Lăsaţi căpuşele să sugă

Categoria Actualitate, Opinii, Politica, Social

capusele

Un nou subiect de scandal divizează societatea. După ațâțarea civililor contra militarilor cu ”pensii nesimțite”, a românilor contra maghiarilor, a uslașilor contra portocaliilor și invers, a românilor contra țiganilor, a privaților contra bugetarilor, a pacienților  contra medicilor,a țiganilor contra regilor, a celor care vor sa lucreze la Roșia Montana împotriva celor care vor să păstreze curate apele și cer dreptul la viață pentru natură și viitorul copiilor,acum asistăm la ațâțarea  iubitorilor de animale împotriva celor care nu au nici un pic de milă față de animale, pentru că la asta se limitează campaniile pornite pe posturile de televiziune sau în ziare in funcție de orientarea politică sau indicațiile primite de moderatori de la cei cărora le fac propagandă. Media prezintă –pretextând că e imparţială  – diferite opinii ale susținătorilor unei cauze sau alteia dar nimeni nu pune punctul pe i. Practic nu se caută o soluție, nu se urmărește rezolvarea problemei, doar se aruncă vini dintr-o grădină în alta de la un guvern la altul de la un partid la altul, de la primării la ONG-uri şi invers, dar până la urmă lucrurile vor rămâne neschimbate.

Cui slujesc aceste dezbinări şi acest circ mediatic ? Nu este greu de văzut: celor care îl întreţin, politicienii şi media unii în căutare de voturi, alţii de rating, dar şi la unii şi la alţii totul se transformă în bani. Nimeni însă nu pune problema fără patimă, raţional, obiectiv şi constructiv. Toţi umblă la extreme pentru că extremele provoacă, extremele nasc patimi , greşeli, victime, şi până la urmă plictiseală şi schimbarea subiectului. În căutarea soluţiilor nimeni nu caută cauza. Nimeni nu se întreabă de ce avem aşa de mulţi câini maidanezi, de ce nu a fost rezolvată problema lor până acuma după 23 de ani de democraţie, nimeni nu vrea să vadă cauzele adevărate ale incidentelor. Unii dau vina pe câini, alţii pe bunica neglijentă, alţii pe lucrătoarea de la asociaţia care a luat câinele criminal sub protecţie, dar realitatea este alta.

Nimeni nu se naşte criminal, toţi oamenii sunt potenţial egali la naştere, diferenţa între un savant, un filozof, un doctor şi un criminal, un hoţ, un violator este dată în afara cazurilor patologice, de educaţia primită, de mediul în care a crescut fiecare. Oamenii se poartă de regulă cu tine aşa cum alţii s-au purtat cu ei sau cum au văzut că se poartă alţii fără să păţească nimic.

Şi câinii comunitari, animalele în general urmează aceeaşi regulă care este o regulă a naturii. Diferenţa dintre câinii de casă şi cei vagabonzi este aceea dintre un copil îngrijit şi educat şi un copil abandonat, un copil al străzii. Acest principiu, această regulă trebuie cunoscută de toţi cei care vor să judece câinii vagabonzi şi strigă cu ochii ieşiţi din orbită că aceştia trebuie omorâţi toţi, fără discernământ, fără excepţie. Atunci să omorâm şi copii fără adăpost, aurolacii, pentru că între ei şi câinii vagabonzi nu este decât o singură deosebire majoră, unii au patru iar alţii două picioare, în rest sunt trataţi la fel, primesc aceeaşi educaţie, împart aceleaşi tomberoane, sunt loviţi de aceiaşi poliţişti, sunt minţiţi de aceeaşi administraţie, furaţi de aceiaşi slujbaşi, dispreţuiţi de aceiaşi politicieni.

Se va spune că fac greşeala să pun pe aceeaşi treaptă oamenii şi câinii. Nu, nu eu îi pun ci cei care îi condamnă la fel şi pe unii şi pe alţii, dar îşi ascund sentimentele şi lăcrimează din când în când “politic” pentru că se poartă lacrima în colţul ochiului. Cetăţenii de rând şi politicienii, slujbaşii statului, ai administraţiilor locale, luaţi de val sunt gata acuma să arate cât sunt ei de “umani” apărând un copil mort de colţii maidanezilor care muşcă doar ca să supravieţuiască. Dar cine ne apără pe toţi de colţii maidanezilor care ne conduc, maidanezi dacă nu prin educaţie şi domiciliu atunci prin comportament şi nesimţire. Incidentul recent cu copilul omorât de un câine sau de câini, a arătat necesitatea aplicării legii în litera şi spiritual ei, nu aşa la mişto, şmechereşte, cum se aplică toate legile în România. Primarul Oprescu dă vina pe lipsa unei legi. Fals, legea există, dar nu este aplicată. Dacă este greşită, nu se doreşte schimbarea ei, cine ieri o propunea astăzi o renegă, cine ieri o contesta astăzi  o clamează. Intraţi pe Decizia nr 1 a CCR  din Ianuarie 2012, vedeţi cine a introdus contestaţia la legea propusă de PDL şi veţi constata cu surprindere că sunt exact cei care acuma sunt la putere şi se plâng că nu au o lege care să le permită eutanasierea. La fel, în Bucureşti, consilierii PDL cei care iniţiaseră legea acum doi ani contestată de PSD, deci cei care voiau eutanasierea generală, la grămadă, acuma se opun referendumului privind eutanasierea prefăcându-se apărători ai bietelor animale. Iar românii uituci şi indiferenţi îi lasă pe toţi să îşi facă numărul de circ şi se ceartă la colţ de stradă.

Aceiaşi politicieni se fac acuma că doresc soluţii, unii vor să le impună, alţii se fac că se consultă, dar nici acum nu se va face nimic, doar se va discuta, se vor lansa acuze de o parte şi de alta, măsurile ce se vor lua vor fi în mod cert în defavoarea cel puţin a uneia din părţi, fie iubitori sau crescători de animale fie maidanezi, fie ceilalţi care doresc eutanasierea, fie în defavoarea tuturor. Mulţi cer acuma să se ia măsuri de declarare şi castrare a câinilor deţinuţi de cetăţeni, găsind ocazia să mai scoată un ban pe seama celor care iubesc câinii. Dar asta nu rezolvă problema câinilor vagabonzi, ci doar pe a bugetelor locale.

Dar chiar şi aşa, cum să îi faci pe cetăţeni să îşi declare câinii şi să îi castreze sau să ia câini de pe stradă şi să ăi ţină în curţi sau locuri îngrădite? În nici un caz cerând taxe de 5 milioane cum încearcă primăria Craiovei să impună celor care nu îi castrează. O asemenea măsură nu ar face decât să învrăjbească oamenii, ar creşte numărul celor care ascund că au câine şi l-ar dubla pe al celor care vor „reporta” cu „spirit cetăţenesc” pe cei care îi au şi nu i-au sterilizat, ar creşte ciubucurile veterinarilor care vor fi abilitaţi să aplice crotalele  fără să îi sterilizeze de fapt, la cererea stăpânului, aşa cum deja se cunoaşte cazul câinelui cu doi „cercei” în ambele urechi, care fată periodic. Nu aşa se rezolvă problema, nici transformând cetăţenii în vânători de câini, recompensaţi la numărul de scalpuri, dar nici cum propunea cineva să se acorde câte 150 de lei/câine ţăranilor care vor lua în creştere câini, pentru că statul şmecher va scoate imediat triplul sumei procedând cum intenţionează să procedeze Consiliul Local Craiova taxându-i  pe deţinătorii de câini care nu îi sterilizează, cu 5 milioane.  Şi uite aşa vom reintra în „epoca de aur” când cei necăsătoriţi sau căsătoriţi dar fără copii, erau taxaţi pentru port ilegal de „armă”. Numai că de data asta vor fi taxaţi câinii care sunt născători de pui vii.

Deci toate măsurile astea punitive nu duc în altă parte decât acolo unde a dus şi prohibiţia: creşterea cererii şi consumului, înavuţirea celor care sunt certaţi cu legea, a escrocilor, traficanţilor, ură, lupte de stradă, corupţie. Dar ce este mai important, nici o soluţie nu va da rezultate pe termen scurt, deci nu trebuie căutate astfel de soluţii. Soluţia trebuie să prevadă un plan şi o legislaţie care să împace şi capra şi varza, să ofere satisfacţie şi iubitorilor de animale şi ONG-urilor sau legislaţiei care apără drepturile animalelor, dar şi pe cei care vor să se simtă în siguranţă pe străzi, cel puţin în ceea ce priveşţe animalele patrupede că în ceea ce priveşte criminalii şi hoţii pe două picioare nu e nici o şansă. De fapt cred că nu e nici o şansă nici aşa. De ce ? Pentru că dacă dispar câinii comunitari, dispar şi fondurile pe care UE le  acordă statelor pentru rezolvarea problemelor, dispar şi sursele de venituri ale şmecherilor care mănâncă banii câinilor fie ei ai ONG-urilor ori ai primăriilor, dispar mai devreme sau mai târziu şi organizaţiile care acum se bat cu cărămida în piept că apără şi protejează bietele patrupede, dispar şi departamentele din cadrul primăriilor şi pilele numite acolo care doar toacă nişte bani fără nici un efect real, sau „poate fură, sau poate nu fură banii” cum se exprima plin de cinism şi nesimţire domnul Oprescu. Deci o seamă de animale în două picioare rămân fără coniacul de la gura copiilor dacă dispar câinii de pe străzi. Acum înţelegeţi de ce nu s-a făcut nimic până acum, acum înţelegeţi de ce legile sunt făcute să poată fi interpretate cum vor muşchii celor care le aplică, după cum se exprima foarte candid şi satisfăcut domnul Zegrean, acum înţelegeţi de ce legile stau cu anii prin sertarele parlamentarilor şi comisiilor? Pentru că de pe urma câinilor trăiesc mulţi păduchi, căpuşe cu două picioare care „poate fură, poate nu fură”. Nu sărmana bunică e de vină pentru faptul că nu a alergat după copil crezându-l în siguranţă într-o ţară condusă de păduchi, poate nici lucrătoarea de la organizaţia care luase acel câine care se presupune că l-a atacat pe copil fără motiv. În ultimă instanţă, (sper să nu fiu învinuit că încerc să dau vina pe copil, dar) nici nu ştim ce s-a întâmplat cu adevărat, ce câine l-a agresat primul şi de ce, dacă nu cumva a fost provocat chiar şi involuntar de copil, sau cum s-a întâmplat practic. Acest lucru însă nici nu contează prea mult, contează faptul că locul câinilor nu este pe stradă, dar nici să fie omorâţi pentru că noi, oamenii, cei care ne credem fiinţe inteligente şi conducem regnul animal şi vegetal după cum vor muşchii sau neuronii noştri, nu suntem în stare să găsim soluţii pentru a trăi civilizat, sau nu vrem să le găsim sau să le aplicăm. Aici este buba, aici trebuie umblat, nu la căutat asistente, bunici, femei de serviciu pe care să aruncăm vina când de vină este directorul.

