Pentru pensionarii militari

Categoria De pe bloguri militare

 

Am primit pe mail un anunt anunţ aparţinând col. (r)Filip Teodorescu Preşedintele ANCMRR din SRI. Nuştiu cât de veridic este documentul, nu ştiu cât este probabil să se întâmple din ceea ce se spune, dar este de interes public pentru pensionarii militari şi familiile lor, aşa că am decis să îl fac public. Prea multă lume aşteaptă să afle care mai este stadiul noii legi a pensiilor sau OG promise de USL şi nici un oficial nu spune nimic. Iată anunţul:

„R O M Â N I A                                                              

ASOCIAŢIA  CADRELOR  MILITARE                                       

  ÎN REZERVĂ ŞI ÎN RETRAGERE DIN

SERVICIUL ROMÂN DE INFORMAŢII

– Comitetul Executiv –

           Nr. 417 din 28 august 2012

C ă t r e

– PREŞEDINŢII SUCURSALELOR

          A.C.M.R.R. DIN S.R.I. –

    În legătură cu mult comentata situaţie a pensiilor militare, vă informăm că există două iniţiative legislative prin care să se reglementeze toate aspectele ce preocupă această categorie socio-profesională.

Primul document este o ordonanţă de urgenţă prin care:

– drepturile băneşti obţinute prin recalculare şi revizuire, care au beneficiat de creştere, să rămână definitive aşa cum au rezultat din calcule;

– pentru cadrele militare în rezervă şi în retragere cărora li s-a diminuat pensia ca urmare a stagiului incomplet, să se revină la cuantumul pensiilor din decembrie 2010.

Pentru cei cu pensiile diminuate în urma recalculării şi revizuirii, există două variante:

1. Repunerea în drepturi începând cu 1 ianuarie 2013.

2. Recuperarea sumelor pierdute în anul 2012 .

Recuperarea sumelor pierdute depinde în mare măsură de recursele financiare ale Guvernului în anul 2013.

Reprezentanţi ai cadrelor militare în rezervă şi în retragere din această categorie au susţinut că vor fi mulţumiţi şi dacă se revine la situaţia anterioară, începând cu 1 ianuarie 2013.

 

Al doilea document, aflat în faza de proiect şi de discuţie între reprezentanţii instituţiilor din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, este foarte larg, reglementând criteriile de pensionare şi de calcul ale drepturilor ce se cuvin viitorilor pensionari militari şi urmaşilor acestora în caz de deces.

Pentru pensionarii aflaţi în plată, importantă este prevederea cu privire la actualizarea cuantumului pensiilor ţinând seama de evoluţia soldelor, de funcţie şi grad ale militarilor activi.

Noua lege are puţine şanse de a fi adoptată într-un termen rezonabil, apreciindu-se de către responsabilii instituţiilor interesate că ar putea dura 2-3 ani sau nu va fi acceptată de decidentul politic.

La întâlnirile care au avut loc între reprezentanţi ai conducerilor instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, la care au participat şi reprezentanţi ai asociaţiilor rezerviştilor militari, s-au făcut propuneri şi completări pe text.

La ultima întâlnire din data de 23 august 2012, la care a participat şi subsemnatul, s-au prezentat cele două documente într-o formă aproape finală.

Întrucât discuţiile şi mai ales disputele între diversele asociaţii, federaţii etc. în care sunt divizaţi rezerviştii M.Ap.N. erau pe cale să degenereze în confruntări personale, deloc amabile şi constructive, am intervenit şi am propus să se definitiveze, de către specialişti, textul ordonanţei de urgenţă care rezolvă două probleme de importanţă majoră, să revedem forma finală cu aceiaşi participanţi şi să fie prezentată cât mai urgent Guvernului pentru însuşire. Legarea ordonanţei de urgenţă de viitoarea lege este neproductivă, fiind mai avantajos pentru noi ca acestea să aibă curs separat.

Toţi participanţii au fost de acord cu această propunere, inclusiv cei doi reprezentanţi ai conducerii M.Ap.N.

