Se returnează CASS

Categoria Despre Armata, Magazin


Guvernul României se ține de glume. Este a doua oară în ultima perioadă, când introduce în ședința de guvern un document spre analiză și apoi îl scoate ca OUG aprobată. Asta ca să nu apuce oamenii să pună întrebări. De data asta e vorba de „1. ANALIZA referitoare la PROIECTUL de HOTĂRÂRE DE ORDONANŢA DE URGENŢĂ privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuții de asigurări sociale de sănătate” , adică modul în care guvernul  va înapoia banii reținuți pentru CASS. Documentul a fost trecut în ședința de guvern de azi, 15.02.2023 la capitolul analize, fără a fi accesibil ca document, era trecut doar titlul subiectului. Practic documentul în sine nu a fost postat, era ”secret”.

Fiind mai curios și intrând pe pagina Consiliului Legislativ însă, am avut surpriza să constat că acolo tot pe data de azi, apare în lucrările consiliului și ”Proiect de Ordonanţă de urgenţă privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate.”

Dacă ar putea să explice cineva cum e posibil ca un document care intra pe masa guvernului ca o simplă analiză a unui proiect de hotărâre de ordonanță să fie în același timp present pe masa Consiliului Legislativ la OUG deja aprobată de Guvern, eu sunt gata să ascult explicația.

Lucrurile se precipită, cineva se grăbește să dea niște bani înapoi deși exista varianta amânării, până ce OUG declarată neconstituțională era votată în Parlament și astfel măsura raținerii CASS putea scăpa de excepția de neconstituționalitate sau se dădea prin altă lege. De ce graba asta? Teama de procesele pe care le-ar fi declansat magistratii, cu obligativitatea returnarii intregii sume? Sau oare pentru că e nevoie de modificarea L4/2023 din Senat privind pensiile speciale, modificare care nu e deloc plăcută? Nu cumva se încearcă  ameliorarea viitorului șoc prin îndreptarea atenției spre lucruri plăcute?

Una peste alta, uite că zilele care urmează va fi trimisă spre MO ordonanța privind înapoierea CASS, în forma aprobată și cu modificările propuse în Consiliul Legislativ modificări care țin de formă, nu de fond.

Deci până la urmă se vor returna sumele reținute, iar unii din cei care s-au grăbit să intenteze procese, vor avea cu ce să își plătească avocații.

Proiectul poate fi văzut AICI .

Ordonanța de Urgență privind returnarea CASS

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

16 Raspunsuri la Se returnează CASS

  1. doris

    Bună ziua d-nule colonel. Am citit, azi, un material legat de recomandările ca pensiile militare să fie calculate cf principiului contributivității. Altfel nu primim a treia tranșă din PNRR. Ce părere aveți?
    Mulțumesc!

  2. CC

    Bună ziua! Bine ați anticipat domnul colonel.
    Propunerea legislativă a fost retrimisă la ministerul muncii. Înseamnă reluarea intregului parcurs legislativ: comisii, avize,etc. Mai jos aveți declarația purtătorului de cuvânt al PNL. https://adevarul.ro/politica/stroe-despre-legea-pensiilor-speciale-forma-nu-2242484.html

  3. neacsum

    @ Doris,
    Eu am spus asta cu mult inainte sa ne faca cineva recomandarile. In august anul trecut am propus un proiect de lege care sa introduca in pensiile militare NOTIUNEA de contributivitate pastrand modul de calcul al Legii 223. Cel caruia i l-am prezentat, a spus ca nu poate face asa ceva, ca atata timp cat e el acolo, acest lucru nu se va intampla, pensiile militare nu vor fi trecute pe contributtivitate. Desi proiectul meu nu schimba modul de calcul, mentiona ca limita minima a pensiei, calculul contributiv. Nu s-a acceptat. Daca se introducea acel proiect, astazi nu ne mai speria contributivitatea.Pana la urma insa , pensiile militare vor fi integrate in legea pensiilor si se va trece la calcul pe contributivitate dar nu cum a fost pe 263 ci in alte conditii, mult mai dezavantajoase.

  4. Mateias

    OUG privind restituirea CASS a fost aprobată în şedinţa de guvern de azi, urmând a fi publicată în MO zilele următoare. Să le spună cineva şi habarniştilor analfabeţi funcţionali, mari haiduci ai unui blog, că ei au decis că e DOAR analiză, n-are cum altfel.

  5. neacsum

    @ Mateias,
    Pana vineri, cel mult luni apare in MO.

  6. doris

    Mulțumesc pt răspuns d-nule colonel. Nu îmi este frică de acest principiu, deoarece eu, am ieșit la pensie în iunie 2015, pe Legea 263, având 5,54 pct contributivitate.
    Vom vedea ce o să fie!

