Cu pași mărunți și repezi

Categoria opinii


Spuneam acum 3 zile că se observă o schimbare de ”aer” în zona Mării Negre, că oarece avioane au dispărut din vizor, dar nu și din spațiul aerian, după ce un an de zile am crezut că nu e mare mai frumoasă, mai importantă  și mai căutată ca a noastră. Păi dacă până și   Diviziile 101 și 82 și-au trimis băieții pe litoralul românesc era de așteptat să aibă oarece treabă, că doar nu o fi venit doar să socializeze cu fetele de pe centură sau să vândă motorină. Și treabă au, dar nu în Marea Neagră. Nu acuma. Și pe de altă parte era normal să nu fie trimiși să se pregătească în zona de operații. De obicei sunt trimiși la o distanță ”operațională” care să le permită să ajungă în zona țintă în câteva ore cel mult. Acțiunea lor se bazează pe viteză, forță, elementul surpriză, atât de necesare în operațiunile speciale.

Mai spuneam că cererea atât de bruscă și imperativă a lui Zelensky, de fapt a SUA de trimitere de tancuri Leopard 2 în Ucraina conduce la ideea unui război convențional, o nouă bătălie a tancurilor care se va duce pentru ocuparea sau păstrarea unui teritoriu amenințat sau dorit de unii și de alții. Cum Germania se face că nu vrea să-și cedeze ”leoparzii” așa pentru că vor Americanii dar se pare ca a cedat în ceea ce privește tancurile  pe care le-a vândut polonilor, acțiunile terestre ale aliaților   sunt în impas. Recentele atacuri ale Rusiei soldate cu succes în Soledar și nu numai, unde AWACS-urile americane nu au reușit să prevină rachetele rusești nu atât datorită bruiajelor cât vitezei  rachetelor hipersonice rusești,  au creat o oarecare stare de disconfort aliaților. Ca să nu cadă pe locul 2, mai ales că și Rammstein s-a dovedit a fi un semieșec, SUA  luat măsuri de contracarare a …comentariilor negative.

Presa spune că Divizia 101 va fi înlocuită de alte unități iar comanda trupelor de la Kogălniceanu va fi dată unui general maior, ceea ce înseamnă, pentru cine știe că fiecare grad poate avea în subordine un anumit număr de oameni, că și efectivele vor crește pe măsura gradului comandantului. Că Dv101 Airborne, adică piromanii, cei care pun focul,  vor fi înlocuiți înseamnă fie că misiunea lor a fost finalizată, fie că vor fi trimiși să pună focul fie că efortul se redirecționeză. Dar eu aș zice că de fapt venirea lor aici cu surle și trâmbițe a fost nu pentru a acționa în zona Mării Negre, care între noi fie vorba nu este amenințată de ruși, pentru că Putin și-a atins obiectivul în zonă ci pentru a avea o bază de lansare. Iar cine crede în poveștile cu ”am venit aici să apărăm flancul estic al NATO pentru a nu fi atacat de ruși” ar trebui să poarte pamperși. Să îmi spună cineva,  din toată istoria militară a SUA, în care bătălii, războaie, acțiuni, soldații lor au fost trimiși să se  APERE? Nicăieri, niciodată, plecând de la  Al Doilea Război Mondial până în prezent.