Vă trimit, alăturat, textul proiectului Ordonanţei de Urgenţă, el urmând să suporte unele modificări care să permită aplicarea la termenul menţionat.

Informaţi membrii Sucursalei despre cele de mai-sus, cu rugămintea de a nu comenta cu membrii celorlalte asociaţii, care au nemulţumiri faţă de Serviciul Român de Informaţii, întrucât a trecut imediat la plata drepturilor în plus câştigate, în timp ce celelalte două Case de Pensii Sectoriale nu pot, momentan, să achite creşterile de pensii din lipsă de fonduri.

                     PREŞEDINTE,

    Colonel (r) Filip Teodorescu”

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

9 Raspunsuri la Pentru pensionarii militari

 1. ONOFRIEVICI

  Imi pare rau ca cele doua fractiuni, aproape rivale, a pensionarilor MApN genereaza in randul ACMRR SRI si nu numai un sentiment de reala neincredere. Cand isi vor da seama pseudo liderii acestor 2 subdiviziuni ca orgoliile personale si dorinta de preamarire si ciolan neimpanat aduc un mare deserviciu unei categorii socioprofesionale impresionante. Realizeaza acestia ce deservicii de perspectiva, unitate si imagine au produs deja pe termen lung in societatea romaneasca si ce deservicii majore au creat in constiintele oamenilor pe care ei au senzatia si pretentia ca ii reprezinta?
  Loviturile reciproce virulente, aservismul si lipsa principiilor care sa guverneze cauza pe care o servesc (in cazul in care exista o cauza generala si nu una de gasca) au condus la pierderea increderii pensionarilor militari, divizarea acestora (un fost coleg chiar m-a apostrofat ca nu fac parte din organizatia din care el face parte) si la diluarea pana la eliminare a cantitatii si calitatii actiunilor. Ingrijorarea SRI, neexprimata dar intrevazuta ar fi: „Pot oare fractiunile MApN sa saboteze propriile noastre demersuri si atunci mai bine nu comentam cu ei?” Mare rusine lideri militari pensionari ce clamati ca ne serviti interesele! Colegii vostri din SRI va evita! O alta ruptura e pe cale sa se creeze si atunci firesc imi pun intrebarea: „Or avea ei vreo hiba sau ar trebui sa priviti in oglinda propriile voastre constiinte?” Si nu sunt patimas!

 2. Din pacate, cei postati unii chiar autopostati in fruntea unor organizatii ale militarilopr activi sau rezervisti, urmaresc interese proprii, functii de conducere prin cine stie ce structuri, imagine proprie, si mai putin interesele reale ale militarilor, desi striga in gura mare ca lupta pentru acestia. Vezi si articolele dedicate domnului Dogaru. Nici atunci cand urmaresc practic aceleasi interese ( sau asa ar trebui) oamenii de aceasta factura nu se lasa si reusesc sa transforme totul in circ, punand singuri piedici intereselor militarilor. De fapt le e teama ca daca se rezolva problemele militarilor, isi vor pierde cotizantii. Aici este raspunsul. Asa ca cearta nu este intamplatoare si nu urmareste interesele militarilor, pensionarilor ci pe ale sefilor de organizatii.

 3. ONOFRIEVICI

  Maretia este o mare virtute si eu inca astept acel OM care sa treaca peste banalul cotidian al omului marunt, ros de ambitii personale, meschin, fricos, las, furacios, ambiguu, fatarnic, bicefal, lingusitor, aservit, demagog, incult, lipsit de principii si onoare si santajabil, dispus sa plateasca pretul maretiei grupului de oameni pe care ii reprezinta!
  Fie ca vorbim de o organizatie, fie ca vorbim de natia romana!
  Cine este OMUL dispus sa platesca pretul?
  Pe acela il voi urma neconditionat!

 4. Nu stiu, dar in mod cert, nu se afla in fruntea noastra.

 5. tudor marian

  Se pare ca va trebui sa actionam cu mai mult curaj impotriva celor care se folosesc de noi. Dar ma intreb, oare cati dintre noi vor sa se schimbe ceva in bine? Ma intreb , oare cati dintre noi nu alearga dupa un ciolanas si se ploconesc sau se uita peste umar la cei cativa care mai vor sa se schimbe ceva?
  Cred ca incep sa ma intreb singur si tare imi pare rau.

 6. A trecut varsta intrebarilor. Trebuie actionat categoric, fara jumatati de masura si fara teama .

 7. Dan B.

  Constat ca aveti dreptate cand afirmati ca sefii structurilor noastre urmaresc in primul rand interese proprii, pe care eu doar le banuiesc, astfel:
  -Iliescu&Co: conservarea actualelor functii,care aduc „stele”, imagine, favoruri personale, etc;
  -Dogaru&Co: favoruri personale, posibile locuri eligibile in parlament, imagine electorala, invitatii TV, etc.
  Asadar, cu totii au interese de ordin personal si au de dus o lupta surda intre ei privind aportul fiecaruia la indeplinirea doleantelor pensionarilor militari, ceva gen „eu am fost mai tare”!
  In timp ce ANCMRR s-a manifestat pasiv vs nedreptatile faptuite celor carora li s-au diminuat pensiile (peste 80% dintre membrii sai sunt in rezerva la implinirea varstei standard de pensionare, motiv pt care le-au crescut pensiile), SCMD are acum,sub „umbrela” sa, aproape pe toti cei care au fost afectati negativ de procesul revizuirii pensiilor.
  Pe de alta parte, este condamnabila pasivitatea celor care s-au multumit cu primirea catorva firfirici in plus la pensie si au abandonat principalul obiectiv sindical, respectiv reabilitarea statutului cadrelor militare, legiferat prin L-80/2001, si respectarea tuturor prevederilor sale in toate celelalte acte normative sau in noua legislatie. Chiar e asa greu de inteles ca, pt noi, legea de capatai este statutul, celelalte obiective fiind subsumate acestuia? Chiar nu vor sa priceapa ca oricare guvern poate cobori pct de pensie in bugetul trecut prin parlament? Si atunci, cum vor mai reactiona beneficiarii pensiilor marite si integrate in sistemul public cand pct de pensie se va diminua, de ex, la 300 lei?
  O masa de inconstienti, care, in eventualitatea „exploziei mamaligii”, nu vor sti de care parte a „baricadei” se vor pozitiona, exact cum a procedat echipa lui Iliescu in dec.’89!

 8. Caporalul Nica

  Ba belitilor, soldati, gradati, subofiteri, ofiteri si generali ( chiar din categoria „apelul de seara”)discutati discutii ca sa va aflati in treaba….pai, zic eu, e normal ca lui Xulescu iesit la pensie, 45 48 de ani, cu media salariului din ultimile 6 luni ( in care a luat salariu de merit pe nedrept,prime asisderea, etc) sa-i scada pensia dupa revizuire !!!! nu este drept ca un trupete smenar sa ia pensie mai mare decat un ofiter care a trudit 25-30 de ani si a iesit la pensie, cuantumul ei fiind rezultatul a celor mai bine retribuiti 5 ani din ultimii 10 !!!si atunci nu exista salariu de merit, nu te avansa nimeni decat la termen si ffffff rar la exceptilonal, desi muncea-i mai mult, in conditii mai grele decat dupe 90. cand PILA CONTA CEL MAI MULT.
  Faptul ca unul ca Dogaru, V Pricina sau cum il cheam pe fostul fotograf al armatei (prezent si la Timisoara in dec.89 pt a infiera..), Dan Ioan , porcuror militar care a incalcat toate regulile de bun simt ca sa nu zic ale codului penal in NOIEMBRIE 87 , la Brasov, sunt acum in fruntea organizatiei noastre…….este imputabil DOAR NOUA> TREZITIVA, pensionari ai ARMATEI ROMANE !!!!!!!!!!!!!!!

 9. LoremIpsum

  Ba Caporale Nica, bati campii cu gratia caprioarei Bambi, un ofiter care a trudit 25-30 de ani are varsta cuprinsa intre 45-48 de ani, daca a urmat o filiera directa si nu a intrat pe usa din dos.

Statistici T5