E vremea nucilor!

Categoria Sanatate

 In fiecare toamna, medicina naturista recomanda o cura de nuci  fiindca aceste fructe gustoase sunt extrem de sanatoase. Pe lîngă faptul că miezul de nucă este un aliment delicios şi folositor în bucătărie la prepararea deserturilor, are şi nişte calităţi terapeutice de invidiat. Consumate zilnic, nucile aduc beneficii greu de egalat.

Miezul de nuca este unul din cele mai consistente si sanatoase alimente cunoscute. Este un inlocuitor perfect al carnii, mai bun si decat soia. Dat prin masina de tocat inlocuieste perfect carnea tocata in aproape orice, de la chiftele, la sarmale sau rulade. Fiind foarte bogata in grasimi si proteine, nuca intrece carnea si ca valoare calorica, avand in schimb o toxicitate de cateva ori mai mica si fiind foarte digerabila. In plus, nuca este fructul cel mai bogat in cupru si zinc, motiv pentru care este folosita in tratarea bolilor vasculare, tulburarilor de crestere si maturizare, deficientelor imunitare.

In Evul Mediu, nuca era recunoscuta pentru rolul tamaduitor in cazul bolilor mintale. Se credea ca forma fructului aduce cu forma creierului, de aceea are efect in tratarea mintii. Astazi, cercetarile moderne au aratat ca nuca este stimulent al memoriei si e recomandata celor ce depun un efort intelectual sporit. Continutul bogat in zinc si cupru recomanda miezul de nuca in tratamentul asteniei, intarzierilor de crestere, tulburarilor sistemului nervos. Pentru cei surmenati si slabiti, un pumn de miez maruntit se amesteca cu o lingura de miere, dupa care se bea un pahar cu suc proaspat de fructe.Pentru marirea capacitatii de memorare si pentru perioadele de invatare, mai ales in perioada examenelor, se pot consuma zilnic 10-15 nuci amestecate cu 4 linguri de miere de albine poliflora.

Protejeaza inima 

Antioxidantii continuti in miezul fructului regleaza pe cale naturala nivelul colesterolului in sange si, implicit, tensiunea arteriala. Consumul periodic de nuci proaspete intareste vasele de sange si previne deteriorarea acestora, mai ales la varstnici. Datorita bogatiei in vitamina E, consumatorii de nuci prezinta risc minim de a face un atac de cord. Opt nuci pe zi tin arterele flexibile, inima sanatoasa si previn aparitia atacului vascular cerebral, arata un studiu american recent. Specialistii ne sfatuiesc sa consumam nuci mai ales dupa o masa bogata in grasimi pentru a atenua efectele lor negative asupra organismului.Cercetatorii au mai observat ca acidul alfa-linolenic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburari ale ritmului cardiac. Grasimile protectoare din nuci inlatura efectele grasimilor saturate din dieta. Studiile au mai aratat ca persoanele care mananca nuci de cel putin doua ori pe saptamana au un risc de doua ori mai mic de a suferi o criza cardiaca subita, fata de cei care nu mananca deloc nuci. Nucile reduc de asemenea si riscul unei boli coronariene cu aproximativ 30%. Se spune ca daca mananci cinci portii de nuci verzi pe saptamana, vei avea o inima de atlet.

Indicata diabeticilor si nu numai

Un nou studiu arata ca un consum zilnic moderat de nuci aduce beneficii pacientilor diagnosticati cu diabet de tip II, mentinand sub control limitele de insulina. Potrivit expertilor, un aport zilnic de 30 de grame de nuci reduce riscurile agravarii bolii intr-o proportie mult mai mare decat un regim hipocaloric si hipolipidic. Barbatii ar trebui sa consume des nuci, deoarece aceste fructe trateaza sterilitatea si impotenta. Miezul de nuca prajit combate infectiile urinare, dar in acelasi timp poate fi folosit si pentru a scapa de tuse. Este un excelent vermifug, eliminand in special tenia.

