Sondaje şi biblii

Categoria Actualitate, Opinii, Social

sondaj RTV

Fiecare vede lucrurile aşa cum vrea el să le vadă, deşi ele ar trebui văzute la fel. Este în firea omului de a vedea totul din poziţia în care se găseşte poziţie dată de educaţie, principii, ideologie,convingeri, personalitate, idealuri, aspiraţii, speranţe, temperament. Aşa se face că aceleaşi lucruri, aceleaşi fapte, aceleaşi date sunt văzute diferit, percepute diferit, interpretate diferit. Iată două exemple:

O poveste cu tâlc: „Se povesteşte că un tânăr, singur la părinţi, urma să-şi încheie cu brio studiile academice. De luni de zile admirase o maşină expusă în vitrina unui magazin auto. Ştia că tatăl lui îşi poate permite să cumpere o astfel de maşină, aşa că şi-a exprimat dorinţa să o primească în dar la absolvire.

Ziua mult aşteptata se apropia, însă fără ca tânărul să poată depista vreun semn că maşina mult visată va intra în posesia sa. O uşoară dezamăgire începuse să i se cuibărească în inimă.

În seara dinaintea festivităţii de absolvire, tatăl şi-a chemat fiul în birou. L-a felicitat pentru anii de studiu şi i-a spus cât de mândru este de el şi cât de mult îl iubeşte. Apoi i-a întins o cutie frumos împachetată, rostind emoţionat: „Felicitări, fiule!”

Fiul a deschis cutia, sperând că va găsi în ea cheile maşinii. Însă în cutie se afla o biblie scumpă, îmbrăcată în piele, cu numele lui scris în litere aurite pe copertă.

Dezamăgirea i s-a transformat în mânie.

Cu banii pe care îi ai, tu îmi dai ca dar la absolvire o Biblie?

Trântind Biblia pe biroul tatălui, tânărul a ieşit furios din cameră, părăsind definitiv casa tatălui său.

Anii au trecut. Tânărul de odinioară avea de-acum o afacere prosperă şi o familie frumoasă. Într-un târziu, şi-a dat seama că vremea nu stă în loc şi a hotărât să-şi viziteze tatăl, pe care nu-l mai văzuse din ajunul absolvirii facultăţii.

Însă înainte ca să poată pleca la drum, o telegramă fulger îl anunţă că tatăl lui a decedat şi că toată averea i-a rămas lui, ca singur moştenitor.

Ajuns din nou acasă după ani de zile, inima i-a fost copleşită de tristeţe şi regrete. A intrat în biroul tatălui său. La un capăt al mesei grele din lemn de stejar se afla biblia pe care o primise în ajunul absolvirii – în aceeaşi poziţie în care o lăsase el înainte de a părăsi casa părintească. Cu ochii împăienjeniţi de lacrimi, fiul a luat-o, a deschis-o şi a început să citească în ea.

La un moment dat, întorcând încă o filă, un plic alb a fluturat la podea. S-a aplecat să ridice plicul, pe care se afla adresa magazinului auto de unde sperase cu ani în urmă să primească maşina mult visată.

În plic, un contract de vânzare, datat în ziua absolvirii. ACHITAT – scria în litere mari peste termenii contractului. Maşină îl aştepta de ani de zile în garaj.

De câte ori nu trecem cu vederea binecuvântările lui Dumnezeu, doar pentru că nu sunt „împachetate” cum ne-am aşteptat?”

Autorul poveştii, sau cel care a transmis-o, vrând să întoarcă faţa tinerilor spre Dumnezeu, în loc să spună că lipsa de respect faţă de părinte şi vârsta necoaptă au dus la această situaţie, bagă în poveste biblia şi binecuvântările lui Dumnezeu. Dacă autorul era un arab, plicul ar fi fost băgat în Coran şi vorbeam de Allah, dacă era evreu, era în Talmud iar dacă era un ateu, ar fi fost băgat în codul penal sau Constituţie, întorcând fiecare morala spre partea care îi convenea pentru a apropia lumea de punctul lui de interes, respectul faţă învăţăturile Coranului , Constituţiei, Talmudului , sau sau mai ştiu eu cărui zeu.

Povestea 2.

Un ziarist publică un sondaj de opinie realizat de un institut de sondare a opiniei publice la cererea cuiva. Iată cum prezintă ziaristul rezultatele sondajului:

„Românii au păreri împărţite despre activitatea depusă de Ponta și Băsescu, aceștia declarându-se mulțumiți de premier și nemulțumiți de președinte.

Sondaj:

Peste jumătate dintre români se declară mulțumiți de activitatea de până acum a premierului Victor Ponta, în timp ce peste 60% și-au exprimat nemulțumirea față de activitatea de până în prezent a președintelui Traian Băsescu, relevă un sondaj realizat de CSCI la începutul lunii octombrie și remis ȋn seara de luni, 21 octombrie, de Agerpres. Întrebați cât de mulțumiți sunt de activitatea de până acum a lui Victor Ponta în funcția de prim-ministru, 53% dintre respondenți se declară mulțumiți — 44% au spus că sunt “destul de mulțumiți”, iar 9% — “foarte mulțumiți”. La aceeași întrebare, 45% dintre respondenți au spus că sunt nemulțumiți: 22% — “foarte nemulțumiți”, 24% — “destul de nemulțumiți”.

În cazul activității de până acum a lui Traian Băsescu în funcția de președinte al României, 69% dintre respondenți s-au declarat nemulțumiți: 40% — “foarte nemulțumiți”, 29% — “destul de nemulțumiți”. Un procent de 30% s-au arătat mulțumiți de activitatea președintelui Băsescu: 23% — “destul de mulțumiți”, 7% — “foarte mulțumiți”.”

Iată însă cum ar putea fi prezentat acelaşi sondaj de alt ziarist:

” Românii din ce în ce mai nemulţumiţi de activitatea premierului Ponta. Băsescu în creştere,

Aproape jumătate din români se declara nemulţumiţi de activitatea de până acum a premierului Victor Ponta, în timp ce doar 60% sunt nemulţumiţi de Băsescu, deşi acesta la referendumul de demitere fusese contestat de 80% din electoratul respondent. Deci Băsescu este în urcare reuşind să-şi dubleze numărul de simpatizanţi. Întrebaţi cât sunt de mulţumiţi de activitatea de până acum a primului ministru, doar 53% din respondenţi au spus că sunt mulţumiţi, ceea ce înseamnă o coborâre cu 20% fata de rezultatele alegerilor din iarnă, 45% declarând că sunt nemulţumiţi iar 22 % foarte nemulţumiţi. În ceea ce priveşte activitatea preşedintelui, 60 la sută dintre cei întrebaţi au spus că sunt între destul de multumiţi şi foarte mulţumiţi de activitatea acestuia, ceea ce este foarte mult în comparaţie cu Decembrie 2012 sau August 2010. Se observă o creştere substanţială a gradului de mulţumire faţă Băsescu, faţă de perioada alegerilor.

Deci conform datelor obţinute premierul este în scădere liberă faţă de situaţia de acum un an, în timp ce preşedintele urcă în sondaje.”

Un alt ziarist ar fi constatat că şi Ponta şi Băsescu se află în aceeaşi oală adică USL şi PDL aceeaşi mizerie, iar un altul că cetăţenii nu sunt chiar atât de nemulţumiţi de ei pe cât se spune.

Din câte se vede, concluziile fiecăruia se bazează pe acelaşi date, nici unul din ei nu minte, doar datele sunt luate în comparaţie cu alţi indici sau unele date nu sunt prezentate, în aşa fel încât concluzia să întărească ideea pe care a vrut fiecare să o inducă. Cu alte cuvinte, fiecare a pus plicul în cu totul altă carte, conform propriilor convingeri pentru a putea trage concluzia convenabilă.

Întrebare: Câţi dintre cei care citesc pot sesiza aceste trucuri în aşa fel încât să înţeleagă că nu biblia a fost de vină în prima poveste, ci lipsa de maturitate şi respect a tânărului necopt şi nerăbdător, sau câţi pot privi sondajul care este real ca document, dar nu ştiu cât de real ca date şi sesiza că nici unul din cei doi subiecţi nu au sufragiul alegătorilor, dar mai ales câţi realizează că acestora nici nu le pasă şi declară tot ce vor ei, sprijină interesele altora în detrimentul interesului cetăţenilor ?

Câţi au răbdarea şi înţelepciunea de a sesiza esenţa şi câţi au şi puterea şi dorinţa de a schimba ceva? Dacă nu există voinţa atunci la ce bun toate sondajele, la ce bun emisiunile de informare aşa cum sunt ele, cu interpretări personale, cu plicuri ascunde în biblii, în coran sau codul penal, la ce bun atâta ceartă şi discuţii sterile?

 

 

 

 

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS