Primăria Craiova a bătut gongul ediţiei I a Festivalului Internaţional „Adrian Păunescu”. Vineri, 19.07.2013, sala de şedinţe a primăriei a fost gazda deschiderii festivalului. Excelent organizată de Carmen Păunescu activitatea a fost deschisă şi prezidată de academicianul Victor Crăciun în prezenţa a aproape 100 de participanţi şi invitaţi. Acesta a dat cuvântul invitaţilor, începând cu doamna primar Olguţa Vasilescu şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. Au urmat ceilalţi invitaţi. Am remarcat în toată activitatea:
– Participarea extrem de redusă, redusă la nu mai mult de trei persoane, a oficialităţilor, sau mai bine spus oamenilor politici. Poate nu au fost invitaţi, poate au fost şi nu au venit, poate erau în vacanţă prin cluburile sau proprietăţile lui Mazăre. Ceea ce pot spune cu certitudine este că au lipsit fiind invitaţi domnii deputaţi Călin Ion şi Nicu Vasilescu.
Nu pot de asemenea , fără a încerca să politizez evenimentul să nu observ că au fost invitaţi doar politicieni din PSD. Oare Adrian Păunescu a fost deja adjudecat de PSD? Dacă au fost invitaţi şi alţi politicieni de alte culori şi nu au venit, ruşine lor, dacă nu au fost invitaţi ruşine celor care nu i-au invitat oricum ruşine celor care puteau să vină şi nu au venit pentru că nu au fost invitaţi. În sală mai erau locuri, nu trebuia invitaţie specială pentru a aduce omagiu unui poet indiferent din ce partid a făcut parte.
A fost însă deputatul Florentin Gust, pe care îl laud, deşi altă dată l-am urecheat, şi îl laud nu numai pentru prezenţă, ci şi pentru că la votarea legii retrocedărilor în Comisia pentru Învăţământ a Camerei deputaţilor din care face parte a dat Pas retrocedărilor forţate, nejustificate, şi pentru că este împotriva transformării Şcolii Obedeanu unde a învăţat marele Titulescu, în proprietatea Bisericii.
Legat tot de participare, nu pot să nu remarc prezenţa sau interesul mic al oltenilor la acest eveniment. E adevărat că sala este f mică, fără aer condiţionat şi o prezenţă mai mare ar fi sufocat întreaga asistenţă. Poate Consiliul Local va avea în vedere un proiect de aerisire sau aparate de aer Condiţionat care să facă atmosfera mai plăcută;
– Prezenţa la eveniment a mulţi şi reputaţi oameni de cultură din ţară, dar şi din afara graniţelor. Dacă aş face un raport străini români, luând în calcul cei care au luat cuvântul procentul este net în favoarea străinilor. Revin spunând că nu ştiu câţi au fost invitaţi şi câţi au venit din cei invitaţi, dar mă bucur că au fost atât de mulţi din Valea Timocului, Basarabia, Bucovina, Bulgaria, Ucraina, Ungaria, vorbitori de limba română, iubitori de Păunescu.
– Toţi vorbitorii au spus câte ceva despre Adrian Păunescu, nu au lipsit nici criticile la adresa celor care nu l-au mai vrut în mijlocul lor în parlamentul ţării, acele moluşte politice cum bine le spunea generalul Chelaru Mircea prezent şi el la eveniment. Şi pentru că a venit vorba de el, trebuie remarcat faptul că prin cuvântul său neconvenţional, tăios, dureros dar realist, a fost cel care a amintit cel mai mult sălii de spiritul lui Adrian Păunescu. Poate şi din această cauză publicul i-a întrerupt discursul prin aplauze. Le-a meritat. Printre altele, generalul Chelaru a amintit celor prezenţi ceea ce spunea Păunescu în una din poeziile sale de după 89: „ Nu voi consuma otravă pentru nici un fel de Basta, totuşi unde-au fost ai noştri şi atunci şi-n vremea asta, cum se-ajunge pân la gâtul voievodului de ţară, dacă nu-s trădări acasă lângă ura de afară?” Doamne cât de adevărate şi de dureroase versuri a putut să ne lase Păunescu !!!! Răscolitoare versuri, tunătoare vocea care le-a amintit.