Cine vine în locul D1 Airborn? Ni se spune că militari din baza militară Fort_Campbell . Cine are casa acolo? Păi cine altcineva decât Dv101 Aeropurtată, Regimentul 160 Operațiuni Aeriene Speciale, Grupul5 Forțe Speciale, Batalionul 716 de Poliție Militară, Escadrila 19 de Sprijin Aerian, Compania 63 Chimic, și alte câteva școli de pregătire ale forțelor speciale, de geniu, subofițeri și spitale de campanie. În total, baza din Campbell adăpostește aproximativ 50000 de militari.  Exceptând unitățile de instruire, celelalte sunt toate de ”speciali” iar trimiterea unui general maior care să comande trupele care vor veni arată că cei 4000 care se spune că sunt acuma în Kogălniceanu nu vor fi doar înlocuite ci și multiplicate. Că americanii trimit câteva mii de speciali să păzează un litoral pe care nu îl atacă nimeni poate să creadă doar un idiot. Să crezi că americanii vor apăra granița României când ni s-a spus clar că trebuie să ne pregătim să ne apărăm singuri teritoriul, înseamnă să fii cu mințile plecate. Să crezi că soldații americani vor lupta în operațiuni convenționale de ”aparare” a Ucrainei este absurd, mai ales în condițiile în care SUA a declarat deschis că nu va participa cu trupe la acest război adică NU OFICIAL, NU CONVENȚIONAL. De altfel însăși natura unităților enunțate mai sus, componente ale bazei Campbell și misiunile pe care acestea le îndeplinesc spun totul. Iată ce tip de misiuni sunt executate de forțele speciale: război neconvențional, acțiuni directe, acțiuni contra insurgenților, acțiuni speciale de cercetare (în spatele frontului sau în dispozițiv), anti-tero, culegere de informații, distrugerea armelor de nimicire  în masă, amestec în treburile interne, sprijinul forțelor de securitate. Toate aceste acțiuni fac parte din genul de ”operațiuni murdare”, nerecunoscute oficial dar  care merg până la pregătirea unor lovituri de stat, invazii, acțiuni de provocare, dezinformare, manipulare, plantare de ”probe”, asasinate (vezi cazul Bin Laden) etc, etc. Baza Mihail Kogălniceanu va deveni astfel, baza pentru pregătirea unor astfel de operațiuni. Este asta suficient pentru Putin pentru a considera România un inamic?  Nuuuuu, bineînțeles că nu, pentru că partenerul nostru strategic nu ar face nimic care să ”geopardizeze” (uite că am descoperit un nou termen care poate fi preluat cu succes de adeptii îmbogățirii limbajului militar) statutul si securitatea României. Bucurați-vă dragi români România va avea un nou general care va fi gata oricând să ia în mână frânele armatei române și să o trimită la luptă, că doar ce am dat legea prin care orice comandant NATO ne poate deveni comandant. Abia aștept să îl văd pe generalul cu două stele american, pupând mâna șefului de stat major al armatei române. Sau viceversa?

Călcâiul lui Ahile

Să trecem la punctul doi al ordinii de zi. Se pune întrebarea, dacă luptele nu se vor duce în Marea Neagră și la noi doar se antrenează specialii, unde vor acționa? Nu aș putea spune, pentru a fi trimiși acasă cei aflați acuma pe aici trebuiesc mai întâi extrași. Dar uite că și  apele Mării Baltice încep să fiarbă la – 10 grade. Trecând peste lupta diplomatică dintre Estonia și Rusia cu retragerea sau expulzarea ambasadorilor ”la reciprocitate”, situația devine cotoioasă prin Golful Finlandei, adică o limbă de apă  cu o suprafață de 29.500  km,  o lungime de 428 km și o lățime de 120 km. Lățimea la gura golfului este de 75 de kilometri, iar distanța dintre Porkkala și Rohuneeme este de 52 de kilometri. Distanța dintre malurile Estoniei și Finlandei, în zona cea mai strâmtă, este de aproximativ 80 km.

De ce fierbe apa la temperaturi sub zero grade acolo? Pentru că brusc, conform declarațiilor oficiale, Estonia țară riverană la Marea Baltică a decis să își lărgească Zona Contiguă, de la 12, la 24 Km. Ce este asta?

”Zona contiguă este fâșia de mare adiacentă mării teritoriale care se întinde spre largul mării până la distanța de 24 mile marine.”

Juridic Estonia are dreptul la această zonă. Practic, Estonia nu interzice dreptul Rusiei de a circula prin Golf, dar are pretenția să verifice toate vasele Rusiei, ceea ce, venit așa brusc, este cel puțin umilitor dar și discriminator dacă controlul se aplică doar vaselor rusești.

În zona contiguă, statul riveran poate exercita controlul necesar în scopul [1]:

  • de a preveni încălcările legilor și reglementărilor sale vamale, fiscale, sanitare sau de imigrare pe teritoriul său sau în marea sa teritorială;
  •  de a reprima încălcările acestor legi și reglementări comise pe teritoriul său sau în marea sa teritorială.

De ce face Estonia asta? Pentru că poate, ca să parafrazez un clasic în viață. Ce s-a descoperit acolo de își extinde Estonia zona? Iată ce a răspuns oficial partea Estoniană: ”Acesta va avea un impact benefic asupra securității Estoniei, asupra protecției mediului, precum și asupra obiectelor arheologice și istorice găsite în mare”.

