Aşa că eu sunt convins că noul premier Ciolacu nici măcar nu va merge la Cotroceni să depună jurământul pînă nu va rezolva problema actualizării şi recalculării (ÎN SUS ) a pensiilor militare, acordând scutire de CASS şi impozit pe veci şi chiar mai mult. În rest totul e bine, inflaţia o dezumflă Isărescu, Putin joacă în continuare şah prin Ucraina, Austria ne ajută să nu ne pripim cu Schengen, economia noastră de piaţă funcţionează atât de complex şi sofisticat încît sărăcim cu toţii dar ea urcă în topul mondial.
    PS Am o propunere, poate o agaţă vreun politician. Am văzut că bulgarii renegociază PNRR. Dacă noi nu avem voie, măcar să facem un schimb cu francezii : să-l luăm pe al lor şi să-i fericim cu al nostru. Că am văzut că şi ei au probleme, au trecut creşterea virstei de pensionare de la 62 la 65 de ani pînă în 2035 şi nu prea vrea poporul pe motive de speranţa de viaţă.

  2. neacsum

    @Mateias,
    Pensiile militare vor mai avea o crestere pozitiva cand imi va creste si mie mie parul. Ordonantele care au blocat pensiile militare au fost date de PSD si continuate de PNL. Amandoua au jucat pe aceeasi mana a batjocoririi militarilor, pentru ca asta a fost comanda: „FARA ARMATA! Lasati ca va aparam noi, voi platiti tehnica noastra de mana a doua si noi v-o dam daca aveti nevoie de ea. Deocamdata

  3. sos

    @ Dl. Neacsu
    Dacă la chestia cu parul e valabilă și reciproca punem mâna de la mâna și va rezolvam un transplant de par ;))

    Un sfârșit de săptămâna cum va doriți !

  4. neacsum

    @SOS,
    Multumesc, dar decat un par rar, mai bine o chelie deasa.

  5. Florin

    O scurta completare/precizare despre cele scrise in articol : acestea sunt valabile pt. pensiile gestionate/platite de MMPS prin casa nationala de pensii. Pentru pensiile militare intra in … ecuatie … casele sectoriale de pensii, unde „colegii” nostri … „ne-au lucrat” mereu, asa ca … mai vedem ce va fi !

  6. magda

    Nu ar trebui sa ne facem griji prea mari de unde iau budaii cele 30 de milioane x24…daca urmaresc vreun interes( desigur electoral) vor face ,,tumbe” si ii vor gasi. Deja ,,rasufla” pe ici pe colo ca va urma o noua majorare a pensiilor ( ce-i drept alea civile si nu cele militare) probabil in a doua parte a anului.Ei stiu ca in an electoral nu le permite legea sa faca pomeni astfel incat ,,vor face cumparaturi” in avans…nimic nou .Si mai cred ca pana in anul 2025 nu vor mai mari taxele si impozitele(totusi, interesant ar fi sa vedem daca la 01.01.2024 vor lasa lucrurile asa cum sunt acum…daca nu vor da o ordonanta de suspendare la legislatia actuala,impozitele vor creste evident de la acea data cu inflatia de 13.8% ceea ce pentru multi chiar va fi o lovitura…unii platitori nici anul acesta nu au realizat pt ca procentul de inflatie a fost relativ mic).In referire la CASS cred ca acesta va fi reintrodus pe cale legislativa si va fi platit chiar de toata lumea…altfel iar pica la CCR ( SAU POATE CHIAR ASTA VOR, LA FEL CA IN SITUATIA PENSIILOR MAGISTRATILOR?)…Oricum era si este o idiotenie…merg la inceput de decembrie la spitalul militar cu BT( BILET DE TRIMITERE NU CARTUS DE TIGARI)pentru un banal consult, dar important.. si-mi spune robotul sa vin la anul pt ca s-au terminat programarile pe 2022.Evident ca nu am putut astepta,am mers la un privat si..ce sa vezi…am decartat BANUTI/