La fel de răvăşitor a fost şi cuvântul celui care a urmat după generalul Chelaru, academicianul Nicolae Dabija „soldatul de grăniceri de la graniţele limbii române pe care unii au dorit să îl facă să tragă în frate şi soră. Marele patriot a spus asistenţei: „Astăzi am venit aici la Craiova să vă raportez că sunt pregătit să trag în toţi cei care vor lovi în limba română”. Pot părea ameninţătoare, pot părea patetice cuvintele preşedintelui Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova,dar venind din partea unui om care a trăit drama încercărilor de desfiinţare a limbii materne, a unui om care a luptat toată viaţa pentru a i se recunoaşte statutul de român, astăzi în România în care drepturile românilor încep să fie tratate mai rău decât pe vremea stăpânirii Austro Ungare în Transilvaniei, când în România se pun în aplicare legile lui Horty şi se ia pământul românilor pentru a se da descendenţilor grofilor sau bisericii catolice şi evreilor după acte false sau nedrepte, nu sună de loc patetic sună cu adevărat dramatic, sună a trădare, trădare la care iată, asistăm în linişte, ca şi când nu nouă ni s-ar întâmpla toate astea. De câte ori trebuie să ne trădăm vatra transilvană de câte ori trebuie să uităm că Basarabia este pământ românesc? De câte ori să lăsăm să se ajungă la gâtul ţării prin trădarea dinăuntru? Nu cumva şi noi suntem vinovaţi de complicitate la trădare prin pasivitatea noastră? Trebuie să vină un basarabean să ne deschidă ochii ? Sau e mai bine să îi lăsăm pe trădătorii dinăuntru să ni-i închidă?
Au fost închişi ochii lui Păunescu şi unul din motive a fost această stare în care suntem târâţi şi acceptăm fără să protestăm. Ceea ce nu vor reuşi niciodată însă noii trădători, este să închidă spiritul lui Adrian Păunescu.
Mâine, activităţile înscrise în program se vor desfăşura în mai multe locaţii, la Bârca şi Craiova. Să sperăm că vor fi mai mulţi participanţi. Adrian Păunescu merită pentru ceea ce a lăsat culturii şi spiritului românesc mult mai multă atenţie!
"Cadrelor militare nu li se poate ordona si le este interzis sa execute acte contrare legii, obiceiurilor razboiului si conventiilor internationale la care Romania este parte; neexecutarea ordinelor in aceste conditii nu atrage raspunderea penala si civila a subordonatilor."
NOTA: Decizia de publicare a mesajelor dvs. apartine administratorului siteului In Cuiul Catarii. Responsabilitatea juridica pentru continutul mesajelor postate va revine in totalitate. Va rugam sa folositi un limbaj civilizat.
Sectiunea de comentarii din site este moderata. Mesajul dvs va fi afisat in site doar daca va fi activat de catre un moderator.
Mare poet…in special urmatoarea poezie este o capodopera:
Omagiu Elenei Ceausescu
La multi ani cu sanatate, alaturi de al patriei erou!
Inima calda care bati in ritmul
Cel mai scump inimii romanesti,
Primeste astazi gindul bun al tarii,
In plina sanatate sa traiesti!
Surisul bun de pace si tandrete
sa-i fie soare cind e innorat
Fiindca vegheati in jurul tarii insasi
Veghind viata Primului Barbat.
Ca muncitoare intre muncitoare,
Tot muncitoare ati ramas si azi,
In inima purtind mereu dreptatea,
Si focul revolutiei tot treaz.
………………………….
