Enceanu nevoit să spună adio Ansamblului „Maria Tănase”

Categoria Cultura

Enceanu: “Consider că sunt băiat mare în muzica populară românească!”

Solistul de muzică populară Constantin Enceanu ne-a acordat în exclusivitate un interviu după scandalul creat în jurul schimbării sale din fruntea Ansamblului Maria Tănase. Acesta a vorbit despre împlinirile şi neîmplinirile sale ca director de ansamblu şi a precizat că va pleca în altă parte dacă nu va mai avea loc ca solist în cadrul Ansamblului Maria Tănase. Despre frustări, împliniri, dorinţe şi muzică ne-a vorbit Constantin Enceanu cu bun simţ şi pasiune.

Marin Neacşu: Bună ziua Domnule Constantin Enceanu. A devenit deja publică demiterea sau debarcarea dumneavoastră din fruntea Ansamblului “Maria Tănase”. Nu am să vă întreb aspecte de can-can, ci cum vedeţi această demitere dumneavoastră şi colegii din ansamblu şi ce ne puteţi spune despre activitatea dumneavoastră ca director.

Constantin Enceanu: Dacă mă întrebaţi dacă există vreun regret din partea colegilor că am fost schimbat din funcţie, uitaţi-vă pe acel memoriu semnat de 50 din 56 de salariaţi ai ansamblului, memoriu iniţiat când eu nu eram în ţară. M-a impresionat atitudinea colegilor mei în mod plăcut, asta spune totul despre cum am fost eu apreciat ca director de oamenii cu care am lucrat şi pentru mine asta nu înseamnă demitere sau mai bine spus o anulează în sufletul meu. Pentru ei eu am fost omul potrivit la locul potrivit, pentru că eu am reuşit să fac din acest ansamblu o familie, am vrut să fac oamenii să vină cu drag la serviciu să se simtă bine, am vrut să ne întâlnim cu drag la muncă. Eu cred că am reuşit să fac acest lucru. Am vrut de asemenea să creez condiţii de lucru decente, chiar de calitate , noi până acum nu ne-am bucurat de un spaţiu corespunzător pentru activităţile noastre, pentru repetiţii, am obţinut clădirea, am renovat-o, am instalat duşuri pentru dansatori să se poată spăla după repetiţii, săli în care un artist să poată repeta cu plăcere. M-am zbătut pentru aceste spaţii, am investit muncă şi chiar bani personali pentru a face un sediu corespunzător. Nu am avut prea multe fonduri din partea primăriei, dar am făcut ceva frumos şi nu am ce să îmi reproşez.

M.N.: Pare ciudat tot ceea ce spuneţi, dacă luăm în calcul tocmai faptul că aţi fost demis pentru că nu aţi fi fost “un bun manager”. Ceea ce spuneţi dumneavoastră contrazice varianta oficială. Sunt debusolat. Nu vi s-a reproşat nimic din punct de vedere artistic, ci doar managerial, dar ceea ce spuneţi contrazice motivaţia. Practic ce vi s-a reproşat?

C.E.: Mi s-a spus că nu am făcut imagine, reclamă ansamblului, Doamne fereşte!

M.N.: Adică trebuia să băteţi cu băţul din poartă în poartă, sau cum?

C.E.: Nu ştiu ce se dorea mai mult. Eu personal, ca artist, am promovat şi am dus ansamblu în aproape toate contractele pe care le primeam ca solist şi am insistat să fiu acompaniat de Ansamblul Maria Tănase acolo unde am putut, deşi nu aveam această obligaţie. Dacă nici asta nu înseamnă promovarea Ansamblului, atunci ce înseamnă? Mi s-a reproşat că eu eram plătit la spectacole cu o sumă şi membrii ansamblului cu alta, dar erau spectacolele – repet – la care eu fusesem invitat ca solist, şi am insistat să fiu acompaniat de colegii din ansamblu tocmai pentru a îi promova şi nu eu eram cel care decidea suma de plată ci cei care mă invitau şi care acceptau rugăminţile mele.

M.N.: Bun şi atunci ce anume nu aţi făcut sau nu aţi făcut bine, aţi avut un caiet de sarcini de care nu v-aţi achitat?

C.E.: Caietul de sarcini a fost şi depăşit. Tot ce a depins de mine am făcut. Cineva spunea că m-am folosit de imaginea Ansamblului ca să îmi fac imagine. Fără lipsă de modestie, este absurd. Constantin Enceanu, are un nume şi o imagine, nu de trei ani ci de 20 de ani, eu nu am nevoie să fiu promovat prin altcineva, consider că sunt băiat mare în muzica populara românească. Oriunde cânta Enceanu în ţara asta ca şi Maria Ionescu Căpitănescu, şi Petrică Mâţu Stoian, insistam să fie acompaniaţi de ansamblu şi dacă am câştigat eu 1000 de euro, am adus şi sute de milioane de lei în bugetul ansamblului. Este o anomalie să mi se reproşeze pe de o parte că nu am promovat ansamblul iar pe de altă parte că am dus ansamblul acolo unde am fost eu. Uitaţi-vă la televiziunile cu profil cultural, muzical, axate pe muzica populară şi o să vedeţi peste tot Ansamblul Maria Tănase. Păi asta nu este promovare?

M.N.: Spuneaţi de prietenul dumneavoastră, îndrăgitul cântăreţ Petrică Mâţu Stoian. Nu l-am văzut aseară la deschiderea Zilelor Craiovei în Valea Roşie. Lumea s-a obişnuit să vă vadă împreună.

C.E.: Da. Motivul este simplu. Zilele Craiovei se întind pe 5 zile în locuri diferite, cu spectacole în toate locurile şi atunci ne-am împărţit eu cu Mariana Ionescu Căpitănescu, Filuţa Bogdan, spre exemplu,iar Petrică cu Niculina Stoican şi alţi colegi în altă seară, în aşa fel încât să acoperim toate zilele şi să şi satisfacem cerinţele publicului. Nu ar fi fost corect faţă de public să mergem toţi într-un loc odată, apoi să lăsăm Orchestra să cânte singură. Dar nu vom rămâne sub această combinaţie în toate serile, ne rotim. E dacă vreţi tot o mostră de modul în care înţeleg eu să manageriez. Dacă e bine sau rău, va decide publicul. Vă mai dau un exemplu: când primeam cereri pentru spectacole înainte de a stabili detaliile spectacolului, îmi întrebam colegii care sunt disponibili şi pentru care zile, apoi contactam pe cei care doreau să ne angajeze la spectacol şi spuneam, “este disponibil cutare , cutare şi cutare” şi apoi se stabileau detaliile legate de preţ şi alte condiţii de o parte sau alta. Eu nu am impus niciunui coleg să meargă la spectacol şi nici nu am oprit pe cineva care era cerut de public sau angajator, să cânte. Politica pumnului în masă nu mă caracterizează. Artiştii sunt sensibili prin definiţie şi cine crede că îi controlează prin forţă să nu se aştepte să facă treabă cu ei. Apoi, dacă după 20 de ani de lucru împreună nici eu nu ştiu ce suflet are fiecare membru al ansamblului, nu mai ştie nimeni. M-am purtat întotdeauna cu ei în cei 3 ani ca director, aşa cum aş fi dorit să se poarte oricine era şef, cu mine.

Continuarea interviului pe http://www.dolj.radicalonline.info/constantin-enceanu-interviu-demitere-ansamblul-maria-tanase.html

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

2 Raspunsuri la Enceanu nevoit să spună adio Ansamblului „Maria Tănase”

  1. enceanu e pitestean sau oltean?

  2. ENCEANU E OLTEAN , E DIN VISINA.

Statistici T5