Deci brusc, Estonia a descoperit că mediul nu era suficient de protejat, Europa era amenințată de cormoranii din Sanct Petersburg și în plus au găsit niște situri arheologice care trebuiau protejate de navele rusești, nu și de cele ale altor țări.

Cine vrea să înghită aceste explicații să ia înainte un colebil.

De ce e așa de important acest Golf? Pentru că face legătura între Sankt Ptersburg și Kalinigrad, fost Konigsberg, un teritoriu aflat între Polonia, Lituania și Marea Baltică, care a fost înființat de Cavalerii Teutoni, a fost al Prusiei, al Poloniei, apoi al Germaniei sfârșind prin a fi ocupat de ruși în al doilea Război Mondial  și le -a rămas lor prin pacea de la Postdam. Prin blocarea sau limitarea  practic a accesului Rușilor la Marea Baltică,  Klinigrad  ar rămâne practic izolat de Rusia, la fel și o parte din Flota rusă la Marea Baltică, ca să nu mai spun de dezavantajele comerciale, ieșirea la Oceanul Atlantic.

Dacă măsurăm lățimea golfului Finic, constatăm că dacă și Finlanda procedează la fel și își cere dreptul de control la 24 de km, navelor rusești le mai rămân 30-40 km de lățime de circulat la liber ceea ce nu e nici mult nici puțin, dar aici e vorba nu atât de libertatea de mișcare cât de ”impertinența” și provocarea lansată de Estonia, care bineînțeles că nu a anunțat lovitura fără sprijinul, dacă nu cumva inițiativa SUA, care vrea neapărat să îi scoată din pepeni pe ruși iar aceștia să facă vre-o nefăcută. Cineva ține cu tot dinadinsul să inflameze situația, să îi facă pe europeni să își fiarbă ouăle în apă la minus 10 grade.

Am mai pus eu odată întrebarea cine vrea un război în Europa. Este clar că doar cineva care nu locuiește în Europa, dar are investiții prin Europa, niște laboratoare ceva, dar și niște documente pierdute prin diferite locuințe și sedii peste baltă. Ce bine i-ar prinde lui și celor ce l-au proptit unde stă, niște țări distruse de război în care să își vândă tehnica militară acuma, iar apoi să ”investească în reconstrucție”. Așa se scrie istoria. Primul război Mondial a pornit de la mai puțin.

Unii cu mălaiul …

Ambasadorul Ucrainei la UE face scandal  că cică Ungaria nu poate face ce vrea ea în UE. Supărat că Ungaria s-a opus iarăși ca  ajutoarele  de pace ale UE să finanțeze războiul din Ucraina, domnul Vsevolod Cecenţov, susţine că Ungaria nu va putea folosi în mod constant dreptul de veto în deciziile comune ale țărilor membre, în special în ceea ce privește Kievul. Cică Ungaria ar trebui să vină cu argumente rationale. Dar cheltuirea acestor fonduri fără justificare cât de rațională este?  Eu în locul lui Orban i-aș cere lui Zele  să justifice fiecare cent din cei pe care i-a primit până acuma și abia după aia aș pune în discuție un alt ”ajutor”. Nu știu cum vine cererea lui Cecentov cu declarația de acum două săptămâni a  ministrului ucrainean al apărării, care a spus cu subiect și predicat, că Kievul desfășoară o MISIUNE NATO, dar cu sânge ucrainean. ” We’re carrying out NATO’s mission today, without shedding their blood. We shed our blood, so we expect them to provide weapons.”

Deci ajutoarele UE și împrumuturile, merg spre sprijinirea unei misiuni NATO în Ucraina.

 Nimic mai cinic, mai adevărat și mai oribil.

Nu știu dacă Ungaria  va reveni asupra deciziei cum a revenit Germania cu ”Leoparzii”, dar dacă se va acorda acel împrumut de 18 miliarde respins în Dcembrie 2022,  va fi vai de curul nostru pentru că pe lângă împrumuturile făcute de guvernele României pentru bunăstarea propriei clase politice, va trebui să plătim și împrumuturile și dobânzile Guvernului corupt al lui Zelensky, pentru că ”ajutorul” pentru Zelensky și ai lui va fi garantat și plătit de țările membre UE. Deci Volodimir îi primește, el îi papa și îi împarte cu gașca iar noi plătim. După cum se poate vedea de pe site-ul UE, așa cum scria și Ziarul Național în decembrie, ” Uniunea Europeană a decis, adoptând un Regulament în acest sens, să ofere un împrumut Ucrainei în 2023 în valoare de 18 miliarde de euro, pe 35 de ani, cu rambursare din 2033. Față de celelalte 19,7 miliarde de euro împrumutate Ucrainei în acest an, noutatea ajutorului financiar din 2023 constă în faptul că dobânzile și costurile de administrare ale creditului vor fi plătite de statele membre, inclusiv România, până în 2033. Tot statele UE vor garanta acest împrumut, iar neplata de către Ucraina a ratelor va conduce la executarea țărilor girante.”

