Corneliu Dobriţoiu: La MApN am vrut să fac ceva pentru haina şi demnitatea militară
• Cine desconsideră moralul armatei, merită să fie pus în fruntea unei unităţi demoralizate şi trimis pe câmpul de luptă. • Degeaba ai zece avioane noi-nouţe dacă nu îţi poţi permite să le ridici în aer şi le foloseşti doar pe pliantele de reprezentare sau le scoţi din hangar doar la vizite sau zile festive. • Armata trebuie să fie echipată, înzestrată, dotată, instruită, pregătită în permanenţă, ca şi cum a doua zi ar trebui să plece la luptă. • Să nu credeţi că nu ştiu că militarii noştri din teatrele de operaţii merg în PX-urile aliaţilor şi îşi cumpără pe banii proprii accesorii şi echipamente care le sunt necesare pentru îndeplinirea misiunii şi pe care noi ca stat ar fi trebuit să le asigurăm. Este trist, este jenant, este, dacă vreţi, revoltător. • Regret faptul că domnul Ioan Rus a raportat nişte date false vizavi de necesarul de fonduri pentru revenirea pensiilor poliţiştilor la nivelul celor din 2010 pentru cei cărora le-au fost diminuate.
Bună ziua domnule ministru, ne revedem la un fel de bilanț, promis în urmă cu câteva luni. Nu pot să nu constat disponibilitatea și consecvența cu care vă țineți promisiunile. Mai este o lună și se intră în campanie pentru alegerile parlamentare și e momentul unei mici analize.
Marin Neacşu: Am să vă întreb pentru început cum vi s-au părut aceste luni şi dacă au fost mai grele sau mai uşoare decât v-aţi aşteptat.
Corneliu Dobriţoiu: Bună ziua, regret că nu s-a putut mai devreme, dar e bine acum, când tolba s-a mai umplut. Întotdeauna îmi ţin promisiunile mai ales cele făcute în nume personal, când nu sunt influenţate de alţi factori.
Aceste luni fost cele mai grele luni din viaţa mea pentru că nu mă aşteptam să găsesc instituţia într-o asemenea stare, cu un buget prăbuşit. Când vorbim de un buget prăbuşit vorbim de condiţiile în care în ultimii patru ani fostele guvernări au decis să acorde un procent minim Ministerului Apărării, pentru a satisface unele interese şi proiecte clientelare şi nu mai exemplific acum cazurile, sunt binecunoscute patinoarele, telegondolele, terenurile de fotbal în pantă. Banii aceştia au fost luaţi de la buget şi probabil cineva se aştepta ca după subfinanţarea aceasta, instituţia să meargă cu motoarele duduind şi să-şi îndeplinească misiunile ca în condiţiile unui buget corespunzător. Mai mult, e o problemă de mentalitate: oamenilor le este frică să spună care este situaţia reală din structurile pe care le conduc. Ei nu vor spune niciodată, “nu pot să-mi îndeplinesc misiunea”. Prin logica bunului simţ, cu banii pe care îi primesc eu pot să-mi îndeplinesc misiunea doar de cât îmi dai pentru că asta înseamnă folosirea tehnicii, înseamnă combustibili şi înseamnă apoi întreţinerea sau repararea acesteia. Capacitatea operaţională a unităţilor noastre a fost foarte puternic afectată de “halucinanta” viziune de bugetare a instituţiei apărării.
Pe de altă parte cheltuielile de personal au crescut odată cu revenirea în tranşe a salariilor bugetarilor către nivelul de dinainte de reducere, ca şi repararea nedreptăţilor făcute pensionarilor fie prin reducerea pensiei, fie prin reţinerea nejustificată a contribuţiei la asigurările de sănătate. Cine crede că pensionarii militari sunt simpli pensionari face o mare greşeală. Aceştia reprezintă rezerva armatei, ei figurează încă în statele de război, contăm pe ei, şi Doamne fereşte să fie nevoie să apelăm la serviciile lor, în sensul că sperăm să nu fie nevoie niciodată, dar gândiţi-vă ce s-ar întâmpla să chemi la război oameni care din punct de vedere moral, psihic nu sunt la randamentul maxim. Cine desconsideră moralul armatei, merită să fie pus în fruntea unei unităţi demoralizate şi trimis pe câmpul de luptă. Aceşti oameni se simt încă obligaţi faţă de armată, pentru ei datoria nu s-a încheiat odată cu trecerea în rezervă, educaţia şi sentimentul datoriei nu le permite aşa ceva. Dar datorită loviturilor primite în ultimii ani, spiritul de corp a fost şi el afectat atât în armata de rezervă cât şi în cea activă. Armata şi instituţiile componente ale sistemului naţional de apărare sunt singurele structuri unde se face periodic o analiză a stării moralului la cei activi. La rezervişti aproape nu mai este nevoie, se vede din acţiunile şi cererile – îndreptăţite – ale asociaţiilor acestora. Cu toate astea, din când în când particip la adunări ale rezerviştilor, în diferite garnizoane, pentru a afla în mod direct care este atitudinea acestora şi să îmi fac o ideea supra modului în care ministerul, ţara pot conta pe aportul lor. Să nu uităm că situaţia rezerviştilor şi modul în care aceştia sunt trataţi de noi acum, este un indicator şi un barometru care arată celor activi ce îi aşteaptă. Lovind, deci, în rezervişti, practic lovim în toată armata, fie ea activă sau în rezervă pentru că, parafrazând un dicton arhicunoscut, se poate spune că activii de azi sunt rezerviştii de mâine, dar şi că rezerviştii de azi pot deveni activi mâine. Cine face diferenţă între ei, nu ştie ce înseamnă armata.
M.N.: Ce aţi făcut din ceea ce v-aţi propus, cum staţi cu planul personal, cât la sută e îndeplinit?
C.D.: Sunt unele realizări, dar ele pălesc în faţa nevoilor şi problemelor pe care le avem de rezolvat, cele mai multe de ordin financiar sau legate de buget. Pe de o parte, am reuşit să promovăm nişte atitudini pro-active pentru cunoaşterea obligaţiilor pe care oamenii le au faţă de sistemul bancar vizavi de împrumuturi: acordăm consiliere pentru cei care au greutăţi în sfera împrumuturilor, vrem să lansăm un program care să contribuie la creşterea calităţii vieţii – a fost popularizat şi pe site-ul ministerului un program de cooperare cu furnizori, care să ofere cu discount comercial produse şi servicii personalului militar – şi derulăm discuţii cu sistemul bancar pentru a obţine unele condiţii preferenţiale pentru personalul armatei. Mi se pare normal să încercăm să îi ajutăm astfel, având în vedere situaţia financiară naţională şi internaţională.
Am reuşit să eliminăm şi unele cutume vechi. Am restrâns astfel activitatea comandamentului logistic în aşa fel încât acesta să se ocupe numai de problemele logistice operaţionale şi nu de probleme ce excedau aceste sarcini.
Am reuşit să aducem pe masa guvernului problema pensionarilor militari.
Din altă perspectivă, cea operaţională, având în vedere faptul că realităţile bugetare actuale şi imediate nu sunt încurajatoare, ne gândim la obţinerea unor fonduri suplimentare prin vânzarea infrastructurii în exces, nu neapărat a armatei ci din întreaga societate, iar sumele astfel obţinute să fie folosite în domeniile prioritare ale tuturor ministerelor din care înzestrarea armatei este una vizată.
O preocupare de frunte o va constitui creşterea calităţilor individuale ale luptătorului iar acest deziderat nu se atinge cu bani puţini. Vrem să aducem armata, personalul militar, la un nivel de pregătire şi instruire dar şi înzestrare cât mai apropiat cel al militarilor ţărilor NATO din poziţiile fruntaşe.
Bănuiesc că sunteţi la curent cu eforturile pe care le facem pentru îndeplinirea datoriilor ce ne revin în ceea ce priveşte misiunea de poliţie a spaţiului aerian românesc. Aici provocările sunt foarte mari, dar încercăm să recuperăm ce nu au făcut alţii în patru ani. Sub acest aspect eram într-o situaţie foarte jenantă faţă de aliaţi. Printr-o cerere de ofertă, solicitasem partenerului american un set de avioane F-16 pentru a acoperi o perioadă de tranziţie de 10-20 de ani până am fi putut avea acces la avioane de generaţia a 5-a. Guvernul precedent, după ce a făcut cererea a lăsat lucrurile în coadă de peşte sau mai bine zis le-a abandonat. Situaţia era nu numai jenantă dar şi deosebit de dificilă pentru că dacă mai întârziam pierdeam trenul şi rămâneam cu o categorie de forţă în aer, la figurat, nu la propriu. Da, este adevărat că au apărut şi discuţiile legate de variantele Grippen şi Eurofighter, ale căror oferte erau poate tentante, dar aveau o mică problemă legată atât de şcolarizarea şi instruirea piloţilor, cât şi o altă problemă, pe cât de simplă, pe atât de spinoasă. F-16, ca şi viitoarele F-35, sunt ca şi MIG-urile noastre – avioane cu un singur motor. Eurofighter, spre exemplu, este un avion bimotor. Luând în calcul necesarul de ore de zbor şi consumul de carburanţi ridicat pentru unele variante europene, costurile ar fi fost mult mai mari şi nu ni le putem permite în perioada următoare. Este simplu, dureros de simplu. Încercaţi să vă puneţi în situaţia unui cumpărător care nu are bani să cumpere o maşină nouă, ci numai una la mâna a doua. Vine la el un dealer care îi propune o maşină nouă ultimul tip, pe un preţ convenabil, poate chiar gratis şi cu asigurările plătite pe câţiva ani, şi cu garanţie gratuită 5 ani. La prima vedere, oferta este de nerefuzat, dar omul se uită întâmplător la consum şi realizează că, dacă o cumpără, o va ţine în faţa casei pentru că îl omoară preţul carburantului şi intretinerea. Cu alte cuvinte, nu dai pe maşină cât dai pe benzină. În această situaţie, având în vedere perspectivele pieţei, necesităţile operative, nevoile de infrastructură portuară în cazul celorlalte variante, posibilităţile financiare ale ţării, varianta aleasă este singura pe care ne-o putem permite acum şi în perspectivă. Vă pot spune ca cifre, că aparatele F-16 pe care le vom lua de la portughezi au resursă de viaţă activă de 4-5000 de ore de zbor, ceea ce înseamnă cam 200 ore/aparat pe an, mult mai mult decât zburăm la ora actuală cu MIG-urile. Luaţi în calcul şi faptul că armata plăteşte TVA-ul pentru combustibilul folosit, în timp ce unii transportatori civili deduc această taxă de la preţul combustibilului. Noi la ora actuală realizăm o cincime din numărul de ore de zbor planificat, din motive financiare. Dacă am fi luat un avion bimotor, de exemplu, numărul de ore de zbor pe care ni-l puteam permite financiar s-ar fi înjumătăţit. Or, asta nu ar fi însemnat capacitate operativă. Degeaba ai zece avioane noi-nouţe dacă nu îţi poţi permite să le ridici în aer şi le foloseşti doar pe pliantele de reprezentare sau le scoţi din hangar doar la vizite sau zile festive.
O altă realizare este faptul că am reuşit să depăşim chiar şi aşteptările partenerului american în ceea ce priveşte acordurile tehnice legate de scutul antirachetă. Iar acest lucru s-a realizat într-o perioadă plină de frământări interne şi externe, de complicaţii politice, de concentrare pe direcţii multiple, în condiţiile în care alt stat partener european a dat înapoi. Având în vedere situaţia actuală, realizarea este cu atât mai importantă, pentru partenerul strategic dar şi pentru noi, cu cât până acum, ca şi în cazul avioanelor, totul se rezumase la promisiuni. Noi, în acest timp scurt plin de probleme destul de spinoase, am oferit fapte, nu vorbe. Sub acest aspect, poate cineva cu atribuţiuni constituţionale specifice, ar trebui să îşi asume răspunderea politică pentru starea în care se găseşte armata şi apărarea ţării la ora actuală.
M.N.: Aţi început un proiect de lege a pensiilor militare. În ce stadiu se află, cum au colaborat celelalte instituţii, inclusiv asociaţiile rezerviştilor, şi când credeţi că va fi gata. Sunt şanse să vadă lumina zilei până la viitoarele alegeri?
C.D.: Aşa cum am promis, am oprit jefuirea pensionarilor, printr-un memorandum care a pus capăt procesului de reţinere a unor sume ce urmau a li se impune pentru anul 2011. Am avut, în acelaşi timp, discuţii în vederea readucerii pensiilor diminuate prin revizuire la nivelul anului 2010, dar aici am fost opriţi de un fapt pe care nu ştiu cum să îl calific. După cum ştiţi, la MApN identificasem de acum câteva luni resursele finanţării acestui process, dar au fost probleme la Interne, unde ministrul de atunci, Ioan Rus, a informat în Guvern că sumele necesare s-ar ridica la 300 milioane Euro, sumă pe care, cu toate eforturile, bugetul statului nu o putea acoperi. Nu pot învinui pe cineva de rea-voinţă, dar acum, după rectificare şi reluarea calculelor, suma necesară este infinit mai mică şi, mai mult, este chiar identificată. Iniţiativa noastră, de a lucra împreună cu specialişti din Sistemul Naţional de Apărare la proiectele legii pensiilor şi altor legi specifice, a dus la consultări şi revederi ale calculelor. Astfel, actualul ministru de interne, domnul Duşa, a ajuns la o cifră cu totul diferită: suma necesară pentru aducerea pensiilor respective la nivelul lui 2010 era, de fapt, de 9 milioane de lei, nu 300 milioane Euro.
M.N.: Legat tot de rezervişti, aveţi veşti bune privind recuperarea sumelor pentru cei cărora le-au scăzut pensiile prin recalculare sau revenirea la pensiile din Decembrie 2010?
C.D.: Intenţionăm să promovăm un act normativ în următoarele două săptămâni prin care să rezolvăm mult discutata şi disputata problemă a pensiilor diminuate în urma revizuirii, în sensul revenirii la cuantumul din decembrie 2010. Dar va trebui să găsim soluţii să dăm înapoi oamenilor ceea ce li s-a luat în mod abuziv, chiar dacă o vom face în tranşe lunare, dacă nu există sume disponibile pentru acordarea acestor sume în totalitate, într-o singură tranşă. Asta se va face abia în anul care vine. Cu toată bunăvoinţa, nu există posibilitatea acum. Același lucru îl intenționăm în ceea ce privește capitolul 4 al Legii 329.
M.N.: Cum stăm cu echiparea, dotarea şi drepturile militarilor din teatrele de operaţii? Întrebarea ar putea suna deplasată având în vedere perspectiva retragerii trupelor din Afganistan, dar să nu uităm că armata are nevoie de dotare în permanenţă şi misiunea principală este apărarea teritoriului, iar dotarea trebuie să fie aceeaşi.
C.D.: Aţi pus degetul pe rană. Guvernele precedente au scăzut dramatic bugetul apărării, în condiţiile în care temperatura politico-militară internaţională este în continuă creştere. Această anomalie este de neexplicat şi poate o altă justiţie, a altui stat, ar fi taxat acest gest foarte drastic, mergând până la subminarea capacităţii de apărare a ţării. Pentru unii, armata înseamnă defilare, urale, onoruri, grade, retragere cu torţe, ceva frumos de privit şi atât. Mulţi, însă, uită un lucru, şi aici vreau să transmit un mesaj tuturor celor care îşi pun întrebarea ce vor şi militarii ăştia, că doar nu e război să ceară bani: Armata trebuie să fie echipată, înzestrată, dotată, instruită, pregătită în permanenţă, ca şi cum a doua zi ar trebui să plece la luptă. Asta înseamnă o armată pregătită pentru apărare. Până şi pompierii, despre care se spune că acţionează numai atunci când arde, sunt pregătiţi în orice moment al zilei pentru a interveni la timp cu toată capacităţile. Lipsa intervenţiei sau întârzierea duc la pierderea de vieţi omeneşti si pagube materiale. Luaţi exemplul ultimului incendiu din Capitală, atât de mediatizat. Degeaba au venit unele maşini de pompieri în 15 minute dacă nu erau echipate pentru a ajunge la etajele superioare. Prezenţa nu e suficientă, mai e nevoie şi de dotare. Vă daţi seama ce înseamnă lipsa de pregătire şi dotare a unei armate care trebuie să intervină în câteva ore poate? Nu înseamnă un apartament ars, ci o ţară ocupată sau distrusă. Pentru armată arde mereu, dar nu se vede flacăra. Când ai văzut-o, e prea târziu. De asta spun: nu ne putem juca cu bugetul apărării. Momentele de criză pot diminua bugetul, dar există nişte limite sub care nu se poate trece. Alte state fac evaluări periodice prin care ajustează atât bugetul armatei la nevoile momentului, cât şi efectivele la posibilităţile bugetului.
Revenind la militarii din teatrele de operaţii, unde încă nu am ajuns, dar mi-am propus să mă duc în perioada imediat următoare, să nu credeţi că nu ştiu că militarii noştri merg în PX-urile aliaţilor şi îşi cumpără pe banii proprii accesorii şi echipamente care le sunt necesare pentru îndeplinirea misiunii şi pe care noi ca stat ar fi trebuit să le asigurăm. Este trist, este jenant, este, dacă vreţi, revoltător. Iar unii spun că se duc acolo să se îmbogăţească. Până acum nu am putut ajunge în teatrul de operaţii din Afganistan, timpul a fost scurt, apoi au fost impuse restricţiile de zbor de pe timpul verii, dar intenţionez să ajung acolo cât de curând.
Ascultati-l cu atentie,stie ce spune,are state vechi in ceea ce s-a numit ARMATA ROMANA atat inainte de 1989 cat si dupa.Se incearca minimalizarea,marginalizarea acestei institutii fundamentale a poporului roman din randul careia provine.Ei au facut drumuri,poduri CANALE,cai ferate,au cules recolte adevarate alaturi de parintii si faratii lor,au scos carbune din mine,au construit baraje,au stins incendii,au scos oameni de sub ape si zapezi,au fost la hotare in 1968,istoria le descrie faptele cu mare elocinta.Sunt dificili din cauza conditiilor de lucru si misiunilor sale,nu aveti voie sai blamati,ei sunt alaturi de voi fara a conditiona,nu cer nimic,sunt copiii si fratii vostri,Cornel Dobritoiu,este unul dintre ei,luati-l in serios,nu e politician !!!!!
Dle Neacsu la intrebarea „M.N.: Aţi început un proiect de lege a pensiilor militare. În ce stadiu se află, cum…..” care este raspunsul?
PL-x nr. 109/2012 , proiectul de lege pentru abrogarea Cap.IV(art.17-26) din L.329/2009, referitor la anularea interzicerii cumului pensie-salariu, care trecuse de senat prin aprobare tacită, camera deputaților fiind cameră decizională, și care mai avea nevoie de avizul comisilor pentru buget, finanţe şi bănci și cea pentru muncă şi protecţie socială, ( http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=12678) , înainte de a intra in dezbaterea plenului camerei deputaților, a fost respins, în unanimitate, în ședința comună a celor două comisii din 04.10.2012. http://www.cdep.ro/comisii/munca/pdf/2012/rp109.pdf
Fără acest aviz sunt slabe șanse să fie adoptat în plenul camerei.
Domnul ministru știe acest lucru de aceea încearcă reintroducerea acestui proiect pe agenda parlamentului odată cu cel al menținerii cuantumului cel mai avantajos.
Loremlpsum
Daca nu am fi conversat atata pe marginea legii tot aici pe acest site, as fi crezut ca sunteti chiar interesat de proiect. Constat insa ca va interesaza doar nodul din papura. Rspunsul s-a referit e adevarat la proiectul de ordonanta, pentru ca acesta este in vizor acuma, asa cum scriam in articolele precedente, legea va intra in atentia parlamentului urmator. Inca se lucreaza pe ea, parca tot dumneavoastra ati venit cu propuneri. Sau nu mai vreti sa se tina cont de ele ? Hotarati-va!
Dle Neacsu nici vorba de nod in papura, sunt foarte interesat de noul proiect de lege si de forma finala, citesc orice stire in legatura cu aceasta. Propunerile mele nu le ia nimeni in considerare, credeti-ma. Am trimis la pensii.militare propuneri si inainte si dupa aparitia proiectului insa nici vorba de vreo urma de interes fata de propunerile mele, nici macar la nivel de principiu.
Poate nu ati trimis la adresa care trebuie. Trimiteti pe adresa doamnei Simona Sirbu si vor fi citite si luate in seama daca sunt pertinente. Daca mai aveti propuneri in afara de ceea ce ati postat deja aici si care au fost receptate, fie le postati aici, fie le trimiteti pe adresa ssirbu@mapn.ro. Specificati in subject propuneri lege pensii sau propuneri ordonanta si vor fi citite.
Karadeniz, ca intropdeauna informat.
Am trimis pana acum la pensii.militare@…, am sa trimit si la ssirbu@. Parerea mea totusi este ca Dna. Sirbu este doar un paravan, deciziile se iau in alta parte.
@LoremIpsum
Normal că deciziile se iau în altă parte. Legile sunt dezbătute și aprobate în parlament. M.Ap.N ca inițiator al legii face acest proiect în comun cu celelalte strucuturi al SNAp, direct afectate și interesate de această lege. Mi se pare benefic ca în fruntea colectivului de redactare să pui un om din afara sistemului, dar care cunoaște destul de bine ce e cu pensile militare. Disputele, după cum ai văzut destul de aprinse și violente, între diferitele categorii de participanți pot fi astfel moderate nepartinic. Asta nu înseamnă că proiectul de lege va fi infailibil, ca cele 10 porunci. De aceea este necesar ca actualii și viitorii beneficiari ai acestei legi să vină cu cât mai multe propuneri, când baza de selecție este mare rezultatul este pe măsură. Chiar și după ce proiectul va ajunge în parlament, în dezbaterile pe comisii se vor mai putea face propuneri. Iar acolo este de dorit să facă propuneri cât mai mulți militari, pentru a le arăta, viitorilor noștri aleși, că suntem interesați de această lege și că nu vom rămâne indiferenți la diversele ajustări pe care le vor face.
Dacă vom adopta ”tăcerea mieilor” ori behăitul în surdină în colțul stânii, vom plânge degeaba, după ce legea se va adopta, că ciobanii ne-au luat lâna cu tot cu piele.
Asta este o propunere facuta de mine si trimisa:
Articolele 18, 19, 20, 21, 22 sa fie scoase din textul legii si sa fie inlocuit cu un articol unic si anume:
Art. XX. Au dreptul la pensie de serviciu militarii care au o vechime efectiva in serviciu ca militar de 20 de ani(sau 25 ani depinde de interesul MApN).
Sau daca nu se doreste o masura similara cu a oricarui stat membru NATO:
Art.XX. Au dreptul la pensie de serviciu militarii care au indeplinit stagiu complet de cotizare.
La Art. 28 privitor la calculul pensiei, baza de calcul sa se considere media soldelor obtinute de militar de-a lungul carierei nu ultima solda. Trebuie tinut cont ca nu tot personalul beneficiaza de drepturile stipulate in Art.28 cuprinse in punctele a-f.
Motivatia pentru calculul din media soldelor este unul de bun simt in conditiile actuale tinand cont ca pensia nu este un bonus sau o medalie obtinuta pe ultima suta de metri.
Prevederile Art. 28 ar fi de bun simt in conditiile in care salarizarea pesonalului militar s-ar face pe niste baze corecte lucru care in acest moment nu se intampla.
Referitor la scoaterea din textul proiectului a Articolelor 18-22, trebuie tinut cont ca nu toti militarii pot ajunge comandanti de unitati sau sefi de birouri si nu vor exista niciodata functii de birou pentru tot personalul care a avansat in varsta de aceea conditionarea varsta/vechime este una care nu este relevanta pentru activitati in domeniul militar, o masura similara ca a oricarui stat membru NATO si nu numai este bine venita. Nu vad un puscas de la Infanteria Marina inca tanar la 57 de ani tarandu-se prin mlastinile din delta Dunarii sau un tanar de 58 de ani alergand sa isi ocupe postul de lupta pe o nava/masina de lupta. Aceasta lege ar trebui sa fie una de bun simt pentru toti, nu pentru un anumit grup tinta de altfel minoritar.
De asemenea la toate sedintele la care ati participat in garnizoane au fost invitati membrii ai sindicatelor pensionarilor militari care sunt doar fosti generali si colonei, in afara de faptul ca acestia nu ar trebui invitati sa faca propuneri pe un proiect de lege ca nu ii priveste reprezentativitatea tuturor categoriilor de militari nu a fost indeplinita nici in cea mai mica masura, nu cred ca un general sau colonel cu pensia diminuata din anumite motive sa faca o propunere justa pentru intreg personalul din armata, din contra.
CUM SPUN EU DE LUNI BUNE,PRIN DECIZIA ABERANTA A CHIORULUI BETIV DE RECALCULARE A PENSIILOR MILITARE A FACUT CA IN CAZ DE RAZBOI(NU MAI ESTE MULT),SA REFUZ SA INTRU IN RAZBOI,SI SA IMI APAR DOAR FAMILIA.
CEL MAI IMPORTANT LUCRU II CA PER TOTAL BUGETUL PENTRU PENSIILE MILITARE A CRESCUT MASIV,IN TIMP CE LA 15-20% DINTRE PENSIONARII MILITARI(MAJORITATEA OFITERI,DECI BAZA ARMATEI) LI S-AU DIMINUAT MASIV PENSIILE.
SA SPUNEM CA TRECE TREABA CU CUANTUMUL MAI AVANTAJOS,CUM O SA MA SIMT EU,CU O PENSIE MULT MAI MICA DECAT UN PARLIT DE SUBOFITER,BETIV, CARE ESTE URAT DE O TARA INTREAGA?
ACUMA VA DATI SEAMA PRIN CE ATROCITATI TRECE ARMATA ROMANA,CAND VEZI CUM UN SUBOFITER CU 2 CLASE,PROST CA TRENU,CASTIGA MULT MAI MULT DECAT UN COLONEL SI DACA NU I-AI FII TAIAT MASIV PENSIA COLONELULUI.
IN LEGATURA,CU, INTERESUL PENSIONARILOR MILITARI PENTRU LEGE,DUPA CUM SE VEDE,TOTI VOR REVENIREA PE LEGEA DIN 2001.
CEI CARORA LE-AU CRESCUT PENSIILE,TAC SI NU II INTERESEAZA.
DECI CONTEAZA SA REVENIM PE LEGEA ANTERIOARA A PENSIONARILOR MILITARI,VECHE DE SUTE DE ANI SI CARE SE APLICA IN TOATE TARIILE.
Fidibus,
Betivi si inculti sunt pe toate drumurile, in toate clasele sociale, au fost si sunt si printre ofiteri si printre savanti si printre muncitori. Nu putem spune ca subofiterii sunt betivi si inculti, chiar daca sunt si printre ei astfel de cazuri.Eu am avut colegi subofiteri pentru care am avut si am tot respectul, si ofiteri pe care nu as fi dat o ceapa degerata. Iar legea trebuie sa tina cont si de vechime si de responsabilitatea muncii depuse si de functiile indeplinite si de pregatire.
Mon Colonel, Fidibus ăsta nu are nici o treabă cu ceeace pretinde că este şi spune, rolul lui, presupun eu,(peste tot pe unde postează, pe Infomondo Militar are vreo 3 nickname-uri – ARMY, ANDU, Maiorul mai de mult – sub care îşi varsă „icrele”, de aceeaşi jalnică extracţie) este să inducă, prin exagerare, ideea că ce „mârlani ie apeviştii ăştia şi cum vrea ei să suge sângele la poporul ăsta vrednicu'”. Subscriu integral la opinia dvs. cu cei demni de tot respectul şi cei pe care nu aţi fi dat nici o ceapă degerată. Nu are treabă cu rangul ci cu caracterul.
Emil, prietenii nu au grade. Prietenia nu se calculeaza in grade ci in caracter. Eu am respectat intotdeauna omul indiferent ce haina a avut pe el.
…..Uitaţi-vă cum scrie, ăsta dă impresia că nu a auzit în viaţa lui de diacritice, de majuscule/minuscule, de cum se pune şi cum nu se pune o virgulă, de tasta „space”, dacă prin absurd chiar a fost ceeace pretinde că a fost ……….
Dar nu a fost, altfel nu şi-ar fi schimbat cu atâta uşurinţă nick-nameurile.
Şi ca să revin, sper că nu devin plictisitor, uitaţi-vă la modul absolut jegos în care poate vorbi despre subofiţeri.
Mai Emile, ajunge un par la un car de oale. Ii dai prea multa importanta.
Individul asta Fidibus alias andu, army, este plin de ura si frustrare, priviti ce cuvinte maximale foloseste „ATROCITATI”, „ABERANTA”, „MASIV”, etc. S-a suparat ca tiganu’ pe scanteie, ce vina are subofiterul ca i-a fost taiata lui pensia nu pot sa imi dau seama, probabil in universul lui mic a avut o revelatie.
@ Loremipsum
Am înțeles propunerile făcute. Ele sunt corecte luate ca atare, în contextul general al proiectului de lege s-ar putea să nu fie luate în seamă mai ales că ești unicul susținător, sau doi că sunt și eu de acord cu ele. Asta nu înseamnă că că ai făcut rău că le-ai trimis ori că cei care întocmesc proiectul trebuie împușcați că nu le-au prins în proiect. Un punct cu care suntem amundoi de acord este diferențierea între militarii ce-și desfășoară activitatea în grupa alte condiții și cei din grupa condiții speciale. Sunt sigur că în pofida propunerilor făcute de mulți din cei ce am lucrat în această grupă departajarea nu va fi făcută așa cum cerem noi. Proiectul de lege va căuta să mulțumească o parte cât mai mare a pensionarilor, și în mod sigur vor fi și excepții.
Referitor la întâlnirile comisiei în treitoriu, eu am participat la una din ele. Au fost anunțați și invitați să participe toți pensionarii nu doar cei din ANCMRR ori SCMD. Nu a fost nici un general/amiral, din cei 7-8 câți sunt în garnizoană, au fost maiștri și subofițeri, destul de puțini, eu personal am anunțat vre-o 10 dar nu a venit nici unul. Nu putem să-i aduc legați pentru a asigura reprezentativitatea. E normal să fie generali și colononei pentru că acestea sunt principalele grade ale pensionarilor ofițeri, așa cum mmpr. și plutonierii adjutanți șefi sunt principalele grade ale pensionarilor din aceste corpuri de cadre. Că restructurarea armatei a făcut să fie pensionari cu gradul de căpitan ori mm3/plutonier este o excepție ce sper să nu se mai repete în istoria viitoare a armetei române. La o garnizoană cu peste 1000 de pensionari participarea a nici 50 din ei spune multe despre interesul general al acestora. Legea va cuprinde în ea și actualii pensionari deci e normal, firesc și politicos chiar, să fie consultați. consultarea acestora nu înseamnă neapărat că cererile lor vor fi cuprinse automat în proiectul de lege și că cei care nu au participat vor fi excluși din lege.
karadeniz, asa vad eu lucrurile, in opinia mea prin propunerea inaintata de mine, consider ca este singura posibilitate de a separa militarii militari de ceilalti „militari”. Varianta prezentata de dna. Sirbu nu face decat sa ii dilueze pe cei intrati pe usa din dos in masa celor care au imbracat haina militara pe merit, vezi propuneri de genul „ sa fi lucrat nu stiu cati ani dintre care un numar de ani ca militar” si alte propuneri de genul asta. De curand am vazut intrat pe usa din dos un grup de „militari” si nu mi se pare corect ca eu care am intrat de la 14 ani in armata sa fiu obligat sa astept asemenea personaje sa iesim/indeplinim aceleasi conditii. Insa este evident ca o voce sau doua nu vor misca lucrurile din loc, am invatat un lucru de la unul dintre fostii mei comandanti de unitate un om deosebit si un mare caracter, acesta spunea: Oamenii se impart in trei categorii; pro, contra si mocirla. Eu nu prea ma omor dupa mocirla. Referitor la calculul pensiei din intreaga cariera eu mi-am mai spus punctul de vedere, politica de salarizare este de vina, acum la sfarsit de cariera solda mea este mai mica decat la intrarea in cariera ceeace mi se pare un lucru absurd, de aceea pierderile la solda din ultima parte a carierei mele se vor compensa cat de cat cu soldele mari pe care le-am avut cand eram la inceputul ei. Nu vreau sa fac nici o comparatie sa nu fiu inteles gresit insa tabelele cu coeficientii de ierarhizare stau marturie.
Cei care s-au vazut cu sacii in caruta si nu au nici o interventie este o veche meteahna romaneasca, datul dupa prun.
Se discuta de problemele noastre in fel si chip, …un lucru s-a pierdut din vedere, zic si eu,…UNDE ESTE DOMN’ OPREA, maiorasul de intendenta, cel cu privirea vesnic incruntata de apasarea „responsabilitatii” fata de pensionarii militari???
Spre exemplificare,la votul din Parlament pentru suspendarea sefului sau nu a fost prezent ca mai apoi sa amusineze „pentru stabilitatea tarisoarei” la cumatrul-fin sau nas de la PSD, naiba mai stie, ajuns pe cai mari prim-ministru.
Asta se rencarneaza din nou dupa 09.12.2012,..in ce??
Necuratu’ stie!!
Oprica e ca si Udrea la reevaluare. Tine capul la cutie, nu face valuri, ca sa uite lumea de el putin , pana la alegeri, cand va aparea brusc pe o lista eliguibila sprijinit de finul Ponta. Nu m-ar mira sa il vad prin Craiova, unde cumatrul Solomon a iesit din UNPR tocmai pentru ca nu s s-a oferit un loc eligibil pe liste si va candida la PP-DD. E lucru dracu cu penalii astia care nu mai stiu pe unde sa se bage sa capete imunitate.
Cum pot ajunge in audienta la domnul Ministru Dobritoiu Corneliu ? Sunt SGP si am o problrema foarte grava si consider ca numai la nivelul asta se pot rezolva anumite nedreptati .
Doamnisoara Alexandra,
Intrati pe site-ul ministerului, aveti acolo la ministru inclusiv adresa de facebook, puteti incerca un prim contact acolo printr-un mesaj. Puteti apoi incerca pe unda din adresele de mail ale directiilor de specialitate. V-as recomanda DRP E-mail: drp@mapn.ro.
Buna seara ! Va rog sa-mi spuneti si mie ce s-a intamplat cu proiectul de ordonanta privind pensiile miliare de stat?In prezent vad ca se discuta doar despre acel proiect de ordonanta privind revenirea pensiilor la cuantumul din 2010.Nu vreau sa fiu inteles gresit de colegii pensionari interesati strict de acest subiect,eu insa sunt „beneficiar” al unui ajutor de asistat social conform prevederilor Legii 263/2010.Aveam ceva sperante cand am vazut ca doamna Luminita Sirbu se ocupa de acest proiect si acum vad ca s-a asternut o tacere profunda peste tot.Va multumesc !
Nu s-a intamplat nimic, „stati linistit”. Va rog sa imi iertati umorul negru, dar nu s-a intamplat nimic, sau nimic bun. Dupa toate sursele ar fi trebuit sa fie aprobata in sedinta de guvern de astazi, dar nu s-a intamplat asa, domnul Dobriţoiu a spus azi ca la rectificarea bugetara a primit incurajari si sperante. Deci, nimic. Eu cred ca nu se va mai intampla, acuma am aceasta convingere. Nu ar fi vina lui Dobritoiu, sunt convins ca a incercat. Probabil altele sunt prioritatile. Eu sunt supărat sau dezamagit pentru faptul ca s-au dat asigurari ca se va intampla ceva. Si cum nu s-a intamplat sunt doua variante: Ori ministrul a fost amagit sau mintit ca i se vor da banii pentru pensii, ori a stiut ca nu ii va primi dar ne-a amagit ca sa nu spun mintit domnia sa pe noi. In ambele situatii eu mi-as fi dat demisia.
Multumesc,foarte mult! In continuare haideti,in cazul asta sa punem cap la cap urmatoarele doua aspecte : 1.C.D.: „Aşa cum am promis, am oprit jefuirea pensionarilor, printr-un memorandum care a pus capăt procesului de reţinere a unor sume ce urmau a li se impune pentru anul 2011. Am avut, în acelaşi timp, discuţii în vederea readucerii pensiilor diminuate prin revizuire la nivelul anului 2010, dar aici am fost opriţi de un fapt pe care nu ştiu cum să îl calific. După cum ştiţi, la MApN identificasem de acum câteva luni resursele finanţării acestui process, dar au fost probleme la Interne, unde ministrul de atunci, Ioan Rus, a informat în Guvern că sumele necesare s-ar ridica la 300 milioane Euro, sumă pe care, cu toate eforturile, bugetul statului nu o putea acoperi. Nu pot învinui pe cineva de rea-voinţă, dar acum, după rectificare şi reluarea calculelor, suma necesară este infinit mai mică şi, mai mult, este chiar identificată. Iniţiativa noastră, de a lucra împreună cu specialişti din Sistemul Naţional de Apărare la proiectele legii pensiilor şi altor legi specifice, a dus la consultări şi revederi ale calculelor. Astfel, actualul ministru de interne, domnul Duşa, a ajuns la o cifră cu totul diferită: suma necesară pentru aducerea pensiilor respective la nivelul lui 2010 era, de fapt, de 9 milioane de lei, nu 300 milioane Euro”.
2.vineri, 26 octombrie 2012
Agenda publică a Guvernului în ziua de 27 octombrie 2012
Programul Primului-ministru Victor Ponta în data de 27 octombrie 2012
Ora 10.00 Şedinţa de Guvern, la Palatul Victoria.
NOTĂ: Vor fi oportunităţi de imagine la începutul şedinţei şi briefing de presă la final.
-Acces direct la site-ul Guvernului
-Declarația de presă a Premierului în cadrul sedinței de astăzi(video)
-Aceeași declarație sub formă de document!
Extras din declarația premierului
„La Serviciul Român de Informaţii pentru cheltuielile de personal şi pentru spitale din reţeaua proprie. Sunt rectificări mai mici, ce este important de asemenea, la bugetul asigurărilor sociale de stat s-au alocat 70 de milioane pentru pensiile din Ministerul Administraţiei şi Internelor.”
Următoarea ședință de guvern, marți 30 oct.
………………………………………………………………Astfel cred ca problema banilor este rezolvata.Dar imi pun intrebarea : se va tine totusi cont de proiectul „realizat” de d.na Luminita Sirbu sau se va incerca doar o aplicare a punerii in practica a proiectului de ordonanta propus de dnul Dogaru ?Cu alte cuvinte,vom avea si noi pensii militare,stabilite prin ordonanta de urgenta sau il vor „satisface” numai pe dnul Dogaru,carpindu-se Legea 112/2012 ?
Am auzit si eu ca se va discuta si aproba la sedinta de marti problema OUG privind revenirea la pensiile din 2010, dar mana in foc nu o bag, au mai fost promisiuni si saptamana asta si nimic. Tot ce stiu este ca s-ar dori asta si ca cel putin ministrul Dobritoiu a facut si face tot posibilul. Se pare ca acuma dupa rectificare s-a rezolvat aceasta problema a banilor si pentru MI si SRI. Deci sunt create conditiile. Mai mult, se spune ca ordonanta este gata, asteapta doar sa se dea ok oficial. Nu as putea spune insa ca ar fi vorba de varianta Dogaru, sau alta varianta. Ceea ce stiu sigur este ca nu va cuprinde si problema privind pensiile militare, aia nu se poate regla decat prin lege orgabnica, deci mai e de asteptat. Pas cu pas se va ajunge si acolo, nu putem obtine totul dintr-o data.
Buna seara ! Va multumesc pentru lamuriri ! din pacate ati avut dreptate.
am si eu o intrebare..daca cineva a lucrat in sistem si de un an si.a dat demisia , se poate intoarce inapoi pe acelasi grad si aceiasi functie?
mai e cineva pe aici sa ma ajute si pe mine cu un raspuns?
Angela, daca a fost militar angajat si si-a dat demisia sau a fost dat afara, din cate stiu eu, nu mai poate fi incadrat.
da a fost maior cu functie de colonel a demisionat acum un an,acum vrea sa se reintoarca in sistem mai e posibil? ar trebui sa depuna iar ceva acte? stiti cumva…mersi pentru raspunsul anterior
chiar de ar fi posibil sa revina de la ce grad ar porni?
vA DAU ACELASI RASPUNS. UN OM CARE A CERUT SA IASA DIN SISTEM, NU SE POATE INTOARCE IN SISTEM PENTRU CA S-A RAZGANDIT, ACUMA ESTE REYERVIST. Sa citeasca statutul cadrelor militare, si acolo este trecut tot, inclusiv situatiile in care un rezervist poate fi reactivat. Ar putea fi reactivat numai daca ar fi un specialist de care ministerul are nevoie si nu gaseste nicaieri in alta parte nu exista nici un activ care sa ocupa o anumita functie unde el este expert si asta numai cu ordin al ministrului. Bineinteles poate face un memoriu prin care sa ceara sa fie reactivat, dar va trebui sa isi gaseasca o functie sau un loc pe care sa nu il doreasca nimeni, sau el sa fie singurul care o poata incadra. Apoi sa mentioneye in momeoriu ca e singurul care o poate incadra sau comandantul unitatii in care vrea sa se incadreye sa sustina memoriul lui si sa spuna ca ARE NEVOIE DE EL PE ACEA FUNCTIE.In ceea ce priveste gradul pe care ar putea fi incadrat, probabil ar putea fi incadrat pe o functie egala gradului pe care il are, sau cu o treapta mai mare. Dar sa citeasca statutul pentru a se lamuri .
oare o sa imi mai poti raspunde?
Eu o sa pot, de ce nu ?
va multumesc foarte foarte mult pentru ajutor
kiar va multumesc enorm de mult
Nu aveti pentru ce .