Un …rromân se suise într-o zi ploioasă  pe acoperiș să astupe o gaură prin care îi intra apă în casă.Gaura era veche, dar în purul stil românesc amânase reparația găsind mereu altceva mai bun de făcut. Acuma ploua cu găleata și îi ploua în pat. Un vecin, văzâdu-l, îi spune că nu e momentul să se suie pe acoperiș, că poate aluneca, dar el nu, că acuma îi crapă buza. Conform legilor lui Murphy și Newton, evenimentul prezis de vecin are loc, rromânul cade, dar norocos,  fără a-și rupe nimic iar vecinul râdea în hohote. Ninja al nostru se ridică de jos și cu o mină serioasă, zice: ” Ce râzi mă ca prostu? Ce, casa mea, cobor pe unde vreau.”

Această anecdotă mi-a venit în minte citind răspunsurile date de conduceresa MApN și comandantul Regimentului 74 Patriot la incidentul de la Capul Midia. Se pare că e în firea românului să transforme fiecare căzătură într-un act de bravură, căci iată ce spune ”domnul comandant”, după ce una din cele 3 rachete lansate a refuzat să plece : Dacă totul ar fi fost perfect, probabil că nu știam de această capabilitate. Iată că putem să transformăm lucrurile negative în niște oportunități.” Și mai spune același comandant: Eu văd acest incident ca pe o oportunitate. E un test care mi-a confirmat încă o dată că sistemul e foarte bun.”

Mai spune cineva din conducerea ministerului că în caz real, incidentul nu ar fi avut nicio consecință. Nu pot crede că poate cineva să afirme așa ceva. În caz real, acea rachetă ar fi trebuit să intercepteze o rachetă plecată spre Deveselu. O țintă ratată înseamnă un obiectiv lovit. Dacă asta înseamnă ”NICIO CONSECINȚĂ”atunci invit conducerea armatei să își mute familiile în Deveselu.  

Sincer, mă bucur că am reușit să ies la pensie și nu pot fi numit contemporan cu acest vașnic ofițer care consideră că acest incident ne demonstrează că sistemul este foarte bun. Sunt convins că și Putin va trimite scrisori de felicitare guvernului României pentru reușita achiziționării acestui sistem despre care eu spuneam încă de acum 7 ani nu doar că face din noi o țintă prioritară a Rusiei ci și că practic nouă nu ne este de niciun ajutor și că eficiența ei este nu doar discutabilă ci practic ineficientă. De altfel, când în Camera Reprezentanților SUA s-a pus problema urgentării trimiterii sistemului în România, CASA ALBĂ a trimis un punct de vedere care nu recomanda acest lucru tocmai din cauza ineficienței sistemului:

”Casa Albă a transmis Camerei Reprezentanților a Congresului Statelor Unite că se opune accelerării instalării de noi capabilități antiaeriene la baza militară americană de la Deveselu din România, arătând că, deocamdată, eficiența lor nu a fost încă dovedită și, în plus, nu sunt cunoscute potențialele consecințe neintenționate pe care acestea le-ar putea avea asupra populației din zonă.”

Cu toate acestea, și după ce acest punct de vedere a fost confirmat de un ”incident” de tragere reală, responsabilii MApN ne spun că nu e nicio problemă, că a fost o ”lipsă de comunicare” între sistemul de lansare și rachetă. De fiecare dată când autoritățile o dau în bară,  totul e din cauza unei lipse de comunicare care, iată, se manifestă și între rachetă și sistemul de comandă. Cum știm noi să acoperim rahatul și să pretindem că sub celofan este un ecler.”Eu văd acest incident ca pe oportunitate…”Oare acest comandant, crede că toți suntem idioți? Poate vede acest incident ca pe o  oportunitate de avansare cum probabil se va întâmpla și cu maiorul/angajat care a aruncat grenada între subordonați. În ultimul timp avem parte numai de astfel de incidente pe care conducerea MApN  le tratează cu seninătate dând explicații de doi bani deși situația încadrării, instruirii, dotării armatei este dezastruoasă. Dacă și acest incident este considerat un succes de conducerea armatei, atunci nu pot decât să cred că starea în care se găsește ARMATA ROMÂNIEI la această oră este nu doar rezultatul ci obiectivul conducerii armatei și sper din toată inima că odată, cândva, cineva îi va judeca pentru trădare pe toți cei responsabili.

Mai mult, pe pagina de FB a MApN evenimentul este prezentat ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic, toată lumea e fericită că ”rebela” nu a plecat, putea să cadă în capetele ”încoronate” prezente la ”revelion” căci așa e prezentat evenimentul de DIRP,ca un revelion, cu petarde, și pahare cu șampanie. Doamne, iartă-i că nu știu ce fac!

Am înțeles că vom mai da, dacă nu deja am dat încă 2 miliarde de dolari pentru niște tancuri Abrams pe care SUA nu le mai dorește pentru că războiul din Ucraina a dovedit că sunt inutile, greoaie, scumpe și tințe sigure, așa că le dă dar nu pe degeaba ci pe sume uriașe pe care doar fraierii de români le pot cumpăra pentru că România este condusă de slugi, nu de lideri adevărați. Suntem gata să plătim în avans miliarde de dolari pentru a primi în termen de 10 ani tehnica care la momentul plății, nu al achiziționării, este dovedită ineficientă. Doar noi românii suntem în stare de așa ceva. Din cele 7 sisteme Patriot plătite acum 7 ani, până acuma am primit doar 4. Sunt convins că la fel se va întâmpla și cu tancurile dar cui îi pasă?