Si totusi, prudenta!

Nucile nu sunt contraindicate celor suferinzi de hepatita, dar acesti bolnavi vor trebui sa consume cantitati mai mici. Nucile nu provoaca tulburari si dificultati de digestie daca sunt corect asociate: in niciun caz nu se mananca nuci la o cina copioasa sau la pranz, dupa un mic-dejun foarte bogat. Se combina bine cu cruditati, dar nu se recomanda asociate cu carnea, fainoasele, amidonul, produse de patiserie si dulciuri.

Cateva idei simple pentru a introduce nucile în dietă:

– adăugaţi-le crude sau prajite în salate;
– dacă aveţi poftă să ronţăiţi ceva renunţaţi la alte produse în favoarea miezului de nucă;
– reduceti cantitatea de carne  şi adăugaţi câteva bucăţi de nuci prăjite  în preparatele din paste. Acestea vor fi mai crocante;
– adăugaţi nuci în cereale, la micul-dejun.

 

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

4 Raspunsuri la E vremea nucilor!

  1. neacsu marin

    Gabriela,
    In nemernicia mea initial am vrut sa citesc vremea naucilor in loc de nucilor. Ma gandeam ca e mai aproape de adevar. Dar ai dreptate, nuca este un aliment foarte complex care este recomandat celșor ce vor sa manance ceva si bun si sanatos. Apropo de forma nuccilor, mi-ai adus aminte ca am un material prin computer cu forma unor fructe sau legume si legatura lor cu diferite organe. O sa il postez dupa ce isi face efectul materialul taU. Sper ca ti-a trecut supararea cu greseala . O saptamana frumoasa.

  2. Da, da, buna idee cu „vremea naucilor”, poate scrii tu ceva despre asta, ca ai o instalatie mai functionala decit a mea la astfel de subiecte! In rest, da Doamne ca toate „supararile” mele sa fie ca cea pe care mi-ai facut-o tu! S-auzim de bine!

  3. Ioana

    Pai ce sa mai intelegi?
    Nu se recomanda sa fie asociate cu fainoasele si din doua idei de utilizare, una recomanda adaugarea lor la preparatele cu paste.

    sau

    Specialistii ne sfatuiesc sa consumam nuci mai ales dupa o masa bogata in grasimi ,dar tot ei spun si ca in niciun caz nu se mananca nuci la o cina copioasa sau la pranz, dupa un mic-dejun foarte bogat.

  4. Ioana, nu pot decit sa-ti multumesc pentru ca te numeri printre cititorii (meticulosi si atenti) In cuiul catarii. Am lucrat articolul de mai sus compiland informatii din mai multe surse. Rezultatul a fost un text mult mai lung pe care l-am sintetizat apoi sa fie mai usor de citit. In acest scop,am renuntat la citeva detalii care mi s-au parut mie mai putin importante in raport cu tema. Unul dintre ele era aportul caloric destul de mare al nucilor, 700kcal /100gr. ceea ce duce la ideea ca un consum mai mare de nuci ingrasa. De aceea nu este recomandata combinarea cu pastele fainoase sau dulciurile (si totusi continuam sa facem prajituri cu nuca, nu? dar sa nu le consumam in cantitate mare dintr-o data).Deci propunerea pentru a „adauga citeva bucati de nuci prajite in paste” ramane valabila pentru cei care sunt de acord cu acesta varianta de a consuma nuci, fara sa exagereze cantitatea.
    In ceea ce priveste consumul nucilor dupa o masa bogata in grasimi, e corect, pt ca „Grasimile protectoare din nuci inlatura efectele grasimilor saturate din dieta” . O masa copioasa este o masa imbelsugata, cu feluri multe si variate, nu neaparat o masa bogata in grasimi. Aici recomandarea de moderatie in consumul de nuci se refera doar la aspectul prevenirii unor tulburari in digestie.