https://en.wikipedia.org/wiki/Fort_Campbell

https://ro.wikipedia.org/wiki/Conven%C8%9Bia_Na%C8%9Biunilor_Unite_asupra_dreptului_m%C4%83rii

https://www.ziuaveche.ro/international/externe/estonia-a-anuntat-expulzarea-ambasadorului-rusiei-la-tallinn-respectam-principiul-reciprocitatii-320290.html

https://www.digi24.ro/stiri/externe/nyt-sua-vor-trimite-in-romania-cateva-mii-de-militari-de-elita-si-un-general-cu-doua-stele-2224581

https://english.almayadeen.net/news/politics/ukraine-shedding-blood-to-carry-out-nato-mission:-ukraine-de

https://m.ziuanews.ro/externe/ucraina-anun-c-ungaria-nu-face-ce-vrea-ea-n-ue-i-nu-poate-bloca-sanc-iunile-la-adresa-rusiei-1574660

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_6699

https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/ungaria-a-blocat-prin-veto-ajutorul-european-2225625.html

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

11 Raspunsuri la Cu pași mărunți și repezi

  1. Mateias

    Problema golfului Finlandei apare la înghesuială: „The narrowest distance across the Gulf is 52km from Porkkala to Rohuneeme outside Tallinn”. 12 mile ape teritoriale finlandeze plus 24 mile zona contiguă estoniană fac 36 mile marine, adică 66, 672 km. Şi cred că nu va fi o problemă între ei că li se suprapun terenurile de interes, ci pentru călători: biletele la control şi înnotaţi doar plutind la suprafaţă că e strada mea. Başca faptul că poţi să închizi strada pentru asfaltarea siturilor arheologice sau prohibiţie la crap.

  2. y

    Țările membre nato și ue, de mult timp nu mai au dreptul să-și exprime suveranitatea, independența, integritatea, identitatea națională, culturală și istorică, etc. În rest, desigur ni se flutură la fiecare pas lozincile (asta au ajuns) binecunoscute „democratație”, „membru cu drepturi depline”, „valorile europene”, „occidentul colectiv”, „unitate în diversitate” (care diversitate, dacă ea este ștearsă?), „partener strategic”, „greater good = binele suprem – este corectă traducerea?”. ș.a. Dar nici Turnul Baabel și nici Imperiul Roman nu vor fi reconstruite, istoria viitoare este deja scrisă. Dar da, va fi un alt construct, un BBB mult mai rău, Transumanismul stă în prag. Iar noi … noi, dansul fetelor de la Căpâlna

  3. Sergiu

    Dobanzile platite de statele membre? Pare o afacere proasta. Nu are rost sa intreb ce castigam noi si ce castiga „Celelalte” state, corect? Executarea tarilor girante inseamna cumva cedarea activelor ramase in mana guvernului? Nu mai stiu ce semne puneau latinii pe sclavii lor, dar ar fi cazul sa caut si sa-mi aleg si eu unul. Ca asta va fi singura liberatate ramasa.
    Balticii, findlandezii si polonezii se infoaie spre Rusia. Cel putin clasa politica, la polonezi gurile rele spun ca echipajele poloneze isi dau demisia in loc sa conduca vitejeste Leoparzi prin Ucraina. Tinand cont de cat echipament militar vad pe pagini de vanzare cu profil, si la noi militarii renunta in masa la beneficiile „uniformei”, unii la propriu. Sincer, inca nu m-am lamurit daca intre a fi sclav si mort sau a fi sclav si viu e mare diferenta – cel putin pentru situatia prezenta. Tot gurile rele spun ca Ungaria a inceput o epurare a cadrelor militare pro-NATO, asa ca la ei treaba e mai clara.
    Rusii de la Wagner cica au liberat vreo 100 de insi – fosti detinuti – pentru fapte deosebite pe campul de lupta. Conditiile angajarii in Wagner au fost „fara condamnari pentru droguri si/sau incidente sexuale”. La captul opus, ucrainienii elibereaza si ei detinuti pentru lupta, doar ca ei sunt mai putin pretentiosi – https://thegrayzone.com/2022/07/30/zelensky-militants-convicted-child-rape-torture-military/ . Ca sa stim de ce si mai laes pentru cine ne este distrusa tara cu imprumuturi de care nici macar coruptii nostri nu vor beneficia.

