Măsuri ne-măsurate

Categoria Magazin, Opinii


Trei  ceasuri rele și 8(9) măsuri ”bune”

Se spune că Marțea sunt 3 ceasuri rele. Poate pentru cei care cred în farmece și superstiții. Cei de la ”Cotidianul” parcă ar crede, parcă nu. Ieri, 07.03 2023 titrau ” de-tinut-minte-ordinea-de-zi-de-azi” a Parlamentului reunit al României,  adică din data de 07.03.2023. De ce trebuia ținută minte? Deja pe surse, prin ”știrile on line” se auzise că Parlamentul va vota participarea Romaniei cu trupe, cu cățel și purcel la războiul din Ucraina, cu trecere prim Moldova care,  conform unor ”surse sigure” ale actorului Zelensky urma să fie atacată de ruși. E adevărat de ceva timp se tot flutură aceste ”informații”, atât cea privind atacul Moldovei de către Ruși, care chiar negată ”oficial”  de cei care au dat-o spre dospire, se rostogolește și  își face efectul pentru că răspândacii sunt mulți și fac și ei ce li se spune, cât și cea privind atragerea României pentru a-și apăra ”frații moldoveni” care nu prea se mai consideră frați de mult timp cu românii în ciuda propunerii de trecere la ”limba română” în Republica Moldova. Că tot am ajuns aici, chiar dacă personal consider,  atât ca absolvent al unei facultăți de filologie, adică unul care știe să facă deosebire între limbă, grai, regionalism, dialect, jargon,argou, limbă artificială, familie de limbi și … limbaj, cât și ca român, că NU EXISTĂ O LIMBĂ MOLDOVENEASCĂ,  că art 13  din Constituția Moldovei din 1994 este o prevedere politică ce nu are nicio legătură cu REALITATEA  LINGVISTICĂ, cred că ultimele… declarațiile politice ale actualei conduceri politice a Moldovei sunt tot de natură politică, care nu sunt făcute din dragoste față de România sau limba română. Cred că de fapt revenirea la limba română în Republica Moldova ACUMA, are scopul de a inflama vorbitorii de limbă rusă din Moldova și a duce la provocări sau proteste de ambele părți. Mi se pare mie că cineva umblă cu fundul gol pe lângă barieră nu neapărat pentru că i-ar plăcea bariera ci pentru că i s-a spus că așa trebuie. Nu insist pe subiect, dar e legat de temerea exprimată privind atacul Moldovei de către rusi si implicarea României în conflict, nu doar  prin sprijin material ci și prin carne de tun în conflictul din Ucraina. Am eu impresia asta, care poate fi greșită, că cineva vrea extinderea războiului, nu spui cine, becher.

Ei bine ”Cotidianul” ne avertiza sau ne atrăgea atenția ieri că e bine să ținem minte acea ședintă comună a Parlamentului.

Normal că măcar din curiozitate am intrat și eu să văd ce se discută.

 Prima constatare a fost că ordinea de zi de pe pagina Senatului nu continea aceleași puncte ca și cea a ziarului, chiar dacă erau tot 8 puncte. Bunăoară la Senat apare la punctul 4 ” Proiectul Declarației Parlamentului României la împlinirea pe 24 februarie 2023 a unui an de la declanșarea războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei”, dar acesta nu apare și la ziar, unde apare alt punct al ordinii de zi, și anume  ”Numirea președintelui Autorității Electorale Permanente”, la punctul 7, numire care nu apare pe pagina Senatului.

O altă curiozitate este că deși aseară la punctul 7 din Ordinea de zi de la ziar putea fi văzută și propunerea pentru ocuparea funcției de președinte al AEP, acuma documentul a dispărut. Deci până la urmă ori e secret, așa cum a fost și votul, ori a picat. Ceva ceva tot a fost acolo.