  7. Gigi

    Dacă nu era în culpă prea onorata magistratură,dacă nu le afecta dumnealor bugetul,fiți siguri ca nu se întâmplă absolut nimic cu banii reținuți anul trecut drept contribuie CASS Adica pe înțelesul tuturor nu se sesiza nimeni,iar eventualele acțiuni în instanta erau respinse.Norocul nostru ca onorata instanta a fost lovita direct în buget.

    Acuma,se dă batalia la CCR pe OUG 59/2017.Tare curios sunt care e verdictul CCR,deoarece,Onorata Magistratura nu a fost și nu este afectata.Tare curios sunt și aștept ziua de 23! Și….cat va dura acțiunea respectivă,ma refer la amânare,
    tergiversare.Să aveți o zi bună!

  8. REZERVISTUL

    @neacsum
    Felicitari domnule colonel, articolul dumneavoastra precedent a fost preluat de site-ul Gandeste.org https://gandeste.org/analize-si-opinii/col-r-marin-neacsu-victima-ideala/127227/
    Cand o sa va preia si UM DIGI24.ro vom deduce ca si serviciile romane de informatii au acelasi punct de vedere ca si rezerva armatei romane! Dar pana atunci mai este…

  9. Gigi

    Și d.ta,Brutus?

  10. Gigi

    Dacă comentariul anterior,anteriorului nu a apărut,probabil din vina mea,am sa-l reiau pe scurt:
    Banii returnați,este posibil datorita faptului ca Onoratii magistrați au fost ei loviți de data aceasta în bugetul personal.Altfel,noi militarii(nu cunosc dacă în aceiași situație sunt și pensionarii civili) nu s-ar fi sesizt nici draku.Norocul ca ei,magistrații nu dorm ca sindicaliștii noștri.Dar și chiar asa,noi dacă sesizam instanta prin deschiderea de acțiuni erau respinse din start.Vezi și OUG 59/2017!Ajunsa la CCR.Tare curios sunt dacă ne va da dreptate și o va declara neconstituțională.Vom vedea acuma pe 23.feb.

  11. Suciu Pavel

    Oare cati bani raman in teschereaua guvernului,daca nu tine cont de diferenta de
    inflatie intre data incasarii si data returnarii CASS?

  12. magda

    Suciu Pavel,ai dreptate pana la un anumit punct.Daca mergeai pe calea avocateasca cred ca ,,inflatia”dadea pe dinafara.E bine si asa dar cu o conditie > sa nu apara intre timp sora vitrega a returnarii adica LEGEA de impunere a cass astfel incat diferentele lunare nu se vor mai vedea in buzunarul pensionarului.
    In alta ordine de idei,cu toate ca in mediul online si nu numai au fot propuse mai multe variante autohtone pentru rezolvarea cat de cat a inechitatilor( una dintre ecestea cea a domnului col.Neacsu fiind chiar rezonabila) iata ca ,la fel ca intr-un banc prost,au inceput sa se vehiculeze numerele castigatoare 45,55,65 parca am fi la loterie.Asadar ,nici o treaba cu contributivitatea…musai taiate miliarde de euro cu duiumul.Si acum intrebarea cu raspuns oarecum previzibil: taiem miliardele ca sa primim miliardele,ghici cine castiga?

  13. Gigi

    A expirat ultimatumul dat de CE României în ce privește canalul Bîstroe. Halal prietene! Nu contează ca s-ar putea afecta Delta Dunării,ei merg înainte.

  14. magda

    Desi a fost publicata in Monitorul Oficial ordonanta de returnare a CASS totusi pe site-ul megasindicatului SNPPC inca troneaza o atentionare prin care membri de sindicat sunt atentionati cu privire la faptul ca draftul aparut pe diferite surse in public este unul aparut din neant. Repet draft care deja a fost oficializat.Acum,zic si eu,este vreun departament de dezinformare pe acolo care din cand in cand arunca fumigene sau pur si simplu este prostie?

  15. neacsum

    @Magda,
    Poate moderatorul sau administratorul este bolnav sau plecat in misiune, sau in concediu, sau poate pur si simplu nu ii intereseaza informarea corecta si oportuna a sindicalistilor, ci doar promovarea unor interese… altele decat ale sindicalistilor.
    Ori poate au considerat ca stirea nu este importanta.

  16. Gigi

    Este lipsa de respect fata de rezervistii MAI din partea acestui sindicat,cu toate ca mulți rezerviști își achită cotizatia în valoare 20 lei/ luna,participa la mitinguri etc. Mârlănia,sora bună cu șefii acestui sindicat.
    Ei au obținut actualizarea soldei de grad pt.activi,pentru rezerviști nu! Halal sindicaliști!