  4. y

    Țările membre nato și ue, de mult timp nu mai au dreptul să-și exprime suveranitatea, independența, integritatea, identitatea națională, culturală și istorică, etc. În rest, desigur ni se flutură la fiecare pas lozincile (asta au ajuns) binecunoscute „democratație”, „membru cu drepturi depline”, „valorile europene”, „occidentul colectiv”, „unitate în diversitate” (care diversitate, dacă ea este ștearsă?), „partener strategic”, „greater good = binele suprem – este corectă traducerea?”. ș.a. Dar nici Turnul Baabel și nici Imperiul Roman nu vor fi reconstruite, istoria viitoare este deja scrisă. Dar da, va fi un alt construct, un BBB mult mai rău, Transumanismul stă în prag. Iar noi … noi, dansul fetelor de la Căpâlna

  5. magda

    Pai hai sa ne amintim ca intai a fost sabotajul conductei de gaz, sabotaj care mai mult ca sigur nu a fost realizat de catre rusi( daca voiau sa nu mai dea gaz nemtilor nu era nevoie de asa ceva…opreau gazul direct de la sursa si gata).Insa acum,atacurile rusesti din ce in ce mai frecvente parte din ele chiar cu succes au determinat pe marii strategi ai nato sa incerce si alte smecherii gen chestia asta estoniana.Mai mult ca sigur ar fi incercat ceva si pe la Bosfor dar ai naibii turci le-au luat-o inainte.Nu este exclus ca in perioada urmatoare sa fie executate stiu eu niste exercitii comune ale SUA cu vreun partener prin arhipelagul Kurile de exemplu pentru ca ,nu-i asa,mai trebuie taiat cate ceva din elanul actual lui Ivan.Sunt atatea modalitati de distragere a atentiei…cert este un singur lucru….nicunul dintre cei implicati nu e zdravan la cap…. si asta nu de ieri de azi…

  6. Gigi

    Un lucru este cert,ci nu de ieri sau de azi,avem un „jandarm” care face cărțile.Daca înainte exista un oarecare echilibru prin cele doua mari blocuri militare,acuma mă îndoiesc ca ca ar mai fi echilibru!Mai este totuși o redută și dacă va fi cucerită,sper ca nu,se alege praful de omenire!

  7. geofreeland

    Încet, încet, pas cu pas, ca să citez un clasic tradus în chineză, conflictul armat din Ucraina se transformă într-un conflict global în care cobeligeranța altor state, diplomatic ascunsă, va deveni beligeranță de facto. Vorba lui Moromete „asta nu, că e pericol!” Și știm prea bine la ce se va ajunge. Ca un exercițiu se înmulțesc exploziile în jurul centralei nucleare din Zaporojie. După înzestrarea internațională cu tancuri a Ucrainei, urmează ca un alt pas înzestrarea cu avioane apoi cu arme cu bătaie extinsă în teritoriul rusesc. Adică trecerea spre un război în toată regula inclusiv în spațiul cosmic. Lumea se pare că așteaptă marea finală spre a se stabili cine ia premiul și cine ia amarul umilinței. O finală a morții, a distrugerii, a ipocriziei, coordonate ale noului secol, cu nimic diferit de când lumea.

  8. Gigi

    E liniște aproape înmormântată pe bloguri,inclusiv aici.Mă întreb,de ce? Se pare ca oamenii intră,citesc art.dar nu vor sa-si exprime gândurile vis a vis de ce se pune în discuție.Sau nu mai întra deloc pe bloguri,asta numai cei care administrează un blog ne paste spune,care controlează traficul de pe blog.Dar părerea generală este asta că ori sunt plictisiți,ori nu vor sa scrie, ori le este teama sa-si expună gândurile.

  9. neacsum

    @Gigi,

    Important e ca citesc.

  10. Gigi

    E bine și asa,d.le colonel.Ar fi păcat de frumoasele articole publicate ca să nu fie citite.

  11. neacsum

    @Gigi,
    Ei lasati…