Loading

 

Duminică 23 Septembrie, în Afganistan un nou militar român, Caporal Dragoş Vasile Dobra aflat în misiune a fost rănit. Din informaţiile furnizate de Ministerul Apărării Naţionale, militarul, membru al detaşamentului B2 Manevră  format în principal din Vânători de munte, se  afla în patrulare în Zabul, când patrula a fost atacată. În momentul în care a sărit din vehicul pentru a riposta, a fost rănit de un dispozitiv exploziv improvizat. Din fericire viaţa sa se află în afara oricărui pericol şi din datele de până acum, nu sunt probleme grave.

Asta se întâmplă în timp ce armata activă a fost băgată în formaţie cu structurile şi formaţiunile civile în ceea ce priveşte drepturile salariale iar  pensionarii militari etichetaţi drept pensionari cu pensii nesimţite. Din păcate, legiuitorul când a trecut armata în front în ceea ce priveşte drepturile salariale luându-i compensaţiile ce decurgeau din caracterul deosebit al condiţiilor de muncă şi privaţiunilor, a uitat să îi treacă pe militari în branşa civilă şi in ceea ce priveşte drepturile civile. Aşa se face că armata este retribuită conform legii unice a salarizării, dar îşi păstrează privaţiunile serviciului militar prin care militarii nu au voie să desfăşoare activităţi economice, nu au voie să se înscrie în sindicate care să le apare drepturile, nu au dreptul la contract colectiv sau individual de muncă, nu au dreptul să facă parte din partide politice sau să participe la întruniri politice (vezi cazul locotenentului Alexandru Gheorghe, trecut în rezervă şi obligat la plata cheltuielilor de şcolarizare pentru că a participat la manifestaţia din Piaţa Universităţii care –culmea- era apolitică), lucrează nenormat şi nu li se plătesc orele suplimentare conform legislaţiei civile atunci când pleacă în aplicaţii, tabere, trageri etc, sunt scoşi să salveze populaţia, cu care sunt  egali la salarizare dar nu şi la drepturi, în caz de cataclisme, şi mai mult, sunt obligaţi să îşi dea viaţa prin jurământul pe care îl depun, pentru cei care au mai multe drepturi decât ei. În plus, sunt trimişi în misiuni pe care le stabilesc politicienii, fără a se ţine  cont de punctul lor de vedere, pentru că nu e aşa, armata se află sub controlul civililor, preşedinţii se păstrează în scaune prin viaţa militarilor trimişi în misiuni în ţări care nu au făcut nici un rău României, iar la încadrarea în unităţi militarii sunt obligaţi să semneze angajamente că vor merge oriunde îi trimite „patria”, aceeaşi patrie care nu le dă decât obligaţii. Peste 30 de ani caporalul Dobra va ieşi la pensie  cu o pensie civilă, dar necivilizată, poate un pic mai mare,cu 10 lei, care va fi taxată imediat drept „nesimţită” de Băseştii sau Bocii momentului iar populaţia civilă va întreba plină de indignare „ dar ce a făcut ăsta  în plus faţă de mine  ca să primească 10 lei în plus? A fost la canal, în agricultură la cules de porumbi sau unde?„

Nu a făcut nimic din toate astea, doar a jurat să apere liniştea şi interesele celor care îl vor face nesimţit şi şi-a pus viaţa în pericol. Atât. Dacă ar fi murit în acest incident, familia ar fi primit un ajutor de înmormântare, el un grad”onorific” în rezervă, ca şi Turcescu, madam Kovesi şi alţi „eroi ai neamului” şi cu asta basta. Poate copilul ar fi beneficiat de pensia de urmaş tăiată şi „ajustată” de fiecare partid care ar veni la guvernare sau chiar sistată şi cu asta gata, ţara şi-ar fi făcut datoria faţă de caporal.

Câţi militari trebuie să mai moară ca lumea să priceapă că armata nu este un joc politic şi nici jucăria politicienilor?

De

6 comentarii la „Incă un viitor „nesimţit””
  1. Un articol foarte bun si corect da lasa-ma sa te corectez putin. In cazul caporalului Dobrin nu se mai pune problema de pensie deoarece caporalii nu o sa iasa la pensie, deci el cand va implini varsta de 50 de anii o sa-i dea un sut in fund si o multumire cum ca a servit patria si atat. poti sa te uiti la statutul sgv-ului si o sa vezi ca e stipulat cum ca nu beneficiaza de nimik dupa varsta de 50 de ani decat cu o plecare din sistem. Atat vroiam sa iti zic si nu lua in nume de rau ca te-am corectat

  2. Are dreptate xilver,acesti sgv pentru care am toata stima nu sunt decat ‘carne de tun’,stie cineva vreun sgv la pensie?Nu.

  3. marin,
    Nu stie inca nimeni, pentru ca pesnionarea lor este relativ recent introdusa si pentru ca inca nu are nici unul anii vechime pentru pensionare.

  4. Nu stiti inca, sunt doua armate distincte, una a prostilor si una a ofiterilor superiori. Astia din urma s-au facut de cacao prin teatrele de op. pe unde au fost, sunt mai tari ca americanii, chiar ii sfidau si erau neica nimeni, dar pa bani multi. Sa-l pupe-n dos pe Melescoiu si apoi pe Muc cel mic ca le-a dat coeficienti de nu pot sa-i duca, iar restul… e tacere. Cat despre caporal, SANATATE MAXIMA si D-zeu sa-l ajute ca sistemul are alte prioritati. Ati auzit de FORCE PROTECTION, cam asta ar trebui sa faca „distinsii tacticieni” cu SPIRU HARRET. Auf Wiedersehen ca e la moda!

Comentariile sunt închise.