V-am scris si-acum un an, va scriu si astazi
Scriu sufletului tandru si maret:
Sa nu fie-n paragina trecutul
La Alba, Putna si la Voronet
Inima draga natiunii noastre,
Moi Te rugam cu-acelasi ritm sa bati
Si pentru soarta riurilor tarii
Si pentru soarta Muntilor Carpati
Fiind acestea toate implinite,
Si ca sa-nvinga lupta pentru nou,
Va spunem: La multi ani cu sanatate
Alaturi de al Patriei Erou!
Adrian Paunescu, Flacara, 5 ianuarie 1980
Paunescu e copil mic. Ai ascultat ce spunea Eba despre Bopc sau Madam Voss despre Eba ? Macar Ceausescu avea un merit , era patriot. Renegatii astia de acuma ce merit au ? Meritul de a-l fi facut erou pe Pacepa si tradator pe Antonescu ? E strigator la cer. Nieni nu contesta faptul ca pentru a putea face ceva Paunescu a fost nevoit sa cante partidul si ai sai conducatori.Daca ar fi avut alte variante poate ar fi cantat alt partidm, dar asa nu a avut de ales. Nu a fost in nici un caz insa comunistul indoctrinat iar poezia ‘porcul” pe care a scris-o pe cand Ceausescu era la putere si se stie la cine se referea ne arata ce gandea cu adevarat. Asa ca eu spun domnule Anton Ebache sa stam stramb si sa judecam drept. Iar Paunescu indiferent pe cine a slavit macar a facut-o cu un talent extraordinar si noi despre asta vorbim acuma. Ma intreb dumneata ce faceai pe vremea aia, doar asa de curiozitate.
Desigur, poetul Adrian Păunescu nu avea cum să știe că există Anton Enache. Cu toate astea, s-a gândit la unii ca el, atunci când a scris:
E bine…
Ca ne barfeste lumea este bine.
Normal.Aproape excelent. Asa e
cand doua drumuri mari de intretaie
Vorbesc toate cararile vecine.
Dispretuieste-i dulce cand murmura
sunt si ei oameni, vor sa comenteze,
lumea e un perete de proteze
inconjurand o barfitoare gura.
Suntem un cuplu de celebritate,
Romeo-Julieta cu patanii,
O, ne barfesc, de mor Balcanii,
dar sa le multumim adanc de toate.
Si-n murmurari, si-n chicoteli confuze
eu te sarut, tacerea mea, pe buze.
În eventualitatea că domnul Anton Enache nu a înțeles nimic, cei doi din versurile de mai sus sunt poetul și opera sa.
Ce aveti cu mine tovarasi? Eu am zis doar ca aceasta minunata poezie nu poate fi scrisa decat de un mare poet, de rasa…
Un eveniment de nota zece.Felicitari celor ce au contribuit la organizarea si desfasurarea acestuia.Era imposibil sa nu apara si scursurile,care, de ar mai trai doua vieti,nu vor reusi nici sa se apropie,darmite sa se apropie de cel ce a fost si este, marele Adrian Paunescu.Acestor jigodii (unii chiar din comentatori)il lasam sa le respunda Arghezi „A fost in viata,nu-l numesc din sila/O caricatura de reptila/Da-i un ocol si du-te/Ca-i putred din nascare si de atunci tot pute”
„nu vor reusi nici sa se apropie,darmite sa se apropie”
„Ai ascultat ce spunea Eba despre Bopc sau Madam Voss despre Eba ?”
Colonelul nationalist compara citeva fraze laudative rostite de Eba sau Voss cu miile de limbi catifelate depuse de suin in fundul unui patriot cu 4 clase. Au nationalistii argumente de tot risul.
Nu am fost invitata. Si regret acest fapt.
Cu atat mai mult cu cat, in octombrie 2010, maestrul scria despre protestul meu. Eram datoare moral. Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul in pace.
http://www.ziarulring.ro/stiri/21040/demnitatea-invatatoarei-anghel
http://www.antena3.ro/emisiuni/arcadia/adrian-paunescu-nu-vreau-sa-mor-nu-cred-ca-e-timpul-sa-mor-112677.html