Dar pentru că toată lumea critică dar nimeni nu vine şi cu soluţii, eu am să încerc să sugerez câteva măsuri care pot schimba situaţia:

1. Schimbarea tuturor celor care au atribuţii în acest domeniu şi nu au făcut nimic până în prezent;

2. O verificare periodică de către persoane apolitice a activităţii organizaţiilor şi consiliilor privind aplicarea legislaţiei;

3. Iniţierea unei legi care să respecte toate prevederile europene privind drepturile omului şi ale câinilor şi animalelor în general;

4. Măsuri de ridicare în primă urgenţă a câinilor agresivi concomitent cu construirea unor adăposturi provizorii cu minimul necesar pentru adăpostirea celor agresivi în localităţile unde numărul lor este prea mare;

5. Suplimentarea din fondul de rezervă a guvernului a fondurilor destinare acestor măsuri. Viaţa cetăţenilor este o urgenţă;

6. Stimularea celor care vor lua în creştere ( pe bază de contract) câini fără stăpân cu scutirea de la taxe sau impozitul pe casă timp de 3-5 ani de zile cu condiţia păstrării acelor câini şi verificări periodice, urmate de amenzi şi retragerea facilităţilor acordate în caz de nerespectare a contractului. De asemenea acordarea de asistenţă sanitară gratuită( vaccinuri, deparazitări) faţă de aceşti câini din partea organizaţiilor cu atribuţiuni sau a zootehniştilor locali, sau a oricărui punct sanitar zootehnic privat sau de stat, pe bază de vauchere. Asta presupune o evidenţă foarte clară a acestor câini din partea administraţiilor locale şi organizaţiilor de profil;

7. Măsuri aspre faţă de cei ce încalcă legea sau atribuţiunile funcţionale pentru cei care au atribuţiuni în domeniu;

8. Toate acestea trebuie făcute în timp, nu bătând din palme, în baza unui program care să fie respectat cu rigurozitate.

9. Selecţionarea celor care vor fi implicaţi în acest program pe baza unor criterii de competenţă şi mai ales corectitudine şi cinste fără reproş.

De neiertat, condamnabil şi criminal gestul lui Mircea Sandu care în dorinţa de a ieşi şi el în faţă cu ocazia asta şi pentru a arăta că „are şi el inimă”, nu numai Oprescu, Băsescu şi Ponta care plâng la comandă pe fiecare caz de presă, a oferit părinţilor copilului decedat bilete la meciul România – Ungaria care se juca la o zi după înmormântarea micuţului. ESTE INCREDIBIL, NICI NU ŞTIU CUM SĂ CALIFIC ACEST GEST ACEASTĂ PORCĂRIE NE NEIMAGINAT CARE ÎŢI TAIE RĂSUFLAREA. A crezut oare „naşul” că oamenii ăia se vor gândi o secundă la biletele lui ? Nu şi-a dat seama acest elefant al fotbalului românesc cât este de grotesc încercând să croşeteze cu astfel de momente? Acest fel de oameni conduc destinele fotbalului, politicii, economiei, României şi nimeni nu îi dă jos. Ne merităm păduchii, aşa că nici nu trebuie să ne mai scărpinăm. Lăsaţi căpuşele să sugă.

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

16 Raspunsuri la Lăsaţi căpuşele să sugă

  1. vasii julieta

    Un articol scris din rationament si gandit!!!!!!mai sunt si jurnalisti-jurnalisti!!!!!!!!!!tot respectul

  2. Lt .Col.r SLAVEANU GEORGE

    Tot ce ati scris si descris este minunat.Se poate aplica doar intr-o societate morala si cu mintea acasa,dar nu in Romania.Trebuie sa treaca mult timp pentru ca populatia sa renunte la verbul si asta nu tine in primul rand de o schimbare a mentalitatii,ci de procese social economice care sa duca in final la acceptarea macar a faptului ca numai prin solidaritate dezinteresata putem schimba ceva.La arme cetateni!!!

  3. gabi

    In fiecare zi in Romania asta a noastra apare cate un scandal de proportii. Nici nu se sting ecourile unei nenorociri si apare o alta si mai teribila. Dincolo de aceste „bombe” pe care le vedem si le simtim cu totii prin intermediul mass-media, fiecare dintre noi are parte de propriile evenimente -preponderent neplacute- de viata. De viata de roman amarat, hartuit, nedreptatit, umilit, etc, etc. De o perioada buna de timp poporul asta din care facem parte si eu si tu si ceilalti este tinut numai in „pumni” sub centura. Psihologic, o asemenea avalansa de evenimente tragice, stiri dramatice, intamplari stupide, analizate si ras-analizate pe toate canalele media, ne coplesesc si ne slabesc puterea de rezistenta la stres, determinind resorturile interioare ale organismului sa protejeze in felul sau integritatea psihica proprie. Asa capatam o stare de suprasaturatie, amorteala, stupor, ajungand sa nu mai tinem pasul cu evenimentele la care trebuie sa avem o reactie rapida si ferma. Nu vreau sa scuz pe nimeni, nici chiar pe mine -desi ma simt intr-o astfel de stare. Parca ceva sau cineva (cine oare?) face exact ce trebuie pentru a ne dezechilibra si a ne impiedica sa mai traim si sa mai gandim normal, pentru a ne invrajbi si a ne umple de ura, dar si de sila. Eu cred ca am devenit un popor depresiv. Depresia este o afectiune foarte perversa: decat sa faci efortul sa iesi din ea, preferi sa te afunzi tot mai adanc, desi resimti cu durere efectele paralizante si otravitoare ale acesteia. Iar zi de zi „primim ajutor” specializat nu sa ne vindecam, ci sa ramanem in aceasta stare oribila…

  4. Ai dreptate Gabi. Nimic nu e intamplator din ceea ce ni se intampla.

  5. Petra

    Nu m-as opri doar la problema maidanezilor, daca vorbim de caini. In orasul meu nici nu cred ca sunt foarte multi, sunt insa haite de caini ai cate unei strazi sau cartier, scosi intentionat de stapanii lor pe strazi cu dublu scop: sa-si faca nevoile in strada si sa le apere zona de intrusi. Ei,stapanii lor, oricum sosesc acasa si pleaca cu masinile, nu circula pe trotuare. Ma mai deranjeaza si cainii plimbati in lesa tot spre a-si face nevoile in strada, daca incerc sa le atrag revoltata atentia stapanilor lor, care se prefac ca nu vad ce lasa in urma, risc sa fiu injurata si amenintata. Chiar si cand strang dupa caini, tot ramane urma dejectiilor, mai ales pe strazi pietruite si nu asfaltate, care oricum nu-s spalate niciodata, decat de ploaie. Dupa mine, caine nu ar trebui sa fie lasati sa detina decat cei ce stau la curte si asta cu acceptul vecinilor pe o raza rezonabila, sa zicem 50 de metri. Nu are ce cauta un caine in apartament, sa latre ca disperatul pana proprietarul lui e la serviciu. Nu au ce cauta caini pe trotuare, printre oameni, prin centrul oraselor, nici in lesa. Cum am spus, tine-i nene in curtea proprie si du-i la veterinar cu masina personala sau cu masina veterinarului.

    Eu m-am setat, de multa vreme, nu ma mai astept la nimic bun in Romania. Vestile proaste, tragice, catastrofele naturale sau provocate de om, toate hotiile, toate porcariile facute de politicieni sau administratie nu ma mai surprind, psihologic le astept, nu ma mira, nu ma iau prin surprindere. Dimpotriva, ma surprinde cate o initiativa buna, sanatoasa, uneori ma raliez ei, fara mari sperante, doar asa, sa-mi mai scot din amortire muschii. Solutii sau sperante nu am. O revolutie? Pai a fost una. Cei de sus ar deveni in scurt timp la fel ca cei de azi, asta pentru mine e o certitudine, asa ca ce sens ar avea sa ne riscam viata? Ma consolez gandindu-ma ca inca nici nu-i rau precum ar putea sa(-mi) fie. Pregatita astfel psihologic, nu o mai incasez decat rar, rar de tot. Personal, nu ma consider deloc o depresiva, ci o persoana realista.

  6. HUMOR NEGRU

    Justitiara Mariana Campeanu gestioneaza o legislatie care ascunde 3 „bombe” contra militarilor! Iar premierul si ceilalti ministri ii sunt complici!
    Legislatia M.M.P.S. discrimineaza militarii romani? Ei, si?
    M. Campeanu, ministrul muncii. Desi a pozat in politician interesat de problemele militarilor, in realitate este primul politician care s-a exprimat public contra pensiilor de serviciu. Doamna ministru patroneaza un minister care se ocupa de salarizare, pensionare si protectie sociala. Conceptia dumneai este simpla si corespunde perfect cu a PD-L: aceleasi legi de salarizare si de pensionare pentru toti „oamenii muncii”. Foarte bine, insa in realitate ministrul muncii are 3 „bombe” contra militarilor in legislatia pe care o gestioneaza in mod „unitar” pentru toti „oamenii muncii” si nu face absolut nimic sa le dezamorseze.

    Prima „bomba” contra militarilor este in Legea nr. 284/2010 a salarizarii unitare. „Art. 3 Sistemul de salarizare reglementat prin prezenta lege are la bază următoarele principii: c) echitate şi coerenţă, prin crearea de oportunităţi egale şi remuneraţie egală pentru muncă de valoare egală, pe baza principiilor şi normelor unitare privind stabilirea şi acordarea salariului şi a celorlalte drepturi de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar”. Perfect! Oamenii muncii incluzand si militarii, sunt repartizati in 15 trepte de salarizare si primesc „remuneraţie egală pentru muncă de valoare egală”. Exemplu: locotenent vs. bibliotecar, acelasi coeficient de salarizare 2,96. Remuneratie este egala, dar in realitate pentru locotenent s-a incheiat cu „munca de valoare egala”. In timp ce bibliotecarul isi incaseaza remuneratia pentru un volum de munca fix de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, locotenentul isi incaseaza remuneratia in functie de astre. Intrucat prin aceeasi lege, Anexa nr. VII, Cap. 2, Sectiunea a-2, art. Art. 92 (1) „Cuantumul zilnic al soldei lunare cuvenite personalului militar se determină prin raportare la numărul zilelor calendaristice corespunzătoare fiecărei luni a anului”. Doamna ministru Campeanu intr-una din desele aparitii ale dumneaei in postura de justitiar convins in probleme de legislatia muncii, ar trebui sa faca opinia publica sa inteleaga cum e posibil sa existe „remuneraţie egală pentru muncă de valoare egală”, in conditiile in care locotenentul poate fi obligat sa lucreze 7 zile din 7 si 24 de ore pe zi, pentru aceeasi remuneratie precum bibliotecarul pentru cele 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana? De ce sa nu aiba si militarii acelasi regim de munca de exemplu precum bibliotecarii, daca tot sunt declarati „oameni ai muncii” remunerati si pensionati „unitar”? De ce militarii trebuie sa fie tratati in mod descriminatoriu, de exemplu fata de poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special si carora cuantumul zilnic al salariului lunar „se determină prin raportare la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă (…)?” Sau fata de personalul de la fisc. Sau fata de oricine altcineva!

