Despre pozitii

Categoria Magazin, Social

Despre pozitii – o analiza psihomotorie si istorica
(adica o parodie de pamflet)

cu caciula in mana

Am fost cu caciula in mana.
Asa a raspuns presedintele nostru la intrebarea daca a fost la Dan Voiculescu.
Pe langa alte merite (cum ar fi manelizarea vietii politice si sociale din patria noastra) acest om de stat a reusit, in cateva cuvinte, sa exprime in cel mai plastic mod felul de a fi al romanului – adevaratul sau „brend de tara” – cu caciula in mana!
Asta este pozitia de baza a romanului atunci cand vrea sa rezolve ceva, sa „negocieze” sau sa-si indeplineasca o dorinta. Asta e pozitia standard a romanului in plina actiune: capul plecat, mainile impreunate in fata (obligatoriu – tinand caciula, fesul, basca – dupa caz), spatele usor inclinat, vocea joasa si tremuranda (ca atunci cand a intrebat-o prima oara pe viitoarea daca vrea), ochii blanzi si umezi.
Cautati in amintiri. Cum arata romanul cand merge la primarie sau la „finante” sa rezolve o „treaba”? Dar cand merge la scoala unde invata fiu-sau sa discute cu profa de mate? Sau la RAR cand ii prezinta domnului inginer (aici toti sunt ingineri, bun-inteles cu exceptia directorului si a portarului) actele cu care si-a adus „beanveu” din Germania (daca e negru e cel mai bun)? Dar nea Stelica strungarul, cand discuta cu seful de atelier sa-i dea maine o invoire „ca tre’ sa merg la o inmormantare”?
Sa nu credeti ca e ceva minor. Pozitia standard a romanului a fost studiata si exersata, de-a lungul istoriei noastre multimilenare de tot felul de oameni. Asta a fost pozitia in care a vorbit mos Ion Roata cu Cuza, cu caciula in mana si usor aplecat … vezi descrierea in detaliu putin mai sus. Aceeasi pozitie o foloseau toti boierii de vita veche cand se prezentau la Inalta Poarta pentru a cumpara (in rate anuale) un jilt domnesc.
Am banuiala ca insusi marele ban a stat in aceasta pozitie cand s-a aflat in fata lu’ Imparatul de la Viena pentru a discuta anumite aspecte politico-militare ale zonei central si est-europene, aspecte care, peste secole, au fost denumite „prima unire a tuturor romanilor”. … Cred ca daca-l intrebai despre asta in timp ce o infaptuia, s-ar fi uitat lung la tine (de pe cal), s-ar fi scarpinat in ceafa si ar fi spus: „ce zâsăşi mă?”
Revenind la zilele din urma … pozitia e studiata in continuare. De sociologi, profesori universitari, „dizaineri de interior”, ingineri si tamplari. Altfel cum credeti sa s-ar fi ajuns la un alt standard romanesc – ghiseul!?
In toata administratia publica, spitale, farmacii, la firma de cablu, la gara sau la banca, in toata Romania, ghiseul are inaltimea standard, la nivelul pieptului, 1,2 – 1,3 metri. Asta pentru ca, in urma studiilor facute de cei insirati mai sus, acolo pune romanul botul in urma „luarii pozitiei de baza”. Capul plecat, spatele indoit, caciula in mana (ca presedintele la Grivco). Apropo, ati vazut ca si la „finante”, cand cere un formular, romanul isi ia intai basca de pe cap dupa care se apleaca la ghiseu?
Daca faceau astia ghiseu’ mai sus … durere mare! Romanul, din instinct (sau asa o fi inscris in gene!?) isi lua pozitia standard, geamu’ ramanea sus iar tanti de la gara (cand vrea el sa mearga la Vintu de Jos) nu il auzea daca vrea la a-ntaia sau la a doua!
In urma studiilor aprofundate aceasta pozitie standard si-a gasit locul bine-meritat si in dictionarul limbii romane – „a te caciuli”. Nu am avut timp dar voi cauta cum se zice asta in daneza sau luxemburgheza … sau la ei „nu sa egzista”?
Revenind si mai incoace vedem ca pozitia standard este folosita (masiv!) si de clasa politica si chiar la nivelele cele mai inalte. S-au dus cu caciula in mana peste tot – pentru integrare, pentru majoritati, pentru parteneriate, pentru bani, pentru functie, pentru o poza, pentru orice. Si cu ce s-au ales? Dupa ce am facut curatenie in cimitirele de masini din Ungaria, Germania, Olanda si pe unde am mai gasit am trecut la cimitirul de „fregăţi” inmatriculate cu HMS. Le-am dat si bani doar, doar ne dau voie sa le adunam. Acum ne sfortam sa-i rezolvam si pe portughezi. Urmeaza (ca asa e harta) aia din Maroc. Cu toate astea Occidentu’ ne aseaza tot pe locul 15 desii clasamentul are numai 10 pozitii (din nou pozitii!).
Am o dilema! Daca aici, in patria noastra, se duc „oamenii de stat” unii la altii cu caciula in mana, cand merg la cea mai noua mare poarta cum fac? Acolo ghiseul o fi tot la 1,2 – 1,3 metri?!

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

8 Raspunsuri la Despre pozitii

  1. Emil

    S-ar fi scărpinat în ceafă, dar cu mâna stângă. Să nu uităm că era stângaci….

  2. suciu(col.rz)

    Tavi, ai devenit prea curios ,cum ar spune unii. dar e bine „ca dau din condei” si te-ai mai linistit. Ricum, o sa-ti spun eu …..la o bere ,ce-i si cum.

  3. suciu(col.rz)

    Tavi, numai prostii am scris. Revin si corectez: „ca dai din condei”;oricum; . Irest e corect ca am mancat si nu mi-e foame.

  4. Suciu,
    Lasa-l pe Tavi, ca spune bine ce spune. Nu-l descuraja, il astept cu cat mai multe articole.

  5. Pannduru lunetistu'

    Desi titlul era DESPRE POZITII, continutul este doar despre O POZITIE

  6. Lunetistule, asteptati sa dai de Kamasutra ?Teapa!

  7. octavian martin

    Lunetistule, pe la Cluj este o vorba:
    „Bine ca esti tu destept!”

  8. Nu e asa Tavi? Uite ca a reusit sa vada ca e mai puin de 50.