S-a pus în aplicare L- 241, ce facem?

Categoria Actualitate, Despre Armata

PENSII

A venit și mult așteptata lună, zi, de punere în aplicare a L241/2013 respectiv revenirea pensiilor ciuntite prin revizuiri succesive, la cuantumul din 2010. Prilej de bucurie pentru cei vătămați prin revizuiri dar și de reflectare, unele nemulțumiri și bineînțeles de întrebări.

Reflectare și nemulțumiri legate de blocarea cuantumului conform art.1 punctul 4 din legea menționată, respectiv cantonarea acesteia pe acest cuantum până n momentul în care prin creșteri succesive ale pensiilor fiecare beneficiar al legii va acoperi diferența de cuantum dintre ultima pensia din septembrie 2013 și Decembrie 2010 sau ianuarie 2011 si decembrie 2010. Asta înseamnă că pensiile vor fi blocate la actualul cuantum mulți ani de zile, atât de mulți încât cei mai mulți din noi nici nu o să o mai efectiv vreo majorare.

Al doilea aspect sau motiv de nemulțumire ar fi faptul că deși art. 2 punctul 2 al legii vorbește despre recuperarea diferențelor dintre cuantumul din decembrie 2010 și pensiile primite succesiv până în 2013 în termenul de prescripție de 3 ani sau cel puțin așa se înțelege din text, Ministerul Apărării Naționale nu are nici un gând să plătească aceste sume. Am trimis personal o scrisoare șefului Casei Sectoriale de Pensii pentru a cere lămuriri privind modul în care MApN interpretează și aplică legea 241 dar încă nu am primit răspuns. Iată scrisoarea, la care încă aștept răspuns pe puncte din partea Casei de Pensii, :

” Şefului Casei Sectoriale de Pensii a Ministerului Apărării Naţionale

Domnule Colonel,

Începând cu luna Octombrie, pensionarii militari ale căror pensii au scăzut prin revizuiri vor reveni conform legii 241/2013, la cuantumul din Decembrie 2010. Am înţeles din poziţia transmisă de Casa Sectorială de Pensii a MApN că nu va fi nevoie de nici o cerere sau intervenţie a celor ce vor beneficia de prevederile legii pentru a fi repuşi în drepturi.

Mai sunt totuşi câteva aspecte legate de aplicarea legii şi aş dori ca atât ca pensionar direct interesat în acest aspect, cât şi ca simplu cetăţean să fiu informat cu unele detalii care nu sunt pe deplin lămurite. În acest sens apelez la dumneavoastră pentru a lămuri unele nedumeriri şi anume:

1. Se vor emite noi decizii de pensie cu cuantumul din 2010 sau pur şi simplu modificarea va fi menţionată numai pe talonul de pensie?

2. Cum interpretează Ministerul Apărării Naţionale art 2 punctul 2 din Legea 241/2013? Mai pe înţeles ce se întâmplă cu sumele de bani diferenţă dintre cuantumul din decembrie 2010 sau octombrie 2013 şi sumele primite de pensionarii asupra cărora se aplică legea, în perioada ianuarie 2011 – septembrie 2013?

• Vor fi aceste sume înapoiate pensionarilor aşa cum sugerează Legea 241 destul de alambicat?

• Dacă nu, atunci la ce se referă Art.2 Punctul 2 din lege?

• Dacă da, cum se va efectua recuperarea sumelor?

• Există sumele în bugetul ministerului?

• Se vor da toţi odată, sau eşalonat pe o perioadă ce va fi stabilită de minister?

• Care va fi această perioadă şi cum se va face plata, la toţi pensionarii sau în ordine alfabetică eşalonat în funcţie de buget?

• Se va întinde pe perioada de 3 ani de zile începând cu Octombrie 2013, sau perioada începe din 1 ianuarie 2011? Textul legii prevede: “(2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) se plătesc în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor, iar cele de recuperat, prin derogare de la prevederile art. 107 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, nu se recuperează, indiferent dacă au fost sau nu emise decizii în acest sens.” Deci când începe termenul general de prescripţie în accepţiunea MApN?

Consider că structura pe care o conduceţi este datoare cu aceste clarificări pentru a încheia speculaţiile şi discuţiile, întrebările care stau pe buzele tuturor pensionarilor militari pe acest subiect. În speranţa că veţi înţelege justeţea cererii mele prin prisma dreptului la informare şi veţi urgenta pe cât posibil răspunsul, vă asigur de aprecierea mea.

Cu mulţumiri anticipate,

Col (r)

Neacşu A F Marin ”

Acum întrebările. Întrebările sunt legate de variantele de acțiune ale celor care intră sub incidența legii. Ce e de făcut, să conteste sau nu? Ce se întâmplă dacă contestă, își pierd cuantumul obținut după 3 ani sau nu?