  1. Dar, parcurgând documentele supuse aprobării ședinței comune, nu am găsit nimic despre o participare la răzbel în Moldova, cum se dăduse alarma. Este adevărat s-au votat anexele sau listele cu participarea militarilor și polițiștilor români la misiuni internaționale indiferent sub ce conducere, liste care se aprobă anual. Ce este interesant totuși la aceste liste este că pe lista de participare a militarilor români este trecută și o rubrică care se referă la ”FORȚE ÎN AȘTEPTARE”, cu un număr de 2149 de militari, a căror ”ACTIVARE” se face la ordinul NATO sau UE.

a)Primul aspect este că numărând categoriile de sub acea rubrică, nu mi-a dat numărul trecut la total. Probabil o fi numărat inteligentul Ion.

b) Al doilea aspect este că nu se precizează dacă forțele respective sunt militari români, străini sau combinați. Este totuși normal să știm și noi dacă sunt români pentru că nu este de ici de colo să aflăm că PE TERITORIUL ROMÂNIEI EXISTĂ MILITARI ROMÂNI CARE AȘTEAPTĂ ORDINUL UE SAU  NATO și intervin unde vor aceste structuri, fără o eventuală aprobare a CSAT sau Parlamentului. Dacă e așa, atunci propun ca din aceste structuri de elită să facă parte copii celor care au decis asta.

c) Un al treilea aspect, la fel de important la această rubrică este faptul că fondurile necesare acestor misiuni/ militari, sunt asigurate din bugetul MApN, care tocmai a fost majorat cu 0,5% față de anul trecut. Și noi care credeam că procentele în plus  sunt pentru ”calitatea vieții personalului”, învățământ sau revigorarea industriei militare proprii, așa cum fac ungurii, polonezii, cehii, nemții și alte câteva țări ”banaiere” care habar nu au că există un articol 5.

  • Un alt document interesant dezbătut ieri în ”ședința de lucru” a Parlamentului este cel care privește  o ”Informare din partea Președintelui României, domnul Klaus-Werner Iohannis, cu privire la aprobarea dislocării, la nevoie, a Forței de Răspuns a NATO cu capacitate de reacție foarte ridicată – VJTF, în scopul pregătirii și defășurării de operații militare pe teritoriul României, în anul 2023, potrivit datelor de planificare transmise de către autoritățile NATO.”

Și de aici aflăm lucruri interesante pentru români, și anume că pe lângă trupele din România care stau cu un picior în război și cu unul în pace, dar cu capul sigur în război, se mai află pe undeva prin Europa o Forță de Răspuns a NATO cu capacitate de reacție foarte ridicată, de 72 de ore, care ”poate” adică TREBUIE să intervină în România sau PRIN România, dacă NATO va decide și eu cred că va decide. Ei bine, președintele Iohannis informează Parlamentul că „în acest context, în urma solicitărilor NATO și luând în considerare situația de securitate din regiune, în conformitate cu prevederile art 119 din Constituția României și prevederile art 4. alin1 din Legea 291/2007…prim-ministrul a propus, CSAT a avizat iar EL  A APROBAT  ”dislocarea la nevoie a Forței de Răspuns a NATO cu capacitate de răspuns foarte Ridicată VJTF ÎN SCOPUL PREGĂTIRII ȘI DESFĂȘURĂRII DE OPERAȚII MILITARE PE TERITORIUL ROMÂNIEI ÎN ANUL 2023”.

Da, ați auzit bine, domnul Iohannis și Parlamentul AU APROBAT DEFAȘURAREA DE OPERAȚII MILITARE PE TERITORIUL ROMÂNIEI.

Am reținut că prim-ministrul a propus iar CSAT a fost consultat și de vreme ce s-a ajuns în Parlament, a și avizat POZITIV.

Asta nu înseamnă că gata am intrat în război, nu vă impacientați, asta înseamnă doar că din momentul promulgării și publicării  documentelor în MO, ROMÂNIA POATE INTRA ORICÂND ÎN RĂZBOI. Bineînțeles, cei responsabili vor spune că asta nu înseamnă că vom și intra, e posibil să nu fie nevoie, dar ei au decis că PUTEM INTRA ORICÂND ÎN RĂZBOI.

Baza acestei decizii luate de conducerea țării, este art 119 din Constituție, care spune că ” Consiliul Suprem de Apărare a Ţării organizează şi coordonează unitar activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională, participarea la menţinerea securităţii internaţionale şi la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară, precum şi la acţiuni de menţinere sau de restabilire a păcii.”