    A 2-a „bomba” in legislatia patronata de M.M.P.S. indreptata contra militarilor romani, este in Legea nr. 263/2010 a pensionarii unitare. Dar nu numai: si in Legea nr. 119/2010, fiind una din cauzele majore de diminuare a pensiilor militare. Se refera la grupele de munca si este singura lege din lume care trateaza din punct de vedere financiar, in mod identic 2 grupe de munca cu risc profesional diferit. Art. 18: „Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezinta, conform legii, stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care constituie stagii de cotizare in conditii normale, dupa cum urmeaza:
    a) 3 luni pentru fiecare an lucrat in CONDITII DEOSEBITE de munca;
    b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in CONDITII SPECIALE de munca;
    c) 12 luni pentru fiecare an lucrat in ALTE CONDITII asa cum sunt reglementate la art. 29 alin. (2)”. Perfect, 3 grupe cu risc profesional diferit, teoria este aplicata, pentru a fi transpusa si in practica nu mai este necesar decat ca fiecare grupa de munca sa beneficieze de un tratament financiar superior celeilalte grupe. Practica nu este insa deloc asa. In aceeasi lege, la art. 100 e ascunsa „bomba”. Art. 100: „Persoanele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca, potrivit legii, beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective, dupa cum urmeaza:
    a) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in CONDITII DEOSEBITE, potrivit legii;
    b) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in CONDITII SPECIALE, potrivit legii;
    c) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in ALTE CONDITII de munca, potrivit legii”. In practica, acest fapt se traduce astfel: intre o persoana care a lucrat 30 de ani in grupa CONDITII SPECIALE si o persoana care a lucrat 30 de ani in grupa ALTE CONDITII, nu exista nicio diferenta la calculul pensiei cauzata de incadrarea in grupe diferite de munca, ambele persoane primind 50% majorare de punctaj pentru fiecare din cei 30 de ani efectiv lucrati. Doamna ministru Campeanu, cunoaste problema inca din campania electorala. Ministerul Apararii o cunoaste si de mai mult timp si stie prea bine ca in urma schimbarii legislatiei, rezervistii din grupa ALTE CONDITII sunt cei cu cuantumuri diminuate masiv si in masa. Si ce daca stiu situatia cele 2 ministere? M.M.P.S. a transmis cu cca. un an in urma, un raspuns unui membru al R-26500 prin care a aruncat pisica in gradina Ministerului Finantelor. Raspunsul se traduce astfel: „Aveti dreptate, dar nu putem face nimic din cauza Codului Fiscal care prevede aceeasi contributie de asigurari sociale atat pentru personalul din CONDITII SPECIALE cat si pentru cel din ALTE CONDITII”.
    Ce diferenta de risc o fi intre
    un contabil si un parasutist?
    La Art. 29618 alin. (3) lit. a), sunt prevăzute cotele de contribuţii sociale obligatorii în funcţie de condiţiile de muncă, astfel:
    a^1) 31,3% pentru condiţii normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 20,8% pentru contribuţia datorată de angajator;
    a^2) 36,3% pentru condiţii deosebite de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 25,8% pentru contribuţia datorată de angajator;
    a^3) 41,3% pentru CONDITII SPECIALE de muncă şi pentru ALTE CONDITII, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 30,8% pentru contribuţia datorată de angajator. Si astfel, s-a terminat cu grupa ALTE CONDITII care ramane grupa cu cel mai inalt risc profesional doar in teorie, din moment ce finantistii statului nu reusesc sa faca o minima diferenta intre riscul profesional la care este supus un pilot militar (de exemplu) din grupa ALTE CONDITII si intre riscul profesional la care este supus de exemplu, un casier-contabil din grupa CONDITII SPECIALE. Pana se dezmeticesc vreodata Ministerul de Finante, M.M.P.S., M.Ap.N. si pana la urma si premierul, realitatea ramane precum in exemplu anterior.

    A 3-a „bomba” este legata de neaplicarea Codului Muncii (Legea nr. 53/2003) si militarilor. Dupa cum se cunoaste Codul Muncii (Legea nr. 53/2003) completeaza Legea nr. 284/2010 a salarizarii unitare. De exemplu, daca angajatii ministrului M. Campeanu (orice alt angajat bugetar sau nebugetar din Romania, cu exceptia militarilor) lucreaza suplimentar, se intampla astfel: in baza Art. 122/Codul Muncii ” (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia”. Poate unii „salariati unitari” mai lucreaza 2-3 suplimentar pe acolo (este interzis a lucra mai mult de 8 ore suplimentare pe saptamana) si dispozitiile precedentului art. sunt aplicabile. Dar ce facem cu un batalion dislocat 30 de zile la un exercitiu aplicativ, 24 de ore din 24 si 7 zile din 7? Sau cu un batalion dislocat 6 luni intr-un teatru de operatii, tot 24 de ore pe zi si tot 7 zile din 7? Buclucasul Art. 122/Codul Muncii, nu poate fi aplicat intrucat ar insemna ca prima unitate sa isi puna lacat pe usa cca. 2 luni si jumatate, iar a 2-a unitate – cca. un an si jumatate. Trecem la varianta de rezerva. In baza Art. 123/Codul Muncii – „(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia”. (2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază”. Inaplicabil militarilor, intrucat remuneratiile acestora sunt stabilite la zile calendaristice, deci pt. 24 de ore din 24 si 7 zile din 7 prin Legea nr. 284/2010 a salarizarii unitare gestionata de ministrul M. Campeanu. Asadar, angajatii ministrului Campeanu si orice alt angajat „unitar” pot lucra suplimentar, dar pe bani, nu gratuit ca militarii. Intr-o astfel de situatie, la sfarsit de luna se intampla: angajatii ministrului Campeanu, desi sunt situati in aceleasi trepte de salarizare cu militarii, obtin la sfarsitul lunii venituri mai mari decat militarii, venituri care se transforma in contributii mai mari la pensii si implicit in pensii mai mari. Prin neaplicarea Codului Muncii, militarii nu sunt loviti doar la venituri, ci si la viitoarele pensii „unitare”. Acelasi raspuns primit de la M.M.P.S. in care a fost semnalata deviatia cu grupele de muca, sugereaza ca M.Ap.N. e vinovat daca nu aplica Codul Muncii. Pisica este asadar aruncata in gradina ministrului Dusa. In final, justitiara ministru M. Campeanu, patroneaza in continuare cele 3 „bombe” discriminatorii contra militarilor.