La tv se vehiculează o reclamă despre prețurile la nu știu ce supermarket: ” atât de ieftin? Atââât” . Eu aș spune ”ATÂT DE PROȘTI ? ATÂÂÂÂT!”

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/dorel-de-la-mapn-sau-problema-tehnica-prima-tragere-cu-patriotul-romanesc-a-bifat-si-un-prim-incident-explicatiile-mapn-2580817

https://www.profit.ro/stiri/politic/document-trump-se-opune-instalarii-de-noi-capabilitati-antiaeriene-la-deveselu-nu-stim-cat-de-eficiente-sunt-si-cum-ar-afecta-populatia-din-zona-17092403

https://www.facebook.com/mapn.ro

De neacsum

9 comentarii la „ATÂÂÂÂT!”
 1. Prima tragere se execută după trei ani de la „intrarea în dotare”? Te pomenești că nici pericolul împotriva căruia au fost achiziționate „rachetili cele dăștepte” n-a existat în acest timp. Sau a fost asigurată „prevenția” (tot) de către alții, pe modelul consacrat al serviciului de poliție aeriană…

 2. @Dan Anghelescu,
  Apai domnule draga, urgenta a constat in livrarea banilor. Cand se livrau aparatele sau cand intra efectiv in functiune erau probleme care nu interesau pe nimeni. Si sa fim seriosi, toata lumea stia ca scutul este adus ca sa ii provoace pe rusi, nu ca sa apere pe cineva.

 3. Cred că, în MApN, s-a instituit un premiu consistent, ce va fi oferit celui mai tembel dintre militari (deh, este concurență mare!).
  Iar cum acest comandat al regimentuluieste, evident, o „rara avis” în ale tembelismului, prin elucubrațiile deșertate mass-mediei, premiul ajunge anul acesta la el, iar cupa aferentă, fiind itinerantă, va sălășui provizoriu în privata lui.

 4. E simplu
  33% RATEU.
  E mult , e puțin ?
  După cei de la MFA e un NIMIC , poate chiar că era o problemă lipsa RATEULUI.
  Dar , raportat la o structură profesionistă (nu e cazul în discuţie), 33% RATEU e „HUGE”.

 5. Situaţia a fost mai complexă. Pur şi simplu sistemul Patriot a vrut să respecte legislaţia şi a decis să facă o economie la cheltuielile publice de fix o rachetă- aprox. 4 mil. dolari. Mai ales că era cu ochii pe el chiar PM, autorul normei de reducere a cheltuielilor. Ce n-a luat în calcul sistemul e hotărârea românului, care într-o oră şi un pic, cu o sârmă şi patent a tras manual racheta, făcând de râs inteligenţa artificială introdusă de americani. „Păi, firea-i tu să fii, eu am vorbit cu omul ăla să trimeată ţinta şi tu te încăpăţînezi?”.

 6. Marine …vorbiram noi odata ca „patrioatele ‘ e de toata minunea Rusii rad si acum de noi . S-au saturat sa tot „urmareasca pe radare si prin sateliti ” , doar , doar romanii o sa lanseze vreo racheta . Si iata minunea s-a produs ….racheta . nu si nu …De doua zile rusii beau la vodca ca sa poata dormi dupa atata ras . TU COMANDIR ….SA SCOTI ASA CEVA PE GOARNA , inseamna ca ori esti tampit ori ai ajuns comnadant cu ‘pilele lui MA CIUCA ‘ Mai , astia toti sunt spalati pe creier Tu nu vezi mai „armata ‘ ca amercolocii si-au batut joc de noi ? Pana cand dracu ii mai pupati in partea dorsala? Banii i-ati dat ( banii pensionarilor militari din anii 2015 -2023) , ALIMENTAND INDUSRTRIA AMERICAN AFLATA IN CADERE LIBERA .Marine , asta ( comandirul ) nu cumva e propus pentru avnsare acum de 1 decembrie ? Tare mi-e frica ca e pe lista ..

 7. @Mateias,
  Inteligenta artificiala a dat peste ION. Poftim de te intelege cu el. Cel mai intelept a cedat.

 8. ATÂÂÂÂT! , este onomatopeea scoasă de ciucălău acolo ?
  ĂĂĂ…ÎÎÎÎ…..
  ÎÂÂÂ…ĂĂĂ…
  și vrea președinție…

 9. De la „Romanii supt Mihai Viteazu” de Nicolae Balcescu ne-am actualizat cu „Romanii supt Trump/Biden” de… Johannis Werner (desi, oricare ar fi presedinte, pentru noi, tot un drac ar fi). Si asa s-a aflat acel mic secret usandez, cum ca Patrioatele nu functioneaza. D-le colonel, de la stramosii nostri romani citire, nu se trimit arme bune in avanposturile alea care pot fi abandonate fara regrete. Marfa buna e trimisa acolo unde ai ce apara – Arabia Sauditda, Israel – nu la periferia de abandodnat, noi fiind ca tara ceea ce numeau aia prin Vietnam „tripwire”. Asa ca, provincia din zona gri primeste prastii Patriot si le foloseste ca atare.

Comentariile sunt închise.