Iar art4(1) din Legea 291/2007, spune că (1) Intrarea şi staţionarea forţelor armate străine în România sau tranzitarea teritoriului naţional de către acestea, în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării de operaţii militare, potrivit angajamentelor asumate de România prin tratate internaţionale, se aprobă de către Preşedintele României la propunerea prim-ministrului, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Preşedintele României informează Parlamentul despre decizie, în termen de 5 zile de la luarea acesteia, iar dacă Parlamentul este în vacanţă, de la începerea sesiunii ordinare sau extraordinare, după caz.„

Eu nu știu dacă domnii care au propus, decis, votat acest document au cunoștință despre faptul că ”desfășurarea de operații militare pe teritoriul țării nu înseamnă doar pregătirea acestor operațiuni PE TERITORIUL ROMÂNIEI” , ci includ și desfășurarea de acțiuni de război. Din câte știu eu, STAREA DE RĂZBOI CU TOT CE ȚINE DE PREGĂTIREA ȘI DESFĂȘURAREA ACESTOR OPERAȚIUNI SE FACE PRIN DECLARAREA STĂRII DE RĂZBOI, ACT CARE NU ESTE PREVĂZUT ÎN ART 119 INVOCAT DE PREȘEDINTE.

Mai invederez onorabililor faptul că potrivit art 118(1) din Constituție, ”  (1) Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale. În condiţiile legii şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte, armata contribuie la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară şi participă la acţiuni privind menţinerea sau restabilirea păcii.”  Asta însă NU PRESUPUNE PUNEREA ARMATEI ROMÂNE LA DISPOZIȚIA ALTOR STRUCTURI SAU COMANDANȚI așa cum au propus și votat lingăii de mai sus.

  • Tot în ședința comună de ieri, s-a votat aducerea de noi forțe străine pe teritoriul României, anume ”aprobarea intrării, staționării și desfășurării de operațiuni pe teritoriul României a detașamentului spaniol de aeronave multirol pentru a executa misiuni în cadrul activităților de vigilență sporită ale NATO.”

Dacă informațiile pe surse sunt adevărate, această ”sporire” a forțelor militare străine pe teritoriul României nu se datorează unei stări mai tensionate ci faptului că practic armata României nu va mai avea aviație proprie, avioanele F16, alea care nu au cauciucuri de iarnă ca și cele plătite dar nevenite,  vor fi date Ucrainei. Noi deocamdată ne apărăm cu praștiile. Facilitățile și cheltuielile legate de activitatea spaniolilor în România se va face din același buget al MApN. Doamne ce buget nesimțit avem dacă ținem cu el militari americani, olandezi, francezi, italieni, polonezi, spanioli ”și de alte națonalități” ca să parafrazez un președinte strategic  împușcat.

Cum măi Ioane??

Ei bine, alături de toate aceste măsuri luate, așa cum spunea domnul președinte în documentele înaintate, ”în situația apariției intempestive a premiselor pentru declanșarea unei crize majore de securitate, cu posibile implicații asupra independenței și suveranițății naționale a României ”, coaliția aflată la guvernare discută, se screme,  face planuri și ia măsuri pentru îndeplinirea prevederilor jalonului 215 din  PNNR, privind pensiile speciale din care un capitol aparte este asigurat militarilor.

Poate ne explică domnul prim-ministru, general cu patru stele al armatei române, fiu de militar pensionar, pensionar la rândul său, cum se împacă ”situația intempestivă a premiselor pentru declanșarea unei crize majore de securitate”,  cu Jalonul 215 și lupta pentru lovirea drepturilor militarilor. Hai, încercați domnule prim-ministru al lui Iohanis.  Puteți să îl întrebați pe ION.

ARU  

PS: Celor care vor spune că ”nu avem ce face, ne-am luat niște angajamente” la intrarea în NATO, le răspund: ”CINE NE-A PUS, CĂ UITE ȘI ALȚII AU INTRAT ȘI NU AU NICIO APĂSARE!” Noi suntem proștii satului, vaca de muls, dar și găina cu ouă de aur. În al doilea rând angajamentele de prijin sunt față de țările membre NATO dar nici Ucraina și nici Moldova nu sunt țări membre NATO. Și atunci despre ce obligații vorbim ?

https://www.senat.ro/ProgramLucruZi.aspx?Zi=2023-03-07&ComisieID=6b99db60-a1d5-4b80-94fc-20e6f620cce7&NrSedinta=1

https://www.senat.ro/PDFOrdineDeZi/6b99db60-a1d5-4b80-94fc-20e6f620cce7/2023/3/7/informare%20pct%201.pdf

https://www.senat.ro/PDFOrdineDeZi/6b99db60-a1d5-4b80-94fc-20e6f620cce7/2023/3/7/informare%20pct%203.pdf

https://www.senat.ro/PDFOrdineDeZi/6b99db60-a1d5-4b80-94fc-20e6f620cce7/2023/3/7/informare%20pct%202.pdf

https://www.ziuaveche.ro/international/externe/mircea-geoana-nu-exista-un-risc-militar-la-adresa-republicii-moldova-321028.html/comment-page-1/#comment-258569

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

11 Raspunsuri la Măsuri ne-măsurate

  1. ION

    @neacsum
    Nici Ciuca nici ION nu o sa catadicseasca sa va raspunda la intrebare. Ne trateaza cu un dispret cu care nu am crezut ca vom fi tratati vreodata!Lovind in pensiile militare se urmareste punerea pe butuci a rezervei armatei romane.Respect pt. gen.Balaceanu care in aparitiile tv incearca sa apere pensiile militare, restul generalilor dau dovada de o slugarnicie fata de regim demn de o cauza mai buna!

  2. neacsum

    @ION,
    Cand va mai intalniti cu domnul general Balaceanu intrebati-l de cand a contribuit la pensie. Sunt curios ce va raspunde.

  3. i-ar place…..Poate editati. I-ar placea….

  4. primul ministru….Poate editati prim-ministrul….

  5. neacsum

    @Vasile Andries,
    Multumesc, corectat!

  6. Socrate Toma

    Ce ar răspunde dl rezervist Ciucă la întrebarea dlui rezervist Neacșu : ”Inteligentul Ion m-a consiliat în această problemă astfel : militarii , fie activi, fie în rezervă sau retragere au devenit mercenari în slujba statului și plătiți conform posibilităților care sunt alocate de stat. După ce trece nevoia de a avea mercenari , statul se debarasează de ei”.

  7. Dan

    După cum văd, Iohannis ne bagă-n război, iar guguștiucii din Parlament aplaudă cu frenezie inițiativele lui.
    Ba chiar și tâmpeniile guvernanților din Ucraina, care ne avertizează că, mâine-poimâine, rușii vor tăia capetele copiilor și nepoților noștri, deși, știm bine că asemenea obicei l-au avut bezmeticii lui Bandera, criminalul de război omagiat recent la Kiev. Sperietura asta are menirea forțării intrării în război a României, iar Iohannis îi face pe plac, că doar se și vede la cârmuirea NATO.
    Iar asta se întâmplă acum, când prostimea nu are acces decât la „sursele oficiale”, agreate de USA, NATO și UE, sens în care se tem de venirea lui Putin pe plaiurile mioritice, deși n-a fost și nu-i vorbă de așa ceva în „operațiunea specială” rusească din Ucraina,chiar dacă „lătrăii” politici români nu se opresc în a-l critica pe liderul rus.
    În schimb, dacă-i să luăm de bună „sursa oficială” din România, după atâtea victorii manelistice „fără număr” al coalitiei celor de peste 50 state, care sprijină intens efortul de război al Ucrainei, mă tot întreb cum de Zelenski nu și-a amenajat, până acum, biroul la Kremlin și cum de trupeții lui n-au ajuns încă la Vladivostok.
    Iar de moldovenii lui „pește prăjit” Alexandr Soroș sunt sătul până peste cap! De ce Maia Sandu nu apelează la protectorul său, otreapa Soroș Sr, pentru ajutorarea R. Moldova, iar pramatia n-a vrut să audă de România până de curând, românii fiind cei prostiți în a-i ajuta cu resurse energetice, alimente, bani și …apă potabilă.

  8. y

    Duo-ul „progresisto”-toxic Maia-Alexander și prietenii nu precupețesc niciun efort de a introduce RM în conflict, practic prin abolirea neutralității prevăzută în Constituția țării respective și de a atrage și românia în acest joc. Din nefericire, „ai noștri” țin cu ei și joacă după cum se dispune de către șefii colonie.
    Naivi încă mai sunt cei ce cred că „puterile” executivă, legislativă, majoritatea presei și acea struțo-cămilă CSAT (care legiferează total abuziv și netransparent) au vreun interes național, ele doar transpunând în legislație ordinele și sarcinile primite din exteriorul țării, și contrare voinței majoritare a poporului român.
    @ION
    Poate aveți și exemple concrete despre cum apără Bălăceanu pensiile militare, deoarece în afară de niște smiorcăieli exprimate cu voce slabă și suavă, DOAR pe la televiziuni și DOAR când era în mod direct și personal întrebat despre subiect, eu personal nu am văzut nimic altceva din partea lui, probabil să nu deranjeze mâna care-l hrănește.
    @neacsum
    În contextul actual, susțin cu fermitate „limba moldovenească” și transformarea sângelui în apă 🙂

  9. Sergiu

    D-le colonel, treaba romaneasca: cumparam scump avioane ieftine pe care le dam gratis, in asteptarea unor ipotetice avioane de schimb, care vor veni ca si Patrioatele. Firesc, daca nu mai avem avioane si nici blindate, umbla un zvon ca vom cumpara 100 de tancuri Abrahams. Daca trebuie, trebuie, nu? Presupun ca nici MIG-uri 21 nu mai avem. Propun scoaterea IAR-urilor din muzee, macar sa vada rusii ca circula ceva prin aer, desi, daca inaltam zmee, ar fi cam acelsi lucru. Atat despre echipamentul armatei – stiti cum e, pentru activitati ofensive trebuie blindate si aviatie, pe care nu le avem. Usandia sopteste prin rapoarte ca in 2025 ar trebui sa inceapa razboi cu China, pentru ca dupa aceea sansele sa ii opreasca pe chinezi se subtiaza. Deci, ce mai cauta in Ucraina? Si de ce ar impinge si alte natii pe acolo? D-aia, ca sa-i tina ocupati pe rusi. Si nu o mai pot face cu trupele si echipamentul lor, indivizii deja distribuiti in zona vor juca rolul detasamentelor de securitate NKVD, care opreau fugarii. Pornind de la premisa ca usandezii se vor ocupa in curand de China, ioropenii sunt impinsi sa ii tina ocupati pe rusi, sa fie suficient de angajati ca sa aloce resurse si atentie in zona, dar nu suficient ca sa porneasca vreo racheta mai rapida spre locul de bastina al lui Barak Hussein Obama sau sa-i sustina pe chinezi chiar in exces. Lasand la o parte faptul ca industria chineza e situata pe malul marii, ceea ce le convine usadezilor, daca asta ar fi intr-adevar planul, ioropenii inseamna ca vor deveni ucrainieni in bloc. Intai romanii si polonezii, romanii ca sa-si ajute fratii, polonezii pentru a indrepta nedreptati istorice, apoi si restul, pentru ca NATO. Iar daca usandezii fac toate astea doar ca sa aiba niste carti mai bune la oarece viitoare negocieri, ramanem si macelariti si cu resursele furate, sau cum se mai zice in cercurile mai inalte, ca la nivel cazon stim ce se zice.
    Sincer, imi displace ideea de a porni la razboi doar cu prastii pe umar si pietre in buzunar doar ca sa dau o sansa usandezilor prin zona Chinei.

  10. neacsum

    @y,
    Imi pare rau sa constat ca as putea, indiferent in ce conditii sociale sau politice, ca roman, sa consider ca un alt roman sa nu isi poata declara apartenenta la limba romana. Asa ca prefer sa nu o fac. In orice imprejurari, oricand, un roman sau un cetatean al oricarei tari trebuie sa poata si sa aiba dreptul sa isi sustina si reprezinte apartenenta la natia sa. Dar, cand aceasta apartenenta se face la indemnul unui strain si nu vine din propria constiinta, cand aceasta este folosita pentru a provoca si a induce o stare periculoasa pentru respectivii cetateni,urmarind scopuri ascunse, chiar opuse celor declarate, nu pot sa nu condamn OMUL care o face, nu fapta in sine.

  11. Radu

    Bietii austrieci! Cum si-or canta ei patriotismul in limba germana? Cum de nu si-a descoperit si ei o limba austriaca?