Fără a pretinde că ceea ce gândesc sau spun este adevărul absolut, am să încerc să dau răspunsuri și să propun moduri de acțiune.

Cei care se mulțumesc cu actuala stare de lucruri bineînțeles că nu vor mai face contestație și nici nu vor mai fi interesați de mersul proceselor, ei se pot culca și scula ”liniștiți”. Este alegerea lor, știu mai bine ce vor nu trebuie învinuiți nici că nu mai vor să lupte pentru ”onoare și demnitate” cum se băteau cu cărămida în piept alături de conducerea centrală a sindicatului care și ea a lăsat garda jos de când a bătut palma cu Oprea(iar palma e bătută de mult nu doar de când s-a anunțat oficial trădarea), nici că nu vor mai voi să facă parte din sindicat odată văzuți cu sacii în căruță. Sunt și ei ca și conducerea sindicatului, și-au urmărit propriile interese și atâta tot.

Cei care doresc să continue procesele, pot contesta fără probleme și această decizie fie numai pe partea de revenire la principiile L-164, fie în întregul ei, căci în forma în care a fost trimisă această pseudo-decizie de pensie MApN ne-a dat din plin dreptul de a o contesta.

Ce anume se poate contesta?

1. În primul rând formatul așa zisei decizii. Este vizibil pentru toți cei care au primit aceste hârtii de la Casa de Pensii că ceea ce au primit nu este o decizie de pensie ci o înștiințare că urmează să se pună în aplicare L-241. Nici vorbă ca documentul trimis să se poată numi decizie de pensie și acest lucru se dovedește și în instanță alăturând celelalte decizii anterioare de hârtia primită acum. Aceasta din urmă nu conține datele de calcul conform tipizatului și nici procedura de calcul așa cum cere legea ;

2. Apoi se contestă lipsa datelor de identificare a celor care au întocmit documentele, așa cum cere legea;

3. În al treilea rând se contestă punctul C de la așa zisa decizie deoarece conține datele unei alte decizii de pensie anterioare, ori se știe că legea prevede că fiecare nouă decizie anulează decizia anterioară. În acest caz mențiunea de la punctul 3 este inutilă și ilegală. Aici punctul meu de vedere este că acel punct a fost introdus pentru a se reveni oricând se va dori la acel cuantum, în baza faptului că este conținut în această decizie pe care unii se grăbesc să nu o conteste, iar acceptând-o recunosc implicit că acel cuantum este cel care i se cuvine, iar cel pe care îl primește prin L241(care între noi fie spus poate fi oricând abrogată) este doar o pomană,un gest de bunăvoință politică, dar de fapt noi ar trebuie să primim cuantumul stabilit prin OG1/2011. Acesta este motivul pentru care s-au emis aceste hârtii care nu respectă forma și conținutul unei decizii, pentru că în forma legală, varianta a doua nu ar fi fost posibilă. DECI TREBUIE CONTESTATĂ ACEASTĂ DECIZIE PENTRU CĂ ESTE ILEGALĂ.

4. În continuare se mențin contestațiile anterioare până ce instanța va da decizia, pentru că ceea ce decide instanța nu mai poate modifica o eventuală nouă lege.

Acesta este sfatul meu pentru cei care au primit hârtiile care se pretind decizii de pensie fie și numai pentru faptul că o nouă decizie de pensie emisă în formă și cu datele legale, va anula actualei decizii calculate pe principiul OUG 1/2011.

Toate aceste lucruri ar fi trebuit să le vadă și să le recomande cei 60 de juriști cu care se lăuda conducerea SCMD plus avocații angajați de filiale, care se ocupă de procesele noastre, dar ei au alte gânduri, alte preocupări. Conducerea sindicatului se ocupă de organizarea din nou la Alba Iulia a CNR și menținerea pe scaun. Aceasta se va organiza de data asta pe 1 Decembrie iar domnul Dogaru dorește ca personalul care va participa la CNR să participe și la manifestările dedicate Zile Naționale. Și uite așa a reușit să îi aburească din nou pe șefii de filială care doreau să se organizeze la București. Până acum Sindicatul la ordinul lui Dogaru nu numai că nu participa alături de oficialități la zilele oficiale, dar organiza și manifestații de protest. Acum, de când conducerea sindicatului a bătut palma cu Oprea, nu numai că nu mai protestează la măgăriile pe care ni le bagă pe gât Oprea dar mai cere să și mergem să îi aplaudăm prezența. Pot pune pariu că domnul Oprea va fi prezent la Alba Iulia, va fi invitat de onoare la lucrările CNR și va fi aplaudat de membrii CNR care vor fi sfătuiți să vină cu însemnele sindicatului la ceremonie, ca să vadă toată lumea că Dogaru și Oprea sunt iubiți și reprezintă o forță. Doamne cât de ușor sunt de dus de nas foștii noștri comandanți, actuali președinți de filială. Atențiune, poziția ghiocel… luați!