    Militarii nu au voie sa gandeasca, ci doar sa execute!
    Ministrul Dusa. Detine in ograda si o alta „bomba” discriminatorie contra militarilor romani. In Legea nr. 80/1995 (Statutul cadrelor militare), exista o sectiune inteaga care ii impiedica pe militari sa isi mareasca veniturile si implict contributiile la pensii in sistemul public. Este Sectiunea a 3-a din statut devenita complet atipica de cand militarii nu mai au legi specifice de salarizare si de pensionare. Ministrul nu are nicio problema in acest sens, neavand nicio initiativa de eliminare din statut a sectiunii respective. Este si de ras si de plans ca bibliotecarul asezat pe aceeasi treapta de salarizare cu locotenentul – dupa ce ca primului ii este platita munca suplimentara si de noapte, sa aiba dreptul sa isi faca firma sau sa candideze la europarlamentare pentru a-si rotunji veniturile si contributiile, iar locotenentul – nu. Ministrul ar fi trebuit sa aibe niste initiative, macar in urma unor comparatii. Dupa cum se stie, a fost ministru si la M.A.I. Chiar sa nu fi observat ca in acelasi minister politistii sunt platiti la tarif orar, iar jandarmii si personalul de la I.G.S.U. la zile calendaristice la fel precum toti militarii din M.Ap.N.? Sau ca politistii au drept de asociere sindicala si care dupa cum se stie prezinta beneficii de natura salariala si contributorii pentru angajati, iar militarii nu au acest drept? De ce daca si militarii sunt angajati, contributori si pensionari „unitari”? Greu de crezut ca ministrul Dusa va avea vreo initiativa in acest sens, nefiind capabil sa gestioneze nici macar terorismul politico-guvernamental din cadrul M.Ap.N. indreptat contra propriilor rezervisti prin avalanse de decizii peste decizii si prin obtuzitatea comunista a Directiei pentru Asistenta Juridica (si Relatia cu Parlamentul), continuu de 3 ani.

    In urma celor constatate daca politicienii respectivi ar fi fost de top si nu simpli aventurieri ai politicii, intr-o tara normala ar fi trebuit sa se intample astfel: mai intai sa citeasca Art. 16 din Constitutie: „(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”. Si apoi sa isi analizeze legile pe care le gestioneaza, situatie in care:

    – Ministrul M. Campeanu: sa elimine art. cu salarizarea militarilor la zile calendaristice din Legea nr. 284/2010 sa ii treaca si pe militari la plata la „tarif orar” precum ceilalti contributori. Apoi sa il traga de carlionti pe ministrul finantelor astfel incat acesta sa diferentieze grupa ALTE CONDITII de grupa CONDITII SPECIALE in Codul Fiscal, urmand ca apoi sa modifice in mod corespunzator si punctajul acordat prin Legea nr. 263/2010 si Legea nr. 119/2010 celor din grupa ALTE CONDITII. In cazul opozitiei premierului, demisia pentru ambii ministri reprezinta singura cale onorabila de a nu mai coparticipa la discriminarea militarilor romani;

    – Ministrul Dusa, de mana cu vicepremierul Gabriel Oprea (care cica e responsabil si pe probleme de aparare): sa elimine Sectiunea a 3-a din Legea nr. 80/1995 – Statutul Cadrelor Militare, precum si orice articol din reglementarile militare interne care contravin Codului Muncii. In cazul opozitiei premierului, demisia pentru ministrul apararii reprezinta singura cale onorabila de a nu mai coparticipa la discriminarea militarilor romani, iar in cazul lui Gabriel Oprea o sansa de reabilitare partiala pentru ceea ce a facut cand a lovit din plin in militarii romani;

    – Ministrul Stroe de la M.A.I.: sa iasa din letargie si sa isi puna intrebarea cum este posibil ca un jandarm sau pompier militar sa aiba salarii calculate la zile calendaristice, iar omologul lor politist la zile lucratoare, unul sa aiba drept de sindicat, altul nu – in conditiile in care ambii sunt considerati salarizati si pensionari „unitari”? Apoi sa se alature primilor 2 mentionati anterior in demersurile legislative;

    – Ministrul Finantelor: sa calculeze ce inseamna plata militarilor la „tarif orar” precum in cazul celorlalti contributori „unitari” si plata muncii suplimentare si de noapte pentru militari precum in cazul celorlalti „oameni ai muncii”. Sa adune, sa scada si sa conluzioneze daca este mai economic asa sau este mai economic sa li se reinapoieze militarilor singura compensare a respectivelor inechitati si care a fost dreptul la pensie militara de stat. Nici nu trebuie calcule sofisticate, este evident ca doar plata militarilor la „tarif orar” tripleaza pe putin bugetul alocat armatei;

    – Ministrul Justitiei: sa initieze o simpla circulara/convocare prin care sa atraga atentia in special magistratilor scolarizati in vechiul regim asupra faptului ca in democratie acestia au dreptul sa apere si cetatenii contra abuzurilor statului si nu doar statul contra cetatenilor care denunta abuzurile acestuia. Eventual sa analizeze si concluziile IICCMER care mentioneaza ca si magistratii pot fi catalogati ca reprezentanti ai „aparatului represiv de stat si de partid”;

    Ce leapsa le-am tras cu Legea 241/2013!
    – Premierul Ponta: sa analizeze atat in Guvern, cat si in propria coalitie politica cum de militarii romani sunt considerati salarizati si pensionari „unitari” la obligatii, iar la facilitati nu mai sunt. Apoi sa nu se limiteze la a fi un simplu constatator, ci sa decizii in acest sens, nu sa se ascunda dupa degete ca pana acum cand e vorba despre decizii;

    – Antonescu. Se spune ca se ocupa de noua Constitutie. Sigur nu s-a gandit sa elimine actualul Art. 42 „(1) Munca forţată este interzisă. (2) Nu constituie muncă forţată: a) activităţile pentru îndeplinirea îndatoririlor militare (…)”. De la acest articol pleaca in realitate toate celelalte deviatii legislative in privinta militarilor romani. Acest articol care restictioneaza niste drepturi fundamentale militarilor fata de ceilalti „oameni ai muncii”, a fost viabil doar in conditiile compensarii restrictiilor respective prin ceva. Acel ceva a fost o lege compensatorie de pensionare a personalului militar, dar asa ceva nu mai exista.

    Pana cand se va indrepta ceva, toti cei nominalizati sunt acum partasi la discriminarea militarilor romani proliferata de Basescu si Boc. Atat a militarilor in activitate, cat si a celor in rezerva! Cele prezentate se intampla acum si sunt exact cum au fost lasate mostenire de regimul portocaliu, desi sunt chestiuni care puteau fi indreptate in 24 de ore!

  7. pol

    Bravo d.le, le- ai zis- o ! Esti singurul care o faci ! Esti intelogent…dar, care e solutia ?! Am inteles ca ai gasit vinovatul : copilul ! Chiar, ce cauta el in gura cainelui ?! Putea sa stea frumos la mamicuta lui si bietul catelus nu mai era amenintat cu exterminarea sau eutasierea…saracu…saracii caini, nu mai au loc de oameni si trebuie sa- i manance ca sa poata face fata vietii de caine pe care o duc ! Speciile din regnul animal se tyrasforma, dispar apar altele , ca asa e selectia naturala ! Sigur ca cei care ne guverneaza de 23 de ani spre bucuria noastra democratica si bestiala ca am reusit sa scapam de un regim criminal si sa condamnam comunismul, care ne- a scos din mizerie, ne- a scapat de bolile pe care abia de reusim sa ni le recastigam, de opinci, de saracie de viata de caine pe care o duceam si sa ne faca egalii lor, ai cainilor ca de ei este vorba, sigur ca pe ei banii ii guverneaza ca asta e regimul lor, ca de asta se ciolanesc pe functii ca sa poata suge cat mai mult din prostia noastra de a le proslavi furtisagurile, nenorocirile, saracia care ne- o produc, crimele si violurile ! De ce s- ar uita la niste amarati de caini, cand ar putea sa- i ridice la rangul de sursa de inavutire …ce daca a murit un copil ?! ce era primul ?! singurul ?! ei…o sa mai stopeze si ei putin castigurile apoi il vor recupera de la noi de la caini, gasesc ei de unde ! Ce minuni ai descoperit ! Uite, ti- ai dat seama ca de 23 de ani ne fura astia si de la caini ! Bravo, inca o data ! Nu am inteles ce castig ne aduc gaselnitele tale, ca, eu unul vad doar o solutie ! SISTEMUL, d. le, SISTEMUL TREBUIE SCHIMBAT ! LIBERALISMUL NU E PENTRU UMANITATE, CI PENTRU INDIVID, PENTRU ACEL INDIVID CARE STIE, INVATA CUM SA NE FURE ! SCHIMBATI LIBERALISMUL, CONDAMNATI- L PE EL, NU COMUNISMUL SI VOM TERMINA CU NENOROCIRILE PE CARE LE INTAMPINAM CU NEPASARE SI INDOLENTA DE 23 DE ANI SI PARCA NE- AM BUCURA DE ELE !

  8. Domnule Pol,
    Din toata carnea vacii, ai ales pielea. Ce sa iti fac eu, chestie de gust. Dar tot nu pricep de unde rezulta ca eu as crede ca copilul e cel vinovat? Ca asa crezi dumneata, te priveste, dar unde am scris eu ca asa cred ? Ia sa vedem.

  9. Si tot dumneata domnule Pol, intrebi care e solutia? Pai pe landa pielea vacii mai ai si orbul gainii. Nu vezi cele 9 propuneri scrise exact pentru carcotasi ca dumneata. Ei, ce sa-i faci, asa e cand scrii ca sa te bagi in seama, sa te dai scriitor.

  10. gen. 4stele Patton

    @/HUMOR NEGRU…..chiar ca-i negru ..humorul tau!!

  11. piatra de lemn

    @humor negru
    Cred ca nu esti documentat, Mariana Campeanu actioneaza in sensul indreptarii problemelor pe care le-ai amintit aici. Spre exemplu la „bomba 3”, Ministerul Muncii a adoptat COR cu 10 grupe, pentru prima data profesia de militar este recunoscuta. Am sa citez din nota de fundamentare „Trebuie subliniat faptul ca nomenclatorul COR este deosebit de important pentru implementarea dispozitiilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata. Contractul individual de munca are ca element de baza ocupatia conform Clasificarii ocupatiilor din Romania……” Intra pe site Ministerul Muncii la Proiecte in Dezbatere pe luna august si ai sa vezi proiectul acolo inclusiv nota de fundamentare. Abia acum poti sa ceri ca salarizarea si celelalte drepturi pe care le invoci inclusiv aplicarea codului muncii conform legislatiei in vigoare.

  12. consilier antidiscriminare

    @piatra de lemn. Cam de lemn Tanase! Cele spuse de HUMOR NEGRU sunt realitati 100%. Cat priveste initiativa lu’ tanti Campeanu, COR are caracter pur statistic si nu are nicio legatura cu Codul Muncii. Pana una alta militarii romani sunt ignorati de toata lumea: unitari la misto, fara plata la ore, fara Codul Muncii, fara drept de firma, fara drept de sindicat, fara niciun drept. Roboteii societatii!

  13. piatra de lemn

    Consilierule, am dat un citat din nota de fundamentare, daca tu nu poti sa pricepi fraze mai lungi de trei cuvinte sa stii ca nu e vina mea.
    Mai incerc o data:
    “Trebuie subliniat faptul ca nomenclatorul COR este deosebit de important pentru implementarea dispozitiilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata. Contractul individual de munca are ca element de baza ocupatia conform Clasificarii ocupatiilor din Romania……”

    Cauta singur pe site-ul ministerului muncii poate de acolo pricepi mai bine care e treaba cu COR si Codul Muncii aka Legea 53/2003.

  14. consilier antidiscriminare

    @piatra de lemn. Teoria suna bine, e un proiect din mii de alte proiecte si gata. Si Oprescu are in proiect o autostrada suspendata. Si? Cert este ca pe site, la aceasta ora nu exista niciun COR cu 10 grupe, ci cu 9. COR nu impiedica nici salarizarea militaror la tarif orar, nici aplicarea Codului Muncii acestora. Pur si simplu, s-au invatat toti sa ii ia de fraieri pe militari. Ce mare smecherie sa iasa ministra Campeanu in fata si sa ceara abrogarea articolului cu plata la zile calendaristice? De aici pleaca totul. Abia dupa ce se abroga acest articol devin si militarii platiti la zile lucratoare, caz in care Codul Muncii se aplica din oficiu. Codul Muncii are ca principale facilitati plata muncii suplimentare si de noapte. Dar militarii fiind platiti la zile calendaristice, pentru ei nu mai exista notiune de munca suplimentara sau de noapte. In ceea ce priveste COR, in final o sa apara si o grupa pentru militari. Dar ai cumva garantia ca va fi platita bine? La urma urmei, grupa zero nu este cea mai bine platita dintre grupe. Politicienii nostri ar fi in stare sa o treaca dupa grupa muncitorilor necalificati. Asa ca pana la COR, tanti Campeanu sa nu mai faca pe Monica Tatoiu si sa ia decizia de salarizare a militarilor la zile lucratoare. Restul urmeaza de la sine.

  15. Lt .Col.r SLAVEANU GEORGE

    Treziti-va camarazi!!!De cand Romania a devenit o colonie,armata nationala nu mai exista.Avem acum exact ca in evul mediu intunecat,o adunatura de mercenari cu pregatire la locul de munca,ceva asemanator cu muncitorii necalificati ai lui Ceausescu adoptati de uzine din rural.Doctrina militara nu mai reflecta nici patriotismul nici macar notiunea de stat national,iar armata astfel incropita raspunde altor interese.Nu mai conteaza in nici o ecuatie…

  16. Buna seara,
    am citit mai multe articole scrise de dvs., le voi citi pe toate. Sunt de acord cu dvs., chiar daca sunt considerata nebuna pentru ca nu-mi mai pasa, ca ar trebui sa revenim la denumirea Dacia/Dac, pentru ca nu ne este lasata o alta sansa. Nu avem reprezentanti instruiti si competenti in ambasade si nici nu putem avea, ca nu se doreste acest lucru. Cred insa ca trebuie sa facem ceva, nu putem continua prin aprecieri deosebite si laude la articole bine scrise, clare, bine argumentate si gandite. Nu e suficient. Educatia in familie nu se mai face de mult, iar cea in scoli este inexistenta. Universitatile …. Ce sa mai spunem? Multi absolventi de facultate nu stiu sa scrie o crere. NU MA REFER AICI LA CEI PUTINI CARE AU PRIMIT EDUCATIE, CARE INVATA, CARE DORESC SA REALIZEZE CEVA IN VIATA, pentru ca majoritatea dintre ei pleaca, din pacate, pe alte meleaguri sa se realizeze acolo asa cum au facut si multi altii inaintea lor. Din pacate generatia care a adus tara in mizeria de astazi, care a scos-o la mezat, este generatie noastra (+/- cativa ani). Astia trebuie opriti! Este clar ca murdaria lor s-a intins mai ceva ca musitza. Ce se poate face? Care este solutia reala sa putem starpi musitza? Asta e intrebarea mea. Am ajuns sa merg la vot numai ca sa mi-l anulez, ca sa fiu sigura ca nici un ticalos nu-mi poate manarii votul. Vreau sa arat ca-mi pasa ce se intampla cu noi, dar asta nu e solutia.
    Cu toata stima pentru articole, dar care e solutia?
    Roxana Rizescu