Avizat de un anunţ al Garnizoanei Craiova, m-am deplasat pe data de 19.02 .2012 la Colegiul Ştefan Odobleja unde Garnizoana Craiova desfăşura o activitate dedicată zile de 25 Octombrie, activitate în care au fost implicaţi reprezentanţi ai CMZ Dolj şi ai B 26 Infanterie, cunoscuţi mai mult sub numele de Scorpionii Roşii. Activitatea consta în prezentarea importanţei Zilei Armatei, o expoziţie fotografică, prezentarea de echipamente militare, prezentarea unor date privind istoricul şi activitatea Scorpionilor Roşii şi informaţii privind înscrierea în instituţia armatei. A fost o ocazie pentru mine să revăd unii foşti colegi printer care Lt.col. Anghel Oliver cel care s-a ocupat de această activitate. Activitatea mi-a oferit însă şi o plăcută csurpriză, întâlnirea cu un fost profesor al defunctului Liceu Militar ”Tudor Vladimirescu” din Craiova.
Am luat un interviu domnului profesor Ion Bălănică, director adjunct al Colegiului , interviu pe care vi-l prezint:
– Bună ziua domnule profesor Ion Bălănică! Cui s-a adresat activitatea de azi?
– Bună ziua! Am aplaudat activitatea de astăzi, face parte din grupul de proiecte pe care Colegiul Ştefan Odobleja le are cu diferite instituţii ale Craiovei. Mi-a plăcut şi m-a atras activitatea de astăzi în mod deosebit mai ales poate şi prin faptul că am fost o perioadă şi profesor la Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, până la desfiinţarea sa în 1998. De atunci poate am rămas şi eu cu nostalgia uniformei şi îmi place să văd tineri în uniforma militară pentru că armata are o semnificaţie aparte în inima oricărui cetăţean. Activitatea de astăzi se desfăşoară în întâmpinarea Zilei Armatei şi a Zilelor Craiovei, care vor începe pe data de 25 Octombrie . Ca să răspund strict întrebării dumneavoastră, la această activitate au fost invitaţi elevii claselor a 12-a, nu mai puţin de 400 de elevi ai Colegiului, dar nimeni nu va opri pe cei interesaţi, din anii mai mici să vadă expoziţia, care este deschisă pe parcursul a câteva ore. Am ales acest segment pentru că ei sunt cei mai aproape de luarea unei decizii în ceea ce priveşte viitorul, iar armata ca instituţie este o opţiune demnă de luat în seamă. Este interesant şi binevenit ceea ce a pregătit Garnizoana Craiova, o combinată a celebrilor Scorpioni Roşii cu Centrul Militar Zonal Dolj: unii prezintă oferta iar ceilalţi rezultatele ofertei. Ce pot să spun, inteligentă combinaţie.
– Aveţi cumva o idee, dacă printre foştii elevi ai colegiului a ales cineva calea armelor ?
– Eu sunt venit în această şcoală din 2010, să vă răspund sincer nu deţin o astfel de statistică, dar părerea mea este că ar fi o opţiune fericită pentru cei care ar alege această meserie.
– Vizavi de activitatea dumneavoastră ca profesor la la un liceu militar, aţi putea spune ce vi s-a părut deosebit între a fi profesor la un liceu militar şi la un liceu /colegiu obişnuit ? Există o diferenţă între elevii acestor licee aşa ca aspect general?
– Dacă ar fi să mi se ofere posibilitatea să predau într-un institut de învăţământ militar aş alege fără dubiu liceul militar. Ce m-ar atrage ? În primul rând calitatea factorului uman, dată prin selecţia deosebit de riguroasă care se face la înscrierea în liceele militare, apoi seriozitatea lor şi aş putea adăuga chiar şi semnul dinstictiv, uniforma care dă sentimentul apartenenţei la un grup definit, inconfundabil. Să vă spun sincer îmi făcea o deosebită plăcere ca profesor de litere la liceul militar faptul că aveam posibilitatea să umblu la resortul sensibil al copilului, să dezvolt sentimentul de onoare, de apartenenţă la armată şi să le mai spun că este instituţia cea mai stabilă şi mai puternică a acestei ţări. Toate acestea conferă copilului altă clasă, altă calitate.
– Era mai uşor sau mai greu să faci educaţie unor elevi de liceu militar? Exista pe de o parte ajutorul comandanţilor de subunităţi şi rigorile regimului militarizat, dar şi spirtul de frondă mai mare, chiar apartenenţa la un grup aparte putea crea şi legături şi conexiuni negative.
– Regulile într-un liceu militar erau reguli şi trebuiau respectate. Aceste reguli erau completate de dorinţa lor, sau alegerea pe care o făcuseră deja pentru haina şi regimul militar deci spiritul de frondă nu exista decât pe lucruri mărunte, în interiorul lor, fără a influenţa procesul educativ. Iar evidenţa celor spuse de mine este dată faptul că foarte puţini din absolvenţii liceelor militare nu au urmat profesia de militar din proprie alegere după terminarea liceului. Deci ei au ales, şi-au autoimpus şi acceptat acest regim, iar acest lucru a făcut ca şi procesul educativ să fie mult uşurat. Bineînţeles educaţia era completată de orele petrecute de elevi împreună cu comandanţii lor din liceu, elevii din anii mai mari. Vedeţi practic 24 de ore din 24 ei respectau nişte reguli, nu ca cei din afară, care practic nici la şcoală, nici acasă nu au pe nimeni care să stea cu ochii pe ei în permananţă. Rămân şi nu mă feresc să spun adeptul unei anumite ordini, chiar dacă asta înseamnă o libertate oarecum îngrădită, eu consider că nu este îngrădită, eu aş spune că este dirijată într-o anumită direcţie iar în condiţiile în care este acceptată, aleasă, nu face deloc rău.Aş spune că libertatea prost înţeleasă este periculoasă, nu respectarea unor norme educative bine dirijate.
– Deci aţi recomanda tinerilor din ziua de azi, cariera militară?
– Cu toată dragostea. Ştiţi, eu insumi am o fată care a ales meseria de doctor, dar la admitere ar fi dorit se înscrie la medicina militară, numai că din păcate nu au fost locuri pentru fete în anul în care a dat examen. Nu aş fi stat şi nu am stat în calea alegerii ei, pot spune că m-a bucurat intenţia ei de a lucra în domeniul militar. Poate alegerea ei a fost oarecum influenţată de faptul că eu am predat în liceul militar, deci iată care este puterea şi influenţa pe care o poate avea apartenenţa chiar şi temporară la această profesie. Recomand tuturor celor care au posibilitatea să candideze şi să aleagă profesia militară, este un domeniu selectat cu oameni deosebiţi.
– Domnule profesor, vă mulţumesc pentru timpul acordat, regret că v-am reţinut de la alte activităţi dar mă bucur că v-am cunoscut. Aţi făcut – poate fără intenţie – o pledoarie desăvârşită profesiei de militar. Personal regret că învăţământul militar v-a pierdut. Vă mulţumesc!
– A fost o plăcere şi o onoare să abordez acest subiect.Vă mulţumesc şi eu !
Personal am un singur regret. Deşi activităţile au fost demarate şi la sugestia şi oferta de colaborare a SCMD filiala Craiova, Comandantul Garnizoanei nu a cerut sprijinul nici unui membru al sindicatului militarilor la desfăşurarea acestor evenimente care se întind pe câteva zile. Poate ar fi avut şi pensionarii militari ceva de spus elevilor, mai ales din cei care au participat la misiuni mai deosebite. Schimbul de experienţă ar fi fost benefic şi actualilor militari. Asta cu atât mai mult cu cât SCMD Craiova a iniţiat şi propus Primăriei Craiova acordarea titlului de cetăţeni de onoare unor militari activi ai garnizoanei, care s-au distins în misiunile internaţionale. Ce spuneţi domnule comandant al Garnizoanei ? Este dureros să vezi că un profesor vorbeşte atât de frumos despre spiritul de corp al armatei, în timp ce cei din interiorul ei fac tot ce pot să îl slăbească.
Ar fi benefic ca in orase ce au avut candva si astfel de licee,unde invatatura este si a fost la loc de cinste ,sa se redeschida cu efective mai mici la nivel companie,batalion.Pe langa invatatura,factorul disciplina atat de bine conturat pe parcursul scolarizari,formeaza tineri seriosi cu dragoste de tara si semeni,permanent prezenti printre conationali asa cum a stat bine si sta ,GLORIOASA ARMATA ROMANA.
….SCUZE.scolarizarii,….
Cine crezi ca mai are interes ca Romania sa mai aiba oameni de valoare, atata timp cat Becali este ales parlamentar, Tokes cere federalizarea tarii, Basescu viseaza la Statele Unite ale Europei, Barroso cere trecerea bancilor nationale sub conducerea FMI ? Arata-mi cine ar putea sa ceara sau sa doreasca asa ceva ? Ce o politic, sau ce partid ?