Deci conducerea sindicatului nu are grija acestei legi și nici nu are cum de vreme ce toate punctele cuprinse în această lege sunt propuse chiar de conducerea sindicatului, în proiectul de lege pe care l-au înaintat și cu care se lăudau în primăvară. Mă mir că mai au tupeul să recomande contestarea lui, că este culmea nesimțirii, să ceri contestarea unui proiect de lege ale cărei prevederi le-ai inițiat chiar tu. Dar mai miră ceva la conducerea sindicatului care acuma susține și sprijină un personaj pe care cu un an înainte se făceau că îl contestă și îl ”spurcau” la toate colțurile. Să nu mire pe nimeni când conducerea sindicatului va cere deschiderea altor procese cu aceleași case de avocatură care nu au câștigat nici unul dar au cerut bani și iar bani, iar acest nou proces va contesta art. 1 punctul 4 din L241, punct susținut de chiar conducerea SCMD în proiectul de lege înaintat în aprilie către conducerea USL. Dar totul a fost bine calculat, pentru a menține sindicaliștii legați de sindicat. Dacă nu ar mai avea nimic de recuperat sau cerut, cine ar mai sta în sindicat în afară de membrii birourilor operative și nici ăia toți?

Și încă un sfat pentru cei care au angajat avocați prin sindicat: dacă vreți cu adevărat să câștigați, verificați când aveți procesele, verificați documentele aflate la dosar, stabiliți o strategie, si dacă puteți pregătiți-vă singuri intervențiile. În cele mai multe cazuri avocații nu au nici timp, nici cunoștințele necesare problemelor specifice militarilor și nici interes să se zbată, ei au primit banii, unii nici nu se prezintă la procese și vă treziți că ați pierdut procesul prin neprezentare. Nu vă bazați pe faptul că merge avocatul la proces și sparge avioane că nu e așa. E posibil ca la fel să se comporte și cei angajați individual pe bani mulți, așa că nu vă lăsați pe mâna lor dacă nu vă sunt rude sau prieteni apropiați.

În ceea ce priveşte interpretarea art 2 punctul 2 din L-241, am vorbit personal cu Şeful Casei Sectoriale de Pensii care mi-a confirmat că NU SE ARE ÎN VEDERE RETURNAREA SUMELOR PE PERIOADA 2011 -2013, articolul respectiv vizând alt aspect. Aştept răspunsul oficial pentru a fi sigur că nu am înţeles greşit.

Bineînţeles, fiecare face cum consideră mai bine pentru el, eu am ridicat numai o minge la fileu celor care nu se lasă păcăliţi de o lege care mai mult ia decât dă şi care practic ne obligă dacă o acceptăm, să acceptăm ceea ce am contestat timp de 3 ani de zile, ieşirea din circuit în ceea ce priveşte pesniile militare. Cine cască gura la promisiunile privind noua lege a pensiilor militare, să ia aminte ce spune Casa sectorială de pensii la răspunsurile pe care le dă cititorilor, vizavi de HG S1019: NU SE PALICĂ RETROACTIV. Dacă privitor la această HG se înşeală, în ceea ce priveşte aplicarea noii legi ESTE LEGAL CA ACEASTA SĂ NU SE APLICE RETROACTIV, deci nu speraţi degeaba. Cine promite că vor  beneficia de ea şi actualii pensionari,  MINTE.

UPDATE:

Aşa cum bănuiam domnul Dogaru nu are limite. Pe pagina SCMD tocmai s-a dat un comunicat sau cum i-o spune prin care suntem rugaţi să ” ne clarificăm situaţia/statutul de membru al SCMD sau mai clar spus, să ne plătim cotizaţiile   citez :” In perspectiva organizarii actiunilor juridice ale SCMD pe linia recuperarii sumelor abuziv retinute din pensie, in perioada ian. 2012 – sept. 2013, precum si a actiunilor organizatorice de pregatire a Consiliului National al Reprezentantilor (CNR), programat sa se desfasoare in perioada 28.11 – 01.12.2013, la Alba Iulia, este necesar sa va clarificati/actualizati statutul dvs. de membri ai SCMD.”

Ei, ce spuneţi,  după ce astă primăvară trimitea ca propunere proiectul de lege aproximativ exact cum a fost promulgat acuma sub forma 241, cu ceva în plus privind Legea 329, dar fără a menţiona nimic despre recuperarea sumelor din 2011-2013,  conducerea sindicatului  are acuma tupeul de a cere sindicaliştilor să plătească cotizaţiile ca să poată să umple din nou conturile unor case de avocatură care nu au câştigat nici un proces al sindicaliştilor. Asta depăşeşte limitele bunului simţ.

Uitaţi aici proiectul de lege propus de Dogaru şi Pricină în Martie 3013 :

Proiectul SCMD

Ei, cum vi se pare tupeul? Când au avut ocazia să propună o lege, nu s-au gândit la recuperarea sumelor, deşi li se spusese asta în discuţiile avute cu şefii de filiale, dar acuma vor bani ca să se dea în procese fără speranţă, dar cu onorarii substanţiale pentru casele de avocatură prietene. ALE CUI INTERESE LE REPREZINTĂ DOMNUL DOGARU?

P.S. Încercând să intru pe paginile SCMD din perioada ianuarie 2013- martie 2013, pentru a revedea unele postări am constatat că au fost şterse din arhiva blogului toate postările de pe pagina principală din perioada ianuarie –  aprilie  2013  inclusiv acest proiect de lege pe care il inaintase CD catre MApN. De ce ? Pentru a nu mai vedea oamenii ce prostii si aberatii au postat în acea perioada si a nu mai fi traşi la răspundere de catre sindicalisti. ASTA ESTE CONDUCEREA SINDICATULUI.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

24 Raspunsuri la S-a pus în aplicare L- 241, ce facem?

  1. Teodor GHIŢESCU

    Stimate domule Marin Neacsu,
    Am lecturat cateva din articolele domniei tale si te felicit pentru claritatea si concizia tratarii subiectelor.
    Este de neinteles pentru mine cum de nu reusesc toate cadrele militare in rezerva si in retragere sa se uneasca intr-o singura organizatie care sa indeplineasca ROLUL FUNDAMENTAL AL ARMATEI: APARAREA DEMOCRATIEI REALE (deoarece „democratia constitutionala” dupa Constitutia din 2003, este antiromaneasca si retrograda).
    In afara de ORGOLII PERSONALE si INCAPACITATEA INTELECTUALA de a intelege ca „guvernarea actuala” a reusit sa divida romanii in „n” fractiiuni, chiar in interiorul profesiilor sau etniilor, TOCMAI PENTRU A NE JEFUI DE DREPTURILE NOASTRE FUNDAMENTALE, nu vad alte cauze majore.
    Eu m-am autospecializat in management sistemic si modelare simulativa socioeconomica, nivelul de varf actual, in domeniu. Prin urmare analiza acestui proces de faramitare a tarii, evidentiaza tocmai scopul prezentat mai sus. Va sugerez sa cautati cai pentru coagularea tuturor celor de buna credinta si celor care doresc un viitor prosper pentru Romania si pentru urmasii lor. Una din cai poate fi: http://meritocratia.ro/
    Cu aleasa stima,
    Col. r. ing. T. Ghitescu

  2. Pai nu reusesc pentru ca conducatorii acelor asociatii nu vor sa se uneasca si sa isi piarda roplul de prima vioara. Fiecare ar vrea sa se uneasca, dar sa fie el sef. In al doilea rand toate sunt”afiliate” la cate un partid sau structura politica si primesc de acolo ” lumina”. NIMENI NU DORESTE UNIREA REZERVISTILOR INTR-O ASOCIATIE MARE SI PUERNICA PENTRU CA ATUNCI AR FI O PROBLEMA PENTRU ORICE REGIM. Deci daca nici un partid nu vrea asta iar sefii oeganizatiilor sunt „luminati” de partide , cine sa ii uneasca? ma mir ca nu ati sesizat aceste aspecte pana acuma, probabil sunteti prea prins in modelarea simulativa socioeconomica.Va doresc succes macar in activitate. Din pacate inca nu exista nici un lider militar din cei cunoscuti de catre aproape intreaga lume rezervista care sa intruneasca cumulativ 3 conditii : sa fie curat, sa intruneasca acordul marii majoritati a rezervistilor si sa vrea sa se inhame la o asemenea munca.

  3. tudormarian

    Avem mult de munca dar, nu cred ca nu putem realiza ceva pentru a crea o uniune a cadrelor militare ( poate numai rezervisti)
    Am demarat discutii la Bucuresti cu alte asociatii ale rezervistilor si?……….mare dreptate ai Marine. Toti se gandesc sa fie ei sefi.
    Cred ca problema „ciolanului” a devenit( daca nu era) politica de stat.
    Totusi eu mai am sperante.

  4. Salontanul

    Nu reusim sa ne unim pentru ca noi credem ca suntem mai importanti unul ca celalalt.
    Sa dau numai un exemplu: cu domnul col. Neacsu Marin am fost colegi de scoala militara. L-am contactat dintr-un simplu gest prietenesc si din faptul ca rezonam cu majoritatea ideilor sale. Nu mi-a raspuns nici cu un simplu salut. Dealtfel, aceeasi atitudine importanta o avea si in scoala militara. Am crezut ca viata il mai poate schimba. La fel am patit si cu un alt coleg ( Mandache Ion) mare bos pe la Suceava. A crezut ca-i cer bani (cred) sau nu stiu ce l-a putut duce mintea!
    Daca o vorba cu un coleg doare atunci ce sa mai zicem de faptul ca trebuie sa te unesti intr-o organizatie, sa platesti cotizatie. Aici in Salonta suntem circa 30 de cadre. Doar patru mai activam intr-o organizatie si ceilalti plang pe la colturi. Imi pare rau!

  5. Salontanul,
    UNDE SI CAND L-ATI CONTACTAT PE NEACSU MARIN SI NU V/A RASPUNS? dACA ATI PUTEA SPUNE, V-AS FI FOARTE RECUNOSCATOR. SA VEDETI CE PALME II DAU CA NU V/A RASPUNS.

  6. Salontanul,
    UNDE SI CAND L-ATI CONTACTAT PE NEACSU MARIN SI NU V/A RASPUNS? dACA ATI PUTEA SPUNE, V-AS FI FOARTE RECUNOSCATOR. SA VEDETI CE PALME II DAU CA NU V-A RASPUNS.Daca ati fost colegi si l-ati apelat, ( banuiesc cu nume si prenume) iar el s-a facut ca nu va baga in seama sau ca nu va cunoaste, lasati-l pe mana mea. Spuneti numai cand si cum s-a intamplat. Apropo, ce atitudine avea in scoala militara? Era secretar de partid, loctiilor de comandant de Scoala, ce functie avea de isi tinea nasul pe sus si nu raspundea la salut? Spuneti va rog sa stie toata lumea. V-as fi recunoscator daca ati veni cu date concrete si daca eventual v-ati spune si numele si promotia, ca sa verificam, altfel poate sa scrie oricine ce vrea , dar asa ca sa se bage in seama .

  7. Salontanul

    V-am contactat pe acest site sub numele meu adevarat. Sunteti din Craiova si sunteti promotie 1979.

  8. Salontanul

    Daca nu-i adevarat imi cer scuze!

  9. Salontanul

    Uite si link-ul catre pagian de Facebook: https://www.facebook.com/neacsum2012?fref=ts

  10. Salontanul

    V-am dat link-ul pentru ca si pe Facebook v-am contactat. V-am sters din lista de prieteni tocmai pentru ca nu mi-ati raspuns la salut. Contactarea a fost anul trecut. Nu mai conteaza oricum. Sa stiti ca ma bucur sa reiau legaturile cu fostii colegi. Am reusit sa adun pe cei mai multi din colegii mei de liceu si m-am bucurat enorm. Acum tinem legatura si ne vorbim foarte des. Corespondam pe Facebook si messenger. Este o placere sa vezi ca suntem iarasi ca atunci in liceu. Adevarul este ca, desi au fost foarte multe fete in clasa mea de liceu, ca am fost si o clasa unita. Se pare ca in armata nu am acelas succes. Aici a fost o rivalitate permanenta si fiecare cu ranita lui. Trecerea anilor pe mine m-a schimbat. Pe cei mai multi nu. Facusem rost de numerele multor colegi din promotia noastra. I-am sunat pe fiecare de cateva ori. Ei n-au catadicsit sa ma sune macar o data. Poate doar Fulga Vasile ca a scris o carte si a tinut mortis sa ne bage un exemplar pe gat la un pret de colectie de romane. Asta e! Imi pare rau! Nu va mai spun numele meu ca oricum nu v-a interesat nici atunci. Daca va uitati la treaba cu amintirile din aramata o sa vedeti ca am si cateva comentarii. Daca nici asa nu va aduceti aminte inseamna ca este adevarat ce v-am scris mai sus si numele meu nu v-a trezit nici un interes. Va vorbesc la pesroana a 2-a plural pentru ca v-am suparat destul si nu mai vreau sa va mai supar. M-am suparat destul pe mine ca am fost naiv si ca sunt unul care cauta sa uite ce a fost rau. Ok. V-am rapit prea mult din timpul dumneavoastra.

  11. jorj gurita

    Cel mai bine este sa nu facem nimic. Cum dai tot prost iese, mai ales ca SCMD nu mai este ce a fost la inceput.Este o vorba ” La inceput nu te-am prea iubit, dar acum te iubesc ca la’nceput”. Prea s-a politizat sindicatul acesta. Personal nu ma simt in stare sa dezleg itele incurcate ale hatisului legislativ privitor la amaritele de pensii militare si tot felul de ordonante si mai ales cum sa-mi aleg un avocat reprezentativ.
    Ne asteapta vremuri grele sub obladuirea USL (dar cind nu ne-au asteptat vremuri grele !!!!).
    Succesuri celor care se lupta cu morile de vint in justitie si isi consuma energiile prin tribunale.

  12. neacsum

    @salontanul(jorj gurita)
    Crezi ca daca iti schimbi nickul si adresa de mail, nu stiu ca esti una si aceeasi persoana? Asteptam de la dumneata sa fii vertical si sa spui unde si cand nu ti-am raspuns eu unde si cand in scoala militara te-am ignorat, unde am dat dovada de lipsa de educatie. In loc sa raspunzi,sa spui cine esti daca am fost colegi dumneata iti schimbi id-ul si adresa de mail si comentezi cu totul altceva.Daca asta iti e caracterul inteleg de ce nu te-am bagat in seama, daca asta ar fi adevarat.

  13. Aromânesei Radu

    Are dreptate şi domnul Neacşu, în multe privinţe chiar şi mă refer în primul rând la pasivitatea multora care s-au văzut oarecum rezolvaţi. Din păcate, şi dintre aceştia mulţi au dreptate, după ani şi ani de făcut contestaţii cărora nimeni nu le-a răspuns, după soluţii aiuritoare primite în instanţe sau după acţiuni în stradă fără efect. Va trebui să ne punem mintea la contribuţie şi să găsim cele mai eficiente metode de acţiune pentru a contracara reaua voinţă a celor care ne guvernează şi nu să ne faultăm între noi . Că toţi ne vrem şefi poate e adevărat, acolo la vârf, dar în filiale unde facem muncă voluntară şi ne mai şi trambalăm pe la Bucureşti sau Alba Iulia că să asistăm la certuri nu cred că avem o situaţie de invidiat. Dacă n-ar fi dorinţa de a ne ajuta colegii…

  14. Aromânesei Radu

    Şi ar mai fi ceva : deşi suntem mici, de ce nu am proceda asemenea celor mari în momente de cumpănă ? După câte ştiu eu, Churchill a fost un mare anticomunist.

  15. neacsum

    Domnule Aromanesei,
    Stiu ca aveti o pozitie ceva mai diferita de a majoritatii sefilor de filiale, dar sa nu fie cu suparare, mi se pare ca nu suficient de transanta. As putea sa va intyreb cum ati votat cu privire la organizarea urmatoarei CNR la Alba Iulia dar nu vreau sa fiu rautacios. Nu vreau sa ne certam. Vizavi de certurile de la CNR acestea au loc pentru ca asta urmareste conducerea sindicatului, discutii in contradictoriu, sterile, pentru a lasa iarasi lucrurile ca in tren si pentru ca sefiii de filiale nu vin cu lectiile invatate, vin acolo ca la Pste, ” sa ia lumina”, ca asa au fost invatati toata viata, sa primeasca ordine, le e frica sa gandeasca, sa vina acolo cu un punct de vedere al filialei, sa il sustina si sa il impuna alaturi de ceilalti. NU AVEM ACESTA CULTURA DOMNULE AROMANESEI. Le e mai usor să se certe ca tatele , sa nu isi impuna punctul de vedere si sa se lase dusi de nas dand apoi vina pe ”majoritate”. Si uite asa SCMD se afla in ILEGALITATE de 4 ani, asa cum a spus chiar domnul DOGARU specialistul in manipulare. In aceste conditii domnule Raomanesei, daca sefii de filiale nu sunt in stare sa impuna conducerii sindicatului punctul de vedere al filialelor, sa se dea jos de unde s-au suit, ca tot fac munca voluntara, cum spuneti dumnevoastra. Decat munca voluntara ineficace, mai bine una platita, dar cu efect si in interesul sindicalistilor. Conducerea sindicatului recomanda un nou proces pentru recuperarea sumelor pe anii 2011-2013. De ce este nevoie de asa ceva daca procedura ne da dreptul sa introducem in instanta fiecare noua deciyie pe vechiul proces, fara sa mai platim alta actiune? Puteti spune, sau nu v-ati gandit la asta? Dar de interesat v-ati interesat? Daca nu, de ce, pentru ca de asta sunteti in fruntea sindicalistilor, sa gasiti solutii , nu doar telefoane. Nu va suparati ca sunt atat de pornit, dar chiar nu vede nimeni ca Dogaru propune numai solutii din care sindicalistii pierd? Si daca vedeti de ce nu luati masuri? DACA INCERCATI DAR NU PUTETI, FACETI LOC LA ALTII. Deci dumnevoastra ce faceti, sustineti deschiderea altor procese cu alti bani si alte comisioane pentru firmele de avocati care ne-au umplut de esecuri, sau recomandati sindicalistilor din filiala sa isi introduca contestatiile pe noile decizii ca document anexa la vechile procese asa cum am facut si eu fara probleme si fara sa declansez alt proces? Vedeti, de asta spun eu ca unii stau in fruntea filialelor doar asa de dragul de a li se adresa unii cu ”sefu” ca la olteni.

  16. jorj gurita

    Domnule faci confuzie, n-am treaba eu cu Salonta sau Ardealul si nici nu ma inereseaza ce hram ai purtat in scoala militara (cred ca nici nu am urmat aceeasi scoala). Intra pe FB si vezi daca matrita mea se potriveste cu aceea a lui „salontanul”. Si nu sunteti si nu ati fost in lista mea de prieteni. Treaba este ca unblam dupa cai verzi pe pereti. De recuperat nu mai recuperam nimic. Pentru militari (armata nu alte structuri)L164 sa fie obiectivul sau alta mai buna.

  17. neacsum

    @Jorj Gurita,
    Curios, la mine aparea pe adresa de mail acelasi autor, adica Salontanul. Daca nu e asa, imi cer scuze, inseamna ca Yahoo incurca mesajele.

  18. neacsum

    In ceea ce priveste recuperarea, eu cred ca se mai poate, ar fi posibil, dar cu o justitie corecta. In primul rand insa trebuie sa ne luam soarta in propriile maini si sa nu ne mai lasam pe mana unor avocati tocmiti de altii. Eu am decis sa imi prezint singur punctele de vedere in instanta si de atunci am rezultate. Am reusit sa determin judecatorii sa ceara prezentarea de catre MApN a HG 1019 în instanta.Am si alte cereri in vedere si sper sa conving instanta sa fie de acord cu ele pentru ca fara ele nu pot lua o decizie in cunostiinta de cauza. Nimeni nu stie mai bine ca tine ceea ce vrei si atunci de ce sa lasi pe altul sa vorbeasca in numele tau ? Pentru asta insa trebuie sa iti faci un plan de actiune, o strategie,sa citesti un pic legile, sa cauti ce te poate ajuta si sa fii in stare sa dechizi gura fara sa te sperii. Daca e sa pierd, macar stiu ca am pierdut pe mana mea , nu pentru ca avocatul nu a vrut sa se prezinte la proces sau nu a stiut ce sa spuna sau nu a vrut sa se implice. Multi primesc deciziile judecatoresti fara sa fi fost odata la proces. Pai cum vor sa castige daca ei habar nu au ce s-a discutat acolo ? Isi merita soarta.

  19. Aromânesei Radu

    Mă bucur să fiu şi de data aceasta de acord, chiar dacă parţial, cu punctul Dumneavoastră de vedere. Problema este că noi, cei de dincolo de munţi, avem un mod de a privi lucrurile puţin mai diferit ( nu vă uitaţi la numele meu, căci am cazierul la Zalău, unde-mi sunt înmormântaţi şi bunicii). Revenind, în toată acestă perioadă a proceselor, noi nu am avut nicio treabă cu avocaţii Gâlcă-Vasiliu sau Bârlă, nu am avut prevăzută clauză de succes şi nici nu avem litigii financiare cu avocatul din Timişoara, deşi nici acesta nu a strălucit prin implicare, ba dimpotrivă. Problema e că a fost mai ieftin şi a acceptat să ne reprezinte doar în condiţiile în care toată documentaţia i-am făcut-o noi, cei de la Biroul Operativ al filialei.Nu a fost uşor, dar am făcut-o, deoarece în marea lor majoritate camarazii noştri nu au putut, nu au vrut sau nu au ştiut să procedeze asemenea Dumneavoastră şi de aceea ne-au încredinţat nouă, cei desemnaţi în fruntea lor, sarcina de a găsi modalitatea de a fi reprezentaţi în instanţă. Ar fi multe de spus despre cum s-au desfăşurat lucrurile, dar chiar dacă vă vine greu să credeţi, să ştiţi că domnii judecători aproape în mod explicit refuzau să ia în considerare soluţiile favorabile obţinute de unii dintre rezervişti în instanţele din „regat” (ca să vezi…?!)Vom vedea ce vom face în continuare, după ce mă voi consulta cu membrii organizaţiei la AGF din 22 octombrie.
    Cât despre „şefie”, să ştiţi că a fost o adevărată saga să ajung eu preşedinte. De ce ? Pentru că după demisia fondatorului filialei, nimeni nu a vrut să se înhame la această treabă, din cauza căreia am şi eu unele probleme în familie. Toţi marii noştri comandanţi au dispărut în ceaţa nepăsării faţă de problemele foştilor subordonaţi,cu toate că şi prin devotamentul acestora şi-au dobândit gradele, funcţiile şi onorurile. Bine că îi punem în capul mesei la diferitele ceremonii (las`că vine acum Ziua Armatei, ca să nu mai spunem de 1 Decembrie !).
    Aşa că, stimate domnule Neacşu, voi merge şi eu la Alba Iulia şi mă voi conforma mandatului pe care îl voi primi de la membrii filialei.
    Sincer, ştiţi de ce continui să mă implic în problemele acestea ? Pentru că îmi pasă !

  20. Domnule Aromanesei
    Ma bucur si eu ca ati sesizat si reusiti sa vedeti problemele asa cum sunt. Mai trebuie ca de acuma sa identificati solutiile si mai ales sa va si sustineti punctul de vedere cu fermitate si fara compromisuri in fata CNR.
    In ceea ce priveste dosarele si actiunile in judecata, uneori orice am face sau aduce noi in instanta, judecatorii au decizia in plic si o vor da indiferent de ceea ce spunem noi. Asta insa nu trebuie sa ne faca sa renuntam la lupta pana la ultima instanta. Pe de alta parte, daca sunt rezervisti pe care capul nu ii ajuta si nu sunt in stare sa cite3asca o lege si sa caute solutii , nu mi se pare normal sa ii faca altul treaba gratuit. Da, sindicatul se poate implica in gasitrea unor avocati care sa preia cazurile, poate recomanda un avocat, o strategie de actiune, chiar si un model de contestatie sau puncte de sustinut, dar nu sa faca fiecaruia pledoaria sau actele pe care fiecare trebuie sa le sustina. Asta ar insemna ca BO sa nu faca practic altceva si mai ales pe degeaba. Dar daca sunt oameni care sunt prea grei de cap si au nevoie sa le faca altii treaba, atunci sa plateasca aceste servicii. Cand au facut copii, au stiut, sau au cerut ajutorul sindicatului? Hai sa nu transformam sindicatul in sluga rezervi8stului. Cand au probleme cu instalatia electrica, cu caloriferele, cu apa, cheama sindicatul sau platesc meseriasii? Orice serviciu se plateste, sa nu confundam sindicatul cu o asociatie de la care ceri tot si nu dai nimic. Deci stabiliti un model de conduita care sa faca diferenta intre ceea ce trebuie sa fie sindicatul si ce relatii exista intre sindicat si sindicalist.
    Dar inainte de toate trebuie schimbat statutul, trebuie adoptat un regulament, trebuie luate masuri cu conducerea vanduta si care are cu totul alte preocupari decat apararea intereselor sindicalistilor. Cum sa ceri alt proces cand toate deciziile pot fi atacate in instanta in cadrul procesului deja in desfasurare? Ale cui interese le apara Dogaru cand recomanda alte procese in pasi de dans marca Galcă-Barla?

  21. GRIGORE IOAN

    VA ANUNT STIMATI COLEGI CU PENSII MILITARE „REVENITE LA NORMAL„, CA SUNTEM PEDEPSITI SA FIM DISCRIMINATI DIN-NOU DEOARECE INDEXAREA DE 4% (CONFORM INDICELUI DE INFLATIE)CARE S-A APLICAT TUTUROR PENSIILOR INDIFERENT DE MINISTER, NOUA NU NE-A FOST ACORDATA SI NICI PE VIITOR NU NI SE VA ACORDA PENTRU CA SE VA INVOCA FAPTUL CA NOI PRIMIM ACESTE VENITURI CONFORM LEGII VECHI. IN CONFORMITATE CU CONSTITUTIA ROMANIEI PRIVIND DREPTURILE CETATENILOR ACESTEI TARI, ACEST FAPT INSEAMNA INCALCAREA ACESTORA!

  22. almond

    Cu pensiile militare ce se mai aude? Stie cineva daca se mai recalculeaza? Se tot vorbeste ca este in lucru la parlament o lege a militarilor „beton”, care respecta toate drepturile lor? Nu de alta dar poate se elimina diferentele CRIMINALE dintre cei pensionati in 2010 si cei din 2011,2012 etc? Toata lumea a plans de mila celor din 2010, vor primi diferentele(e normal, au muncit) dar ceilalti? Cei de dupa, au din start o pensie de rahat calculata dupa celebra lg 263. De ce nu li se recalculeaza si lor? Mai putem spera la putina dreptate? in tara asta vreodata???????????? Se va abroga vreodata aceasta lege nenorocita care a amestecat toate categoriile de pensionari? Cea care da ocazia tuturor „nimenilor” care habar n-au de haina militara, sa ceara si ei pensii mari?

  23. ALMOND, LA UN CLIC DISTANTA, AI ARTICOLUL :
    http://www.in-cuiul-catarii.info/2013/09/20/prezentul-si-viitorul-pensionarilor-militari-5145
    Intra acolo si vei gasi raspuns la intrebarile tale.

  24. vasil

    DOGARU SI sleata lui de betivi ordinari iesiti cu pensii nemeritate la 40 de ani militari care au frecat menta si au luat pensii nesimtite si nemeritate de-si nu au contribuit cu nici un leu la sist de pensii PONTA si ANTONESCU si OPREA slugaii celor din sist militar ei au nevoie de